13.11.18

Πάνω από τους μισούς Έλληνες δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ τα ιαματικά λουτρά της χώρας

Περισσότεροι από τους μισούς  Έλληνες (56%) δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ κάποιο από τα ιαματικά λουτρά της χώρας, ενώ το 64% είναι λίγο ή καθόλου ενημερωμένο για τις ιαματικές πηγές της Ελλάδας.
Τα παραπάνω προκύπτουν από πανελλαδική έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 για τον Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας σε δείγμα  1.037 ατόμων. "Η απαξίωση των τελευταίων ετών δυστυχώς οδήγησε σε αυτά τα αποτελέσματα", αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, σχολιάζοντας την έρευνα, ο Μάρκος Δανάς, γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας. Συμπληρωματικά σε αυτό αναφέρεται ότι 7 στους 10 γνωρίζουν λίγο ή καθόλου για τις υπηρεσίες των λουτρών.
Την ίδια ώρα, ακόμη και εκείνοι που γνωρίζουν κάποια από τις ιαματικές πηγές φαίνεται πως στην πλειονότητά τους γνωρίζουν μόνο τα λουτρά Πόζαρ της Αριδαίας (σε ποσοστό 36%)  και τα λουτρά Αιδηψού (35%).
Αυτό όμως, που είναι σημαντικό να αναφερθεί, σύμφωνα με τον κ.Δανά, είναι το γεγονός ότι 7 στους 10 επισκέπτεται τα λουτρά για λόγους αναψυχής, όταν μόνο το 14% είναι δικαιούχοι κάποιου επιδόματος. "Αυτό σημαίνει πως τα λουτρά έχουν ένα μεγάλο κοινό που βασίζεται καθαρά στην αναψυχή, στο οποίο θα μπορούσε να προστεθεί το κοινό που ενδιαφέρεται για υπηρεσίες ευεξίας και υγείας, αρκεί να αναπτυχθούν οι παροχές", σημειώνει ο κ.Δανάς, ενώ τονίζει ότι "με το νέο νομοσχέδιο ύστερα από αίτημα χρόνων, ξεκαθαρίζει το ζήτημα των ιατρείων μέσα στις μονάδες ιαματικής θεραπείας και στα κέντρα ιαματικού τουρισμού - θερμαλισμού και επιτελούς δημιουργείται το πόρταλ τουρισμού Υγείας και στην Ελλάδα, καθώς υπάρχει ήδη σε όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ). Σημειώνεται ότι το ποσοστό των ατόμων που επισκέπτονται τα λουτρά για θεραπευτικούς λόγους αγγίζει το 40%.
Από την έρευνα επίσης προκύπτει πως αυτό που θα ήθελε ο κόσμος να "δει" -μεταξύ άλλων- στα λουτρά είναι ξενοδοχειακές υποδομές (51%), ιατρική υποστήριξη (49%), υπηρεσίες φυσιοθεραπείας (44%) και υπηρεσίες ευεξίας (39%).
Μάλιστα, το 54% είναι διατεθειμένο να πληρώσει επιπλέον για ιδιωτικές παροχές, ή υπηρεσίες, όπως ιδιωτικοί χώροι θεραπείας - λουτρών, προσωπικές υπηρεσίες, ιατρικής φροντίδας κ.α.
Επίσης, σε ό,τι αφορά την τιμή του εισιτηρίου (πόσο είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν  σε μια επίσκεψη λουτροθεραπείας σε ιαματικά λουτρά που ικανοποιούν της απαιτήσεις τους) οι συμμετέχοντες στην έρευνα, απάντησαν κατά μέσο όρο 12,2 ευρώ.
Από την άλλη, ερωτηθέντες για το ποσό που θα ήταν διατεθειμένοι να ξοδέψουν συνολικά (διαμονή, εστίαση, ψυχαγωγία, λουτροθεραπεία και άλλες δραστηριότητες) για κάθε μέρα παραμονής σε ιαματικά λουτρά που ικανοποιούν τις απαιτήσεις τους, απάντησαν ότι θα δαπανούσαν κατά μέσο όρο 45 ευρώ.
Οι περισσότεροι επισκέπτονται τα λουτρά την περίοδο από Ιούλιο έως Σεπτέμβριο (46%) ενώ σημαντικό ποσοστό, της τάξεως του 20%, επιλέγει την περίοδο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου ενώ ένα μικρότερο ποσοστό (15%) την περίοδο Απριλίου - Ιουνίου. Αυτό, όπως ανέφερε ο κ.Δανάς ενισχύει την άποψη ότι ο ιαματικός τουρισμός μπορεί να συμβάλει στο στόχο της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου.

Νικόλ Καζαντζίδου

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου