8.12.19

Το comeback του Σταύρου Θεοδωράκη στην εστίαση και τη δημοσιογραφία

Ο ιδρυτής του Ποταμιού άνοιξε μπιστρό σε κεντρικό σημείο της Αθήνας ενώ ετοιμάζεται να επιστρέψει στο δημοσιογραφικό μετερίζι 

Το τελευταίο διάστημα ο Σταύρος Θεοδωράκης ετοιμάζει με προσεκτικά βήματα την μεγάλη του επιστροφή στη δημοσιογραφία, ενώ προγήθηκε το comeback στο χώρο της εστίασης. 
Μάλιστα πριν από λίγες μέρες άνοιξε μαζί με την κόρη του Αργυρώ, ένα μικρό μπιστρό στο κέντρο της Αθήνας το «Λ19» που βρίσκεται στην οδό Λέκκα.
Τη διεύθυνση δε, του μαγαζιού έχει αναλάβει η στενή του συνεργάτιδα Πάολα Τζιούστι. Εκεί θα βρει κανείς προϊόντα από μικροπαραγωγούς από όλη την Ελλάδα αλλά και αρκετές λιχουδιές από τις συνταγές της μητέρας του. Φυσικά δεν μένει μόνο σε αυτό καθώς έχει αρχίσει ήδη τις επαφές του για ένα νέο δημοσιογραφικό πρότζεκτ. 
Άλλωστε ο ίδιος ακόμα και όταν το Ποτάμι πρωταγωνιστούσε στην πολιτική ζωή, δήλωνε ότι «κάποια στιγμή θα επιστρέψω στη δημοσιογραφία».
Και το όνομα αυτού «Ποτάμι»
Τον Φεβρουάριο του 2014 ο Σταύρος Θεοδωράκης αιφνιδίασε τους πάντες ανακοινώνοντας την ίδρυση πολιτικού κόμματος. Πολλοί φίλοι του, έμειναν άναυδοι από την απόφασή του καθώς αυτή ήρθε σε μία περίοδο όπου βρισκόταν στην καλύτερη φάση της δημοσιογραφικής του καριέρας.
Η πολιτική δεν ήταν άγνωστο μονοπάτι για τον ίδιο. Άλλωστε από τα νεανικά του χρόνια δραστηριοποιήθηκε ενεργά στο ΠΑΣΟΚ αν και το 1982 διαγράφηκε από το άλλοτε κραταίο Κίνημα καθώς στηλίτευσε την πολιτική του Ανδρέα Παπανδρέου αναφορικά με την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. 
«Το Ποτάμι» άνοιξε τα πανιά του έχοντας ωστόσο να αντιμετωπίσει διάφορες κατηγορίες για το ποιος κρυβόταν πίσω από το εγχείρημα του Σταύρου Θεοδωράκη. Παρ΄ όλα αυτά στις ευρωεκλογές του Μαίου του 2014 το νεοσύστατο κόμμα λαμβάνει 6,61% και εκλέγει δύο ευρωβουλευτές. Τον Μίλτο Κύρκο, γιο του ιστορικού πολιτικού της Ανανεωτικής Αριστεράς Λεωνίδα Κύρκου και τον Γιώργο Γραμματικάκη.
Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 πετυχαίνει την είσοδό του στη Βουλή με 6,05% καθώς αναδεικνύεται τέταρτη Κοινοβουλευτική δύναμη με 17 βουλευτές. Παρά το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμούσε τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - Ποταμιού κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατόν εξαιτίας της συμμετοχής των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση. Αυτή άλλωστε ήταν και η «κόκκινη γραμμή» του ίδιου του κ. Θεοδωράκη. 
Το καλοκαίρι του 2015 το Ποτάμι στήριξε την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. με το «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα, και λίγο μετά ψήφισε το τρίτο Μνημόνιο. Η φθορά όμως είχε αρχίσει για το κόμμα του Ποταμιού. Από το 6% του Ιανουαρίου στις εκλογές του Σεπτεμβρίου πέφτει στο 4% και εκλέγει 11 βουλευτές. Το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν τριβές στο κόμμα καθώς πολλοί κατηγόρησαν τον κ. Θεοδωράκη για ασαφείς πολιτικές τοποθετήσεις. Πολλοί εξ αυτών διεγράφησαν ενώ άλλοι αποχώρησαν.
Το κάλεσμα για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς
Την ίδια ώρα ο Σταύρος Θεοδωράκης αποφάσισε να απαντήσει στο κάλεσμα που απηύθυνε η Φώφη Γεννηματά για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα στο χώρο του Κεντροαριστεράς. Ο κ. Θεοδωράκης όχι μόνο δέχεται να συμμετάσχει αλλά θέτει και υποψηφιότητα για την ηγεσία. Παρ' όλα αυτά δεν τα καταφέρνει καθώς έρχεται τέταρτος στην εκλογή ηγεσίας.
Στη συνέχεια το Ποτάμι πήρε μέρος στις διεργασίες του νέου φορέα που ονομάστηκε Κίνημα Αλλαγής. Ωστόσο το καλοκαίρι του 2018 η Μεγάλη Συνάντηση των Αντιπροσώπων αποφάσισε να αποχωρήσει, κυρίως λόγω εσωκομματικών διαφωνιών. 
Η αρχή του τέλους
Η αρχή του τέλους για το Ποτάμι μπήκε τον Ιανουάριο του 2019, όταν και διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος ο Σπύρος Δανέλλης ο οποίος έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα.
Την ίδια ώρα ο Σταύρος Θεοδωράκης έδειχνε αποφασισμένος να στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτή του η απόφαση οδήγησε στην πόρτα της εξόδου τον Γρηγόρη Ψαριανό και τον Γιώργο Αμυρά με αποτέλεσμα να διαλυθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Η Συμφωνία των Πρεσπών πέρασε από τη Βουλή και στη συνέχεια η Κατερίνα Μάρκου που στο μεταξύ είχε προσχωρήσει στη ΝΔ - αφού πρώτα εκλέχθηκε με το Ποτάμι και διεγράφη- παραιτήθηκε με σκοπό να συμμετάσχει στις Ευρωεκλογές. Η έδρα της επιστράφηκε στο Ποτάμι με αποτέλεσμα να αντικατασταθεί από τον Νίκο Νυφούδη. 
Στις ευρωεκλογές του Μαίου του 2019 δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το απαιτούμενο 3% για να εκλέξει ευρωβουλευτή. Τότε ο κ. Θεοδωράκης εξέφρασε την πρόθεση να παραιτηθεί δείχνοντας μάλιστα ως διάδοχο τον Γιώργο Μαυρωτά.
Η αυλαία του Ποταμιού
Τον Νοέμβριο του 2019 η Μεγάλη Συνάντηση των Αντιπροσώπων αποφάσισε να ανασταλεί η λειτουργία του κόμματος. «Αναστέλλουμε σήμερα τη λειτουργία μας. Παραμερίζουμε τον εγωισμό μας και στέλνουμε ένα μήνυμα στους 86 χιλιάδες πολίτες που μας ψήφισαν στις ευρωεκλογές. Αλλά και στους 377 χιλιάδες πολίτες που σκίρτησαν μαζί μας την Άνοιξη του ΄15. Τους ζητάμε  να μην χάσουν αυτό που τους έκανε Ποτάμι. Τους ζητάμε να σκεφθούν αυτά που καταφέραμε.Τα παλιά συνθήματα, οι ρηχές αντιπαραθέσεις, οι αφορισμοί, οι κοκορομαχίες, τα εξυπνακίστικα σχόλια δεν είναι πολιτική. Τους ζητάμε, λοιπόν, να βάζουν ψηλά τον πήχη, για τους πολιτικούς. Τους ζητάμε να διεκδικούν, ειλικρίνεια, ευθύτητα, αλήθεια! Ο σπόρος που ρίξαμε, θα φυτρώσει ξανά» τόνισε στην τελευταία του ομιλία ο Σταύρος Θεοδωράκης.


 ethnos.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου