Ωστόσο, οι επιστήμονες ανησυχούν επίσης για την ποσότητα βροχόπτωσης που προκάλεσε ο τυφώνας, και την αυξημένη συχνότητα παρόμοιων καταιγίδων ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.
Σύμφωνα με τον Τζέιμς Κόσιν, επιστήμονας του κλίματος στην Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ, οι πλημμύρες συχνότερα είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος από τον τυφώνα. Αν ο τυφώνας κινείται αργά όταν σχηματίζεται πάνω από τον ωκεανό, μπορεί να επιβραδυνθεί αρκετά όταν φτάσει πάνω από τις ακτές, πλήττοντας τις πόλεις με ρεκόρ βροχής.
Με τους τελευταίους τυφώνες να ακολουθούν αυτό το μοντέλο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι αργά κινούμενες καταιγίδες μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα συχνές, και ο κυριότερος παράγοντας για αυτό είναι η κλιματική αλλαγή.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι τυφώνες έχουν υποστεί μείωση της ταχύτητάς τους κατά περίπου 10% τα τελευταία 70 χρόνια. Ο Κόσιν και οι συνεργάτες του πιστεύουν ότι η κλιματική αλλαγή επιβραδύνει τα ρεύματα ανέμων, τα οποία οι τυφώνες χρησιμοποιούν για να «ταξιδέψουν» στον ωκεανό. Μόλις οι καταιγίδες φτάσουν πάνω από τη γη, σταματούν και ρίχνουν τεράστιες ποσότητες βροχόπτωσης. Η μόνη εξαίρεση από αυτή την τάση είναι στον Ινδικό Ωκεανό, όπου τα ρεύματα ανέμου παραμένουν ισχυρά.
Πέρα από την επιβράδυνση των τυφώνων, η κλιματική αλλαγή δημιουργεί όλο και πιο έντονες καταιγίδες, καθώς τα ωκεάνια νερά θερμαίνονται. Η προστιθέμενη θερμότητα δημιουργεί περισσότερο «καύσιμο» για τις καταιγίδες καθώς το νερό εξατμίζεται. Οι τελευταίοι δύο καταστροφικοί τυφώνες στις ΗΠΑ είναι τέτοια παραδείγματα, και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η τάση θα συνεχιστεί μέχρι να μειωθούν δραματικά οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.