11.8.18

Νύχτες ... ακολασίας στα Μάλια - Ιστορίες... τρέλας και άφθονου αλκοόλ

Πρωτοσέλιδα στις σκανδαλοθηρικές εφημερίδες της Βρετανίας τα καμώματα των νεαρών στα Μάλια 

Για ένα ακόμη καλοκαίρι τα Μάλια πρωταγωνιστούν στα πρωτοσέλιδα των σκανδαλοθηρικών εφημερίδων της Βρετανίας με τα καμώματα των νεαρών και τα μύρια όσα που συμβαίνουν κάθε βράδυ στα κλαμπ της περιοχής.
Ιδιοκτήτης καταστήματος που δραστηριοποιείται στα Μάλια, αναγκάστηκε να πετάξει έξω από το κατάστημά του νεαρό Βρετανό. Τον λόγο που προχώρησε σε αυτή την ενέργεια εξήγησε στην εφημερίδα «Daily Star” ο κ. Παράσχος, ο οποίος έχει το «Kings Tattoo”, που λειτουργεί 24 ώρες.
«Το πιο τρελό πράγμα που έχω δει είναι έναν άνδρα να αυ……. πίσω από την πλάτη μου. Έκανα ένα τατουάζ στον φίλο του, όταν πρόσεξα πως είχε βάλει τα χέρια του μέσα από το παντελόνι του. Του είπα αν θέλει να πάει στην τουαλέτα. Αυτός αρνήθηκε και συνέχισε! Αναγκάστηκα να τον πετάξω έξω από το μαγαζί μου. Στις 3 το πρωί, όλοι είναι μεθυσμένοι και δεν ξέρουν τι κάνουν”, είπε στην εφημερίδα ο κ. Παράσχος.
Δυστυχώς, και φέτος το καλοκαίρι, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύζονται από φωτογραφίες με τα «σόδομα και γόμορα” που συμβαίνουν στα Μάλια με τους θερμόαιμους Βρετανούς τουρίστες.


parakritika.gr

Τέσσερις αλλαγές που συμβαίνουν στο γυναικείο σώμα μετά τα 30

Μια γυναίκα στα 32 ή στα 35 της είναι ακόμη πολύ νέα και ακμαία, ωστόσο στο σώμα της αρχίζουν να συμβαίνουν σημαντικές αλλαγές που πρέπει να γνωρίζει για να προστατεύσει την υγεία της τόσο σε αυτή τη φάση της ζωής της όσο και στο μέλλον.

1. Η οστική πυκνότητα αρχίζει να μειώνεται
Η ανάπτυξη της οστικής πυκνότητας ολοκληρώνεται κατά τη δεύτερη δεκαετία της ζωής και μετά τα 30 σταδιακά ο σκελετός αρχίζει να αποδυναμώνεται. Δεδομένου ότι οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην οστεοπόρωση από τους άντρες (λόγω ορμονικών παραγόντων αλλά και επειδή τα οστά τους είναι πιο μικρά), πρέπει να φροντίζουν για τη διατήρηση της σκελετικής τους υγείας. Βασικά μέτρα που πρέπει να υιοθετεί κάθε γυναίκα μετά την ηλικία των 30 ετών είναι η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου, καθώς και η συστηματική γυμναστική με ασκήσεις ενδυνάμωσης.

2. Το σωματικό βάρος αυξάνεται
Εκτός από οστική μάζα, οι γυναίκες μετά τα 30 χάνουν και μυϊκή μάζα. Η μυϊκή μάζα είναι μεταβολικά ενεργή –δηλαδή καίει θερμίδες– επομένως η διατήρηση ή η αύξησή της συνεπάγεται και καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους. Για να αντισταθμίσουν οι γυναίκες τη φυσική απώλεια μυϊκής μάζας με την πάροδο των ετών, πρέπει να αποφεύγουν την καθιστική ζωή και να κάνουν τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα ασκήσεις με βάρη.

3. Ο κύκλος της περιόδου αλλάζει
Για τις περισσότερες γυναίκες, οι αλλαγές της περιόδου είναι εμφανείς όταν πλησιάζουν τα 40, καθώς ήδη από την ηλικία αυτή ξεκινούν οι πρώτες επιδράσεις της περιεμμηνόπαυσης. Επίσης, στις γυναίκες που διανύουν την τρίτη δεκαετία της ζωής τους είναι ιδιαίτερα κοινή η ενδομητρίωση, η οποία επηρεάζει τη διάρκεια της περιόδου και επίσης χαρακτηρίζεται από τους ισχυρούς πόνους κατά την έμμηνο ρύση. Από την άλλη, οι γυναίκες που αποκτούν παιδί σε αυτή την ηλικία συχνά διαπιστώνουν μείωση της έντασης του πόνου που βιώνουν στην περίοδό τους.

4. Το δέρμα είναι πιο επιρρεπές στην ξηρότητα
Ο ρυθμός ανανέωσης των κυττάρων μειώνεται μετά την ηλικία των 30 ετών και αυτό συνεπάγεται πως τα νεκρά κύτταρα του δέρματος αργούν να αντικατασταθούν με καινούρια. Κατά συνέπεια, το δέρμα συγκρατεί λιγότερη υγρασία και τείνει να γίνεται πιο ξηρό. Ταυτόχρονα, μειώνεται η παραγωγή φυσικών ενυδατικών στοιχείων στο δέρμα, όπως το υαλουρονικό οξύ. Έτσι, οι γυναίκες πρέπει να εντείνουν το πρόγραμμα ενυδάτωσης του δέρματός τους τόσο με τη χρήση προϊόντων περιποίησης κατάλληλων για τον τύπο του δέρματός τους όσο και με μια διατροφή πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά και πολύ νερό.


onmed.gr

Η Ferrari Portofino εξακολουθεί να εξάπτει την φαντασία των περισσοτέρων φίλων της αυτοκίνησης


Η Ferrari Portofino είναι το νέο μοντέλο που κυριαρχεί στην ιδιαίτερη κατηγορία των Super Cars, συνδυάζοντας την απόλυτη απόδοση και ευελιξία, πέρα από το υψηλό επίπεδο οδηγικής απόλαυσης και άνεσης.
Διαθέτει αναδιπλούμενη σκληρή οροφή που το κάνει να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό. Χρειάζεται 14 δευτερόλεπτα για να ανοίξει ή να κλείσει, προσφέροντας άμεσα απόλυτη αίσθηση ελευθερίας στον οδηγό και τον συνοδηγό. Οι επιδόσεις της είναι ιδιαίτερα υψηλές, αν κρίνουμε ότι από την στάση μέχρι και τα πρώτα 200χλμ/ώρα χρειάζεται μόλις 10,8 δευτερόλεπτα, ενώ για τα πρώτα 100χλμ/ώρα χρειάζεται 3,5 δευτερόλεπτα.
Το νέο αυτοκίνητο πήρε το όνομά του από ένα από τα πιο γοητευτικά και πανέμορφα χωριά της Ιταλικής Ριβιέρας. Όμορφο και ιδιαίτερο ήρθε για να συνεχίσει την ποιοτική εξέλιξη της μάρκας, καθώς σχεδιάστηκε για να μπορεί να ανταποκριθεί στις καθημερινές απαιτήσεις, με εσωτερικό που είναι λειτουργικό. Με διαστάσεις αρκετά μεγάλες (μήκος 4586 mm, πλάτος 1938 mm, ύψος 1318 mm), χαρίζει μεγάλη άνεση και αποθηκευτικούς χώρους. Η κατανάλωση καυσίμου σύμφωνα με τις εργοστασιακές μετρήσεις είναι 10,7 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα, ενώ οι εκπομπές ρύπων είναι 245 γραμμάρια CO2 στο χιλιόμετρο.

Αλλά "βγαίνουμε" από τα μνημόνια !!! Γολγοθάς φόρων: Πόσα θα πληρώσουμε και πότε

 Το ένα μετά το άλλο θα έρχονται στους φορολογούμενους τα «ραβασάκια» της εφορίας 

Ο Γολγοθάς πληρωμής φόρων για τους φορολογούμενους ξεκίνησε και τα ραβασάκια άρχισαν να φθάνουν. Τα νοικοκυριά κάνουν ταμείο και διαπιστώνουν ότι τους επόμενους μήνες δεν θα προλαβαίνουν να παίρνουν ανάσα από τις πληρωμές φόρων και τελών.
Κάθε μήνα και μέχρι τον Ιανουάριο του 2019 θα πρέπει να πληρώνουν δυο ή και τρεις φορολογαριασμούς πέραν των υποχρεώσεων του παρελθόντος όπως τις μηνιαίες δόσεις για ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Το συνολικό ποσό που θα πρέπει να εξοφλήσουν για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας προσεγγίζει τα 7,5 δισ. ευρώ.
Τα χτυπήματα της Εφορίας είναι απανωτά με τους φορολογαριασμούς να έρχονται μαζεμένοι.
Συνολικά, από τον Ιούλιο έως και το τέλος Ιανουαρίου 2019 τα φυσικά πρόσωπα θα κληθούν να πληρώσουν το ποσό των περίπου 7,5 δισ. ευρώ.

Τα ραβασάκια

Φόρος εισοδήματος: Στις 31 Ιουλίου πληρώθηκε η καταβολή της πρώτης δόσης που προέκυψει από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων. Η δεύτερη δόση του σχετικού φόρου θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου, ενώ η τρίτη έως τις 30 Νοεμβρίου. Στα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων ενσωματώνονται μέχρι και πέντε διαφορετικοί φόροι: φόρος εισοδήματος, φόρος πολυτελούς διαβίωσης, τέλος επιτηδεύματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης και προκαταβολή φόρου.
ΕΝΦΙΑ: Τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η καταβολή του ΕΝΦΙΑ. Ο φετινός θα πληρωθεί σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία τον Ιανουάριο του 2019.
Τέλη κυκλοφορίας 2019: Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να πληρωθούν και τα τέλη κυκλοφορίας που όπως φαίνεται δεν θα έχουν κάποια αλλαγή σε σχέση με αυτά που πλήρωσαν πέρυσι οι φορολογούμενοι. Το συνολικό ποσό των τελών που θα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ.
Μαζί με αυτά θα πρέπει να εισπραχθούν με βάση τον προϋπολογισμό άλλα 2,4 δισ. ευρώ από τους λοιπούς άμεσους φόρους και ένα υπόλοιπο περίπου 450 εκατ. ευρώ από ρυθμίσεις οφειλών παρελθόντων οικονομικών ετών.

…και η «μαύρη λίστα»

Όσοι καθυστερήσουν να εξοφλήσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεων και η οφειλή τους υπερβαίνει τα 500 ευρώ μπαίνουν στην μαύρη λίστα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και στα περίπου 4,1 εκατ. φορολογούμενων που έχουν οφειλές στην εφορία και κινδυνεύουν με κατασχέσεις των τραπεζικών τους λογαριασμών.

Ο καρχαρίας με άγγιξε. Και μετά θέλησε να με δοκιμάσει

Τύχη βουνό είχε ένας κολυμβητής ο οποίος βίωσε με τρομακτική ακρίβεια τι σημαίνει η έκφραση «στα σαγόνια του καρχαρία».
Ο 42χρονος άνδρας από το Γκάλβεστον του Τέξας κολυμπούσε αμέριμνος σε παραλία της νήσου Μπολιβάρ όταν ξαφνικά αισθάνθηκε ένα χτύπημα και στη συνέχεια έναν τρομερό πόνο στο πόδι.
Ο άνδρας βγήκε στην παραλία και εκεί διαπίστωσε έντρομος ότι τον είχε δαγκώσει καρχαρίας. Αμέσως ειδοποιήθηκε ασθενοφόρο, το οποίο και τον μετέφερε στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.
Σύμφωνα με τους τραυματιοφορείς, το θύμα τους είπε ότι «αρχικά ο καρχαρίας με σκούντησε και στη συνέχεια θέλησε να με... δοκιμάσει».

Ακονίστε τη μνήμη σας: 4 τρόποι για να θυμάστε όλα όσα μαθαίνετε

Εαν έχετε πρόβλημα στο να θυμάστε καινούργιες πληροφορίες ή να αποστηθίζετε πράγματα που μόλις μάθατε, τότε αυτά τα έξυπνα κόλπα θα σας βοηθήσουν να μη σας διαφύγει ποτέ τίποτα ξανά.
Ο Χένρι Ρόντιγκερ και ο Μαρκ Μακ Ντάνιελ, ψυχολόγοι στο Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις και οι συνεργάτες τους παρουσίασαν το βιβλίο «Make It Stick: The Science Of Successful Learning» στο οποίο εξηγούν η μελέτη είναι σε μεγάλο βαθμό ένα μείγμα θεωρίας, γνώσης και διαίσθησης.»
Ακολουθούν οι στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να συγκρατείτε τις νέες πληροφορίες.
Αναγκάστε τον εαυτό σας να ανακαλέσει
Το λιγότερο διασκεδαστικό μέρος της αποτελεσματικής μάθησης είναι ότι είναι δύσκολη. Στην πραγματικότητα, οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι όταν μαθαίνει κάτι που είναι δύσκολο, κάνεις την καλύτερη εκμάθηση, με τον ίδιο τρόπο που σηκώνεις ένα βάρος στο όριο των δυνατοτήτων σου και σε κάνει δυνατότερο. Είναι απλό, αν και δεν είναι εύκολο, να επωφεληθείτε από αυτό: αναγκάσει τον εαυτό σας να ανακαλέσει ένα γεγονός.
Μην πέσετε στην παγίδα της ευχέρειας
Όταν διαβάζετε κάτι εύκολο, αυτό που βιώνετε είναι ευχέρεια. Ωστόσο αυτή η υπερβολική άνεση μόνο κακό κάνει. Ας πούμε, για παράδειγμα, ότι είστε στο αεροδρόμιο και προσπαθείτε να θυμηθείτε σε ποια πύλη είναι η πτήση σας. Κοιτάτε τις οθόνες – είναι η B44. Θα σκεφτείτε μέσα σας «Β44, αυτό είναι εύκολο». Στη συνέχεια θα κάνετε κάτι άλλο και θα ξεχάσετε τον αριθμό αμέσως. Η εναλλακτική λύση: Διαβάσετε τον αριθμό της πύλης. Στη συνέχεια κοιτάξτε μακριά από την οθόνη και ρωτήστε τον εαυτό σας, «ποια είναι η πύλη;» Εάν μπορείτε να θυμηθείτε τον αριθμό της σημαίνει ότι την αποστηθίσατε.
Συνδέστε τις νέες γνώσεις με παλιές
Οπως εξηγούν οι συγγραφείς: «η ισχυρότερη κατανόηση της νέας μάθησης θα είναι και οι περισσότερες συνδέσεις που δημιουργείτε και θα σας βοηθήσουν να τα θυμάστε αργότερα.» Μία χρήσιμη λύση είναι να εφαρμόζετε στην πράξη τις θεωρίες που μαθαίνετε. Για παράδειγμα Εάν έχετε μόλις μάθει την κλίση σε έμμετρο λόγο, μπορείτε να διαβάσετε ποιήματα που παρουσιάζουν αυτό το φαινόμενο. Αν έχετε μόλις κατανοήσει τη μεταφορά θερμότητας, θα μπορούσατε να σκεφτείτε τον τρόπο που ένα ζεστό φλιτζάνι κακάο ζεσταίνει τα χέρια σας στον κρύο χειμώνα.
Προβληματιστείτε
Οταν οι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να προβληματιστούν και να σκεφτούν, βιώνουν μια ώθηση στην αυτο-αποτελεσματικότητα. Αισθάνονται πιο σίγουροι ότι μπορούν να πετύχουν πράγματα. Ετσι, βάζουν περισσότερη προσπάθεια σε ότι κάνουν και μαθαίνουν.

Ανθρωποκυνηγητό άνδρα για τη δολοφονία 8 μελών της οικογένειάς του

Χρησιμοποίησε αυτόματο όπλο για τη δολοφονία των συγγενών του.
Ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά. Υπάρχουν και έξι τραυματίες
Η αλβανική αστυνομία έχει εξαπολύσει Ανθρωποκυνηγητό ώστε να εντοπίσει και να συλλάβει έναν 24χρονο νεαρό ο οποίος φέρεται να δολοφόνησε 8 μέλη της οικογένειάς του.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι δολοφονίες διαπράχθηκαν την Παρασκευή 10/8 στην παραθαλάσσια πόλη Βλόρε, νότια της πρωτεύουσας των Τιράνων.
Ο δράστης, ο οποίος ονομάζεται Ριντβάν Ζικάι, χρησιμοποίησε αυτόματο όπλο για τη δολοφονία των οκτώ συγγενών του.
Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται γυναίκες και παιδιά ενώ όπως αναφέρει η ανακοίνωση της αστυνομίας υπάρχουν και έξι τραυματίες.
Η αλβανική αστυνομία εφιστά την προσοχή των πολιτών, καθώς κρίνει ότι ο δράστης είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος και πιθανόν οπλοφορεί.

«Η βλακεία είναι αήττητη»: Ο Δήμαρχος Μαρκόπουλου εντοπίζει πολίτη με φλόγιστρο και άνεμο 7 μποφόρ

Η φωτογραφία ανέβηκε  στο facebook. Δείχνει έναν πολίτη, να χρησιμοποιεί φλόγιστρο για να μονώσει την ταράτσα του σπιτιού του στο Πόρτο Ράφτη, ενώ δίπλα και γύρω από το οικόπεδο, ο χώρος είναι γεμάτος δένδρα και μάλιστα πεύκα και φυσάει άνεμος 7 μποφόρ.
Τον εντόπισε ο Δήμαρχος Μαρκόπουλου Σωτήρης Μεθενίτης και την ανέβασε…
Η ανάρτηση του Δημάρχου Μαρκόπουλου:

Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για θυελλώδεις ανέμους

Έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων εξέδωσε η  ΕΜΥ και προειδοποιεί ότι στα πελάγη θα πνέουν άνεμοι 7 και 8 μποφόρ

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο από βορειοανατολικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6 με 7 μποφόρ και τοπικά θυελλώδεις 8 μποφόρ. Στο υπόλοιπο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι με εντάσεις 7 έως 8 μποφόρ, και ενδεχομένως στις Κυκλάδες και στο Κάβο Ντόρο έως 9 μποφόρ.
Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι 4 με 5 μποφόρ, αλλά τις θερμές ώρες της ημέρας θα στραφούν σε βορειοδυτικούς μέτριους έως ισχυρούς 5 με 6 μποφόρ, ενώ το βράδυ θα στραφούν και πάλι σε ανατολικούς με εντάσεις έως 5 μποφόρ.
Στο Καρπάθιο πέλαγος θα πνέουν άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις εντάσεως 7 έως 8 μποφόρ, ενώ στο Κρητικό, νοτιοδυτικά, βόρειοι βορειοανατολικά 7 ως 8 μποφόρ.
Στην Αττική οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, στο Σαρωνικό ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6 με 7 μποφόρ και στο Νότιο Ευβοϊκό σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7 με 8 μποφόρ.
Σε περιοχές που περιλαμβάνουν σχεδόν ολόκληρο το Αιγαίο ,θυελλώδεις άνεμοι
ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ
ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 7 Η 8
ΝΟΤΙΟΣ ΕΥΒΟΙΚΟΣ
ΒΟΡΕΙΟΙ 7 Η 8
ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ
ΒΟΡΕΙΟΙ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 7 Η 8
ΣΤΕΝΟ ΚΑΦΗΡΕΑ
ΒΟΡΕΙΟΙ 8
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ ΙΚΑΡΙΟ
ΒΟΡΕΙΟΙ 7 Η 8
ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ, ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΥΘΗΡΩΝ
ΒΟΡΕΙΟΙ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 7 Η 8
ΚΑΡΠΑΘΙΟ
ΒΟΡΕΙΟΙ 7 Η 8
ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟ ΚΡΗΤΙΚΟ
ΒΟΡΕΙΟΙ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 7 Η 8

Κυρίτσης: Κακή επιλογή τα συγχαρητήρια Τσίπρα σε Παπαχρήστου

"Κακή επιλογή" χαρακτήρισε τα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στην Βούλα Παπαχρήστου, μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο τριπλούν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου στο Βερολίνο,  ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κυρίτσης, με ανάρτηση του στο twitter.
kiri.jpg
Ο Γιώργος Κυρίτσης υπενθύμισε παλαιότερο tweet της Βούλας Παπαχρήστου, το οποίο της είχε κοστίσει τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.
«Με τόσους Αφρικανούς στην Ελλάδα… Τουλάχιστον τα κουνούπια του δυτικού Νείλου… θα τρώνε σπιτικό φαγητό!!!», είχε γράψει τότε η αθλήτρια.
«Θερμά συγχαρητήρια στην Βούλα Παπαχρήστου για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου» ανέφερε ο πρωθυπουργός στο δικό του μήνυμα στο Twitter.

Ο Τσίπρας, ο… Κιάμος και η γροθιά

 Εκτός, κι αν πριν του γράψουν την ομιλία περί γροθιάς και μαχαιριού άκουγαν... Πάνο Κιάμο και το τραγούδι του «να χτυπήσω τη γροθιά στο μαχαίρι». 

Τι εννοούσε άραγε τις προάλλες ο Πρωθυπουργός όταν έλεγε σε αυτή την επικοινωνιακή σύσκεψη στο Λαύριο ότι «θα πρέπει να χτυπήσουμε τη γροθιά στο μαχαίρι»; Μόνος του σκέφτεται αυτές τις ατάκες και τις λέει (σε απευθείας μάλιστα τηλεοπτική σύνδεση) ή του τις γράφουν οι λεγόμενοι λογογράφοι του, οι οποίοι τώρα τελευταίως, τη στιγμή που το κυβερνητικό σύστημα πήρε την κάτω βόλτα, τα έχουν κυριολεκτικά χαμένα;
Εκτός, κι αν πριν του γράψουν την ομιλία περί γροθιάς και μαχαιριού άκουγαν… Πάνο Κιάμο και το τραγούδι του «να χτυπήσω τη γροθιά στο μαχαίρι».
Δεν εξηγείται διαφορετικά, διότι, πώς να το κάνουμε, εάν χτυπήσουμε τη γροθιά στο μαχαίρι για να ξηλώσουμε τις παθογένειες, όπως μας είπε ο Αλέξης Τσίπρας, δύο τινά θα συμβούν: Ή θα ματώσει η γροθιά μας και έτσι δεν μπορέσουμε να ξηλώσουμε τις παθογένειες του παρελθόντος ή θα σπάσει το μαχαίρι.
Μήπως, κύριε Τσίπρα, θέλατε να πείτε (και σας το έγραψαν σωστά οι λογογράφοι σας) «να χτυπήσουμε τη γροθιά στο τραπέζι» ή (άντε να βάλουμε και λίγο… μαχαίρι) «να φτάσει το μαχαίρι έως το κόκαλο» και εσείς δεν το καταλάβατε καλά; Τότε, όπως αναφέρει ο Βηματοδότης, όντως θα είχε κάποιο νόημα η φράση σας και μάλιστα σε μια τέτοια σύσκεψη αμέσως μετά την τραγωδία στην Ανατολική Αττική.

ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ - Εκδηλώσεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους για την πανσέληνο του Αυγούστου

Συνολικά 132 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία θα συμμετέχουν στον θεσμό «Πανσέληνος 2018», παραμένοντας ανοιχτοί για το κοινό το βράδυ της Κυριακής 26 Αυγούστου, ενώ σε 95 από αυτούς θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις.

Όπως κάθε χρόνο, το θέμα συζητήθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), τα μέλη του οποίου έδωσαν ομόφωνα το «πράσινο φως» στις εκδηλώσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν από μουσική, χορό, θέατρο και εικαστικές εκθέσεις ως προβολές ταινιών, βραδιές ποίησης, ξεναγήσεις και πολλές ακόμα.
Οι δράσεις του δημοφιλούς θεσμού, που κορυφώνονται τη νύχτα της Πανσελήνου, ξεκινούν σε κάποιες περιοχές την Παρασκευή 24 Αυγούστου, ενώ σε κάποιες άλλες συνεχίζονται ως τη Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018.
Σημειώνεται πως η Πανσέληνος του Αυγούστου 2017 προσέλκυσε πάνω από 75.000 επισκέπτες που κατέκλυσαν αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη την επικράτεια.
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει από το 2002 με επιτυχία τις εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου προσφέροντας τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία στο κοινό σε μια καλοκαιρινή βραδιά κάτω από το φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού. Η Πανσέληνος του Αυγούστου 2018 έχει ενταχθεί στις εκδηλώσεις του Ευρωπαϊκού έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.

Η είσοδος σε όλους τους χώρους είναι ελεύθερη για το κοινό.

* Επισυνάπτεται ο κατάλογος με τις εκδηλώσεις

Η Monsanto κρίθηκε ένοχη σε δίκη για το Roundup και άσκησε έφεση

Οι ένορκοι δικαστηρίου του Σαν Φρανσίσκο καταδίκασαν χθες Παρασκευή τη γιγάντια αμερικανική πολυεθνική εταιρεία αγροχημικής και γεωργικής βιοτεχνολογίας Monsanto να πληρώσει σχεδόν 290 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις επειδή δεν ενημέρωσε για την επικινδυνότητα του ζιζανιοκτόνου της, του Roundup, στο οποίο οφείλεται ο καρκίνος ενός αμερικανού κηπουρού.
Η Monsanto ανακοίνωσε αμέσως ότι θα ασκήσει έφεση εναντίον αυτής της απόφασης.
Οι ένορκοι αποφάνθηκαν πως η Monsanto ενήργησε «κακοβούλως» και πως το ζιζανιοκτόνο Roundup που παράγει, καθώς και η επαγγελματική εκδοχή του, το RangerPro, συνέβαλαν «σημαντικά» στην ασθένεια του μηνυτή Ντιγουέιν Τζόνσον.
Αυτός ο τελευταίος ζητούσε περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια, εκτιμώντας ότι τα προϊόντα αυτά προκάλεσαν τον καρκίνο του και πως η Monsanto είχε εν γνώσει της αποκρύψει την επικινδυνότητά τους.
Η γιγάντια αμερικανική πολυεθνική εταιρεία καταδικάσθηκε να καταβάλει 250 εκατομμύρια δολάρια ως ποινική αποζημίωση καθώς και 39,2 εκατομμύρια δολάρια σε αντισταθμιστικούς τόκους.

«Οι ένορκοι έχουν άδικο»
«Οι ένορκοι έχουν άδικο», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Monsanto Σκοτ Πάρτριτζ σε δημοσιογράφους μπροστά από το δικαστήριο.
Η Monsanto αντέδρασε αμέσως με ανακοίνωσή της, αναγγέλλοντας την πρόθεσή της να ασκήσει έφεση και επανέλαβε την άποψη πως η γλυφοσάτη, η κύρια δραστική ουσία του Roundup, δεν προκαλεί καρκίνο και δεν ευθύνεται για την ασθένεια του μηνυτή.
«Εκφράζουμε τη συμπάθειά μας προς τον κ. Τζόνσον και την οικογένειά του. Η σημερινή απόφαση δεν αλλάζει το γεγονός ότι 800 επιστημονικές μελέτες και τα συμπεράσματα της αμερικανικής υπηρεσίας προστασίας του περιβάλλοντος (EPA), εθνικά ινστιτούτα υγείας και άλλες κανονιστικές αρχές σ' όλον τον κόσμο υποστηρίζουν το γεγονός πως η γλυφοσάτη δεν προκαλεί καρκίνο και δεν προκάλεσε τον καρκίνο του κ. Τζόνσον», υποστηρίζει ο όμιλος σε ανακοίνωσή του.
«Θα ασκήσουμε έφεση εναντίον της απόφασης και θα συνεχίσουμε να υπερσπιζόμαστε σθεναρά αυτό το προϊόν που έχει ιστορία 40 ετών ακίνδυνης χρήσης και συνεχίζει να είναι ένα ουσιαστικό, αποτελεσματικό και ακίνδυνο εργαλείο για τους αγρότες και άλλους χρήστες», προσθέτει η επιχείρηση.
Σε βάρος της Monsanto, η οποία μόλις εξαγοράστηκε από τη γερμανική Bayer, είχε προσφύγει ο Τζόνσον, ο οποίος σε ηλικία 46 ετών πάσχει από καρκίνο στο τελευταίο στάδιο αφού ράντιζε επί πολλά χρόνια με Roundup.
Πατέρας δύο παιδιών, διαγνώσθηκε πριν από δύο χρόνια με ανίατο λέμφωμα μη Hodgkin.
Από το 2012 μέχρι το 2014 ράντιζε σχολικές εκτάσεις μιας μικρής πόλης της Καλιφόρνιας με Roundup, ένα αποτελεσματικό όσο και αμφιλεγόμενο ζιζανιοκτόνο, καθώς και με RangerPro, ένα άλλο προϊόν του ίδιου τύπου.
Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, στις ΗΠΑ υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη χιλιάδες διαδικασίες σε βάρος της Monsanto και έχουν προχωρήσει σε διαφορετικούς βαθμούς.

Spiegel για προγράμματα διάσωσης: Αποστολή εξετελέσθη - Η Ελλάδα πεθαίνει

Μια επίσκεψη σε ένα μικρό ελληνικό χωριό γίνεται αφορμή για μια αποτίμηση της διάσωσης της Ελλάδας και των μεταρρυθμίσεων τα χρόνια της κρίσης

Εκτενές ρεπορτάζ για την Ελλάδα με αφορμή την επικείμενη ολοκλήρωση του προγράμματος βοήθειας προς στην Ελλάδα φιλοξενεί το γερμανικό περιοδικό Spiegel με τίτλο «Αποστολή εξετελέσθη-Η Ελλάδα πεθαίνει». 
Μια επίσκεψη σε ένα μικρό ελληνικό χωριό με γηραιούς κυρίως κατοίκους και λίγα παιδιά γίνεται αφορμή για μια αποτίμηση της διάσωσης της Ελλάδας και των μεταρρυθμίσεων. 
«273,7 δις ευρώ έδωσαν στην Ελλάδα η ΕΚΤ, η Κομισιόν και το ΔΝΤ. Η χώρα μπορεί πια να δανειστεί μόνη της από τις διεθνείς αγορές. Ένα από τα μεγαλύτερα δράματα στην ευρωπαϊκή ιστορία φτάνει προσωρινά σε ένα τέλος: η ελληνική κρίση χρέους. Οδήγησε το ευρώ στο χείλος του γκρεμού και δίχασε την ΕΕ. Και μετέτρεψε την Ελλάδα σε μια άλλη χώρα. Κανένα άλλο κράτος του κόσμου δεν έχει μελετηθεί τόσο ενδελεχώς. Με ένα σκληρό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα περικόπηκαν μισθοί και συντάξεις και αυξήθηκαν οι φόροι. Τουλάχιστον μέχρι το 2060 οι Έλληνες θα πρέπει να εξοφλήσουν τα χρέη τους. Παραδόξως παραβλέφθηκε το σημαντικότερο: χρέη μπορεί να αποπληρώσει μόνο μια χώρα που αναπτύσσεται. Η Ελλάδα όμως συρρικνώνεται: 550.000 άνθρρωποι έχουν μεταναστεύσει από την αρχή της κρίσης και περίπου 10,7 εκατομ. άνθρωποι διαβιούν στη χώρα» σημειώνει το Spiegel.
Οι μεταρρυθμίσεις, το δημογραφικό και η ανάπτυξη
Το περιοδικό αναφέρεται στον στόχο της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγας Γεροβασίλη «να θέσει τέλος στις πελατειακές σχέσεις. Αυτό έχει υποσχεθεί κάθε πολιτικός που ανέλαβε αυτή τη θέση αλλά κανείς δεν τα κατάφερε. Για αιώνες η ελληνική διοίκηση λειτουργούσε σαν πρόφαση για τη νομιμοποίηση του νεποτισμού. Οι πελατειακές σχέσεις ήταν θεμελιώδης αρχή της κοινωνίας (…) Θα πρέπει όμως να μπει ένα τέλος». 
Ακόμη, κάνει αναφορά στις προσπάθειες για εκσυγχρονισμό του δημοσίου με τη βοήθεια και γαλλικής τεχνογνωσίας, χαρακτηρίζει όμως την όλη προσπάθεια ως ένα «πείραμα ανυπέρβλητων διαστάσεων». Αντίστοιχα δύσκολο είναι και το θέμα της ψηφιοποίησης της ελληνική διοικητικής και κυβερνητικής μηχανής που έχει αναλάβει ο αρμόδιος υπουργός Ν. Παππάς. «Άλλη μια επανάσταση» σημειώνει το περιοδικό. «Η απαρχαιωμένη δομή της ελληνικής διοίκησης ήταν παροιμιώδης», γράφει το Spiegel. 
Πάντως παρά τη σημασία αντίστοιχων μεταρρυθμίσεων, θα πρέπει αυτές, σύμφωνα με το Spiegel, να λαμβάνουν υπόψη μελλοντικά την αρνητική δημογραφική εξέλιξη στη χώρα σε συνάρτηση με την οικονομία. «(...) Πρέπει να σταματήσει η μετανάστευση των νέων, οι μετανάστες θα πρέπει να επιστρέψουν και οι συνθήκες ζωής να σταθεροποιηθούν ώστε οι οικογένειες να θέλουν και πάλι να αποκτήσουν παιδιά. (…) Τίποτα από όλα αυτά δεν θα συμβεί χωρίς σταθερή οικονομική ανάπτυξη αλλά κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται», αναφέρει το Spiegel. Το ρεπορτάζ φιλοξενεί επίσης και τον καθηγητή Νομικής του Εθνικού και Καποδιστραικού Πανεπιστημίου Αθηνών Αριστείδη Χατζή, ο οποίος θεωρεί ότι η Ελλάδα «θα πρέπει επιτέλους να ανοίξει την αγορά της» και ότι η ελληνική κρίση έγινε «κρίση θεσμών». 
Επίσης, το περιοδικό παρατηρεί , ότι παρά τις μεταρρυθμίσεις η ελληνική αγορά εργασίας είναι από τις πιο απορρυθμισμένες στην ΕΕ και η ανεργία έχει ελάχιστα μειωθεί. «Η ίδρυση νέων επιχειρήσεων είναι το ίδιο δύσκολη όσο και πριν από την κρίση ενώ δυσκολίες υπάρχουν και στον τομέα των ξένων επενδύσεων, όπου βέβαια «έχουν σημειωθεί επιτυχίες» επισημαίνει.
Κλείνοντας το ρεπορτάζ αναφέρει: «Κάποτε φαινόταν ότι η ελληνική κρίση χρέους θα βύθιζε την ΕΕ στην άβυσσο. Αυτή τη στιγμή μοιάζει περισσότερο σαν μια δαπανηρή παράπλευρη απώλεια στην περαιτέρω ώθηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Ως το 2060 θα πρέπει το ελληνικό κράτος κάθε χρόνο να επιτυγχάνει πλεονάσματα στον προϋπολογισμό ώστε να εμβάζει το μεγαλύτερο μέρος του στους δανειστές, σύμφωνα με όσα ορίζουν οι κανόνες. Κάτι που είναι ένα δύσκολο καθήκον για μια οικονομικά πετυχημένη χώρα. Για τους Έλληνες θα πρέπει να είναι αδύνατο. Επειδή η δημογραφική ανάπτυξη συνδέεται άμεσα με την οικονομική ανάπτυξη».

ΚΑΛΑΜΑΤΑ - Μια ματιά στο μέλλον της πόλης

Μια θεώρηση για την κινητικότητα στην Καλαμάτα

Το κυκλοφοριακό αποτελεί ένα από τα κυριότερα ζητήματα που απασχολεί την καθημερινότητα των πολιτών στην Καλαμάτα, όπως και σε κάθε ελληνική πόλη που δυσκολεύεται χρόνο με το χρόνο να εξυπηρετήσει όλο και περισσότερα αυτοκίνητα. Για το λόγο αυτό, στόχος μας θα έπρεπε να είναι η αποσυμφόρηση των κεντρικών αστικών περιοχών και η εξορθολόγηση της ιεράρχησης του δικτύου τους.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η δική μας θεώρηση για την κινητικότητα της πόλης μας, δεν φιλοδοξεί να υποκαταστήσει μια συνολική κυκλοφοριακή μελέτη της ευρύτερης περιοχής, που είναι απαραίτητη και έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια. Επιθυμεί όμως να διατυπώσει ένα κείμενο βάσης που θα γεννήσει γόνιμους προβληματισμούς για τους μελλοντικούς στόχους της πόλης:

Εκτεταμένες πεζοδρομήσεις

Σε περιοχές με έντονη ιστορική και οικονομική αξία πρέπει να εξετάζεται η δυνατότητα να πεζοδρομούνται οι οδοί και να αποδίδονται στην ελεύθερη κυκλοφορία πεζών, όπως στο Ιστορικό Κέντρο (ειδικότερα οι οδοί Αιπύτου, Ηφαίστου, Ιθώμης και Αγίου Ιωάννου, όπου μπορεί σήμερα κάποιος κυριολεκτικά να σταθμεύει μπροστά στην εκκλησία των Αγίων Αποστόλων). Παράλληλα να επιτρέπεται η ήπια κυκλοφορία τροφοδοσίας εμπορικών χρήσεων για συγκεκριμένες ώρες. Ομοίως για την Παραλιακή Ζώνη, η μετατροπή της σε πεζόδρομο με παράληλλες αναπλάσεις και δημιουργία πολιτιστικών χώρων συνάθροισης κοινού με ευρύτερη διασύνδεση των ποδηλατοδρόμων και των δικτύων πεζών, θα προσελκύσει επενδυτικό και οικιστικό ενδιαφέρον, δίνοντας ζωή στην Ναυαρίνου και τον χειμώνα.

Μετατροπή σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας

Δρόμοι που συμβάλλουν στην καθημερινή κυκλοφοριακή διευθέτηση της πόλης, μπορούν να διατηρούν τον χαρακτήρα τους, με την ήπια βιώσιμη ανάπλασή τους σε ζώνες χαμηλής ταχύτητας. Τέτοιοι δρόμοι μεταξύ άλλων είναι οι οδοί Αναγνωσταρά, Αριστοδήμου, Σιδηροδρομικού Σταθμού, Χρυσάνθου Παγώνη, Ιατροπούλου, Αντωνοπουλου και Μητροπέτροβα.

Εξασφάλιση θέσεων στάθμευσης για τους μόνιμους κατοίκους

Συνεχώς λαμβάνονται μέτρα περιορισμού της εκμεταλλεύσιμης επιφάνειας των οδών, που οδηγούν στην μείωση των θέσεων στάθμευσης στις κεντρικές και νότιες περιοχές. Θα έπρεπε όμως πρώτα να καταγραφούν οι ανάγκες στάθμευσης των μονιμων κατοίκων των περιοχών αυτών και να εξασφαλίζεται με ετήσια κάρτα μια θέση ανά οικογένεια σε διακριτό ξεχωριστό χώρο για κατοίκους στα υφιστάμενα ή νέα παρακείμενα parking ή παρά την οδό, όπως γίνεται στα περισσότερα αστικά κέντρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Δεν μπορεί να λαμβάνονται στην πόλη μέτρα περιορισμού της στάθμευσης (είτε με ελεγχόμενη στάθμευση, είτε με το μπλεγμένο και καθόλου εξυπηρετικό σύστημα των μονών-ζυγών μηνών) μειώνοντας τις προσφερόμενες θέσεις στάθμευσης, χωρίς πρώτα να έχει εξασφαλισθεί η στάθμευση των μόνιμων κατοίκων.

Μεγάλα parking στις πύλες της πόλης

Μεγάλοι σταθμοί στάθμευσης αυτοκινήτων πρέπει να βρίσκονται εκτός πόλης και στις πύλες του οικιστικού συγκροτήματος (Νέα Είσοδος, Σπάρτης, Κρήτης, Δυτική και Ανατολική Παραλία) και από εκεί να υπάρχει συνεχής συγκοινωνιακή υποδομή και ένα εκτεταμένο δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων. Η δημιουργία parking στους περιμετρικούς δακτυλίους της Καλαμάτας θα αναγκάσουν τον επισκέπτη να σταθμεύει το αυτοκίνητό του εκτός κέντρου και από εκεί να κινείται με εναλλακτικούς μεταφορικούς τρόπους για τις κεντρικές περιοχές.

Ενίσχυση λεωφορειακής υποδομής

Ένας επιτυχημένος σχεδιασμός βασίζεται σε επίκαιροποιημένες κυκλοφοριακές και συγκοινωνιακές μελέτες και παράλληλα συνεργάζεται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για ταχύτερα δρομολόγια μικρότερων οικολογικών λεωφορείων. Προς την κατεύθυνση αυτή, προτείνεται η απόδοση κινήτρων και η παροχή οικονομικής βοήθειας στους ιδιοκτήτες λεωφορείων για αντικατάσταση του στόλου τους, η εφαρμογή νέων δρομολογίων, η άσκηση κοινωνικής τιμολογιακής πολιτικής με χαμηλό επιδοτούμενο εισιτήριο, η αναδιάρθρωση των δρομολογίων προς τις νεες περιοχές της πόλης σε συνδυασμό και με τον περιμετρικό δακτύλιο και η δημιουργία «έξυπνων» αυτοφωτιζόμενων στάσεων αναμονής με έγκαιρη ενημέρωση του κοινού για την περιοχή και για τους τρόπους διασύνδεσής της με την υπόλοιπη πόλη.

Προαστιακός σιδηρόδρομος (Καλαμάτα – Μεσσήνη)

Το υφιστάμενο εγκαταλελειμμένο σιδηροδρομικό δίκτυο θα μπορούσε να αναλάβει την προαστιακή διασύνδεση των γύρω περιοχών με το κέντρο της Καλαμάτας. Ένα μέσο σταθερής τροχιάς που θα συνέδεε με συνεχή δρομολόγια τον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Καλαμάτας με ενδιάμεσους σταθμούς το Νέο Δημαρχείο, το Ασπρόχωμα/ΤΕΙ, το Αεροδρόμιο και θα κατέληγε στον Σταθμό της Μεσσήνης, με προοπτική περαιτέρω επέκτασης στην Κυπαρισσία και σε άλλες περιοχές, έχει συγκοινωνιακό ενδιαφέρον, χρησιμοποιεί υποδομές που βρίσκονται σε αχρηστία και επανασυνδέει περιοχές με βέλτιστο τρόπο.

Τραμ


Πρέπει να γίνει με θάρρος η συζήτηση και αναζήτηση τρόπων για την τροχιοδρόμηση ενός αστικού μέσου σταθερής τροχιάς, όπως είναι το Τραμ, συνδέοντας άμεσα με συχνά σταθερά δρομολόγια περιοχές οικονομικού και τουριστικού ενδιαφέροντος, από την Αγορά μέχρι την παραλία. Αν θέλουμε να γίνουμε πανελλαδικά πρωτοπόροι, πρέπει να αρχίζουμε να υιοθετούμε από το εξωτερικό καλές πρακτικές βιώσιμης αστικής κινητικότητας.

Σταθμοί και Δίκτυο ποδηλατοδρόμων

Η επέκταση του υφιστάμενου δικτύου ποδηλατοδρόμων πρέπει να συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση, κυρίως στον άξονα Ανατολής - Δύσης της κεντρικής περιοχής. Ιδίως η κακομελετημένη διάνοιξη της Βασιλέως Γεωργίου με την στενή κεντρική νησίδα ήταν μια χαμένη ευκαιρία για να φιλοξενεί εκτός των άλλων ποδηλατολωρίδες που σε συνδυασμό με το νέο ποδηλατόδρομο προς το Δημαρχείο, να διατρέχουν ολόκληρη την πόλη από άκρη σε άκρη. Η πυκνή διασύνδεση των δικτύων ποδηλατοδρόμων και η δημιουργία σταθμών κοινοχρήστων ποδηλάτων κοντά στα μεγάλα parking και στις περιοχές προσέλκυσης επισκεπτών θα μπορούσε να οδηγήσει σε εναλλακτικούς τρόπους κυκλοφορίας.

Δίκτυα πεζών


Οι διαπλατύνσεις των πεζοδρομίων δεν πρέπει να γίνονται αποσπασματικά, αλλά ως επιμέρους σκέλη ενός γενικότερου εκτεταμένου δικτύου πεζοδρόμων και μεγάλων πεζοδρομίων, που αυξάνουν την προσπελασιμότητα των κατοίκων στην πόλη και οδηγουν παράλληλα στην διασύνδεση ιστορικών, παραδοσιακών περιοχών και σημαντικων πολιτιστικών και θρησκευτικών χώρων, αλλά και στην συνένωση χώρων πρασίνου με τουριστικό ενδιαφέρον.

Τεχνολογική καινοτομία

Η χρήση της τεχνολογίας στην ιεράρχηση και διαχείριση του κυκλοφοριακού δικτύου είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη. Πέρα από την άμεση ενημέρωση από κινητά τηλέφωνα και εφαρμογές που μπορεί να προσφέρει για έκτακτα προβλήματα του δικτύου ή για την διαχείριση των διαθέσιμων θέσεων στάθμευσης, η Καλαμάτα μπορεί να διαθέτει ανοικτά τα δεδομένα της για την κυκλοφορία της. Έτσι θα επιτρέπει στον οποιονδήποτε να αναπτύξει μια εφαρμογή ενημέρωσης των υπηρεσιών του δήμου ή μια μελλοντική εφαρμογή ανάπτυξης «έξυπνων» διασυνδεδεμένων συσκευών. Έξυπνη εξάλλου είναι η πόλη που χρησιμοποιώντας την περιβαλλοντικά αειφόρο ψηφιακή καινοτομία παρέχει στους πολίτες της τη δυνατότητα να αναφέρουν με άμεσο τρόπο καθημερινά προβλήματα, όπως μια διαρροή στο δρόμο, και να παρακολουθήσουν την εξέλιξη της επίλυσής τους, να διατυπώνουν ηλεκτρονικά τα αιτήματά τους στο Δήμο, αλλά και να μπορούν να συζητήσουν διαδικτυακά μέσω μιας ανοικτής δημόσιας διαβούλευσης τα προβλήματά της πόλης.

Οι παραπάνω κατευθύνσεις, ανήκουν σε ένα ολιστικό σύνολο σχεδιαστικών μέτρων που προικοδοτούν την Καλαμάτα με μια σειρά από εναλλακτικούς τρόπους μεταφοράς, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων της.

Απαιτείται λοιπόν φρεσκάδα, νέες τεχνοκρατικές ιδέες και λύσεις, δίχως να υπάρχει φόβος για αλλαγές. Ο χρόνος μας πιέζει να σταματήσουμε να καθυστερούμε συντηρητικά το συγκοινωνιακό αύριο της πόλης. Είμαστε σίγουροι ότι το μέλλον της πόλης βρίσκεται σε μια ανθρωποκεντρική κυκλοφοριακή οργάνωση που σέβεται τους κατοίκους, εξυπηρετεί τους επισκέπτες και κυρίως εξασφαλίζει το δικαίωμα στην πρόσβαση όλων, ακόμη και των ΑμεΑ, των ηλικιωμένων και των παιδιών.

Βασίλης Παπαευσταθίου διπλ. πολ. μηχανικός ΕΜΠ, MSc Αρχιτεκτονική – Πολεοδομία

Ανδρέας Ζαγάκος ελεύθερος επαγγελματίας, ιδρυτής σχολείου τουρισμού

Δρ. Βασίλης Πουλόπουλος διπλ. μηχανικός η/υ & πληροφορικής Πατρών MSc, PhD

Τόνια Κουζή διπλ. αρχιτέκτων μηχανικός ΕΜΠ

Ευδόκιμος Φρέγκογλου επικοινωνιολόγος, τεχνολόγος πολιτισμου BA, MΑ, project manager "Διάζωμα"

Ηλίας Καλφακάκος διπλ. οικονομολόγος παν. Αθηνών

Είναι έτοιμη η Καλαμάτα να αντιμετωπίσει ένα σφοδρό κύμα καύσωνα;

 Κε Νίκα οι επιστήμονες χτυπούν καμπανάκι ! 

Η Καλαμάτα μαζί με την Αθήνα , Πειραιά Ηράκλειο και Πάτρα βρίσκονται στο υψηλότερο 5% των ευρωπαϊκών πόλεων που κινδυνεύουν τόσο με χειρότερες ξηρασίες όσο και με χειρότερους καύσωνες.
 
Σε περίπτωση καύσωνα οι μεγάλες πόλεις καταπνίγονται περισσότερο. 
Στο κέντρο της πόλης μπορεί να έχουμε μέχρι και 6 βαθμούς περισσότερο απ΄ ότι στην παραλιακή ζώνη.
 
Οι επιστήμονες της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Νιουκάσλ,  προβλέπουν ότι μερικές περιοχές του ευρωπαϊκού νότου μπορεί να βιώσουν ξηρασίες έως 14 φορές χειρότερες από τις σημερινές.
 
 Οι πέντε πόλεις με τις μεγαλύτερες προβλεπόμενες αυξήσεις ξηρασίας είναι κατά σειρά η Αθήνα, η Λισαβόνα, η Μαδρίτη, η Λευκωσία και η Σόφια.
Οι πέντε πόλεις με τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε καύσωνες προβλέπεται να είναι κατά σειρά η Αθήνα, η Λευκωσία, η Πράγα, η Ρώμη και η Σόφια.
 Πέντε ελληνικές πόλεις (Αθήνα, Πάτρα, Ηράκλειο, Καλαμάτα και Πειραιάς) βρίσκονται στο υψηλότερο 5% των ευρωπαϊκών πόλεων που κινδυνεύουν τόσο με χειρότερες ξηρασίες όσο και με χειρότερους καύσωνες.
Οι πέντε πόλεις με τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε πλημμύρες θα είναι το Δουβλίνο, το Ελσίνκι, η Ρίγα, το Βίλνιους και το Ζάγκρεμπ.
Αυτό πρέπει να το λάβουμε ως μια προειδοποίηση για τι  έχουμε να αντιμετωπίσουμε στα επόμενα τριάντα  με πενήντα χρόνια.
Πιστεύω η δημοτική αρχή της πόλης της Καλαμάτας  να το διάβασε και αυτή και να ετοιμάζει από τώρα σχέδιο αντιμετώπισης για να προστατευτεί από τους επερχόμενους καύσωνες.        
Σε περίπτωση καύσωνα  οι μεγάλες πόλεις καταπνίγονται περισσότερο.
 Στο κέντρο της πόλης μπορεί να έχουμε μέχρι και 6 βαθμούς περισσότερο απ΄ ότι στην παραλιακή ζώνη και την περιφέρεια.
Οι κάτοικοι της πόλης αν δεν φύγουν το καλοκαίρι απ΄ αυτή θα πρέπει να μάθουν να ζουν με τον καύσωνα. Αυτό τα κάνουν μόνο όσοι το αντέχουν οικονομικά. 
Τι θα πρέπει να γίνει στην πόλη για να κυκλοφορήσει σε περίπτωση καύσωνα η θερμότητα και να μη παραμένει δεσμευμένη στην πόλη; 
 Ας σκεφτούμε ότι μετά από 30 χρόνια τα 2/3 του πληθυσμού θα μένουν στις πόλεις.
Αυτό μας οδηγεί στο να σκεφτούμε  ότι στην πόλη θα πρέπει να δημιουργηθούν “χώροι δροσιάς” όπου οι πολίτες θα προσέρχονται και να βρίσκουν καταφύγιο για να δροσιστούν.
Ο καύσωνας που έπληξε την Ευρώπη  το 2003 μας έδειξε ότι οι εργατικές τάξεις είναι εκείνες που υποφέρουν πρώτες επειδή έχουν κακή μόνωση στα σπίτια τους, επειδή τους είναι δύσκολο να έχουν δική τους  ψύξη αλλά και επειδή οι φτωχοί φροντίζονται λιγότερο  και είναι απομονωμένοι από κοινωνική άποψη, γεγονός  που φυσικά δεν συμβαίνει στη χώρα μας.
Άλλοι λόγοι είναι ότι δεν μπορούν να πάνε διακοπές ούτε για το Σαββατοκύριακο για να αναπνεύσουν τον καθαρό αέρα του βουνού ή της θάλασσας.

Διαβάστε την επιστημονική δημοσίευση ΕΔΩ
 
Σ΄ ένα σοβαρό επεισόδιο καύσωνα στην πόλη της Καλαμάτας   θα πληγεί περισσότερο η πόλη  εντός των τειχών.
Όταν θα έρθει ο καύσωνας δεν θα θέλει να φύγει από το κέντρο της.
Αυτό το λέω για τον εξής λόγο.
Αυτό  που παρατηρώ σήμερα με την ανάπλαση του κέντρου της πόλης είναι η τεράστια έκταση των  τσιμεντένιων όγκων που αντανακλούν βίαια το ήλιο και σε περίπτωση καύσωνα  η θερμοκρασία  θα υπερδιπλασιαστεί.
 Έτσι  επιβαρύνουμε  τις συνέπειες που θα έχουμε λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Σήμερα ο Δήμος ας σκεφτεί τις πολιτικές που θα εφαρμόσει προκειμένου να μάθουμε να ζούμε με τις αβεβαιότητες που σχετίζονται με το κλίμα.
Δεν είμαι ειδικός επί του θέματος αλλά θα έλεγα ότι η πόλη της Καλαμάτας  έχει ένα μεγάλο προτέρημα και αυτό είναι το κάστρο  της.
 Παλαιοτέρα όταν κτίστηκε την προστάτευε από τους εχθρούς, αύριο λόγω του καύσωνα μπορεί  να την προστατέψει  απ΄ αυτόν και δεν χρειάζεται μεγάλη φαντασία.
Στα τείχη και στους τάφρους που το περιβάλουν να δημιουργηθούν “χώροι δροσιάς”   με πίδακες νερού και πάνω στα τείχη αρκετό πράσινο και ότι άλλο σχετικό μπορεί να σκεφτεί ο καθένας, όπου σε περίπτωση  καύσωνα οι πολίτες  θα προσέρχονται για να ανακουφιστούν.
Ακόμα ένας χώρος που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από ειδικούς επιστήμονες είναι ο ποταμός Νέδοντας που διασχίζει την πόλη
Βλέπουμε σήμερα, λόγω του νέου καύσωνα, που τρέχουν οι ευρωπαίοι πολίτες λόγω του καύσωνα για να δροσιστούν, στα σιντριβάνια και στους ποταμούς. 
 Ο Δήμος Καλαμάτας  πρέπει άμεσα να καταρτίσει  πρόγραμμα για την περίπτωση καύσωνα όπως ανάλογα προγράμματα υπάρχουν σε περίπτωση σεισμού αλλά να   συνεργαστεί και   με φορείς που διαθέτουν ψυκτικούς χώρους για την προστασία των πολιτών της. 

Β.Μ

Έγγραφο φωτιά της Ε.Ε. βάζει ταφόπλακα στο ΣΔΙΤ Πελοποννήσου

  • Εκθέτει Φλαμπουράρη, Σταθάκη, Φάμμελο, Τσιρώνη
Έγγραφο – κόλαφος αποκαλύφθηκε από ομάδα ενεργών πολιτών της Πελοποννήσου, για το περίφημο ΣΔΙΤ απορριμμάτων, το οποίο εκθέτει τους Υπουργούς της κυβέρνησης Φλαμπουράρη, Σταθάκη, Φάμελλο, Τσιρώνη, τη διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης και φυσικά τον ΦΟΣΔΑ Πελοποννήσου. Ταυτόχρονα επιβεβαιώνει και δικαιώνει τον αγώνα του Πράσινου Κινήματος και των ενεργών πολιτών Πελοποννήσου, υπέρ της ανακύκλωσης και της διαλογής  στην πηγή.
Το έγγραφο έχει σταλεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Βρυξελλών, στους αρμόδιους φορείς της Ελλάδας από τις 10 Αυγούστου 2017 (εδώ και ένα χρόνο δηλαδή) και αναφέρει τις αιρεσιμότητες για την χρηματοδότηση των αντίστοιχων έργων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από το έγγραφο είναι προφανές ότι το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου για τα απορρίμματα, έτσι όπως έχει ανακοινωθεί είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί. Προκύπτουν εύγλωττα τα εξής πολιτικά ερωτήματα :

  1. Γιατί η κυβέρνηση δεν είχε ενημερώσει τους Δήμους για το έγγραφο αυτό με τις συγκεκριμένες αιρεσιμότητες στην χρηματοδότηση; Γιατί ενώ το έγγραφο αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά ότι θα πρέπει άμεσα να λειτουργήσει η χωριστή συλλογή πέντε κατηγοριών αστικών αποβλήτων υπογράφτηκε ένα ΣΔΙΤ που είναι στην αντίθετη κατεύθυνση;
  2.  Γιατί στο Περιφερειακό Συνέδριο της κυβέρνησης που έγινε στην Πελοπόννησο οι Υπουργοί Φλαμπουράρης και Σταθάκης «κουνούσαν το δάκτυλο» σε αυτοδιοικητικούς και πολίτες που αντιδρούσαν ενώ ήξεραν την αλήθεια;
  3. Σύμφωνα με την εντολή της Ε.Ε. κάθε έργο θα πρέπει να σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο που στο μέλλον να επιτρέπει τη μετατροπή του έτσι ώστε να γίνονται εργασίες ανακύκλωσης. Το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου το έχει προβλέψει αυτό;
  4.  Γιατί ο Εθνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (τη διοίκηση του οποίου ασκούν οι Οικολόγοι Πράσινοι) δεν ανακοίνωσαν δημόσια το έγγραφο αυτό πριν πέσουν οι υπογραφές του ΣΔΙΤ στην Πελοπόννησο; Την ώρα μάλιστα που το έγγραφο αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά ότι θα πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στην συγχρηματοδότηση των έργων για χωριστή συλλογή , την ανακύκλωση και για την κατασκευή των μονάδων κομποστοποίησης και όχι στα φαραωνικά και υπερδιαστασιολογημένα έργα;
  5. Η εντολή της Ε.Ε. είναι να υπάρξει πλήρης συμμόρφωση με τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων, ο οποίος ρητά αναφέρει ότι μέχρι το 2020, θα πρέπει να εκτρέπεται μόνο το 26% των αποβλήτων. Το 74% θα πρέπει να ανακυκλώνεται και να ανακτάται. Μάλιστα από το 2020 και μετά θα υπάρχει πρόστιμο 35 ευρώ (αυξανόμενο 5 ευρώ ανά έτος)  για κάθε τόνο απορριμμάτων πάνω από το 26%. 
  6. Η Πελοπόννησος έχει ετησίως περίπου 200 χιλιάδες τόνους απορριμμάτων και η εγγυημένη ποσότητα που έχει υπογραφεί για το ΣΔΙΤ είναι 150 χιλιάδες τόνοι.
  7.  Αυτό σημαίνει ότι η ανάδοχος  εταιρία θα πληρωθεί για 150 χιλιάδες τόνους, ενώ οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι  να πάνε μόνο μέχρι 50.χιλιάδες τόνους για να μην πληρώσουν το πρόστιμο. Άραγε αυτό δεν είναι πολιτικό σκάνδαλο;
  8. Αφού, λοιπόν, είναι πασιφανές ότι με βάση την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία δύσκολα θα ολοκληρωθεί το εν λόγω ΣΔΙΤ, γιατί υπεγράφη πρόσφατα η σύμβαση από την ελληνική κυβέρνηση, την Περιφέρεια και την ανάδοχο εταιρία; Αξίζει να αναφέρουμε ότι μετά από αυτή την υπογραφή, η ανάδοχος εταιρία αν δεν γίνει το έργο δικαιούται νομίμως αποζημίωση. Ποιος θα λογοδοτήσει πολιτικά για όλα αυτά;
  9.  Γνωρίζουν ότι αυτοί που ψήφισαν υπέρ του συγκεκριμένου ΣΔΙΤ στον ΦΟΣΔΑ Πελοποννήσου μπορεί να έχουν ακόμα και νομικές ευθύνες, αν προκύψει, ότι βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον και ότι έχουν παραβλέψει ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία;  Γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να επικαλεστούν άγνοια της νομοθεσίας;

Αξίζει, πάντως να αναφέρουμε ότι η συγκεκριμένη οδηγία – εντολή αφορά όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Για αυτό και κοινοποιήθηκε σε όλες τις Περιφέρειες και τα συναρμόδια Υπουργεία. Ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος, Κώστας Καλογράνης, από την Πελοπόννησο, όπου βρίσκεται έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το συγκεκριμένο έγγραφο είναι κόλαφος για τα κόμματα που συγκυβερνούν αλλά και για τους συναρμόδιους Υπουργούς. Είναι παράλληλα μία μεγάλη δικαίωση για το Πράσινο Κίνημα, που από την πρώτη στιγμή, αταλάντευτα έχουμε σε υψηλή προτεραιότητα το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων, προτείνοντας μάλιστα συγκεκριμένη λύση με βάση την ανακύκλωση, την ανάκτηση και τη διαλογή στην πηγή. 
Τα … ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα των δήθεν οικολόγων της κυβέρνησης αποκαλύφτηκαν από τις πράξεις τους. Συγχαρητήρια στους ενεργούς πολίτες της Πελοποννήσου για τον διαρκή αγώνα τους και την αποκάλυψη. Μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 το τοπίο στην Πελοπόννησο και σε όλη την Ελλάδα θα είναι διαφορετικό. 
Το Πράσινο Κίνημα θα είναι παρών με αυτόνομα σχήματα σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας και σε περίπου 70 Δήμους και τέτοια φαραωνικά έργα που βλάπτουν το περιβάλλον και την τσέπη των πολιτών δεν θα γίνουν ποτέ. Θα τα εμποδίσουμε με κάθε κόστος…»


ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παίρνουμε Θέση---Η Πολιτική στην Πράξη

ΦΩΤΟ - Εσύ θα το φόραγες; Δείτε τη νέα σέξι μόδα στα τζιν

Είναι ευρέως γνωστό ότι, με κάθε χρόνο που περνά, τα καυτά σορτσάκια, είτε από τζιν από άλλο ύφασμα, γίνονται όλο και πιο κοντά και προκλητικά.
Αν πιστεύετε ότι φέτος το καλοκαίρι η κατάσταση έφτασε στο… απροχώρητο, και ότι δεν είναι δυνατόν τα τζιν σορτς να ανέβουν ψηλότερα, είστε γελασμένοι.
Η εξέλιξη του αγαπημένου ενδύματος του καλοκαιριού είναι εδώ και ονομάζεται «denim knickers». Πρόκειται για κάτι ανάμεσα σε εσώρουχο και σορτς, που περιγράφεται καλύτερα με τον τίτλο «τζιν τάνγκα» και διατίθεται ήδη online μέσω του καταστήματος μόδας Pretty Little Thing.
Όπως μπορεί κανείς να δει στην παρακάτω φωτογραφία, που απεικονίζεται το προϊόν, τα «denim knickers» δεν είναι για όλους αφού απαιτούν άκρως καλογυμνασμένα οπίσθια, μακριά πόδια και απίστευτα… κότσια για να τα φορέσει κανείς.
Αν και θα πίστευε κανείς ότι το ενδιαφέρον θα ήταν μειωμένο για ένα τόσο… άβολο ρούχο, το συγκεκριμένο σορτς-εσώρουχο είναι στην κορυφή της λίστας με τα most wanted προϊόντα της εταιρείας, με 50 κομμάτια
να φεύγουν ήδη από το πρώτο 24ωρο της διάθεσής του online.
Στην μεγάλη ζήτηση παίζει σίγουρα ρόλο και η χαμηλή τιμή του σορτς, που πωλείται μόλις για 5 λίρες Αγγλίας (5,5 ευρώ).

ΕΦΕΤ - Τι να προσέχετε όταν αγοράζετε αβγά



Το αβγό είναι μία από τις τροφές που υπάρχει σχεδόν πάντα στην κουζίνα μας, γι αυτό και πρέπει να ξέρουμε πώς να τα επιλέγουμε.
Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων μάλιστα, έχει εκδώσει και σχετικές οδηγίες με το τι πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε αβγά.
Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ λοιπόν, όλα τα αβγά (συμπεριλαμβανομένων των χύμα που πωλούνται στις Λαϊκές Αγορές) πρέπει να φέρουν πάνω στο κέλυφος με καθαρά γράμματα τον διακριτικό αριθμό του παραγωγού.
Αυτός ο αριθμός περιλαμβάνει:
* Τον κωδικό αριθμό της μεθόδου εκτροφής:
0 = Βιολογικά
1 = Ελεύθερης βοσκής
2= Αχυρώνα ή δαπέδου με στρωμνή
3= Κλωβοστοιχίας
* Την χώρα προέλευσης, που για την Ελλάδα αναγράφεται ως GR
* Τον κωδικό αριθμό που αντιστοιχεί σε κάθε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση
* Τον κωδικό αριθμό ταυτοποίησης της μονάδας ωοπαραγωγών ορνίθων

Επιπλέον, στα καταστήματα όλα τα αβγά πρέπει να είναι συσκευασμένα. Υποχρεωτικά, τόσο στις μεγάλες όσο και στις μικρές συσκευασίες, πρέπει να φέρουν στην εξωτερική όψη της συσκευασίας, τις προβλεπόμενες ενδείξεις (πέραν εκείνων που υπάρχουν στο κέλυφος του αβγού):
* Τον κωδικό αριθμό του ωοσκοπικού κέντρου.
* Την κατηγορία ποιότητας και βάρους.
* Τον αριθμό αβγών, που περιέχει η συσκευασία.
* Την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (28 ημέρες, μετά την ημερομηνία ωοτοκίας).
Οι καταναλωτές θα πρέπει επίσης να προσέχουν:
* Την ημερομηνία λήξης και τις ενδείξεις στη συσκευασία (όπως η ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης), ώστε να διαπιστώνουν τη νωπότητα και καταλληλότητα των αβγών.
* Τα αβγά μπορούν να πωλούνται ως «extra» ή «extra φρέσκα» μόνο μέχρι την έβδομη ημέρα από τη συσκευασία τους ή την ένατη ημέρα μετά την ωοτοκία.
* Το χρώμα του κελύφους συνδέεται με τη φυλή της ωοπαραγωγού όρνιθας και δεν έχει σχέση με την ποιότητά του.
* Ο χρωματισμός του κρόκου εξαρτάται από τη διατροφή και δεν επηρεάζει τη θρεπτική και βιολογική αξία του αυγού.

Επιπλέον συμβουλές για την αγορά, τη συντήρηση και την κατανάλωση των αβγών:
* Αποφεύγετε να αγοράζετε αβγά με ακάθαρτο, ραγισμένο και μη φυσιολογικό κέλυφος.
* Αποφεύγετε να καταναλώνετε αβγά με κηλίδες αίματος, με ασπράδι θρομβώδες, χρωματισμένο, ανακατεμένο με τον κρόκο και με δυσάρεστη οσμή.
* Μην χρησιμοποιείτε αυγά με δυσάρεστη οσμή.
* Για τη καλή συντήρηση των αβγών δεν θα πρέπει να πλένονται και θα πρέπει να διατηρούνται σε δροσερό χώρο.
* Η νωπότητα του αβγού διαπιστώνεται από το μέγεθος του αεροθαλάμου του. Τα φρέσκα αβγά έχουν πολύ μικρό θάλαμο.

Καταναλωτής έδειρε υπαλλήλους της ΔΕΔΔΗΕ στην Κρήτη

Νέα επίθεση σε βάρος δύο εργαζομένων, καταγγέλλει ο ΔΕΔΔΗΕ στο Ηράκλειο.

Σε ανακοίνωσή του, εκφράζει τη βαθύτατη λύπη αλλά και τον αποτροπιασμό του για την βάναυση επίθεση που δέχθηκαν δυο εργαζόμενοί του από καταναλωτή, σήμερα το πρωί!

Κι επισημαίνει ότι:
"Η Διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ θεωρεί επιβεβλημένη την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων και δεσμεύεται ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, εξαντλώντας τα περιθώρια αυστηρότητας που της παρέχει ο νόμος.
Η ανοχή σε οποιουδήποτε είδους φαινόμενα παρενόχλησης, εκφοβισμού και πόσο μάλλον άσκησης βίας είναι μηδενική και η Διοίκηση της Εταιρίας είναι αποφασισμένη να προστατέψει με κάθε τρόπο τους εργαζομένους της από αντικοινωνικές συμπεριφορές που επιδεικνύει μερίδα των καταναλωτών.
Στους άτυχους εργαζόμενους και στις οικογένειές τους, εκφράζουμε την πλήρη συμπαράσταση και υποστήριξή μας".

cretalive

Το σκίτσο της ημέρας ...


Έχει η ΕΡΤ τόσα ευρώ που δίνει και για το ποδόσφαιρο;

Το ποδόσφαιρο λοιπόν επιστρέφει στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.
Κι αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Μόνο που υπάρχουν ορισμένοι προβληματισμοί και όχι μόνο για τον τρόπο με τον οποίο έγινε. Δημιουργούνται, όπως και να το κάνουμε, κάποια… ερωτήματα για όλο αυτό το σκηνικό με τις «άστεγες» ομάδες του πρωταθλήματος της Super League και το πώς… κατέληξαν στην ΕΡΤ.
Έστω κι αν κινδυνεύουμε να χαρακτηριστούμε από κάποιους (γνωστούς και μη εξαιρετέους)…μίζεροι ή μόνιμα γκρινιάρηδες είναι αν μη τι άλλο… προβληματικό να (προ)αναγγέλλεται, να ανακοινώνεται κάτι, όχι από τη διοίκηση της ΕΡΤ αλλά από… τρίτους. Εκτός του οργανισμού. Εν προκειμένω από τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη. Ο οποίος προφανώς και δεν θα έπραξε… αφ’ εαυτού του.
Μπορεί όμως το Δημόσιο να είναι ο βασικός μέτοχος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης αλλά ο οργανισμός, υποτίθεται τουλάχιστον, ότι είναι… αυτοδιοίκητος. Έχει διοίκηση, αυτή σχεδιάζει το πρόγραμμα (;) που θα διαθέτει κάθε τηλεοπτική σεζόν, αυτή αποφασίζει (;) και αυτή θα έπρεπε να ανακοινώνει…
«Ψιλά γράμματα» θα πει κανείς καθώς εδώ κινδύνευε να «τιναχτεί στον αέρα» το πρωτάθλημα της Super League. Μόνο που δεν είναι ακριβώς έτσι καθώς η ΕΡΤ έχει συγκεκριμένο μπάτζετ από το ανταποδοτικό τέλος. Και είναι απορίας άξιο που θα βρεθούν τα 17 εκατ. ευρώ μικτά (14,5 εκατ. ευρώ καθαρά) για τα δικαιώματα των επτά τηλεοπτικά «άστεγων» ομάδων:
Παναθηναϊκός (4,2 εκατ. ευρώ), Άρης (2,3 εκατ. ευρώ), Ατρόμητος (1,9 εκατ. ευρώ), Ξάνθη (1,7 εκατ. ευρώ), Παναιτωλικός (1,6 εκατ. ευρώ), Απόλλων και Λαμία (από 1,45 εκατ. ευρώ).
Κι όλα αυτά για αυτήν την ποδοσφαιρική σεζόν, αλλά με πρόβλεψη για κάλυψη και για την επόμενη (2019-2020) παράλληλα με την αναδιάρθρωση των επαγγελματικών κατηγοριών ποδοσφαίρου. Και όταν μάλιστα οι πληροφορίες λένε ότι στην ΕΡΤ δεν υπάρχει, μέχρι το τέλος του 2018, ούτε τσακιστό ευρώ για πρόγραμμα.
Το πιο πιθανό λοιπόν είναι να έχει συμφωνήσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (υπουργός Οικονομικών) να μειωθεί το ποσό που καταλήγει από το ανταποδοτικό τέλος στον κρατικό κορβανά και για παράδειγμα αντί για 62 εκατ. ευρώ ετησίως να παίρνει για τη «μαύρη τρύπα του χρέους» τα 45 εκατ. ευρώ. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο όμως δεν θα έπρεπε να εξασφαλιστούν και μερικά επιπλέον εκατ. ευρώ για πρόγραμμα;
Κι από εδώ αρχίζουν διάφορα ερωτήματα σχετικά με το πρόγραμμα της ΕΡΤ. Αν δίνει 17 εκατ. ευρώ σε επτά ομάδες (105 ματς, δηλαδή με κόστος τηλεοπτικού περίπου 107.500 ευρώ την ώρα) μόνο για το ποδόσφαιρο πόσα θα πρέπει να δίνει για το συνολικό της πρόγραμμα; Και βέβαια η ΕΡΤ πρέπει να ανταποδίδει και στους ποδοσφαιρόφιλους που στην Ελλάδα δεν είναι και λίγοι. Και σίγουρα είναι κάτι που θα την ξαναβάλει στο τηλεκοντρόλ των τηλεθεατών. Μήπως όμως για αυτές τις επτά ομάδες και υπό τις υφιστάμενες συνθήκες παραείναι… «πολλά τα λεφτά Άρη;»
Για παράδειγμα η Nova έχοντας πάρει εννιά ομάδες, εκ των οποίων (με τα τωρινά δεδομένα) οι τρεις από τις πλέον ισχυρές ΑΕΚ (πρωταθλήτρια, διεκδικεί εισιτήριο σε ομίλους Champions League), ΠΑΟΚ (διεκδικεί επίσης εισιτήριο σε ομίλους Champions League), Ολυμπιακός (διεκδικεί είσοδο σε ομίλους Europa League) αλλά και Πανιώνιο, Αστέρα Τρίπολης, ΟΦΗ, ΑΕΛ, ΠΑΣ Γιάννινα, Λεβαδειακό κινήθηκε σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τότε που είχε το συνολικό πακέτο. Σύμφωνα με πληροφορίες από τα περίπου 43-45 εκατ. ευρώ που ξόδευε για το σύνολο (μεταδόσεις, παραγωγή, εκπομπές) κατέβασε το μπάτζετ περίπου στα 30-32 εκατ. ευρώ. Και πρόκειται και για ιδιωτική επιχείρηση.
Κι από την άλλη, είναι δυνατόν η ΕΡΤ, να αποδέχεται να αναλάβει υποχρεώσεις για την επόμενη χρονιά έναντι ομάδων που τώρα βρίσκονται στη Nova σε περίπτωση που υποβιβαστούν και η συνδρομητική πλατφόρμα δεν τις καλύψει; Τι σόι διαπραγμάτευση είναι αυτή με τις… πλάτες της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης; Πολύ… γαλαντόμα εμφανίζεται η ΕΡΤ σε περιόδους ιδιαίτερα δύσκολες. Και με πρόγραμμα… «πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμένα» κατά πως φαίνεται δεν αποκλείεται κάποιοι να βρεθούν σύντομα ιδιαίτερα εκτεθειμένοι…

Σωτήρης Μανιάτης
e-tetradio.gr

Δεν φυτρώνουν οι ...γόπες

Αυτή κακή συνήθεια με τις γόπες φυτεμένες στην άμμο έχει  παραγίνει. 

Σε όλα τα μήκη και πλάτη της ελληνικής ακτογραμμής όλοι σβήνουν το τσιγάρο τους στην αμμουδιά. 

Φταίνε και κάποιοι  επιχειρηματίες  από αυτούς που ενοικιάζουν ομπρέλες σε πλαζ. 

Ούτε ένα ποτηράκι (όχι πλαστικό) από γνωστό πολυκατάστημα παιχνιδιών δεν αγοράζουν για όσους θέλουν ακόμη να καπνίζουν. 

Ο υπεύθυνος του μπητς μπαρ της φωτογραφίας είναι ευρηματικός και διαθέτει χιούμορ. 

Ο καιρός των επόμενων 7 ημερών

Μικρή άνοδο της θερμοκρασίας «βλέπει» η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, από την Τρίτη. Στην πρόγνωση της εβδομάδας που έρχεται. 
Στο δελτίο έως 7 ημερών που εκδόθηκε αναφέρει

ΣΑΒΒΑΤΟ
γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στην Κρήτη και τα
ανατολικά ηπειρωτικά. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά πιθανότητα πρόσκαιρων όμβρων στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου.  Άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ.  Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Κυριακή
γενικά αίθριος καιρός. Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα βορειοδυτικά
ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 5 με 7 και πιθανόν κατά τη διάρκεια της ημέρας στις Κυκλάδες 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Δευτέρα
καιρός: γενικά αίθριος. Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.  Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με
6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Τρίτη 

καιρός: γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα βορειοδυτικά ορεινά.  Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: σε μικρή άνοδο.

Τέταρτη και Πέμπτη:

γενικά αίθριος καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα βορειοδυτικά ορεινά. Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου