12.3.17

Προσέλαβαν στα νοσοκομεία κομμώτριες και... σαλεπιτζήδες!


Προσέλαβαν στα νοσοκομεία κομμώτριες και... σαλεπιτζήδες!

Της Μαρίας Μόσχου

Σε απόλυτο φιάσκο οδηγείται η προσπάθεια της κυβέρνησης να ενισχύσει με προσωπικό το ΕΣΥ με την πρόσληψη περίπου 4.000 συμβασιούχων μέσω ΟΑΕΔ. 
Άτομα προχωρημένης ηλικίας και άσχετων ειδικοτήτων καλούνται να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες ενός απαιτητικού και νευραλγικού τομέα. Φορτηγατζήδες, κομμώτριες, βιοτέχνες, οικοδόμοι μέχρι και... σαλεπιτζήδες, των οποίων η ηλικία σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνά τα 60 και 65 έτη, συμπεριλαμβάνονται στους καταλόγους των προσλήψεων.
Πρόκειται ουσιαστικά για μακροχρόνιους ανέργους οι οποίοι αναζητούν μία δεύτερη ευκαιρία, προκειμένου να εξασφαλίσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης. Και μπορεί το πνεύμα να είναι πρόθυμο αλλά η ανύπαρκτη ή λιγοστή εμπειρία τους και συχνά η ηλικία, διαψεύδουν τις προσδοκίες για ουσιαστική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των νοσοκομείων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση συμβασιούχου, ο οποίος προσελήφθη ως τραυματιοφορέας σε μεγάλο νοσοκομείο της Αττικής. Σύμφωνα με εργαζομένους στο ίδιο νοσοκομείο, ο τραυματιοφορέας έπαθε καρδιακό ισχαιμικό επεισόδιο, ενώ μετέφερε ένα φορείο!
«Μας κοιτάει με τρόμο»
Σε νοσοκομείο της περιφέρειας, ανέλαβε συμβασιούχους ως μεταφορέας ασθενών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Πριν από την ένταξή του στα προγράμματα ανεργίας του ΟΑΕΔ, είχε δική του βιοτεχνία. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι δεν προηγήθηκε κάποια εκπαίδευση πριν αναλάβει τη μεταφορά ασθενών στην εντατική. «Μας κοιτάει με τρόμο», αναφέρουν μόνιμοι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο.
Προσέλαβαν στα νοσοκομεία κομμώτριες και... σαλεπιτζήδες!
Στη Θεσσαλονίκη, σε νοσοκομείο της περιοχής ανέλαβε τραυματιοφορέας ετών 67, ενώ σε Κέντρο Υγείας της περιφέρειας προσελήφθη νοσηλεύτρια ΤΕ μεγάλης ηλικίας και εκπαιδεύεται από την αρχή.
Σε άλλο νοσοκομείο της Αττικής, από τους οκτώ συμβασιούχους που προσελήφθησαν, οι δύο έφυγαν λίγα 24ωρα μετά: ο ένας παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί και ο δεύτερος είχε βεβαρημένο ποινικό μητρώο. Στο νοσοκομείο αυτό, πιο ...ανθεκτικοί αποδεικνύονται οι άνδρες συμβασιούχοι οι οποίοι «προσπαθούν να βοηθήσουν και να ανταποκριθούν στα νέα εργασιακά δεδομένα της ζωής τους αλλά δεν είναι εύκολο», σχολιάζουν μόνιμοι συνάδελφοί τους.
Σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, προσελήφθη βοηθός νοσηλευτή. Το πτυχίο το απέκτησε πριν από 24 χρόνια και δεν έχει καμία εργασιακή εμπειρία σε νοσοκομείο ή σε άλλο τομέα στην Υγεία. Στο ίδιο νοσοκομείο, συμβασιούχος βοηθός θαλάμου, δεν άντεξε και παραιτήθηκε δύο μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Από τους 20 συμβασιούχους που προσελήφθησαν σε νοσοκομείο - «κορμό» της Αττικής ήδη η διοίκηση μετρά τις πρώτες απώλειες. Παραμένουν κάποιοι και σύμφωνα με τους μόνιμους συναδέλφους τους είναι «φιλότιμοι αλλά δεν μπορούν να προσαρμοστούν εύκολα. Στην πραγματικότητα, μόλις αρχίσουν να προσαρμόζονται θα πρέπει να φύγουν».
Άνω των 50 ετών είναι η συντριπτική πλειονότητα για τους συμβασιούχους που προσελήφθησαν σε νοσοκομείο της Αθήνας. Από τους 8 τραυματιοφορείς κανένας δεν έχει εργαστεί ποτέ σε νοσοκομείο, ενώ ένας είναι 64 χρόνων, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αναλάβει τη μεταφορά ασθενών μέσα στο νοσοκομείο. Ανέλαβε τελικά ως βοηθός θαλάμου.
Σε δύο ψυχιατρικά νοσοκομεία, προσελήφθησαν συνολικά 27 συμβασιούχοι. Σύμφωνα με εργαζόμενους στα δύο νοσοκομεία, «είναι άνθρωποι που βιοπορίζονταν σε διάφορα επαγγέλματα, χειρωνακτικά, από οικοδόμοι και οδηγοί φορτηγών, μέχρι κομμώτριες, και που πια βρίσκονται κοντά στη σύνταξη αλλά δεν έχουν τα απαραίτητα ένσημα».
Σημειώνεται ότι τα ονόματα των νοσοκομείων είναι στη διάθεση της «ΗτΣ» και δεν αναφέρονται για να μη στοχοποιηθούν οι συμβασιούχοι, οι οποίοι βρίσκονται επί μακρόν αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας. Άλλωστε οι μόνιμοι συνάδελφοί τους έχουν επενδύσει πάνω τους και περιμένουν να ανακουφιστούν από την εργασιακή εξουθένωση, να πάρουν κάποια ρεπό ή άδεια.
Κάλυψη θέσεων για 12 μήνες
Οι περισσότεροι τοποθετήθηκαν σε βαριά νοσηλευτικά τμήματα ως τραυματιοφορείς, νοσοκόμοι και βοηθοί θαλάμου, χωρίς καμία προηγούμενη σεμιναριακή (έστω μηνιαία) εκπαίδευση
Από τους 4.000 ωφελούμενους του προγράμματος του ΟΑΕΔ, 12μηνης απασχόλησης, ήδη στα νοσοκομεία έχουν προσέλθει οι 3.150. Είναι μακροχρόνιοι άνεργοι (εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ επί χρονικό διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών) και στην συντριπτική πλειονότητά τους δεν έχουν εμπειρία στο χώρο της Υγείας.
Οι περισσότεροι τοποθετήθηκαν σε βαριά νοσηλευτικά τμήματα ως τραυματιοφορείς, νοσοκόμοι και βοηθοί θαλάμου, χωρίς καμία προηγούμενη σεμιναριακή (έστω μηνιαία) εκπαίδευση.
Για τον λόγο αυτό, οι μόνιμοι εργαζόμενοι αναλαμβάνουν να τους εκπαιδεύσουν σε βασικά ζητήματα υγιεινής και λοιμώξεων. Για την αποφυγή λαθών ή άλλων δυσλειτουργιών, στις περισσότερες περιπτώσεις τοποθετούνται δίπλα σε έμπειρο προσωπικό ή υπό την εποπτεία κάποιου άλλου εργαζόμενου.
Δεν πρόκειται για μόνιμες θέσεις αλλά για θέσεις κοινωφελούς εργασίας, 12μηνης διάρκειας, που σημαίνει ότι σε λίγους μήνες ασθενείς και μόνιμο προσωπικό θα βρίσκονται και πάλι αντιμέτωποι με το «τέρας» των ελλείψεων και των κενών στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας.
Αρχικά η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι οι προσλήψεις θα γίνουν με τα 48,8 εκατ. ευρώ, που εισπράχθηκαν από την πρώτη δόση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Τελικά, οι 4.000 προσλήψεις γίνονται με κοινοτικά προγράμματα κοινωφελούς 12μηνης εργασίας.
Και ατομικές συμβάσεις
Στο μεταξύ, νομοθετική ρύθμιση για τους εργαζόμενους με ατομικές συμβάσεις στα νοσοκομεία σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας. Η ρύθμιση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δίνει μόρια στους εργαζόμενους που σήμερα απασχολούνται σε ιδιωτικά συνεργεία καθαριότητας, σίτισης κ.λπ., έναντι άλλων υποψηφίων, προκειμένου να συνάψουν ατομική σύμβαση.
Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Υγείας απέστειλε εγκύκλιο στα νοσοκομεία να αναστείλουν τυχόν εκκρεμείς διαδικασίες και εφόσον δεν έχουν αναρτήσει προσωρινούς πίνακες μέχρι την «ενεργοποίηση» της νομοθετικής ρύθμισης. Σημειώνεται ότι σήμερα οι εργαζόμενοι των συνεργείων δεν πριμοδοτούνται, με αποτέλεσμα πολλά νοσοκομεία τα οποία προχώρησαν στην επιλογή των ατομικών συμβάσεων να απασχολούν προσωπικό χωρίς προηγούμενη εμπειρία.

- Ανω των 50 ετών είναι η συντριπτική πλειονότητα για τους συμβασιούχους που προσελήφθησαν σε νοσοκομείο της Αθήνας. Από τους 8 τραυματιοφορείς κανένας δεν έχει εργαστεί ποτέ σε νοσοκομείο

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου