3.2.19

Όλα ήταν προσχεδιασμένα ! Από το 2015 ο Τσίπρας εκχώρησε τη Μακεδονία: Η άγνωστη Συμφωνία του Przino

Από το 2015 είχε υπογράψει τη… μεταχρονολογημένη επιταγή ο Τσίπρας, με
αντάλλαγμα το ξεπούλημα του Σκοπιανού δίνοντας και το όνομα και την εθνότητα, όπως αποκαλύπτουν σήμερα τα «Νέα».

 

Διαβάστε παρακάτω το δημοσίευμα των «Νέων» και θα καταλάβετε…

Στις 25 Ιανουαρίου, την ημέρα που η ελληνική βουλή επικύρωσε τη Συμφωνία των Πρεσπών ο αρμόδιος για την ευρωπαϊκή διεύρυνση επίτροπος Γιοχάνες Χαν έγραφε μέσω τουίτερ: «Είμαι προσωπικά πολύ χαρούμενος καθώς το μακρύ ταξίδι μέχρι τις Πρέσπες ξεκίνησε από τη Συμφωνία του Przino το 2015, στην οποία διαμεσολάβησα και η οποία επέτρεψε στη σύντομα επονομαζόμενη Βόρεια Μακεδονία να ξεπεράσει μια βαθιά πολιτική κρίση».

Η συμφωνία, που έγινε στην κατοικία του πρεσβευτή της ΕΕ στα Σκόπια στο προάστιο του Przino (εξού και το όνομα), υπογράφεται στις 14 Ιουλίου 2015.
Τον ίδιο μήνα στην Ελλάδα μόλις είχε γίνει το δημοψήφισμα, τα capital controls ήταν πραγματικότητα, ενώ στις Βρυξέλλες η αγωνία κορυφωνόταν με τα αλλεπάλληλα έκτακτα Eurogroup, μέχρι την απρόσμενη συμφωνία στο κρίσιμο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 13 Ιουλίου 2015, όταν οι ευρωπαίοι ηγέτες ύστερα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις κατέληξαν στο τρίτο Μνημόνιο.

Πρόκειται για σύμπτωση; Τις κρίσιμες εκείνες ώρες για την Ελλάδα ήταν δύσκολο να προβλέψει κανείς ότι τα γεγονότα του Ιουλίου του 2015 σε Σκόπια, Αθήνα και Βρυξέλλες θα μπορούσαν να αποκτήσουν κάποια στιγμή μια ιστορική διασύνδεση, που ξετυλίχθηκε σταδιακά, φτάνοντας τελικά στη Συμφωνία των Πρεσπών, στην έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια, αλλά και στη λιγότερο αυστηρή στάση των δανειστών έναντι της Ελλάδας τη μεταμνημονιακή εποχή.

Το πρόσφατο σχόλιο του Φλόριαν Εντερ, συντάκτη του εμβληματικού ενημερωτικού δελτίου της Politico, που φτάνει καθημερινά στις οθόνες χιλιάδων αξιωματούχων σε Βρυξέλλες και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μπορεί ενδεχομένως να κρύβει τον μίτο των εξελίξεων.

Στις 28 Ιανουαρίου ο δημοσιογράφος και ανταποκριτής στα χρόνια της κρίσης της γερμανικής «Die Welt» – έχοντας μόλις επιστρέψει από το Νταβός, όπου η Ανγκελα Μέρκελ ήταν μία από τους δύο ισχυρούς συμμετέχοντες ηγέτες – έγραψε ότι το 2015, ενώ η Ελλάδα βρισκόταν σε οικονομική δίνη, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ φέρεται να είπε στον Αλέξη Τσίπρα ότι «θα έχει την ευκαιρία μια μέρα να ξεπληρώσει για ένα ακόμη σχέδιο διάσωσης που τότε ήταν στα σκαριά».

Συνοδεύτηκε το τρίτο Μνημόνιο, που ήρθε μετά τις ατέρμονες διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την κυβέρνηση Τσίπρα και πρωταγωνιστή τον Βαρουφάκη, με μια δέσμευση του έλληνα Πρωθυπουργού προκειμένου να συμβάλει στην προσπάθεια – που είχε ως προτεραιότητα η ΕΕ – να προσδεθούν τα Δυτικά Βαλκάνια στο ευρωπαϊκό άρμα, όπως υποδηλώνει το σχόλιο του Φλόριαν Εντερ; Σε αυτά τα ερωτήματα απαντήσεις με σιγουριά δεν μπορούν να δοθούν.

Άλλωστε, για λίγα πράγματα μπορεί κανείς να πει κάτι με κατηγορηματικό τρόπο σε αυτή την υπόθεση. Ενα από αυτά είναι ότι για τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά η επίλυση του Σκοπιανού ήταν θέμα πολιτικής κληρονομιάς. Συνεπώς, θα μπορούσε κανείς να πει ότι λειτούργησε πέρα και πάνω από το όποιο παρασκήνιο αυτής της υπόθεσης, ως θετικός καταλύτης για την ολοκλήρωση αυτής της συμφωνίας.

Καταλαβαίνετε τώρα ότι όλα ήταν προσχεδιασμένα;


ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου