1.1.20

Αυτά είναι τα 10 πιο σημαντικά γεγονότα στην Ελλάδα το 2019

Από την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και τις βουλευτικές εκλογές, έως τον αντικαπνιστικό νόμο και τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης. 
Αυτές είναι οι κορυφαίες ειδήσεις του 2019. 
Το 2019 μάς αποχαιρετά και μαζί του, «φεύγουν» χιλιάδες γεγονότα, ειδήσεις και αναμνήσεις. Άλλοτε καλές, άλλοτε κακές. Άλλοτε ευχάριστες, άλλοτε δυσάρεστες. Άλλοτε σημαντικές, άλλοτε λιγότερο σημαντικές.
Ειδήσεις, οι οποίες ξεχώρισαν από την επικαιρότητα και έμειναν ανεξίτηλα χαραγμένες στη μνήμη των περισσοτέρων.

Οι κορυφαίες ειδήσεις για το 2019 στην Ελλάδα

  • 25 Ιανουαρίου του 2019 - Συμφωνία των Πρεσπών
Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτέλεσε ένα από τα κορυφαία γεγονότα του 2019, το οποίο δίχασε, προκάλεσε αντιδράσεις και άναψε τη σπίθα προκειμένου χιλιάδες πολίτες να κατακλύσουν τους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων της Ελλάδας.
Στις 25 Ιανουαρίου του 2019 - και σε συνέχεια της επικύρωσής της από τη Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας (σ.σ. τότε ΠΓΔΜ) - η ελληνική Βουλή ενέκρινε κατά πλειοψηφία τη Συμφωνία των Πρεσπών, επισφραγίζοντας την επίλυση της χρόνιας διένεξης μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων και προλειαίνοντας το έδαφος για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.
Η συμφωνία υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και από μεμονωμένους βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του Ποταμιού. Ακόμη και σήμερα, βέβαια, η εφαρμογή της συναντά προβλήματα και «πειρασμούς», ενώ αναδεικνύονται διαρκώς τα «μελανά» της σημεία.
Συλλαλητήριο εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών
Συλλαλητήριο εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών
  • 1η Φεβρουαρίου του 2019 – Αύξηση του κατώτατου μισθού
Μετά από πληθώρα μειώσεων, οι οποίες διανθίστηκαν από την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων και την εκρηκτική αύξηση της ανεργίας, οι εργαζόμενοι επιτέλους είδαν και μια ευχάριστη είδηση.
Την 1η Φεβρουαρίου του 2019 τέθηκε σε ισχύ η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου, ο οποίος αφορούσε τους εργαζόμενους ηλικίας έως 25 ετών.
Συγκεκριμένα, ο νέος κατώτατος μισθός ορίστηκε στα 650 ευρώ μικτά από 586,06 ευρώ προηγουμένως (σ.σ. αύξηση 11%). Παράλληλα, το κατώτατο ημερομίσθιο διαμορφώθηκε στα 29,04 ευρώ μικτά από 26,18 ευρώ προηγουμένως (σ.σ. αύξηση 11%).
Ταυτόχρονα, με την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, ο κατώτερος μισθός για τους εργαζόμενους έως 25 ετών αυξήθηκε από τα 510,95 ευρώ στα 650 ευρώ (σ.σ. αύξηση 27%), ενώ το κατώτατο ημερομίσθιο από τα 22,83 ευρώ στα 29,04 ευρώ (σ.σ. αύξηση 27%).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού επηρέασε θετικά περίπου 880.000 εργαζόμενους, δίνοντάς τους μία πρόσθετη εισοδηματική ανάσα.
  • 7 Ιουνίου του 2019 – Ισλαμικό Τέμενος στην Αθήνα
Ο πρώην υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, έδωσε το «παρών» στα άτυπα εγκαίνια του πρώτου δημόσιου ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα, στο οποίο αναμένεται να εξασκούν ελεύθερα τα θρησκευτικά τους δικαιώματα χιλιάδες Μουσουλμάνοι της πρωτεύουσας.
Το τέμενος, το οποίο βρίσκεται στην Ιερά Οδό κοντά στον σταθμό του μετρό «Ελαιώνας», είναι χωρητικότητας 369 ατόμων και φιλοδοξεί να επιλύσει το πρόβλημα των δεκάδων κτιρίων και διαμερισμάτων, τα οποία λειτουργούν παράνομα ως θρησκευτικοί χώροι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο τζαμί της Αθήνας αναμένεται να λειτουργήσει στις αρχές του 2020, καθώς – παρά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων έργων – απομένει η υπογραφή ορισμένων συμβάσεων.
Φωτογραφία από το εσωτερικό του Τεμένους Αθηνών
Φωτογραφία από το εσωτερικό του Τεμένους Αθηνών
  • 7 Ιουλίου του 2019 – Βουλευτικές εκλογές
Μετά από 4,5 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε η σειρά της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη να αναλάβουν τα ηνία της χώρας. Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουλίου ήταν ξεκάθαρο, με τους πολίτες να δίνουν «λευκή επιταγή» στη «γαλάζια παράταξη».
Λαμβάνοντας το 39,85% των ψήφων και εκλέγοντας 158 βουλευτές, η Νέα Δημοκρατία επανήλθε στη διακυβέρνηση της χώρας, κερδίζοντας τις πρώτες μετα-μνημονιακές βουλευτικές εκλογές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρότι ηττημένος, κατάφερε να συγκεντρώσει το 31,53% των ψήφων, κάτι το οποίο «μετρίασε» την απογοήτευση στην πλατεία Κουμουνδούρου, δεδομένης και της επίδοσης στις ευρωπαϊκές εκλογές που προηγήθηκαν στα τέλη Μαΐου.
Ωστόσο, οι βουλευτικές εκλογές στιγματίστηκαν από ορισμένα ακόμη γεγονότα: Την πολιτική «εξαφάνιση» των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Ένωσης Κεντρώων και του Ποταμιού, αλλά και την εμφάνιση δύο νεόκοπων κομμάτων, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, Ιούλιος 2019
  • 1η Σεπτεμβρίου του 2019 – Capital controls
Ήταν 28 Ιουνίου του 2015, όταν επιβλήθηκαν κεφαλαιακοί περιορισμοί στις τραπεζικές συναλλαγές, με αποτέλεσμα να κληθούμε να αντιμετωπίσουμε μια νέα πραγματικότητα: Ουρές έξω από ΑΤΜ, ανώτατο όριο ανάληψης, περιορισμοί στις μεταφορές χρημάτων.
Όλα αυτά, ωστόσο, εξαφανίστηκαν από την καθημερινότητά μας την 1η Σεπτεμβρίου του 2019, όταν και τέθηκε σε ισχύ η πλήρης κατάργηση των κεφαλαιακών περιορισμών.
Είχαν περάσει τέσσερα χρόνια από την καθιέρωσή τους και ένας χρόνος απότην ολοκλήρωση της μνημονιακής μέγγενης, με την ελληνική οικονομία να πραγματοποιεί τα πρώτα βήματα προς την ομαλότητα.
  • 30 Σεπτεμβρίου του 2019 – Το πρώτο αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα
Ιστορική ήταν η 30ή Σεπτεμβρίου, καθώς σε λειτουργία τέθηκε το πρώτο αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα. Πρόκειται για έναν ιδιωτικό χώρο, ο οποίος βρίσκεται στη Ριτσώνα, στην Εύβοια.
Μετά από δεκαετίες παλινωδιών και γραφειοκρατικών προσκομμάτων, δόθηκε επιτέλους το πράσινο «φως», προκειμένου να λειτουργήσει το πρώτο αποτεφρωτήριο, όπου οι νεκροί έχουν το «δικαίωμα» στην καύση.
Φυσικά, η εξέλιξη αυτή προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, με την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος να εκφράζει την απογοήτευσή της, θέτοντας εκτός εκκλησιαστικού ποιμνίου όσους επιλέγουν την καύση αντί της ταφής.
Ο χώρος που βρίσκονται οι κλίβανοι στο αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας, Νοέμβριος 2019
Ο χώρος που βρίσκονται οι κλίβανοι στο αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας, Νοέμβριος 2019
  • 15 Οκτωβρίου του 2019 – Αντικαπνιστικός νόμος
Η Βουλή των Ελλήνων υπερψήφισε και ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία τον νέο αντικαπνιστικό νόμο, ο οποίος προβλέπει την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος στους εσωτερικούς χώρους, είτε δημόσιους είτε ιδιωτικούς.
Η ειδοποιός διαφορά, σε σχέση με αντίστοιχες νομοθετικές πρωτοβουλίες του παρελθόντος, συνίσταται στο γεγονός ότι – μέχρι στιγμής – η νέα νομοθεσία… τηρείται.
Ο Έλληνας δεν καπνίζει πλέον εντός της καφετέριας ή της ταβέρνας. Αντίθετα, βγαίνει έξω. Κι αυτό διότι σε διαφορετική περίπτωση, θα βρεθεί αντιμέτωπος με «τσουχτερά» πρόστιμα, τα οποία ξεκινούν από 100 ευρώ για τον καπνιστή και από 500 ευρώ για τον υπεύθυνο του εκάστοτε καταστήματος.
  • 29 Οκτωβρίου του 2019 – Αναγνώριση «ουκρανικής εκκλησίας»
Στις 29 Οκτωβρίου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας, Ιερώνυμος, αναγνώρισε και επισήμως τη «νέα εκκλησία» της Ουκρανίας, αποτελώντας την πρώτη ορθόδοξη εκκλησία που προβαίνει στην επίσημη αναγνώριση της σχισματικής εκκλησίας.
Προηγήθηκε η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην οποία αναγνωρίστηκε το δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου, να χορηγήσει τον τόμο της Αυτοκεφαλίας στην νεοσύστατη «ουκρανική εκκλησία».
Η απόφαση της ελληνικής Εκκλησίας προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στις τάξεις της ορθόδοξης εκκλησίας, με το Πατριαρχείο Μόσχας να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του και να καλεί τις υπόλοιπες τοπικές εκκλησίες να «μην ακολουθήσουν αυτό το λυπηρό παράδειγμα».
  • 17 Νοεμβρίου του 2019 – Στέφανος Τσιτσιπάς
Το 2019 ήταν η χρονιά του. Ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας, όλων των εποχών, σε ηλικία μόλις 21 ετών, κατάφερε να κατακτήσει το «τουρνουά των κορυφαίων», κερδίζοντας με 2-1 σετ τον Ντόμινικ Τιμ.
Η κορυφή του «ATP Finals», στο οποίο συμμετείχαν οι οκτώ καλύτεροι τενίστες (σ.σ. βάση της διεθνούς κατάταξης), βάφτηκε για πρώτη φορά με γαλανόλευκο χρώμα.
O Στέφανος, ο οποίος έγινε «ο Στέφανος όλων των Ελλήνων», κατάφερε να κερδίσει τον Ρώσο Μεντβέντεφ, τον Γερμανό Σβέρεφ, τον Ελβετό Φέντερερ και στον τελικό, τον Αυστριακό Τιμ. Μοναδική ήττα, αυτή από τον Ισπανό Ναδάλ, στη φάση των ομίλων.
Ήταν το τουρνουά, στο οποίο ο Στέφανος επιβεβαίωσε, με κάθε τρόπο, ότι θα διεκδικήσει με αξιώσεις το χρίσμα του διαδόχου των κορυφαίων Ρότζερ Φέντερερ και Ράφα Ναδάλ.
  • 28 Νοεμβρίου του 2019 – Συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης
Η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου ανεφλέγη για ακόμη μία φορά στα τέλη Νοεμβρίου, όταν η Άγκυρα και η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) της Τρίπολης υπέγραψαν δύο μνημόνια συνεννόησης. Το πρώτο για τη στρατιωτική συνεργασία των δύο πλευρών και το δεύτερο για τη χάραξη κοινών θαλάσσιων συνόρων, νότια της Κρήτης και δυτικά της Κύπρου.
Η κίνηση αυτή, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ελλάδας, η οποία έκανε λόγο για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δίκαιου της Θάλασσας, καταγγέλλοντας την αγνόηση της Ανεξάρτητης Οικονομικής Ζώνης της Κρήτης και των υπόλοιπων ελληνικών νησιών.
Στο πλευρό της Ελλάδας τάχθηκε και ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA), ο οποίος ελέγχει τη δυτική Λιβύη και αντιμάχεται την GNA, με στόχο την κατάληψη της πρωτεύουσας Τρίπολης και την ανάληψη της ενιαίας διακυβέρνησης.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου