7.8.19

Ποιο προϊόν καθαριότητας ενοχοποιείται για οστεοπόρωση

Μειωμένη οστική πυκνότητα είχαν οι γυναίκες που είχαν εκτεθεί σε τρικλοσάνη σύμφωνα με νέα έρευνα
Το τρικλοσάν ένας χημικός παράγοντας που προστίθεται σε αρκετά προϊόντα – όπως σαπούνια, οδοντόκρεμες – για την καταπολέμηση των μικροβίων ενδέχεται να έχει αρνητικές επιδράσεις στα οστά των γυναικών σύμφωνα με μία νέα μελέτη που διεξήχθη με επικεφαλής τον ερευνητή Yingjun Li και δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.
Στα πλαίσια της μελέτης ο Δρ. Li και οι συνεργάτες του συνέλεξαν δεδομένα για σχεδόν 1.900 γυναίκες οι οποίες είχαν λάβει μέρος σε μία έρευνα από το 2005 έως το 2010. Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με υψηλότερα επίπεδα τρικλοσάν στα ούρα τους ήταν πιο πιθανό να παρουσιάσουν αδύναμα οστά.
«Βρήκαμε ότι τα υψηλότερα επίπεδα τρικλοσάν στα ούρα είχαν σχετιστεί με χαμηλότερη οστική πυκνότητα στο μηριαίο οστό και στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης αυξάνοντας κατ’ επέκταση τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης, ειδικά στις μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες», δήλωσε ο Δρ. Li.
Σε προηγούμενες έρευνες είχε διαπιστωθεί πως το τρικλοσάν επηρεάζει την πυκνότητα των οστικών κυττάρων σε πειραματόζωα, αλλά αυτό είναι το πρώτο στοιχείο που δείχνει ότι μπορεί να έχει παρόμοιο αποτέλεσμα στους ανθρώπους.
Η μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει ότι το τρικλοσάν ευθύνεται για την οστεοπόρωση καθώς οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για γυναίκες που είχαν εκτεθεί τόσο στην εν λόγω ουσία όσο και σε άλλα χημικά κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
«Από τη μελέτη παρέχονται προειδοποιητικά δεδομένα για μία ανεπιθύμητη συνέπεια στην υγεία από την έκθεση στο ευρύτατα χρησιμοποιημένο τρικλοσάν», δήλωσε ο Rolf Harden διευθυντής στο Βιοσχεδιαστικό Κέντρο του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αριζόνα.
«Οι καταναλωτές μπορούν να περιορίσουν την έκθεσή τους στο τρικλοσάν αποφεύγοντας να χρησιμοποιούν οδοντόκρεμες που την περιέχουν και άλλα προϊόντα στα οποία έχει προστεθεί η εν λόγω ουσία, συμπεριλαμβανομένων ρούχων, κουζινικών ειδών, χαλιών και πολλών άλλων», πρόσθεσε ο Rolf Harden.
Σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες το τρικλοσάν μπορεί να ευθύνεται για μειωμένα επίπεδα ορμονών του θυρεοειδούς, ενώ παράλληλα ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο αντίστασης στα αντιβιοτικά. Τα συμπεράσματα των σχετικών ερευνών ωστόσο δεν είναι οριστικά.


ygeiamou.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου