Η γεύση επηρεάζεται αρνητικά από πολλούς παράγοντες.
Η
γεύση αποτελεί μία από τις αισθήσεις, μέσω της οποίας αντιλαμβανόμαστε
ποικίλα ερεθίσματα, όπως το γλυκό, το πικρό, το ξινό, το αλμυρό.
Τα ερεθίσματα αυτά γίνονται αντιληπτά, κυρίως στη ραχιαία επιφάνεια, στην κορυφή και στα πλάγια της γλώσσας, καθώς και σε άλλες ανατομικές περιοχές της στοματικής κοιλότητας όπως στη μαλακή υπερώα, στην επιγλωττίδα, στο φάρυγγα, κ.λπ.
Η γεύση επηρεάζεται αρνητικά από πολλούς παράγοντες.
Αν παρατηρήσετε ότι το φαγητό σας φαίνεται άνοστο και δυσκολεύεστε να αντιληφθείτε τη γεύση του, δείτε στις παρακάτω εικόνες τις πιθανές αιτίες που συμβαίνει αυτό, καθώς και πώς μπορείτε να το διορθώσετε.
Παχυσαρκία: Έρευνες έχουν δείξει ότι οι παχύσαρκοι αντιλαμβάνονται διαφορετικά τις γεύσεις συγκριτικά με τα άτομα φυσιολογικού βάρους. Ειδικότερα, οι παχύσαρκοι είχαν μεγαλύτερη δυσκολία στο να αναγνωρίζουν τις διαφορετικές γεύσεις.
Βιασύνη: Όσο περισσότερο μασάτε το φαγητό σας, τόσο περισσότερο το απολαμβάνετε. Όταν δεν δίνετε χρόνο στην καλή μάσηση της τροφής, δεν καταλαβαίνετε και τη γεύση της.
Κάπνισμα: Όσοι σταματούν να καπνίζουν, παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση στη γεύση και την όσφρηση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο καπνός βλάπτει τους γευστικούς κάλυκες.
Συνδυασμοί γεύσεων: Η γλώσσα χωρίζεται σε περιοχές, κάθε μία από τις οποίες μπορεί να ανιχνεύσει μία από τις τέσσερις γεύσεις. Καλό είναι λοιπόν το γεύμα να διαθέτει ποικιλία, αλλά χωρίς η μία γεύση να καλύπτει την άλλη.
Συντήρηση τροφίμων: Όταν τα τρόφιμα δεν συντηρούνται σωστά, αλλοιώνεται η γεύση τους και αποκτούν δυσάρεστη μυρωδιά. Μην καταναλώνετε τρόφιμα μετά την ημερομηνία λήξης τους και προτιμάτε τις αεροστεγείς συσκευασίες.
Μαγείρεμα: Το υπερβολικό ψήσιμο ή βράσιμο των τροφών καταστρέφει τη γεύση και τη μυρωδιά τους, αλλά και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως οι βιταμίνες. Οι γεύσεις των φαγητών αναδεικνύονται όταν τα φαγητά βρίσκονται στη σωστή θερμοκρασία.
Τα ερεθίσματα αυτά γίνονται αντιληπτά, κυρίως στη ραχιαία επιφάνεια, στην κορυφή και στα πλάγια της γλώσσας, καθώς και σε άλλες ανατομικές περιοχές της στοματικής κοιλότητας όπως στη μαλακή υπερώα, στην επιγλωττίδα, στο φάρυγγα, κ.λπ.
Η γεύση επηρεάζεται αρνητικά από πολλούς παράγοντες.
Αν παρατηρήσετε ότι το φαγητό σας φαίνεται άνοστο και δυσκολεύεστε να αντιληφθείτε τη γεύση του, δείτε στις παρακάτω εικόνες τις πιθανές αιτίες που συμβαίνει αυτό, καθώς και πώς μπορείτε να το διορθώσετε.
Παχυσαρκία: Έρευνες έχουν δείξει ότι οι παχύσαρκοι αντιλαμβάνονται διαφορετικά τις γεύσεις συγκριτικά με τα άτομα φυσιολογικού βάρους. Ειδικότερα, οι παχύσαρκοι είχαν μεγαλύτερη δυσκολία στο να αναγνωρίζουν τις διαφορετικές γεύσεις.
Βιασύνη: Όσο περισσότερο μασάτε το φαγητό σας, τόσο περισσότερο το απολαμβάνετε. Όταν δεν δίνετε χρόνο στην καλή μάσηση της τροφής, δεν καταλαβαίνετε και τη γεύση της.
Κάπνισμα: Όσοι σταματούν να καπνίζουν, παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση στη γεύση και την όσφρηση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο καπνός βλάπτει τους γευστικούς κάλυκες.
Συνδυασμοί γεύσεων: Η γλώσσα χωρίζεται σε περιοχές, κάθε μία από τις οποίες μπορεί να ανιχνεύσει μία από τις τέσσερις γεύσεις. Καλό είναι λοιπόν το γεύμα να διαθέτει ποικιλία, αλλά χωρίς η μία γεύση να καλύπτει την άλλη.
Συντήρηση τροφίμων: Όταν τα τρόφιμα δεν συντηρούνται σωστά, αλλοιώνεται η γεύση τους και αποκτούν δυσάρεστη μυρωδιά. Μην καταναλώνετε τρόφιμα μετά την ημερομηνία λήξης τους και προτιμάτε τις αεροστεγείς συσκευασίες.
Μαγείρεμα: Το υπερβολικό ψήσιμο ή βράσιμο των τροφών καταστρέφει τη γεύση και τη μυρωδιά τους, αλλά και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως οι βιταμίνες. Οι γεύσεις των φαγητών αναδεικνύονται όταν τα φαγητά βρίσκονται στη σωστή θερμοκρασία.
onmed.gr