12.6.18

Ο Γιάτσεκ Γκμοχ από την Πολωνία, μιλάει για το Μουντιάλ

Τα τελευταία χρόνια επέστρεψε στην πατρίδα του την Πολωνία, αν και πατρίδα του θεωρεί και την.. “Ελάντα”, όπως χαρακτηριστικά την έλεγε ο ίδιος, αφού στη χώρα μας έζησε πάνω από τριάντα χρόνια. 
Ο λόγος για τον Γιάτσεκ Γκμοχ, μια εμβληματική φυσιογνωμία στο χώρο του ποδοσφαίρου, που άφησε τη δική του σφραγίδα στις δύο πατρίδες του και με τον οποίο επικοινώνησε το sportfmpatras.gr για να μοιραστεί μαζί μας τις σκέψεις του για τη μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου, που αρχίζει την Πέμπτη στα γήπεδα της Ρωσίας. Και αν κάποιοι έχουν την εντύπωση ότι ανήκει στην κατηγορία των παλαιμάχων, πλανώνται πλάνην οικτράν, γιατί μπορεί να έχει εγκαταλείψει τους πάγκους, αλλά παραμένει κοντά στο ποδόσφαιρο και μάλιστα κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ θα σχολιάζει τα παιχνίδια σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης της Πολωνίας. 
Επί πλέον ο ίδιος έχει παρουσία σε δύο παγκόσμια κύπελλα, το 1974 ως βοηθός του μεγάλου Καζιμίρ Γκόρσκι, όπου η Πολωνία κατέκτησε την τρίτη θέση στα γήπεδα της Γερμανίας και το 1978 πρώτος προπονητής στα γήπεδα της Αργεντινής, όπου δεν κατάφερε να μπει στους τέσσερις, κάτι που ο ίδιος το θεώρησε αποτυχία και γι αυτό παραιτήθηκε. 
Για μερικούς μήνες πήγε στην Σκέιντ του Όσλο και το 1979 έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας και στον πάγκο του ΠΑΣ Γιάννινα, για να ακολουθήσουν μέχρι το 2003 ο Απόλλων Αθηνών, η Λάρισα, ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ, ο Ολυμπιακός, ο ΑΡΗΣ. ο ΑΠΟΕΛ (δύο χρόνια ), ο Αθηναϊκός, ο Εθνικός Πειραιά, ο Ιωνικός, η Καλαμάτα και ο Πανιώνιος, ενώ κλήθηκε για ένα μικρό χρονικό διάστημα το 2010 και κάθησε και πάλι στον πάγκο του Παναθηναϊκού. Στα εβδομήντα εννιά του χρόνια, εξακολουθεί να ασχολείται με το ποδόσφαιρο με την ίδια αγάπη, το πάθος και τον ενθουσιασμό που είχε όταν ακόμη έπαιζε με τη Ζνιτς, τη Λέγκια και την εθνική Πολωνίας με την οποία ξεκίνησε η συνομιλία μας.
“Η εθνική Πολωνίας έχει ένα καλό σύνολο, αλλά από τώρα δεν είναι εύκολο να κάνουμε προβλέψεις. Σημαντικό ρόλο στην πορεία της ομάδας θα παίξει το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα με την εθνική Σενεγάλης. 
Μετά το παιχνίδι αυτό, θα μπορέσουμε να κάνουμε κάποιες προβλέψεις. 
Σίγουρα θα είναι ένα δύσκολο παιχνίδι και με μία νίκη θα έχει ελπίδες η ομάδα να προχωρήσει. Μία νίκη στην πρεμιέρα ενός Μουντιάλ είναι σημαντική, γιατί από κει και πέρα με διαφορετική ψυχολογία θα αντιμετωπίσει τους δύο επόμενους αντιπάλους,  στις 24 του μήνα την Κολομβία και στις 28 την Ιαπωνία και φυσικά διαφορετικά θα είναι τα πράγματα μετά από ένα αρνητικό αποτέλεσμα. 
Επειδή γίνεται λόγος για τον Λεβαντόφσκι, έχω να πω ότι σίγουρα θα παίξει σημαντικό ρόλο η παρουσία του, αλλά μόνος του δεν μπορεί να κάνει τίποτα αν δεν λειτουργήσει σωστά όλη η ομάδα, γιατί το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό άθλημα. Η εθνική όμως, θα έχει μια μεγάλη απώλεια αφού δεν θα μπορέσει να αγωνιστεί ο Καμίλ Γκλικ, ο κορυφαίος Πολωνός αμυντικός , ο οποίος αγωνίζεται στη Μονακό. Όσο γενικά για τη διοργάνωση, πιστεύω ότι είναι ένα τεράστιο γεγονός, όχι μόνο αθλητικό, αλλά κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό και πολλές φορές μάλιστα επηρεάζει και τις κυβερνήσεις των κρατών. 
Είναι ένα πρωτάθλημα με τριάντα δύο ομάδες, πολύ δύσκολο και με τους περισσότερους παίκτες να έχουν κάνει στη διάρκεια της χρονιάς πολλά παιχνίδια στα εθνικά τους πρωταθλήματα, στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και φυσικά στα παιχνίδια με τις εθνικές τους ομάδες. 
Στο τέλος με τόσους αγώνες, οι ποδοσφαιριστές θα πεθάνουν μέσα στα γήπεδα. Φυσικά και σε αυτό το παγκόσμιο πρωτάθλημα υπάρχουν κάποιες ομάδες που είναι φαβορί, αλλά θεωρώ ότι οι περισσότερες δεν έχουν μεγάλες διαφορές, γι αυτό δεν πιστεύω ότι θα έχουμε μεγάλες εκπλήξεις. 
Τέλος, σημαντικό ρόλο θα παίξουν για τις ομάδες κάποιοι ποδοσφαιριστές με την παρουσία και την απόδοση τους. Διαφορετική θα είναι η εθνική Βραζιλίας με τον Νεϊμάρ και διαφορετική χωρίς τον Νεϊμάρ. 
Το ίδιο θα ισχύσει με την Αργεντινή και τον Μέσι, την Πορτογαλία και τον Ρονάλντο και φυσικά με την Πολωνία και τον Λεβαντόφσκι. Είναι ορισμένοι ποδοσφαιριστές που ξεχωρίζουν και που κατά ένα μεγάλο ποσοστό θα καθορίσουν την πορεία των ομάδων τους”.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου