26.4.19

Τι θα φάμε σήμερα; 3 συνταγές για τη Μεγάλη Παρασκευή χωρίς λάδι

Η Μεγάλη Παρασκευή, είναι ημέρα απόλυτης αργίας και νηστείας

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η κατ’ εξοχήν πένθιμη μέρα του έτους. Οι καμπάνες των εκκλησιών ηχούν όλη τη μέρα πένθιμα (διπλοκαμπανιά). Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες. Παλιότερα, στα σπίτια της αγοράς κρεμούσαν μαύρα υφάσματα στα μπαλκόνια.
Το μεσημεριανό φαγητό είναι χωρίς λάδι, πρόχειρο, συμμετέχοντας ενεργά στην Άκρα Ταπείνωση του Χριστού.
  • Πιλάφι με αρακά χωρίς λάδι. Συνταγή Νηστίσιμη χωρίς λάδι
ΥΛΙΚΑ
½ κιλό ρύζι για πιλάφι
½ κιλό αρακά ή ανάμεικτα λαχανικά
2 καρότα
2 ντομάτες
1 κρεμμύδι
½ ματσάκι άνιθο, αλάτι, πιπέρι
σακούλα ειδική για τον φούρνο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Καθαρίζετε τα καρότα, το κρεμμύδι και τα κόβετε μικρά κομμάτια. Πλένετε τον αρακά και τρίβετε τις ντομάτες. Ανακατεύετε όλα μαζί τα υλικά και τα βάζετε στη σακούλα. Με μια καρφίτσα ανοίγετε τρύπα στο πάνω μέρος της και τη βάζετε στο φούρνο. Ψήνετε στους 170ο για 1 ώρα.
Φράζετε το ρύζι, το στραγγίζετε, γαρνίρετε με τον αρακά. Σερβίρεται ζεστό.
  • Ταχινόπσουπα. Συνταγή Νηστίσιμη χωρίς λάδι
ΥΛΙΚΑ
• 8 κουταλιές μακεδονικό ταχίνι n 1 φλιτζάνι ρύζι
• χυμός από 2 λεμόνια
• 2 καρότα τριμμένα στον τρίφτη n ψιλοκομμένος μαϊντανός n αλάτι
• 10 φλιτζάνια νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Βράζουμε το ρύζι με το νερό και το αλάτι και όταν πια ετοιμαστεί, το βγάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το λεμόνι.
2. Σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ βάζουμε το ταχίνι και το διαλύουμε σιγά σιγά με τη σούπα.
3. Στη συνέχεια αδειάζουμε το διαλυμένο ταχίνι στην κατσαρόλα με τη σούπα. Ρίχνουμε μέσα το καρότο και το μαϊντανό ωμά και ανακατεύουμε.
4. Αφήνουμε να πάρει η σούπα μας μια δυο βράσεις ακόμη και σερβίρουμε όσο είναι ζεστή.
  • Ταχινόπσουπα με κριθαράκι. Συνταγή Νηστίσιμη χωρίς λάδι
ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο κριθαράκι
3-5 κουταλιές ταχίνι
1 λεμόνι
Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Σε κατσαρόλα βάζουμε νερό ανάλογα με το πόσο αραιή θέλουμε να είναι η σούπα μας.
2. Όταν αρχίσει να κοχλάζει ρίχνουμε το αλάτι και το κριθαράκι. Τα αφήνουμε να βράσουν καλά.
3. Σε ένα μπωλ διαλύουμε το ταχίνι με το χυμό του λεμονιού και τα ανακατεύουμε. Απομακρύνουμε από τη φωτιά το κριθαράκι και όταν αυτό πάψει να κοχλάζει παίρνουμε κουταλιά κουταλιά το νερό της σούπας και το ρίχνουμε στο ταχίνι. Ανακατεύουμε συνεχώς προσθέτοντας όπως είπαμε παραπάνω το νερό μέχρι να αραιώσει αρκετά.
4. Τέλος ρίχνουμε το περιεχόμενο του μπωλ στην κατσαρόλα μας ανακατεύοντας καλά
Ταχινόσουπα Μεγ. Παρασκευής(της Αργυρώς)
1. Βράζουμε το νερό και ρίχνουμε μέσα το ψιλό ζυμαρικό, να βράσει για περίπου 10΄.
2. Στη συνέχεια βάζουμε νερό σε ένα βαθύ πιάτο, προσθέτουμε 2 κ.σ. από το ζεστό νερό της κατσαρόλας και το ταχίνι. Σιγά σιγά το αραιώνουμε (στην αρχή το ταχίνι θα σφίξει, αλλά μετά θα γίνει πιο αραιό). Καθώς είναι ζεστό, συμπληρώνουμε ζεστή σούπα (ακολουθώντας τη διαδικασία που κάνουμε για το αυγολέμονο) και ανακατεύουμε καλά.
3. Κατεβάζουμε τη σούπα από τη φωτιά και την αφήνουμε να σταθεί για 10΄. Κατόπιν, ανακατεύοντας, ρίχνουμε μέσα με κουτάλα το αραιωμένο ταχίνι και αλατίζουμε. Προσοχή, δεν ξαναζεσταίνουμε τη σούπα γιατί θα κόψει το ταχίνι! Αν θέλουμε, τρίβουμε πιπέρι και στάζουμε λίγο λεμόνι σε κάθε πιάτο πριν το απολαύσουμε ζεστό.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου