Εδώ και αρκετό καιρό, πολλά άτομα με ανεξήγητους και
επαναλαμβανόμενους πονοκεφάλους, ζάλη και ερεθισμό του δέρματος φέρεται
πως έχουν αυτά τα προβλήματα λόγω ευαισθησίας στις πηγές
ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, μια ασθένεια που ονομάζεται και
Ηλεκτρομαγνητική Υπερευαισθησία (ΗΜΥ), σύμφωνα με τον Παγκόσμιο
Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Τρεις αληθινές ιστορίες που έχουν προκαλέσει αίσθηση
Σε μια πρόσφατη υπόθεση, η οικογένεια ενός 15χρονου κοριτσιού στην Μ. Βρετανία, η οποία αυτοκτόνησε, επειδή, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ και τα όσα υποστήριξε η οικογένειά της στο δικαστήριο, είχε εκδηλώσει αλλεργία στα σήματα Wi-Fi. Τα σήματα Wi-Fi στο σχολείο της την έκαναν να νιώθει ναυτία και πολύ ισχυρούς πονοκεφάλους και της ήταν πρακτικώς αδύνατο να συγκεντρωθεί σε οτιδήποτε άλλο.
Σε μία δεύτερη περίπτωση, οι γονείς ενός 12χρονου αγοριού υπέβαλαν μήνυση εναντίον ενός ιδιωτικού σχολείου της Μασαχουσέτης, υποστηρίζοντας ότι ένα νέο σύστημα “βιομηχανικής ικανότητας Wi-Fi” στο σχολείο προκάλεσε προβλήματα υγείας στο παιδί τους. Το αγόρι υποφέρει από πονοκεφάλους, φαγούρα στο δέρμα και εξανθήματα, που μετά από αρκετές ώρες στο σχολείο συνοδεύονται από ρινορραγία, ζάλη και ταχυπαλμία. Τα συμπτώματα, τα οποία γιατροί δεν μπορούσαν να διαγνώσουν, προέκυπταν μόνο κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου. Το σχολείο απέρριψε τις κατηγορίες και η επίσημη αξιολόγηση του συστήματος Wi-Fi διαπίστωσε ότι τα επίπεδα των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων ήταν σαφώς εντός των παραμέτρων ασφαλείας που έχουν θεσπισθεί από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ.
Σε μια άλλη περίπτωση, στη Γαλλία, μία γυναίκα κέρδισε αναπηρικό επίδομα από το κράτος όταν ισχυρίστηκε ότι η ΗΜΥ της ήταν τόσο σοβαρή που έπρεπε να ζει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα σε ένα ανακαινισμένο αχυρώνα στα βουνά, για να προστατεύσει τον εαυτό της από τα ηλεκτρομαγνητικά σήματα, σύμφωνα με την Agence France-Presse. Όμως, ενώ το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι τα συμπτώματα της προσόντα, όπως η απενεργοποίηση, δεν αναγνωρίζουν επίσημα EHS ως μια ιατρική πάθηση.
Τι συμβαίνει λοιπόν με τα συμπτώματα “από τα σήματα Wi-Fi”;
Συμμετέχοντες σε έρευνα για άτομα που ισχυρίζονται ότι πάσχουν από ΗΜΥ περιγράφουν σωματικά συμπτώματα όπως πονοκεφάλους και κόπωση που εμφανίζεται κάθε φορά που είναι κοντά σε συσκευές που εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητικά σήματα, όπως τα σήματα Wi-Fi, ή τα σήματα κεραίας στα κινητά τηλέφωνα, ακόμα και οι οθόνες υπολογιστών. Όταν απομακρύνονται ή κλείνουν αυτές τις συσκευές ανακουφίζονται από τα συμπτώματά τους, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας.
Ωστόσο, επιστημονικά ελεγχόμενα πειράματα στα οποία άνθρωποι εκτέθηκαν σε ηλεκτρομαγνητικά σήματα, αλλά δεν είχαν γνώριζαν πότε τα σήματα αυτά ήταν ενεργοποιημένα και πότε όχι, στην συντριπτική τους πλειοψηφία έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες δεν ήταν σε θέση να καθορίσουν πότε τα ηλεκτρομαγνητικά σήματα ήταν ενεργά, σύμφωνα με συνδυαστική επιθεώρηση 46 επιμέρους ερευνών που δημοσιεύθηκε το 2009 στο επιστημονικό περιοδικό Bioelectromagnetics.
Ο ΠΟΥ αναφέρει στην ιστοσελίδα του ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από ΗΜΥ εκδηλώνουν “μια ποικιλία από μη ειδικά συμπτώματα”, αλλά επισημαίνει επίσης ότι “η Ηλεκτρομαγνητική Υπερευαισθησία δεν αποτελεί ιατρική διάγνωση”.
“Δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση για τη σύνδεση των συμπτωμάτων της ΗΜΥ με την έκθεση του ατόμου σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας στην ιστοσελίδα του.
Τα συμπτώματα της ΗΜΥ μπορεί να ποικίλουν από άτομο σε άτομο, αλλά είναι συνήθως πολύ γενικευμένα, που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να οφείλονται σε πολλές αιτίες. Για παράδειγμα, ένας πονοκέφαλος μπορεί να σημαίνει ότι θα κρυολογήσετε, ή ότι ήπιατε πάρα πολύ καφεΐνη, ή ότι δεν έχετε πιει αρκετό νερό. Μια ζάλη μπορεί να υποδηλώνει την εμφάνιση γρίπης, ή την έλλειψη ύπνου. Μπορεί τέτοιου τύπου συμπτώματα να είναι ενοχλητικά και δυσάρεστα, αλλά δεν είναι συνήθως χρήσιμα στον προσδιορισμό για το τι ακριβώς τα προκαλεί. Αυτό καθιστά δύσκολο για τους γιατρούς να τα αποδώσουν σε ευαισθησία ή “αλλεργία στα Wi-Fi”, όπως λέγεται.
Άλλα συμπτώματα που φέρεται ότι ξεκινούν, ή επιδεινώνονται από τα ηλεκτρομαγνητικά σήματα των Wi-Fi και άλλων πηγών είναι προβλήματα ύπνου, "κουδούνισμα" στα αυτιά, απώλεια μνήμης, αρρυθμία και υπογονιμότητα.
iatropedia.gr