Μπορεί να μην του φαίνεται, γιατί είναι λίγο αηδιαστικό στην όψη,
όμως κοστίζει ως και 3.000 ευρώ το κιλό.
Το αγγούρι της θάλασσας, ή ψολιάγκος ή ολοθούριο -όπως είναι η επιστημονική του ονομασία, αξίζει κάτι παραπάνω από το βάρος του σε χρυσάφι και ο λόγος είναι απλός: οι Κινέζοι το θεωρούν εκλεκτό μεζέ και τα ακριβά εστιατόρια της Ασίας πληρώνουν όσο-όσο για να το έχουν στο μενού τους.
Θεωρείται ότι υπάρχουν περίπου 1.250 είδη ψολιάγκων στον κόσμο, με τον Ιάπωνα ψωλιάγκο να θεωρείται ο κορυφαίος του είδους, όπως γράφει το Business Insider.
Η μανία για το αγγούρι της θάλασσας, φαίνεται να έρχεται πλέον από όλες τις πλευρές. Πέρα από την αρχική ζήτηση του ως λιχουδιά, που ξεκίνησε τη δεκαετία του ’80 από τις ασιατικές χώρες, υπάρχει και νέο ενδιαφέρον από δυτικές φαρμακευτικές εταιρείες.Το αποτέλεσμα είναι ότι όλο και περισσότερες χώρες εξάγουν μεγάλες ποσότητες του ολοθούριου.
Είναι ενδεικτικό ότι από το 1996 έως το 2011, ο αριθμός των χωρών που εξάγουν αγγούρια της θάλασσας αυξήθηκε αλματωδώς από 35 σε 83. Αλλά, δυστυχώς, δεν μπόρεσαν όλες οι χώρες να διαχειριστούν το πάθος για τα αγγούρια της θάλασσας.
Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 40 δύτες έχουν πεθάνει στο Yukatan, προσπαθώντας να μαζέψουν αγγούρια της θάλασσας. Και καθώς η ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται, το πρόβλημα επιδεινώνεται. Επτά είδη ψολιάγκων ταξινομούνται τώρα στον κατάλογο με τα απειλούμενα με εξαφάνιση είδη, εξαιτίας της υπερβολικής αλίευσης.
Στη χώρα μας, υπάρχουν προς το παρόν πολλοί ψολιάγκοι, αλλά οι περισσότεροι ψαράδες τους χρησιμοποιούν ως δόλωμα. Ωστόσο, υπάρχει και μια εταιρία που τα εξάγει στην Κίνα ως μεζέ, κάνοντας βέβαια χρυσές δουλειές.
Το αγγούρι της θάλασσας, ή ψολιάγκος ή ολοθούριο -όπως είναι η επιστημονική του ονομασία, αξίζει κάτι παραπάνω από το βάρος του σε χρυσάφι και ο λόγος είναι απλός: οι Κινέζοι το θεωρούν εκλεκτό μεζέ και τα ακριβά εστιατόρια της Ασίας πληρώνουν όσο-όσο για να το έχουν στο μενού τους.
Θεωρείται ότι υπάρχουν περίπου 1.250 είδη ψολιάγκων στον κόσμο, με τον Ιάπωνα ψωλιάγκο να θεωρείται ο κορυφαίος του είδους, όπως γράφει το Business Insider.
Η μανία για το αγγούρι της θάλασσας, φαίνεται να έρχεται πλέον από όλες τις πλευρές. Πέρα από την αρχική ζήτηση του ως λιχουδιά, που ξεκίνησε τη δεκαετία του ’80 από τις ασιατικές χώρες, υπάρχει και νέο ενδιαφέρον από δυτικές φαρμακευτικές εταιρείες.Το αποτέλεσμα είναι ότι όλο και περισσότερες χώρες εξάγουν μεγάλες ποσότητες του ολοθούριου.
Είναι ενδεικτικό ότι από το 1996 έως το 2011, ο αριθμός των χωρών που εξάγουν αγγούρια της θάλασσας αυξήθηκε αλματωδώς από 35 σε 83. Αλλά, δυστυχώς, δεν μπόρεσαν όλες οι χώρες να διαχειριστούν το πάθος για τα αγγούρια της θάλασσας.
Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 40 δύτες έχουν πεθάνει στο Yukatan, προσπαθώντας να μαζέψουν αγγούρια της θάλασσας. Και καθώς η ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται, το πρόβλημα επιδεινώνεται. Επτά είδη ψολιάγκων ταξινομούνται τώρα στον κατάλογο με τα απειλούμενα με εξαφάνιση είδη, εξαιτίας της υπερβολικής αλίευσης.
Στη χώρα μας, υπάρχουν προς το παρόν πολλοί ψολιάγκοι, αλλά οι περισσότεροι ψαράδες τους χρησιμοποιούν ως δόλωμα. Ωστόσο, υπάρχει και μια εταιρία που τα εξάγει στην Κίνα ως μεζέ, κάνοντας βέβαια χρυσές δουλειές.