14.8.12

ΠΥΛΟΣ- ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ-ΦΩΤΟ

Ο Πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς τέλεσε τα εγκαίνια των δύο νέων εκθέσεων στην Πύλο, τη Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012.

Σε μια άρτια εκδήλωση, η  οποία διοργανώθηκε από κοινού από το Δήμο Πύλου-Νέστορος, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των εκθέσεων «Βυθισμένα Ταξίδια, Ανθρώπινες Εξερευνήσεις: Ίχνη σημαίνοντα στις θάλασσες της Πελοποννήσου», η οποία θα φιλοξενείται στο κτήριο Πασά στο Φρούριο της Πύλου και η Επανέκθεσης της Συλλογής του Γάλλου Φιλέλληνα Rene Puaux, η οποία θα στεγάζεται στον πρώτο όροφο της Οικίας Τσικλητήρα.
Ο
Πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τη σύζυγο του, έφτασε στο Φρούριο της Πύλου στις 18:30 το απόγευμα, όπου τον υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος κ. Καφαντάρης. Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Τζαβάρας καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στο χώρο και κατόπιν η Προϊσταμένη της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων κα. Σίμωσι παρουσίασε και ξενάγησε τον Πρωθυπουργό στην εντυπωσιακή έκθεση στο κτήριο Πασά.

Στη συνέχεια ακολούθησε η παρουσίαση
της Συλλογής πινάκων και αντικειμένων του Γάλλου Φιλέλληνα, Rene Puaux. Μια ιδιαίτερη Συλλογή, η οποία αξιοποιείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και θα βρίσκεται πλέον στο χώρο που της αρμόζει, ικανοποιώντας και την επιθυμία του συλλέκτη. Ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, κ. Καφαντάρης στο χαιρετισμό που απεύθυνε τόνισε τη σημαντικότητα των εκθέσεων λέγοντας χαρακτηριστικά «οι δυο αυτές εκθέσεις  στόχο έχουν να εξελιχθούν, σε υποχρεωτικές
«Πολιτιστικές στάσεις» για κάθε συμπολίτη μας αλλά και για κάθε επισκέπτη του δήμου μας. Ο πολιτισμός μπορεί να κάνει το θαύμα, να ξεχάσουμε προσωρινά τη δύσκολη πλευρά των δημοσιονομικών και να ξαναδούμε χαμογελαστά πρόσωπα, γαληνεμένα βλέμματα και ανθρώπους ικανοποιημένους. Και μόνο γι’ αυτά θα πρέπει να δοθεί η δέουσα σημασία στον πολιτισμό. Εμείς το κάνουμε. Έχουμε και το όραμα και τη θέληση να σταθούμε όρθιοι σήμερα και να εκπαιδεύσουμε τους πολίτες του αύριο».
Ο κ. Καφαντάρης ευχαρίστησε την Γενική Γραμματέα Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη και την Προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων αρχαιοτήτων κα Αγγελική Σίμωσι συντελεστές της επιτυχημένης ολοκλήρωσης των εκθέσεων.
Συγκεκριμένα ευχαρίστησε την κα Μενδώνη «η οποία στάθηκε από την πρώτη στιγμή αρωγός στο πολιτιστικό μας όραμα για τη σύνδεση των αρχαιολογικών μνημείων και χώρων και τη δημιουργία ολοκληρωμένης πολιτιστικής ανάδειξης του Δήμου μας» και την κα Σίμωσι «για τη συνεργασία και  ολοκλήρωση της περιοδικής έκθεσης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων στο κτήριο Πασά και της επανέκθεσης της Συλλογής του Ρενέ Πυώ στην Οικία Τσικλητήρα». Κλείνοντας ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Πρωθυπουργό λέγοντας «θα ήθελα να ευχαριστήσω
για μια ακόμα φορά το συμπατριώτη μας,
Πρωθυπουργό κύριο Αντώνη Σαμαρά για τη μέχρι σήμερα γόνιμη συνεργασία μας. Κύριε Πρωθυπουργέ, σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον που δείχνετε στην προσπάθεια υλοποίησης του οράματός μας, το οποίο είναι και δικό σας όραμα, για ένα Δήμο σύγχρονο, φιλόξενο, φιλικό, ανθρώπινο με υποδομές στο χώρο του πολιτισμού και όχι μόνο»,
αναφέρθηκε στην καθοριστικής σημασίας συμβολή του Πρωθυπουργού στο σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων πολιτισμού και ανάδειξης της περιοχής και των προσκάλεσε στο βήμα.

Ο
Πρωθυπουργός αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Πύλο τόνισε την αξία και την πρωτοτυπία της Περιοδικής Έκθεσης της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων στο κτήριο Πασά, η οποία φέρνει στο φως τους κρυμμένους, στο βυθό της θάλασσας, θησαυρούς του ελληνικού πολιτισμού. Όπως σημείωσε ο ίδιος ως Πρωθυπουργός επαναφέρει την προτεραιότητα που είχε θέσει ως Υπουργός Πολιτισμού για την ανάπτυξη της ενάλιας αρχαιολογίας. Σε μια δύσκολη περίοδο για όλους μας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα καταφέρουμε να ορθοποδήσουμε και να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις, αντάξιοι της κληρονομιάς μας ως θεματοφύλακες των αξιών του πολιτισμού και του τόπου μας.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας, κ. κ. Χρυσόστομος, ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κώστας Τζαβάρας, η Γενική Γραμματέας Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, οι Βουλευτές Μεσσηνίας κ.κ. Γιάννης Λαμπρόπουλος, Δημήτρης Σαμπαζιώτης, Θανάσης Πετράκος, η Βουλευτής Α΄ Αθηνών κα Φωτεινή Πιπιλή, ο Βουλευτής Καρδίτσας κ. Σπύρος
Ταλιαδούρος, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων κ. Μανώλης Αγγελάκας, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, η Αντιπεριφερειάρχης κα Ντίνα Νικολάκου αλλά και ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Παναγιώτης Αλευράς, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς, ο Γενικός Διευθυντής Νομοθετικού Έργου της Βουλής κ. Σάκης Θεοδωρόπουλος, ο καθηγητής Ιστορίας Τέχνης κ. Νίκος Ζίας, οι Δήμαρχοι του Νομού Μεσσηνίας κ.κ. Παναγιώτης Νίκας, Στάθης Αναστασόπουλος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, Δημήτρης Γιαννημάρας και Φίλιππος Μπάμης, ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Ιωάννης Σμυρνιώτης, ο Δήμαρχος Άργους- Μυκηνών κ. Δημήτρης Καμπόσος, η τέως Βουλευτής κα Νάντια Γιαννακοπούλου, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι της ομογένειας από την Αμρική και τον Καναδά και φυσικά οι κ.κ. Αχιλλέας και Χρήστος Κωνσταντακόπουλος, των οποίων η χορηγία υπήρξε καθοριστικής σημασίας για την ολοκλήρωση της Έκθεσης Εναλίων Αρχαιοτήτων στο κτήριο Πασά.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου