17.5.13

Αυξήθηκε ο αριθμός των Ελλήνων που πάνε στην Αυστραλία

Στην Ελλάδα επέρριψε την ευθύνη ο Αυστραλός υπουργός Μετανάστευσης, Μπρένταν Οκόνορ, για την καθυστέρηση υπογραφής διακρατικής συμφωνίας με την Αυστραλία προκειμένου στο θέμα έκδοσης τουριστικής βίζας με δικαίωμα εργασίας. 
«Το γεγονός ότι υπάρχει καθυστέρηση δεν οφείλεται σε μένα αλλά στην ελληνική πλευρά» δήλωσε σε συνέντευξή του στην αγγλική έκδοση του «Νέου Κόσμου» ο Αυστραλός υπουργός Μετανάστευσης.
Ο κ. Οκόνο έκανε λόγο για «περίπλοκες» διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται ώστε η συμφωνία να εξυπηρετεί και τις δυο χώρες. Όπως εξήγησε η διακρατική συμφωνία θα προβλέπει τη δυνατότητα σε νέους από την Ελλάδα και την Αυστραλία να επισκέπτονται και να έχουν παρατεταμένη παραμονή στη μία ή στην άλλη χώρα.
Η παραμονή αυτή θα είναι μέχρι 12 μήνες και οι ενδιαφερόμενοι στο διάστημα αυτό θα έχουν δικαίωμα εργασίας και φοίτησης. Πάντως, θα υπάρξει πλαφόν στον αριθμό έκδοσης τέτοιας βίζας. Ο κ. Οκόνορ λέει ότι η συμφωνία πρέπει να έχει αμοιβαία οφέλη και να συμφωνήσουν οι δύο κυβερνήσεις καθώς οι σχετικές συζητήσεις μπορεί να είναι χρονοβόρες προκειμένου αυτή να οριστικοποιηθεί και να υλοποιηθεί. Η Αυστραλία έχει ήδη προχωρήσει σε διακρατική συμφωνία έκδοσης τουριστικής βίζας με δικαίωμα εργασίας με πολλές άλλες χώρες.
Σε ερώτηση αν η Αυστραλία θα μπορούσε να διευκολύνει τη μετανάστευση από την Ελλάδα λόγω της ελληνικής οικονομικής κρίσης ο Αυστραλός υπουργός είπε ότι «αυτό δεν είναι δυνατόν». «Η Αυστραλία», συνέχισε «δέχεται 190.000 μετανάστες ετησίως. Πρόκειται για ειδικευμένους μετανάστες ή συγγενείς και στο πλαίσιο αυτό έρχονται και Έλληνες. Δεν μπορούμε να κάνουμε εξαιρέσεις».
Ο υπουργός Μετανάστευσης είπε ότι είναι πλέον πιο εύκολο να φέρνουν μόνιμοι κάτοικοι της Αυστραλίας τους γονείς τους από την Ελλάδα για ένα διάστημα δώδεκα μηνών κάθε φορά μέσα σε πέντε χρόνια. Σημείωσε ακόμα πως έχει παρατηρηθεί μικρή αύξηση του αριθμού των μεταναστών, των φοιτητών και των επισκεπτών από την Ελλάδα.
Στην Αυστραλία έχουν επιστρέψει χιλιάδες Έλληνας κάτοχοι Αυστραλών διαβατηρίων αλλά δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία. Οι μόνιμοι μετανάστες από την Ελλάδα πέρσι ήταν 325 και περίπου χίλιοι οι φοιτητές. 'Αλλοι 389 Έλληνες ήρθαν ως ειδικευμένοι εργαζόμενοι και κοντά οκτώ χιλιάδες ως τουρίστες, σύμφωνα με τα στοιχεία που διέθεσε στο «Νέο Κόσμο» ο κ. Οκόνορ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου