12.2.20

«Ζην Επικινδύνως- 40 χρόνια Φωτορεπορτάζ»

Το βιβλίο του Αριστοτέλη Σαρρηκώστα με τίτλο : «Ζην Επικινδύνως - 40  χρόνια Φωτορεπορτάζ» , το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μένανδρος», παρουσιάστηκε στο Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ.
 
Το «Ζην Επικινδύνως» είναι το δεύτερο βιβλίο του Αριστοτέλη Σαρρηκώστα, στο οποίο περιέχονται φωτογραφικά ντοκουμέντα από σπουδαία γεγονότα της πολιτικής και κοινωνικής ιστορίας από την δεκαετία του 1960 και μετά, όπως τα κατέγραψε ο φακός του γνωστού φωτορεπόρτερ.
Ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας εργάστηκε για τριάντα τέσσερα χρόνια στο Associated Press και πήρε μέρος σε ειδησεογραφικές αποστολές, όχι μόνο στην ελληνική επικράτεια. Η φωτογραφική του δουλειά περιλαμβάνει στιγμιότυπα, από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, το Λίβανο, από τη δεκάχρονη σύρραξη του Ιράκ με το Ιράν, την κάλυψη κοσμικών γεγονότων, διεθνών προσωπικοτήτων, κ.α. Ξεχωριστή παραμένει η φωτογραφική του δουλειά  από την ιστορική Εξέγερση του Πολυτεχνείου, το 1973, η οποία κλόνισε την επτάχρονη δικτατορία. Μία από τις πολλές βραβεύσεις του, η πιο σημαντική κατά τον ίδιο, ήταν το 2008 από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
«Το βιβλίο αυτό πράγματι είναι ένας οδηγός όχι μόνο για τους συναδέλφους. Εμπεριέχει την πολιτική ιστορία της Ελλάδας από το 1961 ως το 2000, σκηνές από πολέμους, από κοσμικά γεγονότα, από Ολυμπιακούς Αγώνες» ανέφερε ο συγγραφέας και πρόσθεσε :
«Τότε δεν ήταν τα ψηφιακά μέσα. Τότε ήταν όλα με το μάτι, με την καρδιά, με το χέρι. Όταν είχα να πάω στη δουλειά την άλλη μέρα, δεν κοιμόμουν το βράδυ. Σχεδίαζα πως θα κάνω τη δουλειά, πως θα σταθώ, πώς έπρεπε να σταθώ για να πετύχω το καλύτερο αποτέλεσμα. Δε μου άρεσε ποτέ η ποζαρισμένη φωτογραφία. Έψαχνα πάντα την κίνηση. Αυτή είναι η δουλειά του φωτορεπόρτερ, να λέει την αλήθεια μέσα από το φακό του. Η φωτογραφία είναι αποτύπωση της ιστορίας».
Ο γνωστός φωτορεπόρτερ σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ανέφερε ως παράδειγμα τις φωτογραφίες της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
«Την πιο κρίσιμη νύχτα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ο Παττακός βγήκε και είπε ότι δεν είχε συμβεί τίποτε. Όταν όμως τις επόμενες μέρες άρχισαν να κυκλοφορούν οι φωτογραφίες στις ξένες εφημερίδες, τότε δε μπορούσε να το αρνηθεί και παραδέχθηκε ότι επενέβη ο στρατός» τόνισε ο κ. Σαρρηκώστας και συνέχισε : «Οι φωτογραφίες ήταν κάτι παραπάνω από αποκαλυπτικές, όπως και το βίντεο ενός Ολλανδού συναδέλφου, ο οποίος τραβούσε εικόνες από τον πάνω όροφο από εκεί που βρισκόμουν εγώ. Αυτά τα  λίγα λεπτά που έδειχναν το τανκ να ρίχνει την πόρτα του Πολυτεχνείου, έδωσαν την πλήρη εικόνα».
«Θρύλο» του φωτορεπορτάζ χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ Νίκος Καρράς, τον Αριστοτέλη Σαρρηκώστα και μίλησε με θερμά λόγια για τη δουλειά του, λέγοντας ότι "ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας κατάφερε, πολλές ιστορικές στιγμές να αναδείξει με το φακό του" ενώ ο επικεφαλής του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου στη Βορ.Ελλάδα, Σταύρος Τζίμας σημειώνοντας ότι "τη φωτογραφία δεν τη τραβάει η μηχανή, αλλά το μάτι και η κρίση του φωτορεπόρτερ " χαρακτήρισε το βιβλίο "μια συμβολή στη συγγραφή της ιστορίας της Ελλάδας".
Ο Θεσσαλονικιός φωτορεπόρτερ  Γιώργος Γιακουμίδης μίλησε για τον Α. Σαρρηκώστα, για τη στενή επαγγελματική τους συνεργασία, η οποία ξεκίνησε το 1986 και χαρακτήρισε τον φωτορεπόρτερ- συγγραφέα "υπόδειγμα και έμπνευση για τους νεότερους επαγγελματίες του κλάδου".
Φ.Γ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου