Οι μεγάλες αυξήσεις, σε συνδυασμό με την κατά 20% πτώση της κατανάλωσης, έχουν οδηγήσει σε λουκέτο 1.050 βενζινάδικα, ενώ οι εκτιμήσεις θέλουν να κλείνουν από τον Μάιο άλλα 1.000, λόγω των χρεών που έχουν από τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης.
Οι υψηλές τιμές ωθούν την ηγεσία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στην προώθηση μέτρων ώστε να ενισχυθούν ο ανταγωνισμός αλλά και η ενημέρωση του καταναλωτή.Πιο συγκεκριμένα, η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης εκτινάχθηκε στα 1,704 ευρώ το λίτρο και έχει αυξηθεί από τις 26 Μαρτίου, δηλαδή μέσα σε 20 μέρες, 4,6 λεπτά το λίτρο.
Η ακριβότερη
Η υψηλότερη τιμή είναι στα 1,886 ευρώ το λίτρο, ενώ οι ακριβότερες περιοχές σε μέσα επίπεδα είναι η Κεφαλονιά (1,830 ευρώ το λίτρο), το Λασίθι (1,796 ευρώ), το Ρέθυμνο, η Χίος και η Σάμος (1,788 ευρώ), η Κέρκυρα (1,774 ευρώ), τα Χανιά (1,770 ευρώ) και οι Κυκλάδες (1,768 ευρώ το λίτρο).
Με σχετικές εντολές του υπουργού Μ. Χρυσοχοΐδη, ο υφυπουργός Ντ. Ρόβλιας και ο γεν. γραμματέας Εμπορίου Σ. Κομνηνός προχωρούν σε μέτρα:
1 Αυτόματοι πωλητές βενζίνης. Σχεδιάζουν την απλοποίηση των διαδικασιών για την τοποθέτησή τους. Με τις αυτόματες αντλίες η αμόλυβδη μπορεί να πωλείται φθηνότερα κατά 3 λεπτά.
2 Καταδολίευση αντλιών. Η ποινή του «λουκέτου» θα εφαρμόζεται και σε πρατήρια που «κλέβουν» με οποιονδήποτε τρόπο τους οδηγούς ΙΧ κι όχι μόνο με την τοποθέτηση ηλεκτρονικού συστήματος.
3 Οικονομικό έγκλημα οι παραβάσεις. Οι έλεγχοι των υπηρεσιών του υπουργείου θα γίνονται και με τη συνδρομή της διεύθυνσης οικονομικού εγκλήματος της Αστυνομίας και φυσικά και με το ΣΔΟΕ.
4 Πινακίδες και sms με τιμές. Θα τοποθετηθούν στους κλειστούς αυτοκινητοδρόμους ταμπέλες που θα πληροφορούν για τις τιμές της βενζίνης στα επόμενα πρατήρια, ενώ οι καταναλωτές θα μπορούν με την αποστολή sms να ενημερώνονται στο κινητό τους για τα φθηνότερα βενζινάδικα της περιοχής τους. newpost