11.11.17

Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών: «Η υπερφορολόγηση σκοτώνει την ανάπτυξη»

Η εφαρμογή της αξιολόγησης στο Δημόσιο και η αύξηση της παραγωγικότητας είναι μονόδρομος για να περικοπούν οι μη παραγωγικές λειτουργικές δαπάνες και να διασφαλιστεί ένα ικανοποιητικό επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας, εκπαίδευσης και κοινωνικής προστασίας, σύμφωνα με το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

Στο εβδομαδιαίο δελτίο του για την ελληνική οικονομία, υπογραμμίσει, μεταξύ άλλων, ότι η φορολογική επιβάρυνση δεν μπορεί να μειωθεί χωρίς πρώτα να έχει δημιουργηθεί επαρκής δημοσιονομικός χώρος.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, η Ελλάδα έχει από τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, ΦΠΑ 24%, έναντι 20,1% κατά μέσο όρο στην Ευρώπη, φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων 29%, έναντι 19,5%, φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων (ανώτατος οριακός συντελεστής) 45%, έναντι 34,9%, εισφορές κοινωνικής ασφάλισης 16% για τον εργαζόμενο και 24,1% για τον εργοδότη, έναντι 12,8% και 21,7% αντιστοίχως.

Όπως επισημαίνει, η ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018 «ανοίγει» τον δρόμο για την αντιστροφή της υπερφορολόγησης και την ώθηση της αναπτυξιακής διαδικασίας. Η υπερφορολόγηση μεγεθύνει τη φοροδιαφυγή και «σκοτώνει» την ανάπτυξη και την απασχόληση, σημειώνει, ωστόσο, επισημαίνει ότι η αναγκαία μείωση των φορολογικών συντελεστών και της φοροδιαφυγής δεν μπορεί να είναι υποκατάστατα των μεταρρυθμίσεων που αλλάζουν τις παραγωγικές δομές της χώρας και φέρνουν ταχεία ανάπτυξη.
«Η πρόωρη (χωρίς ανάπτυξη δηλαδή) μείωση των φορολογικών συντελεστών, αργά ή γρήγορα, θα οδηγήσει σε μείωση εσόδων και μεγαλύτερα δημοσιονομικά ελλείμματα, δρώντας αποσταθεροποιητικά για την ελληνική οικονομία» προειδοποιεί.
Σύμφωνα με τον ΣΕΒ η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι απαραίτητη και θα μπορούσε να αποφέρει ετησίως κατ' ελάχιστον γύρω στα €3 δισ. πρόσθετα έσοδα μεσοπρόθεσμα, και γύρω στα €7 δισ. μακροπρόθεσμα. Για να επιτευχθεί είναι βασικό η επέκταση της φορολογικής βάσης να επιχειρηθεί μέσα σε ένα φιλικό προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλον, και σε ένα πλαίσιο βελτίωσης της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας, με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις, απελευθέρωση αγορών, εισροή ξένων κεφαλαίων για επενδύσεις, κ.ο.κ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου