14.1.15

Ο ΜΑΝΟΥΕΛ ΝΟΙΕΡ ΑΞΙΖΕ ΤΗΝ ΧΡΥΣΗ ΜΠΑΛΑ

Γράφει: Ο Αντώνης .Α. Αντωνόπουλος
                Δημοσιογράφος-Real fm-pamesports.gr
                A΄Αντιπρόεδρος ΠΣΑΤ

Ο Πορτογάλος Κριστιάν Ρονάλντο κατέκτησε την 3η χρυσή μπάλα της FIFA, με Τον Λιονέλ Μέσι που έχει …4 τέτοιες μπάλες σπίτι του, και τον τερματοφύλακα της Μπέγιερν Μονάχου Μανουέλ Νόιερ να καταγράφεται ως 3ος στην διαδικασία της καλύτερης τριάδας. Μια διαδικασία που ξεκίνησε από το γαλλικό περιοδικό France Football το 1956.Για την ιστορία την μπάλα είχε πάρει τότε ο Στάνλεϋ Μάθιους της Μπλάκμπουλ με 47 ψήφους ,2ος (Αν είναι δυνατόν) ο αείμνηστος Αλφρέντο Ντι Στέφανο με 44 ψήφους και 3ος ο συμπαίκτης του στη Ρεάλ Ραϊμόν Κοπά. Τρεις τέτοιες μπάλες επίσης είχαν κερδίσει ο Γιόχαν Κροιφ, ο Μαρκο Φαν Μπάστεν και ο νυν πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ Μισέλ Πλατινί.
Στην ιστορία του θεσμού ένας μόνο τερματοφύλακας κατέκτησε την χρυσή μπάλα. Ο τότε Σοβιετικός Λέβ Γιασίν της Ντιναμό Μόσχας το 1963 με 73 βαθμούς ,2ο τον Τζιάνι Ριβέρα της Μίλαν με 55 βαθμούς και 3ο τον Τζίμι Γκρίβς της Τότεναμ με 50 ψήφους.
Στο παρελθόν 2 Ιταλοί και 1 Γερμανός δύο φορές είχαν μπει τριάδα. Οι Ντίνο Τζόφ και Τζιανλουίτζι Μπουφόν και Ολιβερ Κάν το 2001 και 2002.
Αν ανατρέξει κανείς στο παρελθόν του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου θα διαπιστώσει ότι πολύ μεγάλοι τερματοφύλακες επί σειρά ετών κάθισαν κάτω από τα γκολπόστ σπουδαίων ευρωπαϊκών κλαμπ, αλλά δεν κατάφεραν να μπουν στην τριάδα διεκδίκησης της «χρυσής» μπάλας. 
Και αυτό γιατί αν δείτε τα ονόματα που έφτανα μέχρι εκεί ήταν ένας και ένας ,πραγματικά χωρίς ίχνος υπερβολής ποδοσφαιρικοί μύθοι παγκόσμιας εμβέλειας και ακτινοβολίας .
Στην περίπτωση του Μανουέλ Νόιερ φέτος παρά το γεγονός ότι δίπλα του ήταν δυο ποδοσφαιρικές φυσιογνωμίες ξεχωριστές, ιδιαίτερες και μοναδικές ,εκτιμώ ότι φάνηκε περισσότερο η «Αδικία» της διαδικασία που η FIFA μπορεί να την έχει αναβαθμίσει σε γκλάμουρ-σόου σε σχέση με το παρελθόν ,αλλά κάπου οι τερματοφύλακες είναι σαν να υφίστανται «Αθέμιτο» ανταγωνισμό.
Στη περίπτωση του Νόιερ που άξιζε την φετινή «χρυσή» μπάλα ,δεν μιλάμε για έναν απλά καλό τερματοφύλακα. 
Ο Γερμανός είναι ξεχωριστή, ιδιαίτερη περίπτωση. Είναι στο υψηλότατο επίπεδο πρωταθλητισμού σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο, πιθανός ο μεγαλύτερος τερματοφύλακας στο κόσμο που όχι μόνο ξέρει μπάλα, όχι μόνο που συμμετέχει και ως 11ος παίκτης ,αλλά εμφανώς τα προσόντα και η πληρότητα προσόντων του τον καθιστά φαινόμενο που έχει όλες τις προϋποθέσεις να επισκιάσει πολύ μεγάλα ονόματα του παγκοσμίου ποδόσφαιρου κάτω από τα γκολπόστ. 
Ο Νόιερ που γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου του 1986 ,και στις 11 Ιουνίου το 2011 έγινε ο τρίτος ποιο ακριβοπληρωμένος τερματοφύλακας στην ιστορία του ποδοσφαίρου ,με την Μπάγιερν να πληρώνει στην Σάλκε 18 εκατομμύρια ευρώ, σαφώς άξιζε να πάρει την φετινή μπάλα. 
Ναι μεν ο περυσινός παγκόσμιος πρωταθλητής μπορεί να πήρε το χρυσό γάντι, αλλά η FIFA σε συνεργασία με τους συνδιοργανωτές του γαλλικού περιοδικού ,θα πρέπει να τους απασχολήσει η «αδικία» των τερματοφυλάκων, που μάλλον θα πρέπει να θεσπιστεί μια δική τους μπάλα κολλημένη πάνω στο γάντι τους ,σε ένα διαγωνισμό η μια ανάλογη ψηφοφορία μεταξύ των συναδέλφων τους από τα ευρωπαϊκά κλαμπ. Θα είναι σαφώς ποιο δίκαιο και αντικειμενικό.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου