5.10.19

Εμβολιασμός στην ώρα του και τήρηση των συνθηκών υγιεινής


Η πρόληψη σώζει ζωές, σύμφωνα με τους επιστήμονες και με αφορμή την έναρξη της χειμερινής περιόδου όπου η γρίπη, το συνάχι και οι ιώσεις θα έχουν την τιμητική τους ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά συμβουλεύει τις ομάδες υψηλού κινδύνου να εμβολιαστούν άμεσα με στόχο την πρόληψη.
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η γρίπη είναι μια οξεία ασθένεια, την οποία οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε ως τέτοια, δηλαδή ούτε να μας πιάνει πανικός, ούτε να αδιαφορούμε.
Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος και προκαλείται από τον ιό της γρίπης.
Η συμπτωματολογία της είναι διαβαθμισμένη από πολύ ήπια έως πολύ σοβαρή και επί επιπλοκών μπορεί να αποβεί θανατηφόρα.
Το επιδημικό κύμα συμβαίνει συνήθως μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου με κορύφωση κατά τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο. Γι’ αυτό ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός κατά τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο κάθε χρόνο.
Ο αντιγριπικός εμβολιασμός απευθύνεται σε όλα τα άτομα ηλικίας άνω των έξι (6) μηνών, εφόσον το επιθυμούν.
Ποιοί πρέπει να εμβολιαστούν:
Όλες οι ομάδες πληθυσμού που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο. Δηλαδή τα άτομα άνω των 60 ετών, τα παιδιά και οι ενήλικες που παρουσιάζουν χρόνια νοσήματα ή επιβαρυντικούς παράγοντες όπως Άσθμα, χρόνιες Πνευμονοπάθειες, Καρδιακή νόσο, Ανοσοκαταστολή, Μεταμόσχευση οργάνων, Σακχαρώδη Διαβήτη, χρόνια Μεταβολικά νοσήματα, χρόνια Νεφρική ανεπάρκεια, Δρεπανοκυτταρική νόσο, Αιμοσφαιρινοπάθειες, Νευρομυϊκά νοσήματα, Παχυσαρκία, άτομα που παίρνουν επί μακρόν ασπιρίνη και κυρίως τα παιδιά αυτής της κατηγορίας.
Επιπροσθέτως, ειδική μνεία πρέπει να γίνει στους επαγγελματίες Υγείας, δηλαδή Ιατρούς, Νοσηλευτικό και Παραϊατρικό προσωπικό, εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία και προσωπικό των μονάδων ΠΕΔΥ οι οποίοι εκτός από το να προστατεύσουν τον εαυτό τους θα προστατεύσουν και τους ασθενείς. Ενώ, καλό θα είναι να εμβολιαστούν και όσοι εργάζονται σε χώρους συνάθροισης κοινού, όπως γι απαράδειγμα οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων κ.λπ..
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η αποτελεσματικότητα του αντιγριπικού εμβολίου είναι 70% - 80% και εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας του ατόμου. Είναι καλά ανεκτό και ασφαλές και οι αντενδείξεις του αφορούν σε άτομα με ιστορικό σοβαρής αλλεργίας σε αυγά ή στο εμβόλιο, καθώς και σε άτομα με ιστορικό Guillain-Barre.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου