30.3.19

ΠΥΛΟΣ - Παρουσίαση υποψηφίων και επιδειξη ισχύος του συνδυασμού "Δύναμη Ελπίδας" του Δημήτρη Καφαντάρη

 ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ "ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ "

“Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ΑΝ αύριο δεν είμαστε στο τιμόνι του Δήμου ΔΕΝ θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν όλα όσα μαζί σχεδιάσαμε!”, τόνισε απόψε ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος και νυν υποψήφιος Δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης στην ανοιχτή εκδήλωση της παρουσίασης του συνδυασμού “Δύναμη Ελπίδας”.
Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα δεξιώσεων “Μηδέν” στην Πύλο, ο Δημήτρης
Καφαντάρης παρουσίασε τόσο το πολυετές έργο του συνδυασμού, όσο και των βασικών πυλώνων όπου πρόκειται να στηριχθεί στο μέλλον.
Την αποψινή βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, ο Δήμαρχος του Άργους Δημήτρης Καμπόσος, ο Δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας, ο πρώην Βουλευτής Μεσσηνίας Δημήτρης Σαμπαζιώτης, οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος και Καλαμάτας Βασίλης Τζαμουράνης, οι Πολιτευτές Περικλής Μαντάς και Μίλτος Χρυσομάλλης, καθώς και η πρόεδρος της ΝΟΔΕ Νατάσσα Κυριακοπούλου.

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

Δ.Ε ΠΥΛΟΥ
•    Μαριτίνα Αντωνοπούλου Οικονομολόγος-Στέλεχος Εθνικής Τράπεζας Πύλου

•    Δημήτρης Διακουμής , Επιχειρηματίας

•    Κώστας Καλογερόπουλος,
Τέως Αντιδήμαρχος, Πρόεδρος ΔΕΥΑ Πύλου-ΝέστοροςΕπιχειρηματίας

•    Δημήτρης Καραμπάτσος, Νεαρός Επιχειρηματίας, Αρχαιολόγος και Σκηνοθέτης Ναυαρινείων

•    Στέλλα Καραμπάτσου, Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας

•    Περικλής Κοντογόνης, Αντιδήμαρχος Επιχειρηματίας

•    Νίκος Τριπύλας, Πρόεδρος Τ.Κ Πύλας, Αγρότης

•    Γιώργος Χρονόπουλος, Τέως Δήμαρχος Πύλου, Διευθυντής Λυκείου Πύλου, Εκπαιδευτικός

Δ.Ε ΚΟΡΩΝΗΣ
•    Χρήστος Γαϊτάνης, Πτυχιούχος Γλωσσολόγος, (Καθηγητής Φιλόλογος)
•    Νίκος Κωνσταντόπουλος, Πρόεδρος Τ.Κ Χρυσοκελαριάς, Αγρότης
•    Πελαγία Λευτάκη, Αντιδήμαρχος Κορώνης, Επιχειρηματίας
•    Άγγελος Μπίζος, Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων, Ελεύθερος Επαγγελματίας και Ποδοσφαιριστής
•    Μαρία Τσώνη Απόφοιτος Ορφικής Γλώσσας και Φιλολογίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου στην Ειδική Αγωγή
.  Γιώργος Πήδουλας, Οκοδόμος


Δ.Ε ΜΕΘΩΝΗΣ
•    Έφη Γεωργοπούλου Απόφοιτη Οικονομικού Πανεπιστημίου Πειραιά (Οικονομολόγος) Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις

•    Ιουλία Λόντου, Απόφοιτος Λογιστικής, Επιχειρηματίας
•    Γιάννης Ρούσσος, Αντιδήμαρχος Μεθώνης, Συνταξιούχος Πλοίαρχος Εμπορικού Ναυτικού
•    Διονύσης Ψαλλίδας, Εκπαιδευτικός-Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου Μεθώνης, Πρώην Δημοτικός Σύμβουλος

Δ.Ε ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ
•    Μαρία Αντωνοπούλου, Εντεταλμένη Σύμβουλος Δ.Ε Παπαφλέσσα, Τέως Δημοτική Υπάλληλος

•    Νίκος Βάγγαλης, Αντιδήμαρχος Παπαφλέσσα, Συνταξιούχος Ελληνικής Αστυνομίας

Δ.Ε ΝΕΣΤΟΡΟΣ
•    Αναστασοπούλου Ιωάννα, Τοπική Σύμβουλος Δ.Κ Χώρας, Ιδιωτική Υπάλληλος
•    Αναστάσης Καραμπότσος, Απόφοιτος ΑΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης , Επιχειρηματίας Ελαιοπαραγωγός
•    Γιώργος Μπαχούμας Εκπαιδευτικός, Εντεταλμένος Σύμβουλος Παιδείας
•    Θανάσης Πετρόπουλος, Επαγγελματίας Οδηγός
•    Παναγιώτης Πετρόπουλος , Τέως Δήμαρχος Νέστορος, Αντιδήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Ιατρός Παθολόγος,
•    Παύλος Φιλόπουλος, Οικονομολόγος - Επιχειρηματίας
. Γιαννακόπουλος Νικόλαος Πρόεδρος Δ.Κ Χώρας, Αγρότης
. Χριστοπούλου Μαρία, Ιατρός Ορθοπεδικός

Δ.Ε ΧΙΛΙΟΧΩΡΙΩΝ
•    Παναγιώτης Δαρσακλής Πολιτικός Μηχανικός – Τέως Δήμαρχος Χανδρινού
•    Μάγδα Λυμπεροπούλου-Καστόρα, Επιχειρηματίας
•    Φώτης Ξυδιάς Μηχανολόγος Εργαλειομηχανών , Επαγγελματίας
•    Έφη Σπυροπούλου, Υπάλληλος Υπουργείου Οικονομικών

Διαβάστε αναλυτικά την ομιλία του Δημάρχου και εκ νέου υποψηφίου Δημάρχου Πύλου-Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη:

Οι λόγοι που ζηλεύουν οι άνδρες είναι πολύ διαφορετικοί από τους λόγους που ζηλεύουν οι γυναίκες



Όλοι κατά καιρούς, έχουμε βιώσει τη ζήλια του συντρόφου μας ή έχουμε αντίστοιχα συναισθήματα για κάποια ερωτική μας σχέση. Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που προκαλούν τη ζήλια; Είναι τελικά μόνο αρνητικό μόνο συναίσθημα; Και πότε η ζήλια θεωρείται δημιουργική και πότε παθολογική;
Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Σαραγόσα, υποστηρίζει ότι παγκοσμίως το 90% των ανθρώπων, κατατάσσεται σε μια από τις τέσσερις κατηγορίες προσωπικοτήτων: τους αισιόδοξους, τους απαισιόδοξους, αυτούς που εμπιστεύονται εύκολα και τους ζηλόφθονες. Ποια είναι η μεγαλύτερη κατηγορία στην οποία κατά πάσα πιθανότητα ανήκουμε όλοι; Οι ερευνητές κατέληξαν, ότι η πιο διαδεδομένη κατηγορία είναι των ατόμων που ζηλεύουν.
Για την ακρίβεια ο 1 στους 4 είναι ζηλιάρης.
Σύμφωνα πάντως με μια πρόσφατη μελέτη που πραγματοποίησαν οι ερευνητές David Frederick και Melissa Fales, οι άνδρες βιώνουν διαφορετικά τη ζήλια απ ‘οσο οι γυναίκες.
Σύμφωνα με τους μελετητές οι άνδρες ζηλεύουν κυρίως σεξουαλικά ενώ η γυναικεία ζήλια επ[ικεντρώνεται συνήθως σε συναισθηματικό επίπεδο.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το 54% των ανδρών θα ζήλευε σε περίπτωση που η σύντροφός του συνευρισκόταν σεξουαλικά με άλλον, χωρίς να τον αγαπά. Συμπέρασμα απόλυτα δικαιολογημένο (σύμφωνα με τους ειδικούς). Ο άνδρας νιώθει μεγαλύτερη απειλή όταν πρόκειται για το σεξουαλικό κομμάτι κι όχι για το συναισθηματικό, καθώς στο πρώτο έχει τη δυνατότητα να επιβεβαιώσει τον ανδρισμό του. Εάν η σύντροφος του προτιμήσει κάποιον άλλο για να κάνει σεξ, αμέσως αμέσως αμφισβητείται τόσο ο ανδρισμός του όσο και η ικανότητα του να ικανοποιήσει τη γυναίκα του σεξουαλικά.
Από την άλλη, το να είσαι γυναίκα προϋποθέτει να είσαι συναισθηματική και γαλουχημένη.
Εάν ο σύντροφος μιας γυναίκας ερωτευτεί κάποια άλλη, το πρώτο πράγμα που θα έβαζε με το μυαλό της θα αφορούσε το συναισθηματικό επίπεδο, θα αναρωτιόταν δηλαδή τι έκανε λάθος στη σχέση τους ή εάν αυτός δεν την αγάπησε αρκετά.
Αυτά τα αποτελέσματα δεν σημαίνουν προφανώς ότι οι γυναίκες δεν ζηλεύουν ποτέ στο σεξουαλικό επίπεδο ή ότι οι άνδρες δεν ζηλεύουν ποτέ στο συναισθηματικό. Η έρευνα καταδεικνύει τον βασικό λόγο που η ζήλια ποικίλει από το ένα φύλο στο άλλο.

marieclaire

Δεν της έφτανε ένας - Ήθελε ....τέσσερις !

Βουίζει ο τόπος σε περιοχή των ΤΕΙ στην Πάτρα με φόντο τις ομαδικές περιπέτειες παντρεμένης...
 
Ο σύζυγος της γύρισε σπίτι απροειδοποίητα και έδειρε τη σύζυγο και τους… τέσσερις νεαρούς «φίλους» ή «πελάτες» της που ήταν στο ίδιο κρεβάτι!
Όλα άρχισαν όταν σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει πιο ικανοποιητικά μεροκάματα, ο 40χρονος άνδρας της πήρε την απόφαση να φύγει για μερικούς μήνες απ την Πάτρα, αποδεχόμενος θέση εργάτη σε εταιρία με έδρα την Ζάκυνθο.
Η 38χρονη γυναίκα του, η οποία απασχολείται καθαρίζοντας σπίτια και κάνοντας οικιακές δουλειές, δεν ήθελε να τον ακολουθήσει επικαλούμενη ότι δεν έπρεπε να εγκαταλείψει τις καλές πελάτισσες που είχε. Βέβαια αυτό ίσχυε, αλλά μάλλον στο… βάθος του μυαλού της είχε… άλλα σχέδια, πιο πονηρά.
Έτσι, με το που έφυγε ο σύζυγος άρχισαν να μπαινοβγαίνουν ο ένας μετά τον άλλον οι νεαροί ομοεθνείς της, όπως αναφέρουν οι γείτονές της που είχαν μείνει έκπληκτοι από αυτά που έβλεπαν. Και από αυτά που… άκουγαν φυσικά. Τις κραυγές που «έβγαιναν» απ’  το διαμέρισμα και ξεσήκωναν τις γύρω πολυκατοικίες δίπλα από το εκπαιδευτικό ίδρυμα. Η σύζυγος έγινε γνωστή για τις… επιδόσεις της σε όλη τη γειτονιά κ τα σχόλια έδιναν κι έπαιρναν.
Εκείνη όμως συνέχιζε ακάθεκτη να προσκαλεί άτομα κ να πραγματοποιεί ομαδικά πάρτι, ,με την ίδια «πρωταγωνίστρια».
Φαίνεται όμως ότι κάποιος από τους γείτονες, που είχε αναπτύξει σχέσεις με τον σύζυγο, δεν άντεξε και φρόντισε να τον ειδοποιήσει για το τι γίνεται πίσω από την πλάτη του. Έτσι ο 40χρονος, ενώ ήταν να ολοκληρώσει τη δουλειά του στο νησί προς τα τέλη του καλοκαιριού, αποφάσισε να επιστρέψει εσπευσμένα και να αιφνιδιάσει τη γυναίκα του.
Και… έπεσε στην περίπτωση.
Μπαίνοντας στο σπίτι του και πιάνοντας επ’ αυτοφώρω τη σύζυγο με άλλους… τέσσερις νεαρούς στο κρεβάτι! Και τότε ξέσπασε το άγριο επεισόδιο. Ο ίδιος, αρκετά γεροδεμένος, άρχισε να χτυπά όποιον έβρισκε μπροστά του, μαζί και τη σύζυγό του. Η περιοχή «σηκώθηκε» στο πόδι και για αρκετή ώρα συνεχιζόταν ο ξυλοδαρμός, με τη γυναίκα να ουρλιάζει φωνάζοντας βοήθεια.
Τελικά οι παρτενέρ της κυρίας έφυγαν κακήν κακώς από το σπίτι, ενώ ένας δεν πρόλαβε καλά - καλά ούτε όλα τα ρούχα του να πάρει! Σύμφωνα με τους γείτονες, ο 40χρονος έφυγε ξανά για την Ζάκυνθο αφού προηγουμένως πέταξε όλα τα πράγματα της γυναίκας του στο δρόμο…

patratimes.gr

Τι δηλώνει για σένα η μέρα του μήνα που γεννήθηκες!



Διάβασε παρακάτω τι αποκαλύπτει για το χαρακτήρα σου η κάθε μια από τις 31 μέρες του μήνα.


Αν έχεις γεννηθεί την 1η του μηνός είσαι ένα πολύ φιλικό άτομο, που του αρέσουν τα όμορφα πράγματα στη ζωή. Φιλόδοξος, σταθερός, κάνεις μακρόχρονες σχέσεις. Είσαι καλός στο να ηγείσαι και αν διοχετεύσεις την ενέργειά σου στη σωστή κατεύθυνση, θα πας πολύ μακριά.

Είσαι άνθρωπος που βοηθάς, κάνεις εύκολα φίλους, δοτικός στις σχέσεις σου. Είσαι αισιόδοξος, σίγουρος για ό,τι κάνεις κι αυτό θα σε βοηθήσει να έχεις προβάδισμα έναντι των άλλων.

Έχεις πολύ δημιουργικό μυαλό, σου αρέσει να εξερευνάς νέους κόσμους, να μαθαίνεις καινούργια πράγματα. Είσαι εύκολος χαρακτήρας και κάνεις ευτυχισμένους τους δικούς σου ανθρώπους. Έχεις μεγάλα όνειρα κι αν βάλεις τα δυνατά σου σύντομα θα τα πραγματοποιήσεις.

Αγαπάς τη ζωή, το χαμόγελό σου είναι μεταδοτικό και έχεις το ταλέντο να παρακινείς τους άλλους. Είσαι ρομαντικός και θα έχεις μια επιτυχημένη ερωτική ζωή. Αρκετές φορές δείχνεις κατανόηση κι μερικές αρνείσαι πεισματικά να αποδεχτείς κάτι. Αλλά είσαι πιστός κι αφοσιωμένος γι’ αυτό σε αγαπούν οι φίλοι σου.

Εκπέμπεις μαγνητισμό κι είσαι ευχάριστος άνθρωπος. Έχεις αίσθηση του χιούμορ και η ψυχή της παρέας. Ερωτεύεσαι εύκολα, είσαι πολύ συναισθηματικός κι υποφέρεις σε περίπτωση χωρισμού. Σου αρέσει να φοράς ρούχα στιλάτα και της μόδας.

Είσαι χαρούμενος, ενθουσιώδης και θέλεις να δοκιμάζεις καινούργια πράγματα. Έχεις περιπετειώδες πνεύμα και ταυτόχρονα είσαι πολύ ευαίσθητος. Διατηρείς φιλίες χρόνων, προσφέρεις φροντίδα και παρηγοριά στα πρόσωπα που αγαπάς. Θα καταφέρεις πολλά στη ζωή σου.

Είσαι κάπως ντροπαλός αλλά συμπαθέστατος. Σου αρέσει η ηρεμία κι η σταθερότητα στη ζωή σου, είσαι αφοσιωμένος στη δουλειά σου και όταν ερωτεύεσαι γίνεσαι πολύ ρομαντικός και ευσυγκίνητος. Θέλεις να ζήσεις μια πολυτελή ζωή και είσαι πιστός στην οικογένεια και τους φίλους σου.

Είσαι ήρεμος, συνετός, και ψύχραιμος. Είσαι ευχάριστος και σου αρέσουν τα αστεία. Πιστεύεις στον Θεό και την Ανώτερη δύναμη και έχεις τέτοιες πνευματικές ανησυχίες. Επίσης, είσαι ιδιαίτερα μεγαλόψυχος, αν χρειαστεί.

Είσαι έξυπνος, έχεις ωραίο στιλ και το αντίθετο φύλο έλκεται εύκολα από σένα. Σου αρέσουν τα εκλεπτυσμένα πράγματα και πιστεύεις ότι πρέπει να ζεις το παρόν. Θέλεις να φροντίζεις την οικογένεια και τους φίλους σου και τον/ην ερωτικό/η σου σύντροφο την προσέχεις σαν την κόρη των ματιών σου.
10η
Είσαι πολύ χαρισματικός άνθρωπος κι οι άλλοι θέλουν να έρχονται σε επαφή μαζί σου. Γίνεσαι θυσία στη σχέση σου αλλά είσαι σαν την καρύδα, απέξω σκληρός και από μέσα τρυφερός. Έχεις καλλιτεχνικές ανησυχίες και ίσως ασχολείσαι με τις τέχνες. Πρέπει να προσέχεις όμως γιατί κάποιοι μπορεί να εκμεταλλεύονται τη δοτική σου φύση.
11η
Είσαι πολύ ζεστός και δεκτικός άνθρωπος. Σε θαυμάζουν και σου αρέσει να κάνεις καινούργιες παρέες. Ανταποδίδεις χάρες στους φίλους σου, κάνεις αστεία και ξοδεύεις αρκετό από τον χρόνο σου μαζί τους. Θέλεις να είσαι κυρίαρχος στη σχέση σου, όχι με την κακή έννοια, ενώ παράλληλα βγάζεις έντονο πάθος.
12η
Είσαι κατασταλαγμένος άνθρωπος αλλά ταυτόχρονα ταπεινός. Είσαι αφοσιωμένος σε ό,τι καταπιάνεσαι, δουλειά ή σπουδές, ωστόσο είσαι πολύ συναισθηματικός και μερικές φορές γίνεσαι κτητικός στη σχέση σου. Γενικά όμως είσαι εύκολος και φιλικός χαρακτήρας. Σου αρέσει να ντύνεσαι όμορφα και βλέπεις τη ζωή ρεαλιστικά.
13η
Έχεις μια σοφία που ενδεχομένως να μη συνάδει με την ηλικία σου, γι’ αυτό κι οι φίλοι σου ζητούν τη συμβουλή σου. Νοιάζεσαι για τα αγαπημένα σου πρόσωπα και τα κινητοποιείς να κάνουν πράγματα. Είσαι καλός συνεργάτης και πιστεύεις στο ομαδικό πνεύμα. Είσαι εξωστρεφής κι εκδηλώνεις τα ερωτικά σου συναισθήματα.
14η
Είσαι γεννημένος αρχηγός. Αντιμετωπίζεις με ψυχραιμία τις δυσκολίες και εμπνέεις άλλους σε περίπτωση κρίσης. Σου αρέσουν τα ταξίδια και ντύνεσαι με την τελευταία λέξη της μόδας. Θέλεις να σε κανακεύουν τα αγαπημένα σου πρόσωπα, επιδιώκεις σοβαρές σχέσεις και είσαι πιστός.
15η
Ασκείς έντονο μαγνητισμό και ξεχωρίζεις στο πλήθος. Είσαι χαμογελαστός και μεταδίδεις τη χαρά γύρω σου, ωστόσο, είσαι σοβαρός. Έχεις συγκεκριμένους στόχους στη ζωή σου και προσπαθείς σκληρά να τους πετύχεις. Βάζεις το «είναι» στη σχέση σου και τα αισθήματα έχουν τον πρωταρχικό ρόλο.
16η
Είσαι εσωστρεφής και πολύ υπομονετικός άνθρωπος. Κάνεις το οτιδήποτε αφού ζυγιάσεις τα υπέρ και τα κατά. Είσαι ευγενικός, αλτρουιστής και σου αρέσει να βοηθάς τους άλλους. Εκφράζεις τα αισθήματά σου αραιά και που, αλλά φροντίζεις και προσφέρεις την αμέριστη προσοχή στον/την αγαπημένη σου.
17η
Είσαι άνθρωπος χαμηλών τόνων, αλλά μερικές φορές χάνεις την ψυχραιμία σου αρκετά εύκολα. Είσαι δημιουργικός, έχεις μια καλλιτεχνική φλέβα και ιδιαίτερα ώριμος ανεξάρτητα από την ηλικία σου. Προσπαθείς να είσαι φίλος με όλους και φλερτάρεις αρκετά. Θέλεις την αυτονομία και το χώρο σου στη σχέση σου.
18η
Είσαι εξωστρεφής χαρακτήρας αλλά σου αρέσει να περνάς το χρόνο σου ερχόμενος σε επαφή με τη φύση. Είσαι δυναμικός, δεν μπορείς να σταθείς στο ίδιο σημείο για πολύ ώρα κι εκφράζεις τις απόψεις σου ανοιχτά. Όταν ερωτεύεσαι, συναρπάζεσαι, αλλά επιδιώκεις τις μακρόχρονες, σταθερές σχέσεις.
19η
Είσαι ελκυστικός και δίνεις ιδιαίτερη βαρύτητα στο ντύσιμό σου. Έχεις περισσότερους φίλους του αντίθετου φύλου. Έχεις έντονη αίσθηση του χιούμορ, είσαι ευχάριστος και γι’ αυτό θέλουν όλοι να κάνουν παρέα μαζί σου. Σε ερωτεύονται για τον ενθουσιασμό, την κατανόηση αλλά και το ελεύθερο πνεύμα σου.
20η
Είσαι ο άνθρωπος που συμπαθούν όλοι και δύσκολα θα βρεθεί κάποιος να σε αντιπαθήσει. Βγάζεις μια αθωότητα ή φιλικότητα και συχνά γίνεσαι εύπιστος. Έχεις μια ευαίσθητη πλευρά που τη γνωρίζουν μόνο τα πολύ δικά σου άτομα. Τα πρόσωπα του δικού σου φύλου σε ζηλεύουν, εξ αιτίας της ευκολίας που έχεις να βρίσκεις εραστή ή ερωμένη.
21η
Ζεις τη ζωή στο έπακρο και δεν ανησυχείς για το αύριο. Θέλεις να είσαι ανεξάρτητος όσο γίνεται και βάζεις τα δυνατά σου για να ξεπεράσεις όποιο εμπόδιο σταθεί στο δρόμο σου. Είσαι όμορφος και διασκεδαστικός και σε ερωτεύονται κυρίως για την ζεστασιά και την οικειότητα που βγάζεις.
22η
Παρότι δεν είσαι ιδιαίτερα εξωστρεφής, συναναστρέφεσαι με ευκολία με πολλά και διαφορετικά άτομα. Είσαι αρκετά έξυπνος, αλλά ορισμένες φορές αποζητάς την προσοχή των άλλων. Σου αρέσει να περιστοιχίζεσαι από στενούς φίλους και απολαμβάνεις τον χρόνο που περνάς μαζί τους. Θα βρεις την ευτυχία στο πλευρό ενός προσώπου που αγαπάς πολύ.
23η
Είσαι ένας χαρούμενος και τυχερός άνθρωπος, που παίρνει τη ζωή όπως έρχεται. Είσαι πνευματώδης κι η οικογένεια κι οι φίλοι σου έρχονται πρώτοι στην καρδιά σου. Έχεις μεγάλο ταλέντο σε κάποια από τις Τέχνες που καλό θα ήταν να το ανακαλύψεις, αν δεν το έχεις κάνει ήδη. Νοιάζεσαι και φροντίζεις το άλλο σου μισό.
24η
Είσαι σταθερός κι υπεύθυνος άνθρωπος κι οι άλλοι γνωρίζουν ότι μπορούν να βασιστούν πάνω σου. Είσαι γοητευτικός και γεμίζεις όμορφα συναισθήματα, όταν ερωτεύεσαι. Είσαι ενεργός και δραστήριος, αφοσιωμένος στη δουλειά ή τις σπουδές σου κι αν προσπαθήσεις λίγο περισσότερο, θα φτάσεις στην επιτυχία.
25η
Είσαι ευγενικός, αξιαγάπητος και διπλωμάτης γι’ αυτό δεν δημιουργείς στους άλλους ανταγωνιστικές διαθέσεις. Είσαι γενναιόδωρος με τους «μη προνομιούχους», φιλόδοξος και θέλεις να πετύχεις πολλά στη ζωή σου. Αν είσαι ανοιχτόμυαλος και βάλεις τα δυνατά σου, θα τα καταφέρεις. Όταν ερωτεύεσαι, γίνεσαι πολύ τρυφερός και ρομαντικός.
26η
Είσαι ένας ειλικρινής κι αυθόρμητος άνθρωπος κι ακολουθείς το δρόμο που σου δείχνει η καρδιά σου, χωρίς να σε ενδιαφέρει η γνώμη των άλλων. Διατηρείς την ψυχραιμία σου και δε θυμώνεις εύκολα. Σου αρέσει να μαθαίνεις συνεχώς καινούργια πράγματα. Το φλερτ θα σου φέρει τον έρωτα της ζωής σου.
27η
Είσαι πολύ ελκυστικός και γεμάτος ζωντάνια. Σου αρέσει η έντονη κοινωνική ζωή και να γνωρίζεις συνεχώς καινούργια και ενδιαφέροντα άτομα. Είσαι εύστροφος, γνωστός για το έξυπνο ή ιδιαίτερο χιούμορ σου. Κατά καιρούς είσαι πολύ πεισματάρης, συγχωρείς σχετικά εύκολα, αλλά δεν ξεχνάς ποτέ. Στον έρωτα είσαι πολύ επιλεκτικός και ψάχνεις τον τέλειο για σένα σύντροφο.
28η
Είσαι ένας σταρ. Λαμπερός, χαμογελαστός και συζητήσιμος, ταυτόχρονα όμως και επιφυλακτικός. Σου αρέσει η πολυτέλεια και ενημερώνεσαι πάντα για την τελευταία λέξη της μόδας. Συχνά γίνεσαι πολύ συναισθηματικός και διατηρείς μακρόχρονες σχέσεις στις οποίες είσαι πιστός και το ίδιο απαιτείς κι από το άλλο πρόσωπο.
29η
Είσαι αισιόδοξος και θέλεις κι οι άλλοι να βλέπουν τη θετική πλευρά. Δεν παίρνεις ρίσκα, αντίθετα είσαι πολύ προσεκτικός στις κινήσεις σου, ιδιαίτερα αν πρόκειται για ένα καινούργιο αντικείμενο. Στον ελεύθερό σου χρόνο θέλεις να χαλαρώνεις και να περνάς όμορφα με τους φίλους σου. Στον έρωτα βγάζεις πάθος και κάνεις το ταίρι σου να νιώθει ότι βρίσκεται στην κορυφή του κόσμου.
30η
Είσαι πολύ σέξι και μυστηριώδης, γι’ αυτό η έλξη σου στο αντίθετο φύλο είναι μεγάλη. Είσαι κοινωνικός, αγαπητός, ενώ βγάζεις και ηγετικές ικανότητες κάτι που σε βοηθά στην καριέρα σου. Μετράς τα υπέρ και τα κατά, πριν πάρεις οποιαδήποτε απόφαση. Θέλεις ο/η σύντροφός σου να προσέχει την εμφάνισή του/ης, να είναι δυναμικός/η και με χιούμορ.
31η
Είσαι απλό και ειλικρινές άτομο, που δεν του αρέσουν τα πολλά παιχνίδια και νάζια. Έχεις δημιουργικό μυαλό και ταλέντα, που, αν τα επεξεργαστείς κατάλληλα, θα καταφέρεις πολλά πράγματα. Είσαι ζεστός, συμπονετικός και εύκολα προσεγγίσιμος. Παρ’ όλα αυτά σου παίρνει χρόνο μέχρι να «δεθείς» σε μια σχέση και δεν είσαι καθόλου κτητικός.

astrology.gr

Πώς θα είναι φέτος το καλοκαίρι; Οι πρώτες προβλέψεις για τον καιρό από καθηγητή Φυσικής

Χρήσιμα στην πρόληψη και στη διαχείριση των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων μπορούν να φανούν τα στοιχεία του ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus, όπως αναλύθηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας.
Μάλιστα, όπως επεσήμανε μιλώντας το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Αθανάσιος Αργυρίου, τα δεδομένα του προγράμματος μπορούν να συμβάλλουν επίσης στον αποτελεσματικότερο σχεδιασμό της αντιμετώπισης μιας πυρκαγιάς.
Εκτός όμως από την πρόληψη και τη διαχείριση των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, τα στοιχεία του προγράμματος μπορούν να βοηθήσουν τους αγρότες στη βελτίωση των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων.
Το πρόγραμμα Copernicus, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι το πρόγραμμα παρατήρησης της Γης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο συνθέτει πληροφορίες προερχόμενες από διάφορες πηγές, μεταξύ των οποίων και παρατηρήσεις δορυφόρων, δημιουργώντας επιχειρησιακά προϊόντα παρατήρησης της ξηράς, της θάλασσας και του αέρος, όπως επίσης του κλίματος και της αλλαγής του, υποστηρίζοντας κατ΄ αυτό τον τρόπο τη διαχείριση κρίσεων και την πολιτική προστασία.
Μέλη του προγράμματος είναι τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος
Όσον αφορά στο ζήτημα της πρόληψης των πυρκαγιών, ο Αθανάσιος Αργυρίου τονίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι, «η παρακολούθηση της υγρασίας του εδάφους επιτρέπει τον εντοπισμό των περιοχών αυξημένης επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιάς».
Σχετικά με την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, σημειώνει ότι «το σύστημα επιτρέπει την παρακολούθηση της εξέλιξης μιας πυρκαγιάς σε σχεδόν πραγματικό χρόνο και ως εκ τούτου, σε συνδυασμό με την πρόγνωση των πεδίων του ανέμου, βοηθά στον αποτελεσματικότερο σχεδιασμό για την αντιμετώπισή της.»
Επίσης, το πρόγραμμα μπορεί να βοηθήσει και την «έξυπνη» γεωργία και όπως τονίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο Αθανάσιος Αργυρίου «η βελτίωση της ακρίβειας των προγνώσεων της βροχόπτωσης, αλλά και η παρακολούθηση από το διάστημα της υγρασίας του εδάφους των καλλιεργήσιμων περιοχών, θα επιτρέψει τη βελτιστοποίηση της άρδευσης και επομένως την εξοικονόμηση νερού, αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας των παραγομένων προϊόντων».
Στη συνέχεια ο καθηγητής μίλησε και για τα στοιχεία που υπάρχουν σήμερα σχετικά με τις προγνώσεις των καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν στην χώρα μας τους επόμενους μήνες.
Ειδικότερα, όπως είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Αθανάσιος Αργυρίου, «όσον αφορά στη θερμοκρασία, για την περίοδο από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο του 2019, αυτή αναμένεται να κυμανθεί στον κλιματικό μέσο όρο, ενώ από τον Μάιο έως τον Ιούλιο και από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, το πολύ κατά 1 βαθμό επάνω από τον κλιματικό μέσο όρο».
Σχετικά με τη βροχή είπε ότι «αναμένεται να κινηθεί στον κλιματικό μέσο όρο καθ’ όλη την προαναφερόμενη περίοδο».

ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ - Πάσχα στον Τυρό Αρκαδίας στη γη των Τσακώνων

Οι κάτοικοι του Τυρού δεν ξεχνούν τις Τσακώνικες παραδόσεις τους και αν βρεθείτε σε κάποια γιορτή ή πανηγύρι θα νιώσετε την Τσακώνικη ζεστασιά. 

Ιδανική εποχή για να επισκεφθείτε τον Τυρό είναι και η περίοδος του Πάσχα με πολλά έθιμα που αναβιώνουν οι νέοι και οι επαγγελματίες σε συνεργασία με το Δήμο Τυρού.
Τη Μ. Παρασκευή θα δείτε την περιφορά των δύο επιτάφιων στην παραλιακή οδό του Τυρού με την συνοδεία των ψαροκάικων και σκαφών των επισκεπτών ενώ από στεριάς χιλιάδες κόσμου ακολουθούν με ευλάβεια τους δύο επιτάφιους.

Το Μ. Σάββατο από νωρίς τα μικρά παιδιά γεμίζουν τον κόλπο του Τυρού από άκρη σε άκρη σε χιλιάδες κεριά που φωτίζουν την θάλασσα και συμβολίζουν τις ψυχές των Τσακώνων ναυτικών και ψαράδων που έχουν χαθεί.
Τη στιγμή της Ανάστασης του Κυρίου στην ενορία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο λιμάνι θα δείτε ένα από τα πιο φαντασμαγορικά και φημισμένα έθιμα της Ελλάδας.

Το κάψιμο του Ιούδα μέσα στη θάλασσα πάνω σε ειδική σχεδία από τους Τσάκωνες μπουρλοτιέρηδες  με την συνοδεία φαντασμαγορικών βεγγαλικών και τρομερών δυναμιτών που φωτίζουν τον Τυρό από άκρη σε άκρη, ένα έθιμο που άρχισε από την εποχή της Τουρκοκρατίας και που φτάνει έως τις μέρες μας. 


Πληροφορίες για τον Τυρό


Τυρός ένα γραφικό κεφαλοχώρι 1800 κατοίκων στην καρδιά της Τσακωνιάς
ανάμεσα στις υπώρειες του Πάρνωνα και τα καταγάλανα νερά του Αργολικού κόλπου και του Μυρτώου πελάγους όπου ακόμη οι ντόπιοι σε πείσμα των καιρών μιλούν την Τσακώνικη γλώσσα (αρχαία Δωρική διάλεκτος).
 Μία από τις πιο παλιές ναυτικές πολιτείες της Πελοποννήσου ο Τυρός φυλάει στους κόλπους του μια μακραίωνη ναυτική ιστορία, κάθε Τυριώτικο σπίτι και ένας ναυτικός.
Τα εμπορικά καΐκια του το 19ο και 20ο αιώνα όργωναν το Αιγαίο και όλη τη Μεσόγειο.
Στον Τυρό ο επισκέπτης θα βρει σύγχρονη τουριστική υποδομή για αυτό  όλο και περισσότεροι Έλληνες και Ευρωπαίοι τον προτιμούν για τις διακοπές τους και για να χαρούν τις καθαρές παραλίες στα 18 χλμ. ακτογραμμής του.
 Ο επισκέπτης θα βρει ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια όλων των κατηγοριών, εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, καφέ & μπαρ για όλα τα γούστα.

Η παραλιακή οδός του Τυρού μήκους 2 χλμ. είναι εντυπωσιακή εκεί βρίσκεται και το λιμάνι που μπορεί να φιλοξενήσει τουριστικά σκάφη. 

Ο Τυρός είναι χτισμένος αμφιθεατρικά και απλώνεται από την θάλασσα ως τα επιβλητικά βράχια του Γερόβραχου ύψους 300μ.

Αποτελείται από τρείς οικισμούς :
 Tην Παραλία Τυρού η οποία είναι και ο μεγαλύτερος οικισμός και το εμπορικό και διοικητικό κέντρο του Τυρού, ο παραλιακός οικισμός αναπτύχθηκε μετά το 1900 εκεί διέμεναν μέχρι τότε κυρίως οι αλιείς, οι έμποροι και οι ναυτικοί οι οποίοι έκαναν το θαλάσσιο εμπόριο της περιοχής στην παραλία υπήρχαν αποθήκες και χώροι επισκευής και φύλαξης των σκαφών (Νεώρια).
 Τον παραδοσιακό οικισμό των Σαπουνακαίϊκων ο οποίος είναι χτισμένος αμφιθεατρικά σε ύψος 60μ. και τον παραδοσιακό οικισμό του Άνω Τυρού ο οποίος είναι χτισμένος σε ύψος 100μ ως και 300μ.
 Στην Δημοτική Ενότητα Τυρού βρίσκεται και το χωριό των Πέρα Μελάνων με
337 κατοίκους απέχει 5 χλμ. από τον Τυρό.

Όλη η δημοτική ενότητα έχει 2.137 κατοίκους. 

Ο Τυρός υπήρξε έδρα του πρώην Δήμου Τυρού και τωρινή έδρα της Δημοτικής Ενότητας Τυρού του Δήμου Νότιας Κυνουρίας.
 Απέχει 180 χλμ από την Αθήνα 71 χλμ. από την Τρίπολη, 72 χλμ. από το Άργος, 30 χλμ. από το Άστρος, 20 χλμ. από το Λεωνίδιο και 14 νμ από τις Σπέτσες. 

Χρήσιμα Τηλέφωνα
Δημοτικό Κατάστημα Τυρού :27573060107
 Γραμματεία:  2757360101
 FAX Δημοτικού Καταστήματος : 2757360108
 KEΠ Τυρού: 2757360125 - 2757360126 - fax 2757029337.
 Περιφερειακό Ιατρείο Τυρού :27570 41212
 Ταχυδρομείο Τυρού:27570 41800
 Εθνική Τράπεζα Τυρού : 27570 41600
 ΚΤΕΛ ΤΥΡΟΥ :27570 41467 

Στην Κορώνη για τη Γ΄ Στάση των Χαιρετισμών ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας596527



Με κατάνυξη τελέστηκε η Γ΄ Στάση των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο στους ναούς και τις μονές της Μητροπόλεως Μεσσηνίας.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε της Ακολουθίας στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Ελεήστριας Κορώνης.

Ο Σεβασμιώτατος ανέγνωσε τη Γ΄ Στάση των Χαιρετισμών ενώπιον της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας Ελεήστριας, πολιούχου και εφόρου της Κορώνης, παρουσία πλήθους πιστών.

Κατσαρίδες στο σπίτι: 7 απλοί και φυσικοί τρόποι για να εξαφανιστούν

Λένε πως είναι τα μοναδικά ζώα που θα επιζήσουν από μια πυρηνική καταστροφή. Δύσκολα θα το επιβεβαιώσουμε κάποτε αυτό, αλλά αυτό για το οποίο μπορούμε να είμαστε σίγουροι είναι ότι οι κατσαρίδες είναι ένα μεγάλο και επίμονο πρόβλημα για την πλειονότητα των σπιτιών, ειδικά στις πόλεις.
Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένοι απλοί και εντελώς φυσικοί τρόποι για να απαλλαγείτε από τις κατσαρίδες στο σπίτι, χωρίς να καταφύγετε στη χρήση χημικών, τα οποία είναι επιβλαβή για την υγεία τη δική σας και των παιδιών σας.

Δείτε πώς μπορείτε να το πετύχετε αυτό:

1. Βορικό οξύ
Είναι ένας διαδεδομένος τρόπος σπιτικού δολώματος για να σκοτώσετε τις κατσαρίδες. Αναμίξτε ένα μέρος σκόνης βορικού οξέος με ένα μέρος από λευκό αλεύρι και ένα μέρος ζάχαρης. Ανακατέψτε καλά μέχρι να φτιάξετε μια πάστα που θα μοιάζει με ζύμη. Τοποθετήστε μπαλάκια αυτής της ζύμης σε διάφορα σημεία του σπιτιού όπου έχετε προσέξει ότι τα επισκέπτονται συχνά. Το αλεύρι και η ζάχαρη στο μείγμα θα προσελκύσει τις κατσαρίδες και το βορικό οξύ θα τις σκοτώσει.
Μπορείτε επίσης να κάνετε ένα παρόμοιο δόλωμα σε αναλογία 1 μέρος βορικού οξέος, 1 μέρος κακάο και 2 μέρη άσπρο αλεύρι.
Συνεχίστε να χρησιμοποιείτε το δόλωμα για τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να βεβαιωθείτε ότι όλες οι κατσαρίδες έχουν φύγει.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Κρατήστε αυτό το μείγμα μακριά από παιδιά και κατοικίδια ζώα, αφού είναι αρκετά τοξικό.
2. Ζάχαρη και μαγειρική σόδα
Μπορείτε να κάνετε ένα μείγμα από ίσα μέρη μαγειρικής σόδας και ζάχαρης και να το “πασπαλίσετε” κοντά στα σημεία που έχετε παρατηρήσει ότι υπάρχουν κατσαρίδες στο σπίτι σας. Όσες τρέφονται με αυτό το μείγμα πεθαίνουν, επειδή η μαγειρική σόδα αντιδρά με τα οξέα του στομάχου τους και τις κάνει να “σκάνε”.
3. Διάλυμα σαπουνιού
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κανονικό σαπούνι μπάνιου για να απαλλαγείτε από τις κατσαρίδες. Ετοιμάστε ένα μείγμα με σαπούνι και νερό (με αρκετό σαπούνι) και ψεκάστε με αυτό απευθείας επάνω τους. Οι περισσότερες θα πεθάνουν αμέσως, επειδή το διάλυμα κλείνει τους πόρους με τους οποίους αναπνέουν.
4. Φύλλα δάφνης
Τα φύλλα δάφνης είναι αρωματικά φύλλα που χρησιμοποιούνται κυρίως στην ινδική μαγειρική. Έχουν ένα πικάντικο, αλλά ωραίο άρωμα. Μπορείτε να τοποθετήσετε τριμμένα σε σκόνη (αποξηραμένα) φύλλα δάφνης κοντά στη φωλιά και σε άλλα περιοχές, όπου οι κατσαρίδες συχνή. Η μυρωδιά θα κάνουν οι κατσαρίδες σημεία και οι κατσαρίδες θα προτιμήσουν να απομακρυνθούν από το σπίτι σας, χωρίς να χρειαστεί να τις σκοτώσετε.
5. Διάλυμα αμμωνίας
Προσθέστε δύο φλιτζάνια αμμωνίας σε ένα κουβά γεμάτο νερό και ξεπλύνετε με αυτό το διάλυμα το νεροχύτη της κουζίνας σας και όλες τι υδρορροές στο σπίτι. Η μυρωδιά της αμμωνίας θα κρατήσει μακριά τις κατσαρίδες. Επαναλάβετε αυτό το “κόλπο” μία φορά την εβδομάδα.
6. Πιπέρι, σκόρδο και κρεμμύδι
Κάντε ένα μείγμα από μια κουταλιά της σούπας πιπέρι καγιέν σε σκόνη, μία σκελίδα σκόρδο και ένα λιωμένο κρεμμύδι, μέσα σε ένα λίτρο νερού. Αφήστε το να σταθεί για μία ώρα. Προσθέστε μία κουταλιά της σούπας υγρό σαπούνι σε αυτό το μείγμα και εφαρμόστε το σε όλους τους χώρους στο σπίτι σας όπου συχνάζουν οι κατσαρίδες. Η μυρωδιά του μείγματος θα τις κάνει να τραπούν σε φυγή.
7. Αγγούρι
Πάρτε ένα κουτί από αλουμίνιο και τοποθετήστε μερικές φλούδες αγγουριού ή κομμάτια μέσα σε αυτό. Αφήστε το όλη τη νύχτα. Οι χυμοί του αγγουριού θα αντιδράσουν με το αλουμίνιο στο κουτί και θα παράγουν μια μυρωδιά που οι κατσαρίδες δεν μπορούν να αντέξουν.


 iatropedia

Η Ρωσία κατασκευάζει πλυντήριο ρούχων για να το στείλει στο διάστημα

Η ρωσική διαστημική εταιρεία RKK Energia, ανακοίνωσε ότι άρχισε να κατασκευάζει ένα πλυντήριο ρούχων για τις ανάγκες των πληρωμάτων του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στις μελλοντικές αποστολές στην Σελήνη αλλά και στις διαπλανητικές αποστολές.
«Για τις μελλοντικές αποστολές στην Σελήνη και άλλες διαπλανητικές αποστολές η RKK Energia άρχισε να κατασκευάζει ένα ειδικό πλυντήριο ρούχων για το διάστημα» αναφέρει το βίντεο που ανάρτησε η εταιρεία στο κανάλι της στο YouTube.
Η κατασκευή ενός τέτοιου διαστημικού πλυντηρίου θα λύσει το μεγάλο πρόβλημα του πλυσίματος των ρούχων των πληρωμάτων των διαστημικών αποστολών στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, καθώς μέχρι σήμερα οι αστροναύτες αναγκάζονται να συσσωρεύουν τα ρούχα που αλλάζουν κάθε φορά, εν συνεχεία να τα στέλνουν στη γη και να παραλαμβάνουν από τη Γη καθαρά ρούχα που στέλνονται με διαστημόπλοια.
Ωστόσο στην αναφορά της εταιρείας δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για το πώς θα λειτουργεί το πλυντήριο αυτό στο διάστημα.
Πρόσφατα, το ερευνητικό Ινστιτούτο NIIchimmash που είναι η κύρια ρωσική διαστημική επιχείρηση που ασχολείται με συστήματα τροφοδοσίας στο Διάστημα είχε ανακοινώσει ότι έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την κατασκευή πλυντηρίου ρούχων που θα λειτουργεί στο Διάστημα.
Το 2017, οι μηχανικοί της εταιρείας RKK Energia σε άρθρο τους στο περιοδικό «Διαστημική τεχνική και τεχνολογία» είχαν προτείνει την κατασκευή ενός πλυντηρίου που θα λειτουργεί στο διάστημα, αναφέρει το Ria Novosti. Πρότειναν μάλιστα, το διαστημικό πλυντήριο να λειτουργεί με την χρήση μιας συσκευής που θα συσσωρεύει το διοξείδιο του άνθρακα, που υπάρχει στην αναπνοή των αστροναυτών. Κατά την άποψη τους, το διοξείδιο του άνθρακα σε θερμοκρασία 31 βαθμών Κελσίου και υπό πίεση 74 ατμοσφαιρών, υγροποιείται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σ' αυτήν την κατάσταση για τον καθαρισμό των ρούχων.
Σήμερα οι αστροναύτες φορούν τα ρούχα τους για 3-4 μέρες και μετά τα αλλάζουν, φορώντας καθαρά. Έτσι τα ρούχα αποθηκεύονται στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται ετησίως αποστολές ρούχων που το βάρος τους φθάνει τα 600 κιλά. Μάλιστα οι ερευνητές της εταιρείας έχουν υπολογίσει ότι σε περίπτωση που πραγματοποιούνταν σε μια αποστολή στον πλανήτη Άρη με έξι αστροναύτες για διάστημα πτήσης διάρκεια δύο ετών, θα χρειαζόντουσαν 3 τόνοι ρούχων.
Η NASA έχει επίσης ασχοληθεί με το πρόβλημα και είχε χρηματοδοτήσει έρευνες για να βρεθεί μια μέθοδος ώστε να καθαρίζονται τα ρούχα χωρίς νερό ή να παραχθούν αντιμικροβιακά υφάσματα, που θα μπορούν να τα φορούν οι αστροναύτες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

ant1news.gr

Υπάρχει γυναικείος και ανδρικός εγκέφαλος ή μόνο «γιούνισεξ»;

Κάθε λίγο και λιγάκι εμφανίζονται επιστημονικές μελέτες που ισχυρίζονται ότι βρίσκουν διαφορές ανάμεσα στον «γυναικείο» και στον «ανδρικό» εγκέφαλο.
Κατά καιρούς επίσης έρχεται ο αντίλογος ότι ο εγκέφαλος είναι «γιούνισεξ» και ότι οι όποιες νευροβιολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι δευτερεύουσας σημασίας.
Μια τέτοια παθιασμένη απομυθοποίηση επιχειρεί το νέο βιβλίο «Ο έμφυλος εγκέφαλος: Η νέα νευροεπιστήμη που διαλύει το μύθο του γυναικείου εγκεφάλου» (εκδ. The Bodley Hand, 2019) της γνωσιακής νευροεπιστήμονα Τζίνα Ρίπον, καθηγήτριας του βρετανικού Πανεπιστημίου 'Αστον του Μπέρμιγχαμ.
Το βασικό μήνυμά της, που το παρουσίασε και με άρθρο της στη βρετανική «Τέλεγκραφ», είναι ότι «ένας έμφυλος κόσμος θα παράγει έναν έμφυλο εγκέφαλο». Κινούμενη στο ίδιο μήκος κύματος με δύο προηγούμενα βιβλία, της Κορντίλια Φάιν («Αυταπάτες του Φύλου», 2010) και της 'Αντζελα Σαΐνη («Κατώτερη», 2017), η Ρίπον θέτει ως στόχο να ξεριζώσει το νευροσεξισμό.
Το βιβλίο ξεκινά με τον Γάλλο κοινωνικό ψυχολόγο Γκιστάβ Λε Μπον, ο οποίος το 1895 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν τις κατώτερες μορφές της ανθρώπινης εξέλιξης και... είναι πιο κοντά στα παιδιά και στους άγριους παρά στον ενήλικο πολιτισμένο άνδρα». Και καταλήγει με το «μανιφέστο» του συντηρητικού μηχανικού της Google Τζέιμς Ντέιμορ, ο οποίος το 2017 υποστήριξε πως «είναι βιολογικές οι αιτίες» που υπάρχει έλλειψη γυναικών στον κόσμο της τεχνολογίας και γενικότερα σε ηγετικές θέσεις.
Η Ρίπον επισημαίνει ότι στην εποχή μας τα επιχειρήματα για την «κατωτερότητα» των γυναικών κρύβονται πίσω από την αναζήτηση επιστημονικών αποδείξεων για την υποτιθέμενη διαφορετικότητα του γυναικείου εγκεφάλου και με ποιο τρόπο αυτός είναι συμπληρωματικός του ανδρικού. Έτσι, δεν ακούει κανείς πια ότι οι γυναίκες είναι λιγότερο έξυπνες από τους άνδρες, αλλά ότι είναι διαφορετικές, επειδή ο γυναικείος εγκέφαλος είναι νευρωνικά «καλωδιωμένος» έτσι ώστε να ευνοεί την έκφραση συναισθημάτων, την ενσυναίσθηση, τη συμπόνια και τη διαίσθηση. Ενώ, από την άλλη, η «καλωδίωση» του ανδρικού εγκεφάλου ευνοεί τον ορθολογισμό και την πρακτική δράση.
Κατά καιρούς εμφανίζονται έρευνες, συνήθως με λειτουργική μαγνητική απεικόνιση (fMRI), που δείχνουν ότι άνδρες και γυναίκες έχουν διαφορές στις διασυνδέσεις των νευρώνων τους. Χαρακτηριστική είναι μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια του 2014, που έτυχε μεγάλης διεθνούς προβολής, σύμφωνα με την οποία στο γυναικείο εγκέφαλο οι νευρωνικές «καλωδιώσεις» είναι κυρίως ανάμεσα στα δύο ημισφαίρια, ενώ στον ανδρικό κυρίως στο εσωτερικό καθενός ημισφαιρίου.
Η Ρίπον επισημαίνει πως τέτοιου είδους έρευνες - τις οποίες χαρακτηρίζει «νευροσκουπίδια» - παραλείπουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των διασυνδέσεων ανάμεσα στα εγκεφαλικά κύτταρα είναι όμοια και στα δύο φύλα. Οι σύγχρονοι νευροεπιστήμονες έχουν αποτύχει να εντοπίσουν ουσιαστικές εγκεφαλικές διαφορές. Υπάρχουν ορισμένες διαφορές, αλλά όχι τέτοιες ώστε ο ανδρικός και ο γυναικείος εγκέφαλος να θεωρηθούν πραγματικά διαφορετικοί. Αντίθετα, όπως λέει, δεν υπάρχει τίποτε στον εγκέφαλο που να το έχουν όλοι οι άνδρες, αλλά να μην το έχουν όλες οι γυναίκες.
Αν όμως είναι αλήθεια πως δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές στον εγκέφαλο των δύο φύλων, τότε πώς εξηγούνται οι υπαρκτές διαφορές συμπεριφοράς και ενδιαφερόντων ανάμεσα στους άνδρες και στις γυναίκες; Η Ρίπον επιμένει ότι η αιτία είναι η ισχυρή επίδραση που έχει ο έμφυλος κόσμος πάνω στον εγκέφαλο. Όπως λέει, ενώ στα νεογέννητα ο εγκέφαλος εμφανίζει ελάχιστες διαφορές ανάμεσα στα αγόρια και στα κορίτσια, στη συνέχεια ο εγκέφαλος λειτουργεί σαν «σφουγγάρι» που απορροφά όλα τα κοινωνικά στερεότυπα (π.χ. μπλε για το αγόρι και ροζ για το κορίτσι).
Με αυτή τη λογική, όπως υποστηρίζει, εξηγείται γιατί τελικά δυσκολεύονται οι γυναίκες να σταδιοδρομήσουν στο πεδίο της επιστήμης-τεχνολογίας και να αναλάβουν ηγετικές θέσεις σε εταιρείες και οργανισμούς. Ένα ταλαντούχο αγόρι θεωρείται κάτι σαν «μεγαλοφυΐα εκ γενετής», ενώ ένα εξίσου ταλαντούχο κορίτσι συνήθως ως «δουλευταρού» - μία διάκριση που υπόγεια συνοδεύει τα δύο φύλα έως προχωρημένη ηλικία.
Κάπως έτσι, κατά τη Ρίπον, μέσα από μια ανατροφοδοτούμενη διαδικασία διαφορετικών προσδοκιών, αυτοπεποίθησης και διάθεσης για ανάληψη κινδύνων, άνδρες και γυναίκες ακολουθούν διαφορετικές πορείες ζωής, κάτι που αντανακλάται και στον εγκέφαλό τους. Εν κατακλείδι, ο εγκέφαλος δεν είναι πιο έμφυλος από ό,τι άλλα όργανα του σώματος, όπως η καρδιά ή τα νεφρά. Όμως οι άνθρωποι, επειδή αναγκάζονται μετά τη γέννησή τους να φοράνε ένα «βιοκοινωνικό κοστούμι», καταλήγουν να μετατρέπουν έναν κατά βάση άφυλο ('γιούνισεξ') αλλά πολύ εύπλαστο εγκέφαλο, σε έναν έμφυλο εγκέφαλο.
Ο αντίλογος
Όμως αρκετοί νευροεπιστήμονες θεωρούν ακραία τη θέση της Ρίπον, επειδή ουσιαστικά αρνείται στη νευροβιολογία κάθε ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση των διαφορών στον εγκέφαλο των δύο φύλων. Εκείνη αντιτείνει ότι δεν αρνείται τον ρόλο της βιολογίας, αλλά επιμένει ότι μερικοί συνάδελφοί της «φουσκώνουν» τη βιολογική επίδραση, ενώ η ίδια επιμένει ότι οι διαφορετικές κοινωνικές εμπειρίες των δύο φύλων είναι αυτές που εξηγούν κυρίως τις αλλαγές στον εγκέφαλο μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Ανάμεσα στα πιο γνωστά διεθνώς βιβλία που αναδεικνύουν τις εγκεφαλικές διαφορές ανδρών- γυναικών, είναι τα «Γιατί οι άνδρες δεν ακούνε και οι γυναίκες δεν μπορούν να διαβάσουν χάρτες: Πώς είμαστε διαφορετικοί» (2004) των 'Αλαν και Μπάρμπαρα Πίιζ, «Φύλο του εγκεφάλου: η πραγματική διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών» (2015) των Αν Μόιρ και Ντέηβιντ Τζέσελ, «Ο θηλυκός εγκέφαλος» (2006) και «Ο ανδρικός εγκέφαλος» (2010) της Λουάν Μπριζεντίν και «Η ουσιώδης διαφορά: 'Ανδρες, γυναίκες και ο ακραίος αρσενικός εγκέφαλος» (2004) του Σάιμον Μπάρον-Κόεν.
Ο τελευταίος, διακεκριμένος καθηγητής αναπτυξιακής ψυχοπαθολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, από τους γνωστότερους ειδικούς σε θέματα αυτισμού διεθνώς, άσκησε έντονη κριτική στο τελευταίο βιβλίο της Ρίπον. Με πρόσφατο άρθρο του στους «Τάιμς του Λονδίνου», την κατηγορεί πως η βασική θέση της -ότι δεν υπάρχουν εγγενείς διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα- είναι ακραία.
Σύμφωνα με τον Μπάρον-Κόεν, η Ρίπον σκιαμαχεί, αφού κανένας σοβαρός επιστήμονας δεν υποστηρίζει ότι υπάρχει κάτι στον ανδρικό εγκέφαλο που λείπει τελείως στον γυναικείο ή το αντίστροφο. Όμως, όταν συγκρίνουμε πολλούς ανδρικούς με πολλούς γυναικείους εγκεφάλους, τότε είναι σαφές ότι ο μέσος ανδρικός εγκέφαλος εμφανίζει διαφορές από τον μέσο γυναικείο. Κάτι ανάλογο συμβαίνει με το ύψος: υπάρχουν ψηλές γυναίκες και κοντοί άνδρες, αλλά οι άνδρες είναι κατά μέσο όρο μερικά εκατοστά ψηλότεροι από τις γυναίκες.
Μια έρευνα του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ το 2018, η μεγαλύτερη πάνω στις διαφορές φύλου, με τη συμμετοχή άνω των 500.000 ανθρώπων, δείχνει ότι κατά μέσο όρο οι γυναίκες εμφανίζουν σε μεγαλύτερο ποσοστό (40%) ενσυναίσθηση και κατανόηση του άλλου έναντι των ανδρών (23,9%), ενώ οι άνδρες σε μεγαλύτερο ποσοστό (40,2%), έναντι των γυναικών (25,6%), δείχνουν ενδιαφέρον για την κατανόηση των συστημάτων, των μηχανών, των αριθμών κ.α.
Ο Σάιμον Μπάρον-Κόεν αρνείται το κεντρικό επιχείρημα περί νευροσεξισμού, ότι δηλαδή οι εγκέφαλοι των δύο φύλων είναι ουσιαστικά ίδιοι κατά τη γέννηση, αλλά αλλάζουν αργότερα, καθώς εκτίθενται σε σεξιστικά στερεότυπα, άρα η βιολογία παίζει μηδαμινό ρόλο. Τονίζει ότι, όπως έδειξε έρευνα νευροαπεικόνισης σε 5.216 ενηλίκους το 2018, ο μέσος ανδρικός εγκέφαλος είναι μεγαλύτερος σε συνολικό όγκο, σε όγκο φαιάς ουσίας και σε όγκο λευκής ουσίας.
Διαφορές όγκου ανάμεσα στα δύο φύλα υπάρχουν σε ζωτικές περιοχές όπως ο ιππόκαμπος και η αμυγδαλή, αν και παραδέχεται το επιχείρημα της Ρίπον ότι αυτές μπορεί να έχουν προκληθεί από τη διαβίωση σε ένα έμφυλο περιβάλλον, που επιδρά διαφορετικά στον εγκέφαλο. Επίσης παραθέτει παλαιότερη μελέτη του 1997, μετά από νεκροψία σε 94 εγκεφάλους, η οποία είχε βρει ότι οι άνδρες έχουν κατά μέσο όρο 16% περισσότερους νευρώνες στον εγκεφαλικό φλοιό τους (22,8 δισεκατομμύρια έναντι 19,3 δισεκατομμυρίων στις γυναίκες), κάτι που όμως πάλι θα μπορούσε να αποδοθεί στην επίδραση της κουλτούρας και όχι στη νευροβιολογία.
Αλλά το 2018 επιστήμονες είχαν βρει ότι κατά τη γέννηση ο ενδοκρανιακός όγκος είναι κατά μέσο όρο 6% μεγαλύτερος στα αγόρια, τα οποία επίσης έχουν περισσότερους νευρώνες στο φλοιό τους από ό,τι τα νεογέννητα κορίτσια, κάτι που, κατά τον Μπάρον-Κόεν, υποσκάπτει τη θέση της Ρίπον. Ακόμη, υπάρχουν και άλλες διαφορές στα νεογέννητα, όσον αφορά την εγκεφαλική ανατομία τους, π.χ. η περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην αισθητηριακή επεξεργασία, ιδίως στην ακοή, είναι μεγαλύτερη στα αγόρια, ενώ αυτή που ελέγχει το σχεδιασμό και τον αυτοέλεγχο είναι μεγαλύτερη στα κορίτσια.
Επίσης έρευνα του 2001, από την ερευνητική ομάδα του Μπάρον-Κόεν, σε 24 νεογέννητα ηλικίας μόλις 24 ωρών, έδειξε ότι όταν τους δειχθεί η εικόνα ενός προσώπου και ενός αντικειμένου, τα περισσότερα αγόρια κοιτάζουν το αντικείμενο για περισσότερη ώρα, ενώ τα περισσότερα κορίτσια «κολλάνε» στο πρόσωπο. «Με ηλικία μόνο 24 ωρών, αυτά τα μωρά δεν είναι δυνατό να έχουν επηρεαστεί από πολιτισμικές προσδοκίες για το τι πρέπει να ενδιαφέρει τα αγόρια ή τα κορίτσια», αναφέρει ο Βρετανός ψυχολόγος. Η Ρίπον επιτίθεται σε αυτό ακριβώς το πείραμα, μεταξύ άλλων λέγοντας ότι δεν έχει επαναληφθεί και επιβεβαιωθεί (πράγματι κανείς επιστήμονας δεν έχει επιχειρήσει έκτοτε κάτι ανάλογο).
Ακόμη, ο Μπάρον-Κόεν επισημαίνει ότι ήδη σε προγεννητικό επίπεδο, τα έμβρυα παράγουν διαφορετικές ορμόνες (π.χ. διπλάσια τεστοστερόνη τα αγόρια), πράγμα που επηρεάζει τον εγκέφαλο των δύο φύλων διαφορετικά, πολύ πριν τις πολιτισμικές και κοινωνικές επιδράσεις. Εν ολίγοις, όπως λέει, οι περισσότεροι βιολόγοι και νευροεπιστήμονες σήμερα δέχονται ότι η προγεννητική βιολογία και η κουλτούρα μετά τον τοκετό συνδυάζονται για να εξηγήσουν τις διαφορές του μέσου ανδρικού από τον μέσο γυναικείο εγκέφαλο.
Αντίθετα, κατακρίνει τη θέση της Ρίπον, που ουσιαστικά εξαλείφει τη βιολογική επίδραση, ως ακραία μονομερή. Ίσως αυτό συμβαίνει, κατά τον Μπάρον-Κόεν, επειδή η Ρίπον είναι «παιδί της δεκαετίας του ΄60» και προτιμά να πιστεύει ότι αφού όλες οι διαφορές ανάγονται στην κουλτούρα, τελικά μπορούμε να αλλάξουμε την κοινωνία για να την κάνουμε πιο ίση.

Λίπος στην κοιλιά: Έτσι θα απαλλαγείτε για πάντα

Εδώ και δεκαετίες οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το πώς η μεγάλη περίμετρος της μέσης είναι επιβλαβής για την καρδιαγγειακή υγεία.
Η μέση περιφέρεια μέσης για τους άνδρες βρίσκεται πλέον στα 102cm, συγκριτικά 3cm πιο πάνω από τα 99cm που είχαν καταγραφεί την περίοδο 1999 – 2000. Για τις γυναίκες η περιφέρεια μέσης από τα 92,2cm έχει πια ανέλθει στα 98,04cm.
«Όσο η περιφέρεια μέσης αυξάνεται τόσο μεγαλώνει και ο κίνδυνος για καρδιαγγειακές ασθένειες», εξηγεί ο Δρ. Osama Hamdy Διευθυντής του Κλινικού Προγράμματος για την Παχυσαρκία στο Πανεπιστήμιο του Harvard, σε συνεργασία με το Κέντρο Joslin για τον Σακχαρώδη διαβήτη.
Το κοιλιακό λίπος, αυτό που οι γιατροί αποκαλούν σπλαχνικό, μπορεί να προκαλέσει μία σειρά από προβλήματα υγείας εξαιτίας της διάσπασης των τριγλυκεριδίων σε ελεύθερα λιπαρά οξέα προκαλώντας λιποτοξικότητα που επηρεάζει το πάγκρεας και την δυνατότητά του να παράξει ινσουλίνη. Επιπλέον προκαλείται αντίσταση στην ινσουλίνη και αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα ενισχύοντας τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.
Πώς θα διώξετε το λίπος από την κοιλιά
Δεν υπάρχει κάποια μαγική φόρμουλα για την απώλεια του κοιλιακού λίπους. Μία διατροφή με λιγότερους υδατάνθρακες μπορεί να είναι άκρως βοηθητική, ειδικά αν πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, δηλώνει ο Δρ. Hamdy. «Χρειάζεται να αποφεύγετε τους υδατάνθρακες και να μείνετε μακρυά από τις τροφές που αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρων στο αίμα και ενισχύουν την αποθήκευση λίπους». Αυτές οι τρεις πηγές θα μπορούσαν να είναι μεγάλοι ένοχοι:
  • Ζάχαρη: Οτιδήποτε φτιάχνεται με πρόσθετη ζάχαρη – (μπισκότα, κέικ, γλυκά, παγωτό, αναψυκτικά, φρουτοποτά)
  • Λευκό αλεύρι: Τροφές που χρειάζονται λευκό αλεύρι για την παραγωγή τους (μακαρόνια, πίτσα, ψωμί και κουλούρια)
  • Τροφές πλούσιες σε άμυλο: πατάτες, ρύζι και καλαμπόκι
Η μεγάλη σημασία της νηστείας (αποχή από το φαγητό) και της άσκησης
Ο Δρ. Hamdy δίνει επίσης μεγάλη σημασία στην μέθοδο της νηστείας με την έννοια της αποχής από το φαγητό για μεγάλα χρονικά διαστήματα δίνοντας την ευκαιρία στο σώμα να βελτιώσει την ανταπόκριση στην ινσουλίνη και να μειώσει το σπλαχνικό λίπος. Η βασική ιδέα είναι το να περιοριστεί η πρόσληψη φαγητού για ένα συντομότερο διάστημα από το συνηθισμένο. Για παράδειγμα μπορεί να τρώτε μόνο από τις 8 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι και από τότε να μην τρώτε τίποτα μέχρι το επόμενο πρωί. Μία άλλη επιλογή είναι το να τρώτε το λιγότερο 14 ώρες μετά το προηγούμενο γεύμα που είχατε μέσα στη μέρα.
«Κάντε αυτό τρεις μέρες την εβδομάδα και τις υπόλοιπες τέσσερις ακολουθήστε το κανονικό σας πρόγραμμα», εισηγείται ο Δρ. Hamdy επισημαίνοντας παράλληλα την αξία της άσκησης (αεροβικής και ενδυνάμωσης), η οποία θα μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε επιπλέον θερμίδες και να διατηρήσετε την άλιπη μυϊκή μάζα.

ygeiamou.gr

Μαγουλέζα Αθηνών - Δημοπρασία ΟΔΔΥ: Στο «σφυρί» μια BMW M4 και μια Porsche Cayenne Magnum

Δύο εξαιρετικά και πολύ ακριβά sport cars κρύβει η δημοπρασία του πρώην ΟΔΔΥ που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 2 Απριλίου.
Μία BMW M4 και μια Porsche Cayenne Magnum ξεχωρίζουν στην δημοπρασία της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού που θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του πρώην ΟΔΔΥ στην Μαγουλέζα Αθηνών.
Σύμφωνα με τη διακήρυξη της δημοπρασίας εκποιούνται τα κάτωθι οχήματα:
Μία BMW M4 μοντέλο του 2014 με τιμή εκκίνησης τις 70.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό αυτοκίνητο που κινεί ένας τρίλιτρος κινητήρας απόδοσης 431 ίππων.
Σε μια αναζήτηση που πραγματοποιήσαμε στα sites με online αγγελίες μεταχειρισμένων αυτοκινήτων το φθηνότερο αντίστοιχο μοντέλο πωλείται πάνω από 85.000 ευρώ!
Tο δεύτερο κορυφαίο αυτοκίνητο που περιλαμβάνει η δημοπρασία αφορά σε μία Porsche Cayenne Magnum μοντέλο του 2011 με τιμή εκκίνησης επίσης τις 70.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο κινείται από έναν κινητήρα 4,8 λίτρων απόδοσης 580 ίππων!
Οι τιμές των αντίστοιχων μοντέλων σε αγγελίες μεταχειρισμένων ξεκινούν από τις 83.000 ευρώ!
Το τρίτο όχημα της δημοπρασίας αφορά σε ένα Range Rover μοντέλο του 2006 με τιμή εκκίνησης τις 20.000 ευρώ.
Στη συνέχεια δημοπρατείται ένα VW Tiguan μοντέλο του 2011 με τιμή εκκίνησης τις 9.500 ευρώ.
Tέλος εκποιείται και ένα Smart μοντέλο του 2010 με τιμή εκκίνησης τα 3.900 ευρώ.
Παράλληλα εκποιούνται και έξι φορτηγά στην δημοπρασίας της Τρίτης 2 Απριλίου.
Πιέστε εδώ για να διαβάσετε την αναλυτική διακήρυξη δημοπρασίας οχημάτων του ΟΔΔΥ της Τρίτης 2 Απριλίου.
Οι τρόποι αποπληρωμής και οι εκπτώσεις
Για να συμμετέχει κανείς στις δημοπρασίες του πρώην ΟΔΔΥ θα πρέπει να καταβάλει εγγύηση 300 ευρώ για τα αυτοκίνητα και 100 ευρώ για τα δίκυκλα τα οποία σε περίπτωση που ανακηρυχθεί πλειοδότης αφαιρούνται από το τίμημα απόκτησης του οχήματος. Σε περίπτωση που δεν καταφέρει κάποιος να αποκτήσει κάποιο όχημα τα χρήματα επιστρέφονται.
Στις τιμές εκποίησης των οχημάτων συμπεριλαμβάνεται ο αναλογούν ΦΠΑ 24%. Σε περίπτωση εξοφλήσεως του τιμήματος τοις μετρητοίς ο αγοραστής έχει δικαίωμα έκπτωσης 30% στην τιμή κατακύρωσης.
Ο πλειοδότης καταβάλει το 20% και το υπόλοιπο ποσό (το 80%) δύναται να το διακανονίσει ως εξής:
Α) Με εφάπαξ καταβολή του τιμήματος. Στην περίπτωση αυτή δικαιούται έκπτωσης ανάλογης με το ποσό που καταβάλλεται η οποία ανέρχεται σε ποσοστό:
αα) 10% για καταβαλλόμενο ποσό έως 3.000 €.
αβ) 15% για καταβαλλόμενο ποσό από 3.001€ έως 10.000 €.
αγ) 20% για καταβαλλόμενο ποσό από 10.001 € και άνω.
Β) Με εγγυητική επιστολή χωρίς έκπτωση σε ισόπο- σες τριμηνιαίες άτοκες δόσεις, ο αριθμός των οποίων καθορίζεται ως εξής:
βα) δύο δόσεις για ποσά έως 3.000€.
ββ) τέσσερις δόσεις για ποσά από 3.001€ έως 10.000€.
βγ) έξι δόσεις για ποσά από 10.001 € έως 18.000€.
βδ) οκτώ δόσεις για ποσά από 18.001€ και άνω.
Η πρώτη δόση πρέπει να πληρωθεί μέσα σε 3 μήνες από την επόμενη της ημερομηνίας κατακύρωσης του υλικού, πλωτού και εναερίου μέσου.
Σύμφωνα με την ενημέρωση της ΔΔΔΥ οι αγοραστές οφείλουν να ερευνούν και από μόνοι τους την ακρίβεια των στοιχείων, με τεχνικούς της επιλογής τους. Η εξέταση μπορεί να γίνει από τους ενδιαφερόμενους με την βοήθεια και τεχνικού συμβούλου της επιλογής του και περιλαμβάνει ότι κριθεί αναγκαίο, χωρίς όμως την χρήση εργαλείων ή άλλων μηχανικών μέσων και χωρίς να τεθεί σε κίνηση το όχημα, προκειμένου να προσδιορίσουν το ύψος των ζημιών ώστε να διαμορφώνουν ανάλογα και τις προσφορές τους πριν από τη δημοπρασία.
Τα φυσικά πρόσωπα συμμετέχουν στις δημοπρασίες πώλησης οχημάτων μόνο αυτοπροσώπως.Κατ΄ εξαίρεση μπορούν να συμμετάσχουν με εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο εφόσον αυτός είναι σύζυγος ή συγγενής εξ αίματος μέχρι και του δεύτερου βαθμού, προσκομίζοντας Υπεύθυνη Δήλωση θεωρημένη από Δημόσια Αρχή.


newsauto.gr

ΤΡΑΓΙΚΟ ΤΕΛΟΣ - Έφηβοι έτρεξαν να ξεφύγουν από την αστυνομία και τους έφαγαν οι κροκόδειλοι!

Τραγικό τέλος φοβούνται οι Αυστραλιανές Αρχές ότι είχαν δύο έφηβοι Αβορίγινες, που έτρεξαν να ξεφύγουν από την αστυνομία και έπεσαν σε ελώδη περιοχή, γεμάτη κροκόδειλους.
Τα δύο παιδιά οδηγούσαν ένα κλεμμένο αυτοκίνητο, όταν τα σταμάτησαν για έλεγχο αστυνομικοί στο όρος Έλιοτ κοντά στο Τάουνσβιλ του Κουίνσλαντ.
Οι έφηβοι το έσκασαν τότε με τα πόδια κι έτρεξαν μέσα σε μανγκρόβιο έλος γύρω στις 04:30 τα χαράματα της Παρασκευής τοπική ώρα κι έκτοτε έχουν χαθεί τα ίχνη τους.
Στη συγκεκριμένη περιοχή ζουν πολλά σαρκοβόρα ερπετά κι εκφράζονται φόβοι ότι τα παιδιά δέχθηκαν επίθεση από κροκόδειλους. Οι έρευνες για τον εντοπισμό τους συνεχίζονται.

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στο Γαλαξίδι, ταρακούνησε την Αθήνα

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,3 Ρίχτερ σημειώθηκε στον Κορινθιακό Κόλπο στις 12:46 μ.μ., σε θαλάσσια περιοχή 51 χιλιόμετρα ανατολικά της Πάτρας, ανοιχτά του Κόλπου των Αγίων Πάντων, 8 χιλιόμετρα νότια του Γαλαξιδίου και 130 χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας.

Η διάρκεια της δόνησης χαρακτηρίζεται ως μεγάλη, σχεδόν 10 δευτερόλεπτα.

Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε μεγάλη ακτίνα, στην Αττική, στην Πάτρα, στην Κόρινθο, στη Λιβαδειά, στη Θήβα και σε άλλες περιοχές.
 Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την Αθήνα, αλλά και σε Αχαία, Λάρισα, Θήβα, και Βόλο.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές, πάντως οι κάτοικοι βγήκαν έξω από τα σπίτια τους, καθώς η σεισμική δόνηση ήταν ιδιαίτερα αισθητή.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική και με τις κατά τόπους αρχές, και μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.
"Μεγάλη σεισμική δόνηση έντασης περίπου 5,1 με 5,7 σημειώθηκε πριν από λίγο με επίκεντρο το Γαλαξίδι" είπε στο enikos.gr o πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην Αθήνα.
Σύμφωνα τα όσα αναφέρει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός είχε ισχύ 5,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ με εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα.
Ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι  «δεν έχουμε επαρκή στοιχεία ώστε να εκτιμήσουμε εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή όχι». Όπως σημείωσε το επίκεντρο είναι στη θάλασσα, χωρίς ακόμη να υπάρχει εικόνα για ζημιές. Το φαινόμενο είναι ακόμη υπό παρακολούθηση.
Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 12:46, σύμφωνα με τη μέτρηση του Ευρωπαϊκού Μεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στα 16 χλμ. νότιο δυτικά της Ιτέας.
Το ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο υπολόγισε το μέγεθος του σε 5,2 Ρίχτερ.

Sharenting, η νέα μάστιγα στα μέσα δικτύωσης

Ομως αν μοιράζονται τις δικές σας φωτογραφίες διαδικτυακά, χωρίς την άδεια σας, μήπως το έχουν παρακάνει; 

Είτε το λατρεύετε είτε το μισείτε, οι γονείς έχουν κατακτήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και φαίνεται ότι θα παραμείνουν εκεί. Είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να διατηρείς την επαφή, και σίγουρα είναι πολύ διασκεδαστικό να παρακολουθείς τους γονείς να προσπαθούν να βγάλουν σέλφι ή να χρησιμοποιήσουν τις φατσούλες emoji. Ομως αν μοιράζονται τις δικές σας φωτογραφίες διαδικτυακά, χωρίς την άδεια σας, μήπως το έχουν παρακάνει; Και, εφόσον το επιθυμείτε, πώς μπορείτε να τους πείσετε να κατεβάσουν τις φωτογραφίες σας;
Το sharenting, η πράξη των γονέων με την οποία μοιράζονται τα νέα και τις φωτογραφίες των παιδιών τους διαδικτυακά, βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λόγω της ανάρτησης μιας φωτογραφίας της Γκουίνεθ Πάλτροου με την 14χρονη κόρη της Απλ Μάρτιν ενώ έκαναν σκι.
Περισσότερα από 15.000 άτομα έκαναν like στη φωτογραφία, αλλά η Απλ δεν ενθουσιάστηκε και έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram: «Μητέρα, το έχουμε συζητήσει αυτό. Δεν μπορείς να κάνεις αναρτήσεις χωρίς την άδειά μου». Η Γκουίνεθ Πάλτροου απάντησε: «Δεν μπορείς να δεις ούτε το πρόσωπό σου».
Κάποιοι από τους ακολούθους της γνωστής ηθοποιού υποστηρίζουν ότι, ως μητέρα, είχε κάθε δικαίωμα να μοιραστεί τις φωτογραφίες της κόρης της. Αλλοι υποστηρίζουν ότι τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην προστασία του ιδιωτικού τους βίου.

Η Αντρεα Σίιμπακ, καθηγήτρια Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο Πανεπιστήμιο Ταρτού της Εσθονίας, είχε εκπονήσει πολλές μελέτες για το sharenting.
Μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν ανήλικοι από την Εσθονία, ηλικίας 9 έως 13 ετών, διαπίστωσε ότι στα παιδιά άρεσε όταν οι γονείς «μοιράζονταν θετικά πράγματα γι’ αυτά», αλλά υπήρχε μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε αυτό που οι γονείς και τα παιδιά θεωρούσαν καλές φωτογραφίες. «Στα παιδιά δεν άρεσε όταν οι γονείς μοιράζονταν φωτογραφίες στις οποίες απαθανατίζονταν με ξεχτένιστα μαλλιά ή με ένα φόρεμα που δεν ήταν του γούστου τους. Συχνά οι γονείς δεν θεωρούσαν ότι αυτά ήταν προβλήματα. Για τους προεφήβους, όμως, αυτά τα στοιχεία επηρεάζαν την αυτοεκτίμησή τους και μπορούσαν να οδηγήσουν σε διαδικτυακό εκφοβισμό». Ενας άλλος πιθανός κίνδυνος του sharenting είναι «η ψηφιακή απαγωγή», εξηγεί η καθηγήτρια Σίιμπακ, όταν ξένοι λαμβάνουν τις παιδικές φωτογραφίες και τις χρησιμοποιούν για τη διάπραξη απάτης ή στην παιδική πορνογραφία.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Έτσι μπήκε ο σατανισμός στη ζωή της άτυχης Αρετής!

Ο δικηγόρος της οικογένειάς της “άνοιξε” τα χαρτιά του στο newsIT.gr 
Σύμφωνα με τον ίδιο χρειαζόταν βοήθεια για να βάλει έτσι τέλος στη ζωή της η Αρετή. 
Το σπίτι της ήταν άψογα τακτοποιημένο και όλα τα αρχεία της σβησμένα. 
Η φίλη της κοπέλας και η σχέση της με τον σατανισμό.
«Βροχή» στοιχείων αποκαλύπτονται μέρα με τη μέρα, για το θάνατο της 22χρονης Αρετής από την Ηλεία, που βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμα που έμενε στο Αιγάλεω.
Αν και αρχικά η αστυνομία προσανατολιζόταν στο ενδεχόμενο της αυτοκτονίας, προχωρώντας η υπόθεση αποκαλύπτεται ότι μπορεί ο θάνατος της κοπέλας να έχει σχέση με σατανισμό!
Μιλώντας στο newsIT.gr, ο δικηγόρος της οικογένειας Κώστας Τζαβάρας, αποκάλυψε τα 7 σημεία – κλειδιά που «δείχνουν» άλλα πράγματα και όχι μία «τυπική» αυτοκτονία.
Ο δικηγόρος της οικογένειάς της “άνοιξε” τα χαρτιά του στο newsIT.gr Σύμφωνα με τον ίδιο χρειαζόταν βοήθεια για να βάλει έτσι τέλος στη ζωή της η Αρετή. Το σπίτι της ήταν άψογα τακτοποιημένο και όλα τα αρχεία της σβησμένα. Η φίλη της κοπέλας και η σχέση της με τον σατανισμό.
«Βροχή» στοιχείων αποκαλύπτονται μέρα με τη μέρα, για το θάνατο της 22χρονης Αρετής από την Ηλεία, που βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμα που έμενε στο Αιγάλεω.
Αν και αρχικά η αστυνομία προσανατολιζόταν στο ενδεχόμενο της αυτοκτονίας, προχωρώντας η υπόθεση αποκαλύπτεται ότι μπορεί ο θάνατος της κοπέλας να έχει σχέση με σατανισμό!
Μιλώντας στο newsIT.gr, ο δικηγόρος της οικογένειας Κώστας Τζαβάρας, αποκάλυψε τα 7 σημεία – κλειδιά που «δείχνουν» άλλα πράγματα και όχι μία «τυπική» αυτοκτονία.
«Πρώτον, αυτός ο τρόπος της αυτοκτονίας, από ό,τι λένε και οι ειδικοί επιστήμονες, εγκληματολόγοι, ιατροδικαστές, για να υλοποιηθεί χρειάζεται και η βοήθεια κάποιου τρίτου προσώπου. Γιατί είναι εξαιρετικά δυσχερές κάποιος να κλείσει αεροστεγώς το κεφάλι του μέσα σε μία σακούλα και, ταυτόχρονα, να χειριστεί όλα εκείνα τα συστήματα που χρειάζονται για να γίνει η είσοδος του αερίου, κάτω από αυτές τις συνθήκες, ώστε να προκληθεί θάνατος από ασφυξία.
Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι μέσα στο χώρο του διαμερίσματος βρέθηκε το κινητό, το λάπτοπ και το iPad της κοπέλας, με σβησμένα όλα τα αρχεία, πράγμα το οποίο δημιουργεί κάποιες υποψίες.
Τρίτον, υπάρχει μια μαρτυρία ενοίκου που λέει ότι την Πέμπτη προς την Παρασκευή, 21 προς 22 Μαρτίου, υπήρξε κάποιος θόρυβος με φωνές, σαν να γινόταν κάποιο πάρτι στο διαμέρισμα.
Τέταρτον, παρ΄ όλα αυτά, όταν μπήκε η αστυνομία και οι γονείς της κοπέλας στο διαμέρισμα, όλα είχαν τακτοποιηθεί, δεν υπήρχε ούτε ένα ποτήρι που να μην ήταν πλυμένο, να μην είχε τοποθετηθεί στη θέση του, τα κλινοσκεπάσματα ήταν σε πλήρη τάξη.
Πέμπτον, η κοπέλα ήταν με ρούχα εξόδου, που και αυτό σημαίνει ότι δημιουργείται η εντύπωση κάποιας σκηνοθεσίας, ώστε να αποπροσανατολιστεί η πρώτη έρευνα για τις αιτίες του θανάτου και να πάει το μυαλό μας σε αυτοκτονία, ενώ είναι πάρα πολύ πιθανόν να οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια.
Υπήρχε ένα σημείωμα, το οποίο η οικογένεια το αμφισβητεί αν έχει προκύψει από την ίδια, ή έχει γραφτεί από την ίδια κάθ΄ υπαγόρευση».
Η «σατανιστική» σέλφι της φίλης της
Όπως λέει ο δικηγόρος, ανάμεσα στα πράγματα που βρήκαν οι αστυνομικοί, είναι και μια φωτογραφία της άτυχης Αρετής με μία άλλη κοπέλα. Συγκεκριμένα, όπως λέει ο δικηγόρος της οικογένειας:
«Βρέθηκε μία φωτογραφία της κοπέλας με μία άλλη, που μπορεί να είναι και φίλη της, μια συνομήλική της, μία selfie όπως λέγεται και, στη συνέχεια, μέσα από έναν αριθμό φωτογραφιών, η κοπέλα αυτή βρέθηκε να συμμετέχεις σε απεικονίσεις με διάφορα στοιχεία, που θεωρούνται στοιχεία λατρείας τέτοιας μορφής οργανώσεων (σατανιστικών). Η κοπέλα ήταν ένα παιδί κλειστό, δεν είχε παρέες, ούτε κάποια συγκεκριμένη παρέα, ενδεχομένως, η μοναδική παρέα να ήταν αυτή η κοπέλα».
Και καταλήγει ο δικηγόρος: «Η σκέψη μου οδηγείται στο ότι πρέπει να ερευνηθεί ο ακριβής χρόνος του θανάτου, γιατί έχουμε ως δεδομένο από το κινητό της κοπέλας ότι οι τελευταίες κλήσεις που έχουν διαγραφεί τοποθετούνται, η ενέργεια, δηλαδή, της διαγραφής των αρχείων, έγινε το μεσημέρι του Σαββάτου, 23, Μαρτίου. Γιατί μετά τις 12.00 το μεσημέρι του Σαββάτου, έχουμε τρεις κλήσεις που έγιναν από τους γονείς της. Εάν λοιπόν ο χρόνος του θανάτου μπορεί να τοποθετηθεί και είναι την Πέμπτη για παράδειγμα, ή την Παρασκευή, αντιλαμβάνεστε ότι το πρώτο συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι υπάρχει παρουσία τρίτου στο διαμέρισμα μετά το θάνατο. Στη συνέχεια θα δούμε εάν και κατά πόσον η παρουσία αυτού του συγκεκριμένου προσώπου είχε και την έννοια, είτε της διευκόλυνσης, αν πρόκειται για αυτοχειρία, στην αυτοκτονία, είτε είχε κάποιο άλλο ρόλο ενεργό στην πρόκληση του αποτελέσματος».
Επαγγελματίες δολοφόνησαν την κόρη μου»
Σύμφωνα πάντως, με τα όσα είπε χθες στο newsIT.gr ο πατέρας της άτυχης κοπέλας, η οικογένειά της είναι πεπεισμένη ότι πίσω από το θάνατό της, υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι…
«Δυστυχώς το χτύπημα ήταν τόσο μεθοδευμένο τόσο ύπουλο, δεν μπορέσαμε να κάνουμε κάτι… Την δολοφονία την έκαναν επαγγελματίες, σκηνοθετώντας την σαν αυτοκτονία. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία αυτή τη στιγμή, είναι να γίνει σωστή έρευνα για να γλιτώσουν άλλα παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο. Από την έρευνα που έχω κάνει έχουν μπει κι άλλα παιδιά σε αυτό το κόλπο, τα οποία δεν έχουν υποψιαστεί τι τα περιμένει. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι βρήκαμε την άκρη για να ξετυλίξουμε το κουβάρι. Γιατί εάν το είχαμε αφήσει θα είχε χαθεί η υπόθεση και θα λέγαμε ότι πρόκειται για αυτοκτονία» είπε μεταξύ άλλων.

newsit.gr

Δημοσκοπήσεις - Τα δύο στοιχεία που δείχνουν Βατερλώ Τσίπρα στις ευρωεκλογές

Ουδέποτε στη Μεταπολίτευση ένα κόμμα, και μάλιστα αυτό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν προηγούταν επί τρία χρόνια στις δημοσκοπήσεις.
Και ουδέποτε η κυβέρνηση για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα δεν κατέγραφε τόσο χαμηλά ποσοστά σε σχέση με το άλλο κόμμα εξουσίας.
Αν δει κανείς όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια θα διαπιστώσει δύο βασικά στοιχεία:
Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταφέρει ούτε μια στιγμή να γυρίσει το κλίμα, να αντιστρέψει τους όρους του παιχνιδιού. Ακόμη κι όταν το πεδίο ήταν προνομιακό για τον ίδιο και κακό για τη ΝΔ, ο Αλέξης Τσίπρας ουδέποτε απέδειξε ότι είναι ο «άχαστος» που τα επικοινωνιακά κέντρα και τα trollτου διαδικτύου τον έχουν χαρακτηρίσει.
Το δεύτερο είναι ότι η διαφορά των δύο κομμάτων πάνω – κάτω είναι ίδια. Λίγο περισσότερο ή λιγότερο από τις 10 μονάδες ή στην χειρότερη περίπτωση σίγουρα πάνω από 6 μονάδες, ακόμη κι από φιλικές προς τον ΣΥΡΙΖΑ εταιρείες δημοσκοπήσεων.
Προφανώς και δεν αναφερόμαστε στα γκάλοπ εκείνα που φτιάχνονται κι εγκρίνονται από το γραφείο του Χριστόφορου Βερναρδάκη για λογαριασμό των γνωστών εκδοτών του Μαξίμου.
Ολες οι περισσότερες έρευνες αναδεικνύουν μια εικόνα η οποία δεν αλλάζει. Η Νέα Δημοκρατία θα είναι σίγουρα πρώτη σε όποιες εκλογές και όποτε γίνουν, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δεύτερος με πολύ μεγάλη διαφορά και η μάχη που «παίζεται» είναι αν θα έχουμε πέντε ή έξι κόμματα στη Βουλή. Και φυσικά ντέρμπι θα γίνει και με το αν θα έχει αυτοδυναμία το πρώτο κόμμα, κάτι που κρίνεται προφανώς από το πόσα κόμματα θα είναι στη Βουλή, πόσο θα είναι το ποσοστό που θα πάρουν τα κόμματα εκτός Βουλής κ.λπ.

Τα ερωτήματα

Υπ’ αυτές τις συνθήκες οι τρεις τελευταίες δημοσκοπήσεις της Alcon, της Pulse και της Rass για λογαριασμό του in.gr, έχουν όση σημασία είχαν και οι προηγούμενες με μια διαφορά. Ότι έρχονται να καταγράψουν την κοινή γνώμη λιγότερο από δύο μήνες από τις ευρωεκλογές. Και που ενδεχομένως να δώσουν τροφή για σκέψη στον ίδιο τον πρωθυπουργό για το πότε θα κάνει εκλογές.
Μπορεί όλοι να διαβεβαιώνουν ότι οι εθνικές κάλπες θα στηθούν Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, όμως, είναι φανερό ότι οι ευρωεκλογές θα κρίνουν την τελική ημερομηνία.
Διότι όλοι αναρωτιούνται πώς μπορεί μια κυβέρνηση να είναι επί τρία και πλέον χρόνια κάτω από το δεύτερο κόμμα, με τόσο μεγάλη διαφορά και να μπορεί να σταθεί μετά τις ευρωεκλογές.
Το ερώτημα είναι πώς θα μπορεί ο Τσίπρας να παραμένει πρωθυπουργός ολόκληρο το καλοκαίρι αν στις ευρωεκλογές κατά κύριο λόγο (αλλά και στις δημοτικές – περιφερειακές) υποστεί δεινή ήττα.
Αν επιβεβαιωθούν τα γκάλοπ και ο ΣΥΡΙΖΑ ηττηθεί με διαφορά πάνω από 6 – 7 μονάδες (ακόμη περισσότερο αν χάσει με 10 μονάδες) πώς θα είναι σε θέση να συνεχίζει να είναι πρωθυπουργός για άλλους τρεις – τέσσερις μήνες σα να μη συμβαίνει τίποτε;

Διότι μπορεί τα γκάλοπ να είναι επίφοβα, ίσως αδύναμα να προβλέψουν το τελικό αποτέλεσμα κι εν πάση περιπτώσει όχι πάντα αξιόπιστα. Όταν όμως έρθει ένα αποτέλεσμα βγαλμένο από την κάλπη και είναι συντριπτικό για τον ΣΥΡΙΖΑ τι θα λένε εκείνη τη βραδιά τα στελέχη του; Ότι «πήραμε το μήνυμα, θα βελτιωθούμε και θα πείσουμε τον κόσμο που δεν πείσαμε επί τέσσερα χρόνια;»
Επομένως, κανείς δεν θα πρέπει να αποκλείσει το γεγονός ότι ο Τσίπρας θα κάνει νωρίτερα εκλογές βλέποντας ότι καμιά έρευνα δεν δείχνει θεαματική βελτίωση της συσπείρωσης κι εντυπωσιακό κλείσιμο της ψαλίδας.
Μέχρι πρότινος λέγαμε ότι οι δημοσκοπήσεις του Μαρτίου θα κρίνουν το χρόνο των εκλογών. Οι δημοσκοπήσεις ήρθαν, ο Μάρτιος πέρασε και ο ΣΥΡΙΖΑ… καμιά βελτίωση. Ούτε τα θετικά μέτρα στην οικονομία δεν στάθηκαν ικανά να αλλάξουν τη γνώμη των πολιτών, παρά το γεγονός ότι το νούμερο ένα κριτήριο επιλογής ενός κόμματος είναι η οικονομική πολιτική του.
Ο λόγος απλός: Ο ΣΥΡΙΖΑ πληρώνει το «Μακεδονικό», πληρώνει την τραγωδία στο Μάτι, πληρώνει την αλλοπρόσαλλη πολιτική του στα ελληνοτουρκικά. Πληρώνει το γεγονός ότι το ηθικό πλεονέκτημα αποδείχθηκε «φούσκα».
Πληρώνει το γεγονός ότι οι πολίτες έχουν πάψει πλέον να βλέπουν τον Αλέξη Τσίπρα ως τη δύναμη ελπίδας κι ανανέωσης του πολιτικού συστήματος. Το βλέπουν μόνον ως «έναν ακόμη πολιτικό σαν και τους άλλους που τα βρήκε με τη διαπλοκή».

Η… χαλαρή ψήφος

Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ πληρώνει και μια λάθος εκτίμηση του πρωθυπουργού. Ότι στις ευρωεκλογές η ψήφος είναι χαλαρή κι επομένως θα έχει απώλειες και η ΝΔ. Οι έρευνες δείχνουν ότι για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια πάμε σε ευρωεκλογές τόσο πολωμένες, λες και είναι εθνικές κάλπες. Αυτό σημαίνει ότι στην ευρωκάλπη ο κόσμος δείχνει να μην ψηφίζει για τους ευρωβουλευτές αλλά για να «μαυρίσει» ή να επιβραβεύσει τα κόμματα. Κακό αυτό καθώς η Ευρώπη αλλάζει και την επόμενη πενταετία θα κριθεί το μέλλον της ΕΕ. Ομως, σε μια χώρα που έχει να κάνει εκλογές εδώ και μια τετραετία, για πρώτη φορά μετά από χρόνια τόσο μακρό χρονικό διάστημα, οι πολίτες ευλόγως θέλουν να εκφραστούν. Και θα το κάνουν σε όποια κάλπη κι αν στηθεί πρώτη.
Επομένως, οι ευρωκάλπες έχουν -καλώς ή κακώς- χαρακτήρα δημοψηφισματικό για την παρούσα κυβέρνηση, αλλά θα είναι κι ένα μήνυμα για τη ΝΔ που θέλει να κυβερνήσει.
Γι’ αυτό βλέπουμε και μια διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ που δεν κλείνει και που είναι πιο κοντά στις 10 μονάδες παρά πιο κοντά στις 5 μονάδες, ένα όριο που είναι για τον Τσίπρα αποδεκτό για να πάει σε εκλογές το φθινόπωρο, ελπίζοντας σε ραγδαία αλλαγή του πολιτικού σκηνικού μέσα στο καλοκαίρι.
Ο… άχαστος, ο οποίος κατ’ ιδίαν έχει πει ότι «εγώ δε χάνω από τον Μητσοτάκη», δείχνει να είναι σε αποδρομή. Τα μηνύματα που λαμβάνει από την κοινωνία είναι συντριπτικά εναντίον του και ο ίδιος ακόμη δεν είναι σε θέση να αποφασίσει πότε… θα ηττηθεί.



ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου