8.6.19

Ανακαλύφθηκε παράξενη ραδιο-γέφυρα μήκους 10 εκατ. ετών φωτός

Ευρωπαίοι αστρονόμοι ανακάλυψαν μια τεράστια ζώνη ραδιο-εκπομπών, μήκους δέκα εκατομμυρίων ετών φωτός, η οποία σαν γέφυρα συνδέει δύο σμήνη γαλαξιών που αργά οδεύουν σε σύγκρουση μεταξύ τους. 
Το φαινόμενο αποδίδεται στην ύπαρξη ενός διαγαλαξιακού μαγνητικού πεδίου, η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται ένα τέτοιο φαινόμενο και σε τέτοια κλίμακα στο σύμπαν.
Η ανακάλυψη, η οποία έγινε με χρήση της διάταξης ραδιοτηλεσκοπίων LOFAR (Low-Frequency Array) με έδρα την Ολλανδία, που περιλαμβάνει 25.000 κεραίες διάσπαρτες σε 51 τοποθεσίες, παρουσιάστηκε στο περιοδικό "Science" από τους ερευνητές, με επικεφαλής την αστρονόμο Φεντερίκα Γκοβόνι του Εθνικού Ινστιτούτου Αστροφυσικής στο Κάλιαρι της Ιταλίας, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.
Το εν λόγω διαστημικό παρατηρητήριο, που ειδικεύεται στην ανίχνευση μεγάλων χαμηλής συχνότητας ραδιοκυμάτων, εντόπισε μια περίεργη ραδιο-γέφυρα ανάμεσα στα σμήνη γαλαξιών Abel 0399 και Abell 0401, τα οποία απέχουν περίπου δέκα εκατομμύρια έτη φωτός μεταξύ τους, αλλά πλησιάζουν συνεχώς, καθώς βρίσκονται σε φάση σταδιακής συγχώνευσης τους.
Οι αστρονόμοι ανέφεραν ότι η ραδιο-γέφυρα οφείλεται σε ηλεκτρόνια που έχουν επιταχυνθεί και κινούνται πολύ γρήγορα (η λεγόμενη ακτινοβολία συγχρότρου που γίνεται ορατή ως ραδιο-εκπομπές), το οποίο εκτείνεται από το ένα γαλαξιακό σμήνος μέχρι το άλλο. Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται ένα μαγνητικό πεδίο να απλώνεται τόσο πολύ ανάμεσα σε δύο σμήνη γαλαξιών και εγείρεται το ερώτημα αφενός κατά πόσο αυτό είναι κάτι σπάνιο ή κοινό στο σύμπαν και αφετέρου ποια είναι η πηγή της προέλευσης των ηλεκτρονίων.
Οι αστρονόμοι θα ψάξουν πλέον και για άλλες μεγάλες ραδιο-γέφυρες και μαγνητικά πεδία ανάμεσα σε γαλαξιακά σμήνη, αλλά δεν περιμένουν να βρουν πολλά πράγματα, έως ότου τεθεί σε λειτουργία το SKA (Square Kilometer Array), η μεγαλύτερη διάταξη τηλεσκοπίων στον κόσμο.
Τα σμήνη γαλαξιών περιέχουν δεκάδες ή εκατοντάδες γαλαξίες, τεράστιες ποσότητες καυτών αερίων και σκοτεινής ύλης. Είναι οι πιο μεγάλες βαρυτικές δομές στο σύμπαν και μεγαλώνουν σταδιακά έλκοντας κοντά τους και απορροφώντας μικρότερες δομές.

Η Μαρία Κορινθίου μαγειρεύει με τα εσώρουχα και βάζει «φωτιά» στο Instagram

Η Μαρία Κορινθίου είναι μία ιδιαίτερα εντυπωσιακή γυναίκα, που γνωρίζει πώς να ανεβάζει τη θερμοκρασία στα ύψη. 

Και σίγουρα με το τελευταίο «χτύπημα» στο Instagram αναστάτωσε τους followers που έχει, καθώς ποζάρει στην κουζίνα με τα εσώρουχα. 




Δείτε τη φωτογραφία 

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα:Η ζωή του διοικητή των Ταλιμπάν στην ... Κρήτη- Ζούσε ως αγρότης σε φάρμα για 3 χρόνια!


Ήρθε στην Ελλάδα το 2014 κι έμεινε για τρία χρόνια, τα περισσότερα εκ των οποίων δούλεψε σε μία αγροτική φάρμα στην Κρήτη, καλλιεργώντας λαχανικά και πηγαίνοντάς τα στις τοπικές αγορές. 

Τη διπλή ζωή ενός Ταλιμπάν, που έζησε τρία χρόνια στην Ελλάδα προσπαθώντας να ξεφύγει από τον πόλεμο, χωρίς επιτυχία, περιγράφει σε άρθρο της η εφημερίδα New York Times.
Στη μία του ζωή, αναφέρουν οι NYT, ο 25χρονος Ζάμπετ Καν (Zabet Khan) ήταν ένας κανονικός νέος με απολυτήριο Γυμνασίου, τέσσερα παιδιά και με μια ιδιαίτερη αδυναμία να βγάζει φωτογραφίες με το ροζ σέλφι στικ του.
Στην άλλη του ζωή, ήταν ο διοικητής Ζαρκάουι, ένα πολύπειρος Ταλιμπάν στο ανατολικό Αφγανιστάν με 10 χρόνια εμπειρίας από μάχες, σε έναν πόλεμο από τον οποίο δεν μπόρεσε να ξεφύγει. Ακόμα και όταν ήρθε στην Ελλάδα ψάχνοντας για δουλειά, ο πόλεμος τον τράβηξε πίσω στην πατρίδα του.
Ρήγμα στους Ταλιμπάν
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η ζωή του Ζάμπετ Καν ξεκίνησε με ένα όπλο, και ο θάνατός του, μετά από έκρηξη σε παντοπωλείο πέρυσι τον Αύγουστο, απέδειξε πόσο πολύπλοκη έχει γίνει η αφγανική ιστορία, την ώρα που οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται την έξοδό τους από τον μακρύ πόλεμο στο Αφγανιστάν.
Για πάνω από 18 χρόνια το κίνημα των Ταλιμπάν είναι αλληλένδετα συνδεδεμένο με τοπικές αντιπαλότητες, αιματηρές βεντέτες και μια ακμάζουσα μαύρη αγορά. Και μπορεί να έχει δημιουργηθεί ένα ρήγμα μεταξύ ορισμένων νέων μαχητών, όπως ο Ζάμπετ Καν, και της πιο δογματικής ηγεσίας των Ταλιμπάν.
Σημάδια αυτής της διαίρεσης διεφάνησαν πέρυσι, στη διάρκεια μίας κατάπαυσης του πυρός, όταν ορισμένοι μαχητές Ταλιμπάν διαφώνησαν ανοικτά με τους ηγέτες τους. Από τότε η αντάρτικη ηγεσία έχει αντισταθεί σε όλες τις εκκλήσεις των Αμερικανών διαπραγματευτών και των Αφγανών ηγετών για νέα κατάπαυση του πυρός, με κορυφαίους ηγέτες των ανταρτών να λένε κατ' ιδίαν ότι μια νέα εκεχειρία θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για το μοναδικό τους πλεονέκτημα σε μια πολεμική εξόρμηση: το μομέντουμ του πεδίου της μάχης.
Αυτός ακριβώς ο «εμφύλιος» οδήγησε στη δολοφονία του, όπως πιστεύει η οικογένειά του.
«Ο γιος μου σκοτώθηκε από τους Ταλιμπάν -από κανέναν άλλο πέρα από τους Ταλιμπάν», λέει ο πατέρας του 25χρονου Καν, Αρέφ Καν, 70 χρόνων. «Τον σκότωσαν γιατί σταμάτησε να εργάζεται μαζί τους».
Ο διοικητής Ζαρκάουι είχε προσπαθήσει τουλάχιστον δύο φορές να τερματίσει το αντάρτικό του -και να γίνει πάλι Ζάμπετ Καν. Ο μεγαλύτερος από τα τέσσερα αδέλφια, Ζάμπετ Καν, πήρε τα όπλα στην όγδοη τάξη, γύρω στο 2008. Ο αμερικανικός στρατός είχε κοντά εκεί έναν σταθμό, και κάθε φορά που οι στρατιώτες άφηναν τη βάση τους, οι μαχητές σαν τον Καν προσπαθούσαν να τους στήσουν ενέδρα.
Αλλά στη διάρκεια της ημέρας ο Καν σπάνια έχανε τα μαθήματά του στο τοπικό σχολείο, που ήταν μεν κρατικό, αλλά με χορηγίες διεθνείς. Οι συμμαθητές του αγνοούσαν το ένοπλο κομμάτι του μέχρι που έγινε διοικητής μονάδας όταν ήταν στη 10η ή στην 1η1 τάξη, παίρνοντας το στρατιωτικό όνομα «διοικητής Ζαρκάουι».
Η αποκάλυψη δεν ανησύχησε τους συμμαθητές του, είπε ένας από αυτούς, ο Σαγιάντ Τζαλάλ. «Το σχολείο ήταν κρατικό, αλλά η περιοχή ήταν των Ταλιμπάν και ο καθένας είχε έναν Ταλιμπάν στην οικογένειά του», είπε.
Η οικογένεια του Καν ζει στην Καμπούλ.
Οταν ο Καν αποφοίτησε, παντρεύτηκε και άρχισε να σκέφτεται πώς θα αλλάξει τη ζωή του. Το 2014, όταν οι Αμερικανοί άρχισαν να αποχωρούν από την περιοχή του Khogyani, σκέφτηκε ότι ο δικός του ρόλος στον πόλεμο είχε τελειώσει. Δίσταζε να χτυπήσει Αφγανούς στρατιώτες που αντικατέστησαν τους Αμερικανούς, κάτι που δεν άρεσε στους ηγέτες των Ταλιμπάν, όπως λένε συγγενείς και φίλοι του 25χρονου.
Στην Ελλάδα το 2014 ο διοικητής των Ταλιμπάν
Ετσι, ενώθηκε με το μεταναστευτικό καραβάνι προς την Ευρώπη, φτάνοντας στην Ελλάδα το 2014, όπου έμεινε για τρία χρόνια, τα περισσότερα εκ των οποίων δούλεψε σε μία αγροτική φάρμα στην Κρήτη, καλλιεργώντας λαχανικά και πηγαίνοντάς τα στις τοπικές αγορές. Η ελληνική οικογένεια για την οποία δούλευε του είχε δώσει το εύκολο όνομα Αλί.
Ο Καν, φοβούμενος την απέλαση, έμενε κυρίως στη φάρμα και στην κοντινή κωμόπολη. Αλλά κάποιες φορές πήγαινε στην Αθήνα για εξερεύνηση. Σε φωτογραφίες από εκείνη την εποχή, ο μαχητής Ταλιμπάν έμοιαζε σαν οποιοδήποτε νεαρό μετανάστη, με δέος για τον νέο κόσμο, με μικρό γενάκι και μαλλιά καρφάκια. Για ένα χωριατόπαιδο και Ταλιμπάν, έμοιαζε άνετος με τις γυναίκες, με τους αγκώνες του να ακουμπάνε απαλά στους ώμους τους στις φωτογραφίες.
Αλλά ο μακρύς πόλεμος πίσω στην πατρίδα συνεχιζόταν και τον τράβηξε πίσω. Οι φίλοι του τον πίεζαν να μείνει στην Ελλάδα, αλλά αυτός τούς έλεγε ότι είχε νοσταλγήσει τον τόπο του και δεν του άρεσε να κρύβεται από την αστυνομία. Ετσι, γρήγορα επέστρεψε στο αυτόματο τουφέκι του και στους περί τους είκοσι αντάρτες που διοικούσε έναντι 90 δολαρίων τον μήνα που τον πλήρωναν οι Ταλιμπάν με πακιστανικό χρήμα. Μεγάλωσε τα γένια του και τύλιξε τα σγουρά μαλλιά πίσω από τα αυτιά του.
Μετά τα ταξίδια του, όμως, είχε εξελιχθεί σε ένα περίεργο είδος αντάρτη, φανερά σε σύγκρουση με τον εαυτό του όσο και με τον εχθρό. Κάποιες φορές συνελάμβανε στρατιώτες ή αστυνομικούς, αλλά συχνά τους άφηνε ελεύθερους.
«Νόμιζε ότι ο δικός του πόλεμος είχε τελειώσει», δήλωσε ο ξάδερφός του Σιρίν Καν, αναφερόμενος στην αναχώρηση του Καν για την Ελλάδα το 2014. «Οταν ήρθε πίσω από την Ελλάδα, του είπαμε να μην ξανασηκώσει όπλο, αλλά είπε ότι δεν έχει επιλογή γιατί θα είχε προβλήματα διαφορετικά».
Η εκεχειρία που οδήγησε στον θάνατό του
Τα προβλήματα κορυφώθηκαν το περασμένο καλοκαίρι, όταν ήδη ήταν πάνω από έναν χρόνο πίσω στην πατρίδα του ο Καν. Κάτι σπάνιο συνέβη στον αιματηρό πόλεμο. Οι Ταλιμπάν και η αφγανική κυβέρνηση κήρυξαν τριήμερη εκεχειρία για το μουσουλμανικό φεστιβάλ Eid al-Fitr.
Τα ΜΜΕ γέμισαν με εικόνες ευτυχισμένων Ταλιμπάν και καθημερινών Αφγανών. Ανάμεσά τους και ο διοικητής Ζαρκάουι. «Αυτή είναι μία από τις καλύτερες στιγμές της ζωής μου», είχε πει σε συνέντευξή του στην αφγανική τηλεόραση, που έκανε τον γύρο του διαδικτύου. «Η κυβέρνηση μας μεταχειρίστηκε καλά. Σε κάθε σημείο ελέγχου μας δίνουν συγχαρητήρια για το φεστιβάλ και εμείς τους ανταποδίδουμε», είχε προσθέσει.
Ο τάφος του διοικητή Ζαρκάουι στο Khogyani του Αφγανιστάν.
Για πρώτη φορά στα εννέα χρόνια, όπως είχε πει, μπόρεσε να επισκεφτεί ένα φημισμένο μέρος στην Τζαλαλαμπάντ, όπου οι οικογένειες πήγαιναν για παγωτό. «Ηταν 1 μετά τα μεσάνυχτα όταν επιστρέφαμε προς την Τζαλαλαμπάντ», είπε ο νεαρός διοικητής. «Δεν κοιμήθηκα από την ευτυχία μου».
Αλλά είχε ξεπεράσει μια κόκκινη γραμμή. Η ηγεσία των Ταλιμπάν το είχε ξεκαθαρίσει: κανείς κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας δεν επιτρεπόταν να αφήσει το πόστο του για να πάει προς τις πόλεις. Σε αυτή την κρίσιμη φάση του πολέμου, οι ηγέτες των Ταλιμπάν ήθελαν να σιγουρευτούν ότι οι μαχητές τους δεν θα γίνονταν πιο μαλακοί από αυτά που θα μπορούσαν να δουν εκεί.
Ο διοικητής Ζαρκάουι γύρισε πίσω στους μαχητές του, αλλά συνέχισε να μιλάει για τις επιλογές του, για να επιστρέψει στην Ελλάδα, είπε ο ξάδερφός του. Μέσα σε λίγες εβδομάδες ήταν νεκρός.
Η ημέρα της δολοφονίας του διοικητή των Ταλιμπάν
Είχε κληθεί για να παραλάβει ένα πακέτο σε ένα παντοπωλείο. Ανατινάχθηκε μαζί με τον έφηβο παντοπώλη, ενώ ο πατέρας του είδε τη σκηνή από απέναντι, χωρίς να ξέρει ότι ήταν ο γιος του. Οταν το έμαθε, ένιωσε τη γη να υποχωρεί από τα πόδια του.
Φίλοι, συγγενείς, ακόμα και ένας διοικητής των Ταλιμπάν υπέθεσαν ότι η δολοφονία του Καν έγινε «εσωτερικά». Μάλιστα, ο Καν είχε λάβει απειλητικά τηλεφωνήματα από ηγέτες των Ταλιμπάν στο Πακιστάν, που του έλεγαν ότι «μπορεί να ήθελαν να τον συνετίσουν».

Αυτές οι τροφές μπορεί να εκραγούν αν τις βάλεις στο φούρνο μικροκυμάτων

Βαριέσαι να σοτάρεις τα λαχανικά για την ομελέτα σου και είπες να τα βάλεις για λίγο στο φούρνο μικροκυμάτων.
Πού είναι το κακό;
Κι όμως μπορεί άθελά σου να ξεκινήσεις μια μίνι φωτιά/έκρηξη μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων!
Ποιες τροφές δεν είναι ασφαλές να βάλεις στο φούρνο μικροκυμάτων:
-Ωμές πατάτες (εκτός εάν τις έχεις τρυπήσει προηγουμένως)
-Αβγά με το τσόφλι
-Ντομάτες
-Λεμόνια
-Μοσχολέμονα
-Κολοκύθα
-Μελιτζάνα
-Σταφύλια
Οι τροφές που μπορεί να προκαλέσουν σπίθες:
-Λαχανίδα
-Πιπεριές
-Κρεμμύδι
-Καρότα
-Φασολάκια
-Σπανάκι

Σύμφωνα με την Καναδική Υπηρεσία Επιθεώρησης Τροφίμων, μικρές «εκρήξεις» μπορεί να προκαλέσουν τροφές, που περιέχουν υψηλές ποσότητες μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του σιδήρου, του μαγνησίου και του σεληνίου. Συνήθως οι τροφές που εκρήγνυνται είναι στρογγυλές και έχουν φλούδα. Παλαιότερη έρευνα έχει δείξει πως αυτό συμβαίνει γιατί το εσωτερικό θερμαίνεται πρώτα, προκαλώντας συσσώρευση ατμού. Έτσι στη συνέχεια, η τροφή μπορεί να «εκραγεί». Καλό θα ήταν επίσης να προσέξεις και τα σκεύη, τα οποία βάζεις στο φούρνο μικροκυμάτων, καθώς πολλά, όπως τα αλουμινένια, δεν είναι ασφαλή.

Συναγερμός για την εξαφάνιση 15χρονης από την Καλαμάτα

Συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές για την εξαφάνιση της 15χρονης Μαριάμ από την Καλαμάτα.
Όπως αναφέρει το «Χαμόγελο του Παιδιού» στο δελτίο Τύπου: «Στις 7/6/2019, απογευματινές ώρες, εξαφανίστηκε από το σπίτι της, η Μαριάμ Τ. 15 ετών. Η Μαριάμ Τ. έχει ύψος 1,65 μ., ζυγίζει 73 κιλά, έχει μαύρα μαλλιά και καστανά μάτια. Φορούσε μαύρο κολάν, μαύρη μπλούζα και μαύρα παπούτσια».
Οποιοσδήποτε έχει κάποια πληροφορία, παρακαλείται να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με «Το Χαμόγελο του Παιδιού», όλο το 24ωρο, στην «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» καθώς και σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα της χώρας.

Ηρωικό σκυλάκι στην Καστοριά έσωσε τα αφεντικά του από φίδι

Νερό στο όνομα του σκύλου τους θα πρέπει να πίνουν οι ιδιοκτήτες ενός μικρού κατοικίδιου ράτσας Jack Russel, καθώς αποδείχθηκε ιδανικός για να τους προστατεύει ακόμη και σε εισβολές ερπετών στην αυλή του σπιτιού τους στην περιοχή Χλόη της Καστοριάς!
Το γενναίο σκυλάκι αντιλήφθηκε ένα μεγάλο φίδι που είχε τρυπώσει στην αυλή χωρίς να το πάρουν είδηση οι ένοικοι και ανέλαβε... υπηρεσία! Με συνεχή αγριεμένα γαβγίσματα, υποχρέωσε τον ανεπιθύμητο επισκέπτη να κουλουριαστεί, αλλά και την ιδιοκτήτρια του σπιτιού να βγει από αυτό για να δει γιατί γάβγιζε.
Η γυναίκα τρομοκρατήθηκε όταν αντίκρισε το αρκετά μεγάλο ερπετό και ειδοποίησε αμέσως την Πυροσβεστική. Σύμφωνα με το fouit.gr, ώσπου να φτάσουν οι πυροσβέστες και να πιάσουν το φίδι για να το μεταφέρουν στο φυσικό του περιβάλλον, ο δυναμικός σκυλάκος στεκόταν άφοβα δίπλα του ως... άγρυπνος φρουρός!

Είκοσι εκατ. ευρώ στους δήμους για καταφύγια αδέσποτων ζώων, μέσω του προγράμματος «ΦιλόΔημος ΙΙ»

Χρηματοδότηση για την κατασκευή καταφυγίων αδέσποτων ζώων ή για την αναβάθμιση ήδη υφιστάμενων χώρων εξασφαλίζουν οι δήμοι, μέσω νέας πρόσκλησης του προγράμματος «ΦιλόΔημος ΙΙ», με αρχικό προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ.
Η πρόσκληση ενεργοποιείται με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση και αφορά στη χρηματοδότηση των δήμων και των Νομικών Προσώπων αυτών για την «Κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και εξοπλισμό εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς». Στόχος είναι η αναβάθμιση των εν λόγω υφιστάμενων υποδομών, αλλά και η δημιουργία νέων, σύγχρονων, λειτουργικών, φιλικών στο περιβάλλον και προσβάσιμων στους πολίτες, δομών φιλοξενίας, όπως επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς.
«Με το Πρόγραμμα αυτό, οι δήμοι όλης της χώρας αποκτούν για πρώτη φορά σύγχρονες υποδομές για τη φιλοξενία και την προστασία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και πρακτικές, αλλά και όπως αρμόζει στις αξίες και τον πολιτισμό μας. Η ευζωία των μικρών μας φίλων συνιστά ηθικό καθήκον και κοινωνική επιταγή», δήλωσε σχετικά ο κ. Χαρίτσης.
Σύμφωνα με την πρόσκληση, η κατασκευή εγκατάστασης καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς συνίσταται στην εκ θεμελίων κατασκευή, στη διαμόρφωση και επισκευή υφιστάμενων δομών, καθώς και στην προσθήκη κτιριακών εγκαταστάσεων σε ήδη υφιστάμενη εγκατάσταση καταφυγίου. Αναφορικά με την επισκευή και συντήρηση των υφιστάμενων καταφυγίων των δήμων, ενδεικτικά μπορούν να πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην αναβάθμιση, ήτοι αντικατάσταση σκεπής και δαπέδων, ενίσχυση της μόνωσης των κτιρίων, ώστε να διασφαλίζεται η προστασία από τις ακραίες καιρικές συνθήκες, η κατασκευή ιατρείου μικρών ζώων, η τοποθέτηση αυτόματων ταϊστρών και ποτίστρων, ο εξοπλισμός παρασκευής τροφής και καθαρισμού σκευών και χώρων, η επέκταση του καταφυγίου με επισκευή υφιστάμενων εγκαταστάσεων, η βελτίωση χώρου παρασκευής και αποθήκευσης τροφής, η διαμόρφωση κατάλληλου χώρου για απομόνωση των ζώων (σε περίπτωση λοιμωδών νοσημάτων), η κατασκευή κατάλληλων υποδομών αποχέτευσης και  παροχέτευσης των όμβριων υδάτων της εγκατάστασης του καταφυγίου κ.ά.
Το πρόγραμμα υλοποιείται έως την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Προσπάθειες να μειωθεί ο πληθυσμός των λαγοκέφαλων από το ΕΛΚΕΘΕ


Προσπάθεια να μειώσουν τον πληθυσμό των λαγοκέφαλων στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης και όχι μόνο, κάνουν οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. σε μια περίοδο που ο πληθυσμός των συγκεκριμένων ψαριών έχει αυξηθεί στο Νότιο Αιγαίο, την Κρήτη και τα Νότια Δωδεκάνησα. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Νότα Περιστεράκη Βιολόγος Ιχθυολόγος του Ινστιτούτου Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων ΕΛΚΕΘΕ αυτό το διάστημα υποβάλλεται ο σχετικός φάκελος για ένταξη σε πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, προκειμένου να υπάρξει μια ουσιαστική προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος που δημιουργεί ο μεγάλος πληθυσμός των λαγοκέφαλων.
«Είναι μια καινοτόμα πρόταση που ελπίζουμε ότι αν θα πάει καλά, θα βοηθήσει ώστε να μπορέσουμε και να μελετήσουμε τα στοιχεία που αφορούν το λαγοκέφαλο σε συνδυασμό με τον περιορισμό του πληθυσμού αλλά και την πιθανή αξιοποίησή του» τόνισε η κ. Περιστεράκη, η οποία διευκρίνισε ότι το συγκεκριμένο είδος, αυτή την περίοδο, βρίσκεται σε περίοδο αναπαραγωγής και δείχνει ότι έχει μεγαλύτερη ανάγκη από τροφή, κάτι που το κάνει όχι πιο επιθετικό αλλά πιο επίμονο να εντοπίσει την τροφή του.
«Αυτή η περίοδος όπως έχουμε εντοπίσει, είναι περίοδος αναπαραγωγής του ψαριού και παρατηρούμε ότι πλησιάζει, περισσότερο, σε κάποιες ακτές, πιθανόν για αναπαραγωγικούς λόγους και επίσης επειδή τρώει περισσότερο. Επιτίθεται, θα μπορούσαμε να πούμε, περισσότερο, τρώει αλιεύματα, ακόμη και κομμάτια από αλιευτικά εργαλεία αφού βρίσκουμε στα στομάχια τους αγκίστρια, δίχτυα κλπ» εξήγησε η κ. Περιστεράκη που δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε ένα πρόσφατο περιστατικό επίθεσης σε άνθρωπο στα Δωδεκάνησα, από λαγοκέφαλο.
«Ενημερωθήκαμε για το περιστατικό και αυτό που προκύπτει είναι ότι ο άνθρωπος αυτός κουνούσε το δάχτυλό του κάτω από το νερό και το ψάρι μάλλον το πέρασε για τροφή. Όπως και να έχει, χρειάζεται προσοχή και επειδή αυτά τα ψάρια είναι τοξικά, θα πρέπει να αποφεύγεται η επαφή μαζί τους ακόμη και επιδερμικά. Μπορεί το συγκεκριμένο περιστατικό να μην ήταν ευτυχώς πολύ σοβαρό, όμως να επισημάνουμε ότι αυτό το είδος ψαριού, που επαναλαμβάνουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν τρώγεται, μπορεί να αφαιρέσει και κομμάτι από άνθρωπο. Συνετό οπότε είναι να το αποφεύγουν οι λουόμενοι όταν το βλέπουν στις ακτές, να μην το πλησιάζουν, και να μην το ταΐζουν. Προς αυτή την κατεύθυνση, εκδόθηκε και δελτίο τύπου προκειμένου να αντιληφθούν όλοι, την επικινδυνότητα».
Στις θάλασσες της Κρήτης όπως εξήγησε η κ. Περιστεράκη, πλέον ο πληθυσμός των λαγοκέφαλων είναι μεγάλος και έχει εξαπλωθεί σε όλες τις περιοχές.

Η ιστορία του αθάνατου νερού της Στύγας στην αρχαιότητα

Το νερό, πηγή και σύµβολο ζωής, έγινε από τα πανάρχαια χρόνια αντικείµενο λατρείας όλων των πρωτόγονων λαών.
Όποιες και αν είναι οι πολιτισµικές τους δοµές, το νερό αποτελεί αστείρευτη πηγή δύναµης και ζωής: καθαρίζει, θεραπεύει, ανανεώνει και διασφαλίζει την αθανασία. Η αθανασία και η αιώνια ζωή ήταν το μεγάλο όνειρο του ανθρώπου από τους αρχαίους χρόνους, η λαχτάρα του αυτή τον έκανε να ψάχνει αλλά και να συνεχίζει μέχρι σήμερα να ερευνά για το ελιξίριο της αθανασίας.
Για τους αρχαίους Έλληνες το πιο ονομαστό ελιξίριο ήταν τα νερά της Στυγός. Αλλά και το νερό που δίνανε όρκο οι θεοί.
Η Στύγα ήταν µια φοβερή θεότητα, η μεγαλύτερη κόρη του Ουρανού και της Τηθύος, που έμενε στα τάρταρα, στην παγωνιά, απομονωμένη από τους άλλους θεούς που δεν τη συμπαθούσαν. Από τα Τάρταρα που πίστευαν ότι εκεί ήταν και οι πύλες του Άδη, πηγάζει ο ποταμός Κράθης, στο όρος Χελμός της Αχαΐας.
Τα ύδατα της Στυγός συνδέθηκαν με θεολογικές και φιλοσοφικές ιδέες, όπως αυτές από τα Ελευσίνια Μυστήρια και τις Ορφικές δοξασίες για τη μετενσάρκωση. Η δύναμη και η θερμοκρασία του νερού ήταν τέτοια που λέγανε ότι, το γυαλί, οι κρύσταλλοι, τα πήλινα αγγεία έσπαζαν μόλις βυθίζονταν σ’ αυτό, αλλοιώνονταν τα μέταλλα ακόμη και ο άργυρος και ο χρυσός, και το κεχριμπάρι, μόνον οι οπλές των αλόγων που δεν είχαν πέταλα άντεχαν, γι’ αυτό οι θεοί το έπιναν μέσα σε κύπελλα φτιαγμένα από οπλή αλόγου.
Η Ψυχή ψάχνοντας να βρει το ταίρι της, τον Έρωτα, υποχρεώθηκε από την Αφροδίτη να κουβαλήσει νερό από τη Στύγα. Στα νερά αυτά «βάφτισε» τον Αχιλλέα η μητέρα του η Θέτις και έγινε άτρωτος και αθάνατος, εκτός από την φτέρνα του που δεν βράχηκε η «Αχίλλειος πτέρνα» και τον βρήκε εκεί το θανατηφόρο βέλος του Πάρη στην Τροία.
Τα νερά της Στυγός, ανάβλυζαν από την ιερή πηγή της. Το ένα δέκατο από αυτά τα νερά ήταν προορισμένο για τον όρκο των θεών » Τα άλλα εννιά φιδώνουν ολόγυρα στη γη και ύστερα, χύνονται στη θάλασσα σχηματίζοντας ρουφήχτρες, και το νερό που πέφτει από το βράχο είναι για τιμωρία των θεών».
Ο Δίας όρισε να δίνονται στα δικά της νερά οι πιο φοβεροί όρκοι των θεών και των ανθρώπων. Κάθε φορά που κάποιοι θεοί κατηγορούνταν για ψευτιά, ο Δίας έστελνε την Ίριδα να φέρει νερό από τη µυστηριώδη αυτή πηγή. Πάνω από το νερό οι κατηγορούµενοι τρέµοντας ορκίζονταν.
Οι επίορκοι θεοί τιµωρούνταν µε πολύ βαριές ποινές. Για ένα χρόνο έµεναν άφωνοι και µαραζωµένοι, χωρίς αµβροσία και νέκταρ. Επιπλέον, για άλλα εννέα χρόνια αποµονώνονταν από τους άλλους θεούς και έχαναν τα προνόµιά τους, εκτός από την αθανασία τους. Φρικτές τιµωρίες επίσης περίµεναν και τους θνητούς που θα παρέβαιναν τον όρκο τους στα νερά της Στύγας.
Ο Όμηρος παρουσιάζει την Ήρα να λέει «μάρτυράς μου η γη κι ο πλατύς ουρανός που απλώνεται πάνω από τα κεφάλια σας και η Στύγα που τα νερά της κυλούν από ψηλά μέσα στη γη». Ο Ησίοδος την περιγράφει ως «πρωτότοκη κόρη του Ωκεανού με τη γοργή φυρονεριά, τη μισητή από τους αθάνατους, την τρομερή τη Στύγα». Όταν κάποιος θεός έπρεπε να αποδειχθεί ότι έλεγε ψέματα ή αλήθεια, τότε έπρεπε να πιει νερό το Στύγιον ύδωρ.
Έστελνε ο Δίας την Ίριδα στην Στύγα να φέρει νερό σε ένα σταμνί, από οπλή του μεγαλύτερου αλόγου. Έλεγαν πως κανένα ζωντανό ον δεν επρόκειτο να ζήσει εάν έπινε από το νερό αυτό.
Κατά τον Παυσανία ο Μέγας Αλέξανδρος δηλητηριάστηκε από το Στύγιο Ύδωρ, αφού το ήπιε, ενώ οι αδερφές του, λούστηκαν με αυτό το νερό και έγιναν αθάνατες.


ΠΗΓΗ

ΝΕΚΡΟ ΤΟΠΙΟ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ! Χιλιάδες πλατάνια νεκρώνουν στις όχθες Καλαμά και Αχέροντα

Αφανίζονται τα πλατάνια του Καλαμά, που έχει γίνει νεκρό τοπίο, αφού η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους είναι ασταμάτητη

H έκφραση «χαιρέτα μου τον πλάτανο», από μεταφορική, γίνεται κυριολεκτική στη συγκεκριμένη περίπτωση. Τεράστια πλατανοδάση με χιλιάδες πλατάνια στις όχθες του Καλαμά, αλλά και του Αχέροντα έχουν νεκρώσει, ενώ το κόψιμο των «άρρωστων» από την ασθένεια δέντρων οδηγεί σε διασπορά της ασθένειας και στην επιμόλυνση και άλλων πλατάνων. 
Ο δρ. δασολόγος-φυτοπαθολόγος Παναγιώτης Τσόπελας, τονίζει ότι ο καταστροφικός μύκητας, που έχει «αποδεκατίσει» χιλιάδες πλατάνια σε ολόκληρη την Ήπειρο ήρθε από το εξωτερικό και εμφανίστηκε στη χώρα μας για πρώτη φορά το 2003 στην Πελοπόννησο και στην συνέχεια στην Ήπειρο.
Ο κ. Τσόπελας υπογραμμίζει ότι ο αποτελεσματικότερος τρόπος αντιμετώπισης της ασθένειας είναι η πρόληψη (αφού η ασθένεια μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά αν διαπιστωθεί στα πρώτα στάδια προσβολής).
Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την υλοτομία ή κλάδευση των δέντρων θα πρέπει να απολυμαίνονται πριν από τη χρήση. Επίσης τα εκσκαπτικά μηχανήματα που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ή έχουν χρησιμοποιηθεί σε περιοχές με πλατάνια θα πρέπει να απολυμαίνονται. Πως εκδηλώνεται Η ασθένεια στην αρχή συνήθως εκδηλώνεται με την εμφάνιση αραιού, χλωρωτικού φυλλώματος και συμπτωμάτων μικροφυλλίας σε έναν ή περισσότερους κλάδους και στη συνέχεια επεκτείνεται σε ένα μεγάλο τμήμα της κόμης. Πολύ συχνά παρατηρείται μάρανση των φύλλων και στη ξήρανση του και νέκρωση ορισμένων κλάδων.
Τα φύλλα κιτρινίζουν πρόωρα και μαραίνονται και έτσι μπορούν να διακριθούν από τα γειτονικά τους υγιή. Τα συμπτώματα αυτά παρατηρούνται συνήθως την άνοιξη και το καλοκαίρι, που οι ανάγκες του φυτού σε νερό είναι αυξημένες και η θερμοκρασία υψηλή. Σε αρκετές περιπτώσεις την άνοιξη, ένας κλάδος ή ολόκληρο το δένδρο μπορεί να μην αναβλαστήσει καθόλου, ή οι νέοι βλαστοί ξαφνικά μαραίνονται και νεκρώνονται λίγο μετά την έκπτυξη των οφθαλμών.
Στους κλάδους και τον κορμό των προσβεβλημένων δένδρων παρατηρείται νέκρωση του φλοιού και δημιουργία ελκών. Ωστόσο, σε δένδρα με τραχύ φλοιό τα έλκη είναι δυσδιάκριτα και μόνο μετά από την αποκόλληση του φλοιού στο σημείο του έλκους καθίσταται εμφανής η νέκρωση στο εσωτερικό του φλοιού και στο σομφό ξύλο. Στο τμήμα του κορμού ή του κλάδου που δεν έχει νεκρωθεί, μετά την αφαίρεση του φλοιού παρατηρούνται στο σομφό ξύλο επιμήκεις λωρίδες, χρώματος κυανόμαυρου, οι οποίες έχουν σχήμα ελλειπτικό έως φλογοειδές.


proinoslogos.gr

Το απόλυτο καθαριστικό για όλα που μπορείς να φτιάξεις στο σπίτι

Το ξέρουμε πια όλοι καλά πως τα πλέον κοινά πράγματα που έχουμε στα ντουλάπια μας, όπως η μαγειρική σόδα, το ξίδι, το λεμόνι, η οδοντόκρεμα κ.ά. είναι αποτελεσματικότατα καθαριστικά και πάμφθηνα μάλιστα.
Ήρθε η ώρα λοιπόν να τα δοκιμάσετε ή να τα έχετε τουλάχιστον ως λύση ανάγκης όταν ξεμένετε από το αγαπημένο σας καθαριστικό σκεύασμα.
Και μιλώντας για καθαριστικό γενικής χρήσης, ιδανικό για κάθε σχεδόν επιφάνεια που χρειάζεται ένα γρήγορο φρεσκάρισμα (και ειδικά πάγκοι κουζίνας, ηλεκτρικές συσκευές και το εσωτερικό τους), δύσκολα θα βρεις καλύτερο προϊόν από τη μαγειρική σόδα.
Τη σπιτική συνταγή μάς δίνει το Good Housekeeping Institute της Νέας Υόρκης, το γνωστότερο και πιο δραστήριο ινστιτούτο καταναλωτή των ΗΠΑ που ελέγχει και αξιολογεί χιλιάδες προϊόντα κάθε χρόνο.
Αναμείξτε λοιπόν 4 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα σε 900 γραμμάρια ζεστού νερού και καθαρίστε τις επιφάνειες με ένα σφουγγάρι. «Είναι ένα καταπληκτικό αποσμητικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γυαλίσει νεροχύτες από ανοξείδωτο ατσάλι και ηλεκτρικές συσκευές», λέει χαρακτηριστικά η διευθύντρια του Cleaning Lab του Good Housekeeping Institute, Carolyn Forte.

ΜΥΛΟΣ ....ΦΠΑ 24% σε τζατζίκι, τυροκαυτερή, τσίχλες και.. κόλλυβα!

Πλήθος παραδειγμάτων για τα τρόφιμα που παραμένουν στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ εμπεριέχει εγκύκλιος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που δόθηκε χθες Παρασκευή 7 Ιουνίου στη δημοσιότητα.
Η εγκύκλιος παρέχει πρόσθετες διευκρινίσεις για τα προϊόντα και τα παρασκευάσματα που θα εξακολουθήσουν να επιβαρύνονται με συντελεστή ΦΠΑ 24%.
Σε αυτά περιλαμβάνονται τα εξής:
Τα παρασκευάσματα που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν, είτε απευθείας ως έχουν [π.χ. τζατζίκι, τυροκαυτερή, ταραμοσαλάτα, ρώσικη σαλάτα, μελιτζανοσαλάτα, απομιμήσεις τυριών που περιέχουν αποκλειστικά φυτικά λιπαρά, μείγματα τυριών και φυτικών λιπαρών, απομιμήσεις βουτύρου με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά γάλακτος (π.χ. λιπαρές ύλες για επάλειψη που περιέχουν λιπαρές ουσίες άλλες από αυτές που προέρχονται από το γάλα ή ύλες των οποίων η περιεκτικότητα σε λιπαρές ουσίες γάλακτος είναι κατώτερη του 39% κατά βάρος), γεύματα έτοιμα προς κατανάλωση σε συσκευασία για τη λιανική πώληση (π.χ. μουσακάς, παστίτσιο κ.λπ.), κόλλυβα και παρόμοια προϊόντα] είτε κατόπιν επεξεργασίας (όπως το ψήσιμο, η διάλυση ή το βράσιμο στο νερό ή στο γάλα κ.λπ.), για τη διατροφή του ανθρώπου.
Τα παρασκευάσματα που αποτελούνται πλήρως ή μερικώς από προϊόντα διατροφής, τα οποία χρησιμοποιούνται στην παρασκευή ποτών ή παρασκευασμάτων διατροφής για τη διατροφή του ανθρώπου. Η κλάση περιλαμβάνει παρασκευάσματα που αποτελούνται από μίγματα χημικών ουσιών (οργανικά οξέα, άλατα ασβεστίου κ.λπ.) με προϊόντα διατροφής (αλεύρι, ζάχαρη, γάλα σε σκόνη κ.λπ.), τα οποία προορίζονται να ενσωματωθούν σε παρασκευάσματα διατροφής, είτε ως συστατικά αυτών είτε για τη βελτίωση ορισμένων από τα χαρακτηριστικά τους (εμφάνιση, διατήρηση ποιότητας κ.λπ.)
Οι σκόνες για την παρασκευή πουτίγκας, ζελέ, παγωτών και παρόμοιων παρασκευασμάτων, έστω και με την προσθήκη γλυκαντικών ουσιών. Συνεπώς, εδώ κατατάσσεται και το φρουί ζελέ (fruit gelee) σε σκόνη, το οποίο δεν μπορεί να καταναλωθεί άμεσα με τον τρόπο που παρουσιάζεται, αλλά για την παρασκευή του απαιτείται πρώτα η ανάδευσή του σε βραστό νερό.
Οι σκόνες με βάση το αλεύρι, το άμυλο, τα εκχυλίσματα βύνης ή τα προϊόντα των κλάσεων 04.01 έως 04.04, έστω και με την προσθήκη κακάο, υπάγονται στις κλάσεις 18.06 ή 19.01, ανάλογα με την περιεκτικότητά τους σε κακάο.
Οι άλλες σκόνες, όταν περιέχουν κακάο, κατατάσσονται στην κλάση 18.06. Οι σκόνες που έχουν τον χαρακτήρα αρωματισμένων ή χρωματισμένων ζαχάρων και χρησιμοποιούνται για την παρασκευή λεμονάδας ή παρόμοιων ποτών, υπάγονται στις κλάσεις 17.01 ή 17.02 κατά περίπτωση.
Οι αρωματισμένες σκόνες για την παρασκευή ποτών, έστω και με την προσθήκη γλυκαντικών ουσιών, με βάση το διτττανθρακικό νάτριο και τη γλυκυρριζίνη ή το εκχύλισμα γλυκόριζας (τα οποία διατίθενται ως «σκόνη κακάο»).
Τα παρασκευάσματα με βάση το βούτυρο ή άλλα λίπη ή έλαια που προέρχονται από το γάλα και χρησιμοποιούνται, για παράδειγμα, στα προϊόντα αρτοποιίας.
Οι πολτοί με βάση τη ζάχαρη, που περιέχουν πρόσθετες λιπαρές ουσίες σε σχετικά μεγάλη αναλογία και, μερικές φορές, γάλα ή φουντούκια που δεν είναι κατάλληλοι να μεταποιηθούν απευθείας σε ζαχαρώδη προϊόντα αλλά χρησιμοποιούνται για το γέμισμα ή τη διακόσμηση π.χ. σοκολάτας, πτιφούρ, τούρτας, κέικ, κ.λπ.
Το φυσικό μέλι που είναι εμπλουτισμένο με βασιλικό πολτό ή με άλλες ουσίες όπως π.χ. κανέλα, ξηρούς καρπούς, κλπ.
Τα προϊόντα υδρόλυσης πρωτεϊνών, που αποτελούνται κυρίως από ένα μείγμα αμινοξέων και χλωριούχου νατρίου και χρησιμοποιούνται στα παρασκευάσματα διατροφής (π.χ. για να προσδώσουν γεύση). Τα συμπυκνώματα πρωτεϊνών που λαμβάνονται με αφαίρεση ορισμένων συστατικών απελαιωμένων σογιάλευρων και χρησιμοποιούνται για τον εμπλουτισμό σε πρωτεΐνες των παρασκευασμάτων διατροφής.
Τα σογιάλευρα και άλλες πρωτεϊνικές ουσίες ειδικής πλοκής (textured). Ωστόσο, από την κλάση εξαιρούνται τα απελαιωμένα σογιάλευρα που δεν είναι ειδικής πλοκής (textured), έστω και αν προορίζονται για τη διατροφή του ανθρώπου (κλάση 23.04), και τα απομονώματα πρωτεϊνών (κλάση 35.04).
Τα μη αλκοολούχα ή τα αλκοολούχα παρασκευάσματα (που δεν βασίζονται σε ευώδεις ουσίες) του τύπου που χρησιμοποιείται για την παρασκευή διαφόρων μη αλκοολούχων ή αλκοολούχων ποτών. Τα παρασκευάσματα αυτά μπορεί να λαμβάνονται αναμιγνύοντας φυτικά εκχυλίσματα της κλάσης 13.02 με γαλακτικό οξύ, τρυγικό οξύ, κιτρικό οξύ, φωσφορικό οξύ, συντηρητικά, προϊόντα ενεργούντα επί της επιφανειακής τάσης, χυμούς φρούτων κ.λπ.
Τα παρασκευάσματα αυτά περιέχουν (εν όλω ή εν μέρει) τα γευστικά συστατικά που χαρακτηρίζουν ένα συγκεκριμένο ποτό. Ως εκ τούτου, το εν λόγω ποτό μπορεί συνήθως να ληφθεί με απλή διάλυση του παρασκευάσματος με νερό, κρασί ή αλκοόλη, με ή χωρίς την προσθήκη, για παράδειγμα, ζάχαρης ή αέριου διοξειδίου του άνθρακα. Ορισμένα από τα προϊόντα αυτά είναι ειδικά παρασκευασμένα για οικιακή χρήση. Χρησιμοποιούνται επίσης ευρέως στη βιομηχανία, με σκοπό την αποφυγή της ανεπιθύμητης μεταφοράς μεγάλων ποσοτήτων νερού, αλκοόλης κ.λπ. Σύμφωνα με τον τρόπο που παρουσιάζονται, τα παρασκευάσματα αυτά δεν προορίζονται για κατανάλωση ως ποτά και επομένως μπορούν να διαχωριστούν από τα ποτά του Κεφαλαίου 22.
Από την κλάση εξαιρούνται τα παρασκευάσματα του είδους που χρησιμοποιείται για την παρασκευή ποτών με βάση μία ή περισσότερες ευώδεις ουσίες (κλάση 33.02), όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.
Τα βρώσιμα δισκία με βάση φυσικά ή τεχνητά αρώματα (π.χ. βανιλλίνη).
Τα γλυκά, οι τσίχλες, οι καραμέλες και παρόμοια είδη (κυρίως για διαβητικούς) που περιέχουν συνθετικούς γλυκαντικούς παράγοντες (π.χ. σορβιτόλη) αντί για ζάχαρη.
Τα παρασκευάσματα (π.χ. δισκία) που αποτελούνται από ζαχαρίνη και ένα προϊόν διατροφής, όπως είναι η λακτόζη, και χρησιμοποιούνται για γλυκαντικούς σκοπούς.
Οι αυτολύτες ζύμης και άλλα εκχυλίσματα ζύμης, τα οποία είναι προϊόντα που λαμβάνονται από την υδρόλυση της ζύμης. Τα προϊόντα αυτά δεν μπορούν να προκαλέσουν ζύμωση και διαθέτουν υψηλή πρωτεϊνική αξία. Χρησιμοποιούνται κυρίως στη βιομηχανία προϊόντων διατροφής (π.χ. για την παρασκευή ορισμένων καρυκευμάτων).
Τα παρασκευάσματα για την παρασκευή λεμονάδων και άλλων ποτών, που αποτελούνται, π.χ. από: - σιρόπια, αρωματισμένα ή χρωματισμένα, τα οποία είναι ζαχαρώδη διαλύματα στα οποία έχουν προστεθεί φυσικές ή τεχνητές ουσίες που τους προσδίδουν τη γεύση ορισμένων φρούτων ή φυτών (σμέουρα, φραγκοστάφυλα, λεμόνια, μέντα κ.λπ.), έστω και με προσθήκη κιτρικού οξέος ή συντηρητικών. - σιρόπι στο οποίο έχει προστεθεί για τον αρωματισμό του ένα σύνθετο παρασκεύασμα της παρούσας κλάσης (βλ. την ανωτέρω παράγραφο 7) και το οποίο περιέχει, κυρίως, είτε εκχύλισμα κόλας και κιτρικού οξέος, χρωματισμένο με καραμελοποιημένη ζάχαρη, είτε κιτρικό οξύ και αιθέρια έλαια φρούτων (π.χ. λεμονιού ή πορτοκαλιού). - σιρόπι στο οποίο έχουν προστεθεί για αρωματισμό χυμοί φρούτων, οι οποίοι έχουν τροποποιηθεί με την προσθήκη συστατικών (κιτρικό οξύ, αιθέρια έλαια που έχουν εξαχθεί από τα φρούτα κ.λπ.) σε τέτοιες ποσότητες, ώστε η ισορροπία των συστατικών των χυμών φρούτων, όπως αυτά απαντούν στον φυσικό χυμό, να έχει προφανώς διαταραχθεί. - συμπυκνωμένο χυμό φρούτων με την προσθήκη κιτρικού οξέος (σε τέτοια αναλογία που να του προσδίδει μια συνολική περιεκτικότητα σε οξύ σαφώς ανώτερη από εκείνη του φυσικού χυμού), αιθερίων ελαίων φρούτων, τεχνητών γλυκαντικών κ.λπ.
Τα παρασκευάσματα αυτά προορίζονται να καταναλωθούν ως ποτά μετά από απλή διάλυσή τους με νερό ή κατόπιν περαιτέρω επεξεργασίας. Ορισμένα παρασκευάσματα του είδους αυτού προορίζονται για προσθήκη σε άλλα παρασκευάσματα διατροφής.
Τα μίγματα εκχυλίσματος ginseng (ιαπωνικής κάνναβης) με άλλα συστατικά (π.χ. λακτόζη ή γλυκόζη), που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή «ποτού» ή «τσαγιού ginseng».
Τα προϊόντα που αποτελούνται από ένα μείγμα φυτών ή μερών φυτών (στα οποία περιλαμβάνονται οι σπόροι και οι καρποί) διαφορετικών ειδών ή που αποτελούνται από φυτά ή μέρη φυτών (στα οποία περιλαμβάνονται οι σπόροι και οι καρποί) ενός μόνο είδους ή διαφορετικών ειδών, αναμιγμένων με άλλες ουσίες, όπως είναι ένα ή περισσότερα φυτικά εκχυλίσματα, τα οποία δεν καταναλώνονται ως τέτοια, αλλά είναι του είδους που χρησιμοποιείται για την παρασκευή φυτικών εκχυλισμάτων ή φυτικών «τσαγιών» [π.χ. εκείνων που έχουν υπακτικές, καθαρκτικές, διουρητικές ή αναφυσώδεις (ανακούφιση από μετεωρισμό ή αέρια) ιδιότητες], περιλαμβανομένων και των προϊόντων για τα οποία πιστεύεται ότι προσφέρουν ανακούφιση από ασθένειες ή συμβάλουν στη διατήρηση της καλής κατάστασης του οργανισμού και της υγείας.
Τα μίγματα φυτών, μερών φυτών, σπόρων ή καρπών (ολόκληρων, κομμένων, θρυμματισμένων, αλεσμένων ή σε σκόνη) των ειδών που εμπίπτουν σε διαφορετικά Κεφάλαια (π.χ. στα Κεφάλαια 7, 9, 11, 12) ή των διαφορετικών ειδών που εμπίπτουν στην κλάση 12.11, τα οποία δεν καταναλώνονται ως τέτοια, αλλά είναι του είδους που χρησιμοποιείται είτε απευθείας για τον αρωματισμό ποτών, είτε για την παρασκευή εκχυλισμάτων για την παραγωγή ποτών. Ωστόσο, τα προϊόντα του τύπου αυτού, ο ουσιώδης χαρακτήρας των οποίων δίδεται από την περιεκτικότητα σε είδη που εμπίπτουν στο Κεφάλαιο 9, εξαιρούνται
Τα παρασκευάσματα που αναφέρονται συχνά ως «συμπληρώματα διατροφής», με βάση εκχυλίσματα φυτών, συμπυκνώματα φρούτων, μέλι, φρουκτόζη κ.λπ., με προσθήκη βιταμινών και, ενίοτε, πολύ μικρών ποσοτήτων ενώσεων του σιδήρου. Τα παρασκευάσματα αυτά παρουσιάζονται συχνά σε συσκευασίες με την ένδειξη ότι προορίζονται για τη διατήρηση της καλής κατάστασης του οργανισμού και της υγείας. Παρόμοια παρασκευάσματα, ωστόσο, που προορίζονται για την πρόληψη ή την θεραπεία ασθενειών ή παθήσεων εξαιρούνται (κλάσεις 30.03 ή 30.04).

newsbeast

Στο εδώλιο τραπεζικοί για απάτες

Πρώην διευθύντρια τράπεζας σε νησί του Ιονίου, παραπέμπεται ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πατρών με απόφαση του Συμβουλίου Εφετών, με την κατηγορία ότι, είχε βάλει...χέρι σε λογαριασμούς πελατών της τράπεζας, ιδιοποιούμενη ιδιαίτερα σημαντικά ποσά.
Μαζί της, παραπέμπεται και ένας πρώην ταμίας, με την κατηγορία της πλαστογραφίας.
Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Πάτρας, η κατηγορούμενη φέρεται να έχει ιδιοποιηθεί παράνομα, συνολικό ποσό 71.000 ευρώ, εκμεταλλευόμενη την θέση της, ενώ κατηγορείται και για ηθική αυτουργία στη διάπραξη της πλαστογραφίας εγγράφων με χρήση, τελεσθείσας κατ' εξακολούθηση από τον ταμία.
Σύμφωνα με το βούλευμα, η πρώην διευθύντρια, προέβη, με διάφορες μεθοδεύσεις και ιδιαίτερα τεχνάσματα, σε σταδιακή ιδιοποίηση μέρους των χρημάτων που υπήρχαν σε λογαριασμούς τριών φυσικών προσώπων. Συγκεκριμένα, προέβαινε σε πρόωρες παράτυπες ρευστοποιήσεις προθεσμιακών καταθέσεων ή λοιπών τραπεζικών αξιών (αμοιβαίων κεφαλαίων), με ιδιοποίηση του προϊόντος της ρευστοποίησης της κατάθεσης ή άλλης αξίας, χωρίς οι δικαιούχοι αυτών των λογαριασμών να ξέρουν τίποτα.
Για να καλύπτεται έναντι της τράπεζας, εμφάνισε αυτές τις ρευστοποιήσεις, να έχουν γίνει πρόωρα από τους πελάτες του Καταστήματος. Όταν ο δικαιούχος της προθεσμιακής κατάθεσης ή άλλης τραπεζικής αξίας εμφανιζόταν και ζητούσε είτε να ανανεώσει την προθεσμιακή κατάθεση ή άλλη τραπεζική αξία, είτε να την ρευστοποιήσει και να εισπράξει το ποσό, του έδινε τα λεφτά και δεν αντιλαμβανόταν ότι ο λογαριασμός του είχε προσωρινά χρεωθεί, όπως ψευδώς εμφανιζόταν στα επίσημα λογιστικά στοιχεία.
Κατόπιν η διευθύντρια φρόντιζε να καλύψει το καταβεβλημένο ποσό από άλλη προθεσμιακή κατάθεση άλλου πελάτη, που δεν είχε πραγματικά εξοφληθεί ή από άλλο λογαριασμό καταθέσεων, παριστάνοντας ψευδώς, ότι ο εν λόγω πελάτης προσήλθε στο υποκατάστημα αιτούμενος είτε τη ρευστοποίηση προθεσμιακής του κατάθεσης ή και άλλης τραπεζικής αξίας, είτε την ανάληψη από λογαριασμό καταθέσεων ποσού αντίστοιχου με αυτό που υπεξαιρέθηκε, εκδίδοντας ταυτόχρονα και το σχετικό ανυπόγραφο παραστατικό εξακολουθώντας έτσι να καλύπτει το υπεξαιρεθέν ποσό χρεώνοντας το πλέον, προσωρινά, στο όνομα άλλου πελάτη.
Κατόπιν, έβαζε τον ταμία να πλαστογραφεί εντάλματα πληρωμής, για να εμφανίζονται ως νόμιμες οι αναλήψεις από τους λογαριασμούς. Με αυτό το κόλπο, η πρώην διευθύντρια καθημερινά εμφάνιζε ψευδώς στις κεντρικές υπηρεσίες της τράπεζας, κανονικό ταμείο, ενώ ικανοποιούσε και τους πελάτες, τους οποίους στην ουσία έκλεβε, μέχρι που ήρθε η στιγμή να αποκαλυφθεί και τώρα να είναι αντιμέτωπη με βαρύτατες ποινές, όπως και ο ταμίας που έκανε τις πλαστογραφίες.

Dete.gr

Συνεχίζονται οι εργασίες του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου της Ι. Μ. Μεσσηνίας




Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας για την παρουσία των Βενετών και Φράγκων στην Μεσσηνία.
Το πρόγραμμα της σημερινής ημέρας περιλαμβάνει πέντε συνεδρίες με ενδιαφέρουσες επιστημονικές εισηγήσεις από καταξιωμένους επιστήμονες – ομιλητές.
Το Συνέδριο πραγματεύεται την παρουσία των Βενετών και Φράγκων στη Μεσσηνία με ότι αυτό συνεπάγεται στην κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική, αλλά και στην εκκλησιαστική ζωή του τόπου.
Παρόντες οι Σεβ. Μητροπολίτες Ιλίου κ Αθηναγόρας και Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος.
Το Συνέδριο θα περατωθεί αύριο Κυριακή 9 Ιουνίου 2019.

Η μυρωδιά του δενδρολίβανου κάνει καλό στις πνευματικές επιδόσεις των παιδιών

Νέα έρευνα αναδεικνύει τις ευεργετικές ιδιότητες που μπορεί να έχει η μυρωδιά του δενδρολίβανου στις σχολικές επιδόσεις ενός παιδιού.
Το ξυλώδες αυτό βότανο, που πολύ συχνά χρησιμοποιείται για να προσθέσει γεύση στα διάφορα φαγητά, φαίνεται ότι πέρα από τη γεύση ενισχύει και τη μνήμη. Πρόσφατα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Northumbria διαπίστωσαν ότι το αιθέριο έλαιο του δεντρολίβανου συμβάλει σημαντικά στην καλή μνήμη των παιδιών. Η έρευνα αυτή έρχεται ως συνέχεια μιας προηγούμενης έρευνας που αποκάλυψε ότι η μυρωδιά του δενδρολίβανου ενισχύει τη γνωστική λειτουργία των ενηλίκων. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι στην αρχαία Ελλάδα, οι μαθητές-σπουδαστές, φορούσαν κλαδάκια δεντρολίβανου στο κεφάλι τους, καθώς υποστήριζαν ότι αυτό τους βοηθούσε στην ενίσχυση της μνήμης τους.
Ο Dr. Moss, ένας από τους επικεφαλής της έρευνας, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η προηγούμενη μελέτη μας έδειξε ότι το άρωμα του αιθέριου ελαίου του δεντρολίβανου μπορεί να ενισχύσει τη γνωστική λειτουργία σε υγιείς ενήλικες» και συμπληρώνει «γνωρίζοντας πόσο σημαντική είναι η μνήμη σ’ ένα ακαδημαϊκό επίτευγμα, θέλαμε να δούμε αν παρόμοια αποτελέσματα θα μπορούσαν να υπάρξουν σε παιδιά σχολικής ηλικίας».
Η έρευνα εξέτασε συνολικά 40 παιδιά ηλικίας 10 έως 11 ετών, τα οποία συμμετείχαν σε διάφορες δοκιμασίες που περιελάμβαναν διαφορετικά νοητικά τεστ. Μερικά από τα παιδιά αυτά τοποθετήθηκαν, τυχαία, σε ένα δωμάτιο που είχε διαχυθεί άρωμα από έλαια δενδρολίβανου, ενώ κάποια άλλα σ’ ένα δωμάτιο που δεν υπήρχε καθόλου μυρωδιά. Τα παιδιά εξετάστηκαν μεμονωμένα, καθισμένα στο τραπέζι απέναντι από τον ερευνητή. Αυτά που εργάστηκαν στην αίθουσα που ήταν αρωματισμένη με έλαια δενδρολίβανου σημείωσαν σημαντικά υψηλότερες βαθμολογίες από αυτά που εργάστηκαν στο μη αρωματικό δωμάτιο.
Ο Dr. Moss υποστήριξε: «Γιατί και πώς το δεντρολίβανο έχει αυτό το αποτέλεσμα είναι μία άλλη συζήτηση. Η βελτίωση της μνήμης θα μπορούσε να οφείλεται στην αλλαγή της ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου λόγω του αρώματος» και προσθέτει: «γνωρίζουμε ότι η κακή μνήμη σχετίζεται με κακές ακαδημαϊκές επιδόσεις και ότι αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να προσφέρουν μια πιθανή οικονομική και απλή λύση για τη βελτίωση των ακαδημαϊκών επιδόσεων στα παιδιά».

Κρατούσε αιχμάλωτη την πρώην του για 22 ολόκληρα χρόνια

Σοκ έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη της Αργεντινής η ιστορία μιας 42χρονης, την οποία κρατούσε αιχμάλωτη για 19 ολόκληρα χρόνια ο πρώης σύντροφός της

Η 42χρονη σήμερα γυναίκα απήχθη όταν ήταν 19 ετών από τον τότε φίλο της, ο οποίος και την κλείδωσε στο σπίτι του στο Ροζάριο.
Η γυναίκα κατάφερε να δραπετεύσει, όταν ο δράστης, ο οποίος ταυτοποιήθηκε ως ο 57χρονος Όσκαρ Ρ., πήγε στο μπάνιο και ξέχασε την μπροστινή πόρτα του σπιτιού ξεκλείδωτη.
Το θύμα, του οποίου η ταυτότητα δεν έχει αποκαλυφθεί για λόγους ασφάλειας, άρπαξε το τηλέφωνο του δράστη, μαζί με μερικά χρήματα και το έσκασε. Στη συνέχεια έκανε αναφορά του περιστατικού στο κοντινό αστυνομικό τμήμα.
Ο 57χρονος συνελήφθη μερικές μέρες αργότερα και αντιμετωπίζει κατηγορίες για απαγωγή και επίθεση. Εάν κριθεί ένοχος, μπορεί να φυλακιστεί από δύο έως έξι χρόνια, ποινή που οι εισαγγελείς παραδέχονται ότι δεν αντανακλά ούτε στο ελάχιστον τον εφιάλτη και την «Οδύσσεια» που βίωσε η άτυχη γυναίκα.
Σύμφωνα με την εισαγγελέα, η 42χρονη είχε πέσει θύμα ενδοοικογενειακής βίας από την αρχή της σχέσης της με τον 57χρονο, ο οποίος τη χτυπούσε και την απειλούσε συχνά.
Όταν ήταν ακόμα έφηβη και η οικογένειά της έμαθε για τη σχέση τους και επιχείρησε να παρέμβει. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, τότε ήταν που ο δράστης πήρε την απόφαση να την κρατήσει αιχμάλωτη. Τα πρώτα δύο χρόνια, την είχε αλυσοδέσει στο πόδι ενός κρεβατιού, ενώ απειλούσε να βλάψει το γιο του θύματος που είχε αποκτήσει από μια προηγούμενη σχέση της, για να την αναγκάσει να συνεργαστεί.
Ο δράστης τής επέτρεπε να μιλάει στην οικογένειά της στο τηλέφωνο, αλλά της έλεγε τι να τους πει. Με την πάροδο ωστόσο του χρόνου, οι συγγενείς της θεώρησαν απλά ότι η γυναίκα δεν ήθελε πια να έχει καμία επαφή μαζί τους…
Όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα, η γυναίκα έβγαινε μερικές φορές από το σπίτι, μόνο με τη συνοδεία του δράστη, ο οποίος την υποχρέωνε να ξυρίζει το κεφάλι της και να ντύνεται με αντρικά ρούχα.

Πώς καθαρίζουμε τις ζώνες ασφαλείας του αυτοκινήτου

Ασφαλές για τα παιδιά και φιλικό στα κατοικίδια, ένα απλό καθαριστικό αφαιρεί λεκέδες και βρομιά από τις πολυκαιρισμένες ζώνες του αυτοκινήτου, ξαναδίνοντάς τους τη λάμψη του παρελθόντος.
Οι ζώνες ασφαλείας ταλαιπωρούνται κι αυτές από τη χρήση και τον χρόνο, πόσο μάλλον όταν χύνονται πάνω τους υγρά και φαγητά.
Αντί λοιπόν να επιλέξετε ένα καθαριστικό της αγοράς με ισχυρά χημικά, υπάρχει μια φιλικότερη στο περιβάλλον και τους ανθρώπους λύση που καταπολεμά λεκέδες και άσχημη μυρωδιά, αφήνοντας τις ζώνες σαν καινούριες.
Το μυστικό μοιράζεται μαζί μας η γνωστή ιστοσελίδα Pop Sugar και μας λέει πως θα χρειαστούμε «ένα μικρό μπολ, 2 κούπες ζεστό νερό, 1 κουταλιά της σούπας υγρό καθαριστικό πιάτων, 1/4 της κούπας λευκό ξίδι και ένα μαλακό πανί».
Αναμειγνύουμε το νερό, το απορρυπαντικό πιάτων και το ξίδι στο μπολ και εφαρμόζουμε το μείγμα με το πανάκι στις ζώνες, επιμένοντας στα σημεία όπου υπάρχουν οι λεκέδες. Πρέπει να έχουμε τραβήξει τις ζώνες ώστε να αποκαλυφθεί όλη η επιφάνειά τους. Και μπορούμε να τις ασφαλίσουμε με χαρτοταινία ώστε να μην επιστρέψουν στη θέση τους.
Αν τα σημεία των λεκέδων το επιτρέπουν, μπορούμε να τραβήξουμε τις ζώνες εκτός αυτοκινήτου, ώστε να επιμείνουμε στην επιφάνεια με περισσότερο μείγμα και τρίψιμο μέχρι να φύγουν οι αντιαισθητικές κηλίδες.
Πριν απελευθερώσουμε τις ζώνες για να γυρίσουν στη θέση τους, πρέπει να σιγουρευτούμε πως έχουν στεγνώσει εντελώς. Ακόμα κι έτσι όμως, ανοίγουμε όλα τα παράθυρα και, αν το επιτρέπει ο καιρός, μετακινούμε το αμάξι μας ώστε να το βλέπει ο ήλιος. Αφού το αφήσουμε και 2 ώρες στον αέρα και τον ήλιο, το εσωτερικό θα έχει φρεσκαριστεί, θα μυρίζει υπέροχα και οι ζώνες θα είναι όπως κάποτε…

ΦΩΤΟ - ΦΡΙΚΗ :Νησιά Φερόε: Έσφαξαν 250 φάλαινες και δελφίνια

Φρίκη : Η θάλασσα κοκκίνισε στα Φερόε από τη σφαγή 180 φαλαινών για τον χειμώναΣύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση το κυνήγι των φαλαινών είναι θεμιτό γιατί διασφαλίζει ότι οι κάτοικοι των συνολικά 18 νησιών, που έχουν μικρές δυνατότητες καλλιέργειας αγροτικών προϊόντων, θα μπορέσουν να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο αυτάρκεις

«Κόκκινη» έγινε για άλλη μια φορά η θάλασσα στα νησιά Φεροέ με τους κατοίκους ενός απομακρυσμένου χωριού να σφάζουν σχεδόν 250 φάλαινες και δελφίνια ενώ αυτά μετακινούταν βορειότερα.
Στις πολύ σκληρές φωτογραφίες φαίνονται οι ψαράδες να χρησιμοποιούν ειδικά εργαλεία για να σκοτώσουν τα θηράματά τους.
Νωρίτερα άλλοι ψαράδες είχαν φροντίσει να οδηγήσουν με τα πλοία τους τις φάλαινες και τα δελφίνια στον κόλπο της πόλης Τορσχαβν, της πρωτεύουσας ενός εκ των νησιών.
falinai-freop2
falinai-freop1
falinai-freop5
falinai-freop4
Η οργάνωση Blue Planet Society χαρακτήρισε τη σφαγή ως «βίαιη και απάνθρωπη».
Το κυνήγι των φαλαινών είναι νόμιμο στα Φερόε με τη νομοθεσία να περιγράφει το πώς πρέπει να γίνεται, τις μεθόδους θανάτωσης και τον εγκεκριμένο εξοπλισμό.
Πρόκειται για μια πρακτική που επαναλαμβάνεται κάθε τέτοια περίοδο στα Νησιά Φεροέ καθώς οι κάτοικοί τους βασίζονται στο κρέας των φαλαινών για την επιβίωσή τους
Σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση το κυνήγι των φαλαινών είναι θεμιτό γιατί διασφαλίζει ότι οι κάτοικοι των συνολικά 18 νησιών, που έχουν μικρές δυνατότητες καλλιέργειας αγροτικών προϊόντων, θα μπορέσουν να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο αυτάρκεις.

ΕΥΒΟΙΑ - Αυτοκτόνησε με καραμπίνα μέσα στο γήπεδο πρώην πρόεδρος ομάδας!

​Νεκρό στα αποδυτήρια του γηπέδου της τοπικής ομάδας στη Νέα Αρτάκη της Εύβοιας βρήκε μία προπονήτρια έναν 58χρονο άνδρα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Lamiareport.gr, η προπονήτρια βρήκε αιμόφυρτο στα αποδυτήρια του γηπέδου, όπου αγωνίζεται ο ΑΟ Αστέρας τον 58χρονο. Δίπλα του υπήρχε μία καραμπίνα με την οποία όπως όλα δείχνουν αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι, βάζοντας τέλος στη ζωή του.
Αμέσως η γυναίκα ενημέρωσε την αστυνομία, ενώ ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ φρόντισε για τη μεταφορά της σορού του άνδρα στο Κέντρο Υγείας όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ πρόκειται για πρώην πρόεδρο της ομάδας της Αρτάκη, πολύ αγαπητό στην τοπική κοινωνία.
Την προανάκριση ανέλαβε το τοπικό ΑΤ το οποίο παρήγγειλε νεκροψία – νεκροτομή.


Lamiareport.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου