25.5.19

Οι διαφορές στην Ενωμένη Ευρώπη

Οι Ευρωεκλογές άρχισαν από την Πέμπτη στη Μεγ. Βρετανία και την Ολλανδία. Στις περισσότερες χώρες μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα οι εκλογές θα διεξαχθούν 26 Μαίου. Σήμερα Σάββατο 24 του μηνός προσέρχονται στις κάλπες  στη Λετονία, Μάλτα και στη Σλοβακία.

Εκτός από αυτό το στοιχείο υπάρχουν δέκα ακόμη που κάνουν την Ευρωπαική Ένωση … διαφορετική. Ποια είναι αυτά;  
 
1. Η ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ: Οι ευρωεκλογές είναι άμεσες και η ψηφοφορία μυστική. Ο καθένας από τους 96 γερμανούς ευρωβουλευτές του σημερινού κοινοβουλίου εκπροσωπεί περισσότερους από 860.000 πολίτες από τον συνολικό πληθυσμό της χώρας που ανέρχεται σε περίπου 83 εκατομμύρια. Οι έξι ευρωβουλευτές της μικρής Μάλτας όμως εκπροσωπούν από περίπου 80.000 πολίτες ο καθένας. Αλλά οι ψήφοι των βουλευτών έχουν την ίδια βαρύτητα όταν λαμβάνουν αποφάσεις στο ευρωκοινοβούλιο ανεξάρτητα από το πόσους πολίτες εκπροσωπούν. Αυτό κατοχυρώνεται μέσω των ευρωπαϊκών συνθηκών.

2. ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΨΗΦΟΣ: Μόνο σε πέντε χώρες της ΕΕ οι ψηφοφόροι είναι υποχρεωμένοι δια νόμου να ψηφίζουν στις ευρωεκλογές (Βέλγιο, Κύπρος, Βουλγαρία, Ελλάδα, Λουξεμβούργο). Αυτό ισχύει και για τους πολίτες άλλων χωρών της ΕΕ που είναι μόνιμοι κάτοικοι των παραπάνω χωρών και στους οποίους επιτρέπεται να ψηφίζουν εκεί.

3. ΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ: Από τις πρώτες ευρωεκλογές το 1979, ο αριθμός των εθνικών πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο ευρωκοινοβούλιο έχει αυξηθεί, από 57 που ήταν αρχικά, σε 212 σήμερα. Αυτό οφείλεται στην αύξηση των χωρών μελών της ΕΕ από 9 σε 28. Ο αριθμός των πολιτικών ομάδων στο ευρωκοινοβούλιο, ωστόσο, έχει παραμείνει ουσιαστικά ο ίδιος. Μετά τις τελευταίες εκλογές αυξήθηκε από επτά σε οκτώ.

4. ΜΙΣΘΟΙ: Ένας ευρωβουλευτής αμείβεται με 8.757 ευρώ τον μήνα, τα οποία φορολογούνται. Επιπλέον λαμβάνει επίδομα στέγασης ύψους 4.513 ευρώ για την κάλυψη γενικών δαπανών και καθημερινό επίδομα 320 ευρώ όταν συμμετέχει σε συνεδριάσεις. Ο βασικός μισθός είναι ανάλογος με εκείνον ενός δικαστή του Δικαστηρίου της ΕΕ (ΔΕΕ).

5. ΠΟΣΟΣΤΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: Ο αριθμός των γυναικών ευρωβουλευτών έχει αυξηθεί. Το 1979 οι γυναίκες αποτελούσαν μόλις το 16,3% του συνολικού αριθμού των ευρωβουλευτών. Το 2014 το ποσοστό αυτό είχε φθάσει στο 36,9%. Η Μάλτα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών ευρωβουλευτών (67%) και ακολουθούν η Ιρλανδία και η Σουηδία (αμφότερες με 55%).

6. ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ: Τον Ιανουάριο του 2018 συνολικά 7.698 άνθρωποι εργάζονταν για το ευρωκοινοβούλιο και τις πολιτικές του ομάδες. Οι περισσότεροι από τους μισούς (55%) ήταν γυναίκες. Οι περισσότεροι υπάλληλοι εργάζονταν στις Βρυξέλλες (4.903) και ακολουθούσε το Λουξεμβούργο με 2.251. Στην έδρα του ευρωκοινοβουλίου, το Στρασβούργο, υπήρχαν μόνο 292 υπάλληλοι. Από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90 το έργο το κοινοβουλίου συντελείται κυρίως στην πρωτεύουσα του Βελγίου.

7. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ: Το 2014, το 42,6% των πολιτών της ΕΕ ψήφισε στις ευρωεκλογές. Οι άνδρες είχαν το υψηλότερο ποσοστό (45%) σε σχέση με τις γυναίκες (40,7 %).

8. ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΧΩΡΩΝ ΜΕΛΩΝ: Η Γερμανία έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό ανάμεσα στις χώρες μέλη: 16,1% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ ζουν στη Γερμανία. Ακολουθεί η Γαλλία (13,1%), η Βρετανία (12,9%) και η Ιταλία (11,8%). Στο άλλο άκρο του φάσματος βρίσκονται το Λουξεμβούργο και η Μάλτα (0,1%).

9. ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ: Δεν είναι οι πολίτες της ευρωσκεπτικιστικής Ουγγαρίας και της Πολωνίας που έχουν την μεγαλύτερη έλλειψη εμπιστοσύνης στην ΕΕ και στους θεσμούς της, αλλά εκείνοι των ιδρυτικών χωρών, της Γαλλίας και της Ιταλίας. Μόνο ένας στους τρεις στις χώρες αυτές απάντησε σε έρευνα του Ευρωβαρόμετρου του 2018 ότι “τείνει να εμπιστεύεται” την ΕΕ. Η κατάσταση είναι ανάλογη στην Τσεχική Δημοκρατία και στη Βρετανία, που ετοιμάζεται να εγκαταλείψει το μπλοκ. Η μικρότερη εμπιστοσύνη παρατηρείται στην Ελλάδα καθώς μόνο ένας στους τέσσερις έχει εμπιστοσύνη στην ΕΕ. Την μεγαλύτερη εμπιστοσύνη εμφανίζουν οι κάτοικοι της Λιθουανίας, της Δανίας και της Σουηδίας όπου σχεδόν τα δύο τρία των πολιτών εμπιστεύονται το μπλοκ.

10. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ: Σχεδόν σε όλες τις χώρες μέλη οι πολίτες θεωρούν το μεταναστευτικό ως το σημαντικότερο ζήτημα που αντιμετωπίζει η ΕΕ, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου. Υπάρχουν μόνο δύο εξαιρέσεις: στη Σουηδία οι κάτοικοι θεωρούν την κλιματική αλλαγή σημαντικότερο ζήτημα και στην Πορτογαλία την τρομοκρατία. Ωστόσο οι πολίτες και των δύο αυτών χωρών θεωρούν το μεταναστευτικό το δεύτερο σημαντικότερο ζήτημα που αντιμετωπίζει η ΕΕ.

Με νέα τεχνολογία για γρήγορα αποτελέσματα

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι υπεύθυνοι της εταιρείας SingularLogic μέλος του Ομίλου Marfin Investment Group (MIG)-  για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μαΐου και της 2ας Ιουνίου 2019.
Αξίζει να αναφερθεί πως για τις εκλογές η SingularLogic έχει προχωρήσει σε μια σειρά από καινοτομίες, ώστε οι διαδικασίες έκδοσης και ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων να γίνουν πιο απλές, γρήγορες, αλλά και για να κάνουν το έργο των ανθρώπων που θα εργαστούν την Κυριακή αρκετά πιο εύκολο.
Κατά τη διάρκεια γενικής δοκιμής την Παρασκευή, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών και άλλων φορέων, εστάλησαν εικονικά αποτελέσματα, τα οποία συλλέχθηκαν  από τους υπαλλήλους του ΥΠΕΣ και καταχωρήθηκαν στα πληροφορικά συστήματα της εταιρείας.
Oι καινοτομίες που θα εφαρμοστούν σε αυτές τις εκλογές είναι:
Επικαιροποίηση του κεντρικού συστήματος σύμφωνα με το νέο εκλογικό νόμο και τη νέα διοικητική διαίρεση.
Στην υλοποίηση νέας σύγχρονης Διαδικτυακής Πύλης, πλήρως ανασχεδιασμένης, με διευρυμένες πληροφορίες και ιδιαίτερη έμφαση στην ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων.
Στο νέο Σύστημα Μετάδοσης των Αποτελεσμάτων (SRT) που περιλαμβάνει τη χρήση 12.000 tablets με εξειδικευμένη εφαρμογή και δυνατότητα κάλυψης πολλαπλών εκλογών όχι μόνο των αποτελεσμάτων υπέρ των Συνδυασμών αλλά και υπέρ των Υποψηφίων.
Στο Σύστημα on line καταχώρισης σταυρών Υποψηφίων των Ευρωεκλογών από τις Περιφερειακές Ενότητες, με στόχο την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης της διαδικασίας σταυροδοσίας των υποψήφιων Ευρωβουλευτών.
Στο Σύστημα Υποστήριξης των διαδικασιών των Πρωτοδικείων το οποίο σε αυτές τις εκλογές θα αποτελέσει βασικό εργαλείο για την υποστήριξη των εκλογικών διαδικασιών από το σύνολο των Πρωτοδικείων της χώρας.
Στο Υποσύστημα δημιουργίας προτύπων πρακτικών Νο 2 για χρήση από Δικαστικούς Αντιπροσώπους, με προ-συμπληρωμένους τους Συνδυασμούς και τους Υποψηφίους για κάθε εκλογική διαδικασία, προσφέροντάς τους με αυτόν τον τρόπο πολύτιμη βοήθεια.
Όλα αυτά καλώς εχόντων των εξελίξεων θα φέρουν γύρω στις 10μμ τα πρώτα αποτελέσματα.

Politico: 8,6% μπροστά η Νέα Δημοκρατία με 9 έδρες στην Ευρωβουλή

Μεγάλο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει η νέα «Δημοσκόπηση των Δημοσκοπήσεων» που παρουσιάζει το Politico.eu, αξιοποιώντας τα στατιστικά δεδομένα εθνικών δημοσκοπήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στις 8,5 ποσοστιαίες μονάδες, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συγκεντρώνει ποσοστό 35,08% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει ποσοστό 26,49%.

Με βάση την ίδια πρόβλεψη, τρίτο κόμμα στις Ευρωεκλογές θα είναι το Κίνημα Αλλαγής με 6,8% και τέταρτη η Χρυσή Αυγή με 6,3%.

Πέμπτο κόμμα θα είναι, σύμφωνα με την προβολή του Politico, το ΚΚΕ με 5,8%.
Με βάση την πρόβλεψη του Politico, η Νέα Δημοκρατία θα καταλάβει εννιά έδρες στην Ευρωβουλή, έναντι επτά του ΣΥΡΙΖΑ και δύο του ΚΙΝΑΛ και της Χρυσής Αυγής. Το ΚΚΕ φαίνεται να καταλαμβάνει μία έδρα.

Χωρίς διόδια την Κυριακή των εκλογών

Χωρίς να καταβάλουν διόδια θα διέρχονται αύριο Κυριακή οι πολίτες σε όλους τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους της χώρας, στη γέφυρα Ρίου Αντιρρίου και στην Αττική Οδό, προκειμένου να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις τους προς τον τόπο όπου ψηφίζουν για τις ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές, με απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη.
Οι ελεύθερες διελεύσεις από όλους τους σταθμούς διοδίων της χώρας θα ισχύσουν την Κυριακή 26 Μαΐου 00:00 ως τις 24:00.
Για τους δικαστικούς αντιπροσώπους που θα μεταβούν για την εκτέλεση των καθηκόντων τους, θα είναι ελεύθερη η διέλευση τους από τους σταθμούς διοδίων από χθες Παρασκευή 24 Μαΐου στις 6:00 έως και τη Δευτέρα 27 Μαΐου στις 24:00, με την επίδειξη του εγγράφου τοποθέτησης του δικαστικού αντιπροσώπου και του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας τους.
Ειδικότερα, χωρίς διόδια θα πραγματοποιηθούν οι διελεύσεις επιβατικών ΙΧ και δικύκλων οχημάτων (κατηγορίες 1 και 2) στους εξής οδικούς άξονες:
* Αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα- Κόρινθος- Πάτρα- Παράκαμψη Πάτρας (Ολυμπία Οδός)
* Γέφυρα Ρίου-Αντιρίου
* Αυτοκινητόδρομος Κόρινθος- Τρίπολη- Καλαμάτα και Λεύκτρο- Σπάρτη (Μορέας)
* Αυτοκινητόδρομος Ιόνια οδός και τμήμα ΠΑΘΕ Μεταμόρφωση- Σκάρφεια
* Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος και τμήμα ΠΑΘΕ Σκάρφεια- Ράχες
* Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ( Ράχες- Κλειδί)
* Εγνατία Οδός
* Αττική Οδός
Η ίδια απόφαση αφορά και την ερχόμενη Κυριακή 2 Ιουνίου.

Ηλιόλουστη και η Κυριακή των εκλογών

Με καλές καιρικές συνθήκες θα συνεχιστεί την Κυριακή 26 Μαΐου 2019, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Όσοι ετεροδημότες είναι κοντά στον τόπο διαμονής μάλλον θα προλάβουν και να ψηφίσουν και να «ρίξουν» και μια βουτιά.

Ειδικότερα: 

Την Κυριακή θα επικρατήσουν νεφώσεις, όπου τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και υπάρχει πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά της Ηπείρου (αριστερά στο χάρτη). Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις έως σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ και στο Νοτιοδυτικό Αιγαίο από βορειοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και στο Νότιο Ιόνιο από νοτιοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα κυμανθεί από
13 έως 28 β. στη Βόρεια Ελλάδα,
16 έως 28 β. σε Κεντρική και Νότια Ελλάδα,
10 έως 28 β. στη Δυτική Ελλάδα,
19 έως 25 β. σε Κυκλάδες και την Κρήτη,
15 έως 28 β. στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Νεκρός σε τροχαίο με μηχανή 16 χρονος στα Φιλιατρά

Ένας 16χρονος έχασε τη ζωή το απόγευμα του Σαββάτου στην Ε.Ο. Φιλιατρών- Κυπαρισσίας στο ύψος του Στομίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο νεαρός για άγνωστο λόγο έχασε τον έλεγχο του δικύκλου που οδηγούσε και τραυματίστηκε σοβαρά.
Άμεσα διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας όπου λίγη ώρα αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του.


πηγή

Η Novartis πήρε άδεια για το πιο ακριβό φάρμακο στον κόσμο

Μια γονιδιακή θεραπεία με εφάπαξ κόστος 2,1 εκατομμυρίων δολαρίων

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ενέκρινε το πιο ακριβό φάρμακο στον κόσμο, τη γονιδιακή θεραπεία Zolgensma της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας Novartis.
Η θεραπεία έχει εφάπαξ κόστος 2,12 εκατομμυρίων δολαρίων και αφορά ασθενείς με νωτιαία μυική ατροφία (Spinal Muscular Atrophy-SMA), μια σχετικά σπάνια νευρομυϊκή πάθηση γενετικής αιτιολογίας, η οποία αποτελεί βασική γενετική αιτία θανάτου των βρεφών.
Η θεραπεία εγκρίθηκε για παιδιά κάτω των δύο ετών με SMA, συμπεριλαμβανομένων όσων δεν έχουν ακόμη εκδηλώσει συμπτώματα, αλλά έχει γίνει η διάγνωση στο DNA τους.
Η θεραπεία χορηγείται μια φορά και διορθώνει τη γενετική βλάβη του ασθενούς.
Η Novartis δικαιολόγησε την τεράστια τιμή της θεραπείας με το σκεπτικό, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ότι μια εφάπαξ θεραπεία είναι τελικά φθηνότερη από ακριβές μακρόχρονες θεραπείες που κοστίζουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια κάθε χρόνο.
Σύμφωνα με εκτίμηση της εταιρείας, η νέα γονιδιακή θεραπεία μπορεί να εξοικονομήσει έως πέντε εκατομμύρια δολάρια ανά ασθενή.
Η Novartis δέχθηκε όχι μόνο τμηματικές καταβολές του κόστους του Zolgensma από τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά και την επιστροφή του ποσού της θεραπείας, αν αυτή δεν έχει αποτέλεσμα στον ασθενή. Η εταιρεία παρουσίασε το Zolgensma ως σχεδόν πλήρη θεραπεία της SMA, αν η θεραπεία γίνει λίγο μετά τη γέννηση του παιδιού.
Η θεραπεία χρησιμοποιεί έναν αβλαβή ιό ως «όχημα» για να μεταφέρει στο γονιδίωμα του ασθενούς ένα φυσιολογικό αντίγραφο του γονιδίου SMN1, το οποίο είναι ελαττωματικό στα μωρά με την εν λόγω πάθηση, η οποία καταστρέφει τα νεύρα που ελέγχουν τους μυς και συχνά οδηγεί σε παράλυση, αναπνευστική δυσκολία και πρόωρο θάνατο. Η πάθηση εμφανίζεται σε περίπου ένα παιδί για κάθε 10.000 τοκετούς.
Η Novartis αναμένει να πάρει ανάλογη έγκριση κυκλοφορίας της θεραπείας από τις αντίστοιχες εποπτικές αρχές της Ευρώπης και της Ιαπωνίας.
Το Zolgensma θα ανταγωνισθεί το Spinraza της Biogen, την πρώτη -επίσης πολύ ακριβή- εγκεκριμένη θεραπεία για τη νωτιαία μυϊκή ατροφία, που βγήκε στην αγορά στο τέλος του 2016 και απαιτεί επανάληψη κάθε τέσσερις μήνες (με κόστος 750.000 δολαρίων τον πρώτο χρόνο και 375.000 ετησίως τα επόμενα χρόνια).
Η FDA ενέκρινε το Zolgensma με βάση κλινικές δοκιμές σε 36 ασθενείς ηλικίας δύο έως οκτώ μηνών, που εμφάνισαν σημαντική βελτίωση. Οι συνηθέστερες παρενέργειες είναι η αύξηση των ενζύμων του ήπατος και οι εμετοί. Όμως, σύμφωνα με την «Ουάσιγκτον Ποστ», παρά τη βελτίωση, οι ασθενείς και πάλι ίσως χρειάζονται αναπηρικό αμαξίδιο για να κυκλοφορούν.
Η Novartis ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 150 ασθενείς έχουν κάνει τη θεραπεία της μέχρι σήμερα. Οι αναλυτές της Γουόλ Στριτ προβλέπουν πωλήσεις του Zolgensma ύψους δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, έναντι 2,2 δισ. δολ. του Spinraza.

Καταθέσεις, δάνεια και κάρτες μέσω e-banking

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο σχεδιασμός νέων προγραμμάτων που θα διατίθενται από τους μεγάλους τραπεζικούς ομίλους αποκλειστικά μέσω των υπηρεσιών e-banking και mobile banking μέσα στους επόμενους μήνες.

Τα προϊόντα αυτά θα προστεθούν στο υφιστάμενο online χαρτοφυλάκιο των τραπεζών όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του στο «Βήμα της Κυριακής» ο Αγης Μάρκου. Αναλυτικότερα:

– Η Τράπεζα Πειραιώς μετά το λανσάρισμα του καταναλωτικού δανείου e-loan, για το οποίο αιτήσεις γίνονται αποκλειστικά μέσω e-banking, ετοιμάζει τη διάθεση πιστωτικών καρτών μέσω της ίδιας υπηρεσίας. Σημειώνεται ότι ο όμιλος δίνει σήμερα τη δυνατότητα στους πελάτες του να ανοίγουν χωρίς επίσκεψη σε κατάστημα καταθετικούς λογαριασμούς (ανοιχτής ζήτησης, προθεσμιακούς, αποταμιευτικούς).

– Η Eurobank έχει ξεκινήσει την πιλοτική διάθεση δανείων μέσω Διαδικτύου σε επιλεγμένους πελάτες της και κατά πάσα πιθανότητα μέσα στο καλοκαίρι θα λανσάρει την ίδια υπηρεσία για όλους τους χρήστες των υπηρεσιών e-banking. Επιπλέον, παρέχει τη δυνατότητα ανοίγματος λογαριασμών (Ταμιευτηρίου, προθεσμιακούς) μέσω Διαδικτύου.

-Η Εθνική Τράπεζα εκτός από τις online προθεσμιακές καταθέσεις, έχει ήδη αρχίσει να δραστηριοποιείται στη διάθεση επιχειρηματικών δανείων έως και 25.000 ευρώ μέσω του e-banking. Παράλληλα, ετοιμάζει την προσφορά προϊόντων καταναλωτικής πίστης (δάνεια, κάρτες), οι αιτήσεις για τις οποίες θα εξετάζονται άμεσα, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

– Η Alpha Bank που διαθέτει ήδη καταθέσεις (προθεσμιακές, αποταμιευτικά) μέσω e-banking, ετοιμάζει μια νέα πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων, στην οποία οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά τα δικαιολογητικά τους. Επιπλέον, έχοντας πρόσβαση στο τραπεζικό τους προφίλ, η τράπεζα θα προσδιορίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια το ρίσκο κάθε χορήγησης και θα προσφέρει προσωποποιημένη τιμολόγηση.

Σας κάλεσαν εφορευτική επιτροπή; Τι ισχύει για όσους δεν παρουσιαστούν

Η συμμετοχή των πολιτών στην εφορευτική επιτροπή στις Ευρωεκλογές και τις Δημοτικές Εκλογές του 2019 δεν είναι προαιρετική αλλά υποχρέωση του ψηφοφόρου, ο οποίος έχει κληθεί.
Ωστόσο προκειμένου κάποιος να μην αντιμετωπίσει τις συνέπειες που ορίζει ο νόμος σε περίπτωση μη παρουσίας θα πρέπει να προσκομίσει: έγγραφο από δημόσιο νοσοκομείο σε περίπτωση ασθένειας, βεβαίωση από τον εργοδότη του ότι τον απασχολούσε κατά την ημέρα εκείνη ή κάποιο άλλο έγκυρο δικαιολογητικό που να αποδεικνύει το λόγο του κωλύματος του να παρουσιαστεί.

Ιδιαίτερα το άρθρο 58 π.δ. 351/2003) ορίζει τα εξής:

Διορισμός εφορευτικών επιτροπών

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε

Εφορευτικές Επιτροπές

1. Ψηφοφορία γίνεται ενώπιον εφορευτικών επιτροπών.

2. Σε κάθε εκλογικό τμήμα ορίζεται εφορευτική επιτροπή που αποτελείται από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ως πρόεδρο και τέσσερα μέλη που αναπληρώνονται από ισάριθμα αναπληρωματικά.

3. Τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών και οι αναπληρωτές τους κληρώνονται, μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες από την κατά το άρθρο 31 παράγραφος 3 έναρξη της προεκλογικής περιόδου, από το οικείο Πρωτοδικείο. Στην κλήρωση, κατά την οποία μπορούν να παρίστανται οι υποψήφιοι, οι αντιπρόσωποι και πληρεξούσιοι των κομμάτων περιλαμβάνονται οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του οικείου εκλογικού διαμερίσματος που φέρονται στους καταλόγους αυτούς ως κάτοικοι της περιοχής.

4. Μέσα στην προθεσμία της προηγούμενης παραγράφου το αρμόδιο δικαστήριο, μπορεί, κατά την κρίση του, να διορίζει, με απόφασή του που λαμβάνει σε συμβούλιο, τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών από τους καταλόγους της προηγούμενης παραγράφου. Στην περίπτωση αυτή μέλη εφορευτικών επιτροπών ορίζονται αυτοί που κατά την κρίση του συμβουλίου πρωτοδικών παρέχουν στοιχεία επάρκειας γι′ αυτά τα καθήκοντα. Οι οριζόμενοι πρέπει να έχουν τουλάχιστον απολυτήριο δημοτικού σχολείου και να μην έχουν υπερβεί το εξηκοστό πέμπτο έτος της ηλικίας τους.

Διευρυμένο ωράριο στα γραφεία ταυτοτήτων και διαβατηρίων ενόψει εκλογών

Διευρυμένο ωράριο λειτουργίας για τα γραφεία ταυτοτήτων και διαβατηρίων των αστυνομικών υπηρεσιών σε όλη τη χώρα ανακοίνωσε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών ενόψει των εκλογών. Συγκεκριμένα, τα Γραφεία Ταυτοτήτων και τα Γραφεία Διαβατηρίων των αστυνομικών Υπηρεσιών θα λειτουργήσουν ως ακολούθως:
Γραφεία Ταυτοτήτων
  • Σάββατο, 25 Μαΐου 2019 και 01 Ιουνίου 2019, κατά τις ώρες 08.00 έως 18.00
  • Κυριακή, 26 Μαΐου 2019 και 02 Ιουνίου 2019, κατά τις ώρες 07.00 έως 19.00
Γραφεία Διαβατηρίων (για την παράδοση διαβατηρίων που δεν έχουν παραληφθεί από τους δικαιούχους)
  • Σάββατο, 25 Μαΐου 2019 και 01 Ιουνίου 2019, κατά τις ώρες 07.30 έως 18.00
  • Κυριακή, 26 Μαΐου 2019 και 02 Ιουνίου 2019, κατά τις ώρες 07.00 έως 19.00
Σε περιπτώσεις αρχικής έκδοσης - αντικατάστασης δελτίων ταυτότητας, αυτό θα εκδίδεται άμεσα, ακόμα και την ημέρα της ψηφοφορίας, εφόσον προσκομισθούν αυτοπροσώπως από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.
Περισσότερες πληροφορίες για τα δικαιολογητικά και διευκρινιστικές λεπτομέρειες σχετικά με την έκδοση Δελτίων Ταυτότητας, από τα Γραφεία Ταυτοτήτων, μπορούν οι πολίτες να αναζητήσουν στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr/ Οδηγός του Πολίτη - Δικαιολογητικά.
Στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας επίσης είναι δυνατή η αναζήτηση των στοιχείων επικοινωνίας των κατά τόπους Γραφείων Ταυτοτήτων των Υπηρεσιών Ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας.

Παγκόσμια Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών: Εφαρμογή σε κινητά για τα αγνοούμενα παιδιά

Η 25η Μαΐου καθιερώθηκε σαν η Παγκόσμια Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών (International Missing Children’s Day), για να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά το παγκόσμιο πρόβλημα της εξαφάνισης παιδιών και παράλληλα να επισημάνει στους γονείς τα μέτρα που πρέπει να λάβουν για την προστασία τους.

Καθιερώθηκε πρώτα ως Εθνική Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών στις ΗΠΑ, με απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ρόναλντ Ρίγκαν το 1983 και με την πάροδο του χρόνου διεθνοποιήθηκε.

Η επιλογή της 25ης Μαΐου σχετίζεται με την ημερομηνία εξαφάνισης το 1979 του εξάχρονου ‘Εταν Πατζ, η περίπτωση του οποίου συντάραξε την Αμερική.

Ιστορικό της εξαφάνισης

Ο Έταν Πατζ εξαφανίστηκε στις  25 Μαΐου 1979, από τη στάση  σχολικού λεωφορείου στη γειτονιά Σόχο του Μανχάταν.

Η εξαφάνιση του συνέβαλε στο να αλλάξει η νομοθεσία για τα αγνοούμενα παιδιά και να μπουν σε εφαρμογή νέες μέθοδοι εντοπισμού.  Ο Πατζ ήταν από τα πρώτα παιδιά που συμμετείχαν στην καμπάνια “φωτογραφία αγνοούμενου σε χαρτόκουτο γάλακτος” στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Η υπόθεση άνοιξε εκ νέου το 2010 από το γραφείο του νομαρχιακού εισαγγελέα του Μανχάταν.

Λίγο καιρό αργότερα ο Πέντρο Χερνάντεζ ομολόγησε την απαγωγή και δολοφονία του αγοριού. Η δίκη του ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2015 και ολοκληρώθηκε τον  Φεβρουαρίου 2017. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 25 ετών. Μια νέα πρωτοποριακή μέθοδο για τον άμεσο εντοπισμό ενός αγνοούμενου παιδιού, παρουσίασε το «Τούνελ» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα εξαφανισμένα παιδιά.

Η εφαρμογή λέγεται Child Rescue και πρόκειται για μια πλατφόρμα συλλογικής ενημέρωσης που μπορεί μέσω κινητών τηλεφώνων να μετατρέψει τους πολίτες σε «κοινωνικούς αισθητήρες».

To φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα που αναμένεται να γίνει «εργαλείο ζωής» στα χέρια γονιών και εθελοντών, παρουσίασε στο «Τούνελ» ο Διδάκτωρ  Μηχανικός  Ηλεκτρονικών  Υπολογιστών και  Πληροφορικής, ερευνητικός  συνεργάτης  του  Εθνικού  Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Χρήστος Ντάνος.

Όσοι χρήστες έχουν εγκαταστήσει τη συγκεκριμένη εφαρμογή στο κινητό τους και βρίσκονται σε μια ακτίνα πέντε χιλιομέτρων από το σημείο απ όπου χάθηκε ένα παιδί, θα λάβουν ειδοποίηση με τα στοιχεία του προφίλ του, χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν χωρίς καθυστέρηση στην έρευνα με στοιχεία από την παρατήρηση ανθρώπων, κινήσεων ή άλλων πιθανών αποδεικτικών στοιχείων, στέλνοντας πληροφορίες μέσω της εφαρμογής.

Αξιοποιώντας αυτές τις πληροφορίες οι διαχειριστές, θα μπορούν άμεσα να συντονίσουν σε συνεργασία με το «Χαμόγελο του παιδιού» ομάδες έρευνας και διάσωσης για να φτάσουν έγκαιρα στο σημείο.

Η εφαρμογή αναμένεται ακόμη να υποστηρίξει την ανίχνευση και προστασία ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών.

Στο μέλλον μπορεί να βοηθήσει και σε περιπτώσεις εντοπισμού ειδικών ομάδων ενηλίκων (πάσχοντες από άνοια, αλτσχάιμερ κ.λ.π.).

Θα λειτουργήσει σύντομα…

Το Child Rescue που ετοιμάζεται και θα λειτουργήσει πιλοτικά τον Ιούλιο του 2019 και υπολογίζεται να είναι διαθέσιμo για τους χρήστες μέσα στο 2020, επιδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα το HORIZON 2020.  Ξεκίνησε στις αρχές του 2018 και συντονίζεται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο που συνεργάζεται με την αντίστοιχη ομάδα του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων  Επιστημών της Φραγκφούρτης. Στις ομάδες των επιστημονικών φορέων συμμετέχουν περίπου σαράντα άτομα. Με το πρόγραμμα συνεργάζονται συνολικά δέκα οργανισμοί από έξι  διαφορετικές χώρες της Ευρώπης.  Ανάμεσα στα μέλη- συνέταιρους στο έργο, είναι το Missing Children Europe. Πρόκειται για την πανευρωπαϊκή ομπρέλα του AMBER ALERT, φορέας του οποίου στην Ελλάδα, είναι το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Για τη νέα τεχνολογία μίλησε στην εκπομπή ο Πρόεδρος του «Χαμόγελου του παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος.

«Ότι κάνουμε στο «Χαμόγελο» το κάνουμε με επιστημονικό και τεκμηριωμένο τρόπο σε συνεργασία με τις Αρχές. Η τεχνολογία παίζει πλέον σημαντικό ρόλο και το μήνυμα είναι η ουσιαστική και άμεση συνεργασία φορέων και πολιτών».

Ανησυχούν τα στοιχεία για τα παιδιά που χάνονται

Ανησυχητικά είναι τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τις εξαφανίσεις ανηλίκων στη χώρα μας.

Τα στατιστικά της τελευταίας χρονιάς που παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη εκδήλωση του «Χαμόγελου του παιδιού» με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα για τα εξαφανισμένα παιδιά στις 25 Μαΐου, σοκάρουν και προκαλούν…

Ο  Πρόεδρος του οργανισμού Κώστας Γιαννόπουλος, ανέφερε σχετικά:

«Δεν υπάρχει χρόνος αναμονής σε περιπτώσεις εξαφανίσεων ανηλίκων. Πρόσφατα αντιμετωπίσαμε περιστατικό φυγής αυτιστικού παιδιού από ειδικό σχολείο. Πήραμε έγκριση για να ενεργοποιήσουμε AMBER ALERT μετά από τρεις ώρες! Ευτυχώς η περιπέτεια του παιδιού είχε αίσιο τέλος. Οφείλουμε όλοι, Αρχές, φορείς, πολίτες και εθελοντές, να είμαστε ενημερωμένοι -και φροντίζουμε συνεχώς γι αυτό στο «Χαμόγελο»- και άμεσοι, ώστε ένα παιδί που χάνεται να βρίσκεται όσο τον δυνατόν συντομότερα. Από τις εκπαιδεύσεις που γίνονται όλα αυτά τα χρόνια, είναι πλέον σαφές ότι στην περίπτωση εξαφάνισης ενός παιδιού δεν υπάρχουν εικασίες! Πρέπει να γνωρίζουμε, να είμαστε σε ετοιμότητα και να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να μην χάνονται παιδιά και μεγαλύτεροι άνθρωποι».

Αναλυτικά τα στατιστικά στοιχεία:                                                                

Στοιχεία του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Το  2018:

    191 παιδιά εξαφανίστηκαν και αναζητήθηκαν
    ● 148 εντοπίστηκαν
    ● Υπήρξαν 11 ενεργοποιήσεις του AMBER ALERT
    ● 3 κινητοποιήσεις της ομάδας έρευνας και διάσωσης «Θανάσης Μακρής» με τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά
    ● Η Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 δέχτηκε 12.487 κλήσεις

1ο τετράμηνο 2019

    37 παιδιά εξαφανίστηκαν και αναζητήθηκαν
    ● 33 εντοπίστηκαν
    ● Υπήρξαν 2 ενεργοποιήσεις του AMBER ALERT
    ● 2 κινητοποιήσεις της ομάδας έρευνας και διάσωσης «Θανάσης Μακρής»
    ● Η Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 δέχτηκε 2.172 κλήσεις

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας:

Από 1/1/2018 έως 11/5/ 2019

    Διαχειρίστηκε 299 υποθέσεις εξαφανισμένων ανηλίκων.
    Για το 2018 το ποσοστό ανεύρεσης ήταν 85.95%, ενώ για το 2019  20%.
    Ασχολήθηκε το 2018 με 1.110 υποθέσεις εξαφανίσεων ασυνόδευτων ανηλίκων και 404 το 2019,  με ποσοστό ανεύρεσης γύρω στο 30%.

Στοιχεία του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά που εδρεύει στην Ουάσινγκτον

    Το 2018 πραγματοποιήθηκαν 424.066 καταγγελίες για εξαφανισμένα παιδιά στις ΗΠΑ
    ● 33.467 παιδιά εξαφανίστηκαν στην Ισπανία
    ● 25.000 παιδιά και νέοι εξαφανίζονται σε ετήσια βάση στην Αυστραλία
    ● Περισσότερα από 80.000 παιδιά εξαφανίζονται σε ετήσια βάση στο Ηνωμένο Βασίλειο
    ● Περίπου 40.000 παιδιά δηλώνονται ως εξαφανισμένα κάθε χρόνο στην Βραζιλία

Σουρής, Παλαμάς, Ροϊδης και Μητσάκης για τις εκλογές και την πολιτική

Την Κυριακή ψηφίζουμε, με την πολιτική να έχει μπει για τα καλά αυτές τις ημέρες, θέλουμε δεν θέλουμε, στο πετσί μας.
Η πολιτική, όμως, έχει δώσει γενναία το παρών και στη νεοελληνική λογοτεχνία. Ξεκινώντας τον 19ο αιώνα από την πολιτική σάτιρα η οποία αποτέλεσε ευθύς εξαρχής έκφραση ευρύτερων κοινωνικών αιτημάτων για δικαιοσύνη, ελευθερία, ελευθεροτυπία και εθνική ανεξαρτησία ας θυμηθούμε, ως παραδειγματική περίπτωση, τον Γεώργιο Σουρή (1852-1919). Ο Σουρής έχει μια βαθιά συντηρητική διάσταση (βάζει συχνά στο στόχαστρο τον Χαρίλαο Τρικούπη και το εκσυγχρονιστικό του πρόγραμμα και υπολήπτεται την καθαρεύουσα), από την άλλη όμως πλευρά ελέγχει τα πεπραγμένα του βασιλιά και κρίνει τη Βουλή για τις αδράνειες ή τις οπισθοδρομήσεις της, χωρίς να αφήνει έξω από το πεδίο βολής του και τους πολιτικούς, συχνά και τους ανώνυμους πολίτες. Δηκτικός, αλλά όχι και προσβλητικός ή χυδαιολόγος, ο Σουρής διέθετε μιαν ιδεολογική, πολιτική και κομματική ανεξιθρησκία απαραίτητη προκειμένου να λειτουργήσει το ανυπότακτο πνεύμα της σάτιρας. Γράφει για τη νοοτροπία του πολιτικά αδιάφορου ανθρώπου: «Στον καφενέ απ? έξω σαν μπέης ξαπλωμένος / του ήλιου τις ακτίνες αχόρταγα ρουφώ / και στων εφημερίδων τα νέα βυθισμένος / κανέναν δεν κοιτάζω, κανέναν δεν ψηφώ. / Σε μία καρέκλα τόνα ποδάρι μου τεντώνω / το άλλο σε μίαν άλλη, κι ολίγο παρεκεί / αφήνω το καπέλο, και αρχινώ με τόνο / τους υπουργούς να βρίζω και την πολιτική».
Στα άπειρα άρθρα του, κυρίως τα νεανικά, ο Κωστής Παλαμάς (1859-1943) σατιρίζει τις κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις που παρακολουθούσε ως συντάκτης. Στα «Σατιρικά Γυμνάσματα», όπου και η σκληρή, άτεγκτη κριτική του για πλήθος όψεις του πολιτικού και του ατομικού βίου, ο ποιητής μιλάει για τη δημόσια διαφθορά δίχως να βγάζει έξω από τον λογαριασμό τον εαυτό του ως εκπροσώπου της τέχνης: «Νους, καρδιά, δικά τους. / Δέσαν το νου· την καρδιά τη ντροπιάσαν. / Να το ρουσφέτι να κι η ελληνικούρα / τ’ άρματά τους. Με κείνα μάς χαλάσαν./ Η σκέψη, νούλα. Η Τέχνη, πατσαβούρα. / Ο ψευτοαττικιστής κι ο ψηφοφόρος. / Τ’ άγιο κόνισμα, μια καλικατούρα./ Στη γη που πιάνει και προκόβει ο σπόρος / κάθε λογής τζουτζέδων και πιερρότων / κι εγώ φυτρώνω ανάξιος ριμαδόρος / μαύρων θυμών και πορφυρών ερώτων». Και για να εγκαταλείψουμε τη σάτιρα, κατά τη διάρκεια της κηδείας του Παλαμά, μέσα στην Κατοχή, όπως και κατά τη διάρκεια τη κηδείας του Γιώργου Σεφέρη, μέσα στη δικτατορία του 1967, η αίγλη και το κύρος του ποιητή έδωσαν στον κόσμο την ευκαιρία να διατρανώσει την αγάπη του για την ελευθερία και την προσήλωσή του στο δημοκρατικό ιδεώδες.
Ο Εμμανουήλ Ροΐδης (1836-1904) θα καταδικάσει στη δική του αρθρογραφία τον πολιτικό στόμφο και την εκλογική και μετεκλογική ρητορεία, απ’ όπου κι αν προέρχεται: «Το καθ’ ημάς, θεωρούμεν απεναντίας ως μέγα κέρδος την απολύμανσιν του ημετέρου βήματος από τοιούτου είδους ευγλωττίας. Αύτη χάριτι θεία φαίνεται εκλείψασα οριστικώς. Κύκνειον αυτής άσμα ήτο ο παρά τίνος Πατρινού βουλευτού πανηγυρισμός του αποτελέσματος των εκλογών της 7 Απριλίου δια του απομείναντος εις την μνήμην μας βροντοφωνήματος: ‘’Από τον ουρανών κατέρ­χονται oι κεραυνοί του Θεού, από τας κάλπας ανέρχονται οι κεραυνοί του λαού!’’».
Και από την ποίηση, τη δημοσιογραφία και τη σάτιρα στην πεζογραφία και στον Μιχαήλ Μητσάκη (1868-1916) και το πολυσυζητημένο διήγημά του «Εις Αθηναίος χρυσοθήρας», όπου ο Μεγγλίδης, ένας αμόρφωτος αλλά πολυθεσίτης μέσος Έλληνας, γνωρίζεται με τον Γεωργιάδη, δικηγόρο και εκλεκτό μέλος της κοινωνίας. Οι δυο τους συνεταιρίζονται για να βρουν χρυσάφι, υπό την επήρεια του πυρετού της εποχής και της ιστορίας των Λαυριακών, μιας τεράστιας κερδοσκοπικής επιχείρησης, που εξαπάτησε ένα εντυπωσιακά μεγάλο μέρος του πληθυσμού, δημιουργώντας και το πρώτο (άτυπο ακόμη) χρηματιστήριο. Παράλληλα ο Μητσάκης θα κάνει με τη σειρά του λόγο για τη δημόσια διαφθορά και τον τρόπο που ορισμένοι τουλάχιστον πολιτικοί δημιουργούσαν τις πελατειακές τους σχέσεις.

Β. Χατζηβασιλείου

18χρονος πήδηξε από γέφυρα σε χαράδρα στο Πήλιο !

Ο 18χρονος, πήρε την απόφαση, για άγνωστο λόγο

Κάτοικος της Μακρυρράχης, χωριού του Πηλίου πήδηξε από γέφυρα σε χαράδρα και ανασύρθηκε από άνδρες της Πυροσβεστικής τα ξημερώματα, για να μεταφερθεί με κατάγματα σε διάφορα σημεία του σώματός του, στο νοσοκομείο του Βόλου.
Ο 18χρονος, πήρε την απόφαση, για άγνωστο λόγο, ενημερώνοντας σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες συγγενή του, να πηδήξει από γέφυρα, σε περιοχή προς την περιοχή του Ανηλίου.
Ο συγγενής ενημέρωσε άμεσα τις αρμόδιες υπηρεσίες και στο σημείο, έσπευσαν υπάλληλοι του ΕΚΑΒ, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.
Οι άνδρες της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, ανέσυραν με φορείο, λόγω του δύσβατου της περιοχής, τον νεαρό , ο οποίος τελικά μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Βόλου, με κατάγματα σε διάφορα σημεία του σώματός του.

Πόσους “σταυρώνεις” την Κυριακή

Την Κυριακή 26 Μαΐου 2019 ψηφίζουμε για:

➜ Ευρωεκλογές
➜ Περιφερειακές Εκλογές
➜ Δημοτικές Εκλογές
➜ Κοινοτικές Εκλογές

 Βάζω σταυρούς στις Ευρωεκλογές κι αν ναι πόσους;
Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ τεσσάρων (4) κατά ανώτατο όριο υποψηφίων του συνδυασμού που θα επιλέξει.

Πόσους σταυρούς προτίμησης σημειώνω για την Περιφέρεια;
Περιφερειακές Εκλογές: 4 σταυροί

Δημοτικές εκλογές :
Σταυροί προτίμησης 3
 Ο ψηφοφόρος έχει δικαίωμα να βάλει ένα, επιπλέον, σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο άλλης εκλογικής περιφέρειας

Τοπικές Κοινότητες : 2 σταυροί 

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ https://ekloges-info.ypes.gr/

Όταν το ελληνικό παλιό σινεμά «ψήφιζε» Γκόρτσο, Μαυρογιαλούρο και Καλοχαιρέτα...

Ο Έλληνας είναι συνυφασμένος με την πολιτική. 
Στην Ελλάδα, άλλωστε δεν είναι κρυφό, η πολιτική πάντα δημιουργούσε πάθη, διαμάχες, ακόμη και διχασμούς. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ένα μικρόβιο που δεν είχε συχνά αρνητική επίδραση, αλλά σίγουρα ορισμένες φορές μόλυνε και έφερνε αρρωστημένες καταστάσεις. Οι εκλογές, η γιορτή της πολιτικής, έχουν και αυτές τις δικές τους μεγάλες ιστορίες και μερικές πέρασαν και στο λευκό πανί.
Για τους νεώτερους ίσως φανεί περίεργο, αλλά οι εκλογές πριν μερικές δεκαετίες, πριν μπουν στη ζωή μας τα κανάλια, το διαδίκτυο, τα κοινωνικά δίκτυα, αλλά και οι ευρωπαϊκές συνήθειες, ήταν μια μάχη που ξεκινούσε πολύ πριν από τη διεξαγωγή τους και πολλές φορές δεν τέλειωνε ποτέ, αφού με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αναπτυσσόταν ταυτόχρονα η ιδέα, η πεποίθηση, η φημολογία ότι πάμε άμεσα για τις επόμενες, για τη ρεβάνς, για την τελική επικράτηση.
Παρόλα αυτά, ο ελληνικός κινηματογράφος τίμησε το θέμα των εκλογών, με πολύ λίγες ταινίες, επιδεικνύοντας έναν φόβο για το θέμα αυτό, ίσως γιατί το παλιό ελληνικό σινεμά ήταν λαϊκό θέαμα και οι συνέπειες ενός λάθους χειρισμού να ήταν καταστροφικές. Εν αντιθέσει με τα τελευταία χρόνια, τις μεταπολεμικές δεκαετίες, μέχρι και την πτώση της χούντας, ήταν άγνωστη η πολιτική τοποθέτηση σχεδόν όλων των αγαπημένων πρωταγωνιστών, όπως και των τραγουδιστών ή άλλων γνωστών στο χώρο του θεάματος.
Επιπλέον, στον λεγόμενο παλιό εμπορικό κινηματογράφο οι ταινίες με πολιτικές αναφορές ήταν επίσης, πολύ λίγες και αυτές σχεδόν όλες έχοντας μια μονοδιάστατη μικρομεσαία αστική οπτική, δηλαδή μία έμμεση και ήπια κριτική, για τους πολιτικούς, που δεν έχουν κακές προθέσεις, αλλά πέφτουν θύματα των τρωκτικών που τους περιτριγυρίζουν ή άλλων συμπτώσεων. Έτσι, ενώ τις δεκαετίες του ‘50 και ‘60 όταν, ας πούμε στη γειτονική Ιταλία, έχουμε πολιτικές ταινίες και ειδικά κάποιες δηλητηριώδεις κωμωδίες που ισοπεδώνουν το πολιτικό κατεστημένο, στην Ελλάδα έχουμε ανάλαφρες κωμωδίες, που τις περισσότερες φορές μπορεί να βάζουν κάποιες ιδέες, αλλά στο τέλος έχουμε μια στρογγυλοποίηση των καταστάσεων και των χαρακτήρων, έτσι για να φύγουμε γελώντας και αγκαλιασμένοι από το σινεμά.
Με αφορμή τις αυριανές εκλογές, για το Ευρωκοινοβούλιο, τους δήμους και τις Περιφέρειες, ας θυμηθούμε τις ταινίες με θέμα τις εκλογές που έχουν ένα διαφορετικό άρωμα και που θυμίζουν στους παλαιότερους εποχές που έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, αν και πάντα υπάρχουν οι δεσμοί με τις σύγχρονες εποχές. Θα θυμηθούμε τους αξέχαστους Γκρούεζα, Μαυρογιαλούρο και Γκόρτσο, τους διαχρονικούς ψευτοθόδωρους και τους απαραίτητους κλακαδόρους.

«Υπάρχει και Φιλότιμο»
Εμβληματική κωμωδία του 1965, που προβάλλεται πάντα την ημέρα των εκλογών από κάποιο κανάλι και που γύρισε ο Αλέκος Σακελλάριος, σε σενάριο που έγραψε ο ίδιος σε ιστορία του Χρήστου Γιαννακόπουλου. Με τον αξέχαστο και ιδανικό, για το ρόλο του πασίγνωστου υπουργού Μαυρογιαλούρου, Λάμπρο Κωνσταντάρα, ο οποίος ενώ απολαμβάνει το μύθο του αξιώματός του, ανακαλύπτει, σε μία επίσκεψή του στην ιδιαίτερη πατρίδα του και εκλογική του περιφέρεια, στην οποία πηγαίνει γιατί, όπως πάντα οι εκλογές είναι κοντά, την άποψη που έχουν γι’ αυτόν οι κάτοικοι ενός διπλανού χωριού, αλλά και τις ρεμούλες του κομματάρχη του, επίσης διάσημου πια, Γκρούεζα.
Παρά τις απλοϊκότητα του σεναρίου, με την παντελή άγνοια του υπουργού για το τι συμβαίνει δίπλα του, από τον ιδιαίτερό του μέχρι τον κομματάρχη του ή τι πραγματικά επικρατεί στην εκλογική του περιφέρεια, αλλά και μεσοαστικές συνήθειες τύπου κουμκάν το βραδάκι, σταυρόλεξο στο υπουργείο, κουβέντες για τη μαύρη τραγουδίστρια σε κάποιο νυχτερινό κέντρο, η ταινία θίγει το θέμα του κομματικού κράτους, της οικογενειοκρατίας (ο παππούς και ο πατέρας του Μαυρογιαλούρου ήταν κι αυτοί πολιτικοί και «το μεγαλύτερο τζάκι του τόπου», αλλά και της τεράστιας απόστασης μεταξύ των προβλημάτων των απλών ανθρώπων και των πολιτικών και των μπαρ του Κολωνακίου που συχνάζουν. Η ταινία διαθέτει αξέχαστες ατάκες και διαλόγους («μαύρο δαγκωτό», «φάγανε, φάγανε, φάγανε..») ή τις οικείες πλέον σκηνές με τα φάσκελα των χωρικών όταν ακούγεται το όνομα του Μαυρογιαλούρου, αλλά και την περίφημη σκηνή που ο Μαυρογιαλούρος προβάρει τον λόγο του και είναι έτοιμος να πει ακόμη ένα από τα «θα» του και τον καλύπτει ένα γκάρισμα γαϊδάρου. Φυσικά η ταινία τελειώνει με θετικό τρόπο για τον υπουργό, καθώς αυτός παραιτείται από το υπουργείο του, αναγνωρίζοντας την αποτυχία του, κάτι που μάλλον δεν έχει συμβεί ποτέ στην ελληνική πολιτική σκηνή. Στον καλύτερο ρόλο του ο Κωνσταντάρας, καθιερώνει τον Μαυρογιαλούρο ως σημείο αναφοράς στην πολιτική, ενώ εξαιρετικός και ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, στο ρόλο του κομματάρχη Γκρούεζα. Παίζουν με κέφι και οι Ανδρέας Ντούζος (ο ιδιαίτερος του υπουργού), Νίκη Λινάρδου, Γιώργος Γαβριηλίδης, Μίτση Κωνσταντάρα, Μέλπω Ζαρόκωστα, Χρήστος Δοξαράς και Χάρης Παναγιώτου.
«Τζένη Τζένη»
Ένα χρόνο μετά κι ενώ τα πολιτικά πράγματα στη χώρα μπορούν να χαρακτηριστούν επιεικώς ταραγμένα, έρχεται η κωμωδία «Τζένη Τζένη», που γύρισε ο Ντίνος Δημόπουλος, σε σενάριο των Ασημάκη Γιαλαμά και Κώστα Πρετεντέρη. Σε ένα νησί - στις πανέμορφες Σπέτσες - ο εφοπλιστής Κασανδρής (Λάμπρος Κωνσταντάρας) φέρνει από το εξωτερικό τον νεαρό ανιψιό του Μαντά (Ανδρέας Μπάρκουλης) για υποψήφιο στις επικείμενες εκλογές, έχοντας να αντιμετωπίσει τον Σκούταρη (Διονύσης Παπαγιαννόπουλος) ένα διαφορετικό κομματάρχη, που έχει τρέλα με την πολιτική και υποστηρίζει τον «λαϊκό» Γκόρτσο, «το παιδί του λαού», αν και υπέργηρο. Η κόρη του Σκούταρη, η Τζένη (Καρέζη) που θέλει να γίνει δασκάλα και μπαινοβγαίνει στη βιβλιοθήκη των Κασανδρήδων, θα δεχθεί έναν «χαριτωμένο» εκβιασμό από την εφοπλιστική οικογένεια, για να συνάψει ένα λευκό γάμο με τον Μαντά, ο οποίος έχει ήδη παντρευτεί στο Αμέρικα, προκειμένου να εξουδετερωθεί η δύναμη του πατέρα της, που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα..
Εδώ το αίσθημα, που αναπτύσσεται μεταξύ των δύο νέων, κυριαρχεί, ενώ θίγονται ακροθιγώς τα πολιτικά ήθη, τα προβλήματα των κατοίκων του νησιού, τα παιχνίδια εξουσίας και η σκοπιμότητα της υποψηφιότητας ενός γόνου εφοπλιστών. Καρέζη και Μπάρκουλης λάμπουν, πολύ καλός και ο Κωνσταντάρας, αλλά ο Παπαγιαννόπουλος στο ρόλο του Σκούταρη κλέβει την παράσταση και πάνω του αποτυπώνεται το πάθος των Ελλήνων για την πολιτική. Η ταινία σήμερα μπορεί να βλέπεται ευχάριστα και να γλυκαίνει τις μνήμες («Άνω Παναγιά, Κάτω Παναγιά, Πέρα Παναγιά, Δώθε Παναγιά...» ή «καημένε Γκόρτσο, τι όνειρο να έβλεπες;»), αλλά βρίσκεται πολύ μακριά από την πραγματικότητα, καθώς όταν γυριζόταν η ταινία η Αθήνα και όλη η Ελλάδα καιγόταν, με την «αποστασία» και τα «Ιουλιανά».

«Θανασάκης ο Πολιτευόμενος»
Κλασική ελληνική κωμωδία, που γύρισε με κέφι ο Αλέκος Σακελάριος το 1954, σε σενάριο που έγραψε ο ίδιος μαζί με τον Χρήστο Γιαννακόπουλο, με έναν υπέροχο Ντίνο Ηλιόπουλο στο ρόλο ενός μεγαλομπακάλη, ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει την έπαρση του γαμπρού του Θανασάκη Γκοβότσου (Βύρωνας Πάλλης) που θέλει και αυτός με τη σειρά του να σώσει τη χώρα μπαίνοντας στην πολιτική και τρώγοντας την προίκα της αδελφής (Άννα Συνοδινού) του μεγαλομπακάλη. Η ταινία μας μεταφέρει σε μια Αθήνα, που δεν υπάρχει πια και όπου η πολιτική στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στα χρήματα που μπορεί να διαθέσει ο κάθε υποψήφιος. Φυσικά υπάρχουν και οι νύξεις για τον οπορτουνισμό και τον αμοραλισμό που διαχέονται στην πολιτική και τους πολιτικούς της εποχής, (οι πολιτευτές που αλλάζουν κόμματα σαν τα πουκάμισα και σύμφωνα με το προσωπικό τους συμφέρον, οι πολιτικοί αρχηγοί και τα μεγάλα λόγια τους, οι αλλεπάλληλες εκλογές κλπ) αλλά μάλλον τις εντυπώσεις κερδίζουν οι ιστορίες με το πόσο κοστίζουν οι πιτσιρικάδες που μοιράζουν τα φυλλάδια, οι γκροτέσκο αφίσες των υποψηφίων και τα αστεία ονόματά τους, οι κλακαδόροι, τα καφενεία, τα κεράσματα. Ακόμη και ότι τα αποτελέσματα τότε τα μάθαιναν από το ραδιόφωνο..
Βεβαίως και η ταινία διαθέτει ξεκαρδιστικές ατάκες, όπως «φέρε κάνα λάχανο στο σπίτι σου πρώτα και ύστερα αναλαμβάνεις το υπουργείο Γεωργίας», όπως λέει στον Θανασάκη ο μεγαλομπακάλης, ή πάλι όταν ο μόνιμα υποψήφιος λέει «εγώ αν θέλω τη νομαρχία την έχω εδώ», δείχνοντας τη χούφτα του και ο Ηλιόπουλος του απαντά «Ε, λοιπόν αυτό που θαυμάζω σε σένα είναι η χούφτα σου..»

«Η Κυρία Δήμαρχος»
Το 1960, ο Ροβήρος Μανθούλης γυρίζει την γνωστή κωμωδία «Η Κυρία Δήμαρχος», σε σενάριο των Νέστορα Μάτσα και Βίωνα Παπαμιχάλη, με την ανεπανάληπτη Γεωργία Βασιλειάδου, να θέλει να πάρει τη δημαρχία από τον πληθωρικό Βασίλη Αυλωνίτη. Η ταινία, εκτός από τους δυο πρωταγωνιστές και τους αξιόλογους καρατερίστες, δεν έχει ιδιαίτερο πολιτικό λόγο και απλώς φωτίζει ορισμένες γλαφυρές καταστάσεις και πολιτικά ήθη. Βεβαίως και μόνο που μια γυναίκα θέλει να γίνει δήμαρχος είναι κάτι ανατρεπτικό για την εποχή, αλλά όλα τακτοποιούνται στο τέλος, με την υπεροχή του ανδρός. Από κει και πέρα, έχει μια πλάκα η «πανουργία» της υποψήφιας δημάρχου Βασιλειάδου που διατηρεί ταβέρνα απέναντι από το καπηλειό του Αυλωνίτη, αλλά μέχρις εκεί. Παίζουν ακόμη Νίκος Κούρκουλος, Αλέκα Στρατηγού, Κούλα Αγαγιώτου, Νίκος Φέρμας, Αθηνά Μιχαηλίδου κά. Αξίζει να αναφερθεί ότι στα ατού της ταινίας είναι και η πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση του Καζαντζίδη και της Μαρινέλας, ένα αχτύπητο δίδυμο της εποχής, ενώ μουσική και τραγούδια έχουν γράψει Μάνος Χατζιδάκις και Αργύρης Κουνάδης.
«Η βουλευτίνα»
Σχετικά συμπαθητική κωμωδία (1966) του μετρ της άρπα κόλλας Κώστα Καραγιάννη, σε σενάριο Λάκη Μιχαηλίδη και Γιώργου Κατσιαμπή, με ένα ακόμη μόνιμο υποψήφιο πολιτευτή, που το όνομά του κανονικά θα έπρεπε να τον αποτρέψει από την περιπέτεια της πολιτικής. Πρόκειται για τον Περικλή Αράπη (Σταύρος Ξενίδης) που θέλει να βγει βουλευτής και χάνει συνεχώς χρήματα από τη μικρή του επιχείρηση, την οποία εγκαταλείπει για να τρέχει στις Μαγκουφάνες και τις Κουκουβάουνες προκειμένου να κυνηγήσει την ψήφο και ταυτόχρονα αφήνει την μόνιμη αρραβωνιαστικιά του Ρένα Βλαχοπούλου στα κρύα του λουτρού. Η Βλαχοπούλου, που πιστεύει ότι δεν θα δει στεφάνι αν δεν βγει βουλευτής ο αγαπημένος της Αράπης, μπαίνει και αυτή στον προεκλογικό του αγώνα, αλλά μία σύμπτωση θα τη φέρει εκείνη στη Βουλή ως βουλευτίνα. Καλός ο Σταύρος Ξενίδης, ειδικά στις στιγμές θλίψης του, μετά από τις αλλεπάλληλες αποτυχίες του ως υποψήφιος, όπως και ο Νίκος Ρίζος στο ρόλο του παρατρεχάμενου και βοηθού του, που πληρώνει τα καφενεία και τους «αυθόρμητους» υποστηρικτές.

«Οι 900 της Μαρίνας»
Από τις λιγότερο γνωστές ταινίες με θέμα τις εκλογές, που γύρισαν με προχειρότητα το 1960 ο Κώστας Δούκας με τον Θάνο Σάντα. Σε ένα χωριό, ο παλαίμαχος βουλευτής Δαμαλάς κι ένας νεαρός ιδεαλιστής (Νίκος Τζόγιας), γιος του γιατρού της περιοχής, είναι αντίπαλοι στις επικείμενες εκλογές. Ωστόσο, ο ρυθμιστής των εκλογών είναι ο πανίσχυρος πρόεδρος του χωριού, Δαλέγγος (Άρης Μαλιαγρός), που κρατά σφιχτά 900 ψήφους. Στην ιστορία θα εμπλακεί και η κόρη του (Γκέλυ Μαυροπούλου), που ερωτεύεται τον Τζόγια και όλα θα ανατραπούν απ’ τον έρωτα των δύο νέων. Στην ταινία παίζει και ο Θανάσης Βέγγος σε ένα χαρακτηριστικό ρόλο, αυτόν του αφελή παλικαρά που χρησιμοποιεί ο παράγοντας της περιοχής για να κάνει τα δικά του παιχνίδια.

Αυτές είναι οι πέντε ταινίες που έχουν άμεση σχέση με τις εκλογές στην Ελλάδα, αλλά υπάρχουν και κάποιες άλλες που μπορούν να τοποθετηθούν στο πλαίσιο των «πολιτικών» ταινιών του παλιού εμπορικού σινεμά. Ανάμεσά τους οι γνωστές κωμωδίες «Ζητείται Ψεύτης», μία ακόμη εμβληματική ταινία για την πολιτική τάξη και τους πολιτικούς, με καλογραμμένο σενάριο του Δημήτρη Ψαθά και σε σκηνοθεσία του Δαλιανίδη, με πρωταγωνιστή τον «Ψευτοθόδωρο» (Ντίνο Ηλιόπουλο) που αναλαμβάνει ιδιαίτερος του πολιτικού γραφείου του βουλευτή Θεόφιλου Φερέκη (Παντελής Ζερβός). Ο Θανάσης Βέγγος στο ρόλο του σωματοφύλακα του βουλευτή απολαυστικός.
Επίσης, υπάρχει η ταινία «Φωνάζει ο Κλέφτης», που υπογράφει ο Δαλιανίδης, από το θεατρικό του Δημήτρη Ψαθά, όπου ένας έντιμος υπάλληλος πέφτει θύμα των τρωκτικών που ροκανίζουν τα χρήματα ενός οργανισμού και τον κατηγορούν για αναρχικό. Πρωταγωνιστεί και πάλι ο Ντίνος Ηλιόπουλος, στο ρόλο του υπαλλήλου, ενώ παίζουν και οι Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, στο ρόλο του στρατηγού και προέδρου του οργανισμού, η Ρένα Βλαχοπούλου (σύζυγος προέδρου), αλλά ξεχωρίζουν τόσο ο Ανδρέας Ντούζος στο ρόλο του «λαμόγιου» έμπιστου υπαλλήλου, που φωνάζει ότι υπάρχει συνωμοσία αναρχικών και ο Νικήτας Πλατής που υποδύεται υποδειγματικά τον αστυνομικό διοικητή. Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο το σαφές πολιτικό σχόλιο που γίνεται στην κλασική ταινία «Ένας ήρωας με παντούφλες», με τον υπουργό, τον ιδιαίτερο και τον κολλητό, που βγάζουν λεφτά από την αφέλεια του ήρωα στρατηγού Βασίλη Λογοθετίδη, στήνοντας ένα άγαλμα μπροστά από το φτωχικό σπιτικό του, αλλά και ορισμένες κωμωδίες του Θανάση Βέγγου, που γύρισε σε σκηνοθεσία του εξαιρετικού Ντίνου Κατσουρίδη, όπως και το γεμάτο πίκρα φιλμ «Θανάση Πάρε το Όπλο Σου» (1972) όπου ένας φτωχός και καλόκαρδος οδηγός φορτηγού φτάνει στα όριά του από το ανάλγητο καθεστώς και τους ανθρώπους του, ενώ πως είναι δυνατόν να ξεχάσουμε και τον θρυλικό «Καλοχαιρέτα» και την αθάνατη ατάκα του: «Ε-τε-λεί-ω-σε».

Χάρης Αναγνωστάκης

*Φωτογραφία από την ταινία «Υπάρχει και Φιλότιμο»

Αύριο δεν εκλέγουμε κυβέρνηση. Διώχνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ

 ΑΣ ΠΡΟΣΕΛΘΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ !

Χθες ο πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει τους παλιούς ψηφοφόρους του, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες, αν το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής αποτελέσει αποδοκιμασία για το κόμμα του. Αλλά λόγια ν΄αγαπιόμαστε. Ποια διαφορά θα θεωρηθεί πως είναι αποδοκιμασία για την κυβέρνηση του; 5%, 6% ή 8%; Να υπενθυμίσω πως η μεγαλύτερη διαφορά σε ευρωεκλογές που προηγήθηκαν των εθνικών εκλογών ήταν λίγο κάτω από τις 5 μονάδες. Επειδή η δήλωση του Α. Τσίπρα είναι ασαφής δεν της δίνω καμιά αξία. Ούτως ή άλλως με οποιοδήποτε αποτέλεσμα μπορεί να δηλώσει ικανοποιημένος. Τον έχουμε μάθει πλέον.
  Ο πρωθυπουργός και η παρέα του έχουν αποδείξει πως:
1.Δεν διαθέτουν ίχνος δημοκρατικής ευαισθησίας, ώστε να εισπράξουν και να αισθανθούν την αποδοκιμασία, και
  2.Δεν είναι από τους ανθρώπους που παραδίδουν εύκολα την εξουσία, την στιγμή που γνωρίζει πως μετά ανοίγεται μπροστά του ένας δρόμος δύσβατος, γεμάτος εμπόδια και περιπέτειες. Όλοι αυτοί, ανήκουν στην κατηγορία εκείνη των ανθρώπων που «τους φτύνεις και λένε πως βρέχει». Συνεπώς, εκείνο που μας απομένει είναι με την ψήφο μας να μην αφήσουμε καμιά αμφιβολία για το ποιος θα είναι ο νικητής στις εθνικές εκλογές.
  Αύριο δεν εκλέγουμε κυβέρνηση. 
Δεν μας ενδιαφέρει το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. 
Αυτό θα το μάθουμε στην ώρα των εθνικών εκλογών. 

Αύριο τιμωρούμε τον Α. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί:
  1.Δίχασε και εξακολουθεί να διχάζει τον Ελληνικό λαό.
  2.Εξαπάτησε και εξακολουθεί να εξαπατά τους πολίτες, υποσχόμενος παροχές που δεν θα τις εκπληρώσει αυτός.
  3.Διάγει βίο χλιδάτο, την στιγμή που, εξαιτίας της πολιτικής του, εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι αγωνίζονται να επιβιώσουν.
  4.Διέσυρε και ευτέλισε όλους τους θεσμούς του πολιτεύματος, επιχειρώντας μάλιστα και την κατάλυση της διάκρισης των εξουσιών. Και τέλος,
  5.Έσυρε την πατρίδα μας στην συμφωνία των Πρεσπών, παραδίδοντας εθνότητα και γλώσσα στους βόρειους γείτονες μας.
  Αν αύριο το μήνυμα που θα στείλουν οι κάλπες προς τον πρωθυπουργό θα είναι ξεκάθαρο, αυτός και να θελήσει να εξαντλήσει την τετραετία, μόνον ζημία θα κάνει πρώτα στην πατρίδα μας και δευτερευόντως στον ίδιο και στο κόμμα του. Αν το βράδυ της Κυριακής η διαφορά στις ευρωεκλογές θα είναι 5 μονάδες plus, δηλαδή η μεγαλύτερη διαφορά που θα έχει παρατηρηθεί σε ευρωεκλογές, τότε ουδείς θα αμφιβάλλει όχι μόνον για τον νικητή των εθνικών εκλογών, αλλά και για την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας. Το πώς ο Α. Τσίπρας θα χειρισθεί μείζονα ζητήματα, μεταξύ των οποίων και τα εθνικά θέματα, σε αυτό το τετράμηνο της περαιτέρω απαξίωσης του, αυτό αφορά την δημοκρατική ευαισθησία του, η οποία ως γνωστόν δεν υπάρχει. Πάντως δικό μας καθήκον είναι να προσέλθουμε μαζικά στις κάλπες και να έχουμε στο μυαλό μας πως την Κυριακή διώχνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ.
  Σ. Μουμτζής
liberal.gr

Α. Σαμαράς σε ΣΚΑΪ: Όλη η χώρα κρατιότανε όρθια με αερομεταφορά χαρτονομισμάτων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη Φρανκφούρτη

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
 
Ο κ. Αντώνης Σαμαράς παραχώρησε συνέντευξη στο πλαίσιο του 5ου επεισοδίου της εκπομπής του ΣΚΑΪ «Ελληνική χρεοκοπία» που επιμελήθηκαν οι Άρης Πορτοσάλτε και Τάσος Τέλλογλου. 
Ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε ότι απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση της γερμανίδας Καγκελάριου Αγκγέλα Μέρκελ για τη “λύση” του προσωρινού Grexit κατά τη διάρκεια της ιδιαίτερης συνομιλίας τους στις 24 Αυγούστου 2012 στην καγκελαρία, στο Βερολίνο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μας δώσατε να σας κάνουμε κάποιες ερωτήσεις. Ήθελα να σας ρωτήσω το εξής, εσείς πήρατε το τιμόνι της χώρας στα χέρια σας μετά από δύο εκλογικές αναμετρήσεις και με μία χώρα δημοσιονομικά πραγματικά εξαντλημένη. Ποια ήταν η κατάσταση που βρήκατε;
ΣΑΜΑΡΑΣ: Όλη η χώρα κρατιότανε όρθια με αερομεταφορά χαρτονομισμάτων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη Φρανκφούρτη για να κρατηθούν οι τράπεζες ανοιχτές. Εμπιστοσύνη δεν υπήρχε πουθενά, θα σας έλεγα ότι κανείς δεν πίστευε στο εξωτερικό ότι πρόκειται να τα καταφέρουμε και εγώ είχα να αντιμετωπίσω τότε δύο, για πολύ καιρό, μόνιμους εχθρούς. Ο πρώτος εχθρός ήτανε το βουνό απ ‘τα χρέη και τα ελλείμματα. Και ο δεύτερος εχθρός ήταν εκείνη η κουβέντα που είχε πει προηγούμενος πρωθυπουργός, ότι η Ελλάδα είναι η πιο διεφθαρμένη χώρα στον κόσμο… 
Όταν πήγα στο Βερολίνο, για να δω την Μέρκελ, σε εκείνο εκεί το ταξίδι, θα θυμάστε που δεν έπρεπε για το μάτι μου να πάω και τα λοιπά, αφού έγινε η συζήτηση με την Μέρκελ, του Στουρνάρα, ο καθένας με τους επιτελείς του, μου λέει ‘’να σου πω δύο πράγματα στο γραφείο μου;’’ και καθόμαστε και είχε κάτι διαφάνειες που απεικόνιζαν τμηματικά τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, ελλείμματα, χρέος, ΑΕΠ και αφού μου έδειξε ότι έχει πλήρη γνώση της ακτινογραφίας της αρρώστιας που έχουμε ως οικονομία, μου λέει ‘’κοίταξε θέλω να σου πω κάτι, το οποίον θέλω να το ξέρεις από τώρα, το ταξίδι που έχεις να κάνεις είναι πολύ δύσκολο, εάν θέλεις να βγει η Ελλάδα από το Ευρώ, τότε να ξέρεις ότι εμείς έχουμε ένα δεύτερο πλάνο να σας βοηθήσουμε για ένα διάστημα το οποίο θα το βρούμε’’. Σταματάω άμεσα, της λέω ‘’αυτή την κουβέντα δεν την κάνουμε, δεν υπάρχει, δεν το δέχομαι, δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να δεχτώ να βγει η Ελλάδα από το Ευρώ, αυτό’’ λέω ‘’ξέχασέ το’’. Αυτό όμως τι σημαίνει; Σημαίνει ότι πέραν του ότι αν έλεγα οποιαδήποτε κουβέντα σε οποιονδήποτε τότε, ούτε δημόσια μίλησα ποτέ, αντιλαμβάνεστε τις αναταράξεις που θα δημιουργούσε κάτι τέτοιο στις αγορές και στην οικονομία. Αυτό όμως τι σημαίνει, ότι εκείνη την ώρα εμείς παίρναμε μία απόφαση δυνατή για την πατρίδα, την ίδια στιγμή στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε και διέδιδε παντού με τυμπανοκρουσίες ότι το Grexit και η ιδέα ότι μπορούμε να βγούμε από το Ευρώ είναι μια αισχρή κινδυνολογία και ότι οι δανειστές μπλοφάρουν.
Είχανε τελειώσει όλες οι εκκρεμότητες από αυτά τα προαπαιτούμενα, τα οποία λέτε, που ήταν αναγκαία προϋπόθεση να τα τελειώσουμε για να πάρουμε το δάνειο-μαμούθ των 54, τότε, δισεκατομμυρίων που πήραμε. Επομένως, άρχισε να υπάρχει εμπιστοσύνη και στο εσωτερικό σιγά-σιγά και σε αυτό βοήθησαν το γεγονός ότι εμείς μειώναμε τα ληξιπρόθεσμα, δηλαδή τις οφειλές του Κράτους προς τους ιδιώτες, λέγαμε στον Έλληνα ‘’σου χρωστάει το Κράτος, θα σε πληρώσει’’
ΕΡΩΤΗΣΗ :Σε τι διαφέρει η δική σας φορολογική πολιτική από εκείνες που ασκούνταν πριν από εσάς και μετά από τη δική σας κυβέρνηση;
ΣΑΜΑΡΑΣ: Σας θυμίζω, το 13% στο ΦΠΑ της εστίασης. Σας θυμίζω δύο μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, φόρο στα ενοίκια, προκαταβολή φόρου, που μειωθήκανε.
Σας θυμίζω δύο μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, φόρο στα ενοίκια, προκαταβολή φόρου, που μειωθήκανε και σήμερα αυτή τη στιγμή τι βλέπουμε; Οι φόροι έχουνε εκτοξευθεί πάλι στα ουράνια. Γι ‘αυτό εγώ πιστεύω ότι η μείωση των φόρων, και σωστά το λέει το πρόγραμμά της σήμερα πια η Νέα Δημοκρατία, είναι το μεγάλο κλειδί για να μπορέσουμε να ‘χουμε ανάπτυξη. Γιατί τότε, όταν εμείς τελειώναμε το τέλος του ’14, το ΔΝΤ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεπε για τα επόμενα χρόνια διπλάσια ποσοστά ανάπτυξης από αυτά τα οποία σήμερα προβλέπει για τα προσεχή χρόνια το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αυτή είναι η φωτογραφία της διαφοράς του τι θα πει μειώνω φόρους. Αλλά για να το κάνεις αυτό δεν μπορείς να κάνεις άσκοπες δαπάνες και ιδιαίτερα κομματικές δαπάνες και ιδιαίτερα δαπάνες τις οποίες αποφασίζει μέσα το Μαξίμου για εκείνους που θεωρεί ότι είναι δικοί του άνθρωποι και πρέπει αυτοί και μόνον να πάρουν τα λεφτά άσχετα από τη συνολική ανάπτυξη της οικονομίας. Αυτή είναι η τραγωδία που ζούμε σήμερα…
…Δε χρειαζόταν τρίτο Μνημόνιο, δε χρειαζόταν τέταρτο, δε χρειαζόταν να χάσουν οι τράπεζες 20 δισεκατομμύρια από το χαρτοφυλάκιό τους, 20 δις. Δε χρειαζότανε να υποθηκεύσουμε ολόκληρη τη δημόσια περιουσία της χώρας για 99 χρόνια.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ελέχθη τότε κύριε Πρόεδρε ότι δημαγωγούσατε στο παρελθόν, στην φάση του πρώτου Μνημονίου, όταν ήσασταν εναντίον του.
ΣΑΜΑΡΑΣ: Ήμουν εναντίον ενός τεραστίου λάθους που είχανε κάνει οι δανειστές, σε αυτό που ονομάζουνε πολλαπλασιαστές της οικονομίας. Και για να το καταλάβει ο κόσμος απλά, είχαν υποτιμήσει αφάνταστα το κόστος των σκληρών μέτρων του πρώτου Μνημονίου πάνω στην ύφεση, δηλαδή πάνω στη μείωση του εισοδήματος του Έλληνα φορολογούμενου. Ήτανε τελικά το κόστος τριπλό από αυτό το οποίο υπολόγιζαν οι δικοί τους πολλαπλασιαστές. Και ένα χρόνο μετά βγήκε το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε δική του έκθεση και παραδέχθηκε ότι είχε κάνει αυτό το λάθος. Εγώ, επομένως, δεν μπορούσα να δεχτώ ένα πρόγραμμα το οποίο χαντάκωνε τη χώρα, για αυτό και τελικά το πρώτο Μνημόνιο διορθώθηκε και το δεύτερο έγινε έτσι ώστε να βγαίνει σε σημείο μάλιστα που ξεπεράσαμε τελικά και τους συγκεκριμένους στόχους του δευτέρου Μνημονίου.



πηγή

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου