Άρθρο του Αναγνώστη Π.Γ
Η εικόνα του Δημάρχου Πύλου – Νέστορος να υποδέχεται επισήμως τον πρώην βασιλιά και νυν τουρίστα Κωνσταντίνο Γλύκξμπουργκ και την επίσης τουρίστρια σύζυγό του, να χαριεντίζεται μαζί τους, να τους ξεναγεί στην Πλατεία Τριών Ναυάρχων, να γευματίζει και να φωτογραφίζεται μαζί τους δεν είναι απλώς γραφική. Προεχόντως είναι επικίνδυνη και συγχρόνως συνιστά ύβρη με την κλασσική του όρου έννοια. Τα πρόσωπα που υπηρετούν τους συνταγματικούς θεσμούς, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και οι Δήμοι, έχουν την υποχρέωση οι δημόσιες πράξεις και η δράση τους να εναρμονίζονται με την ποιότητα και τον πολιτισμό που αντανακλά το πολίτευμά μας και συγχρόνως να υποτάσσονται στις κανονιστικές απαιτήσεις του.
Η εκλογή οποιουδήποτε προσώπου σε αιρετό αξίωμα και η αντίστοιχη νομιμοποίησή του δεν μπορεί να θεωρείται ως αφετηρία μιας ιδιοκτησιακής αντίληψης ως προς την άσκηση των καθηκόντων του αλλά αντιθέτως είναι το όριο εντός του οποίου οφείλει να δρα.
Η ψήφος του λαού δεν παράγει για όποιον την διεκδικεί και την λαμβάνει ελευθεριότητα.
Αντίθετα, δημιουργεί υποχρεώσεις όχι απλώς νομικές, αλλά ηθικές και συμβολικές. Επίσης, είναι αυτονόητο ότι όσοι φιλοδοξούν να διακονούν τους συνταγματικούς θεσμούς, πρέπει τουλάχιστον να μην αγνοούν την ιστορικότητα και τη συμβολικότητα του πολιτεύματος και πολύ περισσότερο οφείλουν να αποφεύγουν τη σύγκρουση με το δικαιοπολοτικό μας πρότυπο.
Είναι γνωστό, ότι οι πρώην βασιλείς της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του τελευταίου, δίχασαν τον ελληνικό λαό, αγνόησαν την αρχή της δεδηλωμένης, παραβίασαν ευθέως το Σύνταγμα και άσκησαν την όποια εξουσία τους αυταρχικά. Περαιτέρω, ο τελευταίος πρώην βασιλιάς και νυν τουρίστας εκτός των συνταγματικών και πολιτικών του αμαρτημάτων βαρύνεται και με το γεγονός ότι απαίτησε από την Ελληνική δημοκρατία να τον αποζημιώσει για την περιβόητη βασιλική περιουσία, την οποία δεν είχε αποκτήσει, καθ’ ότι τόσο αυτός όσο και η γενιά του ουδέποτε εργάστηκαν, αλλά του την είχε προσφέρει ο ελληνικός λαός.
Το αποτέλεσμα της αντιδικίας αυτής ήταν να του επιδικαστούν μερικά εκατομμύρια ευρώ, τα οποία και πάλι πλήρωσε η Ελληνική δημοκρατία, δηλαδή ο ελληνικός λαός. Με βάση τα ανωτέρω, ο πρώην βασιλιάς Κωνσταντίνος Γλύκξμπουργκ μπορεί να επισκέπτεται ως τουρίστας τη χώρα και να απολαμβάνει τη χλιδή κοσμικών εκδηλώσεων ή ακριβών τουριστικών θερέτρων. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν συγχωρείται η δημόσια υποδοχή του από όσους υπηρετούν τους θεσμούς και τα όργανα της Ελληνικής δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και ο νυν Δήμαρχος Πύλου - Νέστορος.
Δεν καταλείπεται αμφιβολία ότι η ύβρις είναι πρόδηλη. Τα συμπεράσματα ανήκουν στην δημοκρατική ευαισθησία και στην ιστορική συνείδηση καθενός πολίτη, διαμεσολαβούμενα πάντως από την κλασσική ρήση «αρχή άνδρα δείκνυσι».
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ