28.3.20

Κερδίζει νέο κοινό το MEGA

 Ο ΣΚΑΪ παραμένει πρώτος σε τηλεθέαση αλλά είναι μόλις τέταρτος στο δυναμικό κοινό, ενώ το  MEGA συνέχισε την ανοδική του πορεία. "Διαβάζοντας" τα ποσοστά των μετρήσεων διαπιστώνει κάποιος πτώση του STAR, όταν δεν έχει στο πρόγραμμα το Master Chef 
Με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω του κορoνοϊού, ο ΣΚΑΪ φιγουράρει στην πρώτη  θέση του τηλεβαρόμετρου στο σύνολο του κοινού, στις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Στις ηλικίες από 18 εως 54 ετών όμως εξακολουθεί να εμφανίζει αδυναμίες, καθώς χθες έπεσε στο 10% και την τέταρτη θέση.
Ανοδικά κινήθηκαν ο ΑΝΤ1 και ο Alpha, μετά την «κοιλιά» που έκαναν τα νούμερά τους στις αρχές της εβδομάδας. Πτώση για το Star στο σύνολο, χωρίς το «Master Chef», άνοδος για το Mega και στις δύο βασικές κατηγορίες κοινού.
Στα δελτία ειδήσεων ο Alpha και ο Αντώνης Σρόιτερ έπιασαν κορυφή μετά από αρκετές μέρες, με τον ΣΚΑΪ να πέφτει στη δεύτερη θέση, έχοντας όμως μικρή διαφορά από τους πρωτοπόρους.

ΤΗΛΕΒΑΡΟΜΕΤΡΟ (σύνολο πληθυσμού)

1) ΣΚΑΪ: 14,4%- 2) STAR: 13,9%- 3) ΑΝΤ1: 13%- 4) ALPHA: 9,8%- 5) MEGA: 7,2%- 6) OPEN: 6,4%- 7) ΕΡΤ1: 6,2%- 8) ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV: 1,7%- 9) ΕΡΤ2: 1,3%- 10) ΕΡΤ SPORTS: 0,7%

ΤΗΛΕΒΑΡΟΜΕΤΡΟ (ηλικία 18-54)

1) STAR: 15,7%- 2) ΑΝΤ1: 12,1%- 3) ALPHA: 10,4%- 4) ΣΚΑΪ: 10%- 5) MEGA: 8,8%- 6) OPEN: 6,8%- 7) ΕΡΤ1: 3,9%- 8) ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV: 2,1%-9) ΕΡΤ2: 1%- 10) ΕΡΤ SPORTS: 0,8%-

TOP 10 προγράμματα 

1) ΣΚΑΪ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (μεσημέρι): 26,5%-  2) ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ (ΣΚΑΪ): 23,1%-  3) Ο ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ (STAR): 22%-  4) 8 ΛΕΞΕΙΣ (ΣΚΑΪ): 20%-  5) SHOPPING STAR (STAR): 19,7%- 6) NEWSROOM (ΣΚΑΪ): 17,9%- 7) ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΑΝΤ1 (μεσημέρι): 17,7%-  8) ΡΟΥΚ ΖΟΥΚ (Ε) (ΑΝΤ1): 17,6%- 9) ALPHA ΕΙΔΗΣΕΙΣ (βράδυ): 17,1%-  10) ΣΚΑΪ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (βράδυ): 16,9%

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

1) ALPHA (Αντώνης Σρόιτερ): 17,1%-  2) ΣΚΑΪ (Σία Κοσιώνη): 16,9%-  3) STAR (Μάρα Ζαχαρέα): 16,4%-
4) ΑΝΤ1 (Νίκος Χατζηνικολάου): 13,4%-  5) MEGA (Δώρα Αναγνωστοπούλου): 5,1%-  6) ΕΡΤ1 (Αντριάνα Παρασκευοπούλου): 4,8%-  7) OPEN (Νίκη Λυμπεράκη): 4,3%.

Σούπερ μάρκετ: «Μονοδρόμηση» των διαδρόμων εξετάζει η κυβέρνηση

Στα σούπερ μάρκετ εξετάζεται να επιβληθεί «μονοδρόμηση» των διαδρόμων λόγω κορονοϊού, όπως δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Τη «μονοδρόμηση» των διαδρόμων στα σούπερ μάρκετ εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός στο πλαίσιο μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, το μέτρο της «μονοδρόμησης» στα σούπερ μάρκετ εφαρμόζεται στη Δανία και αυτό «είναι ένα θέμα το οποίο εξετάζουμε».

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Open, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε:
«Αυτή τη στιγμή λαϊκές αγορές και σούπερ μάρκετ λειτουργούν ικανοποιητικά, δεν υπάρχει συνωστισμός. Στη Δανία εφαρμόζουν ένα διαφορετικό μέτρο. Κάνουν μονόδρομους τους διαδρόμους των σούπερ μάρκετ ώστε να αποφευχθεί η διασταύρωση των πελατών κι αυτό είναι ένα θέμα το οποίο εξετάζουμε. Ψάχνουμε νέες ιδέες αλλά είμαστε υπερήφανοι διότι η αγορά μας λειτουργεί καλά. Μου έκανε θετική εντύπωση ότι στα σούπερ μάρκετ που επισκέφθηκα είδα τον κόσμο να κρατάει τις αποστάσεις και τους ευχαριστώ για τη συμπεριφορά που επιδεικνύουν».
Αναφερθείς στα έκτακτα μέτρα για τον κορονοϊό, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι με βάση τους ελέγχους, υπάρχει μια εικόνα πλήρους συμμόρφωσης.
Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έλαβε μέτρα, νωρίτερα από άλλες χώρες και ο κόσμος έδειξε ωριμότητα, και αυτό φαίνεται ότι έχει καλό αποτέλεσμα μέχρι τώρα.
«Τα μέτρα θα διαρκέσουν έως να μας πουν οι επιστήμονες ότι νικήσαμε τον ιό», τόνισε.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας «θα διαρκέσει πολύ περισσότερο από τις 6 Απριλίου»

Ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε επίσης ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ελλάδα λόγω κορονοϊού θα ισχύσει και μετά τις 6 Απριλίου.
«Τα μέτρα για την απαγόρευση της κυκλοφορίας στη χώρα μας θα διαρκέσουν πολύ περισσότερο από τις 6 Απριλίου», σημείωσε.

ΦΩΤΟ - Νυχτερίδες πέφτουν μυστηριωδώς νεκρές στο Ισραήλ

Πολλές νυχτερίδες βρέθηκαν νεκρές σε διάφορα μέρη του Ισραήλ, χωρίς να φέρουν ίχνη τραυματισμού, προκαλώντας έντονη ανησυχία στους χρήστες του Διαδικτύου και των social media.

Σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες, ο νέος κορονοϊός θεωρείται ότι προκαλείται από τις νυχτερίδες. Παρά το γεγονός ότι η θεωρία δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, τα ΜΜΕ στο Ισραήλ υπονοούν ότι αυτοί οι μυστηριώδεις θάνατοι των ιπτάμενων θηλαστικών θα μπορούσαν να είναι τιμωρία για την εμφάνιση της ασθένειας ή ένα σημάδι κάτι ακόμη χειρότερου. Ο χρήστης Adi Moskowitz ανέβασε στο Facebook φωτογραφίες από νυχτερίδες να κείτονται νεκρές στο έδαφος, ζητώντας εξηγήσεις για το μυστηριώδες φαινόμενο.
Ανάλογες εικόνες και βίντεο δημοσιεύτηκαν και από γειτονικές πόλεις στο Ισραήλ, όπως αναφέρει το Breaking Israel News, κάνοντας λόγο για σχέση ανάμεσα στο θάνατο των νυχτερίδων και σε βιβλικές προφητείες.

Οι Ρώσοι ανακοίνωσαν ότι πιστεύουν ότι βρήκαν φάρμακο για τον κορονοϊό

 Ο Ρωσικός Ομοσπονδιακός Ιατρικό-Βιολογικός Οργανισμός (FMBA) ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι παρουσίασε φάρμακο για τη θεραπεία του κορωνοϊού.

Ο ρωσικός FMBA εργάζεται «σε ένα αποτελεσματικό και ασφαλές φαρμακευτικό σχήμα για την πρόληψη της μόλυνσης από κορωνοϊό με βάση τη μεφλοκίνη η οποία όχι μόνο θα αντιμετωπίσει την κορύφωση των περιστατικών αλλά και θα τον ελέγξει (σ.σ. τον κορωνοϊό) αποτελεσματικά στο μέλλον», αναφέρει το ανακοινωθέν όπως μετέδωσαν ρωσικά ΜΜΕ.

Το φάρμακο και η θεραπεία βασίζονται σε θεραπεία κατά της μαλάριας.

Η ανάπτυξη της αγωγής έγινε «λαμβάνοντας υπόψη την κινεζική και τη γαλλική εμπειρία», αναφέρει η ανακοίνωση.

Πηγή: rt.com

ΦΩΤΟ - Θωμά είσαι σπίτι;…Μα πού αλλού να πάω;

Θωμά είσαι σπίτι;…Μα πού αλλού να πάω;
Αυτό αναγράφεται σε πανό που τοποθετήθηκε σε ένα μπαλκόνι στην πόλη της Νάουσας, όπως φαίνεται στη φωτογραφία του foninaousis.gr.
Η φράση αυτή εκφράζει απόλυτα την κατάσταση στην οποία είναι αναγκασμένοι να ζουν οι πολίτες της χώρας μας εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα.
Την ίδια στιγμή, δε γίνεται να μη γελάσει όποιος διαβάσει αυτό το πανό.
Το γέλιο είναι βάλσαμο αυτές τις ημέρες που μένουμε σπίτι….χαρίστε το!

Αναστολή σύμβασης εργασίας για τους εργαζόμενους έχουν κάνει περίπου 250.000 επιχειρήσεις


Κανονικά εξελίσσεται η διαδικασία υποβολής των απαραίτητων εντύπων στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» από τις επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητά τους είτε έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το υπουργείο Οικονομικών Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της μετάδοσης του κορονοϊού, προκειμένου να δηλώσουν την κατηγορία στην οποία εντάσσονται, τους εργαζόμενους που οι συμβάσεις τους τέθηκαν σε αναστολή, καθώς τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση έχει λυθεί από την 1η Μαρτίου 2020 έως τις 20 Μαρτίου 2020 είτε με καταγγελία ή με οικειοθελή αποχώρηση.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, περίπου 250.000 επιχειρήσεις έχουν κάνει, μέχρι τώρα, αναστολή της σύμβασης εργασίας για τους εργαζομένους τους.
Υπενθυμίζεται ότι, με τη συμπλήρωση των ηλεκτρονικών εντύπων, θα δοθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους, ύψους 800 ευρώ και θα στηριχθούν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις μέσα από τη μείωση των μισθωμάτων (κύριας κατοικίας και επαγγελματικής).
Σημειώνεται ότι, την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να ανοίξει η ειδική πλατφόρμα για τους εργαζόμενους supportemployees.yeka.gr, η οποία θα βρίσκεται στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Γεωργία Μπάρλα

Τουρκία : Στους 108 οι νεκροί από τον κοροναϊό – 7.402 τα κρούσματα

Στους 108 ανέρχονται οι νεκροί από τον νέο κοροναϊό στην Τουρκία, αφού άλλοι 16 άνθρωποι υπέκυψαν το τελευταίο 24ωρο, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 1.704 και έφτασε τα 7.402, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά.
Σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός ανέφερε ότι από χθες μέχρι σήμερα διενεργήθηκαν άλλα 7.641 διαγνωστικά τεστ, κάτι που σημαίνει ότι έχουν εξεταστεί 55.464 άνθρωποι αφότου ξέσπασε η επιδημία.

Ρωσία: Κλείνουν τα σύνορα από τις 30 Μαρτίου

Η Ρωσία θα κλείσει τα σύνορά της από τις 30 Μαρτίου στην προσπάθεια να περιορίσει τη διάδοση του κορονοϊού, σύμφωνα με κυβερνητικό διάταγμα που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.
Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ σε όλα τα σημεία ελέγχου οχημάτων, τρένων και πεζών, και θα εφαρμοστεί στα θαλάσσια σύνορα της Ρωσίας, δήλωσε η κυβέρνηση.
Δεν θα ισχύσει για τους Ρώσους διπλωμάτες και για τους οδηγούς φορτηγών που μεταφέρουν εμπορεύματα, μεταξύ άλλων.
Η χώρα, που έχει ήδη διακόψει όλες τις διεθνείς πτήσεις, έχει καταγράψει 1.264 κρούσματα του κορονοϊού.

Ο Θεός να βάλει το χέρι του !!! 889 οι νεκροί σήμερα στην Ιταλία - Οι θάνατοι έφτασαν τους 10.023 !

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στην Ιταλία είναι 92.472.
Οι νεκροί έφτασαν τους 10.023. Παράλληλα, 12.384 άνθρωποι έχουν ιαθεί.
Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 86.498 και είχαν χάσει την ζωή τους, συνολικά, 9.134 άνθρωποι ενώ 10.950 είχαν ιαθεί.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο , δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 889 ασθενείς και καταγράφηκαν 5.974 νέα κρούσματα.
1.434 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.
3.856 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 26.676 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 39.533 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.
Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 39.415 και οι νεκροί 5.944 . Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 12.383 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 1.344. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 7.930 , με 362 νεκρούς.
Σε σχέση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο ο ρυθμός μετάδοσης του ιού είναι ουσιαστικά σταθερός, με τον αριθμό των νεκρών να παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Κορονοϊός: Εξαφανίζεται με καθαριότητα

 Η νόσος COVID-19 εμφανίστηκε πριν από μόλις μερικούς μήνες, οπότε οι επιστήμονες δεν την έχουν αποκρυπτογραφήσει ακόμα, ωστόσο, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα υπάρχουν μία σειρά από καθαριστικά προϊόντα που μπορούν με την σωστή και υπεύθυνη χρήση τους να υψώσουν ένα τοίχος προστασίας απέναντι στον φονικό ιό.
Τα δεδομένα του επικίνδυνου ιού  Ο κορωνοϊός μπορεί να ζήσει σε επιφάνειες για εννέα ημέρες (και παραπάνω σε κάποιες περιπτώσεις) και να επιβιώσει στον αέρα για λίγες ώρες. Γνωρίζουμε επίσης ότι τα σωματίδια του ιού μεταφέρονται με αεροσταγονίδια μέσω του σάλιου και τα υγρά από τους πνεύμονες. Και ότι ο ιός μπορεί επίσης να αποβληθεί από τα κόπρανα.
Είναι -δυστυχώς- εύκολο ένα μολυσμένο άτομο να μεταδώσει τα σωματίδια του ιού με βήχα, ή μέσω άμεσης επαφής με άλλους ανθρώπους, ή να αφήσει τον ιό σε επιφάνειες.
Αναμφισβήτητα, το πλύσιμο των χεριών είναι το κλειδί για την μείωση της εξάπλωσης της νόσου COVID-19.
Τι πρέπει να κάνουμε στα σπίτια μας για να εξαλείψουμε τον κορωνοϊό που την προκαλεί; Γενικώς οι χρόνοι επιβίωσης του κορωνοϊού ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο της επιφάνειας. Ο κορωνοϊός επιβιώνει περισσότερο χρόνο σε ανοξείδωτο χάλυβα και πλαστικό. Η ποσότητα των σωματιδίων του ιού κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου μειώνεται, αλλά είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι τα σωματίδια μπορούν να επιβιώσουν για μερικές ημέρες αντί για ώρες ή λεπτά σε κάποιες επιφάνειες.
Τα καθαριστικά προϊόντα που πρέπει να χρησιμοποιούνται στο σπίτι 
Το σαπούνι και το νερό είναι η πρώτη γραμμή άμυνας για να αφαιρέσετε τον ιό από τις επιφάνειες. Ένα υγρό καθαριστικό σαπούνι θα επηρεάσει τα λίπη στο κέλυφος του ιού και θα τον “ανυψώσει” από τις επιφάνειες. Το νερό στη συνέχεια θα τον παρασύρει μακριά. Φυσικά, πρέπει κι εσείς να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό κάθε φορά που εισέρχεστε στο σπίτι.
Χλωρίνη Το δραστικό συστατικό στην οικιακή χλωρίνη (υποχλωριώδες νάτριο) είναι πολύ αποτελεσματικό στη θανάτωση του ιού. Βεβαιωθείτε ότι το αφήνετε να δράσει για 10-15 λεπτά, προτού σκουπίσετε με υγρό καθαρό πανί την επιφάνεια.
Η χλωρίνη λειτουργεί καταστρέφοντας την πρωτεΐνη και το ριβονουκλεϊνικό οξύ (RNA) του ιού. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε την οικιακή χλωρίνη σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Οινόπνευμα Το οινόπνευμα αποτελείται κυρίως από αιθανόλη. Η αιθανόλη έχει αποδειχθεί ότι σκοτώνει τους κορωνοϊούς σε μόλις 30 δευτερόλεπτα. Όπως και η χλωρίνη, το αλκοόλ καταστρέφει την πρωτεΐνη και το RNA από το οποίο αποτελείται ο ιός.
Βρέξτε ένα πανί με λίγο καθαρό οινόπνευμα και τρίψτε το πάνω σε μια επιφάνεια. Αυτό θα εξατμιστεί και δεν θα χρειαστεί να το σκουπίσετε.
Καθαριστικά μαντηλάκια επιφανειών Το δραστικό συστατικό στα υγρά μαντηλάκια επιφανειών είναι ένα αντισηπτικό, συνήθως το χλωριούχο βενζαλκόνιο. Τα μαντηλάκια λειτουργούν με την φυσική απομάκρυνση των μικροβίων μέσω της πίεσης που εφαρμόζετε όταν τα χρησιμοποιείτε και τα μικρόβια στη συνέχεια κολλάνε στο μαντηλάκι.
Αφήνουν επίσης ένα στρώμα του αντισηπτικού στην επιφάνεια, το οποίο σκοτώνει τα μικρόβια. Το αντισηπτικό λειτουργεί καλά με τα βακτήρια καθώς και με άλλους κορωνοϊούς (που μολύνουν κυρίως τρωκτικά και σκύλους) αλλά δεν φαίνεται να επηρεάζει την εξάπλωση του ανθρώπινου κορωνοϊού.
Τα αντισηπτικά δρουν διασπώντας τα λίπη στα κύτταρα των παθογόνων, αλλά ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 δεν περιέχει πολλά λίπη. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα αντισηπτικά μπορούν να σκοτώσουν ανθρώπινους κορωνοϊούς.
Απολυμαντικά χεριών Προσοχή: Το κύριο συστατικό των απολυμαντικών χεριών, που σκοτώνει τον ιό SARS-CoV-2 είναι η αιθανόλη. Όμως, η συγκέντρωσή της στα απολυμαντικά χεριών είναι πολύ σημαντική. Πρέπει να είναι πάνω από 70%, αλλιώς ή δεν θα σκοτώσει αποτελεσματικά τον ιό.
Ένα πράγμα που μπορείτε επίσης να κάνετε είναι να βεβαιωθείτε ότι αερίζετε καλά τους χώρους του σπιτιού που περνάτε πολλές ώρες. Ένα μολυσμένο άτομο θα παράγει χιλιάδες μικροσκοπικά σταγονίδια που περιέχουν τον ιό κάθε φορά που βήχει.
Ο ιός SARS-CoV-2 μπορεί να επιβιώσει στον αέρα για έως και τρεις ώρες. Έτσι, ανοίγοντας τα παράθυρα, μπορείτε να αφαιρέσετε και να διασκορπίσετε τα σταγονίδια και να μειώσετε την ποσότητα του ιού στον αέρα. Αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης για τους άλλους. 

Τουρκία - Έσφαξαν 180 αρνιά ως θυσία στον Αλλάχ για να σταματήσει τον κορονοϊό

Θέλαμε να δώσουμε ένα παράδειγμα με αυτή την τελετουργία στις πόλεις μας. Η πρόθεσή μας ήταν η ελεημοσύνη

Σε 8 πόλεις της ΝΑ Τουρκίας έσφαξαν 180 αρνιά και τα πρόσφεραν ως θυσία στον Αλλάχ, προκειμένου να τους… γλιτώσει από τον κορονοϊό. Τα 180 αρνιά τα έσφαξαν σε 2 ημέρες και το κρέας τους το μοίρασαν στους φτωχούς, προσευχόμενοι στον Αλλάχ να τους σώσει από την επιδημία.

«Η ελεημοσύνη απομακρύνει τις καταστροφές. Θέλαμε να δώσουμε ένα παράδειγμα με αυτή την τελετουργία στις πόλεις μας. Η πρόθεσή μας ήταν η ελεημοσύνη. Η χώρα μας βρίσκεται στη μέση μιας δύσκολης κατάστασης. Ο στόχος μας είναι να γλιτώσουμε από αυτή την ασθένεια. Μακάρι ο Θεός να μας βοηθήσει», δήλωσε ο Τούρκος βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, Χακί Τορέ.

32 νεκροί, 95 νέα κρούσματα στην Ελλάδα, συνολικά 1.061


Τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο είναι 95 και το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα 1.061, ανακοίνωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.
Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, 69 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, ενώ στους 32 ανέρχεται ο συνολικός αριθμός των συμπολιτών μας που έχουν χάσει τη ζωή τους από τη νόσο.
Ν. Χαρδαλιάς: Δεν κάνουμε γενικό επαναπατρισμό
Τη δυνατότητα να λαμβάνουν τις ιατρικές συνταγές στο κινητό τους χωρίς να χρειάζεται να τις προσκομίζουν τυπωμένες στον φαρμακοποιό έχουν από σήμερα οι πολίτες, ενημέρωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Μιλώντας αμέσως μετά τον λοιμωξιολόγο και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι η νέα διαδικασία είναι προαιρετική μέσω του gov.gr.
Ανακοίνωσε για τους συμπολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό και επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, τη διακοπή πτήσεων από αύριο, Κυριακή στις 3 το πρωί έως τις 15 Απριλίου, από και προς την Ολλανδία.
Επιστροφές γίνεται μόνο για άτομα που έχουν πολύ ειδικούς λόγους, τόνισε και σημείωσε ότι δεν κάνουμε γενικό επαναπατρισμό γιατί θα ήταν ολέθριο για τη δημόσια υγεία της χώρας μας.

Οικονομική αδυναμία στο δήμο Ν. Πηλίου

Σοβαρά προβλήματα στην εκπλήρωση των οικονομικών του υποχρεώσεων αντιμετωπίζει ο δήμος Νοτίου Πηλίου μετά την κρίση που ξέσπασε από το φαινόμενο της πανδημίας του κορονοϊού. 
Τα έσοδα έχουν μειωθεί δραματικά, αδυνατώντας να καλύψει τη μισθοδοσία των υπαλλήλων. 
Το έλλειμα αυξάνεται μέρα με τη μέρα. 
Για να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα που έχουν προκύψει ο δήμαρχος Μιχάλης Μιτζικός έστειλε επιστολή στο υπουργείο Εσωτερικών, ζητώντας έκτακτη επιχορήγηση, για να καλύψει τις ανάγκες μισθοδοσίας των υπαλλήλων. Όπως αναφέρει:ο δήμος λαμβάνει από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) μηνιαίως το ποσό των 110.485,12 ευρώ, εκ των οποίων 36.742,30 ευρώ αποτελούν κρατήσεις για εξυπηρέτηση δανείων και άλλες υποχρεώσεις. Συνεπώς, το καθαρό ποσό που έρχεται στο ταμείο του δήμου από τους ΚΑΠ, είναι 73.742,82 ευρώ. Μετά τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, τα έσοδα μειώθηκαν δραματικά, λόγω της απαγόρευσης προσέλευσης των πολιτών στις υπηρεσίες του δήμου.
Από τις αρχές του Μαρτίου, οι εισπράξεις δεν ξεπέρασαν τις 16.000 ευρώ, ενώ μόνο για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων απαιτούνται μηνιαίως περίπου 150.000 ευρώ. Έτσι, μόνο στη μισθοδοσία ο δήμος αντιμετωπίζει αμέσως έλλειμμα πάνω από 70.000 ευρώ τον μήνα. Επίσης, θα πρέπει να ανταποκριθεί στις ολοένα αυξανόμενες λειτουργικές δαπάνες και επιπλέον βαρύνεται με οφειλές παρελθόντων ετών 1,9 εκ. ευρώ». Ο κ. Μιτζικός ζητάει την έκτακτη επιχορήγηση 70.000 ευρώ το μήνα μέχρι τέλος του έτους, τα οποία θα καταβληθούν αποκλειστικά για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων.
Επίσης ζητά έκτακτη χρηματοδότηση 350.000 ευρώ, για να καλύψει τις λειτουργικές τους δαπάνες. Με αίτημα που απέστειλε ο κ. Μιτζικός στον υπουργό Εσωτερικών, ζητά να λάβει μέρος των 24,3 εκ. ευρώ που κατανεμήθηκαν σε νησιωτικούς και ορεινούς δήμους από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους 2020 για την κάλυψη είτε των λειτουργικών τους δαπανών είτε για επενδυτικές δραστηριότητες και έργα.
Στην επιστολή αναφέρει: «Ο δήμος Ν.Πηλίου με βάση τα γεωμορφολογικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά του, (μεγάλη έκταση, ορεινοί οικισμοί, μικρός πληθυσμός) πληροί τα κριτήρια ώστε να τύχει ανάλογης χρηματοδότησης, στο πλαίσιο κάλυψης των αναγκών του. Η κρίση που ξέσπασε από το φαινόμενο της πανδημίας του κορονοϊού, δημιουργεί μια σειρά προβλημάτων σε μικρούς πληθυσμιακά δήμους, όπως και ο δήμος Ν.Πηλίου και ήδη καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η πρωτοφανής υγειονομική κρίση από τις υποστελεχωμένες μας υπηρεσίες».
Ο κ. Μιτζικός ζητά επιχορήγηση 350.000 ευρώ στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης με τους δύο δήμους της Μαγνησίας που χρηματοδοτήθηκαν από τους ΚΑΠ.
e-thessalia.gr

Παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις - Δείτε αναλυτικά τις νέες ημερομηνίες

Σε παρατάσεις προθεσμιών υποβολής δηλώσεων προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, με απόφαση του υφυπουργού Απόστολου Βεσυρόπουλου και κατόπιν εισήγησης του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, και με στόχο, όπως αναφέρεται, την ανακούφιση των επιχειρήσεων και των λογιστών- φοροτεχνικών στην πρωτοφανή δοκιμασία που περνούν αυτήν την περίοδο, ώστε να επικεντρωθούν στην εκπλήρωση των δηλωτικών υποχρεώσεων οι οποίες είναι κρίσιμες για τη στήριξη της οικονομίας.

Ειδικότερα, παρατείνονται οι εξής προθεσμίες υποβολής δηλώσεων:

*Παρατείνονται για δύο μήνες από τη λήξη τους, κατά περίπτωση, οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου και τελών χαρτοσήμου, με καταληκτική ημερομηνία εντός Μαρτίου και Απριλίου 2020. Οι δηλώσεις τελών χαρτοσήμου, που αποδίδονται ηλεκτρονικά με τον παρακρατούμενο φόρο εισοδήματος και αποτελούν παρακολούθημα του φόρου αυτού, αποδίδονται κατά τον χρόνο απόδοσης του παρακρατούμενου φόρου.

*Παρατείνεται έως και τις 30/6/2020 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων περιβαλλοντικού τέλους πλαστικής σακούλας, με καταληκτική ημερομηνία την 30/4/2020, που αφορούν στο α' τρίμηνο του 2020.

*Παρατείνεται έως και τις 29/5/2020 η προθεσμία υποβολής δηλώσεων φόρου διαμονής, με καταληκτική ημερομηνία την 31/3/2020, που αφορούν στα ειδικά στοιχεία τα οποία εκδόθηκαν εντός Φεβρουαρίου 2020.

*Παρατείνεται έως και τις 30/6/2020 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φόρου διαμονής, με καταληκτική ημερομηνία την 30/4/2020, που αφορούν στα ειδικά στοιχεία που εκδόθηκαν εντός Μαρτίου 2020.

*Παρατείνεται έως και τις 29/5/2020 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φόρου κληρονομιών και κερδών από τυχερά παίγνια, που λήγει εντός Μαρτίου και Απριλίου. Το ίδιο ισχύει και για τις δηλώσεις φόρου δωρεών και γονικών παροχών, για τις οποίες δεν συντάσσεται συμβολαιογραφικό έγγραφο.

*Για την προστασία της υγείας των συναλλασσόμενων και των εργαζομένων στις εφορίες, οι δηλώσεις φορολογιών κεφαλαίου που υποβάλλονται κατά το χρονικό αυτό διάστημα, παραλαμβάνονται και διεκπεραιώνονται χωρίς διενέργεια ελέγχου, ο οποίος θα διενεργηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

Τραγωδία χωρίς τέλος στην Ισπανία: 832 νεκροί σε 24 ώρες από τον κορονοϊό

Σοκάρουν τα στοιχεία που έρχονται από την Ισπανία για τον κορονοϊό.

 Δεν τελειώνει η τραγωδία στην Ισπανία, καθώς το Σάββατο ανακοινώθηκε ότι μέσα σε 24 ώρες 832 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω κορονοϊού.

Έτσι, τα θύματα του ιού στη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου ανέρχονται σε 5.690, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να είναι 72.248

Υπενθυμίζεται ότι η Ισπανία βρίσκεται μόνο πίσω από την Ιταλία όσον αφορά των αριθμών των νεκρών, καθώς έχει ξεπεράσει την Κίνα, απ’ όπου ξεκίνησαν όλα.
Ο Έλληνας γιατρός όντας στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορωνοϊού στο δημόσιο νοσοκομείο της Βαρκελώνης, περιγράφει τις εφιαλτικές εικόνες στο δημόσιο νοσοκομείο της ισπανικής πόλης απ΄ την έξαρση της πανδημίας, εξηγεί τι σημαίνει το «πρωτόκολλο δεοντολογίας» βάσει του οποίου λειτουργούν τα νοσοκομεία της χώρας και στέλνει το δικό του (ξεκάθαρο) μήνυμα στον ελληνικό λαό.

Υπάρχουν κάποιες ξεχωριστές και άκρως σοβαρές καταστάσεις όπου οι λέξεις είναι πάρα πολύ μικρές - φτωχές, για να περιγράψουν και να αποδώσουν αυτό ακριβώς που συμβαίνει στην πραγματικότητα και στο απόλυτο μέγεθος του. Κι αυτό ακριβώς συμβαίνει και στην προκειμένη περίπτωση.

Η χωρίς φρένα πορεία του κορωνοϊού «χτυπάει» μαζικά τους Ισπανούς πολίτες και τους στέλνει στα νοσοκομεία για παροχή βοήθειας.

Ο Έλληνας γιατρός, Βαγγέλης Παπουτσιδάκης, ο οποίος διαμένει και εργάζεται στο δημόσιο νοσοκομείο της Βαρκελώνης, περιγράφει στο  SDNA τις εφιαλτικές στιγμές που βιώνουν ο ίδιος, οι συνάδελφοί του ιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό, εν μέσω της «κόλασης» που δημιουργεί η εξάπλωση του κορωνοϊού και μόνο αν την ζήσει κανείς από κοντά μπορεί να αντιληφθεί το πραγματικό μέγεθος της.


«Εγώ είμαι αθλητίατρος. Εχω ασχοληθεί με την παθολογία και έχω ειδικότητα στην θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο. Εργάζομαι ως συντονιστής στο τμήμα υπερβαρικού οξυγόνου στο δημόσιο νοσοκομείο της Βαρκελώνης.

Το πρώτο πράγμα που θέλω να σας πω, είναι πως δεν υπάρχουν πλέον ειδικότητες. Όλοι οι γιατροί είμαστε στα επείγοντα περιστατικά. Αυτό που ζούμε, είναι μια κόλαση χωρίς τέλος.

Δεν έχουμε φτάσει ακόμα στα χειρότερα και δεν ξέρουμε πραγματικά τι ακόμα έρχεται και μας περιμένει.

Υπάρχει κόσμος που πεθαίνει αβοήθητος στο σπίτι του. Στην είσοδο του νοσοκομείου βρίσκεται ένας γιατρός κι ένα μέλος του νοσηλευτικού προσωπικού και κρίνουν την σοβαρότητα της κατάστασης απ΄τον κόσμο που έρχεται μαζικά.

Αν βλέπουν πως τα συμπτώματα δεν είναι τόσο σοβαρά, ζητούν από τους ανθρώπους να επιστρέψουν στο σπίτι τους από την στιγμή που δεν υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια για την νοσηλεία όλων.

Μην ξεχνάμε πως ο ιός κρατάει δύο εβδομάδες και στην Ισπανία περιμένουμε την κορύφωση την επόμενη εβδομάδα, με την ευχή πως την μεθεπόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να πέφτει η σχετική καμπύλη και θα ανασάνουμε…» τονίζει ο κ.Παπουτσιδάκης και εξηγεί τι είναι το "πρωτόκολλο δεοντολογίας" βάσει του οποίου λειτουργούν τα νοσοκομεία της χώρας. 

«Το κράτος χρησιμοποιεί και τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Όλα τα νοσοκομεία έχουν υπογράψει ένα πρωτόκολλο δεοντολογίας. Τι σημαίνει αυτό επί της ουσίας;

Όταν έρχεται στο νοσοκομείο ένας άνθρωπος 40 ετών κι ένας 70 ετών, οι γιατροί κρίνουν ποιον από τους δύο θα βάλουν στην εντατική αναλόγως της κατάστασης, του ιστορικού κι όλων των δεδομένων».
«Χάνουμε στρατιώτες στον
πόλεμο κατά της πανδημίας »

Ο Έλληνας γιατρός περιγράφει με μελανά γράμματα το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει με τα κρούσματα και τις απώλειες σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.

«Αυτό που βλέπουμε και μας ανησυχεί τρομερά δεν είναι μόνο τα αυξανόμενα κρούσματα πολιτών, αλλά και των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού.

Στη Βαρκελώνη δύο γιατροί και μια νοσηλεύτρια πέθαναν, ενώ τρεις γιατροί είναι διασωληνομένοι.

Κι όσοι έρχονται σε επαφή με μολυσμένους ασθενείς βαραίνουν πολύ όταν κολλάνε και οι ίδιοι και αυτομάτως μπαίνουν σε 14ημερα καραντίνα, όλοι όσοι έρχονται σε επαφή μαζί τους.

Όλο αυτό με τον ιό θα κρατήσει το λιγότερο δύο μήνες. Αν συνεχίσουμε έτσι, φοβάμαι πως θα έρθει η μέρα που δεν θα έχουμε τους στρατιώτες που χρειάζονται σε αυτή την σκληρή μάχη».
«Σοβαρά περιστατικά
και με νέους ανθρώπους»

Ο μύθος πως ο κορωνοϊός δεν ρίχνει κάτω  και δεν βγάζει σοβαρά συμπτώματα τους πιο νεαρούς σε ηλικία, είναι κάτι που ασφαλώς και δεν ισχύει, όπως ξεκαθαρίζει ο κ.Παπουτσιδάκης.

«Στο δικό μου νοσοκομείο έχουμε σοβαρά περιστατικά και με πιο νεαρούς σε ηλικία ανθρώπους, έστω κι αν αυτά δεν είναι πάρα πολλά και αποτελούν μειοψηφία επί του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων.

Να σας πω ότι στο νοσοκομείο που εργάζομαι μολύνθηκε μια νοσηλεύτρια 39 ετών που είχε απόλυτα καθαρό ιατρικό ιστορικό και χρειάστηκε να διασωληνωθεί. Όταν λοιπόν βλέπεις να συμβαίνουν όλα αυτά γύρω σου, είναι λογικό να σε διακατέχει κι ένας φόβος για τον εαυτό σου».

Το μήνυμα στους Έλληνες

Κλείνοντας την επικοινωνία μας με τον Έλληνα γιατρό του ζητήσαμε να στείλει το δικό του μήνυμα στους Έλληνες πολίτες που δεν βιώνουν τις εφιαλτικές εικόνες της Ισπανίας.

«Γνωρίζω πως η Ελλάδα έχει λίγα κρούσματα και νεκρούς. Όμως έχει γερασμένο πληθυσμό και δεν θα πρέπει επουδενί να φτάσει στα επίπεδα Ισπανίας διότι θα καταρρεύσει το εθνικό σύστημα υγείας.

Να μείνουν οι Έλληνες στα σπίτια τους. Να ακολουθήσουν κατά γράμμα τις εντολές των ειδικών και της κυβέρνησης.

Να συμπεριφέρονται σαν να είναι θετικοί στον ιό. Να πλένουν τα χέρια τους και να ακολουθούν όλους τους κανόνες υγιεινής.

Κανείς δεν ξέρει πότε θα σταματήσει αυτό το κακό κι αν πράγματι η άνοδος της θερμοκρασίας θα μας βοηθήσει.

Μείνετε σπίτι

Αυτοκτόνησε αστυνομικός της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Θρήνος στην Ελληνική Αστυνομία από τον θάνατο αστυνομικού που υπηρετούσε στην ομάδα ΔΙ.ΑΣ.

Σύμφωνα με το «Έθνος», ο αστυνομικός βρέθηκε νεκρός το πρωί του Σαββάτου στο σπίτι του.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτοπυροβολήθηκε με το υπηρεσιακό του όπλο.

Ο αστυνομικός ήταν οδηγός ανώτερου αξιωματικού της Άμεσης Δράσης.

Ο αστυνομικός, ηλικίας περίπου 30 ετών, ήταν πολύ πιεσμένος το τελευταίο διάστημα για προσωπικούς λόγους που σχετίζονται με οικογενειακά προβλήματα.

Συνάδελφοί του ανέφεραν πως δεν ήταν καλά ψυχολογικά το τελευταίο διάστημα λόγω της έντασης των προβλημάτων του, χωρίς όμως κανείς να μπορεί να φανταστεί ότι θα φτάσει στο απονενοημένο διάβημα.

Βρετανία: 260 σήμερα - Ξεπέρασαν τους 1.000 οι θάνατοι

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού υπερέβη τους 1.000 θανάτους στη Βρετανία, με 260 νέους θανάτους να έχουν καταγραφεί μέσα σε 24 ώρες, σύμφωνα με επίσημο απολογισμό που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.
Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον σε 1.019 και των ανθρώπων που έχουν επίσημα καταγραφεί ως μολυνθέντες από τον ιό στους 17.089.

Σε αναστολή και μουσικός Ρ/Φ σταθμός στην Αθήνα

Δεν σταματάει μόνο ο Sport24.gr. Ανέστειλε τη λειτουργία του και ο μουσικός ραδιοφωνικός σταθμός legend 88,6.
Για το «λουκέτο» στον ραδιοφωνικό σταθμό Sport24 έβγαλαν κοινή ανακοίνωση η Ένωση Συντακτών ΗΕΑ και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου. 
Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών» οι παραγωγοί του Legend 88.6 ενημερώθηκαν ότι απολύονται και πως ο σταθμός σταματά το πρόγραμμά του. 
Και οι δύο σταθμοί εκπέμπουν πλέον μόνο μουσική.   
Στην κοινή ανακοίνωσή τους, τα διοικητικά συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και του ΠΣΑΤ επισημαίνουν ότι τα «λουκέτα με δικαιολογία την επιδημία και τη μετάθεση ή την αναβολή αθλητικών γεγονότων αποτελούν πρόκληση και δεν θα μείνουν αναπάντητα». Ακόμη, καλούν την κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα στο κλείσιμο του Sport24 Radio και να λάβει μέτρα ουσιαστικής προστασίας των δημοσιογράφων και στήριξης των ΜΜΕ.

Το μεταπολεμικό τοπίο που θα αφήσει ο κορωνοϊός

Των Παναγιώτη Λιαργκόβα & Νικόλαου Αποστολόπουλου*

Βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή μιας παγκόσμιας κρίσης που αυτή την φορά δεν είναι μια νομισματική και οικονομική κρίση που υπάρχουν πολιτικά και οικονομικά εργαλεία αντιμετώπισής της. Ένας ιός, ο κορονοϊός, ταράζει συθέμελα το παγκοσμιοποιημένο σύστημα που οικοδομήθηκε μεταπολεμικά αφήνοντας στο πέρασμά του χιλιάδες νεκρούς και οικονομίες κρατών να κλυδωνίζονται χωρίς κανείς να μπορεί αυτή τη στιγμή να προβλέψει το μέγεθος των συνεπειών που θα αφήσει πίσω του ο ιός.
Πάνω από όλα είναι η ανθρώπινη ζωή γι΄αυτό και όλες οι χώρες έχουν στρέψει τους οικονομικούς πόρους τους στη στήριξη πρώτιστα των συστημάτων υγείας και του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή για να σώσουν όσο το δυνατόν μπορούν περισσότερους συνανθρώπους μας. Σε κάποιες χώρες έχει η κατάσταση ξεφύγει όπως στην Ιταλία και ζούμε την απάνθρωπη εικόνα να αναγκάζονται οι γιατροί να επιλέγουν με βάση την ηλικία ποιοι πρέπει να νοσηλευτούν αφού το σύστημα υγείας δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο των νοσούντων. Από την άλλη μεριά η ανθρωπότητα έζησε και ζει σκληρές εικόνες με καμιόνια γεμάτα φέρετρα θύματα του αόρατου πολέμου. Είναι ό,τι χειρότερο μπορούσε να ζήσει η Ευρώπη και ο κόσμος όλος.
Σήμερα το τηλεοπτικό ενδιαφέρον και σωστά εστιάζεται στις επιπτώσεις του κορονοϊού στην υγεία αφού εκεί εστιάζεται και η ανησυχία, η αγωνία και το ενδιαφέρον των πολιτών. Κυρίαρχο για όλους είναι η υγεία και η ανθρώπινη επιβίωση. Αυτό δε σημαίνει ότι οι επιπτώσεις στην οικονομία, που πήγαν και σωστά σε δεύτερο πλάνο ενδιαφέροντος, δε θα προσθέσουν νέα δεινά στους πολίτες και στις επιχειρήσεις. Τις τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία των διαφόρων κρατών τις δείχνουν οι μαζικές ρευστοποιήσεις στα χρηματιστήρια, η κατακόρυφη πτώση του πετρελαίου, οι αποδόσεις των ομολόγων και των συμβολαίων ασφάλισης καθώς και η μεγάλη άνοδος των SDS. Τις δείχνουν τα δισεκατομμύρια που διατέθηκαν και θα διατεθούν και τις επόμενες μέρες για τη στήριξη της ρευστότητας των τραπεζών. Τις δείχνουν οι υπερβάσεις των προϋπολογισμών των κρατών και η σχεδόν μηδενική ανάπτυξη για το πρώτο τρίμηνο του 2021 που αποτυπώθηκε σε πολλά κράτη. Τέλος το δείχνει και η διάθεση για κρατικοποιήσεις μεγάλων και κομβικών επιχειρήσεων. Το είδαμε κιόλας στην Ισπανία που εθνικοποιεί το ιδιωτικά νοσοκομεία, όπως το είδαμε και στους σχεδιασμούς των Ιταλών με την Alitalia.
Η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει ανασταλεί ή υπολειτουργεί λόγω του κορονοϊού, ο επιχειρηματικός κόσμος βρίσκεται σε αδιέξοδο και οι εργαζόμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες βρίσκονται σε οικονομική δυσπραγία και ανησυχούν για το μέλλον. Το φάσμα της οικονομικής κρίσης και της διόγκωσης της ανεργίας πλανάται πάνω από τον πλανήτη. Η ΕΕ αναγκάστηκε να αλλάξει την κατεύθυνση του Συμφώνου Σταθερότητας, να το κάνει πιο ευέλικτο για να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις και να διατηρήσει όσο μπορεί περισσότερες θέσεις εργασίας ενισχύοντας ταυτόχρονα τις οικονομίες των κρατών-μελών. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα στις ΗΠΑ διαθέτει σε αυτή την κατεύθυνση πάνω από ένα τρις δολάρια μειώνοντας ακόμη περισσότερο το επιτόκιο δανεισμού. Στην ίδια κατεύθυνση η Γερμανία διαθέτει πάνω από μισό τρις ευρώ και ανάλογα κινούνται και πολλές ακόμη κυβερνήσεις. Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών είναι εφιαλτικά αφού αν συνεχιστεί το πρόβλημα με τον κορονοϊό η ανεργία θα ξεπεράσει αυτή της κρίσης του 2008 και μπορεί να χαθούν στο πολύ ευνοϊκό σενάριο 5,3 εκ. θέσεις εργασίας και στο ακραίο σενάριο πάνω από 24,7 εκ. θέσεις εργασίας.
Είναι φανερό ότι στη μετακορονοϊού εποχή το τοπίο θα θυμίζει μεταπολεμικό τοπίο. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι περισσότεροι ηγέτες μιλούν για τον αόρατο πόλεμο που διεξάγεται. Αυτό παραπέμπει στο ό,τι μετά το τέλος του κορονοϊού τίποτα δε θα είναι ίδιο με το σήμερα. Από άλλο σημείο θα αρχίσουμε να οικοδομούμε το καινούριο υφαντό. 

*Σημερινό άρθρο στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ! Οι δήμοι συνεχίζουν τη «μάχη» της αιμοδοσίας


 ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΜΟΝΟ ..ΖΗΤΟΥΝ!

Τη δική της «μάχη» για αιμοδοσία συνεχίζει να δίνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με τα νοσοκομεία. Μια από τις πρώτες παρενέργειες του κορονοϊού ήταν η ξαφνική μείωση που παρατηρήθηκε στην τροφοδοσία αίματος, λόγω της επιφυλακτικότητας των αιμοδοτών σε αυτή τη φάση της πανδημίας και υπήρξε φόβος για δραματική μείωση των αποθεμάτων αίματος. Τόσο η Πολιτεία όσο και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας έκαναν έκκληση προς τους εθελοντές αιμοδότες να συνεχίσουν να προσφέρουν το δώρο ζωής και οι δήμοι πήραν τη σκυτάλη και άρχισαν να οργανώνουν αιμοδοσίες.
Στην Αττική, οι περισσότεροι δήμοι είτε την έχουν ήδη πραγματοποιήσει είτε θα την πραγματοποιήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα. Ήδη έχουν κάνει και μάλιστα με ιδιαίτερη επιτυχία, οι δήμοι Γαλατσίου (13/3 & 23/3), Νέας Ιωνίας (18/3), Καλλιθέας (18-19/3), Αγίας Παρασκευής (23-24/3), Πεντέλης (20/3), Διονύσου (9/3), Λευκόβρυσης-Πεύκης (16/3), Ηρακλείου (26/3), Αχαρνών (27/3), Αγίων Αναργύρων-Καματερού (5/3), Πετρούπολης (27-28/3), Αιγάλεω (7/3), Ζωγράφου (27/3), Ηλιούπολης (22/3), Αλίμου (20-21/3), Σαρωνικού (22/3), ενώ σήμερα (28/3) πραγματοποιούν και οι δήμοι της Νέας Σμύρνης, των Βριλησσίων και της Παλλήνης.
Και για τις αμέσως επόμενες ημέρες έχουν προγραμματίσει οι εξής δήμοι:
- Αγίας Παρασκευής για δεύτερη φορά στις 30/3 & 31/3 στο Δημαρχείο.
- Αγίου Δημητρίου στις 1/4 & 2/4 στο 3ο ΚΑΠΗ (Ολύμπου 36).
- Αμαρουσίου στις 31/3 στο Δημαρχείο.
- Γλυφάδας στις 1/4 στο παλαιό Δημαρχείο.
- Δάφνης-Υμηττού στις 1/4 & 2/4 στο πρώην Δημαρχείο.
- Ελληνικού-Αργυρούπολης στις 5/4 στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο.
- Ιλίου στις 2/4 & 3/4 στο Δημαρχείο.
- Καισαριανής στις 29/3 στο Δημαρχείο.
- Κηφισιάς στις 31/3 στο Κ.Ε.Μ.Μ.Ε.
- Λαυρεωτικής στις 29/4 στο ΚΑΠΗ Κερατέας.
- Μαραθώνα στις 31/3 στην ΚΕΣΜΑ.
- Μαρκόπουλου στις 4/4 & 5/4 στο Κλειστό Δημοτικό Στάδιο.
- Παλαιού Φαλήρου στις 29/3 στο Δημαρχείο.
- Παπάγου-Χολαργού στις 2/4 στο Δημαρχείο.
- Περιστερίου στις 30/3 στο Δημαρχείο.
- Ραφήνας-Πικερμίου στις 9/4 στην Κεντρική Πλατεία.
- Σπάτων-Αρτέμιδας στις 1/4 στο Β' ΚΑΠΗ Αρτέμιδας.
- Φιλοθέης-Ψυχικού στις 31/3 στο Αθλητικό Κέντρο Νέου Ψυχικού.
- Χαϊδαρίου στις 29/4 σε συνεργασία με τους προσκόπους στο Δημαρχείο.
Τέλος, ο δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης θα την πραγματοποιήσει στις 27/4 στην αίθουσα «Ιωνία» της Βούλας, καθώς στη συνεννόηση που είχε με το κέντρο αιμοδοσίας του Ασκληπιείου Βούλας, κρίθηκε αναγκαίο να πραγματοποιηθεί μετά το Πάσχα, προκειμένου να διασφαλιστεί αιμοδοσία και σε βάθος χρόνου.

Προσβλήθηκε μοναχός στο Άγιο Όρος

Το πρώτο καταγεγραμμένο κρούσμα στο Άγιο Όρος είναι γεγονός. 

Μοναχός νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ, στη Θεσσαλονίκη, έχοντας προσβληθεί από τον κορονοϊό.
Ο μοναχός εγκαταβιεί σε μεγάλη μονή του Άθω και -σύμφωνα με πληροφορίες- είχε ταξιδέψει στην Αγγλία με αντιπροσωπεία του μοναστηρίου. Πρόκειται για μεσήλικα Μοναχό από την Μονή Ξενοφώντος, ο οποίος νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη έχοντας προσβληθεί από τον ιό.
Η υγεία του μοναχού παραμένει σταθερή.  
Συμπτώματα έχουν εμφανίσει και άλλοι μοναχοί της ίδιας μονής, που παραμένουν σε καραντίνα στα κελιά τους. Θυμίζουμε πως το Άγιο Όρος, εδώ και μία εβδομάδα έχει κλείσει τις πύλες του στους προσκυνητές, λόγω του κορονοϊού. Πριν από μερικές μέρες, ύποπτα συμπτώματα είχε εμφανίσει και ένας Ιταλός προσκυνητής, ενώ βρισκόταν στην Ιερά Μονή Χελανδαρίου, ο οποίος μεταφέρθηκε και αυτός στο ΑΧΕΠΑ, όπου όμως διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για γρίπη.

Ολική διαγραφή από το Internet - Δείτε πως μπορείτε να εξαφανιστείτε

Σε ένα κόσμο δικτυωμένο όλο το 24ωρο, με τόσα κοινωνικά δίκτυα και διαφορετικούς λογαριασμούς, η ολική διαγραφή από το Internet είναι δύσκολη… αλλά όχι αδύνατη. 
Στον οδηγό αυτό θα δούμε αναλυτικά τα βήματα που χρειάζεται κάποιος για να σβήσει τα ηλεκτρονικά του ίχνη, όσο το δυνατόν καλύτερα.
Ολική διαγραφή από τα τέσσερα μεγαλύτερα κοινωνικά δίκτυα
H ολική διαγραφή από το Internet είναι μια διαδικασία που θα χρειαστεί χρόνο και προσπάθεια. Γιατί λοιπόν να μην ξεκινήσουμε από τα εύκολα;
Στο κάτω-κάτω, το μεγαλύτερο ποσοστό των προσωπικών μας πληροφοριών στο Internet το έχουμε αναρτήσει οι ίδιοι, με τους λογαριασμούς στα Social Media.
Τα τέσσερα μεγαλύτερα κοινωνικά δίκτυα αυτή τη στιγμή είναι το Facebook, το Twitter, το Google+ και το LinkedIn.
Ευτυχώς, όσο εύκολα δημιουργήσαμε αυτούς τους λογαριασμούς, τόσο εύκολο είναι και να τους διαγράψουμε οριστικά.
Προσοχή! Αν συνηθίζουμε να εγγραφόμαστε σε site μέσω των λογαριασμών μας στα social media, τότε αντίθετα καλύτερα είναι να αφήσουμε την διαγραφή μας σε αυτά τελευταία.
Έτσι, θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πχ τη σύνδεση με το Facebook
προκειμένου να μπούμε σε άλλους λογαριασμούς που θα θέλουμε να διαγράψουμε.
Ολική διαγραφή Facebook
Στο Facebook είναι πολύ εύκολο το να απενεργοποιήσουμε προσωρινά το λογαριασμό μας, σε περίπτωση που θέλουμε να τον επαναφέρουμε αργότερα.
Η διαδικασία για να διαγράψουμε οριστικά το λογαριασμό μας στο Facebook είναι ελαφρώς πιο κρυμμένη.
Ολική διαγραφή Twitter
Το Twitter δεν ξεχωρίζει τη διαδικασία της απενεργοποίησης από τη διαγραφή λογαριασμού, όπως το Facebook.
Ουσιαστικά υπάρχει μόνο η επιλογή της απενεργοποίησης, η οποία μετά από 30 ημέρες αυτόματα μετατρέπεται σε ολική διαγραφή του λογαριασμού.
Ολική διαγραφή Google+
Αν δεν είμαστε προσεκτικοί κατά, κατά τη δημιουργία Google λογαριασμού – πχ για το gmail – μπορεί να έχουμε ανοίξει ένα ένα προφίλ στο Google+ και να μην το ξέρουμε.
Είτε λοιπόν έχουμε βρεθεί με προφίλ Google+ με τη θέλησή μας, είτε από απροσεξία, η ολική διαγραφή είναι αρκετά εύκολη και απλή.
Μπορούμε να διαγράψουμε μόνο το Google+ προφίλ μας, ή και ολόκληρο τον Google λογαριασμό μας.
Ολική διαγραφή LinkedIn
To LinkedIn έχει πιθανότατα την πιο εύκολη μέθοδο για ολική διαγραφή του λογαριασμού από όλα τα υπόλοιπα μεγάλα κοινωνικά δίκτυα.
Ίσως και οι ίδιοι αναγνωρίζουν πως το δίκτυό τους δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, με όλα αυτά τα ανούσια endorcement του.
Ολική διαγραφή μικρότερων λογαριασμών
Αναλόγως του πόσο καιρό βρισκόμαστε στο Internet, το πιθανότερο είναι πως έχουμε δημιουργήσει από μερικές δεκάδες μέχρι εκατοντάδες λογαριασμός σε διάφορα site, forum, e-shops κλπ.
Επειδή το πιθανότερο είναι πως δεν έχουμε κρατήσει κάποιο μπλοκάκι με όλους αυτούς τους λογαριασμούς μας, θα χρειαστούμε τη βοήθεια κάποιας υπηρεσίας για να τους εντοπίσουμε και να τους διαγράψουμε.
Διαγραφή λογαριασμών με το Account Killer
To Account Killer είναι ένα site “κακομούτσουνο” αλλά αποτελεσματικό.
Περιλαμβάνει οδηγίες για τη διαγραφή από περισσότερα από 500 sites, από το Aardvark και το about.me μέχρι μέχρι τη Zynga και το ZZinsider.
Τα Site είναι χωρισμένα σε 3 βαθμίδες δυσκολίας όσον αφορά τη διαγραφή.
Η λευκή βαθμίδα είναι η πιο εύκολη, και συνήθως η διαγραφή μπορεί να γίνει αυτόματα, με μερικά κλικ, όπως πχ η διαγραφή από το Yahoo.
Η γκρι βαθμίδα είναι μέτριας δυσκολίας, συνήθως πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα μέσω μιας φόρμας ή email για να μας διαγράψουν, όπως στην περίπτωση του Amazon.
Τα μαύρα sites δεν διαθέτουν κανένα σύστημα ολικής διαγραφής, ούτε καν κάποιο email ειδικά για διαγραφές. Εκεί θα συναντήσουμε και τη μεγαλύτερη δυσκολία για να διαγραφούμε, όπως στην περίπτωση του allrecipes.com
Διαγραφή λογαριασμών με το justdelete.me
To Justdelete.me έχει ακριβώς την ίδια φιλοσοφία με το Account killer, και είναι επίσης το ίδιο “κακομούτσουνο” – φαίνεται οι καλοί web designers δεν ενδιαφέρονται για σελίδες σχετικές με τη διαγραφή.
Εδώ θα βρούμε λογαριασμούς που δεν υπάρχουν στο Account killer, από το Abload μέχρι το Zurker.
Επίσης υπάρχουν τέσσερις βαθμίδες δυσκολίας, από το Easy μέχρι το Impossible.
Διαγραφή λογαριασμών με το Knowem
Το πρόβλημα με το Account Killer και το justdelete.me είναι πως πρέπει να θυμόμαστε πως έχουμε λογαριασμό σε κάποιο site για να αναζητήσουμε τη μέθοδο για την οριστική διαγραφή του.
Το Knowem παίρνει τη διαδικασία εντελώς ανάποδα. Εισάγουμε username μας και κάνει αναζήτηση σε περισσότερες από 500 ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης για να εμφανίσει πιθανούς λογαριασμούς.
Αρκεί να εισάγουμε το username στο κατάλληλο πεδίο, και σε λίγα δευτερόλεπτα θα μας εμφανίσει μια λίστα από Website στα οποία έχουμε λογαριασμό – ή έχει λογαριασμό κάποιος με το ίδιο username.
Προφανώς βοηθάει αν έχουμε κάποιο ασυνήθιστο username, και όχι κάτι μπορεί να χρησιμοποιείται διεθνώς, όπως πχ το raven
Ολική διαγραφή πολύ μικρών /Ελληνικών λογαριασμών
Προς το παρόν καμία από τις προηγούμενες ιστοσελίδες δεν υποστηρίζει όλες τις ιστοσελίδες που υποστηρίζουν λογαριασμούς στο Internet, και είναι αμφίβολο αν ποτέ θα τα καταφέρουν.
Πώς μπορούμε λοιπόν να διαγράψουμε τα ίχνη μας από πολύ πολύ μικρές ιστοσελίδες, πχ κάποιες Ελληνικές ιστοσελίδες, για τις οποίες οι παραπάνω υπηρεσίες αγνοούν ακόμη και την ύπαρξή τους;
Τη λύση σε αυτό μπορεί να μας δώσει το LastPass.
Το LastPass είναι μια υπηρεσία που μπορεί να διαχειριστεί με ασφάλεια τα username και τους κωδικούς μας σε όλους τους λογαριασμούς μας στο Internet.
Αν αυτό εκ πρώτης όψεως φαίνεται άσχετο με την ολική διαγραφή λογαριασμών, στην πραγματικότητα είναι σωτήριο.
Κατά την εγκατάστασή του το Lastpass διαβάζει όλα τα username και passwords που έχουμε αποθηκευμένα στο Browser μας.
Αναλόγως του πόσο συχνά κάνουμε format και του αν γνωρίζουμε το πώς να κρατήσουμε backup των ρυθμίσεων του browser στο Internet, το lastpass θα βρει τα στοιχεία login για λογαριασμούς τους οποίους ίσως έχουμε να επισκεφθούμε χρόνια.
Έχοντας αυτή την αναλυτική λίστα, μπορούμε να μπούμε στον κάθε λογαριασμό και να ψάξουμε με ποιο τρόπο θα μπορούσαμε να τον διαγράψουμε.
Μάλιστα, χάρη στο Lastpass δεν θα χρειαστεί να ψάχνουμε και τον κωδικό για να μπούμε.
Τι γίνεται με τους λογαριασμούς που είναι αδύνατον να διαγραφούν;
Είτε μας αρέσει, είτε όχι, κάποια site δεν έχουν καθόλου τη δυνατότητα διαγραφής ενός λογαριασμού.
Σε αυτή την περίπτωση, συχνά το να στείλουμε ένα email στη διεύθυνση επικοινωνίας της σελίδας και να τους ζητήσουμε να μας διαγράψουν, είναι πολύ πιθανό να έχει αποτέλεσμα, εφόσον φυσικά είμαστε ευγενικοί.
Πάντως, σε περίπτωση που δεν απαντήσουν καν στο email και μας αγνοούν μεγαλοπρεπώς, αυτό που μπορούμε πάντοτε να κάνουμε είναι να αλλάξουμε τα στοιχεία μας με ψεύτικα.
Σβήνοντας τα υπόλοιπα στοιχεία μας στο Internet
Για οτιδήποτε ξέφυγε από τις προηγούμενες μεθόδους, οι μηχανές αναζήτησης είναι φίλοι μας.
Κάνοντας μια αναζήτηση με το όνομά μας, τα διάφορα email μας και τα ψευδώνυμά μας, μπορεί να βρούμε γωνιές του Internet που να είχαμε βρεθεί πριν από 15 χρόνια, ή και περισσότερα.
Βέβαια, οι μηχανές αναζήτησης δεν ανανεώνονται αυτοστιγμεί για τις διαγραφές που κάναμε νωρίτερα.
Το πιθανότερο είναι στα αποτελέσματα αναζήτησης να εμφανίζεται ακόμα πχ το προφίλ μας στο LinkedIn για κάποιο διάστημα, ασχέτως αν κάνοντας κλικ σε αυτό δεν θα εμφανίζεται τίποτα.
Αργά ή γρήγορα, όμως, οι μηχανές αναζήτησης θα εντοπίσουν την αλλαγή και θα διαγράψουν τα αποτελέσματα.
Ολική διαγραφή όταν έχουμε ένα site ή blog
Αν κάποτε είχαμε φτιάξει ένα site ή ένα blog, και γράψαμε έστω και μερικές δημοσιεύσεις επώνυμα σε αυτό, μπορούμε να ζητήσουμε στις μηχανές αναζήτησης να αφαιρέσουν εντελώς το site μας από τα αποτελέσματά τους.
Στη Google αυτό γίνεται μέσω των Webmaster Tools.
Σημειωτέον αυτή η αφαίρεση από τα αποτελέσματα της Google μπορεί να γίνει μόνο για ένα website που μας ανήκει και το έχουμε συνδέσει με τα Webmaster tools.
Δεν μπορούμε δηλαδή να αφαιρέσουμε πχ τα αποτελέσματα από το LinkedIn που είδαμε παραπάνω.
Webmaster Tools έχουν επίσης και άλλες μηχανές αναζήτησης, όπως το Bing, που ουσιαστικά επηρεάζουν και την αναζήτηση του Yahoo.
Απόκρυψη στον τηλεφωνικό κατάλογο
Αν ζούμε μόνοι και έχουμε τηλέφωνο στο όνομά μας, δεν αποκλείεται το όνομα και το τηλέφωνό μας να είναι διαθέσιμα σε ιστοσελίδες όπως το whitepages.gr.
Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επικοινωνήσουμε με τον πάροχο σταθερής και τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας, προκειμένου να βεβαιωθούμε πως τα στοιχεία μας είναι απόρρητα και δεν είναι διαθέσιμα μέσω αναζήτησης.
Διαγραφή από τα newsletter
Οι περισσότεροι από εμάς λαμβάνουμε πολλαπλά email καθημερινά από διάφορα newsletter, κάποια στα οποία γραφτήκαμε με τη θέλησή μας, κάποια στα οποία γραφτήκαμε άθελά μας, και κάποια τα οποία είναι σκέτο spam.
Κάθε νόμιμο newsletter περιέχει ένα σύνδεσμο unsubscribe στο εσωτερικό του, ο οποίος μπορεί να μας διαγράψει από αυτό.
Διαγραφή του email λογαριασμού μας
Αυτό είναι και το τελευταίο βήμα για να διαγραφούμε πλήρως από το Internet. Το αφήσαμε τελευταίο γιατί θα μας χρειαστεί για την επικοινωνία με ιστοσελίδες που δεν διαθέτουν αυτοματοποιημένη διαγραφή του λογαριασμού μας.
Στις υπηρεσίες Account Killer και justdelete.me θα βρείτε οδηγίες στα αγγλικά για τη διαγραφή και των email λογαριασμών.
Η ολική διαγραφή ολοκληρώθηκε
Με υπομονή και αφοσίωση, η ολική διαγραφή από το Internet είναι θέμα χρόνου.
Δεν πρόκειται να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη, εφόσον όμως είναι αρκετά σημαντικό για εμάς, σε σχετικά σύντομο διάστημα μπορούμε να εξαφανίσουμε ικανοποιητικά τα ίχνη μας.

Επί ποδός στη NASA για αποστολή στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης – Τα «άλματα» της ανθρωπότητας στο διάστημα


Η απειλή του κορονοϊού δεν ήταν αρκετή -τουλάχιστον έως τώρα- για να φρενάρει τον εργασιακό οργασμό στις εγκαταστάσεις της NASA, στην Ουάσιγκτον.
Με κάθε επιβεβλημένη προφύλαξη, από κοντά ή μακρόθεν, με τη χρήση του διαδικτύου, όλα τα μέλη της ισχυρής αμερικανικής επιστημονικής κοινότητας εξακολουθούν να εργάζονται πυρετωδώς, καθώς έχουν να προλάβουν χρονοδιαγράμματα... Προσβλέποντας σε μία δεύτερη προεδρική θητεία, ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε πέρσι τέτοια εποχή, αποφασισμένος να γράψει το όνομα του στη σελίδα της παγκόσμιας Ιστορίας, που θα είναι αφιερωμένη στην εξερεύνηση της «σκοτεινής πλευράς» του φεγγαριού. Έτσι η εντολή που εδόθη από τον Λευκό Οίκο ήταν σαφής: «Έως το 2024 πρέπει να επισκεφθούμε εκ νέου τη Σελήνη και να εξερευνήσουμε περισσότερες περιοχές της επιφάνειάς της». Περιχαρής, μάλιστα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς ανακοίνωσε ότι αυτή η δεύτερη αποστολή στη Σελήνη θα περιλαμβάνει και γυναίκα αστροναύτη.
   «Αυτή τη φορά, θα πάμε και θα μείνουμε! Θα προχωρήσουμε με καινοτόμες τεχνολογίες για να διερευνήσουμε περισσότερες τοποθεσίες σε όλη την επιφάνεια του πλανήτη και ακολούθως, αξιοποιώντας τις πληροφορίες μας από τη Σελήνη, θα κάνουμε το επόμενο τεράστιο άλμα: θα στείλουμε αστροναύτες στον 'Αρη!» υπερθεμάτισε ο επικεφαλής της NASA, Τζιμ Μπριντενστάιν.
   Το σχετικό πλάνο της NASA φέρει το όνομα «'Αρτεμις», της δίδυμης αδελφής του θεού Απόλλωνα, που δάνεισε το όνομά του στην προηγούμενη, πρώτη, αποστολή στη Σελήνη. Εκτείνεται έως το 2030 και, ως προς τον στόχο «Σελήνη» -αν δεν ανατραπεί από τον κορονοϊό- περιλαμβάνει μία δοκιμαστική πτήση μέσα στο 2020 (πιθανότατα τον Ιούνιο ή Ιούλιο), δύο στο 2022 και δύο στο 2023. Το 2024 η προσσελήνωση των αστροναυτών στον νότιο πόλο του πλανήτη, θα γίνει σε δύο διαδοχικές αποστολές. Από το 2025 το πρόγραμμα θα προσανατολιστεί στη δημιουργία μοντέλου προσομοίωσης, προκειμένου να γίνει η προετοιμασία για την αποστολή στον 'Αρη. Όπως σημειώνει η NASA «κρατούμε σταθερή τη ματιά μας στην εξερεύνηση του κόκκινου πλανήτη. Από την έρευνά μας στη Σελήνη, ευελπιστούμε ότι θα στήσουμε ένα ανοικτό πεδίο παρατήρησης. με δυνατότητες που να μπορούν να αναπαραχθούν σε αποστολές στον 'Αρη».
   ΕΝΑΣ ΑΙΩΝΑΣ «ΜΙΚΡΩΝ ΒΗΜΑΤΩΝ» ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ...
   Ο «ΓΡΑΦΙΚΟΣ» ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΠΟΥ ΑΝΟΙΞΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ
   Η Αστρονομία είναι τόσο παλιά όσο και άνθρωπος... Συνδέει τη γέννηση και την ύπαρξή της με το ιδιαίτερο «δομικό» χαρακτηριστικό του. Ο άνθρωπος είναι το μόνο ον του πλανήτη που σηκώνει τα μάτια στον ουρανό και παρατηρεί. Ως εκ τούτου, η Αστρονομία θεωρείται η μητέρα όλων των επιστημών. Έχει τις ρίζες της στη Βαβυλώνα και την Αίγυπτο, όπου ιερείς-αστρονόμοι διαπίστωσαν εμπειρικά ότι οι κλιματολογικές εποχές σχετίζονταν με τη θέση του Ήλιου και των άστρων και ότι αστρικοί ρυθμοί επηρέαζαν τη ροή του χρόνου. Συστηματοποιήθηκε ως επιστήμη από τους αρχαίους Έλληνες φυσιολόγους φιλοσόφους, με τις απαρχές της να τοποθετούνται στον 6ο π.Χ. αι. Η παρατήρηση του ουρανού στην αρχή με τα μάτια κι έπειτα με το τηλεσκόπιο υπήρξε από τις πλέον δημοφιλείς ασχολίες του ανθρώπου. Ωστόσο, η διαδρομή προς το διάστημα μετράει ήδη επισήμως έναν αιώνα και ένα έτος «μικρών βημάτων»... Τόσος χρόνος πέρασε από τότε που ο καθηγητής Φυσικής στο πανεπιστήμιο Κλαρκ της Μασαχουσέτης, Ρόμπερτ Χ. Γκόνταρντ, δήλωσε δημοσίως ότι «είναι δυνατή η πραγματοποίηση ταξιδιού στη Σελήνη με πύραυλο», για να λοιδορηθεί όσο κανείς, με την «ευγενή» μάλιστα τάξη των δημοσιογράφων να τον αποκαλούν σκωπτικά «ο Σεληνάνθρωπος».
   Παρά τις βαθιές ρίζες της Αστρονομίας, το φεγγάρι, εκείνες τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αι., δεν είναι παρά ένας μυστηριώδης πλανήτης «σκαλωμένος» στο ουράνιο στερέωμα, που το πολύ πολύ να φουσκώνει την ψυχή των ερωτευμένων...
   Όταν, λοιπόν, ο Γκόνταρντ αποτολμά, στις 28 Μαρτίου του 1919, να κοινοποιήσει ότι για ένα τέτοιο ταξίδι στη Σελήνη πειραματίζεται ήδη από 1909, επιδεικνύοντας μάλιστα στο αμερικανικό στράτευμα τρία μοντέλα προωθητικών πυραύλων, που θα μπορούσαν να κάνουν το όραμά του πραγματικότητα, αντιμετωπίζεται ως τουλάχιστον γραφικός. Η μακρά έρευνά του περί της δυνατότητας του ανθρώπου να ταξιδέψει στο διάστημα λαμβάνει ελαχιστότατη δημόσια υποστήριξη και η προσβλητική αντιμετώπιση του έργου του τον αναγκάζει να κλειστεί σε απαραβίαστη ιδιωτικότητα και να ξοδέψει στο όραμά του μυαλό και χρήμα. Αναζητεί συνοδοιπόρους, υποστηρικτές στο εγχείρημά του, αλλά μάταια. Στην πραγματικότητα, η μόνη υπολογίσιμη -για την εποχή- χρηματοδότηση, που πετυχαίνει για την προώθηση του πειραμάτων του, είναι 5.000 δολάρια από το Smithsonian Institute, ένα ερευνητικό ίδρυμα, που χρονολογείται από το 1846 και στοχεύει σε «αύξηση και διάδοση της γνώσης».
   Στο μεταξύ, οι συνάδελφοί του ενισχύουν το «ουτοπικόν» του οράματός του... Το Απρίλιο του 1930, μόλις δέκα χρόνια μετά την κοινοποίηση - φιάσκο του Γκόνταρντ, σε συνάντηση Αστρονόμων στη Νέα Υόρκη, Αμερικανός επιστήμονας διατυπώνει δημοσίως την εκτίμηση ότι ο άνθρωπος θα είναι σε θέση να πατήσει στη Σελήνη περί το 2050! «Μακρινό όνειρο το ταξίδι του Σεληνανθρώπου» δημοσιεύουν τις θυμηδίες τους οι εκπρόσωποι του Τύπου...
   Ο Γκόνταρντ δεν θα προλάβει τη δικαίωσή του. Ένας καρκίνος, που τον κατατρώει από καιρό, τον νικά πριν κλείσει τα 63 του χρόνια. Είναι ήδη καλοκαίρι του ΄45.
   Στη δύση της δεκαετίας του ΄50, οι ανθρώπινες «δοσοληψίες» με το διάστημα έρχονται ως απανωτά επιτεύγματα και μετατρέπουν το όραμα του αδικημένου επιστήμονα σε στόχο εφικτό. Οι επικριτές του συνάδελφοί του τρώνε σιγά σιγά τη γλώσσα τους και οι δύσπιστοι εκπρόσωποι του Τύπου τις πένες τους...
   Τον Οκτώβριο του 1957 οι Σοβιετικοί στέλνουν εκατομμύρια έτη φωτός στον ουρανό τον «Σπούτνικ», τον πρώτο δορυφόρο, και τέσσερα χρόνια μετά, τον Απρίλιο του 1961, τον πρώτο άνθρωπο. Ο Γιούρι Γκαγκάριν φωτογραφίζει τη Γη από το διάστημα και, μεσούντος του ψυχρού πολέμου, βάζει... φωτιά στους Αμερικανούς που έχουν εμπεδώσει δραματικά την αλήθεια της θεωρίας του Γκόνταρντ. Η νεόκοπη Αμερικανική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος - NASA (έχει ιδρυθεί το 1958, υπό την πίεση της δραστηριότητας των Σοβιετικών) τρέχει να προλάβει τις επιτυχίες των «εχθρών», χρηματοδοτούμενη με τη μερίδα του λέοντος από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η επιτυχία για τους Αμερικανούς είναι πια θέμα γοήτρου, αλλά έχουν και μια ανεξόφλητη επιταγή προς τον συμπατριώτη τους Γκόνταρντ... Έτσι, το 1959, δίνουν το όνομά του στο Κέντρο Διαστημικής Πτήσης της NASA, αναγνωρίζοντάς τον και καθιστώντας τον έναν από τους πατέρες τις σύγχρονης πυραυλικής.
   Το όραμα του Γκόνταρντ είναι πλέον επίκαιρο όσο ποτέ. Οι Σοβιετικοί εξακολουθούν να φεύγουν μπροστά αφήνοντας τη σκόνη τους στους Αμερικανούς.
   Τον Μάρτιο του ΄65 ο κοσμοναύτης τους, Λεόνοφ, επιχειρεί έξοδο από το σκάφος του και κάνει τα πρώτα βήματα στο διάστημα. Η είδηση ταξιδεύει ανά τον κόσμο. Οι Σοβιετικοί θριαμβολογούν και στο μεταξύ ανοίγουν δρόμους με μη επανδρωμένα σκάφη γι' άλλους πλανήτες. Στις 16 Μαΐου του ΄69 ανακοινώνουν τη επιτυχή αποστολή δύο «εργαστηρίων συλλογής δεδομένων» στην Αφροδίτη.
   Πολύ σύντομα, τον ίδιο μήνα του ίδιου έτους, έρχεται η απάντηση των ΗΠΑ. «Ένα βήμα προς τη Σελήνη» αναφέρουν τα σχετικά δημοσιεύματα, που πιάνουν τους Σοβιετικούς σχεδόν στον ύπνο... «Στο πλαίσιο του προγράμματος για την κατάκτηση της Σελήνης, οι Αμερικανοί απογείωσαν το «Απόλλων Χ», επανδρωμένο με τους κοσμοναύτες Στάφορντ, Γιανγκ και Σέρναν, οι οποίοι έφτασαν κοντά στη Σελήνη και τέθηκαν σε τροχιά γύρω από αυτήν. Σέρναν και Στάφορντ πραγματοποίησαν έξοδο με τη σεληνάκατο που αποκολλήθηκε από το κυρίως διαστημόπλοιο και πλησίασε τον δορυφόρο της Γης, σε απόσταση 15 χλμ.» δημοσιεύουν οι εφημερίδες.
   Οι Σοβιετικοί βγάζουν στη δημοσιότητα μικρές και μεγάλες μυστικές διαστημικές πτήσεις, προσπαθώντας να ανακτήσουν την πρωτιά στην... άλωση του διαστήματος.
   Αλλά οι Αμερικανοί κρατούν το... καλό για μόλις δύο μήνες μετά. Στις 20 Ιουλίου του 1969 τα πρωτοσέλιδα όλων των εφημερίδων του κόσμου «φιλοξενούν» τη φωτογραφία των πρώτων ανθρώπων, που πάτησαν στο φεγγάρι. Είναι ο Νιλ 'Αρμστρονγκ και ο Έντουιν Όλντριν, που οδήγησαν θαλαμίσκο του Απόλλωνα στη σεληνιακή «Θάλασσα της Γαλήνης» και έξι μέρες μετά βγήκαν και περπάτησαν στην επιφάνεια του πλανήτη.
   Την προηγούμενη μέρα, την ώρα που οι κοσμοναύτες άφηναν το αποτύπωμα της μπότας τους στην επιφάνεια της Σελήνης, εκατομμύρια άνθρωποι παρακολουθούσαν σε απευθείας μετάδοση από την αμερικανική τηλεόραση. Σε λίγο άκουγαν με δέος τα λόγια του 'Αρμστρονγκ: «Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα». Οι Αμερικανοί πήραν τη ρεβάνς...


   Τόνια Α. Μανιατέα

ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ η ΨΥΧΩΣΗ ΓΙΑΤΡΕ ΜΟΥ ;;

Καλές είναι οι συμβουλές των γιατρών, αλλά για πάρτε και καμία γνώμη ψυχίατρου! 
Λίγες μέρες είμαστε μέσα, και αρχίσαμε να συμπεριφερόμαστε σαν κατάδικοι στα κελιά !
Πρέπει να δοθεί γρήγορα μία λύση, γιατί λαοί ολόκληροι χωρίς καμία ελπίδα για το εργασιακό τους μέλλον, και με άπλετο φόβο για τη ζωή τους, θα θερίσει το άγχος ,η κατάθλιψη και η διπολική διαταραχή! 
Λίγο βγαίνεις στο δρόμο για φαγητό και για φάρμακα, και βλέπεις τον απέναντι να σε κοιτάει με ένα βλέμμα ,σαν να είδε το «χάρο που βγήκε παγανιά»!
 Δεν μιλούσαμε που δεν μιλούσαμε ο ένας τον άλλον, και ανταλλάξαμε μηνύματα από τα κινητά, τώρα βλέπεις ανθρώπους στο δρόμο και αλλάζεις πεζοδρόμιο, σαν να βλέπεις το σκύλο το ροτβάιλερ του γείτονα… 
Τι να το κάνεις αν θα βάψει η άλλη τα χείλια, και θα φτιάξει τα ματοτσίνορα ;αφού θα είναι κρυμμένα όλα κάτω από τη μάσκα; 
Τις μπουργκες κοροϊδεύαμε, αλλά ξαφνικά γίνανε όλες στο δρόμο σαν τις σκλάβες του Γιλντίζ … 
Άσε που το μεγαλύτερο θύμα από όλα, πιο πολύ και από τον τουρισμό θα είναι το καμάκι… 
Δεν πα να είναι η άλλη θεά του Ολύμπου, να τα έχει πετάξει όλα έξω, το μισό στήθος και το μίνι και να έχει πάει σε τρία κομμωτήρια και σε 8 σπα ;; 
Άμα δεν έχει χαρτί από το Ινστιτούτο Παστέρ δεν θα την πλησιάσει ούτε ξαναμμένος Μπαγκλαντεσιανός .. 
Θα κυκλοφορούν όλοι με το χαρτί του γιατρού και το χαρτί της εξόδου, όπως ο Κωνσταντάρας με το τρελόχαρτο στην ταινία.. 
Για αυτό σας λέω όσο είναι κάπως νωρίς, πρέπει να δώσουν μία λύση ,πριν μας πιάσει η λύσσα πιο γρήγορα από τον ιό… Πνευμονία η ψύχωση ;;
Ιδού το δίλημμα γιατρέ μου… 


Θόδωρος Γαλανόπουλος

Ιδιώτες γιατροί προσφέρουν το επίδομα επιμόρφωσης των 600 ευρώ στα νοσοκομεία της χώρας

Σε μια κίνηση ανθρωπιάς προχώρησαν πολλοί ιδιώτες γιατροί στην Ελλάδα αλλά και στη Μεσσηνία. 

Συγκεκριμένα ανήρτησαν στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτό το μήνυμα

ΔΗΛΩΣΗ - ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ

Η ατομική μου ευθύνη ως πολίτη και ως ιατρού, μου επιβάλλει να αρνηθώ τη συμμετοχή - συνενοχή μου στο επίδομα επιμόρφωσης των 600 ευρώ και εξουσιοδοτώ το Υπουργείο να διαθέσει το ποσό που μου αντιστοιχεί, στην ενίσχυση του αγώνα των υγειονομικών και των Νοσοκομείων της χώρας, στον αγώνα κατά της πανδημίας.
Οι γιατροί ουσιαστικά επιστρέφουν στο κράτος το επίδομα και ζητούν με αυτά τα χρήματα να ενισχυθούν τα νοσοκομεία όλης της χώρας που αυτή τη στιγμή το έχουν ανάγκη

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου