17.3.17

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - Εγκαινιάσθηκε το συγκρότημα αποκατεστημένων κτηρίων Κληροδοτήματος Αναστασόπουλου στον Πειραιά

Εγκαίνια των αποκατασταθέντων κτηρίων του Κληροδοτήματος Αναστασόπουλου του Δήμου Καλαμάτας, στον Πειραιά, όπου στεγάζεται το Β1 Κέντρο Αγάπης και Αλληλεγγύης του Δήμου Πειραιά (δομή φροντίδας των ηλικιωμένων), πραγματοποιήθηκαν χθες, Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017, το βράδυ.
Από εκπρόσωπο του Σεβ. Μητροπολίτη Πειραιώς τελέσθηκε αγιασμός και κατόπιν μίλησαν οι Δήμαρχοι Καλαμάτας και Πειραιά, ενώ παρέστησαν εκπρόσωποι της Τοπικής Κοινότητας Αλαγονίας, από την οποία κατήγετο ο αείμνηστος δωρητής Κωνσταντίνος Αναστασόπουλος, καθώς και Μεσσήνιοι της Αττικής, πέραν των αιρετών του Δήμου Πειραιά και της Βουλής και πλήθους κόσμου.
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΓΙΑΝΝΗ ΜΩΡΑΛΗ
IMG 9855 Medium
Ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, στο χαιρετισμό του τόνισε μεταξύ άλλων ότι «τα σημερινά εγκαίνια αποδεικνύουν σημαντικά πράγματα. Το πρώτο, ότι το έργο που εγκαινιάζουμε απόψε είναι αποτέλεσμα της συνέργειας μεταξύ δύο περιοχών της χώρας με ισχυρούς δεσμούς φιλίας, της Καλαμάτας και του Πειραιά. Αποδεικνύει λοιπόν ότι όταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση θέλει, μπορεί να συνεργάζεται και να φέρνει θετικά αποτελέσματα για τους δημότες, για τους πολίτες. Θέλω να ευχαριστήσω γι' αυτή τη συνεργασία το φίλο Δήμαρχο Καλαμάτας, που χωρίς τη δική του βοήθεια, χωρίς αυτήν την προσφορά του Δήμου Καλαμάτας, δε θα μπορούσε να δημιουργηθεί αυτό το Κέντρο Αγάπης και Αλληλεγγύης.
Το δεύτερο που αποδεικνύεται είναι ότι όταν υπάρχει συνέχεια σε ένα Δήμο, ανεξάρτητα της Δημοτικής Αρχής που ηγείται, υπάρχει και θετικό αποτέλεσμα για τους δημότες. Το έργο ξεκίνησε επί των ημερών της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, το παραλάβαμε, το ολοκληρώσαμε κι έχουμε τη χαρά να το εγκαινιάζουμε. Ένα τρίτος λόγος χαράς είναι ότι έρχεται να προστεθεί αυτό το έργο σε μια σημαντική δουλειά που κάνει η σημερινή Δημοτική Αρχή στα 11 Κέντρα Αγάπης και Αλληλεγγύης του Δήμου Πειραιά. Έρχεται να προστεθεί στις πρωτοβουλίες που έχουμε λάβει για την τρίτη ηλικία – την οποία σεβόμαστε κι εκτιμούμε απεριόριστα για τους κόπους της, για τη δουλειά της, γι' αυτά που προσέφεραν αυτοί οι άνθρωποι στη χώρα». Ο κ. Μώραλης προσέθεσε πως «ήδη έχουμε συμφωνήσει με το Δήμαρχο Καλαμάτας και σε άλλου είδους συνέργειες σε πολιτιστικό επίπεδο, σε κοινωνικό, σε επίπεδο επιχειρηματικότητας, αλλά και σε αθλητικό. Είμαστε δύο Δήμοι με ισχυρούς δεσμούς, δύο Δήμαρχοι φίλοι - θέλω να πιστεύω - και νομίζω ότι υπάρχει πεδίο κοινών δράσεων πολύ μεγαλύτερο από αυτό που σήμερα εγκαινιάζουμε κι είναι πολύ σημαντικό».
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Π. ΝΙΚΑ
IMG 9864 Medium
Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Ε. Νίκας επεσήμανε τα εξής, απευθύνοντας χαιρετισμό:
«Πανοσιολογιώτατε, κύριε Δήμαρχε, Δήμαρχε κύριε Αγραπίδη, Υπουργοί - Βουλευτές, άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης, αγαπητοί κάτοικοι του Πειραιά, είμαι Δήμαρχος για πολλά χρόνια σε μια ιστορική πόλη, η οποία εξελίσσεται μέσα στην οικονομική κρίση. Είμαι ευτυχής ειλικρινά, γιατί σήμερα παραδίδεται από το Δήμαρχο Πειραιά ένα σημαντικό έργο, το οποίο θα ωφελήσει τον Πειραιά, θα ωφελήσει το λαό, τον οποίο τελικά όλοι υπηρετούμε, είτε ο λαός αυτός είναι στην Καλαμάτα είτε είναι στον Πειραιά είτε είναι σε κάποια άλλη περιοχή της πατρίδος μας.
Να ξέρετε και να θυμάστε ότι μια ηρωική και ιστορική περιοχή του Δήμου Καλαμάτας, επάνω στον Ταΰγετο, η περιοχή της Αλαγονίας – είναι εδώ πολλοί Αλαγόνιοι – έχει προσφέρει πολλά στο έθνος. Άνθρωποι φτωχοί, που ξεκίνησαν από εκεί και έκαναν περιουσία, όπως ο μακαρίτης ο Αναστασόπουλος, δώρισαν στο Δήμο μας, στην Κοινότητα, κτήρια, χρήματα, περιουσιακά στοιχεία, για να βοηθήσουν τους φτωχούς ανθρώπους. Ο μακαρίτης ο Αναστασόπουλος δώρισε, μεταξύ άλλων, και αυτό το κτήριο, το οποίο ρήμαζε γιατί δεν μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε εμείς χρήματα, τα οποία προέρχονταν από ευρωπαϊκά προγράμματα κι ο χειρισμός γινόταν στην Αττική. Κι ήρθε ο Δήμος Πειραιά, ο προηγούμενος Δήμαρχος κι ο νυν Δήμαρχος, ο κ. Μώραλης, που τους ευχαριστώ πάρα πολύ για την καλή συνεργασία, και για το γεγονός ότι με τιμά με τη φιλία του και ο προηγούμενος και ο νυν Δήμαρχος, και παραδίδεται με τις δικές τους προσπάθειες και το δικό τους αγώνα αυτό το κτήριο, για το λαό του Πειραιά και για την ψυχή του Αναστασόπουλου, διότι ήταν ένα ρημαγμένο κτήριο.
Ευχαριστώ εκ μέρους όλων των Αλαγονίων και εκ μέρους του λαού της Καλαμάτας, διότι υπήρξαν οι συνέργειες εκείνες με το Δήμαρχο του Πειραιά, ώστε να αποδίδεται αυτός ο χώρος του πολιτισμού, αυτός ο χώρος της αγάπης στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Ευχαριστώ, Δήμαρχέ μου, για τα καλά σου λόγια. Θα ήταν τιμή για μας να υπάρξει μια συνέχεια της συνεργασίας, με μία περιοχή, επαναλαμβάνω, που για πολλούς και διαφόρους λόγους έχει μία εκπληκτική πορεία μέσα στην οικονομική κρίση. Η Καλαμάτα, ημέρα με την ημέρα, γίνεται το μεγάλο κέντρο της νότιας Πελοποννήσου.
Υπάρχει ένα πεδίο λαμπρό. Κυρίως μας συνδέουν οι πολλοί Μεσσήνιοι που ζουν εδώ, οι πολλοί Μανιάτες που ζουν εδώ, οι Αλαγόνιοι που ζουν εδώ και θα περνούν από αυτό το κτήριο και θα χαίρονται την προσφορά του συμπατριώτη τους. Είμαστε στη διάθεσή σας για όλα αυτά. Αυτό το κτίριο, μεταξύ άλλων, ενώνει τον Πειραιά με την Καλαμάτα και την Αλαγονία. Να το χαιρόμαστε και να το χαιρόσαστε. Σας ευχαριστώ πολύ».
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών Χρήστος Αγραπίδης, ο οποίος επίσης απηύθυνε ευχαριστίες προς το Δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, «για την άριστη συνεργασία που ξεκίνησε, όπως ακούσαμε, από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και ολοκληρώθηκε από τη σημερινή Δημοτική Αρχή. Γιατί χάρις σε αυτή τη συνεργασία υπάρχει αυτό το νέο κτήριο».
Σημειώνεται ότι την τελετή κάλυψε μουσικά η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του Δήμου Πειραιά.
ΛΑΜΠΡΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΣΟΔΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
IMG 9801 Medium
Υπενθυμίζεται ότι τα λαμπρώς αποκατασταθέντα κτήρια του Κληροδοτήματος βρίσκονταν σε ερειπιώδη κατάσταση, ενώ ο Δήμος Καλαμάτας είχε πολλές φορές συρθεί στα δικαστήρια λόγω των κινδύνων που αυτά εγκυμονούσαν. Ο Δήμος Καλαμάτας ενοικίασε τα κτήρια αυτά, που βρίσκονται στη συμβολή των οδών Βασιλέως Γεωργίου Β΄ 10 και Βούλγαρη 155, στο Δήμο Πειραιά, ο οποίος τα ανακατασκεύασε. Η αποκατάστασή τους είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ – ΠΕΠ Αττικής με προϋπολογισμό 2.175.000 ευρώ.
Πλέον, το Κληροδότημα Αναστασόπουλου του Δήμου Καλαμάτας έχει έσοδα, που διατίθενται για κοινωφελείς σκοπούς στην Τοπική Κοινότητα Αλαγονίας.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου