6.4.15

Στα ύψη το πολιτικό "θερμόμετρο" για την εξεταστική των Μνημονίων

Συζητείται η κοινή πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα ερευνήσει τους χειρισμούς των μνημονιακών κυβερνήσεων - Σε άλλη συνεδρίαση η πρόταση της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής

Σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης,στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση της κοινής πρότασης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, που θα ερευνήσει τους χειρισμούς των μνημονιακών κυβερνήσεων.
Το λόγο αναμένεται να λάβουν και οι πολιτικοί αρχηγοί, με τους οποίους θα κορυφωθεί και η πολιτική σύγκρουση.
Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση ζητά να ερευνηθούν τέσσερις κρίσιμες περίοδοι:

- Οκτώβριος 2009 - Μάιος 2010 περίοδος κατά την οποία εισήλθε η χώρα στο Μνημόνιο και η τότε κυβέρνηση Παπανδρέου υπέγραψε την πρώτη δανειακή σύμβαση

- Μάιος 2010 - Νοέμβριος 2011, περίοδος κατά την οποία υπογράφηκε δεύτερη δανειακή σύμβαση και πάλι από την κυβέρνηση Παπανδρέου

- Νοέμβριος 2011 - Μάιος 2012, περίοδος κατά την οποία η κυβέρνηση Παπαδήμου υλοποίησε το PSI

-  Μάιος 2012 και εντεύθεν, που αφορά στους χειρισμούς της κυβέρνησης Σαμαρά.

Από την πλευρά της κυβέρνησης και των κοινοβουλευτικών ομάδων που την στηρίζουν θα υπάρξει πλήρης καταδίκη τόσο των χειρισμών που οδήγησαν τη χώρα στα Μνημόνια όσο και των πολιτικών που ακολουθήθηκαν με την υπογραφή των δανειακών συμβάσεων και των εφαρμοστικών νόμων.

Ειδική αναφορά, δε, θα γίνει και στις τελευταίες πράξεις της προηγούμενης κυβέρνησης, οι οποίες, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, είχαν ως στόχο να εγκλωβίσουν τη διαπραγματευτική ικανότητα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Από την άλλη, η αντιπολίτευση θα επισημάνει την παράταση της δανειακής σύμβασης που υπογράφηκε πρόσφατα από την παρούσα κυβέρνηση και θα υποστηρίξει πως με αυτή την υπογραφή «στην ουσία δέχθηκε τα Μνημόνια». 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδική αναφορά θα γίνει και στην αποκάλυψη του «Πρώτου Θέματος» για την απευθείας ανάθεση ανακατασκευής παλαιών αεροσκαφών του Πολεμικού Ναυτικού σε αμερικάνικη εταιρεία με αντίτιμο 500 εκατ. ευρώ. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι θα μιλήσουν για «υπόθεση που προκαλεί πολλά ερωτηματικά ικανά για να αναζητηθούν πολιτικές ή άλλες ευθύνες».

Πιο αναλυτικά, η ΝΔ θα επιχειρήσει αντεπίθεση, καταθέτοντας δική της πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, με αίτημα να ερευνηθεί η χρονική περίοδος από το 1981 και μετά. Στη Συγγρού έχουν αποφασίσει ότι, αν και η ΝΔ θα καταψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, θα συμμετέχει στην εξεταστική επιτροπή με στελέχη του κόμματος.

Το ΠΑΣΟΚ θα μιλήσει για πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από την επιλογή της κυβέρνησης να εξαιρέσει από το κάδρο των ερευνών την διακυβέρνηση Καραμανλή. Θα ζητήσει, δε, να κληθούν μέλη εκείνης της κυβέρνησης, αλλά και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που σήμερα βρίσκονται στν ΣΥΡΙΖΑ όπως οι Γ. Αλογοσκούφης, Γ. Παπαθανασίου, Λ. Κατσέλη, Ελ. Παναρίτη, Θ. Τζάκρη, Π. Κουρουμπλής, Γ. Μιχελογιαννάκης κ.ά.

Η ολοκλήρωση της συζήτησης αναμένεται μετά τα μεσάνυχτα, με τη διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας. Για να γίνει αποδεκτή η πρόταση σύστασης εξεταστικής απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των παρόντων, αρκεί να μην είναι λιγότεροι των 120.

Εφόσον το Σώμα εγκρίνει την πρόταση, τότε αμέσως μετά το Πάσχα αναμένεται η συγκρότηση της Επιτροπής και η εκλογή του προεδρείου της. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για τη θέση του προέδρου προορίζεται ο κ. Αλέξης Μητρόπουλος.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου