18.5.19

"Γάζωσαν" πάλι τον ουρανό της Μεσσηνίας - Καμία πτήση δεν καταγράφεται από το flightradar24.com

Κυβερνήσεις θέλουν να ελέγχουν τους λαούς, να κατευθύνουν καιρικά φαινόμενα, αλλά ακόμα και την παροχή των τροφίμων.
Είναι μια θεωρία συνωμοσίας που δείχνει να έχει πολλούς οπαδούς σ΄ ολόκληρο τον κόσμο.
Για να πετύχουν τους στόχους τους ψεκάζουν χημικά μέσω των καυσαερίων αεροσκαφών για να ελέγχουν τους πληθυσμούς.
Με άλλα λόγια μας «ψεκάζουν».
Η σημερινή ημέρα ήταν ακόμα μία εφιαλτική ημέρα ψεκασμών  για την νοτιοδυτική Πελοπόννησο
Οι πτήσεις των χωρίς διακριτικά αεροπλάνων και αγνώστου προελεύσεως και εθνικότητας άρχισαν από τις πρωινές ώρες σταμάτησαν τις μεσημβρινές και επανήλθαν το απόγευμα έως αργά το βράδυ
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ιστοσελίδα flightradar24.com που δίνει σε πραγματικό χρόνο τις πτήσεις τις αεροπλάνων  δεν καταγράφει καμία πτήση από τα αεροπλάνα χημικών αεροψεκασμών .
Δείτε την φωτογραφία σε πραγματικό χρόνο ....Τα συμπεράσματα δικά σας

Μεσσηνία: Οι απατεώνες την πάτησαν στα διόδια

Τους υπαλλήλους του Κτηματολογίου υποδύθηκαν μια γυναίκα και ένας άνδρας σε μια 75χρονη ηλικιωμένη, η οποία την περασμένη Τετάρτη έπεσε θύμα απάτης στην Αιθαία του Δήμου Καλαμάτας και τους έδωσε 450 ευρώ.
Η 31χρονη Ρουμάνα η οποία μένει στο Ιλιον και ο 39χρονος Ρομά ο οποίος μένει στο Μενίδι προσπάθησαν την επομένη να εξαπατήσουν άλλη μία ηλικιωμένη στην Καλαμάτα και την Πέμπτη μία ακόμα στην Τρίπολη, προσποιούμενοι τους εφοριακούς, αλλά συνελήφθησαν στα διόδια της Νεστάνης κατά την επιστροφή τους στην Αθήνα.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Αστυνομία, η ηλικιωμένη στην Αιθαία το απόγευμα της Τετάρτης περπατούσε στο δρόμο επιστρέφοντας στο σπίτι της. Εκεί που βάδιζε, την πλησίασε ένα αυτοκίνητο με μια γυναίκα και έναν άντρα μέσα.
Σταμάτησε, και οι επιβάτες συστήθηκαν στην ηλικιωμένη ως υπάλληλοι του Κτηματολογίου. Έτσι κατάφεραν να την πείσουν πως αν τους δώσει τα χρήματα θα αποπληρωθεί μια εκκρεμότητα με το κτηματολόγιο. Αφού πήγαν μαζί της στο σπίτι και πήραν τα 450 ευρώ, της έκλεψαν επίσης το κινητό τηλέφωνο και έφυγαν.
Οι ίδιοι, την επομένη το πρωί στην πλατεία Φραγκόλιμνας στην Καλαμάτα πλησίασαν μια ηλικιωμένη στην ίδια ηλικία και της συστήθηκαν ως εφοριακοί. Ετσι κατάφεραν να την πείσουν πως αν τους δώσει χρήματα ο γιος της θα έχει επιστροφή φόρου και κατέληξαν με το αυτοκίνητό τους μαζί στο σπίτι της. Ομως χωρίς να το περιμένουν εμφανίστηκε στο σπίτι ένας συγγενής της ηλικιωμένης και αυτοί έφυγαν.
Την Πέμπτη το πρωί στο δρόμο της επιστροφής για την Αθήνα, οι δύο απατεώνες έκαναν μια στάση στην Τρίπολη και ξεγέλασαν μια ηλικιωμένη που βρήκαν μόνη της στο δρόμο. Κατέβηκαν από το αυτοκίνητο, παρέστησαν τους εφοριακούς και προθυμοποιήθηκαν να την πάνε στην τράπεζα για να τους δώσει 3.000 ευρώ ώστε να τακτοποιηθεί η επιστροφή φόρου του γιου της
Πριν όμως κάνει την ανάληψη, η ηλικιωμένη πήρε το γιο της στο τηλέφωνο κι έτσι κατάλαβε ότι την κορόιδευαν. Σύμφωνα με το eleftheriaonline.gr, χωρίς να χάσουν χρόνο οι δύο απατεώνες εξαφανίστηκαν.
Ομως, έχοντας την περιγραφή τους και το αυτοκίνητο, το Τμήμα Ασφαλείας Τρίπολης τους συνέλαβε στα διόδια της Νεστάνης. Μαζί τους είχαν και τα 450 ευρώ, τα οποία επιστράφηκαν στην ηλικιωμένη που κατάφεραν και ξεγέλασαν στην Αιθαία. Οι απατεώνες αναγνωρίστηκαν κι από τις τρεις γυναίκες και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Τρίπολης.

Σημαντικά τα αποτελέσματα της ειδοποίησης για εξέταση για ηπατίτιδα C, που μας αφορά όλους

Σημαντικά αποτελέσματα φαίνεται ότι έχει η ειδοποίηση για εξέταση για την ηπατίτιδα C που έχει ενταχθεί στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ πριν από τρεις μήνες και αφορά όσους έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945-1980.
      "Την 1η Φεβρουαρίου τέθηκε σε εφαρμογή ειδοποίηση με την καταχώρηση επίσκεψης στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση για anti-HCV έλεγχο σε όσους έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945-1980. Αυτή η ειδοποίηση φαίνεται ότι έχει σημαντικό αποτέλεσμα, όπως αυτό εκτιμάται από τον υπερδιπλασιασμό του εβδομαδιαίου αριθμού παραπεμπτικών που καταγράφονται στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Δυστυχώς, για διάφορους λόγους δεν υπάρχει επιτήρηση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων, αλλά η σημαντική αύξηση του αριθμού των εξετάσεων είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική".      
      Τα παραπάνω τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Παπαθεοδωρίδης, Καθηγητής Παθολογίας-Γαστρεντερολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Διευθυντής Πανεπιστημιακής Γαστρεντερολογικής Κλινικής, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών "Λαϊκό" και πρόεδρος της Επιτροπής Υλοποίησης και Παρακολούθησης Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την εξάλειψη της ηπατίτιδας C.      
      Πρόκειται για στοχευμένη προσπάθεια προαγωγής του γενικού προσυμπτωματικού ελέγχου για τη νόσο, η οποία εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την εκρίζωση των ιογενών ηπατιτίδων στην Ελλάδα. Στόχος είναι η μείωση της υποδιάγνωσης της ηπατίτιδας C, καθώς περίπου το 80% των ανθρώπων που ζουν με τη νόσο δεν το γνωρίζουν. Η ηπατίτιδα C αποκαλείται αθόρυβη νόσος, επειδή για πολλά χρόνια δεν παρουσιάζει συμπτώματα, και σύμφωνα με τους επιστήμονες η έλλειψη ενημέρωσης του κοινού την καθιστά σημαντικό πρόβλημα Δημόσιας Υγείας, και οι δράσεις στοχεύουν τόσο στην ανάδειξη της σημασίας της έγκαιρης διάγνωσης και της αναζήτησης αποτελεσματικής θεραπείας που εκριζώνει τον ιό, όσο και στους τρόπους μετάδοσης της.      
      Η εκρίζωση της ηπατίτιδας C μέχρι το 2030, αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, την οποία έχει δεσμευθεί ότι θα υλοποιήσει και η χώρα μας. Σε αυτό το πλαίσιο, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης θέτει ως βασικές ενέργειες, τη μείωση της υποδιάγνωσης μέσω ελέγχου του γενικού πληθυσμού και ειδικότερα όσων Ελλήνων έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1980, καθώς και όλων όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και τη θεραπεία των ασθενών με ηπατίτιδα C που οδηγεί στην εκρίζωση του ιού.      
      Oι βασικές ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου για την εξάλειψη της Ηπατίτιδας C, σύμφωνα με τα όσα λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαθεοδωριδη, είναι:      
      Καταγραφή δυναμικότητας Εξωτερικών Ηπατολογικών Ιατρείων στην Ελλάδα - Λίστα εξωτερικών ηπατολογικών ιατρείων δημόσιων νοσοκομείων (05/2018).      
      Λίστα εξωτερικών ηπατολογικών ιατρείων δημόσιων νοσοκομείων για ασθενείς με ηπατίτιδα C χωρίς ραντεβού (06/2018). Χαρτογράφηση δυνατότητας εκτέλεσης ελαστογραφίας ήπατος στην Ελλάδα (05/2018).      
      Κατάργηση κριτηρίων προτεραιότητας για πρόσβαση στα νέα αντιικά φάρμακα (12/9/2018).      
      Ειδοποίηση με την καταχώρηση επίσκεψης στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση για anti-HCV έλεγχο σε όσους έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945-1980 (1/2/2019)
      Επιπρόσθετα
      Έχει εγκριθεί από τον ΕΟΠΥΥ η πρόταση της Επιτροπής για απλούστευση του θεραπευτικού μητρώου της ηπατίτιδας C συμπεριλαμβανομένης της μη αναγκαίας ελαστογραφίας ήπατος για την πλειοψηφία των HCV θετικών ασθενών (λογικά θα εφαρμοσθεί πολύ σύντομα).
      Έχουν γίνει προχωρημένες προσπάθειες για αποζημίωση γονοτύπου του ιού της ηπατίτιδας C και της ελαστογραφίας ήπατος.
      Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαθεοδωρίδης, "δυστυχώς, δεν έχει εξασφαλιστεί κάποια χρηματοδότηση από το υπουργείο Υγείας, παρότι προβλέπεται στο Εθνικό Σχέδιο. Όλες οι παραπάνω ενέργειες είχαν μηδενικό άμεσο κόστος. Η πρώτη ενέργεια που έχει κάποιο κόστος αφορά τα σχέδια εξάλειψης της ηπατίτιδας C σε ειδικές ομάδες, όπως χρήστες ναρκωτικών ουσιών και φυλακισμένοι, τα οποία προς το παρόν δεν ξεκινούν γιατί δεν έχει εγκριθεί η δαπάνη για τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις τους".
      75.000 αδιάγνωστοι ασθενείς
      "Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περισσότεροι από 75.000 αδιάγνωστοι ασθενείς με ηπατίτιδα C, οι περισσότεροι από τους οποίους ανήκουν στο γενικό πληθυσμό. Η υποδιάγνωση και η πιθανή εξέλιξη αυτών των ασυμπτωματικών ασθενών σε κίρρωση και ίσως ηπατοκυτταρικό καρκίνο αναμένεται να επιβαρύνει σημαντικά το σύστημα υγείας της χώρας και να αυξήσει πολύ το κόστος αντιμετώπισης της ηπατίτιδας C στα επόμενα χρόνια", τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαθεοδωρίδης.      
      Σύμφωνα με τον ίδιο "έχει εκτιμηθεί το κόστος από τον έλεγχο του γενικού πληθυσμού, που είναι σχετικά μικρό, εφόσον ο έλεγχος γίνει σταδιακά (που έτσι γίνεται κατά κανόνα σε κάθε τέτοια ενέργεια) και εφαρμόζεται ο προβλεπόμενος αυτοέλεγχος του συστήματος για αποφυγή διπλοεξετάσεων. Το κόστος του ελέγχου του πληθυσμού αναμένεται να εξουδετερώνεται σε σημαντικό βαθμό από τη μείωση του μέσου κόστους της θεραπείας ανάλογα με τον αριθμό των θεραπευομένων ασθενών". 
      Η ηπατίτιδα C μπορεί να θεραπευθεί πλήρως
      "Οι σύγχρονες θεραπείες είναι πρακτικά για όλους τους ασθενείς ανεξαρτήτως σταδίου νόσου. Η ηπατίτιδα C μπορεί να θεραπευθεί πλήρως. Ειδικά οι ασθενείς που έχουν φθάσει στο στάδιο της κίρρωσης ωφελούνται από τη θεραπεία γιατί δεν παρουσιάζουν επιδείνωση της ηπατικής τους νόσου, αλλά ίσως παραμείνουν με κίρρωση ήπατος και διατηρούν σχετικά αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος για τον οποίο θα πρέπει να παραμένουν σε παρακολούθηση", υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής.
      Προσθέτει ότι τα στοιχεία για την Ελλάδα είναι "περιορισμένα, καθώς δεν είναι γνωστός ο αριθμός νέων λοιμώξεων, αλλά και νέων διαγνώσεων κάθε χρόνο. Τα τελευταία χρόνια θεραπεία λαμβάνουν περίπου 3000 ασθενείς το χρόνο, ενώ θα έπρεπε να θεραπεύονται περισσότεροι από 4500".
      Η Ηπατίτιδα C μας αφορά
      Σύμφωνα με τους ειδικούς, κύρια αιτία για τη μεγάλη έκταση του προβλήματος, τόσο στη χώρα μας, όσο και διεθνώς, είναι η απουσία σωστής ενημέρωσης της κοινής γνώμης για τους τρόπους μετάδοσης της νόσου. Ωστόσο, η Ηπατίτιδα C μπορεί να προσβάλει τον καθένα μας. Συγκεκριμένα, ο ιός της Ηπατίτιδας C μεταδίδεται κυρίως με την έκθεση σε μολυσμένο αίμα και συνήθως μέσω:
      -Χρήσης ενδοφλεβίων ναρκωτικών ουσιών.
      -Μετάγγισης αίματος ή παραγώγων του ή μεταμόσχευσης οργάνου πριν το 1992.
      -Χρήσης βελονών-συρίγγων ή οποιουδήποτε αντικειμένου-εργαλείου μπορεί να έχει έρθει σε επαφή με μολυσμένο αίμα.
      -Αιμοκάθαρσης.
      Η νόσος μπορεί επίσης να μεταδοθεί με μικρή πιθανότητα (λιγότερο από 5%) μέσω της σεξουαλικής επαφής, καθώς και κατά τον τοκετό, από τη μητέρα στο παιδί.

Που είναι υποχρεωτική η αλλαγή ΦΠΑ, από Δευτέρα

Εγκύκλιος με τα είδη διατροφής και τις παρεχόμενες υπηρεσίες εστίασης που μετατάσσονται  στον μειωμένο συντελεστή 13% από τον συντελεστή 24% εκδόθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Με βάση όσα αναφέρει, οι επιχειρήσεις πώλησης τροφίμων και παροχής υπηρεσιών εστίασης θα πρέπει να προσαρμόσουν τους τιμοκαταλόγους τους και τις φορολογικές ταμειακές μηχανές τους προκειμένου να προσαρμοστούν από τη Δευτέρα στο νέο καθεστώς του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ.
Μεταξύ άλλων:
– παραμένουν στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ 13% βασικά αγαθά όπως ψωμί, γάλα, κρέας ψάρια, ελαιόλαδο, τυριά, ζυμαρικά, άλευρα, δημητριακά, λαχανικά, ύδρευση, ζώντα ζώα, είδη για εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες
– παραμένουν στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6 %  τα φάρμακα και τα  βιβλία
– επεκτείνεται το πεδίο εφαρμογής του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ (13%), μεταξύ άλλων σε όλα τα είδη ζυμαρικών, ψωμιών, ψαριών και μαλακοστράκων, στον καφέ, το τσάι, τους χυμούς φρούτων και λαχανικών, στο αλάτι, ξύδι, διάφορα παρασκευάσματα διατροφής με βάση τα δημητριακά, τα αλεύρια, τα άμυλα, και τα παρασκευάσματα για σάλτσες, σούπες και ζωμούς.
– μετατάσσονται από τον μειωμένο συντελεστή (13%) στον υπερμειωμένο συντελεστή (6%) η παράδοση ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και θέρμανσης μέσω δικτύου (τηλεθέρμανση).

Τι θα ισχύσει από την ερχόμενη Δευτέρα
Σε ότι αφορά ειδικότερα τις υπηρεσίες από τη Δευτέρα θα ισχύουν τα ακόλουθα:
α) επεκτείνεται η εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13%, πέραν των υπηρεσιών που παρέχουν οι οίκοι ευγηρίας, και στις παροχές υπηρεσιών από οικοτροφεία, δομές για άτομα με ειδικές ανάγκες και δομές που παρέχουν κατάλυμα σε άτομα με νοητική υστέρηση, ψυχικές διαταραχές και χρήση ουσιών, που ενεργείται στο πλαίσιο κοινωνικής πρόνοιας, εφόσον δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της απαλλαγής των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας και ασφάλισης, καθώς και προστασίας παιδιών και νέων της περίπτωσης θ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 22 του Κώδικα ΦΠΑ.
Ως εκ τούτου, στην περίπτωση που πρόκειται για παροχή υπηρεσιών στο πλαίσιο κοινωνικής πρόνοιας από πρόσωπα με κερδοσκοπική δραστηριότητα ή από πρόσωπα με δραστηριότητα μη κερδοσκοπική που όμως είτε δεν αναγνωρίζονται από το κράτος ως φορείς παροχής υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας, είτε το είδος και η έκταση των υπηρεσιών τους είναι τέτοια που ενδεχόμενη απαλλαγή τους θα οδηγούσε σε στρέβλωση των όρων του ανταγωνισμού, επιβάλλεται ΦΠΑ με τον μειωμένο συντελεστή στις υπηρεσίες αυτές.
β) επανέρχεται η εστίαση στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, η εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων πλην των κέντρων διασκέδασης, με εξαίρεση τη διάθεση αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων.
Στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ υπάγεται η παροχή υπηρεσιών από τις αναφερόμενες στη διάταξη αυτή επιχειρήσεις εστίασης, πλην των κέντρων διασκέδασης, εφόσον πρόκειται για διάθεση έτοιμων προς άμεση επιτόπια κατανάλωση φαγητών, γευμάτων και γλυκών, ενώ παραμένουν στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ οι επιτόπιες καταναλώσεις αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, όπως αναψυκτικών και ενεργειακών ποτών, οι επιτόπιες καταναλώσεις χυμών, φυσικών ή τυποποιημένων, καθώς και οι επιτόπιες καταναλώσεις ροφημάτων, όπως είναι οι κάθε είδους καφέδες, το τσάι, το χαμομήλι, η βαλεριάνα και η σοκολάτα. Το νερό, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού ή τεχνητού μεταλλικού νερού, παραμένει στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ.
Ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ εφαρμόζεται και στις παραδόσεις γλυκών, γευμάτων και γενικά έτοιμου προς άμεση κατανάλωση φαγητού σε «πακέτο» (παραδόσεις αγαθών) από εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία ταβέρνες, οινομαγειρεία, ψητοπωλεία, ταχυφαγεία, πιτσαρίες, καφετέριες και συναφείς προς αυτές επιχειρήσεις, όπως καντίνες, κυλικεία, επιχειρήσεις παρασκευής και διανομής γευμάτων, σούπερ μάρκετ που παραδίδουν έτοιμα μαγειρεμένα φαγητά, επιχειρήσεις πώλησης αρτοποιημάτων, σάντουιτς, σαλατών και λοιπών παρόμοιων πρόχειρων γευμάτων ή σνακς, για λόγους ομοιόμορφης αντιμετώπισης και για την αποφυγή στρεβλώσεων του ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων εστίασης που διαθέτουν φαγητά ή και γλυκά για επιτόπια κατανάλωση και αυτών που τα παραδίδουν σε «πακέτο».
Έτσι στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ υπάγονται τα φαγητά, τα έτοιμα γεύματα και τα γλυκά, καθώς και το νερό, είτε καταναλώνονται επιτοπίως είτε παραδίδονται σε «πακέτο».
Όσον αφορά δε στα αλκοολούχα και μη ποτά, χυμούς και ροφήματα, οι επιτόπιες καταναλώσεις τους παραμένουν στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, καθώς και οι παραδόσεις τους σε «πακέτο», με εξαίρεση την παράδοση χυμών, τυποποιημένων και μη, οι οποίοι υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ. Ως εκ τούτου, οι επιχειρήσεις εστίασης θα πρέπει να χρεώνουν διακριτά τα είδη αυτά βάσει του συντελεστή ΦΠΑ στον οποίο υπάγονται.
Στην διάκριση αυτή ως προς την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ υπάγονται και οι υπηρεσίες εστίασης που παρέχονται από ξενοδοχεία και λοιπά τουριστικά καταλύματα στους ειδικούς χώρους εστίασης που διαθέτουν, καθώς και στα δωμάτια στο πλαίσιο υπηρεσιών εξυπηρέτησης δωματίου (room service), ενώ υπενθυμίζεται ότι οι καταναλώσεις του μίνι μπαρ που υπάρχει εντός των δωματίων συνιστούν παραδόσεις αγαθών και χρεώνονται με τον οικείο συντελεστή κάθε αγαθού.
Στην περίπτωση, δε, που οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις παρέχουν υπηρεσίες διαμονής και εστίασης ή και άλλες υπηρεσίες έναντι ενιαίας τιμής της οποίας ο διαχωρισμός στους επί μέρους συντελεστές δεν είναι εφικτός, λαμβανομένου υπόψη ότι από 20.05.2019 στο μειωμένο συντελεστή υπάγονται τόσο η διαμονή όσο και οι καταναλώσεις φαγητού κάθε είδους, γίνεται δεκτό η διάκριση ως προς την εφαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ να γίνεται ως εξής:
α. Διαμονή με πρωινό: η ενιαία τιμή υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, με το σκεπτικό ότι η κατανάλωση , ως είθισται, χυμών, καφέδων και ροφημάτων στο πρωινό, αποτελεί παροχή παρεπόμενη και αμελητέα σε σχέση με την κύρια παροχή πρωινού γεύματος και διαμονής που αντιπροσωπεύει η ενιαία τιμή.
β. Διαμονή με ημιδιατροφή (πρωινό και γεύμα): 10% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τη διάθεση αλκοολούχων και μη ποτών, χυμών και ροφημάτων.
γ. Διαμονή με πλήρη διατροφή (full bord – πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό γεύμα): 15% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τη διάθεση αλκοολούχων και μη ποτών, χυμών και ροφημάτων

Ελλάδα 2019: Οι αριθμοί της ντροπής

Του Γιώργου Φιντικάκη

Τριπλάσια ανεργία από τον μέσο όρο της Ευρώπης, διπλάσια τραπεζικά επιτόκια, 45% λιγότερες επενδύσεις, πρωταθλήτρια σε φόρους αλλά ουραγός στις κοινωνικές δαπάνες, σχεδόν τελευταίοι στον δείκτη γνώσεων και δεξιοτήτων, απώλεια πέντε θέσεων μόνο σε μια χρονιά στον δείκτη Doing Business και αποκλίσεις σχεδόν παντού.
Αυτή είναι η Ελλάδα της «υπεραπόδοσης», της οικονομίας που μπαίνει σε ενάρετο κύκλο, όπως λέει ο πρωθυπουργός, υποσχόμενος ακόμη θετικότερες ειδήσεις και προοπτικές για ακόμα περισσότερα μέτρα ελάφρυνσης στο τέλος του χρόνου.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη Τύπου του ΣΕΒ, οι αριθμοί της ελληνικής οικονομίας τρομάζουν και δείχνουν ότι έπειτα από τρία μνημόνια και εννιά μήνες από τη λήξη του τελευταίου τίποτα δεν δικαιολογεί την αισιοδοξία του κ. Τσίπρα ότι η χώρα αλλάζει επίπεδο.
Συγκρίνοντας τις ελληνικές επιδόσεις με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, διαπιστώνει κανείς πόσο απογοητευτικές αυτές είναι, γιατί η Ελλάδα δείχνει να μετατρέπεται σταδιακά σε ένα είδος «Πουέρτο Ρίκο» της Ευρώπης, καθώς όπως το νησί της Κεντρικής Αμερικής αποκλίνει συνεχώς από τις ΗΠΑ, παρ' ότι τμήμα τους, έτσι και εμείς απομακρυνόμαστε από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Σε όλους τους τομείς και κατατάξεις στην ΕΕ, η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις με στάσιμη ή και φθίνουσα πορεία, όπως δείχνουν οι δείκτες που συγκέντρωσε ο ΣΕΒ. 
Αναδεικνύουν όλα αυτά πόσο ανέτοιμη είναι η χώρα απέναντι στο νέο τοπίο που ξημερώνει, των ανατροπών και των νέων γεωπολιτικών ισορροπιών στην Ευρώπη και τον πλανήτη.
Ενδεικτικά η Ελλάδα παρουσιάζει σημαντική απόκλιση από την ΕΕ:
- Στους φόρους, όπου στις επιχειρήσεις έχουμε τον 2ο υψηλότερο συντελεστή μετά τη Γαλλία, στα καύσιμα είμαστε 3οι, και στα ακίνητα 4οι.
- Στην ανεργία που είναι σχεδόν τριπλάσια, ενώ των νέων ακόμα μεγαλύτερη.
- Στις γεννήσεις, καθώς ο δείκτης γονιμότητας το 2017 στην Ελλάδα ήταν στο 1,35 (με 42.267 γεννήσεις) έναντι 1,59 στην ΕΕ.
- Στα επιτόκια των ελληνικών τραπεζών που είναι διπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

- Στην καινοτομία, την Έρευνα και Ανάπτυξη (Ε&Α) και τις δαπάνες για την Παιδεία.
- Στην κατάταξη PISA για γνώσεις και δεξιότητες, όπου η χώρα μας είναι μεταξύ των ουραγών.
- Στην παροχή δημοσίων αγαθών, όπου παρ' ότι πρωταθλητές στους φόρους, ξοδεύουμε πολύ λιγότερα (5 ποσοστιαίες μονάδες) από το μέσο ευρωπαϊκό όρο, σε δαπάνες παιδείας, υγείας, άμυνας, τάξης και ασφάλειας, δικαστήρια, εφορίες, τελωνεία, συντήρηση υποδομών, δρόμων, κ.ο.κ.
- Στις επενδύσεις όπου υπολείπονται κατά 45% σε σχέση με την ΕΕ (στο 20,5% του μέσου ευρωπαϊκού ΑΕΠ, έναντι 11,1% στην Ελλάδα).
- Στο Global Competitiveness Index (CGI) 3 που δημοσίευσε το World Economic Forum (WEF), όπου η Ελλάδα το 2018 βρέθηκε στην 57η θέση του, όταν ο μέσος όρος της ΕΕ κατετάγη 32η.
- Στον δείκτη Doing Business (DB) της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπου το 2018 η χώρα μας κατετάγη 72η, χάνοντας 5 θέσεις σε σχέση με το 2017. Εντός ΕΕ, υπερτερεί μόνο έναντι της Μάλτας.
- Στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που ανέρχονται στο 45% του συνόλου, έναντι μόλις 3,4% στην ΕΕ.
- Στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπου καταλαμβάνουμε την 30η θέση ανάμεσα σε 56 χώρες που αξιολογήθηκαν.
- Στον σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών για την υιοθέτηση των δικτύων 5ης γενιάς (5G), όπου βρισκόμαστε στις τελευταίες θέσεις.
- Στον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) όπου κατείχαμε την 26η θέση στην ΕΕ-28 (2017).
- Στην ανακύκλωση, όπου συνεχίζουμε να πληρώνουμε μεγάλα πρόστιμα για τα απόβλητα που καταλήγουν σε ΧΑΔΑ (Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων).
- Στον Δείκτη Ελκυστικότητας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπου η Ελλάδα βρίσκεται στην 28η θέση, σύμφωνα με σχετική έκθεση της ΕΥ.
- Στους δείκτες βιώσιμης ανάπτυξης (SDGs).
- Στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, των οποίων η παραγωγικότητα βρίσκεται στο 50% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, και η προστιθέμενη αξία ανά επιχείρηση στο 30% της ΕΕ.
Σε μια Ευρώπη δηλαδή που ούτως ή άλλως δυσκολεύεται να ανταγωνιστεί τις υπόλοιπες οικονομικές υπερδυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ιαπωνία, η Ελλάδα υπολείπεται ακόμη περισσότερο των υπόλοιπων εταίρων της. Θα ήταν το λιγότερο παράλογο μια τέτοια χώρα να απαιτεί ισότιμη συμμετοχή σε κάθε συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης.
Τα προβλήματα στην Ελλάδα μπορεί να μην αυξάνονται, όπως κάποτε, αλλά και ταυτόχρονα δεν επιλύονται. Είναι κάτι σαν ένα τέλμα, όπως το Πουέρτο Ρίκο. Αν και τμήμα των ΗΠΑ, έχει μια καταρρέουσα οικονομία για περίπου μια δεκαετία, οι άνθρωποι μεταναστεύουν, μεταρρυθμιστικά προγράμματα εξαγγέλλονται, αλλά τίποτα στη πραγματικότητα δεν βελτιώνεται. Εξαρτάται από εμάς τους ίδιους να αποφασίσουμε ποια μοίρα θέλουμε, δεν είναι πράγματα αυτά που μπορούν να γίνουν από τις Βρυξέλλες ή το Λουξεμβούργο.

ΣΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ ,Αποστολοπούλου-Καλκαβούρα Βαρβάρα

Η Μεσσήνια υποψήφια ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής  Αποστολοπούλου-Καλκαβούρα Βαρβάρα επισκέπτεται αυτό το  Σαββατοκύριακο τη Μεσσηνία ακολουθώντας το παρακάτω πρόγραμμα:
 
Σάββατο ώρα 21.00 στην πλατεία των Γαραγαλιάνων
 
Κυριακή ώρα 10.00-12.00 συνάντηση με στελέχη  στο καφέ BISTROTECA Κεντρική πλατεία Καλαμάτας.
 
Βαρβάρα Αποστολοπούλου – Καλκαβούρα
 
Υποψήφια με το Κίνημα Αλλαγής στις Ευρωεκλογές του Μαΐου είναι η Βαρβάρα Αποστολοπούλου – Καλκαβούρα. (Ο πατέρας της είναι από την Τρίπολη και η μητέρα της από το Μυρσινοχώρι Μεσσηνίας).
Η Βαρβάρα (Βέρα) Αποστολοπούλου-Καλκαβούρα, ζει και εργάζεται στη Σουηδία από το 2012. 
Είναι Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ, κάτοχος M.Sc. στις Βιώσιμες Τεχνολογίες από το Royal Institute of Technology (KTH) της Στοκχόλμης και υποψήφια Διδάκτωρ (PhD Candidate) στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης
Μιλάει Αγγλικά, Σουηδικά και Γαλλικά.
Είναι παντρεμένη και έχει ένα γιο 10 μηνών

Αυτός είναι ο λόγος που μας παχαίνουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα

Τον λόγο για τον οποίο μας παχαίνουν τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα ανακάλυψαν Αμερικανοί επιστήμονες. 

Τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα μας κάνουν να τρώμε περισσότερο, με συνέπεια να αυξάνεται το σωματικό μας βάρος, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες.
Στην πρώτη μελέτη του είδους, ζήτησαν από ομάδα εθελοντών να καταγράφουν καθημερινά, επί ένα μήνα, κάθε μπουκιά φαγητό που έμπαινε στο στόμα τους.
Όπως διαπίστωσαν, όταν έτρωγαν υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα, κατανάλωναν 500 θερμίδες περισσότερες την ημέρα απ’ ό,τι όταν έτρωγαν μη-επεξεργασμένα τρόφιμα.
Τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι αυτά τα οποία έχουν αλλάξει σημαντικά από τη αρχική κατάστασή τους. Η αλλαγή οφείλεται στην επεξεργασία τους, αλλά και στο ότι προστίθενται σε αυτά αλάτι, ζάχαρη, λίπη, συντηρητικά, χημικά πρόσθετα ή/και χρωστικές.
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τρόφιμα όπως το λευκό ψωμί, οι καραμέλες, τα αναψυκτικά, οι πίτσες, τα πατατάκια, τα παγωτά, τα δημητριακά πρωινού με ζάχαρη, οι προτηγανισμένες πατάτες, οι κοτομπουκιές και άλλα έτοιμα τρόφιμα, σύμφωνα με τον οργανισμό Heart and Stroke του Καναδά.
Μελέτες έχουν δείξει ότι το τουλάχιστον 50% των ημερήσιων θερμίδων μας προέρχονται από υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα.
Η νέα μελέτη
Σύμφωνα με τα αμερικανικά Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (ΝΙΗ), τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να επηρεάζουν τις ορμόνες που ρυθμίζουν την πείνα. Αυτό έχει ως συνέπεια να μην μπορούμε να σταματήσουμε να τρώμε.
Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Cell Metabolism, συμμετείχαν 20 εθελοντές.
Οι εθελοντές είχαν ηλικία 30-33 ετών και όλοι ήσαν υπέρβαροι. Τις μισές μέρες του μήνα έτρωγαν υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα και τις υπόλοιπες μη επεξεργασμένες τροφές.
Στις υπερβολικά επεξεργασμένες τροφές που μπορούσαν να φάνε συμπεριλαμβάνονταν:
Ραβιόλια σε κονσέρβα
Κομπόστα ροδάκινο σε βαρύ σιρόπι
Λουκάνικα γαλοπούλας
Κατεψυγμένα μακαρόνια με τυρί
Κατεψυγμένο τηγανητό κοτόπουλο
Στα μη επεξεργασμένα τρόφιμα που μπορούσαν να φάνε συμπεριλαμβάνονταν:
Φρέσκα φρούτα
Σπιτικές τηγανίτες τριμμένης πατάτας (hash brown)
Φρέσκα αυγά scrambled
Ψητό στήθος κοτόπουλου
Κατεψυγμένα, αλλά μη-επεξεργασμένα λαχανικά
Οι εθελοντές μπορούσαν να τρώνε όσο ήθελαν, αλλά επειδή ζούσαν σε ένα ερευνητικό εργαστήριο, οι επιστήμονες κατέγραφαν λεπτομερώς ό,τι έτρωγαν.
«Μεγάλη έκπληξη»
Στη διάρκεια των 14 ημερών που κατανάλωναν τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα, κατανάλωναν κατά μέσον όρο 508 θερμίδες περισσότερες. Επιπλέον, πήραν 1 κιλό.
Και αυτό, παρότι δήλωσαν πως και τα δύο είδη γευμάτων ήταν πολύ γευστικά και χορταστικά.
«Ήταν μια μεγάλη έκπληξη για εμάς», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Kevin Hall, από το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Διαβήτη και Πεπτικών & Νεφρικών Νόσων (NIDDK).
«Τα γεύματά μας ήταν ειδικά σχεδιασμένα, ώστε να παρέχουν εφάμιλλες ποσότητες άλατος, ζάχαρης και λιπών. Τα συστατικά αυτά είναι που πιστεύουμε ότι προκαλούν αύξηση του σωματικού βάρους. Παρ’ όλα αυτά είδαμε στους εθελοντές μας σημαντική αύξηση στην πρόσληψη τροφής με τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα».
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όταν οι εθελοντές έτρωγαν τα μη-επεξεργασμένα τρόφιμα, αυξάνονταν τα επίπεδα μιας ορμόνης που «κόβει» την πείνα. Ταυτοχρόνως, μειώνονταν τα επίπεδα μιας άλλης (της γκρελίνης) που προκαλεί πείνα.
Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν πόσο μάταιο είναι να αφαιρεί κάποιος συγκεκριμένα συστατικά σε μια προσπάθεια να αδυνατίσει. «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν πως μπορεί κανείς να αποκομίσει μεγάλα οφέλη μειώνοντας τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα από τη διατροφή του», τόνισε ο Dr Hall.




iatropedia.gr

ΤΑ ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ !!! Μέλη εφορευτικών επιτροπών 94χρονη και 92χρονη!

Μία 94χρονη και μία 92χρονη κληρώθηκαν ως μέλη εφορευτικών επιτροπών σε γειτονικά χωριά της Καλαμπάκας!

Πρόκειται για πραγματικά ευτράπελα, και φυσικά δεν πρόκειται να δουν οι εκλογείς τις δύο υπέργηρες συνδημότισσές μας δίπλα από τις κάλπες, αφού ήδη μετά από τη διαδικασία της επίδοσης των κλήσεων έχουν εξαιρεθεί… για ευνόητους λόγους. 

tameteora,gr

Έντονα φαινόμενα αισχροκέρδειας σε ξενοδοχεία και σπίτια στη Μαδρίτη εν όψει του τελικού του Champions League

Επιθυμείτε να ταξιδέψετε στη Μαδρίτη για το Σαββατοκύριακο του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ και δεν έχει κλείσει δωμάτιο πολύ πολύ πιο πριν;
Μην το επιχειρήσετε!
Οι τιμές έχουν ξεφύγει εντελώς από τη λογική. Τόσο πολύ που αναγκάζουν τα ισπανικά ΜΜΕ να δημοσιεύουν σειρά από ρεπορτάζ τα οποία δίνουν πολλές λεπτομέρειες για τα ποσά που ζητούν όχι μόνο τα ξενοδοχείο και τα επαγγελματικά τουριστικά καταλύματα αλλά και οι ιδιώτες μέσω φυσικά της πλατφόρμας του Airbnb.
Ιδιοκτήτης διαμερίσματος που βρίσκεται πολύ κοντά στο στάδιο "Metropolitano" στο οποίο θα διεξαχθεί ο αγώνας της Λίβερπουλ με την Τότεναμ την 1η Ιουνίου για το "Ιερό Δισκοπότηρο" του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου έφτασε να ζητά... 12000 ευρώ για να νοικιάσει το σπίτι του!
Οι εφημερίδες αλλά κυρίως το διαδίκτυο έχουν γεμίσει με αγγελίες Μαδριλένων που παραχωρούν ακόμα και... σοφίτες σε ενδιαφερόμενους που όπως καταλαβαίνετε είναι πάρα πολλοί. Ακόμα όμως και οι σοφίτες είναι κάτι παραπάνω από ακριβές. Μία τέτοια σε περιοχή κοντά στο γήπεδο νοικιάζεται για 1450 ευρώ. Και με 30% προκαταβολή!
Από την πλευρά τους τα ξενοδοχεία ακολουθούν αυτό το τρελό "ράλι" των τιμών ανεβάζοντας τις χρεώσεις ακόμα και 2000% σε σχέση με το κανονικό. Τα πράγματα έχουν εκτραχυνθεί τόσο που ένα μικρό hostel στη Μαδρίτη που παραδοσιακά χρεώνει 15 ευρώ τη βραδιά, ανέβασε την τιμή για εκείνο το Σαββατοκύριακο στα 100 ευρώ! Και όμως, τα πιο πολλά δωμάτια είναι ήδη κλεισμένα. Και όχι μόνο από Αγγλους...

The Guardian - Μία παραλία της Μεσσηνίας στις καλύτερες της Ευρώπης !

 ΠΡΩΤΗ ΣΤΗΝ ΛΙΣΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΒΟΙΔΟΚΟΙΛΙΑ !

Πέντε ελληνικές παραλίες ανάμεσα στις καλύτερες 40 της Ευρώπης ανέδειξαν οι δημοσιογράφοι της Βρετανικής εφημερίδας The Guardian.
Από πέντε παραλίες ανάμεσα στις 40 καλύτερες της Γηραιάς Ηπείρου έχουν σύμφωνα με την ψηφοφορία και οι Πορτογαλία, Ιταλία, Γαλλία, Κροατία και Τουρκία, ενώ τέσσερις έχει η Ισπανία.

Όσον αφορά τις ελληνικές παραλίες, αυτές είναι:

1. Βοϊδοκοιλιά Μεσσηνία
«Συνήθως μία παραλία τόσο καλή καταστρέφεται από την ανάπτυξη. Ευτυχώς, η λιμνοθάλασσα αυτή, είναι τμήμα μίας προστατευόμενης περιοχής και η Βοϊδοκοιλιά μοιάζει πολύ να είναι η ίδια που ήταν, όταν αναφέρθηκε στην Οδύσσεια του Ομήρου. Είναι πραγματικά ένα από αυτά «τα τέλεια ημισέλινα της λευκής άμμου». Στα ελληνικά το όνομα της σημαίνει κοιλιά της αγελάδας. Εκτός από το υπέροχο κολύμπι στο υδάτινο καταφύγιο, υπάρχει μία σπηλιά, τα ερείπια ενός κάστρου πάνω από την παραλία και πολυάριθμα πουλιά στη λίμνη, ανάμεσα τους φλαμίνγκο», αναφέρει η Guadrian η οποία προτρέπει τους ταξιδιώτες να μείνουν στο Πετροχώρι.

2. Καλαδί Κύθηρα
«Τα Κύθηρα φαίνεται να έχουν αποφύγει την υπερανάπτυξη άλλων ελληνικών νησιών, εξαιτίας του γεγονότος ότι είναι λίγο περίπλοκο να φθάσεις εκεί (εσωτερική πτήση ή ταξίδι με πλοίο). Ορισμένοι μπορεί να υποστηρίξουν, ότι το Καλάμι είναι η καλύτερη παραλία του νησιού, αλλά το Καλαδί είναι το ίδιο ωραίο και δεν έχει την κατάβαση ενός γκρεμού 30 μέτρων, αν και υπάρχουν πολλά σκαλοπάτια. Η ανταμοιβή για τον επισκέπτη είναι τρεις τέλειοι όρμοι με βότσαλα, χωρίς πλήθος κόσμου, ακόμη και τον Αύγουστο και ανέγγιχτη από ταβέρνες και καντίνες», εξηγούν οι δημοσιογράφοι της Guardian προτείνοντας την περιοχή του Αβλέμονα ως την καλύτερη για διαμονή κοντά στην παραλία.

3. Παλαιοχώρι Μήλος
«Οι θεαματικοί λόφοι που σχηματίζουν το σκηνικό σε αυτή την παραλία, ποικίλουν σε απόχρωση από λευκό έως κίτρινο και ένα φλογερό κόκκινο και παράλληλα προσφέρουν καταφύγιο από τους ανέμους, οι οποίοι μπορεί να χαλάσουν πολλές παραλίες σε αυτή την περιοχή. Υπάρχουν αρκετά μπαρ και ταβέρνες με ξαπλώστρες προς ενοικίαση, αλλά και μία παραλία αρκετά μεγάλη, που τραβάει την προσοχή. Και σαν να μην ήταν αρκετό αυτό το σκηνικό, οι θερμές πηγές κάτω από τη θάλασσα παρέχουν ένα δωρεάν θερμαινόμενο σπα» αναφέρει η Guardian.

4. Super Paradise Μύκονος
«Οι άνθρωποι πάνε στις ελληνικές παραλίες για διάφορους λόγους και ένας απ’ αυτόυς είναι, για να κάνουν πάρτι. Ορισμένα μέρη στη Μύκονο είναι αφιερωμένα στον ηδονισμό και είναι πραγματικά ζοφερά, αλλά όχι η παραλία Super Paradise στην νότια ακτή. Η χρυσή άμμος, το καθαρό νερό και η ασταμάτητη μουσική και ο χορός, την κάνουν το καλύτερο μέρος του νησιού. Τα διάσημα κλαμπ του, που φιλοξενούν ολονύχτια πάρτι, προσελκύουν τους οπαδούς των πάρτι από ολόκληρο τον κόσμο» αναφέρει η Guardian, η οποία επισημαίνει, ότι το κόστος διαμονής στην Μύκονο είναι υπερβολικά υψηλό και συστήνει ως λύση το κάμπινγκ σε οργανωμένους χώρους.

5. Μπάλος Κρήτη
«Η Κρήτη έχει πολλές παραλίες παγκόσμιας κλάσης και κάποιες έχουν αρχίσει να υπερφορτώνονται με κόσμο (υπάρχουν φήμες ότι το διάσημο Ελαφονήσι μπορεί να αρχίσει να περιορίζει τους αριθμούς των επισκεπτών). Η άσπρη άμμος και τα γαλάζια νερά της παραλίας του Μπάλου, στην άκρη της χερσονήσου της Γραμβούσας στα βορειοδυτικά του νησιού, έχει κόσμο στη μέση της ημέρας, όταν φτάνουν εκεί τα πλοιάρια. Το μυστικό είναι να πάει κάποιος νωρίς και να μείνει μέχρι αργά. Αυτό ωστόσο είναι εύκολο να το λέει κανείς, παρά να το κάνει, καθώς για να φτάσεις εκεί απαιτείται οδήγηση 12 χλμ. σε χωματόδρομο και 1 χλμ. πεζοπορίας, αλλά η ανταμοβή σου είναι μεγαλύτερη από την προσπάθεια σου» αναφέρει η Guardian.

news.gr

ΦΩΤΟ - Topless γνωστό μοντέλο στο κόκκινο χαλί των Καννών

Ελάχιστα άφησε στη φαντασία ποζάροντας για τους φωτογράφους με άνεση και χάρη.
Ο λόγος για την Άνα Ρούμπικ, το μοντέλο από την Πολωνία, που κατέφθασε στο κόκκινο χαλί topless φορώντας ένα κοστούμι YSL και διακινδυνεύοντας ανά πάσα ώρα και στιγμή με στιλιστικό ατύχημα.
Πάντως, η 35χρονη δεν είναι άγνωστη στις προκλήσεις οπότε αυτή η εμφάνιση δεν ήταν κόντρα στα... καθιερωμένα της.
Η Ρούμπικ έγινε γνωστή στα 28 της όταν χρίστηκε το μοντέλο με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο, καθώς ήδη μετρούσε 59 εξώφυλλα σε έναν χρόνο και 43 συμμετοχές σε επιδείξεις μόδας.
Δείτε τις φωτογραφίες:


Εμφάνιση εκατομμυρίου της Μαντόνα στη EUROVISION

Και η Μαντόνα θα εμφανιστεί στον τελικό της EUROVISION, απόψε στο Τελ Αβίβ. Η διάσημη τραγουδίστρια και ο όμιλος παραγωγής του μουσικού διαγωνισμού τα «βρήκαν» και στα χρήματα και στον τρόπο εμφάνισης της ποπ τραγουδίστριας στο διάλλειμα (μέχρι να ψηφίσουν οι επιτροπές και το κοινό). Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή η εμφάνιση θα κοστίσει ένα εκατομμύριο δολάρια.
«Η παγκόσμια σούπερ σταρ Madonna θα παρουσιάσει το νέο της single «Future», με τον Quavo, στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision», ήταν το πρώτο μήνυμα από τους διοργανωτές.
Η Madonna βρίσκεται ήδη στο Τελ Αβίβ, κάνοντας όλες τις προετοιμασίες για την εμφάνισή της. Οι άνθρωποί της είχαν βάλει όρο να διαμορφωθούν δικές της τεχνικές λεπτομέρειες επί σκηνής (άλλο φωτισμό, άλλα σκηνικά κλπ). Κάτι που οι διοργανωτές αρχικά αρνήθηκαν, μέχρι που υπήρξαν αμοιβαίες υποχωρήσεις. 
H «βασίλισσα της ποπ» έφτασε πριν λίγες μέρες στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ με το ιδιωτικό τζετ του δισεκατομμυριούχου Sylvan Adams, (ήταν ο άνθρωπος που μεσολάβησε να γίνει αυτή η εμφάνιση), συνοδευόμενη από ένα μεγάλο επιτελείο. Τα βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, από την άφιξή της, δείχνουν την τραγουδίστρια να κατεβαίνει από το αεροσκάφος, και ένα τεράστιο κομβόι οχημάτων να τη συνοδεύει στο ξενοδοχείο. Φυσικά τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια, αλλά οι παπαράτσι κατάφεραν να την απαθανατίσουν μέσα στο όχημα.

ΥΠ.ΕΣ - Αναλυτικός οδηγός για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικες εκλογές

Χρήσιμες πληροφορίες για τους ψηφοφόρους των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών της 26ης Μαΐου και της 2ας Ιουνίου 2019, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών.

Α. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
1. Πότε και για ποιες εκλογές ψηφίζουμε;
Οι Ευρωεκλογές στην Ελλάδα διεξάγονται ταυτόχρονα με τον πρώτο γύρο των Περιφερειακών, Δημοτικών και Κοινοτικών Εκλογών την Κυριακή 26 Μαΐου 2019. Η ψηφοφορία διαρκεί από τις 7:00 το πρωί έως τις 7.00 το απόγευμα.
Ειδικά για τις Ευρωεκλογές, στα λοιπά κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο έδαφος των οποίων θα ψηφίσουν οι Έλληνες εκλογείς που διαμένουν μόνιμα ή βρίσκονται σε αυτά κατά την ημέρα των εκλογών, η ημέρα της ψηφοφορίας είναι το Σάββατο 25 Μαΐου 2019, από τις 7:00 το πρωί έως τις 7:00 το απόγευμα τοπική ώρα.
Την Κυριακή 26 Μαΐου 2019 ψηφίζουμε για:
Ευρωεκλογές
Περιφερειακές Εκλογές
Δημοτικές Εκλογές
Κοινοτικές Εκλογές
2. Η ψήφος είναι υποχρεωτική;
Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία είναι υποχρεωτική.
3. Ποιοι εξαιρούνται από την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος;
Από την υποχρεωτική άσκηση του εκλογικού δικαιώματος απαλλάσσονται νόμιμα οι κάτοικοι του εξωτερικού, όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους και μόνο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές όσοι διαμένουν την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν.
4. Πού μπορώ να ψηφίσω;
Οι ψηφοφόροι ψηφίζουν σε δύο γειτονικά τμήματα (π.χ. 123Α, 123Β)
Α Τμήμα: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Περιφέρεια, Β Τμήμα: Δήμος και Κοινότητα.
Έτσι,
Αποφεύγεται ο συνωστισμός σε ένα μεγάλο εκλογικό τμήμα
Οι πολίτες εξυπηρετούνται από 2 δικαστικούς αντιπροσώπους
Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι καταμετρούν μόνο 2 κάλπες
5. Πώς θα μάθω πού ψηφίζω;
Οι εκλογείς μπορούν να μάθουν πού ψηφίζουν:
Μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr
«Μάθε πού Ψηφίζεις»
Καλώντας στο Τηλεφωνικό Κέντρο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών και στον αριθμό 213 136 1500, από Δευτέρα έως Κυριακή, 09:00 έως 17:00.
Προσοχή: Για τη διευκόλυνση των εκλογέων, προτείνεται πρώτα η χρήση της διαδικτυακής εφαρμογής στο www.ypes.gr «Μάθε που ψηφίζεις» και μόνο στην περίπτωση που αντιμετωπίσουν δυσκολία να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με την υπηρεσία ενημέρωσης των πολιτών, ώστε να ενημερωθούν για το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν.
6. Τι να κάνω αν δεν βρίσκω το όνομά μου στους εκλογικούς καταλόγους;
Αν δεν βρείτε το όνομά σας, στους εκλογικούς καταλόγους απευθυνθείτε στο Δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είστε εγγεγραμμένοι, μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας.
7. Βρήκα το όνομά μου σε άλλο δήμο από αυτόν στον οποίο είμαι δημότης. Τι κάνω;
Οι εκλογικοί κατάλογοι για τις εκλογές του Μαΐου 2019 περιλαμβάνουν τις μεταβολές μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2019 και δεν επιδέχονται αλλαγές.
Ενδεχομένως το αίτημά σας για μεταδημότευση υποβλήθηκε μετά τις 28 Φεβρουαρίου 2019.
Για τις μελλοντικές εκλογές, απευθυνθείτε στο Δήμο σας, για να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία σας.
8. Ανακάλυψα ότι είμαι διπλοεγγεγραμμένος. Τι κάνω;
Είστε εγγεγραμμένος στα δημοτολόγια δύο ή περισσοτέρων δήμων. Για τις εκλογές του 2019, οφείλετε να ψηφίσετε στο δήμο της νόμιμης εγγραφής σας η οποία εξακριβώνεται κατόπιν επικοινωνίας σας με τους οικείους δήμους. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα σας καλέσει να υπογράψετε υπεύθυνη δήλωση ότι γνωρίζετε πως είστε διπλοεγγεγραμμένος και δεν ψηφίσατε ούτε και θα ψηφίσετε αλλού. Αυτές οι δηλώσεις θα συγκεντρωθούν στο Υπουργείο Εσωτερικών και θα διασταυρωθούν. Με αυτήν τη διαδικασία διασφαλίζεται το κύρος των εκλογών. Ας μην ξεχνάμε ότι η διπλοψηφία απαγορεύεται και τιμωρείται αυστηρά.
9. Είμαι Έλληνας πολίτης και στις εκλογές του Μαΐου 2019 θα βρίσκομαι εξωτερικό. Μπορώ να ψηφίσω από εκεί;
Για τις Ευρωεκλογές μπορείτε να ψηφίσετε στην Περιφέρεια της οικείας ελληνικής Προξενικής Αρχής σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον είχατε υποβάλει τη σχετική αίτηση μέχρι τις 5 Απριλίου 2019, ώστε να περιληφθείτε σε ειδικό εκλογικό κατάλογο Ελλήνων κατοίκων Ε.Ε. Ειδικά για τους Έλληνες που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο η αντίστοιχη ημερομηνία για τη υποβολή αίτησης ήταν η 10η Απριλίου 2019.
Οι Έλληνες πολίτες που διαμένουν ή θα βρίσκονται στο εξωτερικό την ημέρα της ψηφοφορίας και επιθυμούν να ψηφίσουν στις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές, μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο στην Ελλάδα.
10. Υπάρχουν διευκολύνσεις για ψηφοφόρους ΑμεΑ;
Οι ψηφοφόροι με αναπηρία ψηφίζουν κατ' απόλυτη προτεραιότητα. Εφόσον ζητηθεί, οι εφορευτικές επιτροπές υποχρεούνται να τους διευκολύνουν.
11. Σε ποια ηλικία αποκτάται το δικαίωμα της ψήφου;
Στην Ελλάδα, δικαίωμα ψήφου έχουν, για πρώτη φορά, όλοι όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών. 'Αρα για τις Εκλογές του 2019, μπορούν να ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί από 1/1/2002 μέχρι και 31/12/2002.
Φέτος ψηφίζουν για πρώτη φορά 536.920 νέοι ψηφοφόροι εκ των οποίων 106.760 πολίτες ηλικίας 17 ετών.
12. Με τι έγγραφα ψηφίζω; Τι κάνω αν έχω χάσει την αστυνομική μου ταυτότητα;
Μπορείτε να ψηφίσετε με την αστυνομική ταυτότητα, το διαβατήριό σας, την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσετε τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα. Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να προσκομίσουν έγκυρο αποδεικτικό ταυτότητας ή διαβατήριο.
13. Τι να κάνω αν τα στοιχεία μου στους εκλογικούς καταλόγους είναι διαφορετικά από αυτά της ταυτότητάς μου;
Εξαρτάται από τις διαφορές. Αν είναι ουσιώδεις, μπορεί να απαιτηθεί να προμηθευτείτε, από το δήμο σας, πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας. Καλό είναι να εφοδιαστείτε με αυτό έγκαιρα, για να αποφύγετε τις ταλαιπωρίες της τελευταίας στιγμής.
14. Είμαι ετεροδημότης. Ψηφίζω;
Οι ετεροδημότες εκλογείς στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές (πρώτη και δεύτερη Κυριακή) ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά και μόνο στην Περιφέρεια του Δήμου που είναι δημότες.
Για τις ευρωεκλογές οι ετεροδημότες ψηφίζουν αποκλειστικά και μόνο στον τόπο διαμονής τους, στους ειδικούς καταλόγους του Δήμου του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Σημειώνεται ότι ψηφίζουν μαζί με τους άλλους εκλογείς και δεν συστήνονται ειδικά τμήματα ετεροδημοτών.
Φέτος θα ψηφίσουν σε όλη την Επικράτεια 112.504 ετεροδημότες.
15. Πόσες ημέρες εκλογική άδεια δικαιούμαι, με βάση την χιλιομετρική απόσταση της περιοχής που ψηφίζω;
Όσοι εργάζονται 5 ημέρες δικαιούνται:
Αυτοί που θα μετακινηθούν από 200-400 χλμ, 1 εργάσιμη ημέρα
Αυτοί που θα μετακινηθούν από 401χλμ και άνω, 2 εργάσιμες ημέρες, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους
Όσοι εργάζονται 6 ημέρες δικαιούνται:
Αυτοί που θα μετακινηθούν από 100-200 χλμ, 1 εργάσιμη ημέρα
Αυτοί που θα μετακινηθούν από 201-400 χλμ, 2 εργάσιμες ημέρες
Αυτοί που θα μετακινηθούν από 401χλμ και άνω, 3 εργάσιμες ημέρες
Και για τις δύο παραπάνω περιπτώσεις, όσοι μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει πρόσβαση, ο αριθμός ημερών άδειας, θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις 3 εργάσιμες ημέρες.
16. Μπορώ να ψηφίσω ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου;
Είναι απαραίτητο να παραστείτε αυτοπροσώπως στο εκλογικό σας τμήμα.
Β. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
1. Πότε ψηφίζω;
Την Κυριακή 26 Μαΐου 2019 από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.
2. Πόσες εκλογικές περιφέρειες έχει η Ελλάδα για τις Ευρωεκλογές και πόσους Ευρωβουλευτές εκλέγει η Ελλάδα;
Για την εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ελληνική Επικράτεια αποτελεί μία ενιαία εκλογική περιφέρεια. Συνεπώς τα πολιτικά κόμματα έχουν καταρτίσει ενιαία ψηφοδέλτια ανά την επικράτεια.
Φέτος συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές 40 πολιτικά κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων.
Η Ελλάδα εκλέγει συνολικά 21 αντιπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατέχει δηλαδή 21 έδρες.
3. Βάζω σταυρούς στις Ευρωεκλογές κι αν ναι πόσους;
Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ τεσσάρων (4) κατά ανώτατο όριο υποψηφίων του συνδυασμού που θα επιλέξει.
4. Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου στις Ευρωεκλογές του 2019 στην Ελλάδα;
α. Δικαίωμα ψήφου για την εκλογή των Ελλήνων - μελών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν οι Έλληνες πολίτες που:
Συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος της εκλογής (μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2019). Σε αυτές τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί από 1.1.2002 μέχρι και 31.12.2002
Είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας και δεν έχουν στερηθεί του δικαιώματος του εκλέγειν.
β. Το εκλογικό δικαίωμα έχουν επίσης και οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που:
Διαμένουν στην Ελλάδα και συμπληρώνουν το 17 έτος της ηλικίας κατά το έτος της εκλογής (μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2019). Στις εκλογές του 2019 για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί από 1.1.2002 μέχρι και 31.12.2002.
Δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν στην Ελλάδα και στο κράτος μέλος καταγωγής τους.
Έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους δήμου του ελληνικού κράτους μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2019.
Φέτος έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους 22.812 πολίτες των λοιπών κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
5. Ποιο είναι το κατώτερο όριο για την είσοδο των πολιτικών κομμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;
Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων για να μπορέσουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή.
6. Πώς θα εκλεγούν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα;
Σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, όλες οι χώρες πρέπει να χρησιμοποιούν εκλογικά συστήματα που να εξασφαλίζουν αναλογική εκπροσώπηση, γεγονός που σημαίνει ότι ο αριθμός των εκλεγμένων μελών από κάθε κόμμα εξαρτάται από το ποσοστό των ψήφων που έλαβε το κόμμα. Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους τη δυνατότητα να πριμοδοτήσουν συγκεκριμένους υποψήφιους. Στα ψηφοδέλτια των κομμάτων ή συνδυασμών μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις (4) σταυροί προτίμησης. Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει έδρα.
7. Πώς θα μάθω ποιοι είναι υποψήφιοι;
Ο 'Αρειος Πάγος, ως αρμόδιο Δικαστήριο της Ελλάδας, ανακοίνωσε τους υποψήφιους κατά συνδυασμούς στις 12 Μαΐου 2019, δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές. Περισσότερες πληροφορίες www.areiospagos.gr.
8. Πού θα δω τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών;
Τα αποτελέσματα των εκλογών ανακοινώνονται ζωντανά στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (https://ekloges.ypes.gr), για κάθε τμήμα μετά την αποστολή τους, στο Υπουργείο, από τον Δικαστικό Αντιπρόσωπο την Κυριακή 26 Μαΐου 2019.
9. Ποια είναι τα επόμενα βήματα αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές;
Τις ημέρες αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, τα νέα μέλη του νέου Κοινοβουλίου εργάζονται για να σχηματίσουν πολιτικές ομάδες. Η πολιτική σύνθεση του νέου Κοινοβουλίου θα καταστήσει ενδεχομένως αναγκαία τη δημιουργία νέων συμμαχιών και την ανάδειξη νέων ομάδων. Στην πρώτη σύνοδο της ολομέλειας, το νέο Κοινοβούλιο θα εκλέξει τον νέο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το νέο Κοινοβούλιο θα εκλέξει στη συνέχεια τον νέο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αργότερα θα εξετάσει και θα εγκρίνει ολόκληρη την Επιτροπή.
Γ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2019 ψηφίζουμε:
για την ανάδειξη των περιφερειακών και δημοτικών αρχών
για την ανάδειξη περιφερειάρχη και μελών περιφερειακού συμβουλίου
για την ανάδειξη δημάρχου και μελών δημοτικού συμβουλίου
για την ανάδειξη των οργάνων διοίκησης των κοινοτήτων (συμβούλους κοινότητας για τις κοινότητες άνω των 300 κατοίκων ή προέδρων κοινοτήτων για τις κοινότητες έως 300 κατοίκων)
1. Πότε ψηφίζω;
Την Κυριακή 26 Μαΐου 2019, και αν χρειαστεί, και την Κυριακή 2 Ιουνίου 2019 (σε όσους Δήμους και Περιφέρειες δεν υπήρξε συνδυασμός που συγκέντρωσε το 50% συν 1 ψήφο), από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.
2. Πόσους σταυρούς προτίμησης σημειώνω;
Περιφερειακές Εκλογές:
Με το σταυρό προτίμησης ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του:
Προς έναν (1) υποψήφιο σύμβουλο στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται έως και 3 περιφερειακοί σύμβουλοι.
Προς έναν (1) ή δύο (2) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 4 έως και 7 περιφερειακοί σύμβουλοι.
Προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 8 έως και 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.
Προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) ή τέσσερις (4) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.
Δημοτικές Εκλογές:
Σε δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια: έως τρεις (3) σταυρούς προτίμησης
Σε δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες:
α. Όταν η εκλογική περιφέρεια έχει έως τρεις (3) έδρες: έναν (1) σταυρό προτίμησης
β. Όταν η εκλογική περιφέρεια έχει περισσότερες από τρεις (3) έδρες: έως τρεις (3) σταυρούς προτίμησης
και
έναν (1) σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από τις λοιπές εκλογικές περιφέρειες του δήμου
Σε κοινότητες άνω των 300 κατοίκων: έως δύο (2) σταυρούς προτίμησης
Σε κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων: έναν (1) σταυρό προτίμησης
Μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες για τη σταυροδοσία στην Περιφέρεια-Περιφερειακή Ενότητα και τον Δήμο-Δημοτική Ενότητα, καθώς και των Κοινοτήτων στην εφαρμογή του Υπουργείου Εσωτερικών ?https://ekloges-info.ypes.gr/ Επιλέξτε μια περιοχή πάνω στο χάρτη για να δείτε τις σχετικές εκλογικές πληροφορίες.
Επίσης, μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά από το Δήμο σας καθώς και από τις εφορευτικές επιτροπές κατά την ημέρα ψηφοφορίας μέσα στο εκλογικό τμήμα πριν την ψήφο σας.
3. Πόσες εκλογικές περιφέρειες έχουμε για τις περιφερειακές εκλογές και ποιες; Πόσοι σύμβουλοι εκλέγονται ανά περιφέρεια;
Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, και ειδικότερα στην διαδρομή «Εκλογές ? Δημοτικές & Περιφερειακές Εκλογές ? Εγκύκλιοι ? Εγκύκλιος 13/ Παραρτήματα Εγκυκλίου 13», στο Παράρτημα 1 αποτυπώνονται οι περιφερειακές ενότητες - εκλογικές περιφέρειες ανά περιφέρεια (σημειώνουμε ότι οι περιφερειακές ενότητες ταυτίζονται με τις εκλογικές περιφέρειες) και στο Παράρτημα 3 - Χάρτες αποτυπώνονται οι έδρες - αριθμός περιφερειακών συμβούλων ανά εκλογική περιφέρεια.
4. Πόσες εκλογικές περιφέρειες έχουμε για τις δημοτικές εκλογές και ποιες; Πόσοι σύμβουλοι εκλέγονται ανά δήμο;
Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, και ειδικότερα στη διαδρομή «Εκλογές ? Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές ? Εγκύκλιοι», έχει αναρτηθεί αρχείο excel με την ονομασία «Βάση δεδομένων δημοτικών εκλογών 2019», στο οποίο αποτυπώνονται οι δημοτικές ενότητες (εκλογικές περιφέρειες) ανά δήμο, οι κοινότητες και οι έδρες-αριθμός συμβούλων ανά εκλογική περιφέρεια.
5. Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές του 2019 στην Ελλάδα;
Δικαίωμα ψήφου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν:
α. Οι Έλληνες πολίτες που:
συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος της εκλογής, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι και 31 Δεκεμβρίου2002
είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας και δεν έχουν στερηθεί του δικαιώματος του εκλέγειν.
β. Οι πολίτες των λοιπών 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που:
διαμένουν στην Ελλάδα και συμπληρώνουν το 17οέτος της ηλικίας τους κατά το έτος της εκλογής, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2002. * δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν * έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους δήμου του ελληνικού κράτους μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2019.
6. Ποιοι είναι οι υποψήφιοι συνδυασμοί και οι υποψήφιοι στην περιφέρεια και τον δήμο μου; Που μπορώ να τους πληροφορηθώ;
Οι ψηφοφόροι δύνανται να ενημερωθούν σχετικά από τον οικείο Δήμο, ο οποίος εκδίδει, δημοσιεύει και αναρτά το πρόγραμμα εκλογής.
7. Πού θα μπορώ να δω τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών;
Τα αποτελέσματα των εκλογών ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (https://ekloges.ypes.gr/).
Υπενθυμίζεται ότι:
Δεν επιτρέπεται στα κόμματα και τους συνασπισμούς κομμάτων, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, να χορηγούν εισιτήρια για τη μετακίνηση των ετεροδημοτών ή να ναυλώνουν μεταφορικά μέσα.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι δικαστικοί, θρησκευτικοί και δημόσιοι λειτουργοί, όταν ασκούν τα καθήκοντά τους, οφείλουν να τηρούν τις αρχές της ουδετερότητας και της αμεροληψίας της Διοίκησης. Ως εκ τούτου, πρόσωπα που κατέχουν δημόσιο αξίωμα ή υπηρετούν σε θέσεις ευθύνης οφείλουν, ιδιαίτερα κατά την προεκλογική περίοδο, να απέχουν από δηλώσεις υποστήριξης υπέρ συγκεκριμένου κόμματος ή αποδοκιμασίας κόμματος, επικαλούμενοι τη δημόσια ιδιότητά τους.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου