Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρακολουθεί την πορεία που έχει η διόγκωση των οφειλών καταναλωτών που καθυστερούν ή αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς ρεύματος καθώς τα χρέη φτάνουν στα 2 δις ευρώ, παρά το γεγονός ότι το φαινόμενο έχει μετριαστεί, και αν χρειαστεί δεν αποκλείει την παρέμβασή του προς τη ΔΕΗ. «Το φαινόμενο έχει μετριασθεί, μάλλον, και αν χρειασθεί θα παρέμβουμε και θα ζητήσουμε από τη διοίκηση της ΔΕΗ να υλοποιεί την απόφασή της για όλες τις προβλεπόμενες καταστάσεις, παντού», υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εποχή».

Ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι όταν άρχισαν να αποστέλλονται εντολές αποκοπών, συναντήθηκε με τη διοίκηση της ΔΕΗ για να ρωτήσει ποια είναι η πολιτική της. «Διότι, υπάρχει όντως, μια δύσκολη πραγματικότητα: χρωστάνε 2 δισ. ευρώ στη ΔΕΗ, άρα αντιλαμβάνομαι την ανάγκη, ότι για να μπορεί να σταθεί στα πόδια της, πρέπει να επιχειρήσει να περιορίσει αυτό το φαινόμενο.

Τόσο μεγάλα ποσά δεν προκύπτουν μόνο από τα οικιακά τιμολόγια, αλλά και από δήμους, μεγάλες επιχειρήσεις, ξενοδοχεία κτλ. Τα στοιχεία, όντως, λένε ότι από το 2013 και μετά υπάρχει μία μείωση των αποκοπών - συνέβαλε και το κίνημα σ' αυτό το θέμα - αλλά η διόγκωση των οφειλών δεν είναι μόνο από την ανέχεια και την κρίση, αλλά και από τη στάση όσων λένε «αυτή την πληρωμή μπορώ να την αναβάλω. Οπότε, έπρεπε να το δούμε αυτό το ζήτημα» σημείωσε ο υπουργός.

Ο υπουργός εξήγησε ότι το πλαίσιο, που η ίδια η ΔΕΗ, η νέα Διοίκηση, είχε ορίσει για να προβεί σε διακοπή ρεύματος ήταν το εξής: δύο μήνες απλήρωτος λογαριασμός και 1.000 ευρώ χρέος, κοινωνικό τιμολόγιο δεν κόβεται, ρύθμιση σε 30 δόσεις, 10% προκαταβολή κτλ. «Διαπιστώθηκε, όμως, ότι η πολιτική που εφαρμοζόταν δεν ήταν, πάντα, στο πλαίσιό της. Έτσι, βγήκε και η διευκρινιστική ανακοίνωση της ΔΕΗ, αν και παρέλειπε τον όρο των 1.000 ευρώ. Το παρακολουθούμε το πρόβλημα από το υπουργείο, έχει μετριασθεί, μάλλον, και αν χρειασθεί θα παρέμβουμε και θα ζητήσουμε από τη διοίκηση της ΔΕΗ να υλοποιεί την απόφασή της για όλες τις προβλεπόμενες καταστάσεις, παντού» όπως είπε.

Σε ότι αφορά στους αγωγούς είπε ότι η κυβέρνηση δέχεται την θέση της EE, για την πολλαπλότητα των πηγών. «Για να έχεις ενεργειακή ασφάλεια, πρέπει να προμηθεύεσαι ενέργεια από πολλές πηγές. Προσπαθούμε, με βάση αυτή τη λογική, να κάνουμε πραγματικότητα κάποια στιγμή και το ρωσικό αγωγό» όπως είπε και διευκρίνισε ότι λόγω των εξελίξεων με την Τουρκία «μοιάζει να έχει παγώσει, αλλά η εντύπωση που αποκόμισα με το ταξίδι στη Ρωσία είναι ότι οι Ρώσοι τον θέλουν πραγματικά και αναζητούν εναλλακτικές οδούς, μέσω Βουλγαρίας κτλ. Έχουμε έναν ανοιχτό διάλογο, το 2016 είναι έτος Ελλάδας - Ρωσίας, έχουν αναπτυχθεί πολύ καλές σχέσεις και όχι μόνο για τα ενεργειακά ζητήματα, όπως φάνηκε και με την επίσκεψη εδώ του Ρώσου αναπληρωτή πρωθυπουργού. 'Αρα εμείς κινούμαστε σε μια λογική πολυδιάστατης ενεργειακής πολιτικής», είπε ο κ. Σκουρλέτης.

Σε ερώτηση αν αντιδρούν οι ΗΠΑ στον αγωγό ανέφερε: «προφανώς δεν εμπίπτει στους σχεδιασμούς τους. Αλλά όσες φορές εγώ έχω συναντηθεί με αξιωματούχους των ΗΠΑ ή εκπροσώπους επιχειρηματιών από τις ΗΠΑ ή με τον εδώ πρέσβη ουδέποτε είπαν κάτι τέτοιο, δεν ασκήθηκε καμιά κριτική ούτε καν με ρώτησαν για το ρωσικό αγωγό. Λένε μερικοί ότι οι Ρώσοι συζητούν για τον αγωγό ως διαπραγματευτικό χαρτί με άλλους. Δεν μου προκύπτει εμένα αυτό από τις επαφές μου. Είναι και οι Ιταλοί που έχουν ενδιαφέρον γι' αυτό τον αγωγό. Θα προσέξατε ότι ο Ρέντσι εξέφρασε τη δυσφορία του για το ρωσικό αέριο, που φθάνει στη Γερμανία μέσω της Βόρειας Θάλασσας».

Παράλληλο πρόγραμμα

Για τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς ο υπουργός ανέφερε ότι «μέχρι τώρα μπορούμε να πούμε ότι είναι ισοπαλία. Σε κάποια πήραμε πρόκριση για τον επόμενο γύρο και σε κάποια συναντήσαμε περισσότερες δυσκολίες από αυτές που περιμέναμε. Και νομίζω ότι έτσι θα κινηθεί και η επόμενη φάση».
Για τις εντυπώσεις που αποκομίζει ο κόσμος από τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι «αυτό που φάνηκε, είναι ότι ο κόσμος από την επομένη των εκλογών ήταν πιο προσγειωμένος από εμάς.

Εμείς, βεβαίως, πρέπει να έχουμε στη στόχευσή μας το πώς όσο το δυνατό γρηγορότερα θα ξεφύγουμε από τη μέγγενη των μνημονιακών πολιτικών. Είχε προεξοφλήσει, όπως φαίνεται, με το δικό του αισθητήριο ποιοι είναι οι συσχετισμοί και ποια τα όρια της διαπραγμάτευσης. Το βλέπουμε και όταν συναντάμε αντιπροσωπείες οργανώσεων ή σωματείων, καθώς αυτό που ζητούν πατάει στα πόδια του. Κατά τη γνώμη μου εμείς θα χάσουμε τη μπάλα, εάν στον κόσμο εμπεδωθεί μια συνείδηση ότι αυτή η πολιτική που εφαρμόζουμε τώρα είναι η συνέχεια με τις προηγούμενες και δεν είναι ένα αναγκαίο βήμα, το οποίο εντάσσεται όμως σε διαφορετική πορεία και προοπτική. 'Αρα, μπορεί να μας δώσει χρόνο, αρκεί να πειστεί, όμως, ότι ακολουθείται μια άλλη στρατηγική».


Σε αυτό το πλαίσιο, αναφερόμενος στο παράλληλο πρόγραμμα σημείωσε ότι υπάρχουν οι δυνατότητες για να δώσει η κυβέρνηση διαφορετικά δείγματα γραφής, για παράλληλα μέτρα. «Τα οποία θα κινούνται σε άλλη λογική, που θα αναδεικνύουν τη δική σου διαφορετική αντίληψη, ως μιας κυβέρνησης με κορμό την αριστερά, για διάφορα ζητήματα. Αλλά, πάλι η ίδια η πραγματικότητα πρέπει να μας προσγειώσει. Υπουργοί από βασικά υπουργεία αναλίσκονται όλο αυτό τον καιρό με τη διαπραγμάτευση και δεν έχουν το χρόνο να ασχοληθούν και μ' άλλα πράγματα. Η διαπραγμάτευση μας απομυζά δυνάμεις, έμπνευση. Ήδη κατατέθηκαν με τη μορφή νομοσχεδίου τα πρώτα μέτρα αυτής της λογικής, αν και τελικώς θα ψηφισθούν μετά τις γιορτές» είπε ο κ. Σκουρλέτης.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου ότι «ανακύπτει και το ερώτημα πόσο προετοιμασμένοι είμαστε από πριν.…» ο υπουργός απάντησε: «είμαστε, όντως, πολύ λιγότερο προετοιμασμένοι απ ό, τι νομίζαμε και φυσικά απ ό, τι χρειαζόταν. Φάνηκαν διάφορες αδυναμίες. Μην ξεχνάμε, όμως, τι προετοιμασία κάνει ένα κόμμα που μέχρι το 2012 αλλά και μετά λειτουργούσε ως ένα κόμμα του 4%, του 5%, του 6%. Καλπάζαμε προς την κυβέρνηση, αλλά ο βαθμός προετοιμασίας πήγαινε με άλλους ρυθμούς».

Τέλος για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι η στρατηγική της κυβέρνησης, «καλώς ή κακώς, καλώς λέω εγώ, πρέπει να στηρίζεται στο πρόγραμμα του κόμματος, το οποίο οφείλει να είναι ευρύτερο από το κυβερνητικό, αλλά είναι απαραίτητο για να μπορεί αυτή η κυβέρνηση να έχει ένα μπούσουλα. Κατά συνέπεια, αυτό θα πρέπει να συζητηθεί από το συνέδριο. Ο ρόλος του κόμματος, η σχέση του με την κοινωνία, με την κυβέρνηση, το κόμμα πρέπει να είναι η συνείδηση της κυβέρνησης, η αξιακή της βάση πρέπει να είναι το κόμμα. Είναι πολύ σπουδαίο αυτό και τρομάζω μπροστά σε μια εγκατάλειψη του κόμματος από άποψη στελεχών, διότι αυτό θα το βρούμε μπροστά μας. Δεν νοείται αριστερή κυβέρνηση που να μην στηρίζεται, να μην επικοινωνεί με το κόμμα, με τον συλλογικό διανοούμενο».

Δημόσια Διοίκηση

Για τις αλλαγές που επιχειρούνται στη δημόσια διοίκηση, ο υπουργός ανέφερε ότι με τις αποφάσεις που λαμβάνονται και με το τελευταίο νομοσχέδιο, όπου εισάγεται μια διαδικασία αξιολόγησης « μπορούμε να λέμε ότι κάτι θα έχει αλλάξει το 2016 και στη Δημόσια Διοίκηση. Το κουβάρι της, όμως, είναι πολύ μπερδεμένο, γι' αυτό, ίσως, θα ήταν σωστό να επιλέξουμε σε κάθε υπουργείο την πιο κρίσιμη και νευραλγική υπηρεσία του και να την κάνουμε υπόδειγμα αποτελεσματικότητας και λειτουργίας. Πχ, στο Εργασίας την Επιθεώρηση Εργασίας, εδώ την Επιθεώρηση Μεταλλείων και Περιβάλλοντος, τις Ελεγκτικές Υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών κτλ. Να βάλεις νέους ανθρώπους, με αυξημένα προσόντα κτλ. Θα αλλάξει έτσι όλο το κλίμα στη δημόσια διοίκηση».