Ένας νέος 33
ετών από την Κοζάνη και συγκεκριμένα από την περιοχή της Ξηρολίμνης,
ένα χωριό 15 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα του νομού αναδείχτηκε ο
καλύτερος νέος Έλληνας αγρότης για το 2018. Ο λόγος για τον Λάζαρο
Σεμερτζίδη ο οποίος κατέκτησε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό που
διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών κατά τη διάρκεια του 25ου
Πανελλήνιου Συνεδρίου Νέων Αγροτών που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές
μέρες στο Επιχειρηματικό Πάρκο της Λειβαδιάς.
«Είναι πρωτόγνωρο αυτό το συναίσθημα για εμένα» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Λάζαρος Σεμερτζίδης και συμπλήρωσε: «Είναι μια ηθική ικανοποίηση για την οικογενειακή προσπάθεια που κάνουμε, αυτόν τον καιρό και γενικά τα τελευταία χρόνια που ασχολούμαστε με την καλλιέργεια της γης. Μακάρι να αποτελέσει κίνητρο και για κάποιους νεότερους που θα ήθελαν να ασχοληθούν με τη γεωργία».
Ο ίδιος θεωρεί πως σημαντικό ρόλο στο να κερδίσει αυτό τον τίτλο «έπαιξε» η γρήγορη εξέλιξη που είχε ο ίδιος και η επιχείρησή του καθώς και το γεγονός ότι η καλλιέργειά του είναι πλήρως καθετοποιημένη.
Έτσι, μετά από αυτή την επιτυχία εντός συνόρων, ο κ. Σεμερτζίδης στις 17 και 18 Οκτωβρίου θα βρεθεί στις Βρυξέλλες. Εκεί θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει τον τίτλο του καλύτερου νέου Ευρωπαίου Αγρότη ανάμεσα σε άλλους διαγωνιζόμενους από χώρες της Ένωσης. «Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, θα παρουσιάσουμε αυτό που έχουμε, θα παρουσιάσουμε την Ελλάδα. Θα προσπαθήσουμε ακόμη και για την πρωτιά, όσο δύσκολο και αν φαντάζει, όσο δύσκολο και αν είναι. Ελπίζω να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα στις Βρυξέλλες», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ίδιος.
Βεβαίως, δεν ήταν όλα τόσο εύκολα στην αρχή. Όπως λέει, οι πρώτες του προσπάθειες ξεκίνησαν πριν από περίπου έξι χρόνια, χωρίς να έχει πλήρη γνώση τού αντικειμένου και το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο. «Δεν είχα τις βάσεις και δεν είχα κάποιον άνθρωπο να με βοηθήσει, να με κατατοπίσει σχετικά με το πώς θα φτιάξω μια καλλιέργεια» τονίζει ο κ. Σεμερτζίδης και υπογραμμίζει «μπορεί στην αρχή να έφαγα τα μούτρα μου όμως, μετά το πήρα πιο εγωιστικά».
Αυτή τη στιγμή, αυτός και η οικογένειά του, καλλιεργούν μια έκταση 250 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Ξηρολίμνης. Καλλιεργεί μόνο αρωματικά-θεραπευτικά φυτά και συγκεκριμένα λεβάντα, τσάι του βουνού, ελίχρυσο, τριαντάφυλλα και μελισσόχορτο, ενώ η βάση τους είναι τα αιθέρια έλαια και τα ανθόνερα.
Ήδη η εταιρία του, LIFE SECRETS έχει παράξει αιθέρια έλαια, ανθόνερα, βότανα αλλά και φυτικά καλλυντικά. Τα προϊόντα του βρίσκονται σε αρκετά σημεία στην εγχώρια αγορά, ενώ έχουν τεθεί ήδη οι βάσεις για τις αγορές του εξωτερικού. Σημαντικό ρόλο σε αυτό το κομμάτι παίζει και η διαδικτυακή αγορά. «Έχουμε κάνει κάποιες κινήσεις και συνεργασίες για εξαγωγές στη Γερμανία, ενώ γίνεται και μια προσπάθεια τα προϊόντα μας να μπουν και στην αγορά της Γαλλίας» και υπογραμμίζει: «Στη Γερμανία εξάγουμε συνήθως λεβάντα, τσάι και ροδόνερα σε συσκευασία. Τα παίρνουν έτοιμα για τα μαγαζιά, για τη βιτρίνα».
Παρόλα αυτά, ο ίδιος δεν θέλει να παραμένει στάσιμος και ήδη κάνει σχέδια για περαιτέρω επέκταση της επιχείρησής του. «Σκέφτομαι να αυξήσω τα στρέμματα και αντίστοιχα την ποσότητα γιατί αν έχεις μεγάλη ποσότητα, διαμορφώνεις και διαφορετικά την τιμή» δηλώνει.
Μάλιστα όπως λέει γίνονται προσπάθειες να δημιουργηθούν καινοτόμα προϊόντα, καθώς «μετράει η καινοτομία, στο να μπορεί να αντέξει μια επιχείρηση, να είναι κερδοφόρα» και προσθέτει, «στόχος μας είναι το τελικό προϊόν να είναι υψηλής ποιότητας. Όλα περνάνε από τα χέρια μας, η επεξεργασία, η μεταποίηση, η τυποποίηση».
Προσθέτει πως θέλει να «μπει» πιο δυνατά στις αγορές του εξωτερικού γιατί «εκεί είναι το ζητούμενο, να μάθει ο κόσμος την Ελλάδα» όπως χαρακτηρίστηκα τονίζει γιατί το «να φέρνεις χρήματα από το εξωτερικό είναι ένας τρόπος για να ορθοποδήσουμε εμείς αλλά και η χώρα. Να σταματήσουμε να γυρνάμε το χρήμα μεταξύ μας. Να αναγνωριστούν τα ελληνικά προϊόντα τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό, με τη δημιουργία ενός ισχυρού brand name».
Χαρακτηρίζει τη νοοτροπία και τα προϊόντα που καλλιεργούνται αρκετά χρόνια ως σημαντικά προβλήματα στην αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα, χωρίς να παραλείπει να υπογραμμίσει πως η υψηλή φορολογία είναι ένα σημαντικό αντικίνητρο για κάποιον που θέλει να επενδύσει στον αγροτικό τομέα. «Δεν κοιτάζουμε το συνολικό καλό αλλά ο καθένας κοιτάζει τον εαυτό του, να γίνουμε λίγο πιο ανθρώπινοι και να βοηθάει ο ένας τον άλλον» λέει και συνεχίζει: «Πρέπει να αλλάξουμε καλλιέργειες γιατί το κόστος αλλά και η τιμή των παραδοσιακών προϊόντων που παράγονται τόσα χρόνια στην Ελλάδα είναι χαμηλή».
Τέλος, απευθυνόμενος στους νέους που σκέφτονται να ασχοληθούν με την καλλιέργεια της γης συμβουλεύει «να έχουν ένα business plan. Να ξέρουν από πού θα ξεκινήσουν και πού θέλουν να καταλήξουν. Να μην ξεκινούν στην τύχη και ό,τι γίνει, να τα βάλουν όλα κάτω και να δουν τι χρειάζονται για να κάνουν τη δουλειά τους. Δεν χρειάζονται άσκοπα έξοδα. Όποιος κάνει αυτό που του αρέσει με αγάπη και μεράκι, δεν έχει να χάσει τίποτα».
«Είναι πρωτόγνωρο αυτό το συναίσθημα για εμένα» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Λάζαρος Σεμερτζίδης και συμπλήρωσε: «Είναι μια ηθική ικανοποίηση για την οικογενειακή προσπάθεια που κάνουμε, αυτόν τον καιρό και γενικά τα τελευταία χρόνια που ασχολούμαστε με την καλλιέργεια της γης. Μακάρι να αποτελέσει κίνητρο και για κάποιους νεότερους που θα ήθελαν να ασχοληθούν με τη γεωργία».
Ο ίδιος θεωρεί πως σημαντικό ρόλο στο να κερδίσει αυτό τον τίτλο «έπαιξε» η γρήγορη εξέλιξη που είχε ο ίδιος και η επιχείρησή του καθώς και το γεγονός ότι η καλλιέργειά του είναι πλήρως καθετοποιημένη.
Έτσι, μετά από αυτή την επιτυχία εντός συνόρων, ο κ. Σεμερτζίδης στις 17 και 18 Οκτωβρίου θα βρεθεί στις Βρυξέλλες. Εκεί θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει τον τίτλο του καλύτερου νέου Ευρωπαίου Αγρότη ανάμεσα σε άλλους διαγωνιζόμενους από χώρες της Ένωσης. «Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, θα παρουσιάσουμε αυτό που έχουμε, θα παρουσιάσουμε την Ελλάδα. Θα προσπαθήσουμε ακόμη και για την πρωτιά, όσο δύσκολο και αν φαντάζει, όσο δύσκολο και αν είναι. Ελπίζω να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα στις Βρυξέλλες», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ίδιος.
Βεβαίως, δεν ήταν όλα τόσο εύκολα στην αρχή. Όπως λέει, οι πρώτες του προσπάθειες ξεκίνησαν πριν από περίπου έξι χρόνια, χωρίς να έχει πλήρη γνώση τού αντικειμένου και το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο. «Δεν είχα τις βάσεις και δεν είχα κάποιον άνθρωπο να με βοηθήσει, να με κατατοπίσει σχετικά με το πώς θα φτιάξω μια καλλιέργεια» τονίζει ο κ. Σεμερτζίδης και υπογραμμίζει «μπορεί στην αρχή να έφαγα τα μούτρα μου όμως, μετά το πήρα πιο εγωιστικά».
Αυτή τη στιγμή, αυτός και η οικογένειά του, καλλιεργούν μια έκταση 250 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Ξηρολίμνης. Καλλιεργεί μόνο αρωματικά-θεραπευτικά φυτά και συγκεκριμένα λεβάντα, τσάι του βουνού, ελίχρυσο, τριαντάφυλλα και μελισσόχορτο, ενώ η βάση τους είναι τα αιθέρια έλαια και τα ανθόνερα.
Ήδη η εταιρία του, LIFE SECRETS έχει παράξει αιθέρια έλαια, ανθόνερα, βότανα αλλά και φυτικά καλλυντικά. Τα προϊόντα του βρίσκονται σε αρκετά σημεία στην εγχώρια αγορά, ενώ έχουν τεθεί ήδη οι βάσεις για τις αγορές του εξωτερικού. Σημαντικό ρόλο σε αυτό το κομμάτι παίζει και η διαδικτυακή αγορά. «Έχουμε κάνει κάποιες κινήσεις και συνεργασίες για εξαγωγές στη Γερμανία, ενώ γίνεται και μια προσπάθεια τα προϊόντα μας να μπουν και στην αγορά της Γαλλίας» και υπογραμμίζει: «Στη Γερμανία εξάγουμε συνήθως λεβάντα, τσάι και ροδόνερα σε συσκευασία. Τα παίρνουν έτοιμα για τα μαγαζιά, για τη βιτρίνα».
Παρόλα αυτά, ο ίδιος δεν θέλει να παραμένει στάσιμος και ήδη κάνει σχέδια για περαιτέρω επέκταση της επιχείρησής του. «Σκέφτομαι να αυξήσω τα στρέμματα και αντίστοιχα την ποσότητα γιατί αν έχεις μεγάλη ποσότητα, διαμορφώνεις και διαφορετικά την τιμή» δηλώνει.
Μάλιστα όπως λέει γίνονται προσπάθειες να δημιουργηθούν καινοτόμα προϊόντα, καθώς «μετράει η καινοτομία, στο να μπορεί να αντέξει μια επιχείρηση, να είναι κερδοφόρα» και προσθέτει, «στόχος μας είναι το τελικό προϊόν να είναι υψηλής ποιότητας. Όλα περνάνε από τα χέρια μας, η επεξεργασία, η μεταποίηση, η τυποποίηση».
Προσθέτει πως θέλει να «μπει» πιο δυνατά στις αγορές του εξωτερικού γιατί «εκεί είναι το ζητούμενο, να μάθει ο κόσμος την Ελλάδα» όπως χαρακτηρίστηκα τονίζει γιατί το «να φέρνεις χρήματα από το εξωτερικό είναι ένας τρόπος για να ορθοποδήσουμε εμείς αλλά και η χώρα. Να σταματήσουμε να γυρνάμε το χρήμα μεταξύ μας. Να αναγνωριστούν τα ελληνικά προϊόντα τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό, με τη δημιουργία ενός ισχυρού brand name».
Χαρακτηρίζει τη νοοτροπία και τα προϊόντα που καλλιεργούνται αρκετά χρόνια ως σημαντικά προβλήματα στην αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα, χωρίς να παραλείπει να υπογραμμίσει πως η υψηλή φορολογία είναι ένα σημαντικό αντικίνητρο για κάποιον που θέλει να επενδύσει στον αγροτικό τομέα. «Δεν κοιτάζουμε το συνολικό καλό αλλά ο καθένας κοιτάζει τον εαυτό του, να γίνουμε λίγο πιο ανθρώπινοι και να βοηθάει ο ένας τον άλλον» λέει και συνεχίζει: «Πρέπει να αλλάξουμε καλλιέργειες γιατί το κόστος αλλά και η τιμή των παραδοσιακών προϊόντων που παράγονται τόσα χρόνια στην Ελλάδα είναι χαμηλή».
Τέλος, απευθυνόμενος στους νέους που σκέφτονται να ασχοληθούν με την καλλιέργεια της γης συμβουλεύει «να έχουν ένα business plan. Να ξέρουν από πού θα ξεκινήσουν και πού θέλουν να καταλήξουν. Να μην ξεκινούν στην τύχη και ό,τι γίνει, να τα βάλουν όλα κάτω και να δουν τι χρειάζονται για να κάνουν τη δουλειά τους. Δεν χρειάζονται άσκοπα έξοδα. Όποιος κάνει αυτό που του αρέσει με αγάπη και μεράκι, δεν έχει να χάσει τίποτα».