19.4.18

Είμαστε άδικοι με την κα Περιστέρα Μπαζιάνα;

Η Περιστέρα Μπαζιάνα λογικά δεν πέρασε βδομάδα των Παθών, πέρασε βδομάδα των χαρών. 

Γιατί πώς να μην χαρείς, όταν τη Μεγάλη Δευτέρα δημοσιεύεται ένα ΦΕΚ που σε μετατρέπει από διοικητική υπάλληλο σε ειδικό διδακτικό προσωπικό του ΕΜΠ; Και μάλιστα, αυτό να γίνεται και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα; Τον Μάιο του 2017 να μετατάσσεσαι ως διοικητική υπάλληλος και σε, ούτε έναν χρόνο αργότερα, να γίνεσαι διδάσκουσα με τα όλα σου. Αν η κυρία Μπαζιάνα κλαίει κάθε 5η Ιουλίου, λογικά θα πρέπει να γελάει κάθε Μεγάλη Δευτέρα. Βέβαια, δεν χάρηκαν όλοι με τον διορισμό της. Πάρα πολλοί ήταν αυτοί που τον σχολίασαν αρνητικά και ειρωνεύτηκαν το γεγονός ότι τον πέτυχε τόσο εύκολα και τόσο γρήγορα: «Ενώ διαμαρτυρόταν οργισμένα ότι δεν θα κάνει χρήση της διάταξης. Να περιμένουμε τώρα το επόμενο βήμα, ότι οι ΕΔΙΠ θα γίνουν μέλη ΔΕΠ; Για να δούμε…», αναφέρει ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς. Κάπου εκεί, εν μέσω μπηχτών και επιθέσεων, πετάχτηκε κι ο Παύλος Πολάκης να την υπερασπιστεί: «Σας πειράζει που είναι εξαιρετική επιστήμονας και δουλεύει, αντί να ασχολείται με offshore και φιλανθρωπίες σε γκαλά;» πόσταρε στο Facebook. (Λες και η κυρία Γκαμπρόφσκι -γιατί σ’ αυτήν λογικά αναφέρεται ο αναπληρωτής υπουργός υγείας- δεν δουλεύει. Ολόκληρη επιχείρηση τρέχει η γυναίκα). Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν λέει ότι η κυρία Μπαζιάνα δεν είναι μια εξαιρετική επιστήμονας. Αντιθέτως, βλέποντας την πορεία της, οφείλεις να της αναγνωρίσεις ότι είναι ικανή και με προσόντα που δικαιολογούν μια πορεία προς το καλύτερο. Και διδακτορικό έχει, και δημοσιεύσεις, και επισκέπτρια καθηγήτρια σε Πανεπιστήμιο του Πεκίνου έγινε. Όταν όμως υπάρχουν κι άλλοι ικανοί άνθρωποι που αξίζουν να έχουν τέτοιες πορείες, προς την κορυφή, και μένουν στα μισά του δρόμου λόγω άνισης μεταχείρισης, δυσκολεύεσαι να είσαι δίκαιος με την κα Πρωθυπουργού. Σε ένα πρόχειρο τουιτερικό γκάλοπ, το 81% θεώρησε ότι ο διορισμός της ήταν νεποτισμός. Δεν μπορεί να διακρίνει ο κόσμος ότι είναι εξαίρετη επιστήμονας; Όχι, δεν νομίζω ότι αυτό είναι το πρόβλημά του. 
Ο κόσμος είναι καχύποπτος με την κυρία Μπαζιάνα –και ίσως είναι και άδικος κάποιες φορές στην κριτική του– επειδή δεν είμαστε Δανία, είμαστε Ελλάδα. Επειδή είμαστε το άντρο της αναξιοκρατίας.

 Σ’ αυτό το άντρο λοιπόν, η σύζυγος του πρώτου ανδρός της χώρας διορίζεται σε πανεπιστήμιο, με ΦΕΚ που βγαίνει Μεγάλη Δευτέρα. 
Και σε χρόνο ρεκόρ, γίνεται από καθηγήτρια σε σχολείο της επαρχίας, καθηγήτρια στο Πολυτεχνείο.
  Φυσικά και δεν μπορείς να είσαι καλοπροαίρετος με όλο αυτό. Γιατί, ακόμα κι αν πεις ότι η κυρία Μπαζιάνα κινήθηκε σωστά και έντιμα, κανείς δεν σου εγγυάται ότι ενήργησαν αξιοκρατικά οι υπόλοιποι, εκείνοι που είδαν μια αίτηση με το όνομα Περιστέρα Μπαζιάνα κι έπρεπε να την αξιολογήσουν. Δεν λέω βεβαίως ότι δεν θα μπορούσε να συμβεί μια δίκαιη αξιολόγηση και στην περίπτωση της συζύγου του πρωθυπουργού, λέω όμως ότι οι πιθανότητες είναι λίγες. Και ακόμα λιγότερες είναι οι πιθανότητες να πιστέψουμε ότι έγινε μια δίκαιη αξιολόγηση απ’ το Δημόσιο, σε σύζυγο πρωθυπουργού. Αν λοιπόν μια σύζυγος πρωθυπουργού θέλει να έχει το ηθικό πλεονέκτημα, ίσως θα πρέπει να αφήσει τους διορισμούς σε δημόσιο οργανισμό για αργότερα. Όταν δεν θα είναι πια σύζυγος πρωθυπουργού.
  ΥΓ. Αν η Περιστέρα διοριζόταν όταν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν στην εξουσία, τότε ναι, θα έλεγες: ήταν δίκαιο και έγινε πράξη.
  Λίλα Σταμπούλογλου-protagon.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου