28.10.17

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες την Κυριακή

Νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες τις πρωινές ώρες στα Δωδεκάνησα και πιθανόν στην Κρήτη, με βαθμιαία όμως βελτίωση, αλλά και παροδικές βροχές από το βράδυ στα δυτικά, προβλέπει για αύριο Κυριακή η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 με 6 και από το απόγευμα δυτικοί νοτιοδυτικοί στα νότια έως 7 μποφόρ.
Παγετός θα σημειωθεί τη νύχτα και νωρίς το πρωί τοπικά στα βόρεια και κεντρικά ηπειρωτικά.
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Αίθριος και βαθμιαία αραιές νεφώσεις οι οποίες από το βράδυ θα αυξηθούν.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και σταδιακά από το μεσημέρι δυτικοί νοτιοδυτικοί στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 3 έως 17 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Αίθριος και στην Πελοπόννησο και το Ιόνιο λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στα νότια. Από το βράδυ οι νεφώσεις θα αυξηθούν και στις υπόλοιπες περιοχές.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 5 και στο ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Σταδιακά από το μεσημέρι δυτικοί νοτιοδυτικοί με την ιδία ένταση.
Θερμοκρασία: Από 8 έως 18 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο τοπικά από 00 (μηδέν) έως 13 βαθμούς κελσίου.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Γενικά αίθριος και στα ανατολικά και νότια τις πρωινές ώρες λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα νωρίς το πρωί στα ανατολικά έως 6 μποφόρ. Σταδιακά από το μεσημέρι δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και βαθμιαία στα νότια έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 6 έως 22 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια τοπικά 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.
Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες μέχρι τις πρωινές ώρες πιθανόν στη Κρήτη θα είναι πρόσκαιρα ισχυρές. Βαθμιαία βελτίωση από τα βόρεια.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς 5 με 6 και στα νότια έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 βαθμούς κελσίου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα νότια, οι οποίες μέχρι τις πρωινές ώρες στα Δωδεκάνησα θα είναι τοπικά ισχυρές. Σταδιακή βελτίωση από τα βόρεια.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ. σταδιακά μετά το μεσημέρι νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 21 βαθμούς κελσίου. στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Αττική
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες και γρήγορα αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία από το μεσημέρι δυτικοί νοτιοδυτικοί στα ανατολικά και νότια πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 22 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλονίκη
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που από το βράδυ σταδιακά θα πυκνώσουν.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και παροδικά έως 6 μποφόρ. Πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 17 βαθμούς κελσίου.

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΧΑΡΑΞΕ Η ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ – Ξεκίνησε η διάλυση ολόκληρων κρατών της ΕΕ – Ποιες χώρες θέλουν να αποσχιστούν


xartis-aposxistikon-kinimaton


Το κοινοβούλιο της ανεξαρτησίας ψήφισε  υπέρ της ανεξαρτησίας από την Ισπανία, με τον Μαριάνο Ραχόι να απαντά με προκήρυξη εκλογών στην περιφέρεια.
Πολλές όμως είναι οι περιοχές της Ευρώπης που βλέπουν με καλό μάτι την κίνηση αυτή της Καταλονίας και που σκέφτονται να προβούν σε παρόμοιες κινήσεις, θέλοντας να αναδιαμορφώσουν τον ευρωπαϊκό χάρτη.


Ο ευρωπαϊκός χάρτης με τις περιοχές που ζητούν ανεξαρτησία ή αυτονομία
europe_5Η Guardian έχει φτιάξει έναν χάρτη, με όλες τις περιοχές που σκέφτονται κάτι παρόμοιο.
Επαρχία Ίστρια
Πληθυσμός: 208.000, 4,9% του συνόλου
Το Κόμμα Δημοκρατικής Συνέλευσης της Ίστρια (IDS) επιθυμεί μεγαλύτερη περιφερειακή αυτονομία και αποκέντρωση σε όλη τη χώρα, αλλά κυρίας στην ίστρια, μια περιοχή που διασχίζει την Κροατία και τη Σλοβενία και των οποίων τα σύνορα δεν έχουν καθοριστεί σαφώς μετά τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας το 1991. Στην ιδανική περίπτωση, το IDS θα ήθελε να δει τη δημιουργία μιας διακρατικής και διασυνοριακής ευρωπεριφέρειας.
Μοράβια, Τσεχική Δημοκρατία
Πληθυσμός: 3 εκατομμύρια, 30% του συνόλου
Η Μοράβια ήταν μια ιστορική τσεχική περιοχή μαζί με τη Σιλεσία και τη Βοημία και παρόλο που τυπικά καταργήθηκε το 1949, εξακολουθεί να θεωρείται ως μια συγκεκριμένη περιοχή με τη δική της ταυτότητα. Ένα μικρό μη κοινοβουλευτικό κόμμα, το Moravané υποστηρίζει την ανεξαρτησία μέσω της αποκατάστασης μιας μοραβικής νομοθεσίας από το 2005.

Άνω Σιλεσία, Πολωνία
Πληθυσμός: 3 εκατομμύρια, 7,8% του συνόλου
Η Σιλεσία είναι μια περιοχή κυρίως στη νοτιοδυτική Πολωνία με μικρές περιοχές στη Γερμανία και την Τσεχία. Περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι δήλωσαν την ταυτότητα της Σιλεσίας στην πολωνική απογραφή του 2011 και το Κίνημα Αυτονομίας της Σιλεσίας (RAS), με επικεφαλής τον Τζέρζι Γκορτζέλικ, κέρδισε το 8,5% των ψήφων στις τοπικές εκλογές του 2010. Υποστηρίζοντας την αυτονομία της ευρύτερης περιοχής, το RAS θεωρεί την Σιλεσία ως «χωριστό έθνος» αντί να αποτελείται από Πολωνούς, Τσέχους ή Γερμανούς.

Η περιοχή Székely, Ρουμανία
Πληθυσμός: 500.000, 2,5% του συνόλου
Το Székely Land είναι μαι περιοχή της κεντρικής Ρουμανίας, με κάποιους από τους Ούγγρους κατοίκους της να αναζητούν μεγαλύτερη αυτονομία. Σύμφωνα με μια απογραφή του 2011, περίπου 1,2 εκατομμύρια Ούγγροι ζουν στη Ρουμανία, με τους μισούς εξ αυτών στο Székely Land. Είανι η μεγαλύτερη μειονοτική ομάδα στη χώρα, αφότου η Ουγγαρία έχασε τα δύο τρίτα της επικράτειάς της από τους γείτονές της μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΡΩΠΗ Μπόρνχολμ, Δανία
Πληθυσμός: 39.664, 0,7% του συνόλου
Το Μπόρνχολμ, ένα μικρό νησί στη Βαλτική Θάλασσα με πληθυσμό περίπου 40.000 κατοίκους, είχε ένα ενεργό κόμμα αυτοκυβέρνησης που επιδιώκει ανεξαρτησία ή μεγαλύτερη αυτονομία από τη δεκαετία του 1990. Ωστόσο, παρά τη μεγάλη δημοτικότητα κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος της Σκωτίας και την τρέχουσα υποστήριξη της προσπάθειας ανεξαρτησίας της Καταλονίας, σπάνια συγκεντρώνει περισσότερες από μερικές εκατοντάδες ψήφους.

Νησιά Φερόες, Δανία
Πληθυσμός: 50.030, 0,9% του συνόλου
Αφότου ψήφισαν για ανεξαρτησία το 1946, τα νησιά Φερόε υπήρξαν αυτόνομη, αυτοδιοικούμενη χώρα στο βασίλειο της Δανίας από το 1948. Αναφέροντας γλωσσικές και πολιτιστικές διαφορές καθώς και τα 900 χιλιόμετρα που τους χωρίζουν γεωγραφικά από τη Δανία, τέσσερα τοπικά κόμματα -που αντιπροσωπεύουν τις 17 από τις 33 έδρες στο κοινοβούλιο – επιδιώκουν πλήρη ανεξαρτησία ως κυρίαρχο κράτος.

ΝΟΤΙΑ ΕΥΡΩΠΗ Λομβαρδία, Ιταλία
Πληθυσμός: 10 εκατομμύρια, 17% του συνόλου
Μια από τις πλουσιότερες περιφέρειες της Ιταλίας και πατρίδα του Μιλάνοy, η Λομβαρδία θέλει μεγαλύτερη αυτονομία από τη Ρώμη και κυρίως αυτό που σκέφτεται είναι το πώς θα δαπανήσει τα χρήματά της. Πολλοί ψηφοφόροι της επριοχής αυτής, όπως και του Βένετο πιστεύουν ότι οι φόροι τους πηγαίνουν στον φτωχότερο νότο αντί να συμβάλλουν στις τοπικές επενδύσεις. Το 40% περίπου υποστήριξε αυτό το στόχο σε πρόσφατο δημοψήφισμα, αν και το αληθινά αποσχιστικό αίσθημα περιορίζεται σε μικρές ομάδες ενώ το τοπικό κόμμα ανεξαρτησίας έχει μόνο ένα δημοτικό σύμβουλο.

Βένετο, Ιταλία
Πληθυσμός: 4,9 εκατομμύρια, 8% του συνόλου
Η περιέφερεια Βέντο και η πρωτεύουσά του η Βενετία είναι ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας στην οικονομία της Ιταλίας. Η περιοχή επιδιώκει σημαντικά μεγαλύτερη αυτονομία από τη Ρώμη και ιδιαίτερα πρόσθετες εξουσίες για τον καθορισμό των φόρων της. Όπως και η Λομβαρδία όμως, οι περισσότεροι κάτοικοι δεν θέλουν πλήρη ανεξαρτησία.

Σικελία, Ιταλία
Πληθυσμός: 5 εκατομμύρια, 8,255 του συνόλου
Προωθώντας μια ξεχωριστή τοπική κληρονομιά, πολιτισμό και γλώσσα, διάφορα κινήματα στην αυτόνομη περιοχή της Σικελίας της Ιταλίας επιδιώκουν μεγαλύτερη αυτονομία ή πλήρη ανεξαρτησία. Ένα κόμμα αυτονομιστών διοικεί το νησί από το 2008 έως το 2012.

Νότιο Τιρόλο, Ιταλία
Πληθυσμός: 511.000, 0,9% του συνόλου
Το κυριότερο γερμανόφωνο νότιο Τιρόλο βρίσκεται υπό την ιταλική κυβέρνηση από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η περιοχή κέρδισε σημαντικη΄αυτονομία από τη Ρώμη στη δεκαετία του 1970, αλλά ένα αποσχιστικό κίνημα – συμπεριλαμβανομένης της ομάδας απελευθέρωσης που διεξήγαγε εκστρατεία βομβιστικών επιθέσεων κατά τη διάρεκια της δεκαετίας του ‘50 και του ‘60, έχει ζητήσει την επανένωση με την Αυστρία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως πάνω από το μισό του πληθυσμού τάσσονται υπέρ της απόσχισης.

Κορσική, Γαλλία
Πληθυσμός: 329.599, 0,49% του συνόλου
Το εθνικιστικό κίνημα της Κορσικής επιδιώκει μεγαλύτερη αυτονομία για το νησί από τη δεκαετία του 1960. Το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο της Κορσικής απαιτεί ανεξαρτησία από το 1976 με μια εκστρατεία βομβιστικών επιθέσεων και δολοφονιών – ο νομάρχης του νησιού σκοτώθηκε το 1998 – αλλά ανακοίνωσε πρόσφατα το «τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων». Ένας συνασπισμός υπέρ της αυτονομίας, ο Pè a Corsica, κέρδισε 24 από τις 51 έδρες της Κορσικής στις περιφερειακές εκλογές του 2015.

ΔΥΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ Φλάνδρα, Βέλγιο
Πληθυσμός: 6,4 εκατομμύρια, 56,3% του συνόλου
Η πιο ευημερούσα και κυρίως ολλανδόφωνη περιοχή στο βορρά έχει από καιρό αναζητήσει αποχώρηση. Η Νέα Φλαμανδική Συμμαχία είναι το μεγαλύτερο κόμμα στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο. Έχει μετριάσει τα αιτήματά της ως μέρος του σημερινού συνασπισμού, αλλά αποσκοπεί να πιέσει για περαιτέρω σταδιακή αποκέντρωση μετά τις εκλογές του 2019.

Βαλονία, Βέλγιο
Πληθυσμός: 3,6 εκατομμύρια, 32% του συνόλου
Οι βελγικές περιφέρειες έχουν ήδη μεγάλη αυτονομία και οι περισσότεροι κάτοικοι της Βαλονίας θέλουν να παραμείνουν στο Βέλγιο, ενώ υπερασπίζονται και προάγουν τη γαλλική γλώσσα και την πολιτιστικής τους ταυτότητα. Τα κινήματα ανεξαρτησίας, καθώς και οι ομάδες που ζητούν να ενσωματωθεί στη Γαλλία το γαλλόφωνο Βέλγιο, έχουν συγκεντρώσει ιστορικά λίγη υποστήριξη.

Βρετάνη, Γαλλία
Πληθυσμός: 3,3 εκατομμύρια, 55 του συνόλου
Η Βρετάνη έχει μια ισχυρή πολιτιστική ταυτότητα και η περιοχή θεωρείται ένα από τα έξι Κελτικά έθνη μαζί με την Κορνουάλη, την Ιρλανδία, τη Νήσου του Μαν, τη Σκωτία και την Ουαλία. Οι εθνικιστές αναζητούν την αυτονομία, εντός ή εκτός της Γαλλίας, της υπεράσπισης και προώθησης της μουσικη, των παραδόσεων και των συμβόλων της Βρετάνης, συμπεριλαμβανομένης της Βρετονικής γλώσσας, την οποία μιλούν περίπου 200.000 άνθρωποι. Δημοσκόπηση του 2013 διαπίστωσε πως το 18% των Βρετόνων υποστηρίζει την ανεξαρτησία, ενώ το 37% δήλωσε ότι περιγράφουν πρώτα τους εαυτούς τους ως Βρετόνοι.

Βαυαρία, Γερμανία
Πληθυσμός: 12,9 εκατομμύρια κάτοικοι, 15,6% του συνόλου
Ο βαυαρικός εθνικισμός υπήρξε ισχυρός από την ενσωμάτωση του κράτους στη Γερμανία το 1871. Ενώ το αποσχιστικό κόμμα της Βαυαρίας υπήρξε σημαντικός παράγοντας τη δεκαετία του 1950, το εκλογικό του μερίδιο έπεσε στις επόμενες δεκαετίες. Ωστόσο, μια δημοσκόπηση του 2017 υποδηλώνει πως ένας στους τρεις Βαυαρούς τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας.

Βόρεια Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο
Πληθυσμός: 1,8 εκατομμύρια, 2,8% του συνόλου
Ο εθνικισμός του Ulster, που επιδιώκει την ανεξαρτησία της Βόρειας Ιρλανδίας από το Ηνωμένο Βασίλειο , υπήρξε ένα μειονοτικό κίνημα από τη δεκαετία του 1920, αλλά δεν υποστηρίζεται από κανένα από τα κυριότερα πολιτικά κόμματα της περιοχής. Παρόλο που απολαμβάνει μια αναβίωση μετά την αγγλοιρλανδική συμφωνία του 1985, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την υποστήριξη μεγάλου τμήματος της περιοχής.

Σκωτία, Ηνωμένο Βασίλειο
Πληθυσμός: 5,4 εκατομμύρια, 8,2 του συνόλου
Η Σκωτία άρχισε να επιδιώκει κυριαρχία στα μέσα του 19ου αιώνα και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας διεξάγει εκστρατεία για πλήρη ανεξαρτησία από τότε που ιδρύθηκε το 1934. Περισσότεροι από το 845 των ψηφοφόρων της Σκωτίας ψήφισαν σε δημοψήφισμα ανεξαρτησίας το 2014, με το 44,7% να τάσσεται υπέρ και το 55,3% κατά. Ο Νικολά Στέρτζεον, ηγέτης του SNP και ο πρώτος υπουργός της Σκωτίας, δήλωσε ότι ένα ακόμη δημοψήφισμα είναι πολύ πιθανόν μετά την απόφαση για έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ουαλία, Ηνωμένο Βασίλειο
Πληθυσμός: 3,1 εκατομμύρια κάτοικοι, 4,7% του συνόλου
Η Ουαλία είχε ένα κίνημα ανεξαρτησίας από τα μέσα του 19ου αιώνα, και το εθνικιστικό κόμμα Plaid Cymru, έχει κάνει διαορες εκστρατείες για κυριαρχία από την ίδρυσή του το 1925. Όπως η Σκωτία, η Ουαλία ψήφισε υπέρ της αποκέντρωσης στο δημοψήφισμα του 1997. Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, πάνω από το 40% των ψηφοφόρων της Ουαλίας ζητούν περισσότερες εξουσίες για τη συνέλευση, ενώ περίπου το 255 τάσσεται υπέρ της πλήρους ανεξαρτησίας.

ΦΩΤΟ - ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Βρήκαν σπήλαιο 50 χλμ. στη Σελήνη


moon-708_2

Ένας ιαπωνικός δορυφόρος, ο Selenological and Engineering Explorer (Selene), που παλαιότερα βρισκόταν σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, ανακάλυψε σε αυτήν ένα τεράστιο σπήλαιο, που εκτιμάται ότι έχει μήκος 50 χιλιομέτρων και πλάτος 100 μέτρων.
Αυτό επιβεβαίωσε τώρα η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία (JAXA) και ανακοίνωσε ότι το σπήλαιο θα ήταν ιδανικό για να αξιοποιηθεί ως προστατευμένη διαστημική βάση, διευκολύνοντας έτσι μια μελλοντική εποίκιση του φεγγαριού.
Στην επιφάνεια της Σελήνης, στην περιοχή των λόφων Μάριους, φαίνεται από ψηλά το στρογγυλό άνοιγμα του σπηλαίου με πλάτος 50 μέτρων και βάθος επίσης 50 μέτρων.

selini_0Η περαιτέρω μελέτη με ραντάρ που μπορεί να «δει» κάτω από την επιφάνεια, σύμφωνα με τις βρετανικές «Γκάρντιαν» και «Ιντιπέντεντ», αποκάλυψε ένα πολύ μεγαλύτερο σπήλαιο.
Η υπόγεια κοιλότητα μπορεί να περιέχει νερό σε μορφή πάγου, το οποίο θα ήταν δυνατό να αξιοποιηθεί, ακόμη και για τη μετατροπή του σε καύσιμα.
Οι ιάπωνες επιστήμονες εκτιμούν ότι το τεράστιο φυσικό τούνελ σχηματίσθηκε από λάβα που χύθηκε, όταν στη Σελήνη υπήρχε έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα πριν από περίπου 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια.
Με δεδομένο ότι η Σελήνη δεν διαθέτει προστατευτική ατμόσφαιρα, σπήλαια αυτού του είδους είναι κατ” εξοχήν υποψήφια για σεληνιακές βάσεις. Έχουν σταθερή θερμοκρασία (ενώ στην επιφάνεια η μέση θερμοκρασία κινείται από 107 βαθμούς Κελσίου τη μέρα έως μείον 153 βαθμούς τη νύχτα) και μπορούν να προστατεύσουν τόσο τους ανθρώπους όσο και τον εξοπλισμό τους από τους αστεροειδείς, τους μικρομετεωρίτες και την ακτινοβολία, την κοσμική και την υπεριώδη του Ήλιου.
Η Ιαπωνία έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να στείλει αστροναύτη στο φεγγάρι για πρώτη φορά γύρω στο 2030, πιθανώς μαζί με τη NASA και άλλες χώρες.
Η Κίνα θέλει να στείλει την πρώτη επανδρωμένη αποστολή της στη Σελήνη το 2036 και έχει φιλόδοξα σχέδια για τη δημιουργία μόνιμης σεληνιακής αποικίας. Η Ρωσία θέλει επίσης να ξεκινήσει την κατασκευή μιας βάσης, αρχικά για τέσσερις ανθρώπους, έως το 2030. Και οι ΗΠΑ, που πρώτες -και μόνες μέχρι τώρα- πάτησαν το πόδι τους εκεί, έχουν τα δικά τους σχέδια επιστροφής.

Μια ασπιρίνη την ημέρα διώχνει αυτό το είδος του καρκίνου!

Η ασπιρίνη ως ασπίδα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου; 
Και όμως, ναι

Το να παίρνετε μία ή δύο ασπιρίνες την ημέρα για τουλάχιστον πέντε έτη, αποδείχτηκε μέσω νέας έρευνας από επιστήμονες στη Δανία ότι μειώνει αισθητά τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
Προγενέστερες μελέτες είχαν επίσης δείξει ότι η ασπιρίνη και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), όπως η ιβουπροφαίνη μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, αλλά δεν ήταν σαφές σε τι ποσότητα θα έπρεπε να ληφθούν και για πόσο χρονικό διάστημα.
Τώρα, χρησιμοποιώντας δεδομένα από περισσότερα από 113.000 άτομα, οι ερευνητές προσπάθησαν να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα για την ακριβή σχέση μεταξύ της ασπιρίνης και των ΜΣΑΦ, με την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Σε γενικές γραμμές, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία, την εθνικότητα και τον τρόπο ζωής. Περισσότερο από το 90% των περιπτώσεων διαγιγνώσκονται σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου.
Στη νέα μελέτη από τη Δανία, η λήψη χαμηλής δόσης ασπιρίνης καθημερινά για τουλάχιστον πέντε έτη φαίνεται ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 27%, και η χρήση ΜΣΑΦ (όχι ασπιρίνη) για τουλάχιστον πέντε έτη φαίνεται να τον μειώνει κατά 30%.
Από την άλλη πλευρά, αυτή η λήψη ασπιρίνης δεν μετέβαλε τον κίνδυνο ορθοκολικού καρκίνου, σύμφωνα και με τα όσα δημοσίευσαν οι Δανοί επιστήμονες στην σχετική επιστημονική επιθεώρηση Annals of Internal Medicine.
“Παρ' εκτός και αν η ασπιρίνη σε χαμηλή δόση λαμβάνεται συνεχώς (καθημερινά), υπάρχει πολύ μικρή προστασία έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου”, ανέφερε στο Reuters Health ο επικεφαλής της έρευνας δρ Soren Friis από το Κέντρο Ερευνών της Δανικής Εταιρείας Καρκίνου στην Κοπεγχάγη.
Τα ΜΣΑΦ (όχι η ασπιρίνη) ήταν επίσης προστατευτικά έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου με συνεπή μακροχρόνια χρήση, και μάλιστα σε αυτή την περίπτωση “υπήρχε ένδειξη ότι ακόμη και η μη-συνεχής λήψη αυτών των φαρμάκων μπορεί να είναι (οριακά) αποτελεσματικά για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου”, είπε ο δρ Friis.
Κίνδυνοι αυτής της πρακτικής και περιορισμοί στην συγκεκριμένη έρευνα
Η ασπιρίνη και τα ΜΣΑΦ φέρουν τους δικούς τους κινδύνους, όμως. Η μακροχρόνια χρήση μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερική αιμορραγία, για παράδειγμα, οπότε η πιθανή μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου θα χρειαστεί να αντισταθμιστεί με ενέργειες για αυτές τις πιθανές παρενέργειες.
Επίσης, η μελέτη είχε αρκετούς περιορισμούς. Για παράδειγμα, οι ερευνητές είχαν στοιχεία για τους χρήστες που έχουν λάβει ασπιρίνη ή ΜΣΑΦ από συνταγές των γιατρών τους μόνο. Δεν είχαν στοιχεία για ασθενείς που αγόραζαν τέτοια φάρμακα μόνοι τους, χωρίς συνταγογράφηση. Επίσης, οι ερευνητές δεν μπορούν να αποκλείσουν την πιθανότητα ότι άλλοι παράγοντες μπορεί να αύξησαν τον κίνδυνο των συμμετεχόντων για καρκίνο του παχέος εντέρου, όπως η παχυσαρκία, οι διατροφικές συνήθειες, η χρήση αλκοόλ και το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου.

Πύργος: Παρατράγουδα με φέιγ βολάν στο φινάλε της παρέλασης

"Ζήτω το έθνος - Κάτω το κράτος των άθεων - Κάτω το κράτος των ανθέλληνων - Αντισταθείτε - Ξεσηκωθείτε".

Τα παραπάνω αναγράφονταν στα φέιγ βολάν που πέταξαν άγνωστοι από ταράτσα πολυκατοικίας της οδού Μανωλοπούλου, στη συμβολή με την οδό Γκοτσίνα, αμέσως μετά το τέλος της παρέλασης.

Τα φέιγ βολάν που φέρουν τα "σφραγίδα" της Εθνικής Δράσης Ηλείας, έσπευσαν αρκετοί να πιάσουν για να δουν τι γράφουν, ενώ η Ομάδα Συλλήψεων της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, έσπευσε να αναζητήσει τους δράστες αυτής της πράξης.

Αυτό ήταν και το πιο σοβαρό παρατράγουδο, που συνέβη στην φετινή παρέλαση...



ilialive

"ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ....ΓΚΑΝΤΕΜΙΑ " - Οι 3 τρόποι να διώξετε την αρνητική ενέργεια και να φέρετε ευτυχία και τύχη στο σπίτι σας!

Πολλοί από εμάς έχουμε παρατηρήσει πολλές φορές ότι μετά από την επίσκεψη ενός φίλου, ενός γνωστού, ενός συγγενή, ενός συναδέλφου, όλα μας πηγαίνουν στραβά. 
Αρκετές φορές οφείλεται στην αρνητική ενέργεια που έχει αυτό το άτομο μέσα του.
Σίγουρα δεν γνωρίζει ότι κουβαλάει αυτή τη «γκαντεμιά» πάνω του. Το αποτέλεσμα όμως είναι πως η αρνητική ενέργεια είναι σαν τον αέρα, απλώνεται παντού. Καταλαμβάνει τους χώρους του σπιτιού, το διαποτίζει. Αυτό έχει σαν συνέπεια να αρχίζουν οι αναποδιές, οι εντάσεις, ο θυμός, ο φόβος, η γκρίνια, οι καθυστερήσεις σε κάτι που περιμέναμε και οτιδήποτε άλλο αρνητικό μπορεί να προκύψει.
Η εκκλησία το αποκαλεί γλωσσοφαγιά και προτείνει το λιβάνισμα, με την προυπόθεση αυτός που λιβανίζει να λέει: Ιησούς Χριστός νικά κι όλα τα κακά σκορπά. Είναι κ αυτός ένας τρόπος απελευθέρωσης από το «κακό».
Στον αντίποδα υπάρχουν και οι ενεργειακοί καθαρισμοί. Ένας από αυτούς το «φασκομήλιασμα».
Το φασκόμηλο από την αρχαιότητα το χρησιμοποιούσαν για να διώξουν τα κακά πνεύματα. Στον μεσαίωνα για την για την απολύμανση χωρών που ζούσαν άρρωστοι ,καίγοντας το στα κάρβουνα. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς είναι τα παρακάτω: ανάβουμε τρία κεριά ρεσώ και τα τοποθετούμε στο κέντρο του κάθε δωματίου. Παίρνουμε ένα πήλινο κεσεδάκι και βάζουμε μέσα αρκετά φύλλα φασκόμηλο.
Ανάβουμε ένα σπίρτο για να πάρει φωτιά. Μετά από ένα λεπτό η φωτιά θα σβήσει μόνη της. Το φασκόμηλο αρχίζει να καίγεται, να βγάζει καπνό, να ΄χει μια χαρακτηριστική μυρωδιά. Πηγαίνουμε στις τέσσερεις γωνιές κάθε δωματίου κουνάμε το κεσεδάκι δεξιά αριστερά, ώστε να απλωθεί ο καπνός παντού και σε κάθε γωνία λέμε τρεις φορές τα παρακάτω λόγια διώχνω την αρνητική ενέργεια από τα δωμάτιο αυτό. 
Διώχνω την αρνητική αύρα όλων των ανθρώπων που μπήκαν από το δωμάτιο αυτό.
Διώχνω τα αρνητικά συναισθήματα. Προσελκύω θετικά συναισθήματα χαράς, αγάπης, ευδαιμονίας, ευτυχίας μέσα στο δωμάτιο αυτό. Όταν τελειώσω τη διαδικασία ανοίγω τα παράθυρα να φύγει ο καπνός, να μπει καθαρός αέρας να καθαρίσει και αυτός με τη σειρά του το χώρο. Στην αρχή μπορεί να αισθανθούμε άβολα και λίγο περίεργα μέχρι να καθαρίσει ο χώρος.
Άλλος τρόπος είναι να ρίξουμε μια σταγόνα από καθαρό αιθέριο ρόδου στις τέσσερεις πάλι γωνίες του κάθε δωματίου όμως επειδή το συγκεκριμένο αιθέριο είναι πολύ ακριβό το αποφεύγουμε.
Μπορούμε να καθαρίσουμε το χώρο βάζοντας να παίζει η ενάτη συμφωνία του Μπετόβεν η οποία είναι μια ωδή στη χαρά, όπως αναφέρει το anapnoes.
Αυτοί είναι μερικοί απλοί τρόποι που κρατούν καθαρό ενεργειακά το σπίτι μας που όσο πιο συχνά του κάνουμε τόσο πιο ήρεμα και όμορφα θα αισθανόμαστε.

Μην ξεχαστείτε: Γυρίζουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω

Η αλλαγή είναι ταυτόχρονη για όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. τα οποία έχουν υιοθετήσει το μέτρο.

Την Κυριακή, στις 29 Οκτωβρίου όπως γίνεται κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, θα περάσουμε από τη θερινή στη χειμερινή ώρα, με τους δείκτες των ρολογιών να γυρνάνε μία ώρα πίσω. 
Έτσι, στις 04:00 τα ξημερώματα θα πρέπει γυρίσουμε τους δείκτες των ρολογιών στις 03:00. 
Η ώρα αυτή θα διατηρηθεί έως και το Μάρτιο του 2018.
Υπενθυμίζεται ότι η αλλαγή της ώρας, σύμφωνα με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποχρεώνει όλα τα κράτη μέλη να την τηρήσουν με νόμο, γίνεται, πλέον, την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου στη 01.00 π.μ. ώρα Γκρίνουιτς (GMT) και τελειώνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του ίδιου έτους πάλι στη 01.00 π.μ. ώρα Γκρίνουιτς.
Η αλλαγή είναι ταυτόχρονη για όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. τα οποία έχουν υιοθετήσει το μέτρο. Το βασικό πλεονέκτημα της χρήσης του μέτρου της θερινής ώρας είναι η εξοικονόμηση ενέργειας. Συνολικά, κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον Ήλιο.
Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου όπου τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά, μια ιδέα που όμως εγκαταλείφθηκε γρήγορα.

Η επικαιρότητα της ημέρας

 Η κυρία είναι εκπαιδευτικός και συνόδευσε τους μαθητές της στην παρέλαση στο Ναύπλιο.  
 Τα τουϊτ, μόλις ανέβηκε η φωτογραφία, έδωσαν και πήραν. 
Ανάμεσά σε άλλα:
__ Στο Σταρ γρήγορα να τη βαθμολογήσει η Βίκυ Καγιά.
_ Στον ΣΚΑΙ μήπως σκάσει κι εκείνος ο Χριστόπουλος
_ Αντικείμενο συζήτησης το εξαντρίκ ντύσιμο ξανθής εκπαιδευτικού και όχι η ριγέ γραβάτα των μαθητριών, που κάνουν δίπλα της παρέλαση.
Και μια κι ο λόγος για τουϊτ :
-Εσύ έβαλες ελληνική σημαία στο μπαλκόνι σου;
 -Όχι αλλά έχω παρκάρει σε θέση αναπήρων
-Γεια σου πατριώτη!!
Συζήτηση στην παρέλαση του δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού :
-Ζωγραφίζεις καιρό;
-Εξ απαλών ονύχων.
-Α, εγώ τα κάνω ημιμόνιμο

Α, μην το ξεχάσω. Και κάτι που αφορά άνδρες και γυναίκες.
Εκτός από τα ρολόγια

ΒΙΝΤΕΟ - Η δασκάλα που...συζητήθηκε

Στην μαθητική παρέλαση στο Ναύπλιο


Μία εκπαιδευτικός κατάφερε να γίνει viral και γνωστή σε όλη την Ελλάδα, αφού κατάφερε με ευκολία χάρη στην εμφάνιση και τον "αέρα" της να κερδίσει τις εντυπώσεις "παρελαύνοντας" πλάι στους μαθητές της.
Είναι νέα, ξανθιά, ψηλή, όμορφη. Και ως εκ τούτου είναι λογικό να μαγνητίζει τα βλέμματα και να κερδίζει τις εντυπώσεις.
Στη φετινή παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου στο Ναύπλιο κατάφερε να επισκιάσει κάθε άλλο συμμετέχοντας, μαθητή ή εκπαιδευτικό, ενώ χάρη στη δύναμη των social media και του Ίντερνετ, έγινε πολύ εύκολα "το πρόσωπο" της σημερινής ημέρας.
Εντυπωσιακή παρουσία μεν, αλλά δεν λείπουν κι εκείνοι που σχολιάζουν ότι η εμφάνισή της ήταν κάθε άλλο παρά... "συμβατή" με το πνεύμα της ημέρας.
Μαύρο εφαρμοστό μίνι με χρυσές λεπτομέρειες, έντονο μακιγιάζ, ψηλοτάκουνες γόβες και περπάτημα τύπου... πασαρέλα, ήταν μερικά μόνο από τα σχόλια που "άκουσε". Τα στρατόπεδα μοιάζουν να έχουν μοιραστεί στα δύο, αφού κάποιοι απόλαυσαν το θέαμα, ενώ κάποιοι άλλοι σχολιάζουν ότι είναι μάλλον ανάρμοστο για παρέλαση.
Η ίδια πάντως έδειξε να απολαμβάνει τη σημερινή εμπειρία κα να στηρίζει τους μαθητές της περπατώντας χαμογελαστή δίπλα τους στη διάρκεια της παρέλασης.

Πρωτότυπη ανακοίνωση της ΝΑSA: Βάλτε αυτά τα φυτά στο σπίτι σας

Πρωτότυπη ανακοίνωση της ΝΑSA: Βάλτε αυτά τα φυτά στο σπίτι σας
Μια ανακοίνωση διαφορετική από τις συνηθισμένες έκαναν επιστήμονες της NASA. Οι επιστήμονες της διαστημικής υπηρεσίας των ΗΠΑ δεν μίλησαν για νέες ανακαλύψεις στο περιβάλλον του Διαστήματος αλλά προχώρησαν σε μια σειρά προτάσεων που αφορούν το περιβάλλον στα… υπνοδωμάτια.
Πιο συγκεκριμένα οι ειδικοί της NASA παρουσίασαν ένα κατάλογο με φυτά τα οποία έχουν ευεργετική δράση για τον άνθρωπο αν βρίσκονται εντός του σπιτιού και ειδικότερα μέσα σε μια κρεβατοκάμαρα.
Ο φοίνικας Areca Palm καθαρίζει τον αέρα του σπιτιού από μολυσματικούς παράγοντες και σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να βοηθήσει σημαντικά άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα ιγμόρεια τους ή κολλούν εύκολα κρυολογήματα και διευκολύνουν την αναπνευστική λειτουργία.
Η Αλόη Βέρα εκτός από το ότι είναι ένα καλαίσθητο και εύκολο στην περιποίηση φυτό είναι γνωστό ένα από τα καλύτερα φυτά στον καθαρισμό του αέρα. Σύμφωνα με τους ειδικούς της NASA η Αλόη Βέρα είναι ιδανική για τοποθέτηση στην κρεβατοκάμαρα επειδή απελευθερώνει οξυγόνο καθόλη την διάρκεια της νύχτας.
Ο Αγγλικός Κισσός αν και συνδέεται περισσότερο με τον χριστουγεννιάτικο στολισμό είναι επίσης γνωστό ότι φιλτράρει τον αέρα. Ερευνητές του Αμερικανικού Κολεγίου Αλλεργίας, Ασθματος και Ανοσολογίας που συνεργάστηκαν με την NASA σε αυτό το πρότζεκτ διαπίστωσαν ότι το φυτό καταφέρνει να απομακρύνει την μούχλα που παράγεται στην ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με τους ερευνητές το φυτό μπορεί να απομακρύνει μέσα σε 12 ώρες την… εναέρια μούχλα σε ποσοστό 78%.
Η Φτέρη της Βοστόνης είναι ένα πολύ όμορφο και ιδιαίτερο φυτό που προέρχεται από τροπικά μέρη και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε ολόκληρο τον κόσμο ως ένα φυτό εσωτερικού χώρου. Σύμφωνα με τους ειδικούς της NASA η φτέρη καθαρίζει τον αέρα και είναι μάλιστα ιδιαίτερα αποτελεσματική στην απομάκρυνση της καρκινογόνου ουσίας φορμαλδεΰδης.
Το Αγλαόνημα είναι από τα πιο δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου επειδή μπορούν να αναπτύσσονται χωρίς προβλήματα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και γενικά σε σημεία του σπιτιού όπου δεν μπορούν να αναπτυχθούν άλλα φυτά Η NASA λέει ότι το φυτό αυτό απομακρύνει τις τοξίνες από την ατμόσφαιρα.
Οι ειδικοί της NASA προτείνουν επίσης το Σπαθίφυλλο ή Κρίνος της Ειρήνης που καθαρίζει και βελτιώνει την ποιότητα του αέρα σε ποσοστό 60%. Επίσης τα φύλλα του φυτού απορροφούν τους σπόρους της μούχλας και τους χρησιμοποιούν ως τροφή διασπείροντας τους μέσω της ρίζας σε όλο το φυτό.
Το χλωρόφυτο (Spider Plant) απορροφά σύμφωνα με την NASA το 90% των τοξινών από την ατμόσφαιρα του υπνοδωματίου και είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για άτομα που είναι αλλεργικά στην σκόνη. Επίσης απορροφά το μονοξείδιο του άνθρακα και είναι επίσης ιδανικό για τοποθέτηση στην κουζίνα. Ο φίκος Weeping fig είναι εξαιρετικός όπως αναφέρει η NASA στο να καταπολεμά επικίνδυνες ουσίες που απελευθερώνουν τα χαλιά και τα έπιπλα όπως η φορμαλδεΰδη, το βενζένιο και το τριχλωροαιθυλένιο.

Πού φοβούνται οι γυναίκες να κυκλοφορήσουν μόνες το βράδυ;

Πόσο ασφαλής νιώθει μια γυναίκα σήμερα να κυκλοφορεί μόνη το βράδυ σε διάφορα κράτη του κόσμου; 
Στη εποχή μας – με πλήρη απελευθέρωση ηθών – η σεξουαλική παρενόχληση βρίσκεται σε άνθηση και κάποιες φορές καταλήγει σε βιασμό. Αν μάλιστα αναρωτιέσαι ποια ευρωπαϊκή χώρα κατέχει το θλιβερό ρεκόρ των περισσότερων βιασμών, μάλλον θα εκπλαγείς από την απάντηση.
Περισσότερες από τις μισές Ελληνίδες φοβούνται
Όσο πιο προηγμένη οικονομικά και κοινωνικά είναι μια χώρα, τόσο περισσότερο ανασφαλείς αισθάνονται οι γυναίκες της να κυκλοφορήσουν μόνες στον δρόμο το βράδυ. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προέκυψε από έρευνες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν το 2011 σε 143 χώρες. Όπως φάνηκε, μόνο οι μισές γυναίκες της (πολιτισμένης, κατά τα άλλα) Ευρώπης δήλωσαν ότι δεν έχουν πρόβλημα να περπατήσουν μόνες τη νύχτα στην πόλη τους, ενώ οι Ελληνίδες αισθάνονται πιο φοβισμένες από τις άλλες Ευρωπαίες, αφού μόνο το 47% δήλωσε ότι αισθάνεται ασφάλεια.
Τα πρωτεία σε βιασμούς
Φαίνεται λοιπόν ότι η σεξουαλική βία κατά των γυναικών παραμένει πρόβλημα σε χώρες με υψηλό βιοτικό επίπεδο, ακόμα και σε κράτη όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Αγγλία, το Βέλγιο και η Σκανδιναβία. Έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι η Σουηδία κατέχει τα πρωτεία στην συχνότητα εμφάνισης βιασμών σε όλη την Ευρώπη. Όσο για τους δράστες, συνήθως μένουν ατιμώρητοι.
Πού κινδυνεύουν περισσότερο οι γυναίκες;
Οι έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πιο επικίνδυνη χώρα στον κόσμο για τις γυναίκες φαίνεται να είναι το Αφγανιστάν, όπου μόνο το 21% από τις γυναίκες που ρωτήθηκαν δήλωσε ότι μπορεί να κινηθεί μόνο το βράδυ. Ακολουθεί το Τσαντ, η Αλγερία, η Δομινικανή Δημοκρατία, η Ρωσία, το κράτος της Νότιας Αφρικής (όπου εκτιμάται ότι γίνονται ετησίως 600.000 βιασμοί γυναικών!) και η Ζιμπάμπουε. Υπάρχουν βέβαια και χώρες όπως η Βενεζουέλα όπου άντρες και γυναίκες αισθάνονται το ίδιο ανασφαλείς.
Πού νιώθουν πιο ασφαλείς;
Ασφαλέστερη χώρα για μια γυναίκα αναδείχτηκε η Γεωργία, όπου το 90% των γυναικών που ρωτήθηκαν ισχυρίσθηκε ότι δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ασφάλειας. Τη σκυτάλη στον κατάλογο των πιο ασφαλών χωρών παίρνουν η Ρουάντα, η Σιγκαπούρη, η Ινδονησία, το Χονγκ Κόνγκ, το Κατάρ, η Νιγηρία και το Τατζικιστάν. Αξιοσημείωτο είναι ότι χώρες όπως το φτωχό Μάλι της Αφρικής και το Μαυροβούνιο βρίσκονται σε πολύ καλύτερη μοίρα από τη Δανία, η οποία σχεδόν ισοβαθμεί με το…Τζιμπουτί.

Παρέλαση με μαντήλες, μίνι,τατουάζ και συνοδοί που έκλεψαν την παράσταση

Κάθε φορά έτσι και φέτος στις παρελάσεις τα βλέματα τραβούν εκτός από τους μαθητές, οι εκεντρικές παρουσίες.
Αυτή τη φορά εντυπωσίασαν τα κορίτσια που φορούσαν μαντήλα και συμμετείχαν στην παρέλαση αλλά και οι συνοδοί με τις εντυπωσιακές σιλουέτες και εμφανίσεις
Για πρώτη φορά φέτος, οι παραστάτες και οι σημαιοφόροι των δημοτικών που παρέλασαν, επελέγησαν με τη διαδικασία της κλήρωσης.

Όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, αντί για τμήματα παρελάσεων από επιλεγμένα σχολεία, συμμετέχουν όλα τα σχολεία της Α' Αθηνών (δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια), με τον σημαιοφόρο τους και πέντε παραστάτες το καθένα. Μαζί τους, συμμετέχουν επίσης το σώμα Ελλήνων προσκόπων και οδηγισμού και ομάδα των Special Olympics.












TO ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟ ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ “ΟΧΙ”

Με τη δέουσα λαμπρότητα και επισημότητα αρχές και κάτοικοι στο Βλαχόπουλο του δήμου Πύλου – Νέστορος τίμησαν σήμερα την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.
Στο σημαιοστολισμένο χωριό το σύνολο των κατοίκων και των φορέων
της περιοχής παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις που ξεκίνησαν με την

επίσημη δοξολογία στην εκκλησία της Παναγίας, συνεχίστηκαν με την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων από την δημοτική σύμβουλο Μαρία Αντωνοπούλου τον πρόεδρο του Συλλόγου Βλαχοπουλαίων Αθήνας Γιώργο Χρονά και από τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου Βλαχοπούλου Διονύσιο Ψώνη στο μνημείο της πλατείας και κορυφώθηκαν με την παρέλαση των μαθητών, που κέρδισαν το θερμό χειροκρότημα όλων.

Μητέρα έχτισε ένα σπίτι με τα χέρια της και κόστος μόλις 9.000 ευρώ

Μια μαμά έμεινε άστεγη όταν διαλύθηκε ο γάμος της, όταν και είπε να σηκώσει τα μανίκια και να πιάσει δουλειά
Η Charlotte Sapwell από τη Βικτόρια της Αυστραλίας δεν ήθελε να υπονομεύσει το μέλλον της με ένα πελώριο στεγαστικό δάνειο, κι έτσι αποφάσισε να φτιάξει μόνη το σπίτι για την ίδια και τους δύο της γιους.
Το σπιτάκι απαρτίζεται από καθιστικό και κουζίνα, ένα μπάνιο αλλά και δύο υπνοδωμάτια, ένα για κείνη και ένα για τα παιδιά.
Όπως δήλωσε η ίδια: «Δεν είναι κάτι που είχα σκεφτεί ποτέ, εξαιτίας όμως των οικονομικών δυσκολιών μίλησα με τον παππού και μου πρότεινε να χτίσουμε ένα μικρό σπιτάκι. Δεν είχα άλλη επιλογή και ως μαμά ήμουν υποχρεωμένη να κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για τα παιδιά μου, ακόμα κι αν σήμαινε πολλές μέρες και σκληρή δουλειά».
Πέντε μήνες και 9.000 ευρώ αργότερα, η Charlotte και τα παιδιά της μένουν σε ένα υπέροχο σπιτάκι στην αυλή του παππού. Παρά το γεγονός ότι μοιάζει πια καταπληκτικό, η Charlotte μπήκε σε μεγάλο κόπο να το φτιάξει. Και ήταν οι μικροχαρές, όπως το «τρεχούμενο νερό» και το «καζανάκι της τουαλέτας» που όπως λέει της έδωσαν δύναμη να συνεχίσει.
Η Charlotte και η οικογένειά της το έχτισαν μόνοι τους, επιστρατεύοντας γείτονες και φίλους και ρίχνοντας έτσι καθοριστικά το κόστος κατασκευής. Ακόμα και οι δύο γιοι της, δύο και έξι χρονών, ήταν πρόθυμοι να βοηθήσουν, αφήνοντάς της έτσι τα απαραίτητα για να το εξοπλίσει με έπιπλα και οικιακές συσκευές.
«Ποτέ δεν πίστευα πως θα μπορούσα να χτίσω το δικό μου σπίτι και να αγαπήσω κιόλας όλη τη διαδικασία».

ΦΩΤΟ - ΕΝΩΤΙΚΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 77η ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΟΥ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΕΝΩΤΙΚΟΣ ήταν ο εορτασμός για την 77η επέτειου της 28ης Οκτωβρίου 1940 με το μεγάλο ΟΧΙ των Ελλήνων ενάντια στον Φασισμό, την δουλεία αλλά και την παράλογη απαίτηση του Γερμανοιταλικού άξονα να παραδοθεί το ΈΘΝΟΣ των Ελλήνων.
Η ιστορική Κυπαρισσία με ένδοξες σελίδες στην ιστορία της χώρας μας, εόρτασε την επέτειο με Επίσημη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου Χριστιανουπόλεως προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Τριφυλίας- Ολυμπίας, ενώ ακολούθησε ο Πανηγυρικός της ημέρας από τον ιστορικό κ. Γ. Μαυροειδή και κατάθεση στεφάνων στην προτομές των τοπικών ηρώων. 
 Στις 11.30 ακριβώς ξεκίνησε η παρέλαση της μαθητικής νεολαίας μπροστά από την εξέδρα των επισήμων, με την Φιλαρμονική Κυπαρισσίας να παιανίζει εμβατήρια, ενώ στην συνέχεια παρέλασαν τμήματα των σχολείων όπως τα 3 Δημοτικά σχολεία της πόλης, το Γυμνάσιο, το Γενικό Λύκειο, το 1ο ΕΠΑΛ Κυπαρισσίας, τον Ναυταθλητικό όμιλο, τον Δίωνα, τον Α.Σ. Τριφυλίας και τον Μορφωτικό σύλλογο ΜΕΣΚ. 

 Ο κόσμος με ενωτικό πνεύμα χειροκρότησε το μέλλον της Ελλάδας μέσα από την υπερηφάνεια της νέας γενιάς που τιμά τους ένδοξους ήρωες που θυσιάστηκαν για την ελευθερία μας.
Στους επισήμους το παρών έδωσαν ο Μητροπολίτης Τριφυλίας- Ολυμπίας, εκπρόσωποι του Δήμου, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας, ο πρόεδρος του λιμενικού ταμείου Μεσσηνίας, ο Διοικητής Α.Τ. Τριφυλίας, της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, του λιμενικού σώματος και πλήθος κόσμου.
Η εκδήλωση καλύφθηκε ζωντανά μέσω του facebook από την ιστοσελίδα μας για όλο το κόσμο!
ΓΙΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Κάθειρξη 24 ετών σε 33χρονο οροθετικό που μετέδωσε σε 32 γυναίκες τον ιό HIV

Ένας 33χρονος οροθετικός από την Ιταλία που κατηγορείται ότι μετέδωσε τον ιό του AIDS (τον ιό HIV) σε περίπου 30 γυναίκες, με τις οποίες είχε σεξουαλικές σχέσεις χωρίς προφύλαξη παρά το γεγονός ότι γνώριζε την κατάσταση της υγείας του, καταδικάστηκε σήμερα σε κάθειρξη 24 ετών, όπως έγινε γνωστό από δικαστήριο της Ρώμης.
Η κατηγορία «της πρόκλησης επιδημίας»- μια πρώτη στην Ιταλία για την οποία ο εισαγγελέας είχε προτείνει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης- απορρίφθηκε σε βάρος του Βαλεντίνο Ταλούτο που κρίθηκε τελικά ένοχος ότι προκάλεσε σοβαρές «βλάβες» στην πλειονότητα των θυμάτων του.
Η αστυνομία πιστεύει ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις με τουλάχιστον 53 γυναίκες όντας φορέας HIV, εκ των οποίων οι 32 μολύνθηκαν από τον ιό HIV. Οι σύντροφοι τριών εκ των γυναικών προσβλήθηκαν επίσης όπως επίσης το οκτώ μηνών βρέφος μιας τέταρτης γυναίκας.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Ταλούτο συχνά έβρισκε μια δικαιολογία για μην φορέσει προφυλακτικό, υποστηρίζοντας στις συντρόφους του ότι ήταν αλλεργικός ή ότι είχε μόλις υποβληθεί σε εξέταση για τον ιό HIV, με αρνητικά αποτελέσματα.

Η Καλαμάτα τίμησε το ΟΧΙ

 
Με αίσθημα εθνικής περηφάνιας, την δέουσα λαμπρότητα και τον αποτιμώμενο φόρος τιμής ο λαός της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής τίμησε τους αγωνιστές  της ηρωικής εποποιίας του 1940.
Στις εορταστικές εκδηλώσεις και στην παρέλαση την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας την Ελληνική Βουλή εκπροσώπησε ο Βουλευτής  ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας Πέτρος  Κωνσταντινέας Πέτρος, τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη εκπροσώπησε ο πρώην Υπουργός και πολιτευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος  την Ένωση Κεντρώων ο κος Σταύρος  Σκληβάγκος Το παρών επίσης έδωσαν η Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρης ,ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν.Νίκας ,περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλου, εκπρόσωποι των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών  αρχών και πλήθος κόσμου.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΝΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ  
 
«Το 1940 οι πρόγονοί μας κράτησαν τις αρχές και τις αξίες του ελληνισμού ψηλά. Αυτό είναι το δίδαγμα για εμάς σήμερα που η Ελλάδα σέρνεται και είναι στα γόνατα. Να σκεφθούμε το ’40, μέσα από δύσκολες συνθήκες το τι κατόρθωσαν αυτοί οι άνθρωποι στα βουνά της ηπείρου. Είναι ημέρα τιμής σήμερα και μνήμης για τους εκατοντάδες που έπεσαν στα Αλβανικά βουνά, στη Βόρεια Ήπειρο.
Τετρακόσιοι είναι οι Μεσσήνιοι όπου τα κόκκαλα όλων αυτών είναι σκορπισμένα, πολλά κόκκαλα δεν τα έχουμε θάψει ακόμα.
Να θυμηθούμε τους ήρωες της Εθνικής Αντίστασης και να θυμηθούμε τον άνθρωπο ο οποίος οργάνωσε την Ελλάδα το 1940 ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλει στις δυσκολίες. 
Και αυτός ήταν ο Ιωάννης Μεταξάς. 
 Αιωνία η μνήμη όλων αυτών».

«Θηλάζουμε μαζί» και στην Καλαμάτα !

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού-World Breastfeeding Week (WBW) γιορτάζεται κάθε 1-7 Αυγούστου από το 1992 (στην Ελλάδα κάθε 1-7 Νοεμβρίου) από υποστηρικτές του θηλασμού σε πάνω από 170 χώρες. 
Εγκρίνεται και υποστηρίζεται από τη UNICEF, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), τη Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και Υπουργεία Υγείας σε πολλές χώρες.
Η Παγκόσμια Συμμαχία Δράσης για τον Μητρικό Θηλασμό (WABA) προβαίνει κάθε χρόνο σε μία σειρά προωθητικών δράσεων με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την αξία του θηλασμού. Το σύνθημα για το 2017 είναι "Στηρίζουμε τον θηλασμό ΜΑΖΙ". 
Στην Καλαμάτα 
Στον Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο  Θηλασμό θα μετέχει και η Καλαμάτα για 6η συνεχόμενη χρονιά με την Oμάδα Εθελοντών Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Mητρότητας, την Κυριακή 5 Νοεμβρίου στο καφέ “Αccordo” στις 11 π.μ. 
 Τα μωρά που θα θέλουν να θηλάσουν γύρω στις 12 μ. θα καταμετρηθούν στον πανελλαδικό θηλασμό που θα γίνει την ίδια ώρα σε όλες τις πόλεις της χώρας

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου