18.1.19

Εξαιρετικά κακή η εικόνα των ΟΤΑ στα θέματα υγιεινής και ασφάλειας

Στα τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται να κατατεθεί στον υπουργό Εσωτερικών το πόρισμα της Επιτροπής για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου "Περί υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στους ΟΤΑ" ( αρ. 97 παρ. 5 του Ν. 4483/2017). Συγχρόνως, το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) θα προχωρήσει σε ευρείς ελέγχους στους ΟΤΑ, οι οποίοι παρουσιάζουν «εξαιρετικά κακή εικόνα σε επίπεδο συμμόρφωσης με το Νόμο».
   Πρόεδρος της "Επιτροπής Αξιολόγησης του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για την παροχή μέσων ατομικής προστασίας και τη λήψη μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους ΟΤΑ", που συστάθηκε με ΚΥΑ πέρσι το Ιούλιο και εκπρόσωπος του ΥΠΕΣ, είναι ο καθηγητής Εργασιακών Σχέσεων και Κοσμήτορα της σχολής Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου Γιάννης Κουζής.
   Ο κ. Κουζής ανακοίνωσε το χρόνο παράδοσης του πορίσματος κατά τη διάρκεια της σημερινής ημερίδας της ΠΟΕ-ΟΤΑ για την Υγεία και την Ασφάλεια των εργαζομένων στους ΟΤΑ.
   Τι προτείνεται στο πόρισμα
   Στο κείμενο προτάσεων της Επιτροπής προβλέπεται η σύσταση αυτοτελούς γραφείου Υγιεινής και Ασφάλειας σε κάθε δήμο, στο οποίο θα απασχολείται κατ' αποκλειστικότητα τεχνικός ασφαλείας και θα εργάζεται γιατρός εργασίας. Η εξέταση από τον γιατρό εργασίας θα αποτελεί προϋπόθεση για την τοποθέτηση ενός εργαζομένου σε θέση εργασίας.
   Τον ιατρικό έλεγχο των εργαζομένων, και σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, θα ακολουθεί εμβολιασμός (κυρίως για ηπατίτιδα Β). Οι εργαζόμενοι θα έχουν γραπτή ενημέρωση για το βαθμό επαγγελματικού κινδύνου και τις ενδεχόμενες ασθένειες.
   Προβλέπονται κυρώσεις για τα όργανα των ΟΤΑ που παραβαίνουν τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από το Ν.4483/2017 για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων. Η παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) καθιερώθηκε ως υποχρεωτική με τον παραπάνω νόμο. Στον ίδιο νόμο, καθορίζεται για πρώτη φορά ως Μέσο Ατομικής Προστασίας ο ιματισμός για ειδικότητες στις οποίες είναι απαραίτητος. Η υποχρεωτικότητα στην παροχή και χρήση ΜΑΠ στους δήμους αφορά σε κράνος ασφαλείας, προστατευτικά ενδύματα, γυαλιά και γάντια, σχοινιά και ζώνες ασφαλείας, γιλέκα οπτικής σήμανσης κ.α.
   Προτείνεται να δημιουργηθεί στο ΥΠΕΣ οργανική μονάδα για την τήρηση της νομοθεσίας.
   Επίσης, προτείνεται η δημιουργία πρότυπου πλαισίου για την εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου που θα συνδέεται με το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα του ΣΕΠΕ. Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει τη συγκριτική αξιολόγηση των δήμων σε θέματα υγειϊνής και ασφάλειας.
   Ακόμη, ζητείται εντατικοποίηση των ελέγχων του ΣΕΠΕ, αλλά και υποχρεωτική εκπαίδευση του τακτικού και του έκτακτου προσωπικού πριν την τοποθέτηση σε μια θέση εργασίας.
   Σαράντα πέντε δυστυχήματα στους εργάτες καθαριότητας από το 2014
   Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής και δήμαρχος Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης, κατά την ομιλία του, σημείωσε ότι οι λόγοι για την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων στους ΟΤΑ (45 δυστυχήματα, στους εργάτες καθαριότητας από το 2014) είναι δύο: η παλαιότητα των οχημάτων, καθώς οι τελευταίες αγορές οχημάτων καθαριότητας-αποκομιδής έγιναν το 2010 και η πρόσληψη προσωπικού με τα 8μηνα, οι οποίοι βγαίνουν στη δουλειά χωρίς να έχουν εκπαιδευθεί.
   Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ζήτησαν οι 8.500 άνθρωποι που θα προσληφθούν στις ανταποδοτικές υπηρεσίες να περάσουν από κανονική εκπαίδευση, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος ατυχημάτων. Τόνισαν την ανάγκη ύπαρξης γιατρού εργασίας, τεχνικού ασφαλείας, ιατρικού ελέγχου των εργαζομένων για εκτίμηση κινδύνου. Ζήτησαν επίσης οι ιδιωτικές εταιρείες καθαριότητας να υπάγονται στο ίδιο καθεστώς με τις δημοτικές υπηρεσίες καθαριότητας.
   Καθυστέρηση στις Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις (ΕΔΕ)
   Υπήρξε καταγγελία για καθυστερήσεις στις ΕΔΕ που διατάχθηκαν μετά τα δυστυχήματα, τις οποίες απέδωσαν στις βαριές αστικές και ποινικές ευθύνες που προκύπτουν για όλη τη διοικητική αλυσίδα από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας έως τον δήμαρχο. Επίσης, έγινε λόγος για επιμελημένη καθυστέρηση ολοκλήρωσης ΕΔΕ, προκειμένου να μην προσληφθούν συγγενείς α' βαθμού των θανόντων. Όπως επισημάνθηκε από ομιλητές στη διάρκεια της ημερίδας, στη συντριπτική πλειονότητα των δήμων δεν παρέχεται ακόμη ο ιματισμός (φόρμα εργασίας) όπου χρειάζεται. Οι περισσότεροι υπάλληλοι εργάζονται χωρίς τα απαραίτητα Μέτρα Ατομικής Προστασίας.
   ΣΕΠΕ : Εξαιρετικά κακή η εικόνα των ΟΤΑ
   Ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας Παναγιώτης Κορφιάτης σημείωσε ότι πράγματι δεν τηρείται η υποχρέωση της χορήγησης Μέτρων Ατομικής Προστασίας και ότι οι δήμοι παρουσιάζουν εξαιρετικά κακή εικόνα σε επίπεδο συμμόρφωσης με το νόμο.
   Όπως είπε, το ΣΕΠΕ έχει προχωρήσει στην επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε ΟΤΑ και καταγράφει συστηματικά τα εργατικά ατυχήματα στους ΟΤΑ στο πληροφοριακό του σύστημα. Για φέτος, το ΣΕΠΕ έχει προγραμματίσει ευρεία εκστρατεία ελέγχων στους ΟΤΑ και προτίθεται να λάβει μέτρα ώστε οι δήμοι να υποχρεωθούν να συμμορφωθούν.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου