15.12.18

Ένα όνομα (της μητέρας) κάνει τη διαφορά

Μόνο το όνομα μητρός σώζει έναν πατρινό. 
 Πως και γιατί; 
Θεωρείται καταζητούμενος, και μάλιστα εκκρεμούν σε βάρος του τέσσερα εντάλματα, λόγω συνωνυμίας! Και φυσικά έχει βρει τον μπελά του. Τρέχει και δεν φτάνει, αλλά και το διασκεδάζει.
Όπως δημοσίευσε το dete.gr: 
 Στην Αχαΐα είναι γνωστός, πρώην αυτοδιοικητικός παράγοντας, λόγω συνωνυμίας του με άτομο που έχει εις βάρος του τέσσερα (!) εντάλματα σύλληψης, για ποινικά αδικήματα και καταζητείται από τις αστυνομικές αρχές. Κατά μια σατανική σύμπτωση, η συνωνυμία δεν περιορίζεται μόνο στο όνομα και στο επώνυμο. Εκτείνεται μέχρι και το πατρώνυμο!
Και μια ακόμη: Έχει ίδια μάρκας και κυβικών αυτοκίνητο με τον καταζητούμενο!
Το αποτέλεσμα είναι κάθε τρεις και λίγο, η αστυνομία να τον σταματάει στο δρόμο και να ακολουθείτε η προβλεπόμενη (επώδυνη κάποιες φορές), διαδικασία, μέχρι να διαπιστωθεί βέβαια ότι δεν πρόκειται για το πρόσωπο που αναζητούν οι αρχές. Αυτό συνέβη ακόμη και στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια πρόσφατου επαγγελματικού ταξιδιού του.
Την τελευταία φορά που επαναλήφθηκε η ίδια ιστορία, ήταν το πρωί της περασμένης Κυριακής στην Πάτρα. Αμέριμνος, κατευθυνόταν σε αγαπημένο του στέκι. Από πίσω, ακολουθούσε περιπολικό της αστυνομίας, το οποίο και τον σταμάτησε. Κατάλαβε τι συμβαίνει, έβαλε τα γέλια και πριν καλά - καλά προλάβουν οι αστυνομικοί τον πλησιάσουν, αντέδρασε λέγοντας: «βρε παιδιά, πάλι τα ίδια; Πότε θα σταματήσει αυτό;». 
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ:  Οι αστυνομικοί απόρησαν, αλλά στη συνέχεια όταν ακολούθησαν τα επιβαλλόμενα βήματα διαπίστωσαν ότι δεν είχαν εντοπίσει τον καταζητούμενο. Είχαν πέσει πάνω σε μια σπάνια, τριπλή, συνωνυμία!
Όνομα ίδιο, επώνυμο ίδιο, πατρώνυμο ίδιο. Ευτυχώς εκείνο που δεν είναι ίδιο είναι το μητρώνυμο. Αυτό σώζει κάθε φορά τον πρωταγωνιστή της Ιστορίας. Μέχρι τουλάχιστον να συλληφθεί ο πραγματικός κατηγορούμενος.
Έως τότε ο Πατρινός κάνει υπομονή (και για καλό και για  κακό) έχει μαζί του άδεια, δίπλωμα, ταυτότητα και κάθε είδους έγγραφο που δείχνει ότι είναι αθώος.

Αίγυπτος: Ανακαλύφθηκε τάφος 4.400 χρόνων

Ο τάφος ενός υψηλόβαθμου ιερέα που κατασκευάσθηκε πάνω από 4.400 χρόνια πριν ανακαλύφθηκε στην νεκρόπολη της Σακάρα κοντά στο Κάιρο από αιγυπτιακή αρχαιολογική αποστολή, ανακοίνωσαν οι αιγυπτιακές αρχές.
Ο τάφος του ιερέα που ονομάζεται «Wahtye» ανήκει στην 5η δυναστεία (ανάμεσα στο 2.500 και 2.300 π.Χ.) και τοποθετείται στην βασιλεία του φαραώ Νεφερίρκαρ, σύμφωνα με το υπουργό Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.
Ο τάφος είναι σε εξαιρετική κατάσταση, το εσωτερικό του είναι διακοσμημένο με γλυπτά που αναπαριστούν σκηνές με τον κάτοχο του τάφου, την μητέρα του, την σύζυγό του και την οικογένειά του. Υπάρχουν επίσης πολυάριθμες εσοχές με αγάλματα που αναπαριστούν τον ιερέα και μέλη της οικογένειάς του.
Τον Νοέμβριο, στην ίδια περιοχή, οι αιγυπτιακές αρχές είχαν ανακοινώσει την ανακάλυψη επτά τάφων, τέσσερις από τους οποίους χρονολογούνται 6.000 χρόνια πριν, από την ίδια αιγυπτιακή αρχαιολογική αποστολή. Οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως μεγάλο αριθμό σκαραβαίων και μουμιοποιημένων γατών.
Η Σακάρα, νότια του Καΐρου, είναι μία τεράστια νεκρόπολη στην οποία βρίσκεται η γνωστή κλιμακωτή πυραμίδα του φαραώ Ζοζέρ, η πρώτη πυραμίδα της περιόδου των φαραώ.
Το μνημείο, το οποίο κατασκευάσθηκε περί το 2.700 π.Χ. από τον αρχιτέκτονα Ιμχοτέπ, θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα μνημεία στην επιφάνεια της γης.

Σκότωσαν δύο τζάγκουαρ που δραπέτευσαν στον Αττικό Ζωολογικό Κήπο

Δύο ιαγουάροι (τζάγκουαρ) που διέμεναν στον Αττικό Ζωολογικό Κήπο θανατώθηκαν από φύλακες όταν απέδρασαν από τον χώρο φύλαξής τους, ενώ το πάρκο ήταν ανοιχτό για το κοινό.

Όταν διαπιστώθηκε πως τα δύο αιλουροειδή είχαν ξεφύγει από την περιοχή τους τέθηκε σε ισχύ το πρωτόκολλο ασφαλείας, το οποίος όμως δεν προβλέπει τακτική αναισθησίας για τέτοιου είδους ζώα.

Σε ανακοίνωσή του ο Κήπος αναφέρει πως τα ζώα εξουδετερώθηκαν περίπου πέντε λεπτά αφότου ενεργοποιήθηκαν τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας, και διαβεβαιώνει ότι δεν κινδύνεψε κανένας επισκέπτης ούτε μέλος του προσωπικού.

Ο Κήπος αποχαιρετά τα δύο τζάγκουαρ, γράφοντας «αντίο Jenny και Spotty».

Χριστούγεννα: Συμβουλές για να μην πάρετε κιλά

O τακτικός έλεγχος του βάρους στο σπίτι και απλές συμβουλές για τον περιορισμό της υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού και ποτού μπορούν να αποτρέψουν τους ανθρώπους από τη συσσώρευση των κιλών τις μέρες των Χριστουγέννων, σύμφωνα με έρευνα.

Στη μελέτη "Winter Weight Watch" - μια δοκιμή που αποσκοπούσε στο να αποτρέψει τους συμμετέχοντες να πάρουν βάρος κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, εφοδιάζοντας τους με συμβουλές και τεχνικές για να αποφευχθούν οι καταχρήσεις, 272 εθελοντές (18- 44 ετών) εντάχθηκαν τυχαία είτε σε ομάδα "παρέμβασης" είτε "σύγκρισης".

Όσοι συμμετείχαν στην ομάδα παρέμβασης κλήθηκαν να ζυγίζονται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, αλλά ιδανικά κάθε μέρα, και να τηρούν αρχείο για το βάρος τους, ώστε να βοηθούνται στην παρακολούθηση της πρόσληψης τροφής και ποτού.

Τους δόθηκαν επίσης 10 συμβουλές για τη διαχείριση του βάρους μαζί με μια λίστα με τη σωματική δραστηριότητα που χρειάζονταν για να κάψουν τις θερμίδες που προσλάμβαναν από τα δημοφιλή τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνονται τα Χριστούγεννα.

Για παράδειγμα, χρειάζονται 21 λεπτά σωματική άσκησης για να καούν οι θερμίδες μιας τάρτας με φρούτα και 33 λεπτά βάδισμα για να καταναλώσει κάποιος θερμίδες από ένα μικρό ποτήρι ζεστό κρασί.

Αντίθετα, η ομάδα σύγκρισης έλαβε μόνο ένα σύντομο ενημερωτικό φυλλάδιο για την προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, που δεν περιλάμβανε διατροφικές συμβουλές.

Η μελέτη που διεξήχθη από τα Πανεπιστήμια του Μπέρμιγχαμ και του Λάφμπορο και δημοσιεύθηκε στη British Medical Journal (BMJ) πραγματοποιήθηκε το 2016 και το 2017, με τους συμμετέχοντες να ζυγίζονται και να μετριούνται τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο κάθε έτους και στη συνέχεια να συμπληρώνουν τις μετρήσεις τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2017 και του 2018.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι κατά μέσο όρο οι συμμετέχοντες στην ομάδα σύγκρισης πήραν κάποιο βάρος κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, αλλά οι συμμετέχοντες στην ομάδα παρέμβασης δεν έβαλαν κιλά.

Όσοι συμμετείχαν στην ομάδα παρέμβασης είχαν στο τέλος της έρευνας βάρος κατά μέσο όρο 0,49 κιλά λιγότερο από τα μέλη της ομάδας σύγκρισης.

Οι συμμετέχοντες στην ομάδα παρέμβασης ακολουθώντας τις συμβουλές είχαν την ικανότητα να περιορίσουν την κατανάλωση φαγητού και ποτού για να βοηθήσουν στον έλεγχο του σωματικού τους βάρους.

Οι 10 συμβουλές που τους δόθηκαν ήταν:

    Πάντα να τρώτε την ίδια ώρα της ημέρας (είτε τρώτε δύο φορές είτε πέντε φορές την ημέρα)
    Να κάνετε 10.000 βήματα την ημέρα
    Αποφύγετε τα λιπαρά τρόφιμα
    Αν μπορείτε επιλέξτε υγιεινά σνακ
    Όχι σνακ μπροστά από την τηλεόραση
    Προσέξτε τα κρυμμένα σάκχαρα και λιπαρά
    Κάθε μέρα προσπαθήστε να σηκώνεστε για 10 λεπτά κάθε ώρα
    Μην τρώτε πολύ μεγάλες μερίδες
    Αποφύγετε τους χυμούς και τα ποτά που περιέχουν θερμίδες και ζάχαρη
    -Να καταναλώνετε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτα και λαχανικά ημερησίως

Έως και 6.000 θερμίδες την ημέρα των Χριστουγέννων

Δεδομένων των πολλών πειρασμών τον Δεκέμβριο, ακόμη και οι πιο πειθαρχημένοι άνθρωποι δυσκολεύονται να περιορίσουν την πρόσληψη θερμίδων.

Η συγγραφέας της μελέτης Φράνσις Μέιζον από το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Υγείας του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, δήλωσε: "Η εορταστική περίοδος συμπίπτει με τις αργίες σε πολλές χώρες, παρέχοντας την ευκαιρία για παρατεταμένη υπερκατανάλωση και καθιστική συμπεριφορά.

"Μόνο την ημέρα των Χριστουγέννων ένα άτομο μπορεί να καταναλώσει 6.000 θερμίδες - τρεις φορές πάνω από τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη θερμίδων.

Ερχεται νέο κύμα κακοκαιρίας με βροχές και χιόνια

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού καθώς σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, έρχονται ξανά ισχυρά φαινόμενα με βροχές, καταιγίδες, χιόνια και ισχυρούς ανέμους.

Νέο κύμα κακοκαιρίας, με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες πιθανόν κατά τόπους να είναι ισχυρές, χιόνια και ισχυρούς ανέμους αναμένεται να σαρώσει τη χώρα μας τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, η πιο δύσκολη ημέρα μέσα στην εβδομάδα που έρχεται θα είναι η Τρίτη, όπου χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας χώρας.

Για την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα και αρχικά στο Ιόνιο. Τα φαινόμενα πιθανόν πρόσκαιρα να είναι ισχυρά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι στα δυτικά αρχικά νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ, βαθμιαία βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο 7 μποφόρ. Στα ανατολικά νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Στην Αττική νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Πρόσκαιρες καταιγίδες θα εκδηλωθούν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Οι άνεμοι νότιοι, νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και βαθμιαία βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία από 11 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη νεφώσεις με τοπικές βροχές. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Από το μεσημέρι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ και αργότερα τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 06 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Στη Ζάκυνθο νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις πρώτες πρωινές ώρες πιθανόν καταιγίδες. Οι άνεμοι αρχικά νοτιοανατολικοί 3 με 4 και γρήγορα βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 12 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη
Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα θαλάσσια- παράκτια της κεντρικής, της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης μεμονωμένες καταιγίδες. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ και από το μεσημέρι στη δυτική και κεντρική Μακεδονία βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 04 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος
Παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές και στο Ιόνιο τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Βαθμιαία βελτίωση του καιρού. Οι άνεμοι αρχικά νοτιοανατολικοί 3 με 4 και πολύ γρήγορα βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα νότια τις πρωινές ώρες πρόσκαιρες καταιγίδες. Οι άνεμοι αρχικά από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και βαθμιαία βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα νότια 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 06 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι αρχικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και από το μεσημέρι δυτικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές. Οι άνεμοι νότιοι, νοτιοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου.
Ο καιρός μέχρι την Παρασκευή

Τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου προβλέπεται στα δυτικά νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το απόγευμα θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και από το βράδυ στο Ιόνιο σποραδικές καταιγίδες. Στα υπόλοιπα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα βόρεια ορεινά παροδικά ασθενείς χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ που βαθμιαία στα δυτικά θα στραφούν σε νοτίων διευθύνσεων με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση στα βόρεια.

Την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου προβλέπεται επιδείνωση από τα δυτικά με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας χώρας. Τα φαινόμενα που πιθανώς κατά τόπους θα είναι έντονα το βράδυ στα δυτικά θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι στα δυτικά και βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα πελάγη βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ. Στα υπόλοιπα αρχικά από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ στρεφόμενοι βαθμιαία σε δυτικούς, βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση κυρίως στα βόρεια.

Την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου προβλέπεται στα δυτικά παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με τοπικές βροχές, χιονόνερο στα κεντρικά και βόρεια και σποραδικές καταιγίδες στη νότια νησιωτική χώρα. Χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, στα ανατολικά 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση. Κατά τόπους παγετός στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες.

Την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου και την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου προβλέπονται λίγες νεφώσεις, τοπικά αυξημένες στα ανατολικά και νότια, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο την Παρασκευή. Κατά τόπους παγετός στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες της Πέμπτης.

Τα 10 κορυφαία μουσικά βίντεο του 2018 στο YouTube

Το YouTube δημοσιοποίησε τη λίστα των κορυφαίων μουσικών βίντεο του 2018 και αποδεικνύεται ότι η ομαδική εργασία είναι μια ισχυρή δύναμη: το "Te Bote Remix" από τους Casper, Nio Garcia, Darell, Nicky Jam, Bad Bunny και Ozuna είναι πρώτο στη λίστα, καθώς συγκέντρωσε 1.44 δισεκατομμύρια views από τότε που κυκλοφόρησε, τον περασμένο Απρίλιο.
Οκτώ από τα 10 μουσικά βίντεο με τις περισσότερες προβολές του 2018 είναι τραγουδιών στα ισπανικά (ένα άλλο τραγούδι στην ισπανική γλώσσα που έφθασε στην κορυφή της λίστας πέρσι ήταν το "Despacito").
Αν και το τραγούδι του ράπερ Drake «In My Feelings» εξελίχθηκε σε viral χορευτική πρόκληση, το βίντεο για την επιτυχία του «God’s Plan» - στο οποίο μοιράζει περίπου 1 δισ. δολ. για την ανακούφιση των πληγέντων από τυφώνα στο Μαϊάμι τον οδήγησε στη θέση 8 της λίστας.
Το δεύτερο μουσικό βίντεο τραγουδιού στην αγγλική γλώσσα είναι το «Girls Like You» των Maroon 5 με τη Cardi B, στο οποίο εμφανίζονται οι ηθοποιοί Γκαλ Γκαντότ, Τίφανι Χάντις, Σάρα Σίλβερμαν, η ηθοποιός-παρουσιάστρια, Έλεν ΝτιΤζένερις και η γυμνάστρια Άλι Ράισμαν.
Το αρχικά ηχογραφημένο πριν από 20 χρόνια «Dame Tu Cosita» προσγειώθηκε στη θέση 7 και έγινε viral χάρη σε ένα γαλλικό animation με ένα άλιεν που αναβίωσε το τραγούδι.
Τα 10 κορυφαία μουσικά βίντεο στο YouTube είναι:
1. Te Bote Remix - Casper, Nio Garc?a, Darell, Nicky Jam, Bad Bunny, Ozuna | Video Oficial
2. Nicky Jam x J. Balvin - X (EQUIS) | Video Oficial | Prod. Afro Bros & Jeon
3. Maroon 5 - Girls Like You ft. Cardi B
4. Daddy Yankee | Dura (Video Oficial)
5. Ozuna x Romeo Santos - El Farsante (Remix) (Video Oficial)
6. Becky G, Natti Natasha - Sin Pijama (Video Oficial)
7. El Chombo - Dame Tu Cosita feat. Cutty Ranks (Official Video) [Ultra Music]
8. Drake - God’s Plan
9. Reik - Me Niego ft. Ozuna, Wisin (Video Oficial)
10. Vaina Loca - Ozuna x Manuel Turizo (Video Oficial)

Ψηφιακός Διαγωνισμός για μαθητές του Δήμου Μεσσήνης.

Διαγωνισμό με θέμα την προβολή της Μεσσήνης και των χωριών του Δήμου Μεσσήνης, τον τρίτο κατά σειρά,  διοργανώνει ο φορέας ψηφιακής προβολής «Στην ομορφιά που χάνεται» σε συνεργασία με την σχολή πληροφορικής Αλγόριθμος.
Ο διαγωνισμός αφορά παιδιά ηλικίας εννέα έως δεκαπέντε ετών και ξεκινά στις 16 Δεκεμβρίου και διαρκεί μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου. 
Οι συμμετέχοντες μπορούν να αποστείλουν σε ψηφιακή μορφή φωτογραφίες, βιντεοδημιουργία, ψηφιακή παρουσίαση ή ιστοσελίδα που αφορά προορισμό του Δήμου Μεσσήνης (την πόλη, τα χωριά ή και τα αξιοθέατα). Τα ψηφιακά έργα θα αποσταλούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση diagonismospsifiakos@gmail.com
. Από τις δύο  κατηγορίες εννέα έως έντεκα ετών και  δώδεκα έως δεκαπέντε  ετών θα βραβευθούν συνολικά δύο διακριθέντες. 
Το πρόγραμμα «Ψηφιοποιώ τον τόπο μου» έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα αλλά παράλληλα το ψηφιακό υλικό αξιοποιείται για την προβολή του Δήμου Μεσσήνης μέσα από τα διαδίκτυο και σελίδες πανελλήνιας εμβέλειας.

Ανοικτά αύριο, Κυριακή 16 Δεκεμβρίου, τα εμπορικά καταστήματα

Ανοικτά θα είναι τα εμπορικά καταστήματα αύριο, Κυριακή 16 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο του εορταστικού ωραρίου, με προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας από τις 11:00 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα (τα πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά έως τις 8 το βράδυ). Κυριακή ανοιχτά θα είναι και κάποια σουπερμάρκετ ανάλογα με την πολιτική της κάθε εταιρείας.
Για αύριο, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) είχε προκηρύξει απεργία και όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση: «Μαζί με την πλήρη ανατροπή και τη γενικευμένη επιβολή ελαστικών μορφών απασχόλησης, με μισθούς φτώχειας, η κατάργηση της Κυριακής αργίας είναι το τελευταίο βήμα για την πλήρη κατάργηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, του δικαιώματός μας στην ανάπαυση και τον ελεύθερο χρόνο».
Εκτός από τις Κυριακές 16, 23 και 30 Δεκεμβρίου 2018, κατά τις οποίες με βάση την ισχύουσα νομοθεσία (Ν.4177/2013 αρ. 16 παρ. 1β & Ν.4314/2014 αρ. 108 παρ. 1) επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, οι καταναλωτές θα έχουν αρκετές ώρες στη διάθεσή τους για τις εορταστικές αγορές τους.
Το εορταστικό ωράριο Χριστουγέννων 2018 - Πρωτοχρονιάς 2019, σύμφωνα με τις αποφάσεις των εμπορικών συλλόγων, προβλέπει ότι τις καθημερινές μπορούν να είναι ανοικτά τα καταστήματα μέχρι τις 9 το βράδυ, ενώ τα Σάββατο 22 και 29 του μήνα τα εμπορικά καταστήματα προτείνεται να είναι ανοικτά μέχρι τις 6 το απόγευμα, ενώ το ίδιο ισχύει και για τη Δευτέρα 24 και 31 Δεκεμβρίου.
Την Τετάρτη 2 Ιανουαρίου προτείνεται τα καταστήματα, όπως παραδοσιακά και εθιμικά γίνεται, να παραμείνουν κλειστά.
Μικρές διαφοροποιήσεις υπάρχουν στα προτεινόμενα ωράρια των εμπορικών συλλόγων, κυρίως ως προς την ώρα που ανοίγουν τα καταστήματα και οι καταναλωτές μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά από την ηλεκτρονική σελίδα της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.
Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Εύας Στάμου στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας, οι Εκδόσεις Αρμός και το Βιβλιόπολις σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Εύας Στάμου "Τα κορίτσια που γελούν". 
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου και ώρα 19:00 στο αναγνωστήριο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας.
Κάθε ιστορία ξετυλίγει ένα δίχτυ από εσωτερικές αναζητήσεις, προσωπικούς ανταγωνισμούς, εμμονικές προσπάθειες, και συντροφικές προδοσίες που συνθέτουν ένα ψυχολογικά ακριβές αφήγημα των σύγχρονων σχέσεων. Από το λιμάνι της Λέρου ως τα προάστια της Κοπεγχάγης, κι από το ΜΙΤ της Βοστόνης ως τον σταθμό του ΗΣΑΠ στην Κηφισιά, οι αφηγήσεις τής Εύας Στάμου μάς αποκαλύπτουν όψεις του ανθρώπινου ψυχισμού που ταράζουν αναγνωστικές βεβαιότητες.
Με τη συγγραφέα θα συνομιλήσει η φιλόλογος Ζωή Παπαδημητρίου.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Η Εύα Στάμου είναι συγγραφέας και Δρ Ψυχολογίας. Δίδαξε Ψυχιατρική Ηθική στο Πανεπιστήμιο του Manchester κι εργάστηκε στην Ψυχιατρική Κλινική του York. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνή φεστιβάλ βιβλίου και λογοτεχνικά κείμενά της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα δανικά, και τα λιθουανικά. Πρόσφατα έργα της: Ageing and Female Identity in Midlife (Scholars’ Press, 2013), Η επέλαση της ροζ λογοτεχνίας (Gutenberg, 2014) και το μυθιστόρημα Η εκδρομή (Αρμός, 2016).

Τι σημαίνουν οι κράμπες στα πόδια;

Το φαινόμενο αυξάνεται σε συχνότητα όσο μεγαλώνει ηλικιακά ένα άτομο.




Πολλοί άνθρωποι βιώνουν δυνατούς πόνους από κράμπες στα πόδια κατά τη διάρκεια του νυχτερινού τους ύπνου, φαινόμενο που αυξάνεται σε συχνότητα όσο μεγαλώνει ηλικιακά ένα άτομο.
Αν και η ακριβής αιτία για τις κράμπες μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί, συνήθως οφείλεται σε μυϊκή κόπωση, αφυδάτωση ή παρατεταμένη ακινησία. Οι νυχτερινές κράμπες μπορεί επίσης να προκύψουν από τη λήψη ορισμένων φαρμάκων, όπως οι στατίνες, τα στεροειδή και ακόμη και τα αντισυλληπτικάχάπια. Ή μπορεί να είναι μια ένδειξη ότι έχετε χαμηλά επίπεδα μαγνησίου, ασβεστίου ή καλίου στο αίμα σας.
Τι μπορείτε να κάνετε για τις νυχτερινές κράμπες στα πόδια
Δοκιμάστε να κάνετε καλές διατάσεις στα πόδια σας προτού πέσετε για ύπνο, ειδικά αν νομίζετε ότι η κόπωση των μυών είναι η αιτία του προβλήματός σας.Βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε σίγουρα επτά με οκτώ ώρες κάθε βράδυ και ότι πίνετε άφθονο νερό κάθε μέρα. Όταν τα ούρα σας έχουν ανοιχτό κίτρινο χρώμα, τότε είστε καλά ενυδατωμένοι.Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή, με άφθονο ασβέστιο (τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μια πολύ καλή επιλογή), μαγνήσιο (αμύγδαλα, ψωμί ολικής αλέσεως και σπανάκι) και κάλιο (κρέας και ψάρια, καθώς και μπανάνες και μπρόκολο).Σε συνεννόηση με τον γιατρό σας, πάρτε ένα συμπλήρωμα μαγνησίου των 300 milligram.Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι κράμπες που σχετίζονται με προβλήματα στην κυκλοφορία ή τον θυρεοειδή αδένα. Έτσι, αν τίποτα δεν φαίνεται να βοηθά και ο πόνος παρεμβαίνει στον ύπνο σας, επισκεφθείτε οπωσδήποτε ένα γιατρό για να κάνετε τις εξετάσεις που θα σας συστήσει.



health.com

Αυξάνονται τα κρούσματα μηνιγγίτιδας – Ποιος είναι ο μόνος τρόπος πρόληψης;

Η σχολική χρονιά προχωρά κανονικά και μαζί με τις ιώσεις, τα κρυολογήματα και όλων των ειδών τις ασθένειες που κυκλοφορούν, έρχεται να προστεθεί και η μηνιγγίτιδα!

Η μηνιγγίτιδα Β, είναι μια ύπουλη και ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσος, που δεν κάνει διακρίσεις και προσβάλει μωρά, νήπια και εφήβους, ενώ εξελίσσεται ταχύτατα σε μόλις 24 ώρες με πιθανότητα να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο.
Μήπως όμως ανήκετε στην ομάδα εκείνη που πιστεύει ότι το παιδί του δεν πρόκειται να νοσήσει; Κάνετε λάθος, διότι τα κρούσματα αυξάνονται διαρκώς.
Τι κάνει την Μηνιγγίτιδα Β τόσο ύπουλη; Ποια είναι τα συμπτώματα;
Η μηνιγγίτιδα τύπου Β είναι ο επικρατέστερος από τους τύπους της νόσου που προσβάλει βρέφη, νήπια και εφήβους. Τα συμπτώματά της μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης: υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία, εμετός, φωτοφοβία, αιμορραγικό εξάνθημα, και μπορεί μέσα σε μόλις 24 ώρες να οδηγήσει ένα παιδί ακόμα και στο θάνατο.
Η μηνιγγίτιδα Β μεταδίδεται με τις πιο απλές καθημερινές συνήθειες όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα. Αποτελεί επίσης, έκπληξη το γεγονός ότι 1 στους 10 ενηλίκους φέρει το βακτήριο της μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά και μπορεί να είναι αυτός που θα το μεταφέρει, χωρίς να το καταλάβει, σε νεαρά μέλη της οικογένειάς του.
Πώς μπορεί να προληφθεί;
Μοναδικός τρόπος πρόληψης είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού κατά της νόσου. Ο εμβολιασμός για τη μηνιγγίτιδα Β κατέστη εφικτός στην Ελλάδα από το 2013 και μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών, ενώ προστατεύει όλες τις ηλικιακές ομάδες. Από το 2017 έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων και χορηγείται δωρεάν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

54 χρονη πήγε μεθυσμένη στο αεροδρόμιο Πάφου και έγινε χαμός!

Συνελήφθη μια 54χρονη το βράδυ της Παρασκευής, στο αεροδρόμιο της Πάφου, για επίθεση και πρόκληση ανησυχίας.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, γύρω στις 21:00, η 54χρονη μετέβη στο αεροδρόμιο Πάφου, για να ταξιδέψει στο εξωτερικό. Κάποια στιγμή η γυναίκα άρχισε να προκαλεί ανησυχία, με αποτέλεσμα να της γίνει παρατήρηση από μέλη της ασφαλείας του αεροδρομίου. ‘Όπως αποδείχθηκε η 54χρονη ήταν μεθυσμένη.
Η γυναίκα συνέχισε να προκαλεί ανησυχία. Όταν αστυνομικός την προσέγγισε για να της κάνει παρατήρηση, η 54χρονη την έσπρωξε.
Ακολούθησε η σύλληψη της, μεταφέρθηκε στον κεντρικό αστυνομικό σταθμό Πάφου, όπου τέθηκε υπό κράτηση.

 Cyprus Times

«Η Μονεμβασία υποδέχεται τα Χριστούγεννα»

Η Δημοτική Ενότητα Μονεμβασίας , Το Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας , Το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου , η Ενορία Μονεμβασίας και η Ένωση Επιχειρηματιών Μονεμβασίας ,σας προσκαλούν στη Χριστουγεννιάτικη γιορτή ,
την Τετάρτη 19  Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 17:30, στην πλατεία της Μονεμβασίας.

Συμμετέχουν :
  1. Βυζαντινή χορωδία Ενορίας Μονεμβασίας
  2. Χορωδία Μονεμβασίας και μέλη της Ευρωπαϊκής χορωδίας
  3. Φιλαρμονική Δημοτικής Ενότητας Μονεμβασίας
και πάντα με την ευχή , την αγάπη και την στήριξη όλων των Συλλόγων και των Φορέων της Μονεμβασίας, γιατί τα Χριστούγεννα είναι ΑΓΑΠΗ.

Σας περιμένουμε να μετατρέψουμε την πλατεία της Μονεμβασίας σε σκηνή μιας μεγάλης γιορτής, να υποδεχτούμε όλοι μαζί τα Χριστούγεννα , να ψάλλουμε Χριστουγεννιάτικους ύμνους , να διαβάσουμε Παπαδιαμάντη , να μοιράσουμε απλόχερα την αγάπη μας και να στείλουμε την σκέψη μας στα αστέρια και τους αγγέλους του ουρανού.


«Καλά Χριστούγεννα
με τα σμύρνα της ΕΛΠΙΔΑΣ, το λιβάνι της ΠΙΣΤΗΣ και της ΑΓΑΠΗΣ το χρυσάφι»

Johnson & Johnson - Reuters: Γνώριζαν από το 1971 για καρκινογόνες ουσίες στις παιδικές πούδρες

Σύμφωνα με αποκλειστική έρευνα του Reuters, στο παιδικό ταλκ της εταιρείας Johnson & Johnson ανιχνεύονταν μικρές ποσότητες αμιάντου, ουσίας που προκαλεί καρκίνο, τουλάχιστον από το 1971 έως και το 2003.

Υψηλόβαθμα στελέχη της J&J, επιστήμονες, γιατροί και δικηγόροι της εταιρείας ανησυχούσαν για το ζήτημα και για το πώς θα το αντιμετωπίσουν, ωστόσο δεν αποκάλυψαν την ύπαρξή του στις Αρχές ή στην κοινή γνώμη.
Από το 2003 το ταλκ που περιέχεται στην παιδική πούδρα (Baby Powder) της J&J προέρχεται από διαφορετικό προμηθευτή και εισάγεται από την Κίνα μέσω της γαλλικής εταιρείας Imerys, ενώ και οι δύο εταιρείες υποστηρίζουν ότι το κινεζικό ταλκ είναι ασφαλές.
Εκπρόσωπος Τύπου της Imersys είπε στο Reuters ότι οι δοκιμές που έχει κάνει η εταιρεία «δείχνουν σταθερά την απουσία αμιάντου. Το ότι το ταλκ είναι ασφαλές για χρήση έχει επιβεβαιωθεί από πολλούς κανονιστικούς και επιστημονικούς οργανισμούς». H Johnson & Johnson εξακολουθεί να υποστηρίζει πως το ταλκ της είναι ασφαλές και έχει ασκήσει έφεση κατά τριών καταδικαστικών αποφάσεων στις ΗΠΑ.
Eιδικότερα, σύμφωνα με την εξέταση των εσωτερικών αρχείων, απόρρητων εκθέσεων και δεδομένων της εταιρείας από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, ήταν γνωστό από τη δεκαετία του 1970 στην εταιρεία ότι στο παιδικό της ταλκ (Baby Powder) εντοπίζονταν μικρές ποσότητες αμιάντου, ο οποίος προκαλεί καρκίνο.
Η Johnson & Johnson, συγκεκριμένα, έκανε οργανωμένη εκστρατεία για να αποκρύψει και να χαλκεύσει στοιχεία ερευνών, που έδειχναν ότι όσοι δουλεύουν σε ορυχεία και εξορύσσουν το ορυκτό τάλκη (συστατικό του ταλκ) έχουν αυξημένα κρούσματα καρκίνου και πνευμονοπαθειών. Στον τάλκη περιέχεται ενίοτε και αμίαντος.
Εναντίον της έχουν κατατεθεί 6.000 αγωγές, κατηγορώντας την ότι με τα προϊόντα Baby Powder και Shower to Shower έχει προκαλέσει σε χιλιάδες γυναίκες καρκίνο των ωοθηκών. Επιπλέον, τα συστατικά των προαναφερθέντων προϊόντων φέρεται να ενοχοποιούνται για μια σπάνια και θανατηφόρο μορφή καρκίνου, το μεσοθηλίωμα, το οποίο προσβάλλει τους λεπτούς ιστούς στις κοιλότητες του ανθρωπίνου σώματος, όπως είναι οι πνεύμονες. Η μετοχή της Johnson & Johnson υποχωρούσε χθες μέχρι και 6%, πτώση η οποία είναι η μεγαλύτερη που έχει υποστεί την τελευταία δεκαετία, ενώ η κεφαλαιοποίηση του ομίλου υποχωρούσε κατά 24 δισ. δολάρια.
Στην περίπτωση της Johnson & Johnson, τώρα, έκθεση στον αμίαντο και στον τάλκη είχαν κυρίως γυναίκες και παιδιά. Επιπλέον, όπως φάνηκε από την έρευνα, η εταιρεία από τη δεκαετία του 1970 και μετά είχε πληρώσει για να εκπονηθεί μελέτη γύρω από την υγεία όσων εκτίθενται στον τάλκη, το συγκεκριμένο επίμαχο συστατικό του παιδικού ταλκ. Μάλιστα, είχε δώσει σαφείς οδηγίες στους ερευνητές τι ακριβώς αποτελέσματα ήθελε. Στη συνέχεια, προσέλαβε και ειδικό συντάκτη ο οποίος επιμελήθηκε το αρχικό άρθρο, το οποίο είχε δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό και παρουσίαζε τα ευρήματα της έρευνας, ξαναγράφοντάς το με ακόμη πιο θετικά στοιχεία, χωρίς να το υπογράφει.
Η έρευνα αφορούσε την υγεία σχεδόν 2.000 Ιταλών που δούλευαν σε ορυχεία τάλκη. Επίσης, η εξορυκτική θυγατρική της J&J (Windsor Minerarls) στο Βερμόντ, η οποία παρείχε συστατικά για το ταλκ, ανέπτυξε στενές σχέσεις με το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασιακής Ασφάλειας των ΗΠΑ προκειμένου να ασκήσει επιρροή στα αποτελέσματα ερευνών με θέμα την υγεία των εργαζομένων στα ορυχεία. Ωστόσο, σχετικό άρθρο του 1979, που βασίστηκε στην έρευνα στο Βερμόντ, έδειξε ότι υπήρχε μεγάλη θνησιμότητα λόγω καρκίνου μεταξύ των εργαζομένων στα ορυχεία τάλκη.

Στους 100 οι νεκροί στο Μάτι

Τη μάχη για τη ζωή έχασε 73χρονος

Τους 100 έφτασαν τα θύματα από την πυρκαγιά στο Μάτι. Τη μάχη για τη ζωή έχασε 73χρονος εγκαυματίας που νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός.
Στις 23 Ιουλίου, ημέρα της φονικής πυρκαγιάς βρισκόταν στο Μάτι με τη σύζυγό του και τα εγγόνια του, μάλιστα έσωσε τον 12χρονο εγγονό του προστατεύοντάς τον με το σώμα του

Αντ.Σαμαράς: Ως εδώ. Ποτέ ξανά κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Σφοδρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο Αντώνης Σαμαράς από το βήμα του συνεδρίου της ΝΔ.
Ο πρώην πρωθυπουργός κάλεσε όλα τα στελέχη σε πανστρατιά προκειμένου η «γαλάζια» παράταξη να κερδίσει τις εκλογές με συντριπτική διαφορά. «Ανοίγουμε τα πανιά της ΝΔ προς τις εκλογές με μία και μοναδική σημαία την πατρίδα μας. Χρειάζεται αληθινή πανστρατιά. Δεν περισσεύει κανένας. Τώρα χρειάζεται η μεγάλη συσπείρωση. Ως εδώ. Ποτέ ξανά.»
Επικίνδυνος ο Τσίπρας δεν έχει κόκκινες γραμμές
Ο Αντώνης Σαμαράς υποστήριξε ότι η Ευρώπη είναι ικανοποιημένη με τον Αλέξη Τσίπρα καθώς «έσβησε την λέξη κυβέρνηση Αριστεράς, υπονόμευσε την περιουσία της χώρα για τα 99 χρόνια με το υπερταμείο και συμφώνησε για τα Σκόπια».   
Παράλληλα σημείωσε ότι ακόμα και αν περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών το πρόβλημα του αλυτρωτισμού δεν θα λυθεί. «Οι υπογραφές στις Πρέσπες οξύνουν το πρόβλημα στην Ελλάδα και εμπλέκουν και την Βουλγαρία. Είναι επικίνδυνος για πολλά ο Τσίπρας γιατί δεν έχει κόκκινες γραμμές. Ότι του ζητούν το κάνει ότι του ζητά το δίνει. Δεν τον αναγκάζουν είναι επιλογή του. Δεν πιστεύει στα σύνορα και όσοι αντιδρούν τους χαρακτηρίζει εθνικιστές.»
Ο πρώην πρωθυπουργός την πλήρη αντίθεση του στην Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και για το γεγονός ότι η κυβέρνηση Τσίπρα παραχώρησε την μακεδονική γλώσσα και εθνότητα. «Πριν λίγους μήνες, είχαμε προειδοποιήσει ότι αναγνώριση δήθεν Μακεδονικής εθνότητας, γλώσσας και ταυτότητας στα Σκόπια εκ μέρους της Ελλάδας, όχι απλώς θα αποθρασύνει τον αλυτρωτισμό τους, αλλά θα δημιουργήσει προβλήματα και μέσα στην Ελλάδα. Το είχαμε πει, το είχαμε ξαναπεί, αλλά ο Τσίπρας δεν άκουγε. Τώρα του το λέει και ο ίδιος ο Ζάεφ. Του το λέει ακόμα και ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας. Ακόμα και οι Βούλγαροι έχουν καταλάβει πόσο επιζήμια και αποσταθεροποιητική για όλα τα Βαλκάνια είναι η αναγνώριση ψευτομακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας για τα Σκόπια. Αλλά ο Τσίπρας δεν καταλαβαίνει…Τα σπάει με τους Έλληνες, αλλά τα σπάει και με τη Βουλγαρία ακόμα, χώρα -μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»
Χαβιάρι φαγοπότι και Αρη Βελουχιώτη
Μιλώντας για τα πεπραγμένα της δικής του κυβέρνησης ο πρώην πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά για την πορεία της οικονομίας. Επίσης υποστήριξε ότι έχει δημιουργηθεί η «παρέα του Μαξίμου» η οποία γεμίζει το πρωθυπουργικό αεροσκάφος με εκλεκτικό μενού. «Αν τα έκανα εγώ αυτά θα είχε αντιδράσει έντονα ο Αλέξης Τσίπρας» είπε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς και πρόσθεσε «Χαβιάρι φαγοπότι και Αρη Βελουχιώτη».
Ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι οι πολίτες είναι εξοργισμένοι με την κυβέρνηση  δεν πιστεύουν σε τίποτα. «Θέλουν να φύγει χθες ο Τσίπρας. Μόνος τρόπος είναι η μεγάλη νίκη της ΝΔ. Η μόνη εγγύηση είναι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για να διορθώσει γρήγορα τα κακώς κείμενα. Μπορούμε να νικήσουν συντριπτικά . Ως εδώ. Ποτέ ξανά. Είδαν έφριξαν και θόλωσαν. Μια ζωή η φαντασίωση της Αρσιστεράς ήταν να δημιουργήσουν λαϊκό κίνημα και το πέτυχαν αλλά ήταν εναντίον τους με τα συλλαλητήρια που έγιναν σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα».
Σημείωσε επίσης ότι ο Αλέξης Τσίπρας με την πολιτική που ακολουθεί έχει «δέσει την χώρα χειροπόδαρα» και έχει υπερφορολογήσει τους Έλληνες πολίτες. «Όσο αυξάνεται το χρέος τόσο μειώνεται η ανεξαρτησία της χώρας. Πήγαμε να αμυνθούμε και μας έδεσαν χειροπόδαρα. Είδαν μια χώρα που προσέλκυε επενδύσεις και τώρα ζούμε μια χώρα που οι επενδυτές φεύγουν και το χρηματιστήριο να κατρακυλά.»

Χριστουγεννιάτικο διήγημα - Τερψούλα

Του Παν. Αντωνόπουλου 

   Ένας Δεκέμβρης με τον  ήλιο του στον αστερισμό του  Αιγόκερω. 
Ο αέρας του σφύριζε με άναρθρες κραυγές. Οι ρωγμές που μας άφηνε στα μάγουλα έσταζαν αίμα. Το κρύο έκοβε σαν γυαλί τα τρυφερά μας γυμνούλια μέλη. Τα Χριστούγεννα που ξημέρωσαν είχαν βουρκωμένη ψυχή κι ένα σκονισμένο πένθιμο δέντρο σε κάθε σπίτι. Χωρίς στολίδια και με τα λαμπάκια του σβηστά. Για να μη δυσαρεστήσω το μικρό Χριστό, και, για να τον ευθυμήσω, στο δικό μου δέντρο κρέμασα τρία βελανίδια, δυο τσαμπιά κούμαρα κι ένα ματσάκι λεμονανθούς. Ένα αστεράκι από τσιγαρόχαρτο στην κορυφή του και για φάτνη, έβαλα ένα κομμάτι δέρμα από τα παλιά  τρύπια παπούτσια μου. Και στη φωλίτσα της σκόρπισα χρυσά άχυρα βουτηγμένα στο δάκρυ της φτώχειας. Μια μέγαιρα φτώχεια που μας είχε του κλότσου και του μπάτσου. Νηστικά, ανυπόδητα και δίχως ρουχαλάκια. Χωρίς βιβλία, μολύβια και μπογιές. Με τα στομάχια μας άδεια και τις κουπίτσες μας στεγνές.  Τη χαρά μας να μας τρυπά σαν αγκάθι και τα κορμιά μας τσουβαλιασμένα σε ραμμένα αποφόρια.
   Η Τέρψη η γειτονοπούλα  μου, έφτιαχνε ζωγραφιές με αγγέλους σε χοντρό χαρτί περιτυλίγματος. Ζούσε όπως κι εγώ σε σπίτι μικρό, σ’ ένα καμαράκι με κουζίνα από σανίδες, χωρίς φωτιά, χωρίς λεφτά κι έτρωγε ρύζι και όσπρια που της έστελνε το φιλόπτωχο ταμείο της ενορίας. Ο πατέρας της εργάτης στους δρόμους και η μητέρα της πλύστρα στους πλούσιους. Χαράματα σκορπούσαν και μεσάνυχτα γύριζαν.
   Μια μέρα μου ήρθε μ’  ένα κόκκινο λινό φουστανάκι. Κι όπως είχε σκορπισμένες λευκές μαργαρίτες πάνω του, έμοιαζε σαν μικρούλα άνοιξη. Μου θάμπωσε το μάτι το απαλό της το κορμί και μ’ έρανε απαλά το άρωμα του κόρφου της. Ένα χάρμα αφής με περόνιασε. Νύχτες από τότε έμενα άυπνος. Όλο στο όνειρό μου ερχόταν κι όλο άφηνε το στίγμα της σαν μελτέμι στην ψυχή μου. Της ζήτησα, όταν δεν είχε δουλειά, να φτερώνει την ύπαρξούλα της και να έρχεται. Με άκουσε. Ερχόταν πάντα μ’ ένα λευκό γιασεμί στο χέρι κι ένα αμαρτωλό φιλί στο μέταλλο των χειλιών της. << Μου το ‘δινε. << Μη ! >> της ψιθύριζα  << Μη! Μην κάνεις κατάχρηση! Είμαστε πολύ μικροί ακόμα! >> και τσαλάκωνα τη μαρμάρινη περηφάνια της. 
    Στη γιορτή της την επισκέφτηκα. Εξοικονόμησα λίγα ψιλά και το πουγκί μου είχε τη σφραγίδα της αφθονίας.  Καιρός να της κάνω ένα δωράκι, είπα και να της δώσω τις ευχές μου για υγεία και μακροζωία. Της αγόρασα ένα ροζ νυχτικό κι ένα βιβλίο,  << Το μικρό πρίγκιπα >>. Μ’ έπνιξε στην αγκαλιά της όταν της τα ‘δωσα, αφήνοντας ένα χρυσό δάκρυ να κυλήσει στο μάγουλό της. Τα μάτια της είχαν μαργαριταρένιο χρώμα κι ένας μικρός ήλιος, λες, ανέτειλε στο τριανταφυλλένιο στόμα της. Άνοιξε τα δώρα με τα λευκά χεράκια της να τρέμουν σαν ξερά χαχαλάκια στον άνεμο. Πρώτα έβγαλε το βιβλίο με το χρωματιστό εξώφυλλο.  Το ‘φερε στα μάτια και κοίταξε την εικόνα με τις κόρες τους να πηγαινοέρχονται σαν γαλάζιες χαντρούλες από σταγόνες θάλασσας. Έδειχνε ένα κοριτσάκι στην ηλικία της με πράσινο φόρεμα και δυο φιόγκους στα σγουρά του τα μαλλιά να στέκεται πάνω σ’ ένα αστέρι. Γύρω του πολλά άλλα μικρά και μεγάλα αστέρια με χρυσές αχτίδες σαν μεταξένιες κλωστές. Κι όσο έφτανε το μάτι σου, σκορπισμένα στο φως, κομήτες, διάττοντες και μετεωρίτες  να συγκρούονται μέσα σε σκόνη που είχε τη μορφή του σκιάχτρου.
   << Εσύ είσαι αυτή! Η  βασίλισσα των άστρων! >> της  είπα και της χάιδεψα τα  μαλλιά.  Αυτή σφιγγόταν. << Και  το σκιάχτρο; Τι είναι; Τι θέλει  εκεί; >> << Τίποτα δεν είναι! Μην το φοβάσαι! >> της ψιθύρισα  και πρόσθεσα: << τώρα σαν σε  δει θα σκορπίσει! >> και τη φίλεψα ένα τρυφερό γέλιο.
   Σαν γέλασε κι αυτή  άνοιξε το δώρο με το νυχτικό. Το ξετύλιξε με μια καλοσύνη σεμνή. Το έριξε πάνω στο λιγνό κορμάκι της κι έδειχνε  να κολυμπούσε στα ροδιά του χρώματα. Ύστερα χοροπήδησε στα γυμνά ποδαράκια της και μου είπε με τη γλυκιά φωνή της: << Ωχ, τι μου ‘φερες! Λουλουδάκι, βρε, θέλεις να με ντύσεις στο νυχτερινό κοιτώνα μου; Πονηρούλη! Καλά το ‘λεγα εγώ πως είσαι τρελός, τρελούτσικος, τρελάρας! >> Ύστερα μ’ ένα χαριτωμένο βήμα ήρθε κοντά μου και με ευχαριστούσε, σφιχταγκαλιάζοντας. Μετά η δεσποινίδα των δέκα πέντε ετών έπιασε απλή κουβεντούλα με μένα το συνομήλικό της αντράκι που το ροδόφυλλο προσωπάκι της μου είχε φέρει σκοτούρα στο μυαλό.
                                                  = = =
     Και ήρθε ο Δεκέμβρης ανέκφραστος και στοιχειωμένος. Ο φτυμένος από τους καλικάντζαρους. Ο ματωμένος από το φονικό σπαθί του Ηρώδη. Ο αμαρτημένος από τη σφαγή των νηπίων. Ο κουρελιασμένος και ταπεινωμένος από το χνώτο των βοδιών που ζέσταναν το μωρούλι Χριστό στο στάβλο με τα άχυρα. Στην κρύα αγκαλιά του η Τέρψη, η Τερψούλα, αρρώστησε από οξεία κοιλιακά. Παραμονή των Χριστουγέννων η κοιλίτσα της έγινε θηρίο, οι ιοί αγρίεψαν και κολυμπούσαν στα αντεράκια της σαν πιράνχας τρώγοντας τα λεπτά τους τοιχώματα. Το γαληνεμένο πρόσωπό της στο λεπτό πήρε την έκφραση της Μέδουσας. Οι πόνοι την έσφιξαν σαν φίδια, η ψυχή της πετάρισε και λιποθύμησε. Άρον- άρον την πήγαν στο νοσοκομείο. Τής έκαναν εξετάσεις. Ο γιατρός έσμιξε τα φρύδια σαν διέγνωσε, εντερική σηψαιμία με ιστολογική ανεπάρκεια όλου του πεπτικού συστήματος. Χτύπησε συναγερμό και όλο το ιατρικό τιμ βρέθηκε πάνω από το κεφάλι της Τερψούλας. << Κατάσταση κρίσιμη! >>  ψιθύρισε στον πατέρα κι ετοιμάστηκε να περάσει το σωληνάκι στη μύτη της. Η μάνα έπεσε στο διπλανό κρεβάτι μ’ ένα τσιριχτό << ποπό Χριστέ μου! >> και δε σάλεψε ώσπου να τη συνεφέρουν με μια ένεση. Στριφογυρνούσε, έκλαιγε και φιλούσε το Χριστό σ’ ένα εικονισματάκι που βαστούσε μέσα στις χούφτες της.
    Ξημέρωσαν Χριστούγεννα και η Τερψούλα πάλευε με το θάνατο ως τις πέντε το πρωί.  Όταν νικήθηκε, πειθάρχησε στο κάλεσμά του και του παρέδωσε την ψυχή της, λευκή σαν κρίνο και φωσφορίζουσα σαν Άγιο Πνεύμα. Στα μάτια της πάγωσε η αγωνία και το ξέχειλο από ομορφιά ως πριν πρόσωπό της βάφτηκε με το ωχρό χρώμα της φθοράς. Η γλώσσα της κρέμασε στην άκρη των χειλιών της, όπως ένας μαύρος χωματένιος σβώλος. Το αναμαλλιασμένο κεφάλι της έμοιαζε σαν κουβαράκι από κρόσσια στην πύλη του Άδη. Την ίδια ώρα που η Τερψούλα πήγαινε στον παράδεισο, στο στάβλο με τα άχυρα, γινόταν το θαύμα των θαυμάτων. Γεννιόταν ο μικρός Χριστός! Είχε γύρω του, μάγους, γονείς και ζώα κι ένα ξύλινο σταυρό φτιαγμένο από μίσος και θάνατο.
                                                 = = =                                       
   Την έφεραν στο σπίτι  μέσα σε λευκό φέρετρο. Άνθρωποι  με σταφιδιασμένα πρόσωπα, φόρτσαραν  από τα δρομάκια και απόθεσαν  στο λείψανό της, λευκούς ανθούς, κεράκια λειψά και δάκρυα πνιγμένα στο θρήνο και τις οιμωγές.
   Γυμνός στην ψυχή, κοντά στο παράθυρο, θρηνούσα κι εγώ το μαραμένο λουλουδάκι, την Τερψούλα. Την ανάσα μου και θεά μου! Τη γαλάζια θάλασσά μου! Την πασπαλισμένη με ερωτική γύρη ανοιξούλα, την ανεμώνη του κήπου μου, που ανακάτευε τα χρώματα στις δροσοσταλίδες του κάθε μου Μάη. 
   Η μάνα μου με είδε πνιγμένο στους λυγμούς και άπλωσε τα χέρια της να με στηρίξει ενώ με ρώτησε: << Τι θα κάνεις; >> Εγώ ακροάστηκα για λίγο τα φυλλοκάρδια μου και της είπα: << Αυτό θα κάνω!  Θα πάω στον κήπο και θα της πλέξω ένα στεφάνι  από  λεμονανθούς και θα τη  στέψω βασίλισσα! Αυτό  θα  κάνω! >> Έφυγα. Γύρισα μ’ ένα ισχνό ροδαλό στεφάνι κρατώντας το  σφιχτά στο χέρι μου. Ύστερα πήγα στο δωμάτιό μου. Σ’ ένα χαρτάκι έγραψα δυο στίχους κοφτερούς σαν νυστέρι. Έβαλα το χαρτί στην τσέπη και κίνησα για το σπίτι της νεκρής.
   Πάνω από το αγγελικό νεκρό κορμί της μ’ έπιασε ταραχή! Η καρδιά μου χτυπούσε γρήγορα. Ο χτύπος της ακουγόταν σαν κρότος ξύλινος. Στα μάτια μου χοροπηδούσε η σκιά από τα πεθαμένα της χαμόγελα. Σφραγίστηκε η γλώσσα μου και ο λόγος μου νεκρώθηκε. Ούτε << Θεός σχωρέσ’ την >> δεν ψέλλισα στους οικείους της. Τη στεφάνωσα και της έβαλα στη νεκρή χούφτα της το διπλωμένο χαρτάκι. Κι όταν μου φάνηκε πως άνοιξε τα μάτια της κι έλαμψε μια φλογίτσα, τής ψιθύρισα τους γραμμένους στίχους μου : << Πού διάης, περιστεράκι μου, να φτιάσεις τη φωλιά σου, κ’ εμάρανες τα χείλη μου κ’ έκαψες την καρδιά μου; >>
   Την άλλα μέρα στις  τρεις η ώρα έγινε η κηδεία της. Το κορμί της σαν κατέβαινε στον τάφο, έδειχνε βασανισμένο. Στο κάτω χειλάκι της οι δυο ελίτσες έμοιαζαν σαν παγωμένες σταγόνες ιδρώτα. Στα κλειστά ματάκια της το κλάμα ξέφευγε ακόμα. Και στο μέτωπό της δυο μαραμένα φυλλαράκια από γιασεμί, έγραψαν το << ταυ >> το αρχικό της.
   Σαν τη σκέπασαν το  χώμα σπαρτάρισε κάτω από τα  πόδια μου. Στον ουρανό ένα  μπλάβο σύννεφο σκίστηκε στα δυο κι έσταξε τα δάκρυ του πάνω από τον τάφο της. Στον ορίζοντα του Ιονίου μια σπαθιά ολοπόρφυρη από φως έγραφε: << Τέρψη! Τερψούλα! Αιωνία σου η μνήμη! >>

Πάνω από 17 τόνοι καπνού κατασχέθηκαν από το ΣΔΟΕ στη Θήβα

Ισχυρό πλήγμα στα κυκλώματα παραγωγής και διάθεσης παράνομων καπνικών προϊόντων, επέφερε το ΣΔΟΕ Αττικής, εντοπίζοντας στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας, ολοκληρωμένη γραμμή επεξεργασίας καπνικών προϊόντων.
Ο κατασχεμένος καπνός ξεπερνά τους 17 τόνους, ενώ η διάθεση των τσιγάρων υπολογίζεται πως θα προκαλούσε στο ελληνικό Δημόσιο, ζημία τουλάχιστον 3,1 εκ. ευρώ.
Ο εντοπισμός που συνέβη την περασμένη Κυριακή, έρχεται σε συνέχεια ανακάλυψης παράνομου εργοστασίου τσιγάρων στον Ασπρόπυργο. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, στην εγκατάσταση της Θήβας κατασχέθηκαν 17.830 κιλά καπνού σε 120 συσκευασίες των 150 κιλών, μηχανήματα κοπής και επεξεργασίας καπνού, καθώς και άλλα βοηθητικά μηχανήματα, τα οποία μεταφέρθηκαν σε ασφαλή χώρο προκειμένου στη συνέχεια να παραδοθούν στη διεύθυνση Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως για την αποσύνδεση των μηχανημάτων εργάστηκε ειδικό συνεργείο, και για τη μεταφορά τους, λόγω μεγάλου αριθμού και όγκου, χρησιμοποιήθηκαν πέντε μισθωμένα φορτηγά αυτοκίνητα.
Σε ό,τι αφορά τον κατασχεμένο καπνό, συντάχθηκε πρωτόκολλο δειγματοληψίας και εστάλησαν δείγματα στην αρμόδια Χημική Υπηρεσία.
Η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να εντοπιστούν οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση.
«Η Ε.Γ. Σ.Δ.Ο.Ε., με όπλα της τον επαγγελματισμό και το ζήλο του προσωπικού της, την πλούσια εμπειρία και τεχνογνωσία, θα συνεχίσει, με μεγαλύτερη ένταση και αποφασιστικότητα, τη μάχη κατά του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Σώματος.

Ταινίες για τα Χριστούγεννα και «Μια υπέροχη ζωή»

Μας απομένουν μόλις δέκα ημέρες για τα Χριστούγεννα, οι πολιτείες λίγο πολύ έχουν ντυθεί στα γιορτινά και οι άνθρωποί τους έχουν αρχίσει σιγά-σιγά να μπαίνουν στο πνεύμα της εποχής, ενώ τα παιδιά αδημονούν και μετρούν τις τελευταίες ημέρες για το κλείσιμο των σχολείων και οι παππούδες με τις γιαγιάδες περιμένουν το παραδοσιακό αντάμωμα της οικογένειας, να σφίξουν στην αγκαλιά τους παιδιά, εγγόνια και συγγενείς.
Όλο αυτό το κλίμα έρχεται και αναζωπυρώνει ο κινηματογράφος, με κλασικές και αξιόλογες ταινίες, που περιστρέφονται ή επικεντρώνονται στο πνεύμα των Χριστουγέννων, δηλαδή της αγάπης για τον συνάνθρωπο.
Έτσι, για να μπούμε καλύτερα στο χριστουγεννιάτικο κλίμα, το Πρακτορείο επιλέγει έξι από τις καλύτερες ταινίες του είδους και φυσικά στέκεται στο αριστούργημα του Φρανκ Κάπρα «Μια υπέροχη Ζωή», την ταινία που πολλά σπίτια σε όλο τον κόσμο την έχουν στην ίδια θέση με τη φάτνη.

ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΖΩΗ

Αριστουργηματική ταινία, που πέρασε από πολλά κύματα, για να χαρακτηριστεί κλασική, καθώς όταν πρωτοπροβλήθηκε το 1946, δεν μπήκε στις κορυφαίες της χρονιάς σε εισπράξεις, παρότι η καλλιτεχνική της αξία δεν είχε αμφισβητηθεί, κάτι που δεν θα ήταν και πολύ παράξενο. Μπορεί να έχασε και τις πέντε υποψηφιότητες για Όσκαρ, αλλά ο σκηνοθέτης της Φρανκ Κάπρα («Συνέβη μια νύχτα», «Χαμένος ορίζοντας», «Δεν θα τα πάρεις μαζί σου», «Ο κύριος Σμιθ πάει στην Ουάσινγκτον», «Αρσενικό και παλιά δαντέλα»), αυτός ο τρομερός μάστορας του σινεμά, έλαβε τη Χρυσή Σφαίρα για τη σκηνοθεσία του.
Η ταινία ειδικά μετά τη δεκαετία του ‘70 αναγνωρίστηκε για την αξία της και ίσως είναι η μοναδική ταινία που προβάλλεται κάθε Χριστούγεννα, ενώ πολλά σπίτια την έχουν στη βιντεοθήκη τους σε όλο τον κόσμο.
Συνοπτικά η ιστορία της ταινίας έχει ως κεντρικό ήρωα έναν συμπονετικό, καλόκαρδο άνθρωπο, τον Τζορτζ Μπέιλι, που κληρονομεί από τον πατέρα του τις αρχές του, αλλά και τη μικρή του επιχείρηση, που έχει μπει στο στόχαστρο του αδίστακτου τραπεζίτη-μεγαλοεπιχειρηματία της μικρής επαρχιακής πόλης. Ο Μπέιλι, που ήθελε να φύγει και να γνωρίσει τον κόσμο μαζί με τη σύζυγό του, που μόλις είχε παντρευτεί, θα αναγκαστεί να παραμείνει για να σώσει τις οικονομίες και τα σπίτια των συμπολιτών του. Όταν ο αλλοπαρμένος γλυκύτατος θείος του χάνει τις οικονομίες της μικρής επιχείρησης, τις οποίες βρίσκει και καταχράται ο αδίστακτος επιχειρηματίας και ο Μπέιλι κινδυνεύει με φυλάκιση, αυτός χάνει τον κόσμο κάτω από τα πόδια του και σκέφτεται να αυτοκτονήσει. Μέχρι που θα εμφανιστεί ένας περίεργος τύπος, ο προστάτης άγγελός του...

Φιλο-κομμουνιστικά μηνύματα
Το στόρι γεμίζει και με πολλές άλλες λεπτομέρειες, που πραγματικά διανθίζουν την ταινία σχετικά με τις σχέσεις των ανθρώπων, τον έρωτα, την αλληλεγγύη, την αποστροφή στο χρήμα, ενώ ταυτόχρονα καυτηριάζει τη νέα μόδα του «αθεϊσμού», δηλαδή την αντικατάσταση της ευσέβειας και εν γένει της θρησκείας από το νέο θεό: το δολάριο.
Αυτός ο λόγος, όπως και ότι η ταινία δείχνει τον πρωταγωνιστή να προσφέρει τα πάντα στους συμπολίτες του, χωρίς κανένα αντάλλαγμα, εν αντιθέσει με τον μεγαλοεπιχειρηματία και τραπεζίτη, που παρουσιάζεται ως η επιτομή του παραδόπιστου, φέρνει τον Κάπρα και το φιλμ του απέναντι και από τον Μακαρθισμό και τη διαβόητη Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών, η οποία το χαρακτήρισε ως «μεταφέρουσα φιλο-κομμουνιστικά μηνύματα»!
Η αλήθεια είναι ότι πέρα από το ενοχλητικό στόρι, το σενάριο που είχε γράψει το διάσημο συγγραφικό ζευγάρι της εποχής Φράνσις Γκούντριτς και Άλμπερτ Χάκετ, υπό την επιμέλεια του σκηνοθέτη, στην τελική του διαμόρφωση είχε συμβάλει και ο «σταμπαρισμένος» αριστερός Ντόναλντ Τράμπο, ο οποίος, ωστόσο, δεν εμφανίζεται στους συντελεστές της ταινίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διώξεις για τον Τράμπο άρχισαν αμέσως μετά, αλλά ήταν φανερό ότι είχε μπει ήδη στη λίστα του Μακάρθι.
Αυτό ίσως δείχνει ένα μόνο μέρος της ψυχροπολεμικής περιόδου και της αντικομμουνιστικής υστερίας, καθώς ο Κάπρα ήταν ένας συντηρητικός άνθρωπος, που ως μετανάστης, που πέρασε πολλά στην παιδική και νεανική του ηλικία, μπορεί να χαρακτηριστεί και ένας καλλιτέχνης που υπηρέτησε τις «αμερικανικές αξίες» - ακόμη και το ιδιότυπο δικό του αμερικανικό όνειρο.
Αυτά όμως είναι απλώς ιστορία. Η ταινία του Κάπρα, ζει αγέραστη εδώ και 70 χρόνια, διότι στο γεμάτο σφρίγος σώμα της μεταφέρει πανανθρώπινα απλά μηνύματα και κυρίως αποτελεί ένα μνημείο καλλιτεχνικής κληρονομιάς. Πέρα από τα ευφάνταστα πλάνα της και τη δεξιοτεχνία με την οποία έχουν δουλέψει όλοι οι τεχνικοί συντελεστές της, η ταινία στηρίζεται στην αξιοθαύμαστη αφηγηματική ικανότητα του Κάπρα, που εδώ ξεπερνά και τον ίδιο του τον εαυτό, αλλά και τη φημισμένη επιμονή του να αναδεικνύει τους δεύτερους ρόλους που γεμίζουν την ταινία με υπέροχους χαρακτήρες και δυνατά μηνύματα. Χαρακτήρες οι οποίοι μένουν ανεξίτηλα στη μνήμη του θεατή.

Υποκριτικός θρίαμβος
Ο Τζίμι Στιούαρτ στον πρωταγωνιστικό ρόλο συγκλονιστικός, δίνει μια άλλη διάσταση στην υποκριτική, με την εσωτερική του ερμηνευτική δεινότητα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Στιούαρτ ήταν από τους ελάχιστους ηθοποιούς που εκτιμούσαν βαθιά, εκτός του Κάπρα, ο Χίτσκοκ, ο Πρέμιγκερ και άλλοι κορυφαίοι του σινεμά. Δίπλα του, στο ρόλο της συζύγου, εξαιρετική η Ντόνα Ριντ. Εδώ ίσως πρέπει να αναφερθεί ότι αρχικά για το πρωταγωνιστικό ζευγάρι προορίζονταν οι Κάρι Γκραντ και Τζιν Άρθουρ. Όχι και άσχημα, αλλά ο Στιούαρτ ήταν η ιδανική επιλογή: Όχι μόνο ήταν καλύτερος ηθοποιός, παρότι ο Γκραντ μεγαλύτερο όνομα, αλλά κυρίως γιατί οι συχνές ψυχολογικές εναλλαγές του πρωταγωνιστή μπορούσαν να ερμηνευτούν μόνο από έναν Στιούαρτ.
Δίπλα τους εμφανίζονται, σε δεύτερους ρόλους, αλλά πραγματικά αριστοτεχνικά δοσμένους, οι Λάιονελ Μπάριμορ (στο ρόλο του τραπεζίτη), Τόμας Μίτσελ, Χένρι Τράβερς, Γκλόρια Γκράχαμ, Γουόρντ Μποντ και άλλοι.
Δικαίως το «Μια υπέροχη Ζωή» θεωρείται μία από τις σπουδαιότερες ταινίες του αμερικανικού κινηματογράφου και δεν είναι τυχαίο ότι το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την κατατάσσει στην 11η θέση. Σίγουρα, όμως αυτή η ταινία του Κάπρα είναι η καλύτερη για το πνεύμα των Χριστουγέννων.
ΚΑΙ ΕΞΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΑΚΟΜΗ
Οι ταινίες που θεωρούνται χριστουγεννιάτικες ή ταιριάζουν στο κλίμα των εορτών είναι πάμπολλες, αλλά αυτές που πραγματικά αξίζουν και βρίσκονται κοντά στη δημιουργία του Κάπρα είναι λίγες.
Απ’ αυτές διαλέξαμε έξι, που έχουν γράψει κι αυτές τη δική τους ιστορία στον κινηματογράφο και η θέασή τους αποτελεί μία απόλαυση.
«Ο Χρυσοθήρας»
(«The Gold Rush») Από τις ταινίες που καταλαβαίνεις γιατί ο κινηματογράφος κέρδισε την καρδιά του κόσμου, όταν δεν υπήρχαν τα τεχνολογικά μέσα, δεν ήταν ομιλών και ακόμη οι σκηνοθέτες έψαχναν τα βασικά για να αφηγηθούν την ιστορία τους. Εδώ, όμως, υπάρχει ο τεράστιος, ο κορυφαίος, ένας από τους δυο-τρεις πρωτομάστορες του σινεμά, ο Τσάρλι Τσάπλιν, πίσω και μπροστά από την κάμερα, ενώ έχει γράψει και το υπέροχο σενάριο. «Ο Χρυσοθήρας», που γύρισε ο Τσάπλιν το 1925 και πίστευε ότι γι’ αυτήν και μόνο έπρεπε να τον θυμούνται, αποτελεί σημείο αναφοράς στην ιστορία του βωβού κινηματογράφου και φυσικά ήταν η ταινία που απογείωσε τη δημοτικότητα του μεγάλου -εκτός όλων των άλλων- κωμικού.
Ο ήρωας της ταινίας, βρίσκεται στην Αλάσκα για να βρει χρυσό. Μια τρομερή καταιγίδα τον υποχρεώνει να καταφύγει σε μια καλύβα, μαζί με έναν επικίνδυνο ληστή και ένα χρυσοθήρα. Η κακοκαιρία δεν υποχωρεί και οι τρεις αποκλεισμένοι στην καλύβα θα αρχίσουν να βασανίζονται από την πείνα. Ο Τσάπλιν θα έχει μια απίθανη ιδέα για να γεμίσουν το στομάχι τους, ενώ όταν επιστρέφει στην πόλη, θα συναντήσει μια τραγουδίστρια την οποία ερωτεύεται, παρότι εκείνη τον αγνοεί. Παραμονή Πρωτοχρονιάς θα βρεθεί κοντά στο όνειρό του, να κάνει δική του την κοπέλα που αγαπά.
Δεν υπάρχουν λόγια για την αθάνατη ταινία, στην οποία συνυπάρχει το τραγικό με το κωμικό, ο σουρεαλισμός με την περιπέτεια και οι ευφάνταστες γκάφες με την κοινωνική σάτιρα. Μία σκέτη απόλαυση, ένα έργο τέχνης, που πρέπει να ανακαλύψουν αυτοί που αγαπούν το σινεμά και ειδικά οι νεότεροι.

«Ο Μάγος του Οζ»
(«The Wizard of Oz») Μία υπερπαραγωγή και συνάμα από τις σημαντικότερες δημιουργίες του αμερικανικού σινεμά, κυρίως για την καλλιτεχνική και αισθητική της αξία - ένα σωστό επίτευγμα για την εποχή της ταινίας, που γύρισε ο Βίκτορ Φλέμινγκ, έχοντας για πρωταγωνίστρια τη θρυλική, το «παιδί θαύμα», Τζούντι Γκάρλαντ. Η ταινία, που βασίζεται στο υπέροχο παραμύθι ενηλικίωσης του Φρανκ Μπάουμ, ήταν η απάντηση της Metro στην τεράστια επιτυχία της «Χιονάτης και οι επτά νάνοι» από την Disney.
Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν η ταινία βγήκε στους κινηματογράφους το 1939, δεν πήγε πολύ καλά στα ταμεία, αλλά προτάθηκε και κέρδισε τα Όσκαρ μουσικής και τραγουδιού, ενώ έχασε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας από το «Όσα παίρνει ο άνεμος». «Ο μάγος του Οζ» θεωρείται από την ΟΥΝΕΣΚΟ παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, ενώ βρίσκεται και ανάμεσα στις 100 σημαντικότερες ταινίες του αμερικανικού σινεμά. Να σημειωθεί ότι η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1956 από το δίκτυο CBS, το οποίο από το 1959 και μετά το καθιέρωσε σαν την ετήσια χριστουγεννιάτικη ταινία του.
Η ορφανή Ντόροθι Γκέιλ, που μεγαλώνει σε μία φάρμα του Κάνσας, μαζί με τους θείους της, μεταφέρεται κατά λάθος στη χώρα του μάγου Οζ μαζί με το σκύλο της. Εκεί την υποδέχεται η καλή μάγισσα του Βορρά, αλλά σύντομα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη κακιά μάγισσα της Δύσης...
«Σκρουτζ»
(«Scrooge») Μία από τις καλύτερες χριστουγεννιάτικες ταινίες και σίγουρα η καλύτερη μεταφορά της πολυδιαβασμένης νουβέλας του Καρόλου Ντίκενς «Κάλαντα Χριστουγέννων», που έγραψε το 1843. Η επιτυχία της ταινίας βασίζεται κατά κύριο ρόλο στις ερμηνείες των Άλμπερτ Φίνεϊ και Άλεκ Γκίνες, αλλά και στη θαυμαστή αναπαράσταση του βικτοριανού Λονδίνου, από το σκηνοθέτη της Ρόναλντ Νίμι. Η ταινία είχε προταθεί για τέσσερα Όσκαρ (μεταξύ των οποίων σκηνικών και α’ ανδρικού ρόλου, για τον Φίνεϊ), αλλά δεν πήρε κανένα, παρότι ο κορυφαίος ηθοποιός, που κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα, ήταν ο ιδανικός στο ρόλο του τσιγκούνη και κακότροπου εμπόρου Σκρουτζ.
Η ιστορία γνωστή: Ο Σκρουτζ, που μισεί τα Χριστούγεννα, γιατί τα θεωρεί χάσιμο χρόνου και χρήματος, φέρεται με απαίσιο τρόπο στον υπάλληλό του Μπομπ, αλλά και στο μοναδικό του ανιψιό Φρεντ, μέχρι που θα τον επισκεφτεί το πνεύμα του πεθαμένου συνεταίρου του Τζέικομπ και του ανακοινώνει ότι θα τον επισκεφτούν τρία πνεύματα, όπως και συμβαίνει.
«Το θαύμα της 34ης οδού»
(«Miracle on 34th Street») Κλασική χριστουγεννιάτικη ταινία του 1947, που αν και χαρακτηρίζεται κωμωδία, ξεχωρίζει για τη ρομαντική και τρυφερή διάστασή της. Η ταινία, που σκηνοθέτησε ο Τζορτζ Σίτον, γνώρισε τεράστια επιτυχία όταν προβλήθηκε και κέρδισε τα Όσκαρ σεναρίου και β’ ανδρικού ρόλου για τον Έντμουντ Γουέν, ενώ έχουν γυριστεί αρκετά ριμέικ, που δεν φτάνουν το πρωτότυπο. Εκτός από τον Γουέν, παίζουν η Μορίν Ο’Χάρα, ο Τζον Πέιν, ενώ ένα σημαντικό ρόλο κρατά και η οκτάχρονη τότε Νάταλι Γουντ.
Η ιστορία της αφορά έναν ηλικιωμένο άνδρα, που προσλαμβάνεται από ένα πολυκατάστημα για να υποδυθεί τον Άγιο Βασίλη, την περίοδο των εορτών. Σύντομα, οι υπεύθυνοι του καταστήματος ανακαλύπτουν ότι έχει μια αλλόκοτη συμπεριφορά και ότι ο ηλικιωμένος ισχυρίζεται ότι είναι ο πραγματικός Άγιος Βασίλης.
«Λευκά Χριστούγεννα»
(«White Christmas») Απολαυστική ρομαντική κομεντί του 1954, με πολλά τραγούδια γραμμένα από τον Άιρβιν Μπερλίν, που γύρισε ο Μάικλ Κέρτιζ («Καζαμπλάνκα») έχοντας ένα λαμπρό καστ στη διάθεσή του, μεταξύ των οποίων οι θρυλικοί Μπινγκ Κρόσμπι και Ντάνι Κέι, αλλά και η εκθαμβωτική Μάρτζορι Ρέινολντς.
Η ταινία, που ήταν από τις πιο πετυχημένες του Χόλυγουντ τη δεκαετία του ‘50, ξεκινά τις παραμονές Χριστουγέννων του 1944, εν μέσω του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, με δυο φίλους, ηθοποιούς να ψυχαγωγούν τον αμερικανικό στρατό. Ο πόλεμος τελειώνει και οι δυο τους βρίσκονται πλέον στη Νέα Υόρκη να βρίσκονται στο απόγειο της καριέρας τους. Κατά τη διάρκεια των ακροάσεων μιας νέας παραγωγής γνωρίζονται με δυο αδελφές χορεύτριες, για να ξεκινήσει ένα ντόμινο από ευτράπελα. Το φινάλε απολαυστικό, φαντασμαγορικό και συγκινητικό, με μία δόση απόδοση τιμής σε αυτούς που πολέμησαν...
«Πολυθρόνα για δύο»
(«Trading Places») Εξαιρετική κωμωδία τοποθετημένη στις εορτές των Χριστουγέννων αλλά και στο πνεύμα των Άγιων Ημερών, που γύρισε με δύναμη, ρυθμό και ανατρεπτική ματιά, ο ικανότατος αλλά άνισος Τζον Λάντις («Οι ατσίδες με τα μπλε»). Ουσιαστικά η ταινία αποτελεί μία καταγγελία της οικονομικής ελίτ, που ακόμη και για την πλάκα της δεν διστάζει να καταστρέψει τη ζωή ενός ανθρώπου. Μόνο που εδώ το πνεύμα των Χριστουγέννων δεν έρχεται για να φέρει στο σωστό δρόμο τα κοράκια της Γουόλ Στριτ, αλλά ως νέμεσις και μάλιστα μέσω ενός μαύρου απατεωνίσκου. Θαυμάσιοι οι Νταν Ακρόιντ, Έντι Μέρφι, Τζέιμι Λι Κέρτις, Ντον Αμίτσι και Ραλφ Μπέλαμι.
Δύο αδέλφια, πλούσιοι ηλικιωμένοι χρηματιστές, λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, διαφωνούν για το αν η διάνοια σχετίζεται με την κληρονομικότητα και βάζουν στοίχημα ένα δολάριο για να δουν αν ο ανερχόμενος και καλύτερος υπάλληλός τους μπορεί να αντικατασταθεί από ένα ζητιάνο μικροαπατεώνα. Ταυτόχρονα, θα παγιδεύσουν τον υπάλληλό τους για να τον στείλουν στο ταμείο ανεργίας και μάλιστα με την κατηγορία της κατάχρησης.-

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου