13.10.19

Τα παλαιά σφαγεία Πάτρας μετατρέπονται σε κυψέλη δημιουργίας και προβολής του πατρινού καρναβαλιού

Ακόμη ένα βήμα γίνεται στην Πάτρα για την αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης και την παράλληλη αναβάθμιση των νότιων συνοικιών.
Μετά την κατασκευή του νότιου πάρκου, που βρίσκεται ανάμεσα στο νέο και στο παλιό λιμάνι, ο δήμος προχωρά σε εργασίες διαμόρφωσης των παλαιών σφαγείων και τη μετατροπή τους σε κόμβο δημιουργίας, με επίκεντρο το πατρινό καρναβάλι.
Οι εργασίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τον προσεχή Απρίλιο, ωστόσο από το δήμο εκτιμάται ότι το έργο μπορεί να παραδοθεί νωρίτερα.
Η τελική διαμόρφωση των χώρων θα περιλαμβάνει:
*Χώρο προβολής του πατρινού καρναβαλιού.
*Χώρο προβολής της ιστορίας του καραγκιόζη και παρουσίαση του τρόπου εργασίας δημιουργού φιγούρων του Καραγκιόζη.
*Χώρο παρουσίασης καρναβαλικών δημιουργιών, στολών, καπέλου, μάσκας και άλλων κατασκευών, με παρουσίαση της δουλειάς των δημιουργών σε πραγματικό χρόνο.
*Χώρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με έμφαση στο καρναβάλι και τον καραγκιόζη.
*Χώρο παρουσίασης της διαδικασίας κατασκευής και αναπαραγωγής προϊόντων των δημιουργών σε τρισδιάστατη απεικόνιση.
*Πολυχώρο εκδηλώσεων και χώρο περιοδικών εκθέσεων συνυφασμένων με τις δράσεις του έργου.
Την πρωτοβουλία για την ανακατασκευή του έργου είχε αναλάβει το Επιμελητήριο Αχαΐας, ενώ μέρος των εργασιών χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό έργο SPARC (δημιουργικοί κόμβοι με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της αξιοποίησης πόρων της πολιτιστικής κληρονομιάς).
Σύμφωνα με τον δήμο, όταν ολοκληρωθούν τα έργα στα παλαιά σφαγεία η πόλη θα αποκτήσει έναν μόνιμο σύγχρονο χώρο που όλο το χρόνο θα λειτουργεί ως κυψέλη δημιουργίας και προβολής του πατρινού καρναβαλιού.
Όπως ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος έργων υποδομής, Χρήστος Κορδάς, τα κτίρια των παλαιών σφαγείων είναι μοναδικά στην Ελλάδα από αρχιτεκτονικής άποψης, προσθέτοντας ότι είναι λειτουργικά και με ανοικτούς χώρους.
Τα σφαγεία κατασκευάστηκαν στις αρχές του 1900 και λειτούργησαν για πολλές δεκαετίες. Η πρώτη ανάπλαση ολοκληρώθηκε το 1999 και τη λειτουργία ανέλαβε ως το 2014 ο ιδιωτικός τομέας. Τα κτίρια είχαν μετατραπεί σε πολυχώρο με θέατρο, χώρους αναψυχής και εστίασης, αλλά το 2014 σταμάτησε η λειτουργία του.
Σύμφωνα με όσα λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Χρήστος Κορδάς, με τις εργασίες στα παλαιά σφαγεία θα αναβαθμιστεί ακόμα ένα τμήμα της παραλιακής ζώνης που βρίσκεται στις νότιες συνοικίες της Πάτρας, ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι προγραμματίζονται και άλλα έργα.
Ειδικότερα, ο Χρήστος Κορδάς τονίζει ότι εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για τις εργασίες αποκατάστασης του Εργοστασίου Τέχνης και την επαναλειτουργία του ως θεάτρου, χωρητικότητας περίπου 800 ατόμων.
Επίσης, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, στα έργα που προγραμματίζονται είναι η μετατροπή, σε συνεργασία με την περιφέρεια, της πρώην χαρτοποιίας Λαδόπουλου σε διοικητήριο, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει ακόμη τη δημιουργία ενός πολυδύναμου πολιτιστικού και κοινωνικού κέντρου.
Στο πλαίσιο της αναβάθμισης της παραλιακής ζώνης εντάσσεται και ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το παραλιακό μέτωπο που παραχωρήθηκε στο δήμο, ενώ ένα ακόμη έργο που προχωρά στις νότιες συνοικίες είναι η μετατροπή των εγκαταστάσεων των αποθηκών του Αυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού σε πολυχώρο πολιτισμού και αθλητισμού.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου