1.3.20

Ταραμοσαλάτα από τον Ακη

Λόγω της μεγάλης του περιεκτικότητας σε νάτριο και λιπίδια ο ταραμάς δεν είναι από τις τροφές που θα φάμε χωρίς σκέψη αν πάσχουμε από υψηλή πίεση ή υπερχοληστερολαιμία.

Αν και ο ταραμάς είναι πλούσιος σε πολυακόρεστα ω3 λιπαρά οξέα, τα οποίο όπως είναι γνωστό συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς και των αρτηριών, οι άλλες δυο ιδιότητές του τον μετατρέπουν σε “απαγορευμένο” καρπό για όσους προσέχουν τη διατροφή τους. Ωστόσο, η κατανάλωσή του με μέτρο όχι μόνο επιτρέπεται αλλά και… επιβάλλεται στη διάρκεια της Σαρακοστής για όσους τον αγαπούν.
Τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου μια κουταλιά σπιτική ταραμοσαλάτα στο πιάτο μας (για να μπορούμε να ελέγχουμε την ποσότητα και να μην “κλέβουμε” φτυαρίζοντας τη σαλάτα με το ψωμί μας!) και μετρημένο ψωμί είναι ένα νόστιμο μεζεδάκι που δεν χρειάζεται να στερηθούμε, εκτός κι αν υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα υγείας που το απαγορεύουν.
Οι θερμίδες του ταραμά
• Τα 100 γρ. ταραμά έχουν 220 θερμίδες.
• Μια γεμάτη κουταλιά της σούπας σπιτική ταραμοσαλάτα δίνει 120 θερμίδες.
• Τα 100 γρ. ταραμοσαλάτα εμπορίου, είτε προέρχεται από λευκό είτε από ροζ ταραμά, δίνουν 446 θερμίδες.

Μια υπέροχη συνταγή του Άκη Πετρετζίκη
Συστατικά: Για την ταραμοσαλάτα
* 300 γρ. ψωμί χωρίς κόρα (600 γρ. μουλιασμένο και στραγγισμένο)
* 1,2 λίτρα νερό
* 1 κρεμμύδι ξερό
* 2 σκ. σκόρδο
* 200 γρ. ταραμάς λευκός
* χυμό από 2-3 λεμόνια
* ξύσμα από 2-3 λεμόνια
* 100 γρ. ελαιόλαδο
* 200 γρ. σπορέλαιο
* πιπέρι
Για το σερβίρισμα
* λίγες ελιές
* 1 κ.σ. ελαιόλαδο
* πιπέρι
* 1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι
Μέθοδος Εκτέλεσης
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το ψωμί, 1 λίτρο νερό και το αφήνουμε να μουλιάσει πολύ καλά.
Σε ένα άλλο μπολ στρώνουμε μία πετσέτα και ρίχνουμε μέσα το ψωμί με το νερό. Κλείνουμε το ψωμί στην πετσέτα και το στύβουμε πολύ καλά μέχρι να φύγει όλη η υγρασία του. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε στο μούλτι το κρεμμύδι κομμένο σε 4 κομμάτια, το σκόρδο, 200 γρ. νερό και τα χτυπάμε μέχρι να λιώσουν.
Τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ, που έχουμε στρώσει μία πετσέτα, και τα στραγγίζουμε πολύ καλά μέχρι να φύγει όλη η υγρασία. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
Παίρνουμε το πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια προσθέτουμε το μείγμα με το κρεμμύδι και το σκόρδο, τον ταραμά, το ψωμί, τον χυμό και το ξύσμα από 2 ή 3 λεμόνια (ανάλογα με την οξύτητά τους) και πιπέρι.
Χτυπάμε 3-4 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και αφρατέψει το μείγμα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε σιγά σιγά το ελαιόλαδο και το σπορέλαιο.
Αν δεν έχουμε καπάκι με άνοιγμα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το σπορέλαιο σε δόσεις ανά 50 γρ. η κάθε μία.
Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται περισσότερο λεμόνι και σερβίρουμε με τις ελιές, το ελαιόλαδο, πιπέρι και το θυμάρι.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου