22.6.16

Προειδοποιούν για πιθανό σεισμό 7 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη

«Το ενεργό ρήγμα κοντά στα Πριγκηποννήσια, στην Θάλασσα του Μαρμαρά, στην Κωνσταντινούπολη, είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει έναν ισχυρό σεισμό μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ», αναφέρει τριετής μελέτη που εκπονήθηκε από το σεισμολογικό Ινστιτούτο Καντίλι του πανεπιστημίου του Βοσπόρου με την στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το σχετικό πρότζεκτ, που έχει ονομαστεί MARSite και κόστισε 8 δισ. δολάρια, ορίζει την Θάλασσα του Μαρμαρά ως μία από τις πιο επικίνδυνες περιοχές για σεισμό στην Μεσόγειο (ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας) και θέτει σε εφαρμογή ένα ευρύ φάσμα ολοκληρωμένων δραστηριοτήτων παρακολούθησης, τόσο στην Θάλασσα του Μαρμαρά, όσο και στις γύρω από αυτήν αστικές και αγροτικές περιοχές.
Σε συνέντευξη Τύπου που οργανώθηκε για την παρουσίαση του συγκεκριμένου πρότζεκτ, ο επικεφαλής του MARSite, καθηγητής Nurcan Meral Özel, δήλωσε: «Έχουμε οργανώσει μία υποδομή για να παρακολουθεί όλα τα δεδομένα που αφορούν την ανάλυση σεισμών σε διάφορα μέρη στον κόσμο με παρόμοια τεκτονικά προβλήματα».
Στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον εντοπισμό υπόγειων εντάσεων ένα σύστημα παρακολούθησης του ενεργού ρήγματος δημιουργήθηκε σε βάθος 150 μέτρων στην περιοχή Şarköy, βορειοδυτικά της επαρχίας Tekirdağ (Ραιδεστός). Η παρακολούθηση του ρήγματος στην Θάλασσα του Μαρμαρά γινόταν ανελλιπώς επί τρία χρόνια και περισσότερες από 30 μελέτες έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας με βάση τα στοιχεία του σχετικού πρότζεκτ.
Τα ευρήματα της μελέτης κατέγραψαν ισχυρή ένταση κοντά στα Πριγκηποννήσια ανοιχτά της Κωνσταντινούπολης στην Θάλασσα του Μαρμαρά, ικανή να δώσει έναν ισχυρό σεισμό μεγέθους 7 Ρίχτερ. Η ένταση είναι περισσότερη υψηλή από εκείνη που είχε καταγραφεί πριν από τον ισχυρό σεισμό στην επαρχία Κοτζαελί, στην περιοχή του Μαρμαρά, πριν τον φονικό σεισμό του 1999, που έγινε η αιτία να χάσουν την ζωή τους τουλάχιστον 17.000 άνθρωποι.
Ο φονικός σεισμός είχε σημειωθεί τα ξημερώματα (τοπική ώρα) της 17ης Αυγούστου του 1999 και είχε μέγεθος 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ((7,8 βαθμών σύμφωνα με το Σεισμολογικό Ινστιτούτο του Φράιμπουργκ και το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο).
Κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου αναφέρθηκε ότι οι επιστήμονες μελετούν τους κινδύνους που θα είχε ένας πιθανός σεισμός μεγάλου μεγέθους για την υπόγεια σήραγγα που συνδέει την ευρωπαϊκή με την ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης καθώς και τις επιπτώσεις στο σύστημα διανομής φυσικού αερίου, το οποίο εξυπηρετεί περίπου 5,3 εκατομμύρια καταναλωτές.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου