Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το κοινωνικό μέρισμα
και τη χρηματοδότηση άλλων δαπανών από το υπερπλεόνασμα.
Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι έρχεται ψυχρολουσία για δικαιούχους και ποσά.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι στόχοι και για τον
Οκτώβριο έχουν επιτευχθεί, χωρίς όμως να υπάρχει υπεραπόδοση στο σκέλος
των εσόδων αντίστοιχη με αυτή που καταγράφηκε από τον Ιούλιο και μετά,
γεγονός που χαμηλώνει τις προσδοκίες για το κοινωνικό μέρισμα.Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι έρχεται ψυχρολουσία για δικαιούχους και ποσά.
Έτσι, το οικονομικό επιτελείο θα περιμένει να υπάρξουν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία και για την εκτέλεση του προϋπολογισμού τον Νοέμβριο, καθώς ο συγκεκριμένος μήνας είναι και ο πλέον καθοριστικός
Ο βασικός σχεδιασμός θέλει το μέρισμα να δοθεί ως έκτακτη ενίσχυση σε ευπαθείς ομάδες:
Στους χαμηλοσυνταξιούχους και πιθανώς σε αυτούς που παίρνουν μέχρι 600 ευρώ
Σε ανέργους και χαμηλόμισθους
Σε δικαιούχους του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης.
Βεβαίως φαίνεται ότι και σε αυτούς θα δοθεί με αυστηρά κριτήρια, αφού το τελικό ποσό για το κοινωνικό μέρισμα ενδέχεται να είναι ιδιαίτερα χαμηλό.
Η μεγάλη εκκρεμότητα έχει να κάνει με το ύψος του έκτακτου μερίσματος που θα διανεμηθεί -κάτι για το οποίο ουσιαστικά δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός-, αλλά και με τη συγκρότηση του τελικού καταλόγου των δικαιούχων. Στο τέλος της εβδομάδας ανακοινώνονται τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο 10μηνο.
Ως προς το ύψος του ποσού που θα διατεθεί για το έκτακτο μέρισμα, αλλά και για τον τελικό κατάλογο των δικαιούχων, στο οικονομικό επιτελείο τηρούν σιγήν ιχθύος. Έχουν μεν καλλιεργηθεί προσδοκίες, αλλά για το τελικό ύψος του ποσού ουδείς θέλει να ανοίξει τα χαρτιά του.
Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά τη δημοσίευση της έκθεσης της S&P περί δήθεν εκτόξευσης του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4,3% του ΑΕΠ (δηλαδή 0,8% ή περίπου 1,6 δισ. ευρώ πάνω από τον στόχο) πολύ δύσκολα θα επιβεβαιωθούν.