20.11.14

Τέλος στο «εισιτήριο» των 5 ευρώ του ΕΣΥ

Κατάργηση του «εισιτηρίου» των 5 ευρώ στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ εξετάζει το υπουργείο Υγείας. Οπως δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο ίδιος έχει καταθέσει πρόταση προς το υπουργείο Οικονομικών, το Μέγαρο Μαξίμου και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για κατάργηση των 5 ευρώ στα νοσοκομεία με παράλληλα ισοδύναμα μέτρα για την αύξηση των εσόδων των νοσοκομείων. Μεταξύ των ισοδύναμων μέτρων που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας είναι η αύξηση της τιμής των τσιγάρων (10 λεπτά του ευρώ ανά πακέτο) καθώς και η αύξηση της τιμής στα αλκοολούχα ποτά.
Ο κ. Γρηγοράκος, υπερασπιζόμενος την πρότασή του, σημείωσε ότι το εισιτήριο των 5 ευρώ ως μέτρο έχει αποτύχει και όπως είπε ενδεικτικά «στα νησιά κανείς δεν πληρώνει». 
Επεσήμανε επίσης ότι τα ετήσια έσοδα από το εισιτήριο ανέρχονται στα 19-20 εκατομμύρια ευρώ, ποσό χαμηλό σε σχέση με τον διοικητικό μηχανισμό που «απασχολεί». Σύμφωνα με τον κ. Γρηγοράκο, τα έσοδα από ενδεχόμενη αύξηση της τιμής των τσιγάρων θα πρέπει να εισάγονται απευθείας σε ειδικό κωδικό για την Υγεία. Πρόσθεσε δε ότι τα δύο προηγούμενα έτη, ενώ τα έσοδα του Δημοσίου από τα προϊόντα καπνού ανέρχονταν στα 2,5 δισ. ευρώ, η επιχορήγηση στο υπουργείο Υγείας από αυτά ήταν μόλις 9 εκατ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ, στα 65 έτη θα παραμείνει το όριο συνταξιοδότησης των γιατρών του ΕΣΥ, καθώς χθες ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης «πάγωσε» διάταξη που προέβλεπε προαιρετική παράταση κατά δύο χρόνια της παραμονής στην εργασία για όσους γιατρούς το επιθυμούσαν. Η διάταξη περιλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για τις Επιστημονικές Ιατρικές Εταιρείες, το οποίο έχει ήδη κατατεθεί στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής. Χθες ο κ. Βορίδης, μιλώντας στο ΜEGA, δήλωσε κατηγορηματικά, μεταφέροντας απόφαση της κυβέρνησης, ότι «η ρύθμιση αυτή δεν θα υπάρξει». Ο κ. Γρηγοράκος που παρουσίασε χθες το νομοσχέδιο και υποστηρίζει τη διάταξη σχολιάζοντας τη δήλωση αυτή, χαρακτήρισε την κυβέρνηση «ειδικών συνθηκών», και τόνισε «προχωρούμε σε αυτά που συμφωνούμε. Τα άλλα τα αφήνουμε στην άκρη», ενώ πρόσθεσε «θα πάμε τη διάταξη στη Βουλή και εάν δεν θέλουν οι βουλευτές, δεν θα ψηφίσουν».
Εργασιακές σχέσεις
Διάταξη που κινδυνεύει να «μην περάσει από τη Βουλή» είναι και αυτή που αφορά τη δυνατότητα μετατροπής των θέσεων που καλύπτουν σήμερα στο ΕΣΥ οι γιατροί πρώην νοσοκομείων του ΙΚΑ σε προσωποπαγείς. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν οι γιατροί αυτοί να διατηρήσουν τις παλιές εργασιακές σχέσεις άρα και το ιδιωτικό τους ιατρείο. Οι 400 γιατροί πρώην νοσοκομείων ΙΚΑ έχουν τεθεί δύο φορές σε διαθεσιμότητα, ενώ με νόμο που ψηφίστηκε την περασμένη άνοιξη, πρέπει να γίνουν πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για να μείνουν στο ΕΣΥ.
Το σχέδιο νόμου περιγράφει τη σύσταση Επιστημονικής Ιατρικής Εταιρείας ως σωματείο για κάθε μία από τις 40 ειδικότητες, ενώ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, διατάξεις για την παράταση της θητείας των επικουρικών γιατρών έως τέλος του 2015 και την επιτάχυνση των κρίσεων για τους συντονιστές διευθυντές στα νοσοκομεία.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου