9.3.19

Αποχώρηση – βόμβα της Πάολα από το σχήμα με τον Νότη Σφακιανάκη

 “Με μεγάλη μου λύπη θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι αποχωρώ από το Γκάζι Live δύο εβδομάδες νωρίτερα από την προκαθορισμένη ημερομηνία λήξης, παρόλη τη μεγάλη εμπορική επιτυχία που συνεχίζει να έχει. Δυστυχώς, οι αρχές μου και κυρίως η ψυχή μου δεν μπορούν να ανεχτούν άλλο τη συμπεριφορά και τις “ιδιοτροπίες” του κυρίου Νότη Σφακιανάκη.

Είναι η πρώτη (και ελπίζω η τελευταία) φορά που δεν τελειώνω μία σεζόν αγκαλιασμένη με τον συνάδελφο καλλιτέχνη και χαρούμενη για όσα πέρασα μαζί του…”, αναφέρει η κορυφαία λαϊκή ερμηνεύτρια της γενιάς της και καταλήγει: “ευχαριστώ την επιχείρηση Μαροσούλη για την άψογη συνεργασία και όλη την αγάπη και τη στήριξη που μας έδωσε και τους 120 εργαζόμενους που είναι πλέον 120 νέοι φίλοι μου!”.

Από το σχήμα είχε αποχωρήσει δύο ημέρες πριν από την πρεμιέρα και ο Γιώργος Παπαδόπουλος. Μάλιστα, σε σχετική ανάρτησή του στα social media, ο επιτυχημένος τραγουδοποιός είχε επίσης αφήσει αιχμές κατά του Νότη Σφακιανάκη λέγοντας πως του “έκοψε” το δεύτερο πρόγραμμα για το οποίο είχαν συμφωνήσει εξαρχής και τόνιζε πως οι σχέσεις του με την Πάολα παραμένουν εξαιρετικές.

Αυστηρές ποινές, δήμευση και επιστροφή περιουσίας για τους καταχραστές του Δημοσίου

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Δικαιοσύνης με τους νέους Κώδικες που είναι σε διαβούλευση (Ποινικός Κώδικας και Κώδικας Ποινικής Δικονομίας) για τους καταχραστές του Δημοσίου το πλαίσιο ποινής που προβλέπεται είναι κάθειρξη από 10 έως 15 έτη, ενώ παράλληλα αυστηροποιείται το οικονομικό όριο που αφορά τη βασικά απειλούμενη ποινή καθώς μειώνεται από τις 150.000 ευρώ στις 120.000 ευρώ.
Ακόμη, αναφέρει ότι από συνδυασμό ποινικών διατάξεων προβλέπεται ότι ο δράστης (καταχραστής του Δημοσίου) μπορεί να συνεργαστεί ώστε να αποκαλύψει συνενόχους και να επιστρέψει έγκαιρα τα ποσά που αφορούσε η εγκληματική πράξη (ποινική συνδιαλλαγή, ποινικός συμβιβασμός, μέτρα επιείκειας). «Να επιστρέψουν δηλαδή “ τα κλεμμένα” στο Ελληνικό Δημόσιο, κάτι το οποίο σε ελάχιστες περιπτώσεις έχει καταστεί εφικτό με το παλαιότερο νομοθετικό πλαίσιο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Συγκεκριμένα, στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφεραν:
«Επί 70 χρόνια από τη νομοθέτησή του το 1950 ο ν. 1608, επονομαζόμενος και ως “ νόμος περί καταχραστών δημοσίου” απέτυχε παταγωδώς να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα οικονομικής και πολιτικής διαφθοράς, προκαλώντας το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αφού σε ελάχιστες περιπτώσεις εφαρμόστηκαν οι διατάξεις του.
Συνολικά το ισχύον θεσμικό πλαίσιο δεν ευνοούσε την αποκάλυψη των προσώπων που εμπλέκονταν στις υποθέσεις διαφθοράς ως συνεργοί και συμμέτοχοι, με αποτέλεσμα μόλις 2 -3 σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα να έχουν τιμωρηθεί τόσα χρόνια βάσει του νόμου περί καταχραστών και χωρίς να επιβληθούν ισόβια, παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις.
Αποτέλεσμα είναι οι δρακόντειες διατάξεις του να καταλήξουν να περιοριστούν στη στοχοποίηση πράξεων χαμηλότερης απαξίας, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τις περιπτώσεις πλαστών πτυχίων καθαριστριών.
Με το νέο πλαίσιο αντικαθίσταται ο ν.1608, που είχε μείνει επί δεκαετίες κενό γράμμα, από έναν αυστηρό, ουσιαστικό αλλά και δικαιότερο νόμο.
Με το νέο νόμο που ακολουθεί τα πλέον σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα:
- Το πλαίσιο ποινής που προβλέπεται είναι κάθειρξη από 10 έως 15 έτη.
- Αυστηροποιείται το οικονομικό όριο που αφορά τη βασικά απειλούμενη ποινή από τις 150.000 ευρώ στις 120.000 ευρώ.
Παράλληλα, μέσα από τη συνδυαστική εφαρμογή των διατάξεων των σχεδίων νέου ποινικού κώδικα και νέου κώδικα ποινικής δικονομίας προβλέπονται τα εργαλεία προκειμένου όχι μόνο να τιμωρηθεί ο δράστης, αλλά και να συνεργαστεί ώστε να αποκαλύψει συνενόχους και να επιστρέψει έγκαιρα τα ποσά που αφορούσε η εγκληματική πράξη (ποινική συνδιαλλαγή, ποινικός συμβιβασμός, μέτρα επιείκειας). Να επιστρέψουν δηλαδή «τα κλεμμένα» στο Ελληνικό Δημόσιο, κάτι το οποίο σε ελάχιστες περιπτώσεις έχει καταστεί εφικτό με το παλαιότερο νομοθετικό πλαίσιο.
Πέραν αυτών όμως, με το νέο νόμο εκσυγχρονίζονται οι θεσμοί της δήμευσης και της αναπληρωματικής δήμευσης ή της αντικατάστασής της με χρηματική ποινή προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η περιουσία που έχασε το δημόσιο θα επιστραφεί πλήρως και σε κάθε περίπτωση».

ΒΙΝΤΕΟ - Εάν δείτε αυτό στο δωμάτιο του ξενοδοχείου, τρέξτε γρήγορα!

Ένα ξενοδοχείο είναι ένας χώρος όπου μπορείτε να χαλαρώσετε και να απολαύσετε την ιδιωτικότητά σας; Ή μήπως όχι; Σε κάθε περίπτωση και όσο ασφαλείς και αν αισθάνεστε, πρέπει να είστε σε επιφυλακή για κρυφές κάμερες.
Ίσως να νομίζετε ότι αυτά τα πράγματα συμβαίνουν μόνο σε άλλους ανθρώπους, αλλά ανά πάσα στιγμή μπορεί να παραβιαστεί η ιδιωτική σας ζωή.
Το πρώτο θύμα κατασκοπείας ήταν μια 23χρονη γυναίκα σε ένα δωμάτιο στο Oxford Wheatley Travelodge το 2015, η οποία βρήκε μια κρυφή κάμερα. Το 2016 μια γυναίκα από την Πενσυλβάνια βρήκε μια φωτογραφική μηχανή στο μπάνιο του δωματίου που έμενε με την 11χρονη κόρη της.
Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ψάχνετε για κάμερες, κυρίως στο μπάνιο, σε δύσκολα σημεία, όπως ο εξαερισμός.
Δείτε το βίντεο

Πάτρα: Υποψήφιος με τον Νίκο Νικολόπουλο, ο Μεσσήνιος Κώστας Βοργιάς

Πρόσφατα ο κ. Βοργιάς επανεξελέγη Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών 

Ένας από τους πιο γνωστούς και αγαπητούς στην τοπική κοινωνία, αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, ο πρόσφατα και πανηγυρικά επανεκλεγείς Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Κώστας Βοργιάς πλαισιώνει την δημοτική παράταξη της «Νέας Πάτρας» και τον υποψήφιο Δήμαρχο Νίκο Νικολόπουλο.
Η κοινωνικότητα του Κώστα Βοργιά είναι τόσο έντονη, ώστε πάντα είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στα κοινά, είτε σαν Πρόεδρος των Μεσσήνιων της Πάτρας, είτε τώρα σαν Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων. Άλλωστε το «μικρόβιο» της συμμετοχής στα κοινά είναι… οικογενειακό, αφού κι ο αδερφός του, ο πρώην διεθνής διαιτητής ποδοσφαίρου Σωτήριος Βοργιάς, επί πολλά χρόνια θητεύει στον Δήμο Γλυφάδας.
Για την συμμετοχή του στο συνδυασμό «Νέα Πάτρα» ο Κώστας Βοργιάς υπογράμμισε τα εξής:
«Αποδέχθηκα την πρόσκληση για να υπηρετήσω την ακομμάτιστη τοπική αυτοδιοίκηση στο πλευρό του Νίκου Νικολόπουλου, που έχει δώσει διαπιστευτήρια πολιτικής συνέπειας, γνώσεων, ικανοτήτων και αποδεδειγμένης αγάπης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Πάτρας. Ο Νίκος αποτελεί την εγγύηση για ένα ελπιδοφόρο και αναδημιουργικό μέλλον της Αχαϊκής πρωτεύουσας».
Από τη πλευρά του, ο υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων Νίκος Νικολόπουλος καλωσόρισε στην δημοτική παράταξη με θερμά λόγια τον Κώστα Βοργιά:
«Χαίρομαι γιατί ο Κώστας είναι κοντά μας. Έχει δοκιμασθεί στα δύσκολα και έχει περάσει επιτυχώς εξετάσεις , γι αυτό και έχει τιμηθεί πολλές φορές από τους συνδημότες μας, που έλκουν τη καταγωγή τους από την Μεσσηνία και από τους συναδέλφους της ΕΛ.ΑΣ. Στο «αύριο» της Πάτρας είμαι βέβαιος ότι η συμβολή του θα είναι χρήσιμη και αποδοτική».


πηγή

Εννιά άγνωστοι λόγοι που προκαλούν πονοκέφαλο

Οι συνήθειες και ο τρόπος ζωής που υιοθετούμε στην καθημερινότητά μας ευθύνονται σε μεγάλο ποσοστό για την εμφάνιση κεφαλαλγίας τάσης δηλαδή πονοκέφαλου, στερώντας μας χρόνο από τη δουλειά, τη διασκέδαση, την οικογένεια και τους φίλους μας, κάνοντας δύσκολη την καθημερινότητά μας και υποβιβάζοντας το επίπεδο της ζωής μας σύμφωνα με τον Δρ. Μιχάλη Βικελή νευρολόγο, MSc in Headache Medicine.
Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα, 30% του πληθυσμού και 75% των γυναικών υποφέρει από κεφαλαλγία τάσης. «Ευτυχώς όμως ο πονοκέφαλος μπορεί να αντιμετωπιστεί ή να προληφθεί πιο αποτελεσματικά εάν γνωρίζουμε τι ακριβώς τον προκαλεί» επισημαίνει ο Δρ. Βικελής.
Εάν λοιπόν σας ταλαιπωρούν συχνοί πονοκέφαλοι τάσης, ίσως οφείλονται σε κάποια από τις παρακάτω αιτίες.
1. Στρες. Είναι η πλέον συνηθισμένη αιτία για την εμφάνιση κεφαλαλγίας τάσης αφού ταλαιπωρεί το 90% των ενηλίκων.
2. Κακή στάση σώματος. Η κακή στάση του σώματος, όταν κάθεστε, το καμπούριασμα των ώμων και ο ύπνος σε πρηνή θέση (μπρούμυτα) μπορεί να πυροδοτήσουν τον πονοκέφαλο. Συνήθως, ο πόνος «χτυπά» στη βάση του κρανίου και μερικές φορές αντανακλά στο πρόσωπο, κυρίως στο μέτωπο.
3. Άρωμα. Αν νομίζετε ότι οι δουλειές του σπιτιού σας προκαλούν πονοκέφαλο τότε έχετε δίκιο. Τα καθαριστικά σπιτιού, τα αρώματα και τα αρωματικά χώρου, περιέχουν χημικά που μπορεί να προκαλούν πονοκέφαλο.
4. Οι κακές καιρικές συνθήκες. Εάν είστε επιρρεπείς στον πονοκέφαλο, θα έχετε διαπιστώσει ότι η συννεφιά, η υψηλή υγρασία, η άνοδος της θερμοκρασίας και οι καταιγίδες μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση πονοκέφαλου αφού προκαλούν χημικές και ηλεκτρικές αλλαγές στον εγκέφαλο. Οι αλλαγές αυτές ερεθίζουν τα νεύρα και εμφανίζεται πονοκέφαλος.
5. Το τρίξιμο των δοντιών. Το τρίξιμο των δοντιών όταν κοιμάστε, κάνει τους μύες των γνάθων να σφίγγουν προκαλώντας έναν πονοκέφαλο που μπορεί να διαρκεί όλη την ημέρα.
6. Έντονος φωτισμός. Ο έντονος φωτισμός και οι λάμψεις, ειδικά αν τρεμοπαίζουν, μπορεί να προκαλέσουν ημικρανία. Αυτό συμβαίνει γιατί ο έντονος και τρεμάμενος φωτισμός ενισχύουν τα επίπεδα ορισμένων χημικών ορμονών στον εγκέφαλο, τα οποία στην συνέχεια ενεργοποιούν το κέντρο της ημικρανίας.
7. Πονοκέφαλος και σεξ. Είναι ένα αστείο «κλισέ» ότι ο πονοκέφαλος χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για να αποφύγει κάποιος το σεξ αλλά για ορισμένους (άτυχους) άνδρες και γυναίκες, ο πονοκέφαλος εμφανίζεται αμέσως μετά την ολοκλήρωση ή εμφανίζεται κατά την διάρκεια της και γίνεται εντονότερος σταδιακά, όσο εντείνεται και η ερωτική διέγερση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο πονοκέφαλος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης οφείλεται στην αύξηση της πίεσης στους μυς της κεφαλής και του λαιμού, ωστόσο όταν πρωτοεμφανίζεται ένας τέτοιος πονοκέφαλος, πρέπει πάντα να γίνεται έλεγχος.
8. Αλκοόλ. Ο πονοκέφαλος που εκδηλώνεται μετά την κατανάλωση αλκοόλ είναι αποτέλεσμα της αφυδάτωσης που προκαλεί στον οργανισμό σας το ποτό. Αφενός το αλκοόλ προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου, αυξάνοντας την ενδοκρανιακή πίεση, και αφετέρου όταν το συκώτι διασπά το αλκοόλ απελευθερώνει ουσίες που συμβάλλουν στην εκδήλωση του πόνου.
9. Αλλεργίες. Τα άτομα που ταλαιπωρούνται από αλλεργίες έχουν κατά 14 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίζουν πονοκεφάλους ή/και ημικρανίες. Η έκθεση σε ένα αλλεργιογόνο ωθεί τον οργανισμό να απελευθερώσει ισταμίνες. Οι ισταμίνες προκαλούν διαστολή των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου και η αυξημένη πίεση λόγω της διαστολής είναι αυτή που οδηγεί στον πονοκέφαλο.
Πως όμως αντιμετωπίζετε τον πονοκέφαλο;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το κατάλληλο σκεύασμα θα πρέπει να δρα τόσο κεντρικά όσο και περιφερικά, να έχει γρήγορη δράση, να προσφέρει αποτελεσματική αντιμετώπιση της κεφαλαλγίας και να είναι καλά ανεκτό. Προσοχή όμως. Η λήψη οποιουδήποτε αναλγητικού ή σκευάσματος δεν πρέπει να γίνεται αλόγιστα. Ο ειδικός θα αξιολογήσει το ιστορικό του κάθε ατόμου και θα δώσει τις σωστές συμβουλές για τη θεραπεία και τη συχνότητα λήψης.


ygeiamou.gr

Παραμένει μυστήριο ο θάνατος του Εύζωνα

Έχουν περάσει 14 ημέρες από τη στιγμή που ο εύζωνας Σπύρος Θωμάς κατέρρευσε στα χέρια των συναδέλφων του.
Ο πατέρας του, Χρήστος Θωμάς, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, λέει πως περιμένει με αγωνία να μάθει από τι τελικά πέθανε ο γιος του, γιατί σταμάτησε να χτυπάει η καρδιά του, έτσι ξαφνικά.
Περιμένουμε και εμείς τα αποτελέσματα, μας είπαν 20 με 25 ημέρες από το θάνατο. Κάναμε όλοι μας εξετάσεις. Έχει μία μονάδα το Ωνάσειο που εξετάζει τους ξαφνικούς θανάτους για όλα τα μέλη της οικογένειας.
Σε μερικές ημέρες οι γονείς του Σπύρου που στεκόταν με περηφάνια μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, θα πάρουν τις απαντήσεις των ιστολογικών εξετάσεων.
Ομάδα γιατρών του Ωνασείου με ιατροδικαστή μελετούν προσεκτικά την καρδιά του νεαρού Εύζωνα, για να διαπιστώσουν εάν ο θάνατός του οφείλεται σε κάποια σπάνια πάθηση που συνήθως χτυπάει αθλητές και νέους, τις περισσότερες φορές ηλικίας κάτω των 35 χρόνων. Μάλιστα στον αιφνίδιο θάνατο πεθαίνουν δέκα στο ένα εκατομμύριο πολίτες.
«Ουσιαστικά στις περισσότερες των περιπτώσεων πρόκειται για μία μορφή μυοκαρδιοπάθειας, η οποία δεν είναι εύκολο να ανιχνευθεί με τις συνήθεις εξετάσεις, δηλαδή με ένα καρδιογράφημα ή με έναν υπέρηχο καρδιάς» εξηγεί ο Γρηγόρης Λέων, Πρόεδρος της ελληνικής ιατροδικαστικής εταιρείας.
Ο Σπύρος Θωμάς μπήκε στην Προεδρική Φρουρά, πριν από τέσσερις μήνες. Ήταν το όνειρό του. Ήθελε πάντα να υπηρετήσει την πατρίδα φορώντας την τιμημένη στολή του εύζωνα.

Γιατί είναι καλό να κοιμόμαστε μέσα στη μέρα

Η έρευνα έγινε από Έλληνες γιατρούς στο Ασκληπιείο Νοσοκομείο

Ένας σύντομος ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι εξίσου καλός με τις φαρμακευτικές παρεμβάσεις στη μείωση της πίεσης. Μία ώρα ύπνου στη μέση της ημέρας είχε σαν αποτέλεσμα την πτώση της πίεσης κατά 5 βαθμούς, κάτι που συμβαίνει όταν παίρνουμε φάρμακα ή κόβουμε το αλάτι από τη διατροφή μας. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε τεράστια μείωση του ρίσκου για καρδιακή προσβολή. Οι Έλληνες γιατροί από το Ασκληπιείο Νοσοκομείο της Βούλας μελέτησαν 212 ανθρώπους με υψηλά επίπεδα πίεσης.
Τα ευρήματά τους, που παρουσιάστηκαν αργότερα σε συνέδριο στο Αμερικάνικο Κολέγιο Καρδιολογίας στη Νέα Ορλεάνη, αποκάλυψαν ότι εκείνοι που κοιμούνταν καθημερινά το μεσημέρι ή απόγευμα, είχαν και αισθητή πτώση της πίεσης. Ο ερευνητής Δρ. Μανώλης Καλλιστράτος είπε: ‘ο σύντομος ύπνος δείχνει να μειώνει την πίεση σχεδόν όσο και άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας. Για παράδειγμα, η ελάττωση του αλατιού και του αλκοόλ μπορεί να μειώσει εξίσου αισθητά τα υψηλά επίπεδα πίεσης. Ο υπνάκος μπορεί να υιοθετηθεί εύκολα και δεν κοστίζει κάτι’.
‘Προφανώς και δεν θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να κοιμούνται για πολλές ώρες μέσα στην ημέρα, αλλά από την άλλη, δεν θα έπρεπε να νιώθουν ενοχές αν μπορούν να πάρουν ένα σύντομο ύπνο, ειδικά αν αναλογιστούμε τα οφέλη στην υγεία τους’.

Εξιχνιάστηκε η ανθρωποκτονία 64χρονου στο Χαλάνδρι. Συνελήφθη η αλλοδαπή σύντροφός του

Η 56χρονη Γερμανίδα σύντροφός του είναι, σύμφωνα με την αστυνομία, η δράστης της ανθρωποκτονίας 64χρονου, που διαπράχθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2019, στο διαμέρισμα που διέμενε το θύμα στο Χαλάνδρι. Η 56χρονη εντοπίστηκε στο κέντρο της Αθήνας και στη συνέχεια συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Ασφάλειας Αττικής, οι οποίοι και εξιχνίασαν την υπόθεση.
Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση, ο θάνατος του θύματος είχε επέλθει περίπου δύο μήνες πριν να εντοπιστεί η σορός του, η οποία βρέθηκε τυλιγμένη με σεντόνια, που ήταν δεμένα με ιμάντες και κολλητική ταινία, ενώ στο κεφάλι ήταν τοποθετημένη νάιλον σακούλα.
Η Γερμανίδα, η οποία συζούσε με το θύμα στο συγκεκριμένο διαμέρισμα, εντοπίστηκε χθες το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας και αρχικά προσήχθη στο Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας. Στη συνέχεια, στο πλαίσιο της ποινικής δικογραφίας εκδόθηκε σε βάρος της ένταλμα σύλληψης και έτσι συνελήφθη.

Έρχονται αλλαγές στην στρατιωτική θητεία

Οι δηλώσεις του Παναγιώτη Ρήγα

Αλλαγές στη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας προανήγγειλε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας, με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου που βρίσκεται σε διαβούλευση και αναμένεται σε 10 ημέρες να πάει στη Βουλή προς ψήφιση.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Ρήγας τόνισε ότι «η θητεία γίνεται εξάμηνη για όλα τα παιδιά τα οποία θα υπηρετήσουν και είναι πάνω από πέντε σε μία οικογένεια. Το ίδιο γίνεται και γι' αυτούς που έχουν τρία ή τέσσερα παιδιά. Δεύτερον, υπάρχει τακτοποίηση των ανυπότακτων. Αν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2020 πάνε φαντάροι, κλείνουν όλα τα θέματα που είχαν στρατολογικά, ποινικά ή διοικητικά. Για τους αντιρρησίες συνείδησης που επιθυμούν να εξαγοράσουν το υπόλοιπο της θητείας τους κατεβαίνει το όριο».
Ο κ. Ρήγας σημείωσε επίσης ότι «αυξάνεται και η διάρκεια της αναβολής για κοινωνικούς λόγους από ένα σε δύο εξάμηνα. Είμαστε ανοικτοί να ακούσουμε παρατηρήσεις και να λύσουμε και άλλα προβλήματα. Το νομοσχέδιο έχει και κοινωνικό χαρακτήρα καθώς συμβάλλει στο να έχουμε περισσότερα παιδιά», πρόσθεσε.

ROADS: Εφαρμογή του meteo για τις καιρικές συνθήκες σε όλο το ελληνικό οδικό δίκτυο

Ξεκίνησε την Παρασκευή 8 Μαρτίου τη λειτουργία της η νέα πολύ χρήσιμη διαδικτυακή υπηρεσία ROADS του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.
Η εφαρμογή επιτρέπει στον χρήστη να έχει πρόσβαση στις καιρικές συνθήκες που προβλέπονται σε όλο το ελληνικό οδικό δίκτυο για τις επόμενες τρεις ημέρες, με χρονικό «βήμα» τριών ωρών.
Οι δρόμοι χρωματίζονται με πράσινο χρώμα όταν δεν αναμένονται φαινόμενα, μπλε χρώμα όταν αναμένεται βροχή, γαλάζιο χρώμα όταν αναμένεται χιονόνερο και μωβ χρώμα όταν αναμένεται χιόνι.
Η εφαρμογή αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία Anytime της Interamerican.

Καθαρά Δευτέρα: Πόσο θα κοστίσει φέτος η λαγάνα

Ακριβότερα σε ποσοστό από 10% έως και 50%, θα προμηθευτούν φέτος την Καθαρά Δευτέρα την παραδοσιακή λαγάνα οι καταναλωτές στον νομό Θεσσαλονίκης, με τους αρτοποιούς να δηλώνουν πλέον αδυναμία να απορροφήσουν τις μεγάλες αυξήσεις στις πρώτες ύλες, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του σωματείου τους «Ο Προφήτης Ηλίας», Έλσα Κουκουμέρια.
«Μετά από τέσσερα χρόνια σταθερών τιμών, στα 2 ευρώ/τεμάχιο, φέτος οι καταναλωτές θα προμηθευτούν την Καθαρά Δευτέρα την παραδοσιακή λαγάνα σε τιμή από 2,20 ευρώ/τεμάχιο έως και 3 ευρώ/τεμάχιο», υπογράμμισε η ίδια, σπεύδοντας να επισημάνει, «μόνο το σουσάμι το τελευταίο τετράμηνο το πληρώνουμε ακριβότερα κατά 50 λεπτά/κιλό, με την τιμή του στα 2,25 ευρώ/κιλό, από 1,75 ευρώ/κιλό. Εάν συμπεριλάβει κάποιος και τις δύο αθόρυβες αυξήσεις στο αλεύρι τον Σεπτέμβριο και την υψηλή του βουτύρου και συνυπολογίσει και τα πάγια έξοδα του αρτοποιείου, αλλά και τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις του επαγγελματία, αντιλαμβάνεται αμέσως ότι η μικρή αυτή αύξηση είναι μονόδρομος».
Χαρακτηριστικά η ίδια επισήμανε ότι μπορεί μεν την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας, να σχηματίζονται ουρές έξω από τους φούρνους, αλλά «στην τσέπη του φούρναρη ζήτημα να μπαίνουν 10-20 λεπτά/τεμάχιο και το ποσό αυτό δεν αποτελεί καν καθαρό κέρδος, αφού δεν συνυπολογίζονται τα εργατικά και οι οικονομικές υποχρεώσεις. Το 69,5% τουλάχιστο, επί της τιμής του κάθε προϊόντος που πουλάμε, πάει απευθείας στο κράτος», υπενθύμισε
Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι ο φούρναρης ναι μεν θέλει να διατηρήσει ή και να αυξήσει την πελατεία του, αλλά φροντίζει τουλάχιστον να μην βουλιάξει ακόμη πιο βαθιά στα χρέη και στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι ήδη ο νομός Θεσσαλονίκης μετρά κατά 30 λιγότερα αρτοποιεία και πρόσθεσε ότι «από τα εναπομείναντα 616 τα 50 φυτοζωούν, βρίσκονται στο κόκκινο». Επισημαίνεται ότι συνολικά στα αρτοπωλεία του νομού Θεσσαλονίκης κατασκευάζονται και πωλούνται πάνω από 450.000 λαγάνες την Καθαρά Δευτέρα.
«Ευχές» για τόνωση τουλάχιστον της ψυχολογίας
Την ευχή «τουλάχιστον την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας να τονωθεί η ψυχολογία του φούρναρη», εξέφρασε η κ. Κουκουμέρια, προσθέτοντας ότι οι επαγγελματίες του κλάδου «το έχουν πραγματικά ανάγκη, αφού το δίμηνο Ιανουαρίου -Φεβρουαρίου καταγράφηκε μείωση τζίρου κατά 30% τουλάχιστον, συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα».
Υπογραμμίζοντας ότι «κάποτε οι 40 ημέρες της Σαρακοστής αποτελούσαν τις πιο δυνατές ημέρες για τον φούρναρη», η ίδια αναγνώρισε ότι «έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι εποχές που οι καταναλωτές χτυπούσαν την πόρτα του εργαστηρίου μας στις 5 το πρωί προκειμένου να αγοράσουν λαγάνα, αφού από τους 100 προς 10ετίας, σήμερα ζήτημα να προσέλθουν 15» και σημείωσε ότι, «ακόμη και αυτοί οι λίγοι που έρχονται ειλικρινά βάζουν ένα χαμόγελο στα χείλη μας».
Μεταξύ άλλων η ίδια τόνισε ότι η «παρασκευή της παραδοσιακής λαγάνας που γίνεται με το χέρι, αποτελεί μια επίπονη διαδικασία 12 ωρών. Την Καθαρά Δευτέρα, θα πρέπει ο κάθε φούρνος να δουλέψει από τις 21:00 το βράδυ της Κυριακής, μέχρι τις 15:00 το μεσημέρι της επομένης», προκειμένου να ανταποκριθεί στη μεγάλη ζήτηση. «Όπως γίνεται αντιληπτό», πρόσθεσε, «για να ψηθούν οι ποσότητες που απαιτούνται (ως και 700 τεμάχια η μέση κατανάλωση ανά μαγαζί), θα πρέπει ο φούρναρης να πληρώσει τριπλό μεροκάματο, τη στιγμή που το περιθώριο κέρδους για τον αρτοποιό είναι συμπιεσμένο».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Κουκουμέρια επισήμανε ότι δυστυχώς οι Έλληνες καταναλωτές εξακολουθούν να μην είναι «εκπαιδευμένοι» στην αγορά ψωμιού, αφού συχνά αγοράζουν κατεψυγμένο χωρίς να το γνωρίζουν. «Διαπιστώνουμε κάθε χρόνο το ίδιο σκηνικό να επαναλαμβάνεται. Επειδή ακριβώς την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας τα περισσότερα καταστήματα είναι κλειστά, οι καταναλωτές προμηθεύονται από το φούρνο το φρέσκο και παραδοσιακό και μετά, για έναν μήνα τουλάχιστον, μάς προτιμούν στις αγορές τους, αφού φυσικά καταλαβαίνουν τη διαφορά στον ουρανίσκο τους».
«Εμπλουτισμένη» ή παραδοσιακή λαγάνα;
Αναφορικά με τις ...εμπλουτισμένες λαγάνες που κυκλοφορούν, με λιαστή τομάτα και ελιά ή και άλλα είδη, η ίδια σημείωσε «το μάρκετινγκ δεν έχει μόνο θετικό αντίκτυπο. Και όταν μιλάμε για αλλοίωση των εθίμων και της παράδοσης, εμένα δεν με βρίσκει σύμφωνη». Επισήμανε, δε, ότι ορισμένα αρτοποιεία στον νομό Θεσσαλονίκης δοκιμάζουν «προσμίξεις» για χάρη του μάρκετινγκ, αλλά γενικά, όπως τόνισε «είμαστε παραδοσιακοί στις προτιμήσεις μας. Ο κύριος όγκος αφορά σε παραδοσιακό προϊόν τόσο σε επίπεδο κατασκευής, όσο και κατανάλωσης».

Αυξήθηκαν τα χρέη νοσοκομείων και ΟΤΑ

Ο Ιανουάριος έκλεισε με το άθροισμα των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων να διαμορφώνεται σε 2,067 δισ. ευρώ έναντι 2,043 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο.

Αυξημένες ήταν τον Ιανουάριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. Ανήλθαν σε 1,579 δισ. ευρώ έναντι 1,537 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2018. Όσον αφορά τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων, ανήλθαν σε 488 εκατ. ευρώ έναντι 506 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο.
Έτσι, ο Ιανουάριος έκλεισε με το άθροισμα των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων να διαμορφώνεται σε 2,067 δισ. ευρώ έναντι 2,043 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο. Η αύξηση περιορίζεται στα 24 εκατ. ευρώ, αλλά εντείνει τον προβληματισμό των θεσμών για την πορεία των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, εν όψει μάλιστα και της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup τη Δευτέρα.
Τα χρέη των νοσοκομείων αυξήθηκαν στα 359 εκατ. ευρώ έναντι 294 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο. Αντίθετα, υποχώρησαν τα χρέη του ΕΟΠΥΥ τα οποία και διαμορφώθηκαν στα 140 εκατ. ευρώ έναντι 191 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2018. Συνολικά, οι οφειλές των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης περιορίστηκαν στα 642 εκατ. ευρώ από 668 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο.
Όσο για τα χρέη της τοπικής αυτοδιοίκησης, αυξήθηκαν στα 207 εκατ. ευρώ από 200 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2018. Τέλος, τα χρέη των νομικών προσώπων ανήλθαν στα 320 εκατ. ευρώ έναντι 314 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2018. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ζητήσει τεχνική βοήθεια για το θέμα της περαιτέρω μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, δεδομένου ότι ο «πυρήνας» των 2 δισ. ευρώ που έχουν απομείνει προϋποθέτει καλύτερη οργάνωση των δημόσιων υπηρεσιών που εμπλέκονται.

Born to be murdered: Η ταινία που θα φέρει το Χόλιγουντ στο Σύνταγμα

Η Αθήνα ετοιμάζεται να ζήσει στιγμές αυθεντικής χολιγουντιανής δράσης, καθώς την Κυριακή στο κέντρο της πρωτεύουσας θα πραγματοποιηθεί μέρος της φιλόδοξης παραγωγής "Born to be Murdered".
Αυτά είναι τα πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρεις για την πολυαναμενόμενη ταινία, μέρος της οποίας γυρίζεται και στα Τρίκαλα:
1. Τρίκαλα όπως... Χόλιγουντ
Το πρώτο μέρος των γυρισμάτων πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα από 18 έως 21 Φεβρουαρίου με την συμμετοχή 120 βοηθητικών ηθοποιών που επιλέχθηκαν μετά από ανοιχτό κάστινγκ. Τα γυρίσματα έλαβαν χώρα στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, στον εμβληματικό Μύλο του Ματσόπουλου και σε διάφορα σημεία στο κέντρο της πόλης, γύρω από τις οδούς 25 Μαρτίου και Κονδύλη. Η παραγωγή θα επιστρέψει στα Τρίκαλα στα τέλη Μαρτίου και η δράση θα μεταφερθεί στην Καλαμπάκα και τα Μετέωρα, γύρω από ους επιβλητικούς βράχους.
2. Ένας Γουάσινγκτον στην Αθήνα
Πρωταγωνιστής της ταινίας είναι ο Τζον Ντέιβιντ Γουάσινγκτον. Πρόκειται για το γιο του βραβευμένου με δύο Όσκαρ ηθοποιού Ντένζελ Γουάσινγκτον. Τα τελευταία χρόνια, ο 34χρονος ηθοποιός χτίζει με σταθερά βήματα την καριέρα του, μακριά από την ασφάλεια που του προσφέρει το βαρύτιμο στο χολιγουντιανό χρηματιστήριο επίθετο του πατέρα του. Φέτος πρωταγωνίστησε στην ταινία "BlacKkKlansman" ("Η παρείσφρηση") του Σπάικ Λι, που χάρισε στο θρυλικό Αφροαμερικανό σκηνοθέτη ένα Όσκαρ σεναρίου.
3. Από το 1945 στο 2020
Η ταινία στηρίζεται στο best seller μυθιστόρημα που έγραψε το 1945 η Αμερικανίδα συγγραφέας Έλινορ Ντένιστον, με το ψευδώνυμο Ντένις Άλαν. Η ταινία αναμένεται να κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες το 2020.
4. Ιταλοαμερικανική απόβαση στην Ελλάδα
Η ταινία είναι μία ιταλοαμερικανική παραγωγή που γυρίζεται εξολοκλήρου στην Ελλάδα. Πρόκειται για μία ταινία δράσης και μυστηρίου που πραγματεύεται μία συνωμοσία που δυσκολεύει τη ζωή ενός Αμερικανού τουρίστα που κάνει διακοπές στη χώρα μας. Την ταινία σκηνοθετεί ο Ιταλός Φερντινάντο Τσίτο Φιλομαρίνο, σύντροφος του γνωστού Ιταλού σκηνοθέτη Λούκα Γκουαντανίνο, στα διαπιστευτήρια του οποίου συμπεριλαμβάνονται τα πολύ πετυχημένα «Να με φωνάζεις με το όνομά σου» και το πρόσφατο «Suspiria». Ο Γκουαντανίνο είναι ο παραγωγός αυτής της ταινίας, όπως επίσης και η Faliro House Productions του Χρήστου Κωνσταντακόπουλου.
5. Σύνταγμα: Κλειστό λόγω γυρισμάτων
Σε εφαρμογή θα τεθούν την Κυριακή 10 Μαρτίου έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, λόγω των γυρισμάτων της ταινίας, που περιλαμβάνουν προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας και απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης των οχημάτων, κατά τις ώρες 06:00 έως 18:00, στις οδύς Σταδίου (στο τμήμα της μεταξύ της οδού Αμερικής και της πλατείας Συντάγματος) καθώς και Βασ. Γεωργίου Α΄ (σε όλο το μήκος της) αλλά και στην Πλατεία Συντάγματος.

Ηλεκτρονικό σαφάρι για τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων ξεκινά η ΑΑΔΕ

Σε ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτωναναμένεται να προχωρήσει τις επόμενες μέρες η ΑΑΔΕ.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών θα γίνει διασταύρωση των στοιχείων των οχημάτων τα οποία διαθέτουν οι ΔΟΥ και το υπουργείο Μεταφορών με τα στοιχεία που έχουν οι ασφαλιστικές εταιρείες.
Στόχος είναι να εντοπιστούν τα ανασφάλιστα οχήματα οι κάτοχοι των οποίων θα κληθούν να τα ασφαλίσουν.

Ο Πράσινος Θεσσαλικός Λίθος που ενώνει για αιώνες λαούς, θρησκείες και πολιτισμούς

Στις διαλέξεις του, ο αναπληρωτής καθηγητής Κοιτασματολογίας- Γεωχημείας του ΑΠΘ, Βασίλειος Μέλφος, για να κεντρίσει περισσότερο το ενδιαφέρον του ακροατηρίου του, θέτει συχνά το ερώτημα:
«Τι συνδέει την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, το Top Capi, το ανάκτορο του Καρλομάγνου στην Γερμανία, τον Άγιο Βιτάλιο της Ραβένα στην Ιταλία, το Dome of the Rock της Ιερουσαλήμ, την εκκλησία του Αγίου Μάρκου της Βενετίας, το τζαμί της Κόρδοβα, τον καθεδρικό ναό Westminster του Λονδίνου, το μέγα τέμενος Kairouan της Τυνησίας, την Αχειροποίητο, τα ανάκτορα του Γαλερίου και τον Άγιο Δημήτριο της Θεσσαλονίκης;».
«Είναι όλα γνωστά μνημεία ή ανάκτορα που υπηρετούν διαφορετικές θρησκείες και άλλους σκοπούς. Ξεχωριστά οικοδομήματα πολιτισμών και παγκόσμιας κληρονομιάς, αλλά υπάρχει στο εσωτερικό τους ή στην πρόσοψή τους, στην κατασκευή, ή στη διακόσμησή τους ένα σπάνιο υλικό που τα ενώνει μεταξύ τους», απαντά ο ίδιος και εξηγεί:
«Πρόκειται για ένα πέτρωμα που έχει διασκορπιστεί στα πέρατα του κόσμου και η χρήση του "ενώνει" λαούς, θρησκείες και πολιτισμούς. Προέρχεται από ένα και μόνο μέρος της Ελλάδας και του κόσμου και χρησιμοποιείται εδώ και 2000 χρόνια. Ωστόσο ελάχιστοι το ξέρουν...».
Είναι ο Πράσινος Θεσσαλικός Λίθος που αναφέρεται σε δεκάδες πηγές ως "Θετταλή Λίθος", "Θεσσαλικός Λίθος", ή "Χασαμπαλιώτικος Λίθος" και σε άλλες πηγές, λανθασμένα ως Αττράκιος ή Verde Antico, το Ιταλικό μάρμαρο. Η πηγή της προέλευσής του, απ΄ όπου ξεκίνησε και κατέκτησε, από τους ρωμαϊκούς χρόνους έως πρόσφατα όλο τον κόσμο, είναι τα λατομεία της Χασάμπαλης. Μια λοφώδης περιοχή 10 χιλιόμετρα από την Λάρισα, κοντά στο Συκούριο, από την οποία καθόλη την διάρκεια του 20ου αιώνα -μέχρι το 1985 που σταμάτησε οριστικά η εξόρυξή του- εξακολουθούσαν να φεύγουν ποσότητες για την διακόσμηση κτιρίων στη Ρωσία, στον Καναδά, στη Μ.Βρετανία και στις ΗΠΑ.
Ιστορικοί, αρχαιολόγοι, γεωλόγοι και άλλοι ειδικοί που έχουν ασχοληθεί μαζί του, όπως ο καθηγητής του ΑΠΘ, συχνά "δυσφορούν" με την ιστορία που τόσο έχει ...παραβλέψει να καταγράψει την αξία του. Γι΄ αυτό και τα τελευταία χρόνια, με επίκεντρο το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια ανάδειξης και ιστορικής αποτίμησης για να αποκατασταθεί η θέση του ανάμεσα στα παγκόσμια διαπολιτισμικά στοιχεία.
«Η προέλευση και το ιστορικό βάθος της χρήσης του Πράσινου Θεσσαλικού Λίθου» ανέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, Σταυρούλα Ζδρόλια, «δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά- κι αυτός είναι ένας απ τους λόγους που το Μουσείο προβάλλει σε μόνιμη έκθεση τον "Χασαμπαλιώτικο Λίθο". Στο Μουσείο της Λάρισας φιλοξενείται μάλιστα και τμήμα αγάλματος εφήβου από πράσινο μάρμαρο, ένα από τα δύο ίσως που φιλοτεχνήθηκαν σε όλο τον κόσμο».
Πάνω στο "Πράσινο Θεσσαλικό μάρμαρο", λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο καθηγητής Κοιτασματολογίας- Γεωχημείας, που έχει ασχοληθεί πολλά χρόνια μ΄ αυτό «οι περίοδοι ειρήνης και ανοικοδόμησης, περίοδοι πολιτισμού αλλά και κάποιοι πόλεμοι έχτισαν κι έπαιξαν ένα εκπληκτικό παιχνίδι... Κανένα οικοδομικό υλικό δεν έχει τέτοια διαχρονική παρουσία σε μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και σε τόσο μεγάλες περιόδους της παγκόσμιας Ιιστορίας». Από τον 15ο αιώνα, λόγω της ιδιαίτερης αισθητικής και του χρώματος, η χρήση του πράσινου πολύτιμου πετρώματος κατέστη απαραίτητη στα τεμένη και στους μουσουλμανικούς χώρους λατρείας, όπως στο υπέρθυρο του Firuz Aga Camii (Κωνσταντινούπολη), στο Αλκαζάρ και στο Αλατζά Ιμαρέτ της Θεσσαλονίκης.
Επιστημονικά, ο Πράσινος Θεσσαλικός Λίθος είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο πέτρωμα. Ένας «οφιτασβεστίτης, λατυποπαγής που αποτελείται από λατύπες σερπεντινίτη διαφόρων διαστάσεων σε πρασινόμαυρο χρώμα με αποστρογγυλεμένα εγκλείσματα λευκού μαρμάρου», μας εξηγεί ο κ. Μέλφος. Προέρχεται κατευθείαν από τον βυθό της θάλασσας της Τηθύος, οι μεταβολές της οποίας "γέννησαν" τις ηπείρους και την Μεσόγειο Θάλασσα. Με άλλα λόγια ένας ισχυρός σπάνιος γρανίτης αλλά «σήμερα δεν συμφέρει καθώς η εξόρυξη μαρμάρου διαθέτει φθηνότερες λύσεις σε παρόμοια πετρώματα...».
Αυτή η σκληρή του σύνθεση, η δύσκολη εξόρυξή του και η πολυχρωμία του ήταν τα χαρακτηριστικά για τα οποία υπήρξε ακριβός στην τιμή του και χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά στη λάξευση αντικειμένων μεγάλων διαστάσεων, όπως κίονες, επενδύσεις τοίχων και δαπέδων, καθώς και στην κατασκευή σαρκοφάγων που προορίζονταν για αυτοκράτορες ή μέλη των οικογενειών τους.
Επί αυτοκράτορα Διοκλητιανού ο πράσινος Θεσσαλικός λίθος καταλάμβανε την πέμπτη θέση ανάμεσα στα ακριβότερα διακοσμητικά πετρώματα από διάφορες περιοχές της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ήταν από τα πρώτα υλικά που αφαιρούσαν οι κατακτητές μιας πόλης από τα σημαντικά αρχιτεκτονικά οικοδομήματά της και γι΄ αυτό παρατηρείται επαναχρησιμοποίησή του (μέχρι και τον 16ο αιώνα) κυρίως από Ρωμαίους και Βυζαντινούς αυτοκράτορες για τη διακόσμηση εκκλησιαστικών και κοσμικών κτιρίων. Η καλύτερη περίοδος χρήσης του, σύμφωνα με τον κ. Μέλφο, είναι τα Βυζαντινά χρόνια. Την περίοδο της Αναγέννησης ο λίθος ονομάστηκε Verde Antico(=αρχαίο πράσινο) και διακινούνταν στις αγορές ως ιταλικό μάρμαρο(!) επειδή οι Ιταλοί έμποροι ήταν αυτοί που το διακινούσαν περισσότερο. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση Πράσινου Θεσσαλικού Λίθου υπάρχει σήμερα μόνο στην "Αγιά Σοφιά". Έχει εντοπιστεί σε περισσότερα από 60 σημεία της, κίονες,
πλάκες δαπέδου και ορθομαρμάρωση. Στην Ελλάδα έχει εντοπιστεί επίσης στην Αγία Σοφία, στο Επταπύργιο, στη Ροτόντα (βαπτιστήριο), στη Ρωμαϊκή Αγορά, στη μονή Βλατάδων (Θεσσαλονίκης), σε τρεις μονές του Αγίου Όρους, στο τζαμί Οσμάν Σαχ (Τρικάλων), στους Φιλίππους (Καβάλας), στον Άγιο Αχίλλειο (Λάρισας) και αλλού.
Παρόμοιο πράσινο μάρμαρο, όχι όμως το ίδιο, υπάρχει σε Βέροια και Τήνο.
Η πηγή του Πράσινου Θεσσαλικού Λίθου, τα λατομεία της Χασάμπαλης ανήκουν σήμερα σε πολυεθνική εταιρία η οποία τα κληρονόμησε στις αρχές του 20ου αιώνα. Εξαιτίας του υψηλού κόστους η εξόρυξη του σπάνιου γρανίτη της Λάρισας έχει ...ανασταλεί. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Μέλφος, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, «τα λατομεία θα πρέπει να αναδειχθούν γιατί αποτελούν σημαντικό μνημείο όπου αναδεικνύεται η τεχνολογία της εξόρυξης λίθων από τα ρωμαϊκά χρόνια έως το πρόσφατο παρελθόν με μικρές διακυμάνσεις».

Αγωγές-"μαμούθ" κατά του Δημοσίου για τους νεκρούς στο Μάτι

Σκηνές από ταινίες θρίλερ περιγράφονται στα κείμενα των αγωγών που καταθέτουν η μία μετά την άλλη οικογένειες θυμάτων από την πύρινη κόλαση στο Μάτι.
Οι συγγενείς, μετά τις μηνύσεις, προσφεύγουν και στα αστικά δικαστήρια αξιώνοντας αποζημιώσεις για ψυχική οδύνη που αγγίζουν ακόμα και τα δύο εκατομμύρια ευρώ, όπως αναφέρει αποκλειστικά ο Ελεύθερος τύπος. Οι τέσσερις πρώτες αγωγές που φέρνει στο φως ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής στρέφονται κατά του Ελληνικού Δημοσίου, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Μαραθώνα.
Στα κείμενα οι συγγενείς περιγράφουν με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες το εφιαλτικό απόγευμα της 23ης Ιουλίου, με τους δικούς τους ανθρώπους να βρίσκουν τραγικό θάνατο αβοήθητοι και εγκαταλελειμμένοι από τους αρμόδιους φορείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Πυροσβεστική της περιοχής δεν απαντούσε στις αγωνιώδεις κλήσεις των πολιτών που κινδύνευαν και, όταν απάντησε, το μόνο που είχε να πει ήταν «κάντε ό,τι νομίζετε».
Χαροπάλευε 20 ημέρες
Τη δική τους οικογενειακή τραγωδία περιγράφουν στην αγωγή τους δέκα συγγενικά πρόσωπα του Δημητρίου Τζούλια, που κάηκε προσπαθώντας να σώσει το σπίτι του. «Μόλις πληροφορηθήκαμε για τη φωτά και είδαμε τους καπνούς, εμείς πήραμε το αυτοκίνητό μας και φύγαμε για τον Αγιο Ανδρέα Αττικής κι έτσι γλιτώσαμε το κάψιμό μας.
Αντίθετα, ο σύζυγος και πατέρας μας έμεινε στο σπίτι, μήπως και το σώσει. Οταν είδε, όμως, ότι τα πράγματα δυσκόλευαν και ήταν πολύ επικίνδυνα και για το σπίτι και για τον ίδιο, πήρε το αυτοκίνητό του για να φύγει και αυτός και να έλθει στον Αγιο Ανδρέα. Σε απόσταση όμως 150, περίπου, μέτρων από το σπίτι μας τον περικύκλωσαν οι φλόγες και οι καπνοί. Υποχρεώθηκε να κατέβει από το αυτοκίνητό του αλλά το θερμικό κύμα τον τραυμάτισε πολύ σοβαρά. Μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης, μετά στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο και τέλος στο ΚΑΤ, όπου, δυστυχώς, απεβίωσε τη 14/8/2018».
Πριν φύγει από τη ζωή, είπε στους δικούς του ότι ήταν αβοήθητος. «Κατά την ως άνω επί 20ημέρου νοσηλεία του στα νοσοκομεία, μας είπε ότι δεν είχε καμία ενημέρωση ή βοήθεια, ούτε από την περιφέρεια ούτε από το δήμο ούτε από την Πυροσβεστική και την Αστυνομία…», τονίζουν οι συγγενείς ζητώντας ως αποζημίωση για ψυχική οδύνη το ποσό των 1.940.000 ευρώ.

ελεύθερος τύπος

Το λυκόφως ενός Πρωθυπουργού

«Μόνο… στις ζωντοχήρες δεν έταξε άντρα», είχε πει με σαρκαστική αγανάκτηση μία πολίτης, ερωτηθείσα από τηλεοπτικό ρεπόρτερ για το πόσο συνεπής στάθηκε ο Πρωθυπουργός με τις υπερμεγέθεις προεκλογικές υποσχέσεις του.
Είναι ίδιον των πολιτικών να υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια στο πόπολο, αφού μόνο έτσι αυτό θα τους αναθέσει τη διαχείριση του μέλλοντός τους! Αν το καλάθι που θα τους παρουσιάσει είναι μίζερο, αν δεν έχει πλουμιστά καλούδια, απλώς ο λαός θα ψάξει παραδίπλα, αυτόν που θα του υποσχεθεί περισσότερα, χαϊδεύοντας τ’ αυτιά του.
Συνήθως, παρότι πολλές από τις υποσχέσεις αποδεικνύονται φρούδες, κάποιες εξ αυτών
υλοποιούνται σε ένα βαθμό, και έτσι ο πολιτικός που αναδεικνύεται στην εξουσία δεν είναι εντελώς αναντίστοιχος με τις υποσχέσεις τους. Ποτέ ως τώρα, έως που ήρθε ο Αλέξης.
Ο ηγέτης της Πρώτης Φοράς Αριστεράς αντέστρεψε τα πάντα, έκανε τα εντελώς αντίθετα από όσα προεκλογικά είχε υποσχεθεί και τα οποία γνώριζε ότι είναι αδύνατο να υλοποιηθούν. Ο ίδιος και ένα πολύ στενό επιτελείο ήξεραν ότι ψεύδονται, γιατί απλώς λεφτά δεν υπήρχαν. Παρόλα αυτά δεν δίσταζε να υπόσχεται, ούτε δίστασε φέτος να ισχυριστεί με άνεση ότι υλοποιεί το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης! Όπως δεν δίστασε στη Θεσσαλονίκη να εγκαινιάσει έναν σταθμό του Μετρό, υποδυόμενος ότι εγκαινιάζει το Μετρό!
Το προσωνύμιο του «ψεύτη» δεν του το προσέδωσε η αντιπολιτευτική σκοπιμότητα, ή η αντιαριστερή μήνις. Του το προσέδωσε η ίδια η πολιτεία του, η απόσταση μεταξύ λόγων και έργων. Συν τω χρόνω η εικόνα του αυτή εμπεδώνεται σε ευρύτερα κοινωνικά σύνολα.
Το έχουν διαπιστώσει οι δημοσκόποι, όπως και αν τεθεί η ερώτηση. Στην πιο ευγενική της έκφραση, αν ο Πρωθυπουργός λέει την αλήθεια, η καθολική απάντηση είναι «όχι».
Στην περίπτωσή του κ. Τσίπρα ισχύει το γνωστό απόφθεγμα – κλισέ, του Αβραάμ Λίνκολν: «Μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, λίγους όλο τον καιρό, αλλά όχι όλους όλο τον καιρό». Η λαϊκή γνώμη αργεί να κατασταλάξει, αλλά όταν συμβεί κατασταλάζει μακροπρόθεσμα. Εφόσον ο κ. Τσίπρας χαρακτηριστεί έτσι, οι μετοχές του θα είναι αρκετά ισχνές στην προσπάθεια επαναφοράς του στην επόμενη ιστορική φάση, όταν η επόμενη ή οι επόμενες κυβερνήσεις θα έχουν κλείσει τον ιστορικό τους κύκλο. Η ντόπια εντύπωση για την σχέση του με την αλήθεια, ήρθε και έδεσε με το δημοσίευμα του Guardian, σύμφωνα με το οποίο σπάει το κοντέρ του λαϊκισμού, ξεπερνώντας ακόμη και τον… Νικολάς Μαδούρο! Και δεν είναι εντύπωση της εφημερίδας, που στο παρελθόν δεν θα τη χαρακτήριζε κάποιος εχθρική προς αυτόν, ούτε ενός συντάκτη της, αλλά ενός δικτύου πολιτικών επιστημόνων που ανέλυσε τα κείμενα τουλάχιστον δύο προεκλογικών εκστρατειών μιας σειράς πολιτικών αρχηγών, μεταξύ των οποίων και ο κ. Τσίπρας.
Σε αυτά που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις και οι πολιτικοί επιστήμονες, προστίθεται και η δημοσιογραφική παρατήρηση μέσω των social media (παρατήρηση και όχι καταγραφή α λα Γεροβασίλη), ότι η εχθροπάθεια που επέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο στην αντιπολιτευτική του περίοδο αλλά και κατά την κυβερνητική του θητεία, οι προσβολές, η απαξία προς τους πολίτες που είχαν κριτική στάση απέναντί του, του δημιούργησε διαχρονικούς εχθρούς.
Και δεν μιλάμε για τον κόσμο της Δεξιάς. Αυτός ούτως ή άλλως ήταν εχθρός του. Αναφερόμαστε σε πολίτες του Κεντροαριστερού χώρου και του χώρου της Ανανεωτικής Αριστεράς. Έχουν δίκιο όσοι λένε ότι ο Τσίπρας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς αυτόν θα επιστρέψει στη γωνιά του. Αλλά και με αυτόν ποτέ δεν θα ξανά «μεγαλουργήσει». Έχει κάψει το πάλαι ποτέ λαμπερό προφίλ του. Μετά τις εκλογές θα είναι απλώς ένας αρχηγός αντιπολίτευσης, και όταν κάποτε φιλοδοξήσει να επανέλθει, η πτήση του θα είναι χαμηλή, καθώς θα σέρνει το βάρος όσων είπε και όσων έκανε.

  Γ. Σιδέρης
liberal.gr

Καλημέρα από τον ΚΥΡ


ΕΦΕΤ: Τι να προσέχετε όταν αγοράζετε σαρακοστιανά

Συμβουλές για να προμηθευτούμε τα καλύτερης ποιότητας σαρακοστιανά εξέδωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).
Θαλασσινά, ταραμάς και χαλβάς κυριαρχούν στο τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας και της Σαρακοστής, αλλά η επιλογή τους έχει πολλά μυστικά.
Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) εξέδωσε συμβουλές για το τι πρέπει να προσέχουμε όταν τα αγοράζουμε.
Οι συμβουλές καλύπτουν όλο το φάσμα των προϊόντων που πωλούνται στα καταστήματα τροφίμων της χώρας μας, είτε είναι νωπά είτε κατεψυγμένα
Να λοιπόν τι συνιστά ο ΕΦΕΤ να προσέχουμε όταν διαλέγουμε θαλασσινά και τα άλλα νηστίσιμα τρόφιμα.
Για τα κεφαλόποδα (χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές κ.λπ.)
Αν πρόκειται να αγοράσετε νωπά κεφαλόποδα, πρέπει να προσέξετε τα εξής:
* Την οσμή: Πρέπει να μυρίζουν θάλασσα και όχι να έχουν δυσάρεστη οσμή αμμωνίας ή οποιουδήποτε άλλου υλικού.
* Την επιφάνεια του σώματος: Πρέπει να είναι υγρή και γυαλιστερή.
* Τα πλοκάμια και τις βεντούζες: Πρέπει να αντέχουν στο ελαφρύ τράβηγμα και να μην αποσπώνται εύκολα.
* Τη σάρκα: Πρέπει να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή.
* Τα μάτια: Πρέπει να είναι γυαλιστερά, «ζωηρά», χωρίς κηλίδες.
Για τα κατεψυγμένα (συσκευασμένα ή χύμα) πρέπει να γνωρίζετε:
* Δεν πρέπει να πωλούνται με αλλοιώσεις της χροιάς τους
* Συνήθως φέρουν ένα στρώμα πάγου (επίπαγος).
* Μετά την απόψυξη, το περιεχόμενο πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή του νωπού προϊόντος.
* Στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης.
Για τα αποψυγμένα αλιεύματα πρέπει να γνωρίζετε ότι παράγονται μόνο εντός εγκεκριμένων εγκαταστάσεων, διότι απαγορεύεται η απόψυξη των κατεψυγμένων στο λιανεμπόριο.
Κατά την πώλησή τους πρέπει επίσης υποχρεωτικά να φέρουν εμφανή την ένδειξη της αποψυγμένης κατάστασής τους. Η ένδειξη αυτή πρέπει να υπάρχει τόσο στην ενδεικτική πινακίδα πώλησης, όσο και στις ενδείξεις πάνω στην συσκευασία τους.
Οστρακοειδή (μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια κ.λπ.)
Εφ’ όσον πωλούνται με κέλυφος θα πρέπει να είναι ζωντανά και αυτό φαίνεται από:
* Το κέλυφος: Πρέπει να είναι κλειστό και να ανοίγει πολύ δύσκολα. Ή, αν είναι μερικώς ανοιχτό, πρέπει να κλείνει ερμητικά με την άσκηση της παραμικρής πίεσης πάνω του.
* Το περιεχόμενο: Πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο.
* Τη σάρκα: Πρέπει να είναι υγρή και γερά προσκολλημένη στο κέλυφος. Θα το καταλάβετε με το τσίμπημα καρφίτσας ή με λίγες σταγόνες λεμονιού, που θα προκαλούν συστολή του σώματος.
Όσον αφορά τα αποφλοιωμένα μύδια που πωλούνται πάνω σε πάγο, πρέπει η σάρκα τους να είναι γυαλιστερή, συνεκτική και να έχει μυρωδιά θάλασσας.
Τα μύδια πωλούνται επίσης και κατεψυγμένα με κέλυφος ή χωρίς κελύφη. Επάνω στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - Ανακοίνωση νέων υποψηφίων του Ανοιχτού Δήμου

Ο επικεφαλής του Ανοιχτού Δήμου-Ενεργοί Πολίτες Μανώλης Μάκαρης, ανακοίνωσε την Παρασκευή 3 νέες υποψηφιότητες για τις επερχόμενες εκλογές, φτάνοντας έτσι τους 55 υποψηφίους.

Από αυτούς οι 24 είναι γυναίκες, ποσοστό 44% που υπερκαλύπτει το απαιτούμενο 40%.

Οι νέοι υποψήφιοι είναι οι:

 
Βασιλική Μωραγιάννη από τα Αρφαρά, πτυχιούχος του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου


Χρήστος Αναστασόπουλος, οικονομολόγος με μεταπτυχιακό στη διοίκηση, υπεύθυνος του Γραφείου Ποιότητας στο Νοσοκομείο Μεσσηνίας


Δημήτρης Σερεμέτης, ψυχίατρος στον ΟΚΑΝΑ

Ημερίδα από την Ι. Μητρόπολη Μεσσηνίας για τις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας

Με μεγάλη επιτυχία και την παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην Καλαμάτα, από την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας, ενημερωτική Ημερίδα με θέμα: «Σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας με αφορμή την Συνταγματική Αναθεώρηση».
Πρώτος εισηγητής ήταν ο κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, Βουλευτής Αχαΐας και Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ο κ. Παπαθεοδώρου έκανε διεξοδική αναφορά στην διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης, όπως αυτή εξελίσσεται στη παρούσα φάση και επεσήμανε την προβληματική σχετικά με το προς αναθεώρηση Άρθρο 3 του Συντάγματος, το οποίο διαλαμβάνει τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας.
Ακολούθησε ο δεύτερος εισηγητής κ. Χαράλαμπος Ανθόπουλος, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου του Ε.Α.Π. Ο κ. Ανθόπουλος ασχολήθηκε με  την επιστημονική προσέγγιση της διαδικασίας της αναθεωρήσεως και την σημασία της υπό το φως του Συνταγματικού Δικαίου. Επεσήμανε δε τον κίνδυνο ο οποίος ελλοχεύει από την απλούστευση, έπειτα από την αναθεώρηση ειδικών Άρθρων, όπως του Άρθρου 3 για τον δημόσιο βίο.
Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο τελευταίος εισηγητής κ. Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Θεολογίας του Ε.Κ.Π.Α. Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή του Συντάγματος από  της ιδρύσεως του Ελληνικού Κράτους και επεσήμανε τις κατά καιρούς «ανωμαλίες» του, υπό το πρίσμα της Θεολογίας και της Ιστορίας.
Τέλος την Ημερίδα έκλεισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο οποίος ευχαρίστησε για την παρουσία τους τόσο τους προσκεκλημένους  ομιλητές, όσο και το πυκνό ακροατήριο. Συνοψίζοντας κατέθεσε την αντίθεσή του περί της επιχειρουμένης  ουδετεροθρησκείας του Κράτους και των  επικινδύνων διαστάσεών της.  Αναφερόμενος δε στο πολυσυζητημένο θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών, επανέλαβε την πάγια θέση του ότι η Πολιτεία δεν μισθοδοτεί τους Ιερείς χάριν φιλανθρωπίας και ότι η όποια αλλαγή του υπάρχοντος καθεστώτος, πρέπει να γίνει έπειτα από σοβαρό και διεξοδικό διάλογο.

Τεράστιο κενό ασφαλείας στο Facebook: Αποκαλύπτει με ποιους μιλάτε ιδιωτικά

Νέοι πονοκέφαλοι για το Facebook, καθώς ένα νέο κενό ασφαλείας που εντοπίστηκε στην υπηρεσία προσωπικών μηνυμάτων Messenger δημιουργεί ερωτηματικά για το πόσο ενδιαφέρεται για την ασφάλεια των δεδομένων των χρηστών της η πλατφόρμα.
Σύμφωνα με την Daily Mail, το πρόβλημα εντοπίστηκε από ερευνητή ασφαλείας της εταιρείας Imperva, ο οποίος διαπίστωσε ότι χάκερς, μέσω ενός βίντεο, μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση στα μηνύματα των χρηστών του Messenger και να δουν με ποιους μιλά ο κάθε χρήστης.
Στην ουσία, ο ερευνητής διαπίστωσε ότι το βίντεο και οι διάλογοι στο Messenger τυγχάνουν διαχείρισης μέσω της ίδιας τεχνικής, του iframe, με αποτέλεσμα οι χάκερ να μπορούν να κρύψουν σε αυτό κακόβουλο λογισμικό και να αποκτήσουν πρόσβαση στο Messenger.
Η ειρωνία είναι ότι η αποκάλυψη αυτή έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του ιδρυτή και CEO του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ότι η εταιρεία θα δώσει ακόμα μεγαλύτερο βάρος στην ασφάλεια των δεδομένων των χρηστών...

Προχωράει η άδεια της «ΤΙΚΟΥΝ ΟΛΑΜ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.» για βιομηχανική και φαρμακευτική κάνναβη στην Κορινθία

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (αριθμός φύλλου 762) η έγκριση της άδειας εγκατάστασης πενταετούς διάρκειας στην εταιρεία «ΤΙΚΟΥΝ ΟΛΑΜ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.» για καλλιέργεια , εμπορία και μεταποίηση βιομηχανικής και φαρμακευτικής κάνναβης.
Η εταιρεία θα αξιοποιήσει έκταση περίπου 40,2 στρεμμάτων στα Εξαμίλια, του δήμου Κορινθίας.
Η μονάδα θα παράγει τελικά προιόντα φαρμακευτικής κάνναβης, κατόπιν απόκτησης από τον Ε.Ο.Φ. άδειας δυνατότητας παραγωγής και αντίστοιχης άδειας έγκρισης κυκλοφορίας, σύμφωνα με τη νομοθεσία.
Το ύψος της επένδυσης διαμορφώνεται σε 9 εκατ. ευρώ και αυτό τον καιρό η εταιρεία βρίσκεται στη διαδικασία εγκατάστασης του μηχανολογικού εξοπλισμού της μεταποιητικής μονάδας.

8.3.19

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΑΜΕ ΜΕΘΩΝΗ; Θα γίνει.... του Κουτρούλη ο γάμος !!!

Για τον ντόπιο πληθυσμό, αλλά και για κάθε επισκέπτη την περίοδο της αποκριάς, η Μεθώνη, είναι συνυφασμένη με το «Γάμο του Κουτρούλη». 
 
Η γνωστή πανελλαδικά φράση «έγινε του Κουτρούλη ο γάμος» που σημαίνει κάτι το θορυβώδες που επιφέρει αναστάτωση, μπερδέματα και κωμικές καταστάσεις αποτελεί από μόνη της ισχυρό κίνητρο για τον καθένα που θα ήθελε να ζήσει ανάλογες στιγμές και να του δοθεί η ευκαιρία να λάβει μέρος σε γλέντια και στην πομπή των συμπεθεριών πριν από το γάμο.
          Το κυρίαρχο έθιμο του τριημέρου της Αποκριάς στη Μεθώνη είναι η αναβίωση του «γάμου».
Ο Κουτρούλης ήταν ιστορικό πρόσωπο που είχε την καταγωγή του από τη Μεθώνη. Ο καβαλλάριος κυρ Ιωάννης Κουτρούλης δημιούργησε παράνομο δεσμό με μια γυναίκα που ήταν ήδη παντρεμένη και που όλες οι προσπάθειες για διαζύγιο συναντούσαν την άρνηση της Εκκλησίας. Η παράνομη συμβίωση κράτησε δεκαεπτά χρόνια και αποτελούσε το ενδιαφέρον των κατοίκων της περιοχής, αφού ήταν το πρώτο θέμα για κουτσομπολιά και πειράγματα. 
Όταν όμως το 1394 η γυναίκα παρουσίασε πράξη διαζυγίου του γάμου της από τον Επίσκοπο Μεθώνης, της επετράπη ο γάμος της με τον Κουτρούλη. Κατά το γάμο, που ήταν μάλλον πανηγύρι, οι διασκεδάσεις κράτησαν αρκετές ημέρες, αφενός μεν προς πείσμα του πρώτου συζύγου, αφετέρου δε προς ικανοποίηση και τιμή του πολλά παθόντος και πολλά δαπανήσαντος Ιωάννη Κουτρούλη.
          Αυτό το πραγματικό γεγονός του τέλους του 14ου αιώνα συνοδεύτηκε από την ανάγκη των Μεθωναίων, λίγο μετά την Κατοχή να γιορτάσουν τα Κούλουμα στον επιβλητικό χώρο του κάστρου της Μεθώνης. 
Έτσι το έθιμο αναβιώνει κάθε χρόνο την Καθαροδευτέρα στις 13.00 στην πλατεία της παραλίας με μια παρωδία γάμου που περιέχει πολλές απρόοπτες καταστάσεις και σάτιρα της σύγχρονης πραγματικότητας. 
Προηγείται η πομπή των συμπεθεριών και κάθε λογής παρατρεχάμενων στους κεντρικούς δρόμους της Μεθώνης και φυσικά, μετά το «γάμο» ακολουθεί γλέντι. 
Οι οργανωτές έχουν φροντίσει να προσφέρουν στον κόσμο φασολάδα, λαγάνες και
διάφορα σαρακοστιανά, ενώ και οι γύρω ταβέρνες είναι έτοιμες να ικανοποιήσουν κάθε γαστρονομική επιθυμία.
          Οι εκδηλώσεις, βέβαια, ξεκινούν από το Σαββατόβραδο με το προγαμιαίο γλέντι των φίλων του ζευγαριού που γίνεται στην αίθουσα του κέντρου «Μπούρτζι» και κρατά μέχρι τις πρωινές ώρες.
Πέρα από το φαγητό, το γλέντι και το χορό περιλαμβάνει διάφορα happening με το ζευγάρι να κλέβει την παράσταση και τους φίλους τους να τους ετοιμάζουν ευτράπελες καταστάσεις που οι ίδιοι δε γνωρίζουν. 
Την Κυριακή το απόγευμα στις 18.00 γίνεται η παρουσίαση και το ράντισμα των προικιών και του νυφικού κρεβατιού με κατάληξη όλων στον πεζόδρομο της αγοράς όπου ακολουθεί γλέντι και στον κόσμο προσφέρονται, γουρνοπούλα, καψάλες και κρασί.  

«Σοβαρές συνέπειες» για την Τουρκία εάν αγοράσει τους ρωσικούς S-400, προειδοποιεί το αμερικανικό Πεντάγωνο

Η Τουρκία κινδυνεύει με «σοβαρές συνέπειες», εάν προχωρήσει, όπως έχει προγραμματίσει, στην αγορά των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400, προειδοποίησε σήμερα ένας εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου, ο Τσαρλς Σάμερς.
«Εάν η Τουρκία πάρει τους S-400, θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες στις σχέσεις μας, τις στρατιωτικές σχέσεις μας» απάντησε ο Σάμερς, ερωτηθείς, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στο Πεντάγωνο, σχετικά με την πρόθεση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα.
«Δεν θα μπορούν να έχουν τα F-35 και τους (πυραύλους) Πάτριοτ» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος τύπου, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

«Καταπέλτης» ο εισαγγελέας κατά του μοντέλου με την κοκαΐνη στο Χονγκ Κονγκ: Γνώριζες ότι μετέφερες ναρκωτικά

Ξεκίνησε χθες στο Ανώτατο Δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ η δίκη της 21χρονης Ειρήνης Μελισσαροπούλου. Πρόκειται για το μοντέλο από την Μυτιλήνη το οποίο είχε συλληφθεί τον Νοέμβριο του 2017 στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ να μεταφέρει 2, 52 κιλά κοκαΐνης. Το μοντέλο αρνείται οποιαδήποτε συμμετοχή στη διακίνηση και εμπορία.
Οι εισαγγελέας της έδρας Φίλιπ Ρος ξεκίνησε την αγόρευσή του και ήταν καταπέλτης λέγοντάς της πως γνώριζε ότι μετέφερε ναρκωτικά:  «Γνώριζες ότι μετέφερες ναρκωτικά στην τσάντα σου. Οι Αρχές σε υποπτεύθηκαν μόλις έφτασες από την Αιθιοπία στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ. Είχες δύο τσάντες, η μία ήταν ασυνήθιστα πιο βαριά και πιο παχιά» της είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε: «Δεν είχες μαζί σου κανένα έγγραφο ή συνταγή γιατρού που να δείχνει ότι ήταν για νόμιμη χρήση. Από τα μηνύματα στο Facebook και στο κινητό αποδεικνύεται ότι είχες άγχος πώς θα περάσεις τους ελέγχους».
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν ξένα μέσα ο εισαγγελέας επικαλούμενος κατάθεση τελωνειακού υπαλλήλου είπε ότι μέσα σε μια κόκκινη βαλίτσα είχε τοποθετήσει καλά κρυμμένο και πιεσμένο ένα μαύρο σακίδιο και πως κατά τη διάρκεια του ελέγχου το μοντέλο ήταν νευρικό.
Η Ειρήνη Μελισσαροπούλου που κατηγορείται για κατοχή και εισαγωγή στην Κίνα 2,6 κιλών κοκαΐνη τον Νοέμβριο του 2017, στάθηκε μπροστά στους Κινέζους δικαστές και τους επτά ενόρκους και δήλωσε αθώα. Η 21χρονη δεν έχει ούτε έναν μάρτυρα υπεράσπισης ενώ θα καταθέσουν εναντίον της οκτώ μάρτυρες. Αν καταδικαστεί κινδυνεύει να μείνει ισόβια στη φυλακή. Η δίκη θα συνεχιστεί για ακόμα 6 ημέρες.

ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ ΤΟ 159ο ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

Κορυφώνονται αυτό το τριήμερο οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στον Δήμο Μεσσήνης.
Αύριο Σάββατο 9 Μαρτίου στα πλαίσια του 159ου Καρναβαλιού Μεσσήνης θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί το "Παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού" στην κεντρική πλατεία. Στις 9 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί ο αποκριάτικος χορός της Δημοτικής Φιλαρμονικής στην αίθουσα εκδηλώσεων «Νεφέλη», καθώς και αποκριάτικες εκδηλώσεις στη Βελίκα, τη Μυρτοποταμιά και το Νεοχώρι.
Την Κυριακή 10 Μαρτίου στις 11.30 το πρωί το καρναβάλι θα συνεχιστεί με παραδοσιακούς χορούς και γαϊτανάκι στην πλατεία, ενώ στις 9 το βράδυ θα ανάψουν οι φωτιές στις γειτονιές. Η βραδιά θα κλείσει με πυροτεχνήματα και αναβίωση των εθίμων «Τυρής – Ταραμάς» και «Φάγατε – Φάγαμε» από το Σωματείο Εθελοντών Μεσσήνης.
Την Καθαρή Δευτέρα 11 Μαρτίου οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν στις 10.30 το πρωί με τους Φουστανελάδες των Συλλόγων της Μεσσήνης να οδεύουν χορεύοντας προς την Κρεμάλα, όπου θα γίνει η αναπαράσταση της δίκης και του απαγχονισμού της Γριάς-Συκούς από τον Ιμπραήμ Πασά, τα «Κρεμάσματα» και κέρασμα παραδοσιακής φασολάδας από τον «Σύλλογο Γυναικών Μεσσήνης». Στις 3.30 το μεσημέρι ο Βασιλιάς Καρνάβαλος θα απευθύνει τον «Βαρυσήμαντο λόγο» του και οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση και συναυλία με το μουσικό σχήμα Ησαΐας Ματιάμπα-Κατερίνα Στικούδη στην κεντρική         πλατεία Μεσσήνης.
Την Κυριακή θα πραγματοποιηθούν επίσης:
Στις 6 το απόγευμα το δρώμενο «Χωριάτικος γάμος, ένα περίεργο προξενιό» στον Νερόμυλο, με χορό, γλέντι, παραδοσιακά εδέσματα και κρασί.
Στις 6.30 το απόγευμα αναβίωση του δρώμενου «Το Καρναβάλι του Μαλλιαρού» στο Μαγγανιακό.
Στις 8 το βράδυ φωτιά, κεράσματα και γλέντι στη Βαλύρα.
Στις 8.30 το βράδυ μουσικοχορευτική εκδήλωση στην Χαραυγή.
Τέλος την Καθαρή Δευτέρα στις 11 το πρωί θα εορταστούν τα παραδοσιακά κούλουμα στην πλατεία της Λογγάς και στις 11.30 στην πλατεία του Πεταλιδίου με χορούς, δώρα, φαγητά και πέταγμα χαρταετού.

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΠΑΡΤΙ 6ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ



Αποκριάτικο πάρτι πραγματοποίησαν σήμερα Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων σε συνεργασία με τον σύλλογο των διδασκόντων του 6ου Δημοτικού σχολείου Καλαμάτας, στο προαύλιο του σχολείου. 

Τα παιδιά είχαν  την ευκαιρία να φορέσουν τις αποκριάτικες φορεσιές τους, να διασκεδάσουν με τους συμμαθητές τους, να χορέψουν και να απολαύσουν αποκριάτικα εδέσματα. Παράλληλα συμμετείχαν σε αποκριάτικα δρώμενα και στην κατασκευή αερόστατου.

Η είσοδος για μικρούς και μεγάλους ήταν δωρεάν καθώς επαγγελματίες της πόλης προσέφεραν απλόχερα τα απαραίτητα υλικά για την επιτυχία της εκδήλωσης.

Ο Σύλλογος γονέων και Κηδεμόνων νιώθει την ανάγκη να ευχαριστήσει τους χορηγούς:

Τσικάκης- Γιαννόπουλος- Κρεοπωλείο
Δ. Γαλανάκης – Κρεοπωλείο
Η. Μουτεβελής- Λουκάνικα
Ποτοποιΐα Στεφανούρη
Αναστάσιος Γιαννακόπουλος- Πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής και Αρτοποιίας
Κλήμης- Κάρβουνα
Μπαρνασάς- Αρτοποιείο
Οινοποιεία Μαυρίκης
Καφεκούτι -Καφετέρια
Απόστολο Μυλωνά- Αρτοποιείο Μεσσήνη

Βίντεο σοκ: Γαμπρός χαστουκίζει άγρια νύφη επειδή… αστειεύτηκε με την τούρτα

Ένα σοκαριστικό βίντεο που κάνει τις τελευταίες ώρες τον γύρο του διαδικτύου δείχνει ότι, παρά τα τεράστια βήματα που έχει κάνει ο φεμινισμός σε πολλές περιοχές του κόσμου, υπάρχουν ακόμα άνδρες που δεν ντρέπονται να κακοποιούν γυναίκες σε κοινή θέα, αλλά και θύματα αναγκασμένα να δέχονται αυτή τη συμπεριφορά.
Το viral clip, που πιστεύεται ότι γυρίστηκε στο Ουζμπεκιστάν, δείχνει ένα νεόνυμφο ζευγάρι, τη στιγμή που ετοιμάζονται (όπως απαιτεί η παράδοση) να ταΐσουν ο ένας τον άλλον τούρτα, μετά την τέλεση του γάμου τους. Με τα φλας των φωτογραφιών να αστράφτουν γύρω τους, οι δύο νεόνυμφοι παίρνουν από ένα κομμάτι του γλυκού για να ταϊσουν το έτερό τους ήμισυ.
Πρώτος προσφέρει στην νέα του σύζυγο ένα κομμάτι τούρτας ο άνδρας. Η γυναίκα παίρνει την τούρτα και την τρώει με κατεβασμένο το βλέμμα.
Στη συνέχεια, όταν έρχεται η σειρά της να ταΐσει τον νέο της σύζυγο, αποφασίζει να τον «πειράξει» τραβώντας του την μπουκιά από το στόμα. Το αθώο αστείο, που σε ένα άλλο ζευγάρι θα οδηγούσε σε γέλια ευτυχίας, αποτελεί την αφορμή για μια έκρηξη οργής του άνδρα, ο οποίος χαστουκίζει με δύναμη την γυναίκα του, μπροστά στα αμήχανα μάτια των καλεσμένων.
Μόνο ένας από αυτούς, που στέκεται δίπλα στον γαμπρό (ίσως ο κουμπάρος) δείχνει την απαιτούμενη ψυχραιμία ώστε να συγκρατήσει το άθλιο αυτό δείγμα άνδρα από το να συνεχίσει να χτυπά την γυναίκα του.
Παρά το γεγονός ότι το viral clip τελειώνει προτού μάθουμε τι συνέβη τελικά στην άτυχη νύφη, η θλιβερή αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζεται να είναι κανείς μάντης για να συμπεράνει ότι το μέλλον της επιφυλάσσει πολλές παρόμοιες στιγμές και έναν βίο κάθε άλλο παρά ανθόσπαρτο.

Πέθανε ο θρύλος του δημοτικού τραγουδιού, Δημήτρης Ζάχος


Ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια του είναι το «Ιτιά ιτιά».

Ένας από τους σημαντικότερους ερμηνευτές του δημοτικού τραγουδιού, ο θρυλικός Δημήτρης Ζάχος, πέθανε σε ηλικία 94 ετών.
Ο Δημήτρης Ζάχος ήταν από τους πρωτοπόρους στο είδος του, αλλά κι εκείνος που ενέταξε τα δημοτικά τραγούδια στις ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες.
Το καλοκαίρι του 2018 είχε υποστεί βαρύ εγκεφαλικό, ενώ λίγες ημέρες αργότερα κάηκε ολοσχερώς το σπίτι του στο Μάτι Αττικής, όπου διέμενε με τα παιδιά και τα εγγόνια του. Διέγραψε μια τεράστια και λαμπρή πορεία στο χώρο του δημοτικού τραγουδιού και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερες ερμηνευτές του. Ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια του είναι το «Ιτιά ιτιά».
Η φωνή του Δημήτρη Ζάχου συνόδεψε και θα συνοδεύει γλέντια, γάμους και εορταστικές εκδηλώσεις, όπως συμβαίνει τις μεταπολεμικές δεκαετίες ανά την Ελλάδα, και ιδίως στην περιφέρεια.
Το «αηδόνι» της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, Δημήτρης Ζάχος -με καταγωγή από τα Γιάλτρα Αιδηψού Ευβοίας- διετέλεσε παράλληλα και ψάλτης, με πολυετή θητεία (1951 - 1962) στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών.
Πρωτοεμφανίστηκε επαγγελματικά στο τραγούδι γύρω στα 1957 και σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα τραγουδούσε με μεγάλη επιτυχία στη «Ζούγκλα», το φημισμένο παραδοσιακό στέκι.
Αργότερα, εμφανίστηκε στον «Έλατο» και στο «Ελληνικό Γλέντι», με τελευταία εμφάνιση στον «Πλάτανο». Έγινε ευρύτατα γνωστός και δέχτηκε πολλές προσκλήσεις από την απανταχού ελληνική ομογένεια. Έτσι, επισκέφθηκε την Κύπρο, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Κεντρική Ευρώπη και την Αγγλία.
Τραγούδησε στην κινηματογραφική ταινία «Ο Αγαπητικός της Βοσκοπούλας» (1955), με πρωταγωνίστρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη, ενώ επί σειρά ετών είχε τακτική εβδομαδιαία εκπομπή στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα Σκόπια διαφημίζουν τα "Μακεδονικά κρασιά 2000 ετών"

Για άλλη μια φορά τα Σκόπια παρουσιάζονται σε διεθνή έκθεση με το όνομα «Μακεδονία» και συγκεκριμένα σε έκθεση προβολής κρασιών και συγκεκριμένα «Μακεδονικών κρασιών 2000 ετών».
Κι αν το «Macedonia Timeless» στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού στο Βερολίνο «μαζεύτηκε» από τους βόρειους γείτονες μετά από παρέμβαση και της ελληνικής πρεσβείας, στην έκθεση Prowein, που θα γίνει στο Ντίσελντορφ το διάστημα 17-19 Μαρτίου, τα Σκόπια θα μετέχουν υπό την «ομπρέλα» του οργανισμού «Assocation Wines of Macedonia», με στόχο την προώθηση και αναγνώριση του brand name «Οίνος Μακεδονία».
Μάλιστα στην κεντρική φωτογραφία στον ιστότοπό της, είναι διακριτός ο αμφορέας που φέρει τον Ήλιο της Βεργίνας.
Το ζήτημα αναδείχθηκε από τον δημοσιογράφο Κώστα Συμεωνίδη ο οποίος έγραψε στο Twitter: «Δεν ξέρω πού πήγε το Macedonia Timeless και εάν αφαιρέθηκε όντως μετά από παρέμβαση της Πρεσβείας μας. Ξέρω όμως ότι τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να δοθούν πολύ σκληρές μάχες.
Στην επικείμενη Prowein συμμετέχει ο Association Wines of Macedonia με "παράδοση 2.000 χρόνων στο κρασί"».

newsbeast

ΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ - Σύλληψη δημοτικού υπαλλήλου για «φακελάκι» και εκβίαση

Για δωροληψία και εκβίαση κατηγορείται δημοτικός υπάλληλος, που συνελήφθη, σε περιοχή της Πελοποννήσου, από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ, ενώ σε βάρος του σχηματίστηκε σχετική ποινική δικογραφία.
Σύμφωνα με την αστυνομία, η έρευνα πραγματοποιήθηκε έπειτα από καταγγελία για εκβιαστική απαίτηση χρηματικού ποσού, από τον δημοτικό υπάλληλο, ενώ κατά τη σύλληψή του κατασχέθηκε το προσημειωμένο χρηματικό ποσό που είχε λάβει.
Επιπλέον, διερευνήθηκε η εμπλοκή επιπλέον προσώπου, ενώ το σχετικό προανακριτικό υλικό υποβλήθηκε στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου