13.2.19

Προσωρινή αποσύνδεση από το παγκόσμιο Ίντερνετ σχεδιάζει η Ρωσία

Η ρωσική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο σύντομης αποσύνδεσης από το παγκόσμιο Ίντερνετ, στο πλαίσιο δοκιμής των συστημάτων κυβερνοάμυνάς της. Όπως διευκρινίζει το BBC, αυτό σημαίνει ότι τα δεδομένα που διακινούνται μεταξύ Ρώσων πολιτών και ρωσικών οργανισμών, υπηρεσιών, φορέων κλπ, θα παραμένουν εντός της χώρας αντί να δρομολογούνται στο εξωτερικό.
Ένα προσχέδιο νόμου που περιλαμβάνει τις τεχνικές αλλαγές που απαιτούνται για την ανεξάρτητη λειτουργία του ρωσικού Διαδικτύου παρουσιάστηκε στο κοινοβούλιο πέρυσι. Η εν λόγω δοκιμή αναμένεται να λάβει χώρα πριν την 1η Απριλίου, αλλά δεν έχει τεθεί συγκεκριμένη ημερομηνία.
Σύμφωνα με το BBC, το προσχέδιο νόμου (Εθνικό Πρόγραμμα Ψηφιακής Οικονομίας) επιτάσσει οι ρωσικοί πάροχοι (ISP) να διασφαλίσουν πως μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν εάν ξένες δυνάμεις προσπαθήσουν να απομονώσουν online τη Ρωσία. Υπενθυμίζεται πως το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοί του έχουν απειλήσει με επιβολή κυρώσεων τη Ρωσία σχετικά με κυβερνοεπιθέσεις και άλλες online επιχειρήσεις για τις οποίες κατηγορείται τακτικά.
Τα μέτρα που περιλαμβάνει το προσχέδιο του νόμου περιλαμβάνουν τη δημιουργία από τη Ρωσία δικού της DNS (συστήματος διευθύνσεων δικτύου) ώστε να μπορεί να συνεχιστεί η λειτουργία εάν αποκοπεί η σύνδεση με servers στο εξωτερικό. Η δοκιμή επίσης αναμένεται να περιλαμβάνει και επιδείξεις από πλευράς των ISP πως μπορούν να δρομολογούν δεδομένα σε ελεγχόμενα από την κυβέρνηση routing points, όπου το traffic θα «φιλτράρεται» ώστε να φτάνουν στον προορισμό τους τα δεδομένα μεταξύ Ρώσων και να απορρίπτονται αυτά που προορίζονται για ξένους υπολογιστές. Ωστόσο, αρκετοί κάνουν λόγο για μια απόπειρα της ρωσικής κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα σύστημα λογοκρισίας αντίστοιχο αυτού που υπάρχει στην Κίνα, με όλο το εσωτερικό traffic να περνά μέσα από αυτά τα routing points.
Όσον αφορά στη στάση των ρωσικών ISP, ΜΜΕ της χώρας αναφέρουν πως υποστηρίζουν τους στόχους του προσχεδίου νόμου, αλλά διαφωνούν ως προς το πώς θα επιτευχθούν, ενώ ανησυχούν πως η δοκιμή θα προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στο ρωσικό traffic, όπως σημειώνει η ιστοσελίδα ZDNet. Παρόλα αυτά, η ρωσική κυβέρνηση παρέχει χρηματοδότηση στους ISP για να τροποποιήσουν τις υποδομές τους ώστε να γίνει σωστά η δοκιμή.
Υπενθυμίζεται ότι το Ίντερνετ είναι, στην ουσία, μια σειρά από χιλιάδες μικρότερα ψηφιακά δίκτυα, όπου κινείται η πληροφορία. Τα δίκτυα αυτά συνδέονται μεταξύ τους μέσω routing points, που αποτελούν κατά κανόνα τον «αδύναμο κρίκο» της αλυσίδας. Αυτό που σχεδιάζει η ρωσική κυβέρνηση είναι να φέρει αυτά τα routing points εντός των συνόρων της και να τα θέσει υπό τον έλεγχό της, έτσι ώστε να μπορεί να αποκόψει την επαφή με το εξωτερικό traffic, εάν υπάρξει απειλή- ή εάν ληφθεί απόφαση να ασκηθεί λογοκρισία και έλεγχος στις πληροφορίες στις οποίες μπορούν να έχουν πρόσβαση οι χρήστες του Ίντερνετ στην επικράτειά της. Αυτός είναι σε γενικές γραμμές και ο τρόπος λειτουργίας του «Σινικού Firewall»- του προηγμένου συστήματος λογοκρισίας της Κίνας, στο πλαίσιο του οποίου ελέγχονται τα routing points μέσω φίλτρων και «μπλόκων» σε λέξεις- κλειδιά και συγκεκριμένες ιστοσελίδες, και αναδρομολογείται web traffic έτσι ώστε οι υπολογιστές των Κινέζων χρηστών να μη μπορούν να συνδεθούν σε ιστοσελίδες που η κινεζική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν. 

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου