10.4.15

ΤΡΙΠΟΛΗ - Ένας επιτάφιος με ... 220 χιλιάδες πέρλες!

Ο ξεχωριστός Επιτάφιος Αγίου Βασιλείου Τρίπολης με τις 220.000 πέρλες

Ένας πολύς ωραίος και ξεχωριστός Επιτάφιος είναι αυτός του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Τρίπολης, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει καταβάλλει προσπάθειες έτσι ώστε να μπορέσει να επιτύχει έναν πολύ όμορφο στολισμό Επιταφίου.
Ο Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγκας ανέφερε ότι και φέτος το όραμά τους με την αγάπη και την ευλογία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κκ Αλέξανδρου και την πολύωρη εργασία έλαβες σάρκα και οστά. Φέτος ο Επιτάφιος των Αγίων Αγγέλων, όπως τον ονόμασαν, οι τέσσερις άγγελοι φυλάνε στις τέσσερις γωνίες τον Άγιο Τάφο. Ένα πολύ σημαντικό έργο που με μεράκι και τη βοήθεια των εθελοντών πραγματοποιήθηκε.
Αποτελείται από σχεδόν 220.000 πέρλες με πολύ μικρό κόστος. Όπως είπε και ο Ἱερεύς Ἰωάννης Σουρλίγκας «Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός αλλά είναι καλοδουλεμένο».
Ο πήχης ανεβαίνει για τον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου και αναμένουμε του χρόνου έναν ακόμα πιο ξεχωριστό Επιτάφιο.
Το χρονικό της δημιουργίας του Επιταφίου από τον Γιώργο Ζαχαρόπουλο
Τα τελευταία χρόνια ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός του Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως έχει δημιουργήσει μία ξεχωριστή τάση στον στολισμό του Επιταφίου.
Πέρα από τον παραδοσιακό στολισμό με άνθη ο Επιτάφιος του Αγίου Βασιλείου, διακοσμείται στις πλευρές του με περίτεχνα σχέδια ή παραστάσεις οι οποίες δημιουργούνται με καρφίτσες και διακοσμητικές γυάλινες και πλαστικές πέρλες.
Αμέσως μετά το Πάσχα του 2014 το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Nαού και άλλοι συνεργάτες συνεδρίασαν και αναζήτησαν νέες προτάσεις και νέα σχέδια για τον επιτάφιο του 2015. Δύο από αυτές προκρίθηκαν για να υλοποιηθούν στους επιταφίους του 2015 και του 2016.
Το σχέδιο του 2015 έχει ως εμπνευστή του την Πρεσβυτέρα Ελένη Σουρλίγγα. Δεν θα ήταν υπερβολή να τον χαρακτηρίσουμε ως τον «Επιτάφιο των Αγγέλων» καθώς το θέμα του και οι παραστάσεις του προέρχονται από τον κόσμο των Αγγέλων.
Πρόκειται για μία εργασία ξεχωριστή αφού η βασική σύνθεση αποτελείται από τέσσερις Αρχαγγέλους οι οποίοι θλιμμένοι, επιβλητικοί και προσευχόμενοι στέκουν όρθιοι στις τέσσερις παραστάδες του Επιταφίου φυλάσσοντας τον Τάφο του Κυρίου, ακριβώς «ως φύλακες άγγελοι».
Τα κεντρικά σημεία του επιταφίου έχουν κοσμηθεί με δύο εξαπτέρυγα ενώ οι τέσσερις κόγχες του επιταφίου κοσμούνται με μικρά πρόσωπα.
Η εφαρμογή του σχεδίου άρχισε να υλοποιείται από τον Ιούλιο του 2014. Παρόλο που όταν ένα σχέδιο αποτυπώνεται στο χαρτί φαίνεται εύκολο και απλό στην πραγματοποίησή του, εν τούτοις η εφαρμογή του είναι μία άλλη διαδικασία εντελώς διαφορετική και γεμάτη εκπλήξεις.
Κύρια δυσκολία η οποία έπρεπε να λυθεί εξ’ αρχής χωρίς εκπτώσεις από το σχέδιο ήταν ο τρόπος δημιουργίας των μορφών των αρχαγγέλων που θα τοποθετούνταν στις παραστάδες του Επιταφίου.

Ως πρότυπα για τους αρχαγγέλους του Επιταφίου χρησιμοποιήθηκαν οι αρχάγγελοι που υπάρχουν στο κουβούκλιο όπου βρίσκονται τα λείψανα του νεομάρτυρος Δημητρίου στην Ι.Μ. Βαρσών.
Υπήρξαν διάφορες προσεγγίσεις για τον τρόπο και το υλικό κατασκευής των αρχαγγέλων οι οποίες άρχισαν να εφαρμόζονται από το φθινόπωρο του 2014. Μετά από επανειλημμένες προσπάθειες, οι οποίες θεωρήθηκαν αποτυχημένες, ο πρώτος αρχάγγελος παραδόθηκε στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο στις αρχές του 2015. Τις επόμενες εβδομάδες παραδόθηκαν και οι υπόλοιποι τρεις αρχάγγελοι.

Στη δημιουργία τους έπρεπε να ληφθούν υπόψη μία σειρά από παραμέτρους όπως το βάρος, ας μην ξεχνάμε την περιφορά και τους ώμους των στρατιωτών οι οποίοι το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής θα περιφέρουν τον Επιτάφιο στη πλατεία του Αγίου Βασιλείου, η σχέση τους με τις διαστάσεις του Επιταφίου αλλά και τις διαστάσεις της κεντρικής θύρας του ναού, η μορφή τους και ο τρόπος προσαρμογής τους στις παραστάδες του Επιταφίου.
Από εκείνη τη στιγμή και μετά, ο χώρος όπου παλιά στεγαζόταν το Κατηχητικό του ναού θύμιζε κυψέλη. Μία ομάδα 12-15 γυναικών, η Ελένη, η Αθανασία, η Ιωάννα, η Κατερίνα, η Ασπασία, η Σοφία, η Δήμητρα, η Δημητρούλα, η Αθανασία, η Βιβή, αφιέρωνε σε καθημερινή βάση τρεις με τέσσερις ώρες στο έργο του Επιταφίου.
Ο χρόνος κυλούσε γρήγορα, το έργο ήταν μεγάλο και απαιτητικό και υπήρξαν στιγμές που οι εθελόντριες πίστεψαν ότι δεν θα προλάβουν να ολοκληρώσουν το έργο τους. Τελικά, οι εθελόντριες ξεπερνώντας τον εαυτό τους και αυξάνοντας τις ώρες εργασίας τους ως εκεί που τους επέτρεπαν τα όριά τους και οι οικογενειακές τους υποχρεώσεις, οι Αρχάγγελοι, τα Εξαπτέρυγα, οι Άγγελοι και οι Σταυροί που εφέτος θα κοσμούν τον Επιτάφιο του Αγίου Βασιλείου ολοκληρώθηκαν την «βουβή» εβδομάδα.

Είδαμε πολλά κατά την διάρκεια της κατασκευής του φετινού Επιταφίου του Αγίου Βασιλείου. Βιώσαμε την απώλεια του αγαπητού Νίκου Μάγκλαρη, ο οποίος επανειλημμένως είχε βοηθήσει το ναό και με την εμπειρία του και τις τεχνικές του γνώσεις είχε δώσει λύσεις σε πολλά προβλήματα. Δεν λησμονούμε ότι ο κυρ-Νίκος υπήρξε από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της καινούργιας μορφής των Επιταφίων του Αγίου Βασιλείου και ότι είχε σημαντική συμβολή στη δημιουργία των προηγουμένων.
Παραβρεθήκαμε στις χειροτονίες του πατρός Αριστείδη Σκόρδου ο οποίος τοποθετήθηκε πρώτα ως διάκονος του Αγίου Βασιλείου και κατόπιν ως ιερεύς στον πάλαι ποτέ μητροπολιτικό ναό του Αγίου Δημητρίου Τριπόλεως.
Χαρήκαμε με την γέννηση των δίδυμων αγοριών του πρωτοψάλτη του ναού μας κου Βασιλείου Γεωργαρά και της άξιας συζύγου του κας Γεωργίας Δροσοπούλου. Χαρήκαμε επίσης όταν λίγες μέρες πριν ο λαμπαδάριος του ναού μας κος Δημήτριος Καραχάλιος έγινε πτυχιούχος Φιλόλογος.
Συνεργαστήκαμε με τη νέα καθηγήτρια του Κατηχητικού σχολείου του Αγίου Βασιλείου την γλυκειά και δημιουργική κα Αγγελική Χαϊδά η οποία φρόντιζε να συμπαραστέκεται στις εθελόντριες μέσω των γευστικών δημιουργιών της.
Κυρίως όμως βιώσαμε και προσεγγίσαμε με έναν ξεχωριστό τρόπο τη Μεγάλη Σαρακοστή και τη Μεγάλη Εβδομάδα.

 arcadiaportal

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου