19.10.19

ΦΩΤΟ - Γεμίζει ανεξέλεγκτες χωματερές ο Δήμος Πύλου - Νέστορος !




ΑΥΤΟΙ ΠΕΤΟΥΝ  Ο ΔΗΜΟΣ ΔΕΝ ΜΑΖΕΥΕΙ !

ΒΟΜΒΑ για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον αποτελούν οι ανεξέλεγκτες χωματερές που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια σε δρόμους κι ποτάμια του δήμου Πύλου - Νέστορος σύμφωνα με τις καταγγελίες που φθάνουν στο Newsmessinia
Πριν λίγες ημέρες δημοσιεύσαμε φωτογραφίες από αυθαίρετη χωματερή επί του κεντρικού δρόμου που οδηγεί στα Βουνάρια Κορώνης σήμερα δημοσιεύουμε  από μία νέα χωματερή που λειτουργεί επί της επαρχιακής οδού που ενώνει το Βλαχόπουλο με τα Παπούλια στις παρυφές του Μαγκλαβά
Αγροτικά ,αστικά απόβλητα και απορρίματα  μολύνουν ανεξέλεγκτα το περιβάλλον με τον δήμο Πύλου - Νέστορος να παρακολουθεί  σαν θεατής την καταστροφή και την μόλυνση του περιβάλλοντος που συντελείται .
Ας ελπίσουμε οτι κάποιος από τους ταγούς της δημόσιας υγείας ευαισθητοποιηθεί  προκειμένου να εξαλειφθεί αυτό το καταστροφικό για το περιβάλλον θέαμα και οι ασυνείδητοι πολίτες  θα πρέπει κάποτε να αναλογισθούν τις συνέπειες των πράξεων τους 

Β.Μ

13 σημαντικές συμβουλές - Η Αστυνομία προειδοποιεί: Προσοχή στις αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ

Την προσοχή της σε κακοποιούς που καραδοκούν στα μηχανήματα αυτόματων αναλήψεων μετρητών για να «ξαφρίσουν» ανυποψίαστους πολίτες έχει στρέψει η Ελληνική Αστυνομία. Παράλληλα ενημερώνει τους πολίτες για τον τρόπο χρήσης των ΑΤΜ, ως ένα μέτρο αποτροπής του κινδύνου.
  • Πριν ξεκινήσετε τη συναλλαγή ελέγξτε προσεκτικά τον χώρο γύρω σας για τυχόν ύποπτες κινήσεις.
  • Βεβαιωθείτε ότι στον χώρο που βρίσκεται το ΑΤΜ δεν υπάρχει κάποιο πρόσθετο εξάρτημα, του οποίου η παρουσία δεν δικαιολογείται.
  • Εάν εντοπίσετε οποιοδήποτε ύποπτο αντικείμενο, αλλοιώσεις ή σημάδια στη σχισμή υποδοχής της κάρτας, όπως στρεβλωμένο πλαίσιο, εκδορές, επιπλέον εξαρτήματα, τρύπες κ.λ.π. αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε το συγκεκριμένο ΑΤΜ. Ειδοποιήστε αμέσως την Τράπεζα.
  • Σε περίπτωση που το ΑΤΜ κρατήσει την κάρτα ή αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε προβλήματος κατά τη συναλλαγή, επικοινωνήστε μόνο με την Τράπεζα που σας χορήγησε την κάρτα.
  • Μην εμπιστεύεστε αγνώστους που προθυμοποιούνται να σας βοηθήσουν στο χειρισμό του ΑΤΜ ή ζητούν το PIN της κάρτας σας.
  • Σε περίπτωση που το μηχάνημα παρουσιάσει οποιαδήποτε βλάβη, επικοινωνήσετε μόνο με τα τηλέφωνα της Τράπεζας.
  • Όταν πληκτρολογείτε τον κωδικό σας ΡΙΝ, «προστατέψτε» το πληκτρολόγιο, ώστε κανείς γύρω σας να μην αντιληφθεί τον τετραψήφιο αριθμό.
  • Μετά την ολοκλήρωση της ανάληψης χρημάτων, μετρήστε τα χρήματα με διακριτικότητα και όσο πιο σύντομα μπορείτε.
  • Σε περίπτωση που κατά τη διαδικασία ανάληψης χρημάτων η συναλλαγή δεν έχει ολοκληρωθεί, ελέγξτε την απόδειξη της συναλλαγής. Εάν δεν είχατε ζητήσει απόδειξη, τότε ξανατοποθετήστε την κάρτα σας στο ATM και ελέγξτε είτε το υπόλοιπο είτε τις τελευταίες κινήσεις του λογαριασμού σας.
  • Φροντίστε να μην είστε μόνοι σας, αν χρειαστεί να χρησιμοποιήστε ΑΤΜ κατά τη διάρκεια της νύχτας και σε μη πολυσύχναστες περιοχές.
  • Αν σκοπεύετε να αναλάβετε μεγάλο χρηματικό ποσό από τραπεζικό κατάστημα, καλό θα ήταν να συνοδεύεστε από δεύτερο άτομο.
  • Εάν χρησιμοποιείτε ΑΤΜ που βρίσκεται σε ειδικό θάλαμο, μην επιτρέπετε σε άτομα που δεν γνωρίζετε να εισέλθουν στο χώρο, κατά τη διάρκεια της συναλλαγής.
  • Μην αφήνετε τα κλειδιά σας ή πολύτιμα αντικείμενα στο αυτοκίνητό σας, ενώ χρησιμοποιείτε ΑΤΜ και μην αφήνετε τη μηχανή του αυτοκινήτου σας αναμμένη.

Ο απίστευτος λόγος που αυξήθηκε η ερωτική διάθεση των Ελλήνων

Σύμφωνα με έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου, για τρεις στους δέκα η αλλαγή της κυβέρνησης σήμαινε και αλλαγή της ερωτικής διάθεσης

Άνοδο της ερωτικής διάθεσης και αύξηση των ερωτικών επαφών των Ελλήνων καταγράφει πρόσφατη έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου. Ωστόσο εντύπωση προκαλεί το αίτιο της αυξημένης ερωτικής διάθεσης των Ελλήνων.
Σύμφωνα με την έρευνα με θέμα «Επιστροφή στην κανονικότητα και ερωτική ζωή», στην οποία συμμετείχαν 600 άτομα, γυναίκες (43%) και άνδρες (57%), για τρεις στους δέκα η αλλαγή της κυβέρνησης σήμαινε και αλλαγή της ερωτικής διάθεσης!
Όπως σχολιάζει ο πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης: «Μετά τις εκλογές παρατηρήσαμε ότι αυξήθηκαν οι επιδόσεις στο σεξ. Βέβαια οι επτά στους δέκα Έλληνες δεν πιστεύουν ότι γίναμε κανονική χώρα, ούτε και πως η ανάπτυξη πάτησε γκάζι. Παρά ταύτα είδαμε ότι είναι πιο αισιόδοξοι για το μέλλον, αλλά και πιο ερωτικοί».
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες ανά ηλικία. Έτσι απάντησαν στα ερωτηματολόγια άτομα 18 – 24 ετών (ποσοστό 17.33%), άτομα 25 – 34 ετών (ποσοστό 24.5%), άτομα 35 – 44 ετών (ποσοστό 24.17%), άτομα 45 – 54 ετών (ποσοστό 19.83%) και άτομα > 54 ετών (ποσοστό 14.17%).
«Για τους τρεις στους δέκα (29%) η επιστροφή σε αυτό, που ονομάζεται ‘κανονικότητα’, επηρέασε θετικά την ερωτική τους ζωή. Για ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, ωστόσο, είναι μάλλον νωρίς. Το 58%, ήτοι 348 άτομα, για την ώρα δεν παρατήρησε να έχει αλλάξει κάτι. Υπάρχει, πάντως, κι ένα 13%, που είπε ότι η σεξουαλική του ζωή επηρεάστηκε αρνητικά», επισημαίνει ο χειρουργός ουρολόγος-ανδρολόγος Χρήστος Φλιάτουρας.
Στην ερώτηση – κλειδί πόσο συχνά κάνετε σεξ αυτή την περίοδο, οι περισσότεροι «του δίνουν και καταλαβαίνει».
Ειδικότερα 32 άτομα (5.33%) κάνουν σεξ συχνότερα από 7 φορές την εβδομάδα. Το 11.5% κάνει σεξ 4-6 φορές την εβδομάδα και 2-4 φορές την εβδομάδα κάνει σεξ το 26% (δηλαδή 156 άτομα).
Ερωτικές επαφές έχει 1-2 φορές την εβδομάδα το 22.17% (133 άτομα) και στον αντίποδα το 35% (210 άτομα) έχει επαφή σπανιότερα από μία φορά την εβδομάδα.
Στην ερώτηση «πιστεύετε ότι η χώρα έχει επιστρέψει πραγματικά στην κανονικότητα», το 71.17% απάντησε όχι και το 28.83% απάντησε ναι.
Όπως φαίνεται, μπορεί η μεγάλη οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας να «τραυμάτισε» πολλούς, όμως το 18.5% «βλέπει φως» στα οικονομικά του και το 54.33% παρατηρεί μια σταθερότητα.
Και τα καλύτερα έρχονται, όπως φαίνεται να πιστεύει το 58.67%, που δηλώνει αισιόδοξο για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Απαισιόδοξο δηλώνει το 41.33%.
Όσο για το ποιος είναι πιο ερωτική προσωπικότητα, ο τέως πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «τρώει λάχανο» τον αντικαταστάτη του Κυριάκο Μητσοτάκη, με ποσοστό 64.33% έναντι 35.67%.
«Από ό,τι διαπιστώσαμε από τα ευρήματα της νέας μας έρευνας, δύο στους δέκα είδαν φως στην τσέπη τους, ενώ έξι στους δέκα δεν είδαν καμιά αλλαγή», αναφέρει ο Δρ. Κωνσταντινίδης.
«Πιο αισιόδοξοι εμφανίζονται οι πολίτες με αυτό που ονομάστηκε ‘κανονικότητα’ και που επηρέασε θετικά τον έναν στους τρεις, αλλά οι εφτά στους δέκα δεν το είδαν έτσι ακριβώς. Αυτό που είχε πει ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, πως η Ελλάς είναι ένα απέραντο φρενοκομείο, φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τις απαντήσεις στην έρευνα, αφού η αισιοδοξία για κάτι καλύτερο στην πολιτική ζωή συνοδεύεται με μια απαισιοδοξία για τα οικονομικά και για τα πολιτικά θέματα», συμπληρώνει ο ειδικός.
Όσο για την ερώτηση τι ψηφίσατε στις τελευταίες εκλογές, οι συμμετέχοντες στην έρευνα αποκάλυψαν:
  • Νέα Δημοκρατία 28.33%
  • ΣΥΡΙΖΑ 20.83%
  • ΚΙΝΑΛ 3%
  • ΚΚΕ 3.17%
  • ΜΕΡΑ 25 6.83%
  • Ελληνική Λύση 3%
  • Αποχή/Άκυρο/Λευκό 15%
  • Άλλο 19.83%.
Τι εννοούμε, όμως, όταν λέμε κανονικότητα;
Ο κ. Κωνσταντινίδης εξηγεί: «Στην κοινωνική ζωή κανονικό είναι οι κανόνες, που θεωρούνται θετικές όψεις, φορτισμένες φαντασιακά με το μέτρο και την επανάληψη. Έτσι επικράτησε και η ιδεοληψία του παν μέτρον άριστον. Στην υπόθεση αυτή, όμως, που το πνεύμα, ο λόγος και η ηθική υπερτερούν των φυσικών αναγκών – όπως η πείνα, η δίψα και η ερωτική επιθυμία – είναι βέβαιο πως η κανονικότητα θα νικηθεί από την βιολογική υπεροπλία της επιβίωσης και του αναπαραγωγικού ενστίκτου, που προηγήθηκαν των κανόνων. Είναι βέβαιο πως τα δύο ένστικτα επιβίωσης του ανθρώπου, να τραφεί για να ζήσει και να επιθυμήσει για να πολλαπλασιαστεί, προηγήθηκαν της νομοθεσίας και των θρησκειών, που επέβαλαν κανόνες για να εξισορροπήσουν τις συγκρούσεις, που φέρνει η βία, για επιβίωση και το αχαλίνωτο πάθος για ηδονές των σωμάτων. Ο πολιτισμός, ως εχθρός της σεξουαλικής ζωής, διατυπώθηκε ιδιοφυώς από τον Φρόιντ και έκτοτε δεν βρέθηκε αντίπαλη θεωρητική σύλληψη».

Χιλιάδες Βρετανοί διαδηλώνουν στο Λονδίνο ζητώντας νέο δημοψήφισμα

Εκατοντάδες χιλιάδες Βρετανοί συγκεντρώθηκαν σήμερα στο κεντρικό Λονδίνο ζητώντας να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα για το Brexit και πανηγύρισαν όταν έγινε γνωστό ότι η Βουλή των Κοινοτήτων ψήφισε υπέρ της αναβολής της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ορισμένοι από τους διαδηλωτές ταξίδεψαν στην πρωτεύουσα από άλλες περιοχές της Βρετανίας για να παραστούν σε αυτήν τη συγκέντρωση, κάτω από τον καταγάλανο ουρανό. Πολλοί κρατούσαν ευρωπαϊκές σημαίες και πλακάτ με ευφυολογήματα-συνθήματα.
Το πλήθος κατέκλυσε μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας. Χιλιάδες άνθρωποι περίμεναν υπομονετικά να ξεκινήσουν την πορεία από το Χάιντ Παρκ την ώρα που άλλοι είχαν ήδη φτάσει στο κοινοβούλιο, το οποίο συγκλήθηκε εκτάκτως σήμερα Σάββατο, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από το 1982 και τον πόλεμο των Φόκλαντ.
"Είμαι θυμωμένος γιατί δεν εισακουόμαστε. Σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο λαός θέλει να παραμείνουμε στην ΕΕ. Αισθανόμαστε ότι δεν έχουμε φωνή", είπε η 56χρονη Χάνα Μπάρτον, παραγωγός μηλίτη από την κεντρική Αγγλία, που ήταν τυλιγμένη σε μια σημαία της ΕΕ. "Πρόκειται για μια εθνική καταστροφή εν αναμονή και θα καταστρέψει την οικονομία", πρόσθεσε.
Ενώ το Brexit έχει διχάσει οικογένειες, κόμματα, το κοινοβούλιο και τη χώρα, και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι από τις πιο σημαντικές στην σύγχρονη βρετανική ιστορία: ένα σταυροδρόμι που θα μπορούσε να διαμορφώσει τις τύχες του Ηνωμένου Βασιλείου για πολλές γενιές.
Την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η διαδήλωση, οι βουλευτές ενέκριναν την τροπολογία του πρώην Συντηρητικού βουλευτή Όλιβερ Λέτουιν που προβλέπει ότι ακόμη και εάν το Κοινοβούλιο εγκρίνει τη νέα συμφωνία, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει να ζητήσει την αναβολή του Brexit μέχρι να ολοκληρωθεί η νομοθεσία για την αποχώρηση και από τα δύο σώματα της Βουλής.
Το πλήθος παρακολουθούσε τις εξελίξεις μέσα από γιγαντοοθόνες και από τα κινητά τηλέφωνα. Πολλοί πανηγύρισαν καθώς θεωρούν το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας ως άλλη μια ευκαιρία για να σταματήσουν το Brexit.
Σε κάποια από τα πλακάτ που κρατούσαν, συνέκριναν το Brexit με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Ορισμένοι φορούσαν παράξενες στολές - ένας μάλιστα είχε ντυθεί μπανάνα και κρατούσε ένα πλακάτ με το σύνθημα "Είμαστε ώριμοι για αλλαγή".
Δεν έλειψαν και τα ομοιώματα που σάρκαζαν κάποιους πολιτικούς, όπως τον Τζόνσον και τον σύμβουλό του, τον Ντόμινικ Κάμινγκς.
Μια ομάδα διαδηλωτών έψαλλε τον ύμνο της ΕΕ, την "Ωδή στη Χαρά".
Ο Τζέιμς ΜακΓκρόρι, ο διευθυντής της εκστρατείας People's Vote που οργάνωσε την πορεία, δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να λάβει υπόψη της την οργή των φιλοευρωπαίων πολιτών και να οργανώσει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ. "Αυτή η νέα συμφωνία δεν έχει καμία σχέση με αυτά τα οποία υποσχέθηκαν στον λαό και κατά συνέπεια ο κόσμος δικαιούται μια νέα ευκαιρία για να εκφραστεί", σημείωσε.
Οι οργανωτές αισιοδοξούν ότι η σημερινή διαδήλωση θα είναι παρόμοια σε μέγεθος με εκείνη του Μαρτίου, όταν, όπως λένε, 1 εκατομμύριο άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους. Μια τέτοια συγκέντρωση θα ήταν από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει ποτέ στη Βρετανία.
Η αστυνομία του Λονδίνου αρνήθηκε να κάνει εκτιμήσεις για το μέγεθος της συγκέντρωσης, σημειώνοντας ότι είναι "ανακριβής επιστήμη". Ωστόσο στις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο Twitter φαίνονται οι δρόμοι και η πλατεία μπροστά από το κοινοβούλιο να έχουν κατακλυστεί από κόσμο.
Το κλίμα στη διαδήλωση κυμαινόταν από θυμό μέχρι απογοήτευση. Κάποιοι νέοι, που δεν είχαν δικαίωμα ψήφου το 2016, όταν έγινε το δημοψήφισμα, είπαν ότι ο αγώνας που δίνουν για την προκήρυξη νέου δημοψηφίσματος είναι το καθοριστικό πολιτικό γεγονός της ζωής τους. "Αν φύγουμε από την ΕΕ δεν θα είναι το τέλος, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να επανενταχθούμε μέχρι να το πετύχουμε", είπε η 17χρονη Βικτόρια Πέιντερ.
Το 2016, το 52% των Βρετανών τάχθηκε υπέρ του Brexit και το 48% κατά. Μερικές δημοκοπήσεις δείχνουν ότι η τάση αυτή έχει ανατραπεί, όμως δεν είναι καθοριστική η αλλαγή και πολλοί ψηφοφόροι δηλώνουν ότι έχουν απηυδήσει με το Brexit.
Από τον Ιούλιο του 2017 έχουν γίνει 226 δημοσκοπήσεις στις οποίες οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να δηλώσουν αν στηρίζουν την Αποχώρηση ή την Παραμονή στην ΕΕ. Από αυτές, στις 204 ο κόσμος τασσόταν υπέρ της Παραμονής, στις 7 υπέρ της Αποχώρησης και στις υπόλοιπες το αποτέλεσμα ήταν ισόπαλο.
Άλλες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι δεν έχουν αλλάξει άποψη: στη μεγαλύτερη που έχει γίνει από το 2016, από ο ινστιτούτο ComRes, οι μισοί (50%) θέλουν να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016, το 42% θέλει να παραμείνει η χώρα στην ΕΕ και το 8% απάντησε ότι "δεν γνωρίζει'.
Οι υποστηρικτές του Brexit λένε ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα εμβαθύνει τον διχασμό και θα υπονομεύσει τη δημοκρατία.

Χωρίς παρενέργειες ! Φυσικό αντικαταθλιπτικό «πιάνει» σε τρεις εβδομάδες

Μην ψάχνετε το κουτί με τα αντικαταθλιπτικά... Απλά προσθέστε φρούτα και λαχανικά στο ημερήσιο μενού σας και δείτε τη διαφορά στη διάθεσή σας σε τρεις εβδομάδες

Η υγιεινή διατροφή δεν χαρίζει μόνο υγεία και ισορροπημένο βάρος, αλλά και… ευτυχία υποστηρίζουν αυστραλοί ερευνητές.
Η αντικαταθλιπτική δράση της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής παρατηρήθηκε σε  μικρή έρευνα σε νεαρούς ενήλικες με φτωχή διατροφή και μέτρια προς έντονα συμπτώματα κατάθλιψης. Όσοι υιοθέτησαν πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές ανέφεραν λιγότερα συμπτώματα άγχους και ανησυχίας και πολύ καλύτερη διάθεση μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στην Plos One.
«Έχουμε στοιχεία που αποκαλύπτουν ότι η κατανάλωση πολλών επεξεργασμένων τροφίμων αυξάνει το κίνδυνο κατάθλιψης» σχολίασε η επικεφαλής ερευνητής Heather Francis λέκτορας Νευροψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Macquarie του Σίδνεϊ.
Στην έρευνα συμμετείχαν 76 φοιτητές ηλικίας 17-35 ετών. Όλοι ανέφεραν ότι κατανάλωναν μια διατροφή με πολλά επεξεργαμένα τρόφιμα, ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά. Επίσης ανέφεραν αισθήματα λύπης, μειωμένη ικανότητα να βιώσουν χαρά και έλλειψη κινήτρων την προηγούμενη εβδομάδα.
Στους μισούς συμμετέχοντες δόθηκαν οδηγίες να προσθέσουν φρούτα, λαχανικά, ψάρια και ελαιόλαδο στη διατροφή τους, μειώνοντας παράλληλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Οι υπόλοιποι συνέχισαν να τρώνε όπως πριν.
Τρεις εβδομάδες αργότερα εκείνοι που συστηματικά έτρωγαν καλύτερης ποιότητας φαγητό ανέφεραν και σαφώς βελτιωμένη διάθεση. Τη στιγμή που τα άτομα της ομάδας ελέγχου που δεν είχαν τροποποιήσει τη διατροφή τους συνέχισαν να παρουσιάζουν μέτρια προς έντονα καταθλιπτικά συμπτώματα, τα άτομα της ισορροπημένης διατροφής ανέφεραν λιγότερα συμπτώματα ανησυχίας.
Τι ακριβώς περιόρισαν όσοι τρέφονταν πιο υγιεινά; Τα γλυκά, το έτοιμο και πρόχειρο φαγητό και τα αναψυκτικά. Τι αύξησαν; Φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, ψάρια και ελαιόλαδο.
«Πιστεύουμε ότι αυτό αποτελεί μια σημαντική πτυχή της έρευνας, το γεγονός δηλαδή ότι οι διατροφές αλλαγές είναι μικρές και εύκολα υλοποιήσιμες» σχολίασε η Δρ. Francis. «Η κατάθλιψη σχετίζεται με τη χρόνια φλεγμονώδη απόκριση του οργανισμού και η ανεπαρκής διατροφή αυξάνει τη συστηματική φλεγμονή και επίσης αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την κατάθλιψη» συμπλήρωσε.

ΚΑΡΔΑΜΥΛΗ - Κ. Μητσοτάκης: «Πιστεύουμε σε έναν πολιτισμό, φορέα μιας διπλής ανάπτυξης, οικονομικής και κοινωνικής»

«Με χαρά διαπιστώνω ότι πολλαπλασιάζονται οι πρωτοβουλίες ιδρυμάτων και ιδιωτών στον τομέα του πολιτισμού και της ιστορικής μνήμης.
Πριν από 20 μέρες είχαμε τα εγκαίνια του μουσείου σύγχρονης τέχνης στο Παγκράτι, που στεγάζει τη μοναδική συλλογή του Βασίλη και της Ελίζας Γουλανδρή. Σήμερα είχαμε το άνοιγμα του σπιτιού των Patrick και Joan Leigh Fermor. Η κυβέρνησή μας θα είναι δίπλα σε κάθε τέτοια ενέργεια, γιατί πιστεύουμε σε έναν πολιτισμό, φορέα μιας διπλής ανάπτυξης, οικονομικής όταν συνδυάζεται με την ιστορία και τον πολιτισμό μας, αλλά και κοινωνικής, όταν διαμορφώνει καλλιεργημένους ανθρώπους, δηλαδή αληθινούς πολίτες». Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας απόψε στην Καρδαμύλη, κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων της ανακαινισμένης οικίας που δώρισαν οι Patrick και Joan Leigh Fermor στο μουσείο Μπενάκη.
Μιλώντας για τον Patrick Leigh Fermor, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι «όλοι οι Έλληνες χρωστάμε στον Πάτρικ Λη Φέρμορ, αλλά εγώ ως Κρητικός νιώθω διπλό το χρέος, γιατί ο "Πάντι", όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι του, στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής και για δύο χρόνια ήταν ο Μιχάλης, υποτίθεται ο βοσκός των βουνών της Κρήτης, που υπήρξε και ο σύνδεσμος των συμμάχων με την αντίσταση στο νησί και βέβαια ο ενορχηστρωτής της μεγάλης και εμβληματικής επιχείρησης στην ιστορία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, δηλαδή της απαγωγής του Γερμανού στρατηγού, Χάϊνριχ Κράιπε». Όπως προσέθεσε, «η εντυπωσιακή αυτή ενέργεια αναπτέρωσε τότε το ηθικό όλων των ελεύθερων συνειδήσεων στην Ελλάδα, αλλά και παντού στον κόσμο».
Επίσης, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «ο Patrick Leigh Fermor διάλεξε ως καταφύγιο, μετά από μία ταραχώδη και σίγουρα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ζωή, να μείνει στην Καρδαμύλη, ίσως γιατί το τραχύ τοπίο της Μάνης να τού θύμιζε εκείνο της Κρήτης και τον χρόνο της δράσης για την ελευθερία, αλλά δυστυχώς δεν έγραψε ποτέ ο ίδιος την ιστορία αυτών των ετών που πέρασε στην Κρήτη».
Συνεχίζοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «ο Πάτρικ Λη Φέρμορ ίσως ήρθε εδώ στην Καρδαμύλη, γιατί αγάπησε γνήσιες ελληνικές αξίες, την αυθεντική λαϊκότητα, την κουζουλάδα της Κρήτης, τη λιτή φιλοξενία της Μάνης, τόπων ακέραιων στην απλότητα, αλλά και στη σοφία τους».
Παράλληλα, επισήμανε ότι «μας έδειξε πως ένας συγκεκριμένος τρόπος ζωής, τον οποίο και ο ίδιος ασπάστηκε, μπορεί να μετατραπεί σε πόλο έλξης μιας ολόκληρης χώρας, αρχίζοντας από το φυσικό περιβάλλον, περνώντας στην καθημερινότητα, στη διατροφή, κάνοντας στάση στον πολιτισμό και στον τουρισμό και φτάνοντας τελικά σε αυτό που λέμε ήπια βιώσιμη ανάπτυξη».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η επιθυμία του Patrick Leigh Fermor έγινε πραγματικότητα με τη φροντίδα των στελεχών του μουσείου Μπενάκη, την αρωγή του Ιδρύματος Σταύρου Σταύρος Νιάρχος και τη συνεργασία των παιδιών του Τζαννή Τζαννετάκη, που ήταν και ο επιβλέπων της εκτέλεσης της δωρεάς».
«Όλοι αυτοί», όπως συμπλήρωσε, «τιμούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη μνήμη του και θέλω να τους ευχαριστήσω θερμά και παράλληλα να τους διαβεβαιώσω ότι και εγώ και το αρμόδιο υπουργείο θα είμαστε δίπλα τους».
Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το δημαρχείο Δυτικής Μάνης, στην Καρδαμύλη, όπου τον υποδέχτηκαν κάτοικοι και φορείς της περιοχής. Ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον δήμαρχο δυτικής Μάνης, Δημήτρη Γιαννημάρα, το δημοτικό συμβούλιο και κατοίκους, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή.

Έξαλλος παπάς στα Τρίκαλα: Του έκοψαν κλήση την ώρα που διακονούσε

Την έντονη αντίδραση του πατήρ Γεωργίου Γραδούλια προκάλεσε το γεγονός ότι η Δημοτική Αστυνομία του έκοψε κλήση, την ώρα που διακονούσε στην Παναγία Επισκέψεως στα Τρίκαλα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα trikalavoice, ο πάτερ είχε σταθμεύσει το αυτοκίνητό του στον περίβολο του ναού και του έκοψαν κλήση έπειτα από ειδοποίηση που δέχθηκαν από περίοικο.
Δείτε την ανάρτηση του πάτερ στον λογαριασμό του στο Facebook:

ΒΙΝΤΕΟ - Απίστευτο: Ο γιος της εισέβαλε στο στούντιο ενώ μιλούσε για την εισβολή στη Συρία

«Εισβολή» διέκοψε την εισβολή στη Συρία. Την ώρα που ρεπόρτερ του αμερικανικού δικτύου NBC μιλούσε για τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία, ο γιος της μπήκε ξαφνικά στο πλάνο.
Η Κόρτνεϊ Κούμπι τον είδε στο μόνιτορ, κατέβασε το χέρι της και προσπάθησε να σταματήσει τον πιτσιρικά, ενώ συνέχισε να μιλάει. Ο μικρός όμως ήταν επίμονος.
«Μαμά», της είπε και σήκωσε τα χέρια του, οπότε η ρεπόρτερ χαμογελώντας σταμάτησε την ανάλυση και είπε: «Συγγνώμη, τα παιδιά μου είναι εδώ, ζωντανή τηλεόραση!» και ο σκηνοθέτης γρήγορα έριξε στην οθόνη χάρτη της Συρίας για να τη βγάλει από τη δύσκολη θέση.
«Μερικές φορές προκύπτουν έκτακτα ενώ μεταδίδεις έκτακτες ειδήσεις», ήταν το σχόλιο του NBC που δημοσίευσε στο Τwitter το γλυκό στιγμιότυπο με τη ρεπόρτερ του, που είναι μητέρα διδύμων.
Το περιστατικό θύμισε την επική συνέντευξη που είχε δώσει ο καθηγητής Ρόμπερτ Κέλι στο BBC το 2017, κατά τη διάρκεια της οποίας είχαν εισβάλει τα παιδιά του.

Από τις αρχές του 2020 το επίδομα γέννας: Ποιοι και πώς θα το λάβουν

Από την Πρωτοχρονιά θα αρχίσουν οι νέες μητέρες να βλέπουν στον λογαριασμό τους το επίδομα τοκετού ύψους 2.000 ευρώ, για κάθε γέννηση και για τη συγκεκριμένη δαπάνη έχει εγγραφεί κονδύλι 123 εκατ. ευρώ.
Επισημαίνεται πως το επίδομα αυτό θα δίνεται από την 1η Ιανουαρίου του 2020 , όπως δήλωσε πρόσφατα η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο το ποσό για το οποίο έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση να μην καταβάλλεται εφάπαξ αλλά σε δόσεις. Η πρώτη δόση, σχεδιάζεται, να δίνεται με τη γέννηση του παιδιού και η δεύτερη κάποιους μήνες αργότερα.
Επίσης, θα θεσπιστεί εισοδηματικό κριτήριο εξαίρεσης των νέων γονιών με το υψηλότερο εισόδημα.
Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι από το επίδομα θα εξαιρείται το 10% των πολιτών με το υψηλότερο εισόδημα.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα εξαιρούνται οι οικογένειες που εμφανίζουν ετήσιες αποδοχές πιθανότατα άνω των 40.000 ευρώ.

ΒΙΝΤΕΟ : ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΙΩΝΙΚΟΣ 1-0 :Μόνη στην κορυφή η Μαύρη Θύελλα

Συνεχίζει αήττητη η Καλαμάτα την προσπάθεια της στο πρωτάθλημα της Football League, επικρατώντας και σήμερα στο ντέρμπι με τον Ιωνικό, παραμένοντας στην κορυφή του βαθμολογικού πινάκα με 10 βαθμούς. 

Η Μαύρη θύελλα κατάφερε να πάρει τη νίκη , χάρη σε ένα ολέθριο λάθος της άμυνας του Ιωνικού όπου εκμεταλλεύτηκε ο Στεργίδης και προ κενής εστίας έκανε το 1-0 στο 57′

ΚΑΡΔΑΜΥΛΗ - Προκ.Παυλόπουλος:«Είμαστε πάντοτε θεματοφύλακες της ειρήνης και του αγώνα για την ελευθερία»

«Είμαστε πάντοτε θεματοφύλακες της ειρήνης, αλλά ταυτόχρονα και του αγώνα για την ελευθερία, γιατί δεν μπορείς να εμπεδώνεις την ειρήνη όταν άλλοι επιβουλεύονται τη δική σου ελευθερία. Πρώτα υπάρχει ελευθερία και ύστερα υπάρχει η ανάγκη για την ειρήνη και αυτό το γνωρίζουν όλοι».
Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων της ανακαινισμένης οικίας που δώρισαν οι Patrick και Joan Leigh Fermor στο μουσείο Μπενάκη, τα οποία πραγματοποιήθηκαν απόψε στην Καρδαμύλη της Μεσσηνίας.
Ξεκινώντας την ομιλία του, είπε ότι «αισθάνομαι γαλήνη και δέος μαζί στο σπίτι του Patrick και της Joan Leigh Fermor, του "Πάντι" για τους πολλούς και μεγάλους -κατά κυριολεξία και σε ποικίλα πνευματικά πεδία- φίλους του, του αντιστασιακού "Μιχάλη" των ορέων της Κρήτης».
Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι αυτό το σπίτι «είναι μια μεγάλη κληρονομιά για την Ελλάδα, τους Έλληνες και όχι μόνο, διότι είναι ένα σπίτι που μας γυρίζει στο παρελθόν και στην ιστορία, και μας προτρέπει να κοιτάζουμε αδιάκοπα το μέλλον, υπό συνθήκες ειρήνης και ελευθερίας, τις οποίες πρέπει να υπερασπιζόμαστε, κατά πως είχε πει ο Ηράκλειτος για τον νόμο, "όκωσπερ τείχεος"».
Αρχίζοντας να μιλά για τον Patrick Leigh Fermor, ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε την ανάγκη «να σκιαγραφήσω εκείνο το εμβληματικό μέρος της προσωπικότητας του, το οποίο ανάγεται στους αντιστασιακούς του αγώνες κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, κυρίως στην Κρήτη, όπου γράφτηκε και το έπος της απαγωγής του τότε Γερμανού διοικητή Χάινριχ Κράϊπε».
«Νοιώθω το χρέος, απέναντι στη μνήμη του "Μιχάλη" της Κρήτης», παρατήρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «να εξηγήσω κάπως περισσότερο γιατί θεωρώ πως η ως άνω στρατιωτική- αντιστασιακή πτυχή της προσωπικότητάς του έχει ένα είδος προτεραιότητας κατά την περιγραφή τής διαδρομής του» και συνέχισε:
«Βεβαίως και σήμερα μας μένει περισσότερο ο λόγιος "Πάντι", ένας από τους σημαντικότερους, παγκοσμίως, Βρετανούς περιηγητές, ο οποίος σφράγισε την εποχή του με τη σκέψη του, όπως αυτή ολοκληρώθηκε μέσα από τον ευρύτατο κύκλο ανθρώπων του λόγου και της τέχνης που συναναστρεφόταν, μ΄ επίκεντρο αυτό εδώ το σπίτι, όπου οι σχετικές συναντήσεις είχαν κάτι από τα Συμπόσια της Κλασικής Αρχαιότητας, κατεξοχήν δε από τα Συμπόσια του Πλάτωνος».
Όμως, σύμφωνα με τον Προκόπη Παυλόπουλο, «η αντιστασιακή δράση του "Μιχάλη" της Κρήτης, ιδίως μέσα στην εφιαλτική σκοτεινιά του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, απέδειξε, με αμάχητα τεκμήρια, ότι ο λόγιος "Πάντι" του χρωστάει πολλά και σημαντικά».
Και τούτο διότι, όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «ήταν αυτή η αντιστασιακή δράση κατά του βάρβαρου κατακτητή, που απειλούσε όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη, τη δημοκρατία της και τον πολιτισμό της, η οποία έδειξε πόσο βαθιά είχαν σημαδέψει το πνεύμα του Patrick Leigh Fermor σκέψεις όπως εκείνη του Ρήγα Φεραίου, στο "Φυσικής Απάνθισμα": "Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά"».
«Με άλλες λέξεις», εξήγησε ο Προκόπης Παυλόπουλος, «ο "Πάντι" προέκυψε, κατά μεγάλο τουλάχιστον μέρος, γιατί ο "Μιχάλης" της Κρήτης τού έμαθε καλά πως το πνεύμα το υπηρετείς όχι κρυμμένος σε μια κάμαρη, σκεφτόμενος και γράφοντας, όταν όλα γύρω σου καταρρέουν και θαμπώνουν από το μαχαίρι και το σκοτάδι της σκλαβιάς, αλλά όταν τον λογισμό σου τον κατευθύνει το πρόταγμα της υπεράσπισης της ελευθερίας». «Δοθέντος», συνέχισε, «ότι ο πραγματικά και ουσιαστικά πνευματικός άνθρωπος μόνον υπό όρους ελευθερίας μπορεί ν΄ αναπτύξει την προσωπικότητά του και να δημιουργήσει».
«Στις μέρες μας», σύμφωνα με όσα είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «αυτό το συμπέρασμα, το οποίο προέκυψε μέσ΄ από τόσους αγώνες και τόσο αίμα, φαίνεται σχεδόν αυτονόητο, αν μάλιστα αναλογισθούμε και το ότι όλα τα δημοκρατικά συντάγματα, παγκοσμίως, ανάγουν την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας σε γενική ρήτρα, η οποία διέπει την ερμηνεία και την εφαρμογή όλων των λοιπών διατάξεων κάθε επιμέρους έννομης τάξης».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο σπίτι του Patrick και της Joan Leigh Fermor, λέγοντας ότι «ο τόπος και το τοπίο τράβηξαν "σαν μαγνήτης της μοίρας" τον Patrick και την Joan για να χτίσουν αυτό το σπίτι, μέσα στο οποίο "φύτρωσε" το πνευματικό δένδρο του λόγιου "Πάντι", του ανθρώπου της παιδείας υπό τη διπλή της υπόσταση, ήτοι εκείνη του λόγου και της τέχνης».
Μάλιστα, όπως συμπλήρωσε, «"ο μαγνήτης της μοίρας" τράβηξε τον Patrick - με την Joan σ΄ ένα ρόλο σύγχρονης Διοτίμας - για να χτίσουν το σπίτι της υπόλοιπης ζωής τους σε αυτό το γαλήνιο τοπίο δίπλα στη θάλασσα, ανάμεσα σ΄ ελιές, κυπαρίσσια, σχίνους και λευκές πικροδάφνες, που αναδίδουν αδιάκοπα το μύρο της ανυπόταχτης Μανιάτικης γης».
«Δεν βρίσκω καλύτερο και πιο πρόσφορο, για την πεμπτουσία του σπιτιού του Patrick και της Joan Fermor, τρόπο προκειμένου να ολοκληρώσω αυτόν τον χαιρετισμό μου παρά να καταφύγω στην ποίηση», συνέχισε ο Προκόπης Παυλόπουλος, εξηγώντας ότι «επέλεξα την "Κίχλη" του Γιώργου Σεφέρη, ώστε να κλείσω μέσα της τους συμβολισμούς αυτού του σπιτιού».
Όπως είπε στη συνέχεια ο Προκόπης Παυλόπουλος, «εκτός από τη μνήμη του Patrick και της Joan Fermor, τιμούμε σήμερα, με αληθινά αισθήματα ευγνωμοσύνης, και τη γενναιόδωρη απόφασή τους ν΄ αφήσουν το σπίτι αυτό στο μουσείο Μπενάκη για να μείνει -σύμφωνα άλλωστε με τη διαχρονική αποστολή του μουσείου- χώρος συνάντησης ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, δηλαδή, ένας χώρος όπως τον οραματίσθηκαν και τον έζησαν, δεκαετίες ολόκληρες, ο "Πάντι" και η Joan».
Παράλληλα, έδωσε «ειλικρινή συγχαρητήρια προς το μουσείο Μπενάκη για την όλη ανακαίνιση του σπιτιού» η οποία, όπως είπε, «έγινε με άψογο τρόπο, έτσι ώστε ν΄ ανταποκρίνεται πλήρως στο πνεύμα και τον σκοπό της μεγάλης δωρεάς του Patrick και της Joan Fermor».
«Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά», συνέχισε, «όταν όλοι γνωρίζουμε την επιμέλεια και την αξιοσύνη, με την οποία το μουσείο Μπενάκη, ακόμη και σε δύσκολους καιρούς όπως η τελευταία δεκαετία, επιτελεί το έργο του και την αποστολή του».
Όμως, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «όλα αυτά που συντελούνται σήμερα εδώ, και ιδίως η ανακαίνιση του σπιτιού των Fermor, δεν θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν δίχως την πολύτιμη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος». «Για μιαν ακόμη φορά», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρεμβαίνει καθοριστικώς, προσθέτοντας έναν άλλο "κρίκο" στη μακρά αλυσίδα των δωρεών εκείνων, οι οποίες εντάσσονται στην επίτευξη του στόχου της διαφύλαξης, υπεράσπισης και προβολής της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας».

ΠΥΛΟΣ - Κάηκε (πρίν την ώρα του ) το καράβι της αναπαράστασης της Ναυμαχίας

Ένα απρόοπτο συμβάν ματαιώνει πιθανότατα το βραδυνό φαντασμαγορικό σόου για την αναπαράσταση της Ναυμαχίας στο λιμάνι της Πύλου  

 Το καράβι που επρόκειτο το βράδυ να δώσει την παράσταση με τα βεγγαλικά πήρε φωτιά και κάηκε. 

Έγινε η αναπαράσταση με το κάψιμο του σκάφους πριν την ώρα τις. 

 Φωτο



ΚΑΛΑΜΑΤΑ - Κ. Μητσοτάκης: «Βάζουμε τον πήχη της βιώσιμης ανάπτυξης, στο να γίνουμε οι καλύτεροι στον κόσμο»


 Στη Μεσσηνία βρίσκεται ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός μίλησε στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας με θέμα: «Οι μεγάλες επενδύσεις ως καταλύτης για ανάπτυξη και καλές δουλειές για όλους - το παράδειγμα της Costa Navarino».

«Βάζουμε τον πήχη της βιώσιμης ανάπτυξης, στο να γίνουμε οι καλύτεροι στον κόσμο και να μην συμβιβαστούμε με τίποτα λιγότερο», τόνισε σήμερα από την Καλαμάτα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε εκδήλωση του επιμελητηρίου Μεσσηνίας, με θέμα «Οι μεγάλες επενδύσεις ως καταλύτης για την ανάπτυξη και καλές δουλειές για όλους:
Το παράδειγμα της Costa Navarino».
Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, «αυτή η βιώσιμη ανάπτυξη συνδυάζει ένα αναβαθμισμένο τουριστικό προϊόν με την προστασία του περιβάλλοντος, με την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και τη σύνδεση με τον αγροτοδιατροφικό τομέα».
Επίσης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν πρόκειται να επιτρέψω να υπάρξει τουριστική ανάπτυξη σε βάρος του φυσικού πλούτου» γι’ αυτό, όπως σημείωσε, «το μέλλον θα πρέπει να είναι αναπτυξιακή προοπτική, με ξεκάθαρα βιώσιμα χαρακτηριστικά».
Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την επένδυση της Costa Navarino υπογραμμίζοντας ότι «η δυνατότητα μιας σημαντικής επενδυτικής πρωτοβουλίας να συνομιλεί και να συνεργάζεται με την τοπική κοινωνία και οικονομία, αποτελεί μοντέλο για το πώς η ανάπτυξη διαχέεται σε μία ολόκληρη περιφέρεια».

Όπως εξήγησε, «δεν μιλάμε για επενδύσεις που δημιουργούν κλειστά οικοσυστήματα ευημερίας, αλλά για δίκτυα που διαχέουν τον πλούτο σε επιχειρήσεις και σε εργαζόμενους, πολύ πέρα από τα όρια της συγκεκριμένης επένδυσης».
Παράλληλα, επισήμανε ότι «αυτή η επένδυση δεν στέκεται μόνο στο πώς θα αναδείξει τον συγκεκριμένο τόπο, την Πύλο, ως προορισμό, αλλά προβάλλει ολόκληρη τη Μεσσηνία, γιατί όχι τη νότια Πελοπόννησο και ολόκληρη την Πελοπόννησο την επόμενη ημέρα».
Επίσης, παρατήρησε ότι «έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον το γεγονός ότι η τοπική οικονομία ακολουθεί τον δρόμο, τον οποίο χάραξε το Costa Navarino», προσθέτοντας ότι «αυτή η επένδυση συμβάλλει στην ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής».
Σχετικά με τις νέες θέσεις εργασίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «έχω τονίσει πολλές φορές για το πόσο σημαντικές είναι οι ιδιωτικές επενδύσεις, ώστε να δημιουργήσουν νέες δουλειές και νέες θέσεις εργασίας», αναφερόμενος και στο παράδειγμα των επενδύσεων και των θέσεων εργασίας στην Costa Navarino.
Αναφερόμενος ο πρωθυπουργός στη συζήτηση που είχε με έναν εργαζόμενο της Costa Navarino, ο οποίος του είπε, «δεν ξέρω τι θα είχε συμβεί στη ζωή μου, εάν δεν είχα βρει αυτή τη δουλειά και αν δεν είχα επιτέλους ένα όραμα για το μέλλον», επισήμανε: «Πίσω από αυτές τις προσωπικές ιστορίες φιλοδοξίας και προκοπής πολλών νέων ανθρώπων κρύβονται πολλές ψηφίδες, οι οποίες συνθέτουν αυτό το οποίο αποτελεί και τον κεντρικό στόχο αυτής της κυβέρνησης, δηλαδή ευκαιρίες, δουλειές, ευημερία για όλους, σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για το ρόλο του κράτους στη στήριξη σημαντικών επενδυτικών πρωτοβουλιών, σημειώνοντας «ότι η κυβέρνησή μας στηρίζει την υγιή επιχειρηματικότητα μέσα από ένα σημαντικό πλέγμα παρεμβάσεων, αλλά και την ενεργή συνεργασία με την περιφερειακή και την τοπική αυτοδιοίκηση, διότι πολλά από τα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δεν είναι αρμοδιότητα της κεντρικής εξουσίας».
Μιλώντας για θέματα υποδομών της Μεσσηνίας, είπε ότι ο δρόμος που ενώνει την Καλαμάτα με τη δυτική Μεσσηνία θα ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος, ενώ όσον αφορά στο ζήτημα του αεροδρομίου της Καλαμάτας, σημείωσε ότι «πολύ σύντομα θα πάρουμε τις οριστικές μας αποφάσεις και μέσα από ένα σχήμα σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα, το αεροδρόμιο, μόνο του, ανεξάρτητο, θα μπορέσει να γίνει αντικείμενο μια καινούργιας διαδικασίας, μιας σύμβασης παραχώρησης αντίστοιχης με αυτή που υπεγράφη για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια».
Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «θα μπορέσει να γίνει το πιο δυναμικό περιφερειακό αεροδρόμιο της χώρας, ώστε να προσελκύσει τις επενδύσεις που χρειάζεται για να οδηγήσει όλη την ευρύτερη περιοχή σε ένα νέο δρόμο ανάπτυξης».
Σε αυτό το σημείο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Αντώνη Σαμαρά», που παρευρίσκετο στην εκδήλωση, «όχι μόνο για όσα έκανε για τη χώρα όταν κληθήκαμε να κυβερνήσουμε σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, αλλά και για την έμφαση με την οποία επεδίωξε τη μεγάλη επένδυση στα περιφερειακά αεροδρόμια, που πολεμήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε την ομιλία του «με μία προσωπική αναφορά σε έναν σπουδαίο άνθρωπο, που δεν είμαι πια μαζί μας, τον καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο», λέγοντας ότι «υπήρξε βαθιά οραματιστής και θέλησε μέσα από τη σημαντική επένδυση στο Costa Navarino να επιστρέψει κάτι στον τόπο του, και το πέτυχε αφού το έργο του σημάδεψε ανεξίτηλα την οικονομική ανάπτυξη μια ολόκληρης περιοχής, βάζοντας σε προτεραιότητα τον άνθρωπο και τον τόπο του».

Ρυθμίσεις και για τα μηχανάκια

Κι άλλες αλλαγές ετοιμάζει η κυβέρνηση. 
Αυτή τη φορά ασχολήθηκε με τα μηχανάκια. 
Τα δίκυκλα. 

Λύση στο πρόβλημα της άναρχης στάθμευσης των δικύκλων, (ειδικά στα αστικά κέντρα), επιχειρεί να δώσει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με ρύθμιση που ετοιμάζει για την ίδρυση και λειτουργία χώρων στάθμευσης δικύκλων (μοτοσικλέτες, ποδήλατα).
Σύμφωνα με ενημέρωση του αρμόδιου υφυπουργού Γιάννη Κεφαλογιάννη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
η απόφασή του θα περιγράφει τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας των parking δικύκλων και συγκεκριμένα «τις ελάχιστες διαστάσεις, φωτισμό τη νύχτα, φύλαξη και τεχνικές προδιαγραφές (π.χ. διαγραμμίσεις, όρια θέσης οχήματος και ελιγμών)».
Θα εξεταστούν, επίσης, όπως σημείωσε ο υφυπουργός, «το ενδεχόμενο να επιτρέπεται η κατακόρυφη ανύψωση (όροφοι ή επίπεδα), ώστε να αυξάνεται η χωρητικότητα στα parking που βρίσκονται σε μικρά οικόπεδα και η δυνατότητα δημιουργίας χώρου στάθμευσης δικύκλων και στα parking αυτοκινήτων, εφόσον γίνουν οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις».
Σήμερα δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία χώρων στάθμευσης δικύκλων και πλέον θα παρέχεται η δυνατότητα σε όποιον επιθυμεί να δημιουργήσει μια τέτοια επιχείρηση. Η σχετική ρύθμιση εκτιμάται πως θα είναι έτοιμη στις αρχές του 2020.

Δανειολήπτρια απερρίφθη από το νόμο Κατσέλη, λόγω των αναρτήσεών της στο Facebook

Στην αίτησή της έγραφε ότι είναι άνεργη, ενώ στο Facebook φαινόταν ότι ζούσε στο Λονδίνο και εργαζόταν σε εταιρεία

Με απόφασή του το Ειρηνοδικείο Αθηνών απέρριψε αίτηση για την υπαγωγή στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη, επειδή έκρινε ότι η δανειολήπτρια είχε κάνει «ανειλικρινή δήλωση», γεγονός που προέκυπτε από τις αναρτήσεις της στο Facebook.
Το δικαστήριο, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του lawspot.gr έλαβε υπ΄όψιν της δημόσιες αναρτήσεις της αιτούσας όπου εμφανιζόταν ότι διέμενε στο Λονδίνο καθώς και η εταιρεία στην οποία εργαζόταν.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η αιτούσα εκθέτει ότι από το 2013 δεν έχει κανένα εισόδημα και ο σύζυγος της, ως ελεύθερος επαγγελματίας, έχει μηνιαίο εισόδημα που δεν ξεπερνά τα 660 ευρώ, ενώ με υπεύθυνη δήλωση της το 2016, στα πλαίσια της επικαιροποίησης των σχετικών - εγγράφων της, δηλώνει ότι η κατάσταση της περιουσίας, των μεταβιβάσεων και των εισοδημάτων της ιδίας και του συζύγου της είναι πλήρης και ορθή.

Το δικαστήριο σημείωσε ότι οι φωτογραφικές ή κινηματογραφικές αναπαραστάσεις, φωνοληψίες και κάθε άλλη μηχανική απεικόνιση που προσκομίζεται ως αποδεικτικό μέσο σε πολιτική δίκη και αφορά σε ιδιωτική επαφή και συνομιλία εν αγνοία και χωρίς τη συναίνεση ενός εκ των συμμετεχόντων, καθίσταται απαράδεκτο αποδεικτικό μέσο.
Ωστόσο, το δικαστήριο τονίζει πως όταν η ιδιωτική ζωή έχει ευρέως δημοσιοποιηθεί παύει να είναι άξια προστασίας από τον νόμο περί προστασίας προσωπικών δεδομένων, καθώς «όταν τα δεδομένα του ατόμου είναι γνωστά σε ένα σχετικά μεγάλο αριθμό προσώπων ή μπορούν να γίνουν από αυτούς εύκολα αντιληπτά και θεωρούνται εξακριβωμένα, τότε δεν προσβάλλεται το δικαίωμα για πληροφορική αυτοδιάθεση και στην ιδιωτική ζωή».
«Εάν έχει επιλέξει το προφίλ του να είναι δημόσιο τότε οι αναρτήσεις του μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε δικαστήριο αφού ουσιαστικά η ερμηνεία που δίνουν τα δικαστήρια είναι ότι παραιτείται της προστασίας της ιδιωτικότητάς του», είπε στην ΕΡΤ σχετικά με την υπόθεση ο δικηγόρος Δημήτρης Μπόλης .

Σύμφωνα με την απόφαση, στην περίπτωση Facebook, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να προβεί σε ρυθμίσεις ιδιωτικότητας στο προφίλ του, εάν επιθυμεί να περιορίσει τον κύκλο των προσώπων που έχουν πρόσβαση σε αυτό, στις φωτογραφίες του και γενικότερα στις αναρτήσεις του, δηλαδή να προβεί σε ρυθμίσεις περιορισμού προσβάσεως στις πληροφορίες του.

«Ακόμη όμως, έχει τη δυνατότητα να καταστήσει δημόσια κι ελεύθερα προσβάσιμα σε όλους (ακόμη και σε χρήστες του διαδικτύου που δεν έχουν λογαριασμό στο «facebook») τα στοιχεία αυτά, με την καταχώρισή τους στον εν λόγω ιστότοπο χωρίς ρυθμίσεις ασφαλείας. Πληροφορίες, όμως, οι οποίες αναρτώνται από το υποκείμενο των δεδομένων σε δημόσια πρόσβαση στο διαδίκτυο δεν συνιστούν προσωπικό δεδομένο και δεν εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Ν. 2472/1997», αναφέρει χαρακτηριστικά η απόφαση.

Δύο μεγάλα δίκτυα ποδηλατοδρόμων και δωρεάν κοινόχρηστα ποδήλατα θα αποκτήσει η Πάτρα

Δύο μεγάλα δίκτυα ποδηλατοδρόμων, το ένα στην παραλιακή ζώνη και το άλλο μέσα στο ιστορικό κέντρο, πρόκειται να αποκτήσει σύντομα η Πάτρα, ενώ άμεσα τίθεται σε επαναλειτουργία το σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων, αφού στην πρώτη εφαρμογή του, άγνωστοι δράστες κατέστρεψαν μεγάλο αριθμό ποδηλάτων .
Ειδικότερα, ο δήμος Πατρέων προχωρά στην κατασκευή ποδηλατόδρομου σε όλο το μήκος της παραλιακής ζώνης, από την πλαζ της Αγυιάς, έως το νότιο πάρκο, με χρηματοδότηση από το περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας 2014 - 2020.
Παράλληλα, στο πλαίσιο του προγράμματος ολοκληρωμένης αστικής ανάπλασης του ιστορικού κέντρου, προγραμματίζεται από τον δήμο η κατασκευή ενός μεγάλου δικτύου ποδηλατοδρόμων μέσα στην πόλη.
Όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιδήμαρχος έργων υποδομής Χρήστος Κορδάς, ο παραλιακός ποδηλατόδρομος θα ξεκινάει από την οδό Κανελλοπούλου, δίπλα στην πλαζ, και μέσω των παραλιακών οδών Ηρώων Πολυτεχνείου, Όθωνος - Αμαλίας και Ακτής Δυμαίων θα καταλήγει στο νότιο πάρκο.
Αυτός ο νέος μεγάλος ποδηλατοδρόμος θα συνδέσει δύο χώρους αναψυχής, δηλαδή την πλαζ και το νότιο πάρκο, όπου εκεί ήδη υπάρχουν ποδηλατοδρόμοι, ενώ αναμένεται να συμβάλει στην ανάδειξη του παραλιακού μετώπου της Πάτρας, αλλά και να το συνδέσει με το κέντρο της πόλης.
Όσον αφορά στα χαρακτηριστικά του, θα είναι διπλής κυκλοφορίας και θα έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, αφού θα διαθέτει κράσπεδο, ώστε να διαχωρίζεται από τον δρόμο, καθώς και την απαραίτητη σήμανση.
Επίσης, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου εντάσσεται και η λειτουργία ποδηλατοδρόμων στις κεντρικές οδούς Αγίου Νικολάου, Αλ. Υψηλάντου, Κανάρη και Σισίνη.
Όπως λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Χρήστος Κορδάς, οι δρόμοι του κέντρου όπου θα υπάρχουν ποδηλατόδρομοι, χαρακτηρίζονται ως δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας.
Όπως εκτιμάται από τον δήμο, η λειτουργία του δικτύου των ποδηλατοδρόμων θα αποτελέσει ένα ισχυρό κίνητρο για την αύξηση της χρήσης του ποδηλάτου.
Σχετικά με το σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων, την πρώτη φορά που εφαρμόστηκε, λειτουργούσαν, σε συνεργασία με την περιφέρεια, 11 σταθμοί με 70 ποδήλατα, ενώ ο αριθμός των κατόχων καρτών δωρεάν χρήσης έφθαναν τους 1.300.
Όμως, άγνωστοι δράστες προκάλεσαν καταστροφές σε τρεις σταθμούς και έκλεψαν ποδήλατα, όπου μάλιστα κάποια από αυτά τα πέταξαν στη θάλασσα.
Τώρα, ο δήμος Πατρέων πήρε την απόφαση να επαναλειτουργήσει άμεσα και εκ νέου δωρεάν τα κοινόχρηστα ποδήλατα.
Το σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων εξυπηρετεί ατομικές μετακινήσεις από ένα σημείο - αφετηρία προς άλλο σημείο - προορισμό, χωρίς υποχρέωση επιστροφής του ποδηλάτου στην αφετηρία.
Προϋπόθεση για τη χρήση του κοινόχρηστου ποδηλάτου, είναι η εγγραφή στην υπηρεσία και η απόκτηση της προσωπικής ηλεκτρονικής κάρτας χρήστη.

ΦΡΙΚΗ - Πατριός βίαζε την 7χρονη κόρη της συντρόφου του επί 4 χρόνια

Την ποινή κάθειρξης 19 ετών που είχε επιβληθεί από το Εφετείο Κακουργημάτων σε πατριό, ο οποίος επί 4 χρόνια ασελγούσε στην μόλις 7 ετών κόρη της συντρόφου του, ενώ ήρθε μαζί της τρεις φορές σε συνουσία, επικύρωσε ο Άρειος Πάγος.

Ο πατριός ζήτησε από τον Άρειο Πάγο την αναίρεση της καταδικαστικής για εκείνον απόφασης, επικαλούμενος ότι δεν ελήφθη υπόψη από το δικαστήριο όλο το αποδεικτικό υλικό και ότι η απόφασή του δεν έχει την ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, που απαιτεί το Σύνταγμα. Το Ε΄ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου ωστόσο απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς, όπως και την αίτηση αναίρεσης και του επιδίκασε τα δικαστικά έξοδα.

Το ιστορικό της υπόθεσης
Το 2007 οι γονείς της ανήλικης χώρισαν και αρχικά η ανήλικη έμενε με τον πατέρα της. Στο μεταξύ η μητέρα της βρήκε δουλειά σε καφετέρια και εργαζόταν από το απόγευμα έως τα μεσάνυκτα, ενώ παράλληλα σύναψε ερωτικό δεσμό με διαζευγμένο και πατέρα τριών ενηλίκων παιδιών. Έτσι, η μητέρα πήρε την επιμέλεια της μικρής και την είχε μαζί της στο σπίτι. Το διάστημα που εργαζόταν, η μικρή έμενε με τον σύντροφο της μητέρας της, ο οποίος την βοηθούσε στο διάβασμα και στις σχολικές εργασίες.
Από τον Σεπτέμβριο 2011, όταν δηλαδή ήταν 7 ετών, ο πατριός άρχισε να την χαϊδεύει την μικρή στο στήθος, τους μηρούς και τα γεννητικά όργανα. Το 2014 άρχισε να παρακολουθεί με την ανήλικη ταινίες πορνογραφικού περιεχομένου από ιστοσελίδες, ενώ αφαιρούσε το εσώρουχό του και ζητούσε από την ανήλικη να πιάνει με το χέρι της και όχι μόνο, τα γεννητικά του όργανα. Ακόμη, της ζητούσε να τοποθετεί στον πρωκτό της μαρκαδόρους.
Δεν αρκέστηκε όμως σε αυτά και τον Νοέμβριο του 2014, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2015 ήρθε τρεις φορές σε συνουσία με την ανήλικη. Η μικρή, σε ένα μασκέ πάρτι άνοιξε την ψυχή της σε μια συμμαθήτρια της, για τα όσα περνούσε. Μάλιστα, της εκμυστηρεύτηκε ότι δεν τολμούσε να μιλήσει στην μητέρα της, γιατί φοβόταν. Και αυτό γιατί ο πατριός της την απειλούσε, ότι αν τα έλεγε στην μητέρα της, τότε εκείνη θα την σκότωνε με μαχαίρι και εκείνον με πιστόλι.
Η συμμαθήτρια της όμως είπε στην δασκάλα τους ότι η φιλενάδα της δέχεται σεξουαλική παρενόχληση. Την επόμενη ημέρα η δασκάλα φώναξε την ανήλικη, η οποία της είπε ότι επί 4 χρόνια, σχεδόν κάθε βράδυ που η μητέρα της απουσίαζε στην εργασία της, ο πατριός της την χάϊδευε στο στήθος και στα γεννητικά της όργανα, της έβγαζε τα ρούχα, την ανάγκαζε να του πιάνει τα γεννητικά του όργανα, την υποχρέωνε να παρακολουθεί στο διαδίκτυο ταινίες με γυμνές γυναίκες, κ.λπ.
Η δασκάλα ζήτησε από την ανήλικη το βράδυ να καταγράψει στο ημερολόγιό της, ό,τι συμβεί. Πράγματι, η ανήλικη, μεταξύ των άλλων, έγραψε στο ημερολόγιο της ότι «μόλις πήγα να τον ρωτήσω για μια άσκηση στα μαθηματικά, εκείνος άρχισε να μου λέει διάφορα όπως: γυναικάρα μου εσύ, μη μου κάνεις τη δύσκολη, είσαι πολύ κ...α και έβαζε το ένα χέρι του στο στήθος μου και το άλλο στο γεννητικό μου όργανο, προσπαθούσα να τον σπρώξω, όμως ήταν πολύ δυνατός. Πόναγα. Ύστερα με έγδυσε και άρχισε να με γλύ… παντού και στα γεννητικά μου όργανα, τότε του έλεγα να με αφήσει στην ησυχία μου, όμως αυτός συνέχιζε. Στο τέλος μου ζήτησε να του …. Τότε εγώ του έδωσα ένα χαστούκι και τον έβρισα».
Μετά από τις αποκαλύψεις αυτές, η ανήλικη υποβλήθηκε σε ιατροδικαστικές και ψυχολογικές εξετάσεις, ενώ διαπιστώθηκε ότι είχε συγκρουσιακή και μη υποστηρικτική σχέση με την μητέρα της. Τελικά, η ανήλικη έφυγε από το σπίτι της μητέρας της και πήγε στου πατέρα της. Η μητέρα κατά την μαρτυρική κατάθεσή της υποστήριξε, ότι η κόρη της αυτοϊκανοποιείτο με τους μαρκαδόρους που είχε στο δωμάτιό της, ότι είχε φαντασιώσεις, ότι δεν ήθελε τον σύντροφό της στο σπίτι και ήθελε να μένουν μόνες τους, κ.λπ.
Από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών ο πατριός κρίθηκε ομόφωνα ένοχος «των πράξεων της αποπλανήσεως ανηλίκου κάτω των 12 ετών κατ' εξακολούθηση και της καταχρήσεως σε ασέλγεια ανηλίκου κάτω των 14 ετών από σύνοικο κατ' εξακολούθηση» και του επιβλήθηκε κάθειρξη 19 ετών. Επιπρόσθετα, οι δικαστές επισημαίνουν, ότι οι πράξεις του πατριού, προσβάλλουν «το κοινό αίσθημα της αιδούς και των ηθών, καθώς και την αγνότητα της παιδικής ηλικίας και κατέτειναν στη διέγερση και ικανοποίηση της γενετήσιας ορμής και επιθυμίας του».



news.gr

Είχαν «ξαφρίσει» πάνω από 145 σπίτια

Αποκομίζοντας λεία 500.000 ευρώ


Στην εξάρθρωση μίας «δραστήριας» εγκληματικής οργάνωσης, η οποία διέπραττε κλοπές στη Θεσσαλία και τη βόρεια Ελλάδα, προχώρησε η Ελληνική Αστυνομία.
Η οργάνωση είχε προβεί σε τουλάχιστον 166 κλοπές, στοχεύοντας κυρίως κατοικίες, με τη συνολική λεία να εκτιμάται σε σχεδόν 500.000 ευρώ.
Οι δράστες «χτυπούσα» κυρίως στις περιοχές των Τρικάλων, αλλά και σε άλλες περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας (Λάρισα, Καρδίτσα, Μαγνησία, Φθιώτιδα, Ημαθία, Πέλλα, Κιλκί, Σέρρες, Δράμα και Καβάλα).
Από την πολύμηνη αστυνομική έρευνα εξακριβώθηκε η εμπλοκή επτά Ελλήνων, ηλικίας από 22 έως 44 ετών. Δύο εξ αυτών, μάλιστα, είναι έγκλειστοι στις φυλακές.
Συνολικά, από το 2016 έως το 2018, η οργάνωση κατάφερε να διαπράξει 146 κλοπές σε οικίες, δύο σε καταστήματα, ενώ είχε προβεί και σε 18 κλοπές πινακίδων κυκλοφορίας.
Πώς δρούσαν
Οι δράστες, αφού βεβαιώνονταν για την απουσία των ιδιοκτητών, παραβίαζαν κύριες εισόδους ή μπαλκονόπορτες των κατοικιών, με τη χρήση διαρρηκτικών εργαλείων.
Στη συνέχεια ερευνούσαν τους χώρους τους και αφαιρούσαν κυρίως χρήματα και κοσμήματα, αλλά και ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές και κυνηγετικά όπλα.
Κατά τη διάπραξη των κλοπών, φορούσαν πάντα γάντια και σε ορισμένες περιπτώσεις κάλυπταν τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, ώστε να μην αφήνουν ίχνη στον τόπο του εγκλήματος.
Για τις μεταξύ τους επικοινωνίες χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις καταχωρημένες σε στοιχεία ανύπαρκτων αλλοδαπών, τις οποίες ενάλλασσαν σε τακτά χρονικά διαστήματα.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ - Α. Σαμαράς για τα έργα της Μεσσηνίας: Να τελειώνει αυτή η υπόθεση γιατί δεν πάει άλλο!

Σύντομα οι ανακοινώσεις 
 Ένα καταλυτικό μήνυμα για τις εξελίξεις που δρομολογούνται για τα έργα της Μεσσηνίας με έμφαση στα οδικά ζητήματα και το αεροδρόμιο – θέματα που παρακολουθεί στενά από κοντά – έστειλε από την Καλαμάτα ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προσερχόμενος στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας για τις επενδύσεις.
Ο κ. Σαμαράς πως άμεσα θα υπάρξει επίσκεψη του Κ. Καραμανλή του Υπουργού Υποδομών και από εδώ θα γίνουν οι τελικές ανακοινώσεις “για να τελειώνει αυτή η υπόθεση γιατί δεν πάει άλλο”

Costa Navarino - Για ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης μίλησε ο Πρ.Παυλόπουλος

Ο Προκόπης Παυλόπουλος έκανε ειδική αναφορά στις εγγυήσεις θεσμικής και δικονομικής οργάνωσης της δίκης

«Η Δίκαιη Δίκη, κατοχυρωμένη πολλαπλώς από το εθνικό, το ευρωπαϊκό και το διεθνές Δίκαιο, αποτελεί κορωνίδα του νομικού μας πολιτισμού», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά τον χαιρετισμό του, στο 17ο Συνέδριο της Εταιρείας Δικαστικών Μελετών, που πραγματοποιείται στο Costa Navarino.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ειδική αναφορά στις εγγυήσεις θεσμικής και δικονομικής οργάνωσης της δίκης, οι οποίες πρέπει, με βάση τις διατάξεις της εθνικής αλλά και της διεθνούς έννομης τάξης, να διασφαλίζουν την ορθή απονομή της δικαιοσύνης, την δίκαιη δίκη, όπως αυτή νοείται στο σύγχρονο δημοκρατικό Κράτους Δικαίου.
Όπως εξήγησε, η ορθή απονομή της δικαιοσύνης απαιτεί την κατοχύρωση και ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό το ελληνικό Σύνταγμα, με τις διατάξεις του άρθρου 87, καθιερώνει, εμφατικώς, την αρχή της Προσωπικής και Λειτουργικής Ανεξαρτησίας των Δικαστικών Λειτουργών, υπό την έννοια της θέσπισης εγγυήσεων για την υπηρεσιακή τους κατάσταση (άρθρα 88-92), την ισοβιότητα (άρθρο 88 παρ. 1) και την υπηρεσιακή τους εξέλιξη (άρθρο 90), ώστε να μην υπόκεινται σ΄ εξαρτήσεις ή επεμβάσεις από την Νομοθετική, την Εκτελεστική αλλά και την ίδια τη Δικαστική Εξουσία, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Χαρακτήρισε, επίσης, ιδιαίτερα σημαντικές για την πλήρη κατοχύρωση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης την διάταξη του άρθρου 87 παρ. 2 του Συντάγματος, από την οποίαν συνάγεται το χρέος του δικαστή να δικάζει κατ΄ ουσίαν υποκείμενος μόνο στο Σύνταγμα και τους νόμους -άρα, όντας ανεξάρτητος- αλλά και τη διάταξη του άρθρου 93 παρ. 3 του Συντάγματος, περί υποχρεωτικής καταχώρησης της μειοψηφίας.
Αναφερόμενος στην ανεξαρτησία των δικαιοδοτικών οργάνων, όπως έχει κρίνει συναφώς το ΔΕΕ, τόνισε ότι αποτελεί ουσιώδες στοιχείο του δικαιώματος αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας και του θεμελιώδους δικαιώματος σε Δίκαιη Δίκη. «Δικαίωμα, το οποίο είναι κεφαλαιώδους σημασίας για τη διασφάλιση της προστασίας του συνόλου των δικαιωμάτων, τα οποία ασκούν οι πολίτες βάσει του ευρωπαϊκού Δικαίου και για την προάσπιση των κοινών αρχών των κρατών-μελών που μνημονεύονται στο άρθρο 2 της ΣυνθΕΕ, ιδίως δε της αρχής του Κράτους Δικαίου» προσέθεσε.
Παράλληλα, επισήμανε ότι η έννοια της πραγματικής ή ουσιαστικής δικαστικής προστασίας, όπως έχει κρίνει τόσο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) όσο και το ΔΕΕ, συνεπάγονται την θέσπιση εγγυήσεων περί ανεξαρτησίας και αμεροληψίας και, συνακόλουθα, την θέσπιση κανόνων, ιδίως όσον αφορά την σύνθεση του οργάνου, τον διορισμό των μελών του, την διάρκεια της θητείας τους και τους λόγους εξαίρεσης ή παύσης τους, ώστε οι πολίτες να μην έχουν καμία εύλογη αμφιβολία ως προς τη στεγανότητα του εν λόγω οργάνου έναντι των εξωτερικών στοιχείων και ως προς την ουδετερότητά του έναντι των αντιπαρατιθέμενων συμφερόντων.
Ωστόσο, διευκρίνισε, ότι η εννοιολογική κατοχύρωση της Δίκαιης Δίκης δεν ολοκληρώνεται, όπως έχει παγίως κρίνει το ΕΔΔΑ, όταν η διάρκεια της δικαστικής εκκρεμοδικίας ξεπερνά τα εύλογα, ανάλογα με τις περιστάσεις, χρονικά όρια και, γενικώς, όταν η απονομή της δικαιοσύνης δεν είναι αρκούντως ταχεία. Γεγονός που, σε πολλές περιπτώσεις, καταλήγει σε αρνησιδικία.
Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στον Νικόλαο Δημητρακόπουλο, τον ευπατρίδη πολιτικό και εμπνευσμένο νομοθέτη, υπουργό Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Βενιζέλου μεταξύ 1910-1912. Όπως είπε: «Έχω αυτονόητο χρέος, και υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, να σταθώ, για μιαν ακόμη φορά, στις βασικές θεσμικές και πολιτικές παρακαταθήκες που μας έχει αφήσει ο Νικόλαος Δημητρακόπουλος».
Υπενθυμίζοντας τη συμβολή του, επισήμανε πρώτον, την παρακαταθήκη του πλήρους σεβασμού της Προσωπικής και Λειτουργικής Ανεξαρτησίας των Δικαστικών Λειτουργών, καθώς με νόμο του Νικολάου Δημητρακοπούλου θεσμοθετήθηκε, για πρώτη φορά, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, του οποίου η δικαιοδοσία και αρμοδιότητα επικεντρώνονταν στην προστασία των Δικαστικών Λειτουργών από έξωθεν παρεμβάσεις, κατά την άσκηση του δικαιοδοτικού τους έργου, κυρίως δε στην αξιοκρατική αντιμετώπισή τους κατά την διαδρομή του cursus honorum, που καθορίζει την πορεία της σταδιοδρομίας τους ως την κορυφή της Δικαιοσύνης.
Και, δεύτερον, την παρακαταθήκη της ανάγκης έγκαιρης και αποτελεσματικής απονομής της δικαιοσύνης, έτσι ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο της, λόγω βραδύτητας, αρνησιδικίας. «Φαινόμενο, το οποίο δυναμιτίζει, διαβρωτικώς, την εμπιστοσύνη του διαδίκου στην αποστολή των δικαστικών κειτουργών, άρα την εμπιστοσύνη του προς το Κράτος Δικαίου και την Αρχή της Νομιμότητας» τόνισε.
Τέλος, υπογράμμισε τη συνεισφορά της Εταιρείας Δικαστικών Μελετών, όχι μόνον ως προς την πρόοδο της Νομικής Επιστήμης στην χώρα μας αλλά και για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει, σε όλα τα χρόνια λειτουργίας της, με στόχο την ανάδειξη κρίσιμων δυσλειτουργιών του δικαστικού μας συστήματος, καθώς και την υποβολή επεξεργασμένων προτάσεων για την εύρυθμη λειτουργία και την αποτελεσματική απονομή της δικαιοσύνης.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου