29.6.17

Τουρκικές πιπεριές με καρκινογόνο ουσία απειλούν την υγεία

Το  Ευρωπαϊκό σύστημα  έγκαιρης  προειδοποίησης(RASFF) για την υγιεινή των τροφίμων και των ζωοτροφών  ανακοίνωσε στις 27 Ιουνίου, την καταστροφή από τις Βουλγαρικές συνοριακές αρχές, ενός πολύ μεγάλου φορτίου  πιπεριών, που ταξίδευαν με νταλίκες  από την Τουρκία, προς τη Γερμανία μέσω Βουλγαρίας.
Μόνο στην τρέχουσα σαιζόν, οι Βουλγαρικές Αρχές, έχουν αποσύρει και έχουν καταστρέψει 30 φορτία  τουρκικών πιπεριών , τα οποία βρέθηκαν μετά απο δειγματοληπτικές αναλύσεις, με μεγάλες υπολειμματικότητες φυτοφαρμάκων η με δραστικές ουσίες, οι οποίες είναι απαγορευμένες στην Ε.Ε.  
Αυτή τη φορά οι  Τουρκικές  πιπεριές  περιείχαν ίχνη του επικίνδυνου τοξικού  ακαρεοκτόνου "Dicofol" που προέρχεται από  το DDT,  το οποίο έχει απαγορευτεί στην Ευρώπη και στην Ελλάδα εδώ και περισσότερο από 37 χρόνια, καθώς είχε ενοχοποιηθεί για την πρόκληση καρκίνου στον άνθρωπο.
Με την καταστροφή αυτών των πιπεριών από τις Βουλγαρικές αρχές, εμποδίστηκε ένα ακόμα τοξικό και επικίνδυνο φορτίο να φτάσει στις μεγάλες Γερμανικές αλυσίδες  σούπερ μάρκετ, όπου προορίζονταν.
«Τα τελευταία χρόνια είναι δεκάδες τα φορτία με Τουρκικά κηπευτικά τα οποία ανιχνεύονται στα σύνορα της Βουλγαρίας με απαγορευμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση φυτοφάρμακα, η με υπερβολικά μεγάλες υπολειμματικότητες επιτρεπόμενων στην Ε.Ε. φυτοφαρμάκων. Έχουμε ζητήσει πάρα πολλές φορές να γίνονται έλεγχοι υπολειμματικότητας σε όλα τα φορτία που μπαίνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία και τις τρίτες χώρες. Δεν μας αρκούν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι,  που γίνονται, γιατί δεν μας λύνουν το πρόβλημα», μας είπε ο ειδικός σύμβουλος της Incofruit Hellas κ Γιώργος Πολυχρονάκης.
Οι παραγωγοί κηπευτικών της Ιεράπετρας που εδώ και πολλές δεκαετίες καλλιεργούν με το σύστημα της Ορθής Γεωργικής πρακτικής και της Ολοκληρωμένης Αντιμετώπισης, χρησιμοποιώντας βιολογικά σκευάσματα και δραστικές ουσίες, πολύ μικρής διάρκειας(3 ημερών) και ωφέλιμα έντομα, έπεσαν από τα σύννεφα , όταν πληροφορήθηκαν ότι πιάστηκαν στη Βουλγαρία Τουρκικά προϊόντα με το καρκινογόνο  DDT  που πριν από 37 χρόνια κυκλοφορούσε και στην Ελλάδα.
«Νομίζω ότι πρέπει να αυστηροποιηθούν  και να γίνουν καθολικοί οι έλεγχοι για  τοξικά φυτοφάρμακα σε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά που εισάγονται στην Ελλάδα και την Ε.Ε. από την Τουρκία και άλλες τρίτες χώρες. Η χώρα μας ως έχουσα έννομο συμφέρον σαν αγροτική χώρα, που ακολουθεί πιστά και κατά γράμμα τα θεσπισμένα  αυστηρά ευρωπαϊκά πρότυπα καλλιέργειας, δεν μπορεί να συνεχίσει να στρουθοκαμηλίζει, υποκρινόμενη ότι δεν συμβαίνει τίποτα στα  σύνορα της, και πρέπει δια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να απαιτήσει, από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας Φίλ Χόγκαν, να παρθούν πολύ αυστηρά μέτρα, για να σταματήσει από τη μια η τροφοδοσία της αγοράς με επικίνδυνα  Τουρκικά κηπευτικά και από την άλλη ο αθέμιτος ανταγωνισμός με τους Τούρκος αγρότες (για παράδειγμα) που καλλιεργούν με ανεύθυνο τρόπο χρησιμοποιώντας καρκινογόνα και απαγορευμένα εδώ και 40 χρόνια φυτοφάρμακα … και όποιον πάρει ο χάρος», μας είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιεράπετρας κ Νίκος Δασκαλάκης.
Ανιχνεύεται ακόμη το καρκινογόνο DDT
Τριάντα εφτά  χρόνια μετά την απαγόρευση χρήσης των εντομοκτόνων της γενιάς  του DDT, τα νερά ορισμένων λιμνών και ποταμών της Ελλάδας παραμένουν μολυσμένα, όπως  προκύπτει από έρευνα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τις συγκεντρώσεις φυτοφαρμάκων στα επιφανειακά νερά της χώρας μας.
Σε κάποιες λίμνες και ποτάμια της  Βόρειας Ελλάδας, που βρίσκονται κοντά σε περιοχές όπου καλλιεργούνται επί σειρά ετών φρούτα και λαχανικά, εντοπίζονται ακόμα υπολείμματα του απαγορευμένου φυτοφαρμάκου DDT, το οποίο αποτελεί επικίνδυνο χημικό προϊόν και έχει ενοχοποιηθεί, ήδη από τη δεκαετία του 1970, για πρόκληση καρκίνου.
Παρά το γεγονός ότι οι συγκεντρώσεις που εντοπίστηκαν από τους επιστήμονες θεωρούνται σχετικά μικρές, η ανίχνευση υπολειμμάτων του DDT στα ιζήματα του βυθού, όπου τριγυρίζουν τα ψάρια για να βρουν την τροφή τους, είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τα υπολείμματα των εντομοκτόνων αυτών, ακόμα και σε μικρές συγκεντρώσεις, θα πρέπει να μελετηθούν εκτενέστερα ώστε να εκτιμηθεί η δράση τους ως καρκινογόνος και η ικανότητά τους να συσσωρεύονται στον λιπώδη ιστό των οργανισμών με άμεση συνέπεια για τον άνθρωπο.
Η ύπαρξη των εντομοκτόνων γενιάς DDT σε ποταμούς και λίμνες της Βόρειας Ελλάδας εξηγείται, εν μέρει, από την μεγάλη ανθεκτικότητά τους, αλλά και από την διασυνοριακή ρύπανση από χώρες όπως η Τουρκία, τα Σκόπια και η Βουλγαρία, στις οποίες  γινόταν παράνομη χρήση των εντομοκτόνων αυτών  επί χρόνια, σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Ιωάννη Κωνσταντίνου.
Εκτός από το DDT, από την έρευνα των επιστημόνων προέκυψε και η ύπαρξη υπολειμμάτων ζιζανιοκτόνων και εντομοκτόνων νεότερης γενιάς, που χρησιμοποιούνταν από τα μέσα της δεκαετίας του '80 έως το 2006. Τα τελευταία, σε ορισμένες περιπτώσεις, υπερβαίνουν σε επικινδυνότητα τα διεθνώς αποδεκτά όρια.
Η  συγκεκριμένη έρευνα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είχε ως στόχο την ανασκόπηση των συγκεντρώσεων των φυτοφαρμάκων που παρατηρούνται σε λίμνες και ποτάμια, από το 1986 μέχρι το 2006, καθώς επίσης και την εκτίμηση των τοξικολογικών ιδιοτήτων αυτών των φυτοφαρμάκων και των επιδράσεων που μπορεί να έχουν στο περιβάλλον και κατ΄ επέκταση στον άνθρωπο.


 Νίκος Πετάσης

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου