Οι πιέσεις αυτές αφορούν και τη χώρα μας, αφού δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία, η παρέμβαση του γενικού προξένου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ, ο οποίος, μιλώντας στο 2ο Thessaloniki Regional Forum, ζήτησε πιο προσεκτικές κινήσεις στο ζήτημα της μετάβασης στην τεχνολογία 5G.
Όπως αναφέρει και το sputnik, oι νέες κατηγορίες που κατατέθηκαν επίσημα εναντίον της εταιρείας Huawei, σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν, κάνουν λόγο για προσπάθεια κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας, ενώ, μεταξύ άλλων, την κατηγορούν ότι έχει υφαρπάξει κώδικες και ρομποτική τεχνολογία και από έξι αμερικανικές εταιρείες. Η Huawei, που ηγείται στην ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας παγκοσμίως, απορρίπτει κατηγορηματικά τις κατηγορίες, τις οποίες χαρακτηρίζει αβάσιμες και άδικες, λέγοντας, μάλιστα, ότι δεν κατασκοπεύει για λογαριασμό καμίας κυβέρνησης.
Οι Ευρωπαίοι, εμφανίζονται πιο συγκρατημένοι, κρατούν στάση αναμονής, αφήνοντας όλα τα πεδία δράσης τους ανοιχτά. Ελάχιστα κράτη, όπως η Εσθονία, έχουν προχωρήσει σε διμερείς συμφωνίες με τις ΗΠΑ για κοινή αντιμετώπιση των δικτύων 5G, χωρίς όμως να προχωρήσουν σε αποκλεισμό της Huawei.
«Το 5G θα αναπτυχθεί σίγουρα στη χώρα, το θέμα είναι ποιος θα το αναπτύξει», διερωτάται στο Sputnik o τεχνολογικός και επιχειρησιακός αναλυτής, Νίκος Αναγνωστόπουλος. «Εδώ, βλέπουμε ότι συνεχίζεται ο πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας για το ποια θα αναπτύξει την τεχνολογία 5G στη χώρα μας. Η Ελλάδα δεν πρέπει να ενδώσει σε οποιεσδήποτε πολιτικές πιέσεις, αλλά πρέπει να διαπραγματευτεί, με γνώμονα το συμφέρον της για την ανάπτυξη της νέας τεχνολογίας που είναι εξαιρετικά σημαντική».
Παράλληλα, υπογραμμίζει, ότι βλέπουμε τα επόμενα στάδια της εξέλιξης ενός εμπορικού πολέμου που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα.
Τα πλεονεκτήματα αυτής της νέας τεχνολογίας συνοψίζονται στο κυριότερο:
«Ταχύτατο internet. Τόσο γρήγορο, όσο δεν έχετε φανταστεί. Εδώ και λίγους μήνες, έχουν βγει τα πρώτα κινητά τηλέφωνα 5G και η ποιότητα της πρόσβασης στο internet είναι πρωτόγνωρη»… «Στα μειονεκτήματα η μεγάλη συζήτηση που αφορά την υγεία μας, καθώς δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα, αν είναι ή όχι υγιές το αποτέλεσμα της ακτινοβολίας αυτής, που, όπως φαίνεται, εξ όσων γνωρίζουμε, είναι μικρότερη».
Σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία Τα αποτελέσματα όμως των πιλοτικών εφαρμογών της στη Βρετανία, θα πρέπει να ανησυχήσουν πολύ σοβαρά την παγκόσμια κοινότητα. Αν αποδειχθεί ότι ισχύει πως οι θάνατοι προσωπικού των λεγόμενων “έξυπνων” ασθενοφόρων, συνδέονται με την έκθεσή τους στην ακτινοβολία από το δίκτυο 5G, τότε μιλάμε για ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα.
Όπως και στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς τα εμπρός αναπτύσσοντας δοκιμαστικά πεδία 5G σε ολόκληρη τη χώρα. Τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους η West Midlands 5G (WM5G), η πρώτη δοκιμαστική περιοχή 5G σε ολόκληρη τη Μεγάλη Βρετανία, συνεργάστηκε με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Birmingham NHS Foundation Trust (UHB) και την BT σε μια προσομοίωση πραγματοποίησης υπερηχογραφημάτων σε ασθενείς. Ένας κλινικός ιατρός σε μια απομακρυσμένη τοποθεσία ερμήνευσε την εικόνα των υπερήχων σε πραγματικό χρόνο. Την επίδειξη αυτή, την φιλοξένησε το Κέντρο Ελέγχου και Αξιολόγησης Ιατρικών Συσκευών (MD-TEC) στο εργαστήριο προσομοίωσης του UHB στο Ινστιτούτο Μεταφραστικής Ιατρικής και αποκάλυψε ότι η ίδια η ιδέα ενός ασθενοφόρου που συνδέεται με 5G, δεν είναι πλέον μόνο μια ιδέα.
Παρέχοντας νέες τεχνολογίες στο προσωπικό της πρώτης γραμμής για τη δημιουργία μέσων για την άμεση διάγνωση και τον έλεγχο των ασθενών σε κατάλληλο ιατρικό περιβάλλον, αυτός ο τύπος σύνδεσης 5G θα επιτρέψει στο ιατρικό προσωπικό να εκτελεί απομακρυσμένη διάγνωση, υποστηριζόμενη από κλινικούς ιατρούς που βρίσκονται στο νοσοκομείο. Ακούγεται υπέροχο, αλλά υπάρχουν σοβαρές συνέπειες για την υγεία, τόσο του ασθενή όσο και για τον νοσηλευτή, σε αυτό το κινητό κιβώτιο μικροκυμάτων.