Ήτανλαμπερή η τελετή απονομής των Χρυσών Σκούφων στην αίθουσα BallRoom
του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία ανέδειξε τα εστιατόρια Etrusco και
FunkyGourmet στην κορυφή της κατάταξης.
Μεγάλος νικητής της βραδιάς ο
Έκτορας Μποτρίνι με τα τρία εστιατόριά του -σε Κέρκυρα, Αθήνα και Ρόδο-
να βραβεύονται με Χρυσό Σκούφο και το κερκυραϊκό Etrusco να αποσπά για
τρίτη συνεχή χρονιά 2 Σκούφους ως το καλύτερο εστιατόριο στην Ελλάδα.
Με
μόνη διαφορά φέτος την ισοβαθμία του με το πολυαισθητικόFunkyGourmet
της ΓεωργιάνναςΧειλιαδάκη και του Νίκου Ρούσου, το οποίο έλαβε εξίσου
16,5/20 βαθμούς και 2 Χρυσούς Σκούφους.
Αρκετά εστιατόρια βραβεύθηκαν σε
Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Φλώρινα, Βόλο, Πάτμο, Ρόδο κλπ.
Ούτε ένα από την Μεσσηνία !
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ - Χρυσοί Σκούφοι 2015
Etrusco, Κέρκυρα, 16,5/20 και δύο σκούφοι
Ο
Έκτορας Μποτρίνι εξελίσσει την κουζίνα της Κέρκυρας, με απρόσμενη
δημιουργικότητα, εκπλήσσοντάς μας με ευφάνταστους νεωτερισμούς. Το
εστιατόριο διακρίνεται επίσης με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.
Funky Gourmet, Αθήνα, 16,5/20 και δύο σκούφοι
Η
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και ο Νίκος Ρούσσος, εκφραστές της πρωτοποριακής
techno-motional γαστρονομίας, ανασυνθέτουν κλασικές σπεσιαλιτέ της
ελληνικής κουζίνας. Το εστιατόριο διακρίνεται επίσης με Βραβείο
Ελληνικής Κουζίνας.
Botrini's, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος
Ιδιαίτερος
σολίστας, ο Έκτορας Μποτρίνι ανασυνθέτει τις μνήμες της ελληνικής
γεύσης με πειραματισμούς και προσωπικές τροποποιήσεις. Το εστιατόριο
διακρίνεται επίσης με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.
Σπονδή, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος
Το καλύτερο γαλλικό ρεστοράν της Ελλάδας, φέτος στην καλύτερή του χρονιά από τότε που σεφ του ανέλαβε ο Άγγελος Λάντος.
Varoulko Seaside, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος
Στο
Μικρολίμανο πλέον, ο Λευτέρης Λαζάρου παρουσιάζει μια σύγχρονη,
εξελιγμένη θαλασσινή δημιουργία η οποία διακρίνεται επίσης με Βραβείο
Ελληνικής Κουζίνας.
Bill & Coo, Μύκονος, 15,5/20 και ένας σκούφος
Ο
συνεχής πειραματισμός του Αθηναγόρα Κωστάκου καταλήγει σε μια κουζίνα
με πρωτοποριακές ελληνικές δημιουργίες. Το εστιατόριο διακρίνεται επίσης
με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.
F+W by Olivier Campanha 15,5/20 και ένας σκούφος
Καλύτερο από ποτέ, το εστιατόριο του Olivier Campanha κεντάει μια μοντέρνα, σούπερ πρωτότυπη κουζίνα.
Matsuhisa Athens, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
Fusion φιλοσοφία με γιαπωνέζικη βάση αλλά και με περουβιανές κι ευρωπαϊκές επιρροές. Φέτος καλύτερο από ποτέ.
Matsuhisa Mykonos, Μύκονος, 15,5/20 και ένας σκούφος
Ο Nobu Matsuhisa και οι σεφ του συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους στο πιο κοσμοπολίτικο νησί της Ελλάδας.
Tudor Hall, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
Ο
Σωτήρης Ευαγγέλου ανανεώνει την ελληνική κουζίνα με θαυμαστή λεπτότητα
και άρτια τεχνική. Το εστιατόριο διακρίνεται επίσης με Βραβείο Ελληνικής
Κουζίνας.
Abovo, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
Αγαστή
συνύπαρξη νεωτερισμών με βαθιά comfort food νοστιμιά και πολύ
δημιουργικά γλυκά δένουν σε ένα σύνολο υψηλής γαστρονομίας διά χειρός
Μιχάλη Νουρλόγλου.
Alfredo's Grand Dining, Θεσσαλονίκη, 15/20 και ένας σκούφος
Ο Απόστολος Αλτάνης οδηγεί εντυπωσιακά ένα grand restaurant με μεσογειακή γεύση κι εντυπωσιακό σέρβις.
Apocalypsis, Πάτμος, 15/20 και ένας σκούφος
Ο
σεφ Δημήτρης Παμπόρης δίνει νέα πνοή στην ελληνική κουζίνα με πολλή
δημιουργική ενέργεια. Το εστιατόριο διακρίνεται επίσης με Βραβείο
Ελληνικής Κουζίνας.
Botrini's Rodi, Ρόδος, 15/20 και ένας σκούφος
Στη
ροδίτικη γαστρονομική του έδρα, ο Έκτορας Μποτρίνι συνδυάζει μνήμες της
μαγειρικής παράδοσης της Ρόδου με πρωτοποριακές τεχνικές.
Hytra, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
Η κομψή κουζίνα του Τάσου Μαντή διακρίνεται για πολλά ελληνικά αλλά και μεσογειακά στοιχεία.
Κουκούμαβλος, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος
Ο
Νίκος Πουλιάσης έχει κάνει τη sui generis κουζίνα του σημείο αναφοράς
στην Ελλάδα, κεντώντας ανάμεσα σε παράτολμους, αλλά επιτυχημένους
συνδυασμούς.
Ντομάτα, Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος
Στην
πιο ώριμη φάση του, ο Χρύσανθος Καραμολέγκος αποδίδει με ισορροπία,
φαντασία και φινέτσα την ελληνικότητα. Το εστιατόριο διακρίνεται επίσης
με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.
Old Mill, Κρήτη, 15/20 και ένας σκούφος
Μία
από τις πιο εκλεπτυσμένες εκδοχές της σύγχρονης κρητικής κουζίνας από
τον Αντώνη Πετρέλλη. Το εστιατόριο διακρίνεται επίσης με Βραβείο
Ελληνικής Κουζίνας.
Premiere, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
Ο Γάλλος Jean-Charles Metayer επιβεβαιώνει τη δυναμική του παρουσία στη γαστρονομική σκηνή της πόλης.
Σελήνη, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος
Στα
τριακοστά της γενέθλια η «Σελήνη» του Γιώργου Χατζηγιαννάκη, με σεφ τον
Θοδωρή Παπανικολάου, δημιουργεί γεύσεις αναφοράς στη νέα ελληνική
κουζίνα για την οποία βραβεύεται επίσης.
Squirrel, Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος
Ο επικεφαλής της κουζίνας Βασίλης Μουρατίδης παρουσιάζει πιάτα με τολμηρούς και απρόσμενους συνδυασμούς.
Water Restaurant, Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος
Ο Γιάννης Παρίκος πετυχαίνει πιάτα με εξαιρετική αρμονία και μπόλικη φαντασία στο συνδυασμό των συστατικών τους.
Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2015
-
Etrusco, Κέρκυρα, 16,5/20
-
Funky Gourmet, Αθήνα 16,5/20
-
Botrini's, Αθήνα, 16/20
-
Varoulko Seaside, Αθήνα, 16/20
- Bill & Coo, Μύκονος, 15,5/20
- Tudor Hall, Αθήνα, 15,5/20
- Αpocalypsis, Πάτμος, 15/20
-
Ντομάτα, Χαλκιδική, 15/20
- Old Mill, Κρήτη, 15/20
-
Σελήνη, Σαντορίνη, 15/20
- Αleria, Αθήνα, 14,5/20
-
Baku, Αθήνα, 14,5/20
-
Bασίλαινας, Αθήνα, 14,5/20
- Κοντοσώρος, Φλώρινα, 14,5/20
-
Lady Finger Restaurant, Μύκονος, 14,5/20
-
Milos Estiatorio, Αθήνα, 14,5/20
-
Παπαϊωάννου, Αθήνα, 14,5/20
- Τηλέμαχος Barbeque Club, Αθήνα, 14,5/20
-
Αθήρι, Αθήνα, 14/20
-
Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω, Πιερία, 14/20
-
Clochard, Θεσσαλονίκη, 14/20
-
Έξι Κλειδιά, Πήλιο, 14/20
-
Θωμάς, Φλώρινα, 14/20
-
Ferryman, Κρήτη, 14/20
-
Ιώδιο, Αθήνα, 14/20
-
Κρητικός, Αθήνα, 14/20
-
Μαρίνα, Χαλκιδική, 14/20
- Mαυρίκος, Ρόδος, 14/20
- Μylos, Σαντορίνη, 14/20
-
Πλατεία της Ανθούλας, Χαλκιδική, 14/20
- Tάσος, Θεσσαλονίκη, 14/20
- Τηλέμαχος Art Grill, Αθήνα, 14/20
-
Xasteria, Κρήτη, 14/20
Χρυσόστομος, Κρήτη, 14/2