28.12.18

Περίεργη αύξηση κρουσμάτων θρησκευτικής βίας

Έκθεση με τα περιστατικά σε βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα κατά το 2017, δημοσιοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες με αφορμή την τέταρτη συνεχή φορά μέσα στο 2018 (15 Δεκεμβρίου) βεβήλωση του Μνημείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, από οπαδούς του ναζισμού που χάραξαν τη σβάστικα.
Και γίνεται ακόμα πιο επίκαιρη τώρα με την έκρηξη βόμβας έξω από τον ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη στο Κολωνάκι.
Σύμφωνα με την έκθεση το 2017 κατεγράφησαν 556 περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας. Ήταν 218 το 2016. Αύξηση κατά 155%.
Επιπλέον αυξήθηκαν και οι θρησκευτικές κοινότητες που επλήγησαν. Το 2016 σημειώθηκαν περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας τεσσάρων θρησκευτικών κοινοτήτων, ενώ το 2017 εις βάρος οκτώ κοινοτήτων.
Την Ορθόδοξη Εκκλησία αφορούν τα 525 περιστατικά (δηλαδή, το 94% επί των συνολικών περιστατικών), αρκετά από τα οποία έχουν χαρακτηριστικά  θρησκευτικής μισαλλοδοξίας.
·        Δύο περιστατικά αφορούν στην Καθολική Εκκλησία,
·        ένα στην Αιθιοπική Ορθόδοξη Εκκλησία,
·        τέσσερα στην Αρμενική Ευαγγελική Εκκλησία,
·        ένα στους Γνησίους Ορθοδόξους Χριστιανούς (ΓΟΧ –        
« Παλαιοημερολογίτες» )  και
·        τέσσερα στους Χριστιανούς Μάρτυρες του Ιεχωβά.
Συνολικά, 537 περιστατικά πάσης φύσεως (βανδαλισμοί, διαρρήξεις, κλοπές, ιεροσυλίες, πυρκαγιές και λοιπές βεβηλώσεις) κατεγράφησαν κατά χώρων χριστιανικών.
Ενδιαφέρον θα έχουν τα στοιχεία για τις επιθέσεις του 2018, όταν δοθούν στην δημοσιότητα.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου