18.4.20

Μέχρι πόσα αυγά μπορούμε να φάμε το Πάσχα

Τα αυγά εξακολουθούν να συνοδεύονται από μία παλιά φήμη ότι ανεβάζουν στα ύψη την χοληστερίνη. Είναι όμως έτσι; Και τι ακριβώς ισχύει τελικά με την χοληστερίνη;
Τελικά, πόσα αυγά μπορούμε να φάμε χωρίς να ανησυχούμε ιδιαίτερα; Μέσα στην τρέχουσα και την επόμενη εβδομάδα, οι περισσότεροι θα καταναλώσουν μερικά βραστά αυγά παραπάνω από το συνηθισμένο, μιας και αυτό "επιτάσσει" το έθιμο των ημερών του Πάσχα με το τσούγκρισμα των αυγών.
Για πολλές δεκαετίες, οι άνθρωποι άκουγαν ότι δεν έπρεπε να καταναλώνουν πάνω από 2-6 ολόκληρα αυγά την εβδομάδα, δηλαδή αυγό μαζί με τον κρόκο του, αφού το ασπράδι είναι ως επί το πλείστον πρωτεΐνες και δεν έχει σχεδόν καθόλου χοληστερόλη. Ωστόσο, δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή καμία επιστημονική απόδειξη που να επιβεβαιώνει αυτούς τους περιορισμούς.
Τι ισχύει με την χοληστερίνη
Ένα μεσαίου μεγέθους αυγό περιέχει περίπου 186 mg χοληστερόλης, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 62% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για έναν ενήλικα.
Πολλοί πιστεύουν ότι αν καταναλώνουν τροφές με χοληστερόλη, τότε αυτόματα αυξάνουν και τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και συμβάλλουν στην καρδιακή νόσο. Αλλά δεν είναι τόσο απλό. Όσο περισσότερο χοληστερόλη καταναλώνουμε, τόσο λιγότερη χρειάζεται να παράγει το σώμα σας.
Η χοληστερόλη είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος του σώματος. Είναι ένα δομικό μόριο που είναι συμβάλλει καίρια στην σύσταση κάθε κυτταρικής μεμβράνης. Χρησιμοποιείται, επίσης, από τον οργανισμό για να δημιουργήσει στεροειδείς ορμόνες, όπως η τεστοστερόνη, τα οιστρογόνα και η κορτιζόλη.
Με δεδομένο το πόσο απίστευτα σημαντική είναι η χοληστερόλη, το σώμα έχει αναπτύξει περίτεχνους τρόπους για να εξασφαλιστεί ότι θα έχει πάντα αρκετή διαθέσιμη. Επειδή, το να βρει την χοληστερόλη από την διατροφή δεν ήταν πάντα μια επιλογή όσο εξελισσόταν ο άνθρωπος ως ον, το ήπαρ παράγει από μόνο του την χοληστερόλη που χρειάζεται. Αλλά όταν καταναλώνουμε τροφές πολύ πλούσιες σε χοληστερόλη, το ήπαρ αρχίζει να παράγει λιγότερη ποσότητα.
Έτσι, το συνολικό ποσό της χοληστερόλης στο αίμα αλλάζει μόνο πολύ λίγο, ακόμα και όταν το σώμα βρίσκει την πηγή της από την διατροφή, αντί από το ήπαρ.
Πόσα αυγά μπορούμε να τρώμε την ημέρα
Σε γενικές γραμμές, αν είστε υγιείς, μην καταναλώνετε περισσότερο από 300 mg χοληστερόλης ημερησίως. Εάν έχετε διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη ή καρδιοπάθεια, περιορίστε την ημερήσια πρόσληψη χοληστερόλης σε λιγότερο από 200 mg την ημέρα. Αν σας αρέσουν τα αυγά, καταναλώστε μόνο τα ασπράδια τα οποία δεν περιέχουν χοληστερόλη.
Σύμφωνα με όλες τις σύγχρονες επιστημονικές ενδείξεις, είναι απόλυτα ασφαλές να καταναλώνει κανείς έως και 3 αυγά καθημερινά χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.
Εντούτοις, είναι σώφρον να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σε κάθε περίπτωση, αφού η παραπάνω εκτίμηση αφορά άτομα που είναι υγιή και σχετικά δραστήρια στην καθημερινότητά τους.

 iatropedia.gr

Απειλούσε να καταρρίψει τα drone της ΕΛΑΣ αν του χαλάσουν το ψήσιμο του οβελία!

"Δεν φαντάζεστε το τι σας περιμένει…DRONE της Αστυνομίας που θα πετάξει πάνω από την αυλή μου ΘΑ ΚΑΤΑΡΡΙΦΘΕΙ και το ΕΝΝΟΩ" - Αυτά και άλλα πολλά έλεγε ένας 35χρονος προς τους Αστυνομικούς και τον Εισαγγελέα και βρέθηκε με χειροπέδες.
Ενημέρωσε την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας και την Εισαγγελία Βόλου ότι το Πάσχα θα είναι με την οικογένεια και τα παιδιά του στο κτήμα του στη Νέα Δημητριάδα και θα ψήνει. Προειδοποίησε ότι εάν του χαλάσουν τη διάθεση μπροστά στα παιδιά του η Λαμπρή θα είναι η τελευταία της ζωής τους! Ακόμη, έγραψε πως αν πετάξει drone της Αστυνομίας πάνω από την αυλή του, θα καταρριφθεί.
Ο λόγος για έναν Βολιώτη ηλικίας 35 ετών που αποφάσισε να κάνει… πασχαλινή επανάσταση αλλά κατέληξε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου για να δώσει εξηγήσεις για απειλή διάπραξης εγκλήματος κατά της Αστυνομίας και της Εισαγγελίας Βόλου!Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Ταχυδρόμος του Βόλου”, μετά από ανάρτηση που έκανε ο άντρας σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου έκανε "έφοδο" στο σπίτι του και τον τσάκωσε στον ύπνο. Κατέσχεσε τα δύο κυνηγετικά όπλα που έκρυβε και τα φυσίγγια.
Ο 35χρονος νταής οδηγήθηκε στην Αστυνομία και κλήθηκε να εξηγήσει τι εννοούσε με την ανάρτησή του αλλά δεν… επέμεινε στις απειλές του και άρχισε να δικαιολογείται. Ηταν τρελαμένος λόγω όλης αυτή της κατάστασης, φέρεται να ισχυρίστηκε. "Δεν τα εννοούσα", είπε. Εναντίον του σχηματίστηκε δικογραφία για απειλή διάπραξης εγκλήματος και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος λόγω παρέλευσης αυτοφώρου.
Αναλυτικά η ανάρτηση:
"Ενημερώνω και ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΩ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΟΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ/ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ 19/04/2020 ΤΗΝ 19Η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΛΑΜΠΡΗΣ ΟΤΙ:
Θα ψήνω Πρόβειο Κεμπάπ και Κοκορέτσι στο κτήμα μου στο Βόλο Μαγνησίας, στη ΝΕΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΑ, με την Οικογένειά μου και τα παιδιά μου. Κάνατε ότι περάσατε από μπροστά και απλά "περάσετε" καλώς. Κάνατε ότι σταματήσατε να μου χαλάσετε τη διάθεση και την Ημέρα αυτή μπροστά στα παιδιά και την ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΑΣ Η ΛΑΜΠΡΗ ΤΟΥ 2020. Δεν φαντάζεστε το τι σας περιμένει…
Γι’ αυτό το λόγο ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΜΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙΤΕ απευθύνομαι στην ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΒΟΛΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΤΡΟΥΜΦΑΚΙΑ ΤΑ ΚΕΡΑΤΑΔΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ. Είμαι ΑΠΟΛΥΤΩΣ, ΕΤΟΙΜΟΣ και ΠΑΝΤΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΑΣ ΚΕΡΑΤΑ.
ΕΠΙΣΗΣ, ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ ΟΤΙ DRONE της Αστυνομίας που θα πετάξει πάνω από την αυλή μου ΘΑ ΚΑΤΑΡΡΙΦΘΕΙ και το ΕΝΝΟΩ".


 lamia report

Ελεύθεροι οι συλληφθέντες έξω από εκκλησία στον Κορυδαλλό - Ορίστηκε δικάσιμος για τις 23 Νοεμβρίου

Ρητή δικάσιμο για τις 23 Νοεμβρίου, ορίστηκε από την εισαγγελία Πειραιά, για τα 13 άτομα που συνελήφθησαν χθες βράδυ έξω από τον Ναό του Αγίου Νικολάου στον Κορυδαλλό, για παραβίαση των μέτρων πρόληψης που αφορά την αποτροπή της εξάπλωσης του κορονοϊού. Μετά τις απολογίες τους οι 13 αφέθησαν ελεύθεροι. Οι 13 συμμετείχαν σε συγκέντρωση ατόμων  που ζητούσαν έξω από την εκκλησία να γίνει περιφορά του επιταφίου.

«Έπεσαν» οι «μπότηδες» για τον εξορκισμό της Κέρκυρας

«Σείστηκε» η Κέρκυρα από τον δυνατό κρότο των «μπότηδων» που έπεσαν από τις «φανέστρες», τα μικρά μπαλκόνια των ψηλών κτιρίων της πόλης, με σκοπό την εξυγίανση του νησιού από το κακό.
Οι Κερκυραίοι, συνέχισαν το έθιμο που κρατά από την Ενετοκρατία, όταν λόγω της απαγόρευσης των θρησκευτικών εκδηλώσεων κατά τις νυχτερινές ώρες, τους επιτρεπόταν να γιορτάζουν την Ανάσταση του Κυρίου, νωρίς το μεσημέρι.
Σύμφωνα με το έθιμο, που τις ρίζες του τις συναντάμε τον 16ο αιώνα, μετά το πέρας της λιτανείας του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα, που σήμερα έγινε εντός του ομώνυμου ναού, κεκλεισμένων των θυρών, τελείται ο Εσπερινός της Αναστάσεως. Κατά τη θρησκευτική παράδοση, όταν ο Μητροπολίτης ψάλλει τον στίχο «Ανάστα, ο Θεός, κρινον την γην...» οι καμπάνες όλων των εκκλησιών της πόλης σημαίνουν χαρμόσυνα και από τα μπαλκόνια των σπιτιών οι κάτοικοι ρίχνουν παλιά πήλινα δοχεία, δηλαδή τους «μπότηδες» που είναι γεμάτοι με νερό. Οι «μπότηδες» έχουν στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι για τη μεταφορά τους, ενώ είναι δεμένοι με κόκκινες κορδέλες. Με το σπάσιμο τους εκδιώκονται τα «μολύσματα», τα κακά και μοχθηρά πνεύματα, ενώ σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση, το σπάσιμο των «Μπότηδων αναπαριστά με τους κρότους, την οργή για τη προδοσία του Ιούδα. Οι παρευρισκόμενοι στο έθιμο, που σήμερα, παρά τα αυστηρά μέτρα της Αστυνομίας, ήταν αρκετοί Κερκυραίοι, έσπευσαν να μαζέψουν τα κομμάτια από τα σπασμένα πήλινα κανάτια και να τα πάρουν σπίτι για να τα φυλάξουν στο εικονοστάσι τους, καθώς σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση φέρνουν τύχη και ευημερία.

Πώς να κάνετε αυτό το Πάσχα το πιο όμορφο έως τώρα!

«Είναι σημαντικό κατ' αρχάς να αναγνωρίσουμε ότι η πρωτόγνωρη κατάσταση που υφίσταται είναι μια δοκιμασία για την ψυχική ευεξία όλων, μικρών και μεγάλων. Το πρώτο βήμα δηλαδή είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτά που ζούμε είναι όντως δύσκολα» υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ψυχολόγος και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ειρήνη Μάρη και εξηγεί: «Συνεπώς, το δεύτερο βήμα είναι να αποδεχτούμε ότι όλα όσα νιώθουμε είναι απολύτως φυσιολογικά. Αφού έχουμε κάνει αυτά τα βήματα, μπορούμε να εστιάσουμε στο να φροντίσουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας».
Η αγωνία, η ανασφάλεια, ο φόβος της απώλειας έχουν ανασυρθεί λόγω της επιδημιολογικής κρίσης και η μοναξιά του φετινού Πάσχα, που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα ήταν μια γιορτή με οικογένεια και φίλους, επιτείνει το άγχος. Για αυτό, σύμφωνα με την Ειρήνη Μάρη, πρέπει να κοιτάξουμε στις αιτίες της στρεσογόνου κατάστασης προκειμένου να την αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
«Το Πάσχα εντείνει την φόρτιση διότι ανατρέπεται μια ακόμα κανονικότητα. Οι οικογένειες, οι παρέες χτίζουν γύρω από τις γιορτές συμβολικές συνήθειες, κάποιες παραδόσεις, οι οποίες τώρα ματαιώνονται. Αυτό προστίθεται στο γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα έχει έτσι κι αλλιώς ανατραπεί η καθημερινότητά μας. Το άγχος δηλαδή προκαλείται από την ανατροπή της δομής της ζωής μας» τονίζει η ψυχολόγος.
Προκειμένου να προστατευτούμε, το πρώτο συστατικό για ένα όμορφο Πάσχα είναι η ψυχραιμία. «Συνήθως, σε καταστάσεις έντονου άγχους κάνουμε αρνητικές υποθέσεις, άσχημες σκέψεις. Για να μην πέσουμε σε αυτή την παγίδα πρέπει να εστιάσουμε στο "εδώ και τώρα". Είναι σημαντικό να μένουμε στη στιγμή, στο παρόν της κάθε μέρας, και να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε μέσα σε αυτό» τονίζει η Ειρήνη Μάρη. Η διαδικασία δεν είναι καθόλου εύκολη, σύμφωνα με την ψυχολόγο, είναι ωστόσο απαραίτητη. «Η απαίτηση του σήμερα είναι να γίνει μια αντικατάσταση, η δημιουργία μιας νέας θετικής δομής στα όρια του σπιτιού μας, το οποίο μας βοηθάει ψυχικά και ως υπενθύμιση ότι η ταλαιπωρία που βιώνουμε έχει ημερομηνία λήξης, δεν θα διαρκέσει για πάντα. Είναι μια εξαίρεση».
Αυτό ωστόσο, δεν σημαίνει επουδενί να αφήσουμε τις γιορτινές μέρες να περάσουν αντιγράφοντας την καθημερινότητα της καραντίνας. «Είναι προσωπικό στοίχημα του καθενός και της καθεμίας να κάνει τη διαφορά, φροντίζοντας τον εαυτό του. Η φροντίδα, όμως, δεν είναι μια γενική έννοια. Είναι συγκεκριμένες επιλογές» όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ψυχολόγος και δίνει μερικές ιδέες για να την αντιμετώπιση των προκλήσεων των ημερών, όπως η δημιουργία ενός καταλόγου ευγνωμοσύνης. «Συνίσταται να ανατρέξουμε σε όσα απολαμβάνουμε και για τα οποία νιώθουμε ευγνωμοσύνη. Η κρίση μας φέρνει αντιμέτωπους με την αναγνώριση του τι είναι σημαντικό για εμάς και την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων μας. Είναι άσκηση το να βρούμε τι είναι αυτό που μας προσφέρει χαρά και να βιώσουμε ευγνωμοσύνη για αυτό» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η οικογενειακή θεραπεύτρια.
Επιπλέον, ειδικά για τους ανθρώπους που ζουν μόνοι, αυτό το Πάσχα μπορεί να γίνει συμβολικό ορόσημο για μια καινούργια κατάκτηση. «Αυτές οι γιορτές να σηματοδοτήσουν κάτι που καταφέραμε το Πάσχα του κορονοϊού μέσα στο σπίτι μας, και με αυτό τον τρόπο να μας δώσουν το τεκμήριο ότι είμαστε οι μεγαλύτεροι θαυμαστές του εαυτού μας» σχολιάζει η Ειρήνη Μάρη. Οι στόχοι δε χρειάζεται να είναι μεγάλοι, για παράδειγμα, η προετοιμασία για πρώτη φορά μαγειρίτσας ή τσουρεκιού μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά. «Σημασία έχει η τελετουργία και μέσα από τη διαδικασία να μας επαινέσουμε. Να δεσμεύσουμε δηλαδή χώρο και χρόνο για κάτι που θα σηματοδοτεί την ατομική μας προσπάθεια και να πούμε "αυτό το πέτυχα το Πάσχα" ούτως ώστε να μας φροντίσουμε».
Αλλά και για την ψυχική ευεξία των παιδιών είναι σημαντικό να βιώσουν αυτές τις μέρες ως γιορτή και όχι ως ματαίωση της γιορτής. «Με δεξιότητες όπως η ευελιξία, το χιούμορ, η επιείκεια και η διάθεση για γνώση και για δημιουργία, οι γονείς πρέπει να αναζητήσουν τρόπους για να δημιουργήσουν μια εορταστική ατμόσφαιρα. Να βάψουμε τα καθιερωμένα αυγά μαζί με τα παιδιά, με διαφορετικές τεχνικές. Να ψήσουμε τα κουλουράκια και τα γλυκά του Πάσχα. Να γράψουμε ένα παραμύθι για την άνοιξη. Να φτιάξουμε το μπαλκόνι, εάν έχουμε λουλούδια. Να ανατρέξουμε στην παράδοση, να αναζητήσουμε τα ήθη και τα έθιμα του τόπου. Να διηγηθούμε ευχάριστα δικά μας παιδικά Πάσχα» λέει η ψυχοθεραπεύτρια.
Συγκεκριμένα, για τα παιδιά των χωρισμένων γονέων, που θα περάσουν το Πάσχα χωριστά, πρέπει να εισακουστεί η ανάγκη για επικοινωνία και με την άλλη πλευρά. «Είναι σημαντικό να καθησυχαστεί το παιδί. Η κρίση που διανύουμε είναι μια ψυχοπιεστική συνθήκη που δημιουργεί αυξημένο φόβο αποχωρισμού και ως εκ τούτου αυξημένη ανάγκη για επικοινωνία και με τους δύο γονείς. Μια καλή ιδέα είναι το παιδί να φτιάξει μια κάρτα ή μια κατασκευή με θέμα το Πάσχα ή την άνοιξη, που θα προσφέρει στον άλλο γονέα μετά το τέλος αυτής της περιόδου. Έτσι υπενθυμίζουμε στο παιδί ότι θα ξαναβρεθούμε, ότι τα καλύτερα είναι μπροστά» εξηγεί η Ειρήνη Μάρη.
Μια παραπάνω πρόνοια χρειάζεται όμως και για τους ηλικιωμένους που ξέμειναν φέτος το Πάσχα μόνοι στα χωριά, περιμένοντας τα παιδιά και τα εγγόνια. «Η τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα να αναπληρώσουμε λίγη από τη χαμένη επικοινωνία αλλά σε κάθε περίπτωση η έκταση, η συχνότητα και η ποιότητα της είναι που κάνουν τη διαφορά. Αυτό που λέμε "ο καλός λόγος". Η καραντίνα μας δίνει το χρόνο να μιλήσουμε ο ένας στον άλλο με αισιόδοξο και θετικό τρόπο, με αγάπη» εξηγεί η ψυχολόγος και υπογραμμίζει ότι ανεξαρτήτως ηλικίας, οι άνθρωποι που ζουν μόνοι, ειδικά αυτές τις μέρες, πρέπει να θυμούνται ότι δεν είναι μόνοι, ακόμα κι αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν ανακαλύψει ακόμα τους σημαντικούς άλλους της ζωής τους.
Tο τελευταίο κόλπο για ένα όμορφο Πάσχα είναι το σχέδιο για την επόμενη μέρα. «Να καταστρώσουμε μια στρατηγική, ώστε μόλις τελειώσει η δοκιμασία να διευρύνουμε τον κύκλο των γνωριμιών μας. Αφού ο κορονοϊός συνεπάγεται απομόνωση, η δική μας απάντηση να έχει στο κέντρο της τον άνθρωπο. Να αναπτύξουμε μια θετική περιέργεια για νέες γνωριμίες, νέες φιλίες, με ανεκτικότητα. Γιατί, εν τέλει, σε αυτή την κρίση μετριόμαστε με το πόσο αγαπάμε τη ζωή, δηλαδή τον εαυτό μας και τους άλλους».

Σοφία Μανδηλαρά

17.4.20

Γυναίκα πήδηξε τα κάγκελα νεκροταφείου για να ανάψει το καντήλι του παιδιού της στη Πάτρα

Μπορεί με απόφαση της κυβέρνησης να έκλεισαν όλα τα νεκροταφεία, σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή, να είναι κλειστά με σκοπό την αποφυγή συνωστισμού.
Ωστόσο, σύμφωνα με το thebest.gr, η μητέρα ενός 17χρονου που έφυγε από τη ζωή πριν βρέθηκε σήμερα το πρωί στο Β΄νεκροταφείο της Λεύκας.
Όπως αναφέρει η ίδια η μητέρα σε ανάρτηση της στο facebook δεν μπορούσε να αφήσει το παιδί της με σβηστό καντήλι, γι’αυτό πήδηξε τα κάγκελα.
«Με σβησμένο το καντήλι δεν θα άφηνα το παιδί μου» καταλήγει στην ανάρτησή της.

Αναλυτικά η ανάρτηση:

«Εγώ….έκανα κάτι παράνομο…δικάστε με….πήδηξα τα κάγκελα….Και δεν μετανιώνω παράνομο για σας…Για τους δικούς σας νόμους….Εγώ για τα παιδιά μου θα έκανα τα ΠΑΝΤΑ…θα πέθαινα θα έδινα την ζωή μου…Δεν μπόρεσα όμως….Αλλά με σβησμένο το καντήλι δεν θα άφηνα το παιδί μου……Καλή ανάσταση σε όλους…ΕΓΩ ΠΗΓΑ ΣΤΟ ΠΑΙΔΊ ΜΟΥ….ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΜΟΥ ΤΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙ ΚΆΝΕΙΣ».

Σοκ στην Τουρκία: 4.353 κρούσματα κορωνοϊού σε ένα 24ωρο

Με ραγδαίους ρυθμούς συνεχίζει να εξαπλώνεται στην Τουρκία ο κορωνοϊός, με τον αριθμό των νεκρών και των κρουσμάτων να παρουσιάζει άνοδο.

Ακόμη 126 άνθρωποι έχασαν τη μάχη το τελευταίο 24ωρο, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών στη γειτονική χώρα να ανέρχεται σε 1.769. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Υγείας, επιβεβαιώθηκαν άλλα 4.353 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία, υπολογίζεται πλέον σε 78.546.

Τρεις θάνατοι και 17 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα

Με γραπτή ενημέρωση έδωσε σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή, ο Σωτήρης Τσιόδρας τα νέα στοιχεία για τον κοροναϊό στη χώρα μας.
Όπως έχει γίνει γνωστό εδώ και μέρες, από σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή, έως και την Κυριακή του Πάσχα, ο κ. Τσιόδρας θα δίνει την ενημέρωση για το πώς κινείται ο κορονοϊός στην χώρα μας με γραπτή ανακοίνωση.

Στους 108 οι θάνατοι στη χώρα μας – Ολόκληρη η ανακοίνωση

Ανακοινώνονται 17 νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2224, εκ των οποίων το 56% αφορά άνδρες.
Από αυτά, 568 (25.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 927 (41.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
71 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 14 (19.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 83.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
35 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 108 θανάτους συνολικά στη χώρα. 29 ήταν γυναίκες (26.5%) και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη και το 89.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Εβγαλε βόλτα το πρόβατο εν μέσω καραντίνας και το πλήρωσε

Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι άνδρες της ισπανικής πολιτοφυλακής όταν αντίκρισαν μπροστά τους, εν μέσω lockdown λόγω κορονοϊού, έναν άνδρα να περπατά στο δρόμο της πόλης Μαρμπέγια έχοντας στο πλάι του έναν σκύλο κι ένα πρόβατο! Οταν μάλιστα ρωτήθηκε από τους πολιτοφύλακες, απάντησε ότι βγήκε για βόλτα με τα ζώα του! Πράγματι οι άνδρες της εθνοφρουράς, έπειτα από τον σχετικό έλεγχο, επιβεβαίωσαν ότι τα ζώα ανήκουν στον άνδρα, ο οποίος όμως, όχι μόνο έσπασε την καραντίνα, αλλά δεν διέθετε τα απαραίτητα πιστοποιητικά υγιεινής ούτε για τον σκύλο, ούτε και για το πρόβατο με αποτέλεσμα να καταγγελθεί στις αρμόδιες αρχές.
Τα ζώα κατασχέθηκαν και θα αποφασίσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες για την τύχη τους, ενώ και ο άνδρας θα κληθεί να πληρώσει βαρύ πρόστιμο τόσο για τη συμπεριφορά του όσο και για τη μη τήρηση κανόνων υγιεινής...

Στην Αθήνα το Μ. Σάββατο το απόγευμα το Άγιο Φως - Δεν θα διανεμηθεί σε ναούς και πιστούς

Στην Αθήνα θα μεταφερθεί το 'Αγιο Φως από το Ιεροσόλυμα το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου, σύμφωνα με δήλωση του υφυπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Βλάση, ύστερα από συντονισμένες ενέργειες του Υπουργείου Εξωτερικών.
Στη συνέχεια θα μεταφερθεί μόνο στην Εξαρχία του Παναγίου Τάφου, προκειμένου να φυλαχθεί, ενώ λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας, δε θα μεταφερθεί σε άλλες ενορίες.
«Θα ήθελα να επαναλάβω ότι, μετά από συντονισμένες ενέργειες του Υπουργείου Εξωτερικών και με την προσφορά της Aegean, το Άγιο Φως θα μεταφερθεί από τα Ιεροσόλυμα στην Αθήνα, το Μεγάλο Σάββατο το απόγευμα», σημειώνει ο κ. Βλάσης.
«Από το αεροδρόμιο θα μεταφερθεί μόνον στην Εξαρχία του Παναγίου Τάφου, όπου και θα φυλαχθεί», διευκρινίζει ο υφυπουργός Εξωτερικών.
«Υπογραμμίζεται ότι, στο πλαίσιο των μέτρων κατά της πανδημίας του κορονοϊού, δεν θα μεταφερθεί σε άλλες ενορίες ούτε θα διανεμηθεί στους πιστούς, καθώς ισχύουν τα σχετικά μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων», καταλήγει η δήλωση.

ΦΩΤΟ ! Αδεια Ιερουσαλήμ - Πάσχα χωρίς πιστούς στους Αγίους Τόπους

Πρωτόγνωρες εικόνες που δεν θυμίζουν σε τίποτε άλλες χρονιές ,βιώνουν οι ιερείς του Παναγίου Τάφου, αλλά και οι πολίτες της Ιερουσαλήμ, αφού για πρώτη φορά εδώ και 671 χρόνια ο Πανάγιος Τάφος έβαλε «λουκέτο» εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Το φετινό Πάσχα στους Αγίους Τόπους θα είναι χωρίς προσκυνητές ή λιτανείες με την Παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ να μην θυμίζει σε τίποτα τις παραδοσιακές εικόνες με τα εκατομμύρια των επισκεπτών που κατέκλυζαν τους δρόμους οδεύοντας μέσα από τα στενά σοκάκια στην εκκλησία του Παναγίου Τάφου.
Όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες που έχουν χτυπηθεί από τον κορoνοϊό, έτσι και στο Ισραήλ οι Αρχές έχουν απαγορεύσει στους πολίτες να μετακινούνται και μάλιστα σε απόσταση μεγαλύτερη των 100 μέτρων από τα σπίτια τους, εκτός εάν πρόκειται για αγορές βασικών ειδών.
Συνήθως από την Μεγάλη Τετάρτη τα καραβάνια των πιστών έφθαναν στους Αγίους Τόπους που συμμετείχαν στο Θείο Δράμα, με την αγρυπνία για τον Όρθο της Μεγάλης Πέμπτης στον Πανάγιο Τάφο, αλλά και στην ιεροτελεστία του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή, μέχρι την πρώτη ανάσταση στις 12 το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου, όπου ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Ιεροσολύμων έμπαινε στο κουβούκλιο του Πανάγιου Τάφου φέροντας το Άγιο Φώς.
Πλέον οι καμπάνες μονάχα που θα ηχήσουν πένθημα την Μεγάλη Παρασκευή αλλά και η δοξολογία από τους ιερείς κεκλεισμένων των θυρών θα είναι μονάχα αυτό που θα μείνει από το φετινό Πάσχα στους Αγίους Τόπους, αφού η πανδημία του κορωνοϊού δεν θα επιτρέψει ούτε την μαρτυρική πορεία των πιστών μέχρι τον Γολγοθά ούτε τον τελετουργικό περίπατο κατά μήκος της Via Dolorosa που σηματοδοτεί για τους χριστιανούς τη διαδρομή που έκανε ο Ιησούς πηγαίνοντας στη Στάυρωση και την Ανάστασή Του.
Σήμερα η οδός του μαρτυρίου κατά μήκος της οποίας ο Ιησούς μετέφερε το Σταυρό από το πραιτώριο προς το σημείο της Σταύρωσής Του , τον Γολγοθά είναι εντελώς άδεια. Ερμητικά κλειστές παραμένουν και οι πόρτες του Πανάγιου Τάφου όπου είχαν ξανακλείσει για τους πιστούς και το 1349 κατά την πανδημία της μαύρης πανώλης η οποία είχε σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους σε Ευρώπη και Ασία.

protothema.gr

Εκρηκτική η κατάσταση στον Τύπο

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει ανατρέψει πλήρως τις εργασιακές σχέσεις στα ΜΜΕ, παρότι οι δημοσιογράφοι στην πλειονότητά τους εξακολουθούν κάτω από δύσκολες συνθήκες να υπηρετούν την ενημέρωση των πολιτών και μάλιστα αυξάνοντας τις ώρες εργασίας τους.
Σχεδόν στο σύνολο τους οι εφημερίδες έχουν εφαρμόσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την στήριξη των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν φτάσει να βάλουν σε αναστολή ακόμα και το 80-90% του προσωπικού τους. 
Έχουν προχωρήσει σε αναστολή συβάσεων δημοσιογράφων οι εφημερίδες:
«ΑΞΙΑ», «ΑΥΓΗ», «ΒΡΑΔΥΝΗ», «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ», «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ», «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ», «ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ», «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», «ΤΑ ΝΕΑ», «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ», «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», «DOCUMENTO», «ESPRESSO» και «REAL NEWS».
Την ίδια πρακτική έχουν ακολουθήσει οι ραδιοφωνικοί σταθμοί «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» και «REAL FM», καθώς και οι ιστοσελίδες «REAL.GR» και «SDNA.GR». Σε μικρό αριθμό αναστολής συμβάσεων δημοσιογράφων, που απασχολούνται κυρίως σε εκπομπές, έχουν προχωρήσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί «ALPHA TV» και «ΣΚΑΪ».
Ακόμη δεινότερη είναι η κατάσταση στα αθλητικά ΜΜΕ όπου έχει ανασταλεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και το 90% των συμβάσεων του προσωπικού. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε αναστολή συμβάσεων των δημοσιογράφων προχώρησαν οι εφημερίδες «LIVE SPORT», «SPORTDAY», «SPORTIME» και «ΩΡΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡ»
Η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθήνας (ΕΣΗΕΑ) καλεί για μια ακόμη φορά την κυβέρνηση να προχωρήσει επιτέλους στην υλοποίηση των μέτρων για τη στήριξη του εντύπου Τύπου. Και καταλήγει: "Επαναλαμβάνουμε την πρότασή μας, για αυτή την περίοδο της πολύπλευρης πλέον κρίσης, να σταματήσουν οι αναστολές των συμβάσεων και να προχωρήσει η κυβέρνηση σε επιδότηση της εργασίας.
 zoornalistas.com

Ποιος κορονοϊός; Τρέχουν να κλείσουν εισιτήριο για κρουαζιέρα

Ποιος κορονοϊός; Τρέχουν να κλείσουν εισιτήριο για κρουαζιέρα
Παρά την πανδημία, οι κρατήσεις κρουαζιερόπλοιων αυξάνονται για το 2021 σύμφωνα με τους αναλυτές της UBS  Για το μεγαλύτερο μέρος του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, τα κρουαζιερόπλοια κυριαρχούσαν στα πρωτοσέλιδα, καθώς εκεί είχαν παρουσιαστεί πολλές περιπτώσεις λοιμώξεων του Covid-19.

Πρώτα ήταν το Diamond Princess, που έμεινε στην ακτή της Ιαπωνίας για σχεδόν ένα μήνα καθώς ο ιός εξαπλώθηκε στους επιβάτες και το πλήρωμά. Ένα άλλο πλοίο, το Grand Princess συγκέντρωσε πολλά κρούσματα και έμεινε στις ακτές της Καλιφόρνια. Ακόμα ένα κρουαζιερόπλοιο, το Caranival στη Φλόριντα ήδη «μετρά» 200 αρρώστους και τέσσερις νεκρούς επιβάτες. Σε κάθε περίπτωση, εκατοντάδες άνθρωποι και ένας εξαιρετικά μεταδοτικός ιός έχουν παγιδευτεί μαζί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Παρά τα περιστατικά αυτά, οι αναλυτές της UBS λένε ότι -μετά από επικοινωνία που είχαν με μεγάλες ναυτιλιακές με κρουαζιερόπλοια στις ΗΠΑ- έχουν στοιχεία ότι πολλοί είναι εκείνοι που… ονειροπολούν και ανυπομονούν για αποδράσεις στη θάλασσα

«Ο όγκος των κρατήσεων κατά τις τελευταίες 30 ημέρες για το 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 9% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο», ανέφεραν οι αναλυτές της UBS σε έκθεση της 31ης Μαρτίου σχετικά με την κρουαζιέρα. «Αυτό το ποσοστό περιλαμβάνει όσους εφαρμόζουν τις μελλοντικές τους πιστώσεις από τα δρομολόγια που ακυρώθηκαν φέτος, αλλά εξακολουθεί να δείχνει μια εκπληκτική ανθεκτικότητα στην επιθυμία των ανθρώπων να κλείσουν μια θέση με ένα κρουαζιερόπλοιο».

Ακόμα, οι κρατήσεις κρουαζιέρας στην Ασία και στην Αλάσκα είναι πάνω από το συνηθισμένο. Οι εκδρομές μέσω της Καραϊβικής έχουν επίσης καλή απόδοση. Οι μοναδικές κρατήσεις που υποφέρουν από χαμηλές επιδόσεις είναι αυτές στη Μεσόγειο Θάλασσα, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Κλειστά τα σούπερ μάρκετ την Κυριακή του Πάσχα

«Αύριο Μεγάλο Σάββατο τα σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά 7:00-20:00. Την Κυριακή του Πάσχα, τα καταστήματα των οποίων η λειτουργία δεν έχει ανασταλεί, λειτουργούν κανονικά σύμφωνα με το ισχύον για τις Κυριακές πλαίσιο».
Αυτό σημειώνει στο twitter ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης.
Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ στελέχη του υπουργείου, την Κυριακή του Πάσχα, σύμφωνα με τη νομοθεσία, κλειστά θα είναι τα σούπερ μάρκετ, ενώ μπορούν να λειτουργούν οι φούρνοι, τα ζαχαροπλαστεία, τα μίνι μάρκετ καθώς και τα βενζινάδικα.

Λουκέτο σε 100.000 μικρές επιχειρήσεις βλέπει η ΓΣΕΒΕΕ

Λουκέτο σε 100.000 μικρές επιχειρήσεις βλέπει η ΓΣΕΒΕΕ
Εκλεισαν με κυβερνητική εντολή ή προχώρησαν με απόφαση των ιδιοκτητών τους σε αναστολή λειτουργίας, πλήρη ή μερική, λόγω κάθετης πτώσης του τζίρου και έλλειψης ρευστότητας. Ωστόσο, υπολογίζεται ότι περίπου 100.000 επιχειρήσεις, μικρές και πολύ μικρές, δεν πρόκειται στην πραγματικότητα να ανοίξουν ποτέ ξανά, ακόμη και όταν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα. Σε αυτή την εξαιρετικά δυσοίωνη εκτίμηση κατέληξε το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) σε έκτακτη έρευνα που πραγματοποίησε σε συνεργασία με την εταιρεία Marc.

Η εκτίμηση για οριστικό λουκέτο σε 100.000 επιχειρήσεις –σημειωτέον, κατά την πρόσφατη οικονομική κρίση δυστυχώς οι εκτιμήσεις του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ επιβεβαιώνονταν στη συνέχεια από τα επίσημα στοιχεία– καθώς και το ότι το 13% των επιχειρήσεων που θα συνεχίσουν να λειτουργούν δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε μείωση προσωπικού μεταφράζεται σε απώλεια 250.000 θέσεων απασχόλησης, όχι μόνο μισθωτών, αλλά και εργοδοτών και αυτοαπασχολουμένων.

Το ανησυχητικό είναι ότι, χωρίς να έχει μπει οριστικό λουκέτο, ήδη έχουν χαθεί θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, το 21% των επιχειρήσεων που συνεχίζουν να λειτουργούν και απασχολούν προσωπικό δήλωσε ότι το προηγούμενο διάστημα προχώρησε σε μείωση του αριθμού των εργαζομένων του. Τούτο, βεβαίως, σημαίνει ότι πρόκειται είτε για επιχειρήσεις που δεν έχουν ενταχθεί σε κάποιο πλαίσιο μέτρων στήριξης, και επομένως είχαν το δικαίωμα να προχωρήσουν σε απολύσεις, είτε έχουν ενταχθεί αλλά δεν τήρησαν τη ρητή υποχρέωση για διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

Το 75% των επιχειρήσεων που δήλωσαν πως ενδέχεται να διακόψουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα αφορά επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει πλήρως ή μερικώς τη λειτουργία τους. Αντίστοιχο είναι και το ποσοστό για τις επιχειρήσεις που δήλωσαν πως θα μειώσουν το προσωπικό τους. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει μερικώς ή πλήρως τη λειτουργία τους αποτελούν το 79% των επιχειρήσεων που δήλωσαν ότι θα μειώσουν προσωπικό μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Η συντριπτική πλειονότητα όσων συνεχίζουν να λειτουργούν αντιμετωπίζει κάθετη πτώση του τζίρου, με το πρόβλημα να είναι εντονότερο στις μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις. Το 74% απάντησε ότι υποχώρησε ο τζίρος ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, που δεν απασχολούν καν εργαζόμενους, είναι 86% και σε αυτές με έως 2 άτομα προσωπικό 78%. Οι ελαφρώς μεγαλύτερες επιχειρήσεις, αυτές που απασχολούν πάνω από 5 άτομα, δήλωσαν σε ποσοστό 54% μείωση του τζίρου.

Η δραστική απώλεια εσόδων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ήδη μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων ήταν επιβαρυμένο από τα προηγούμενα χρόνια με οφειλές προς το Δημόσιο και τις τράπεζες, αναμένεται να οδηγήσει σε νέα διόγκωση του ιδιωτικού χρέους, τη στιγμή, μάλιστα, που βρισκόταν σε εξέλιξη προσπάθεια περιορισμού του.

Στο πλαίσιο της έρευνας, το 23% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι πριν από την έναρξη των περιοριστικών μέτρων είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο (ασφαλιστικά ταμεία και εφορία), ενώ το 35% έχει δανειακές υποχρεώσεις προς τράπεζες. Μάλιστα, από τις επιχειρήσεις που έχουν δανειακές υποχρεώσεις, προκύπτει ότι αυτές είναι ληξιπρόθεσμες για το 43%.


kathimerini.gr

Ο Τραμπ στον κόσμο του ! Παγκόσμιο σοκ: 4.491 θάνατοι σε 24 ώρες στις ΗΠΑ. Σχεδόν 33.000 οι νεκροί

Παγκόσμιο σοκ: 4.491 θάνατοι σε 24 ώρες στις ΗΠΑ. Σχεδόν 33.000 οι νεκροί και ο Τραμπ στον κόσμο του
Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν κατά πολύ το όριο ο 30.000 θανάτων από την επιδημία που προκαλεί ο κορονοϊός. Έως το βράδυ της Πέμπτης καταγράφονταν στη χώρα περισσότεροι 33.000 θάνατοι, 33.284 συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Εκείνο που προκαλεί παγκόσμιο σοκ είναι η ενημέρωση πως τις τελευταίες 24 ώρες διαπιστώθηκαν άλλοι 4.491 θάνατοι! Πρόκειται, μακράν, για τον πιο βαρύ απολογισμό που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα μέσα σε ένα 24ωρο.

Μάλλον ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει περιπτώσεις θανάτων που «πιθανόν συνδέονται» με την ασθένεια COVID-19, την οποία προκαλεί ο κορονοϊός, αλλά δεν εντάσσονταν στον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας μέχρι τώρα.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες μέρες, οι αρχές στην πόλη της Νέας Υόρκης ανακοίνωσαν ότι προσθέτουν 3.778 θανάτους που «πιθανόν» οφείλονταν στον κορονοϊό στον επίσημο απολογισμό.

Η ισχυρότερη δύναμη του πλανήτη, στην οποία έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα σχεδόν 667.800 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 (κορονοϊός), καταγράφει τις τρεις τελευταίες ημέρες αλλεπάλληλα θλιβερά ρεκόρ θανάτων.

Συγκριτικά, τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ως τις 23:00 ώρα Ελλάδας έκαναν λόγο για συνολικά 31.071 θανάτους, συμπεριλαμβανομένων 4.141 που πιθανόν οφείλονταν στην COVID-19. Λίγες ώρες αργότερα ανακοινώθηκε ο απολογισμός του Τζονς Χόπκινς.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που θρηνεί τα περισσότερα θύματα από οποιαδήποτε άλλη στον κόσμο, ακολουθούμενη από την Ιταλία (22.170 νεκροί), την Ισπανία (19.315) και τη Γαλλία (17.941).

ΟΙ ΗΠΑ πεθαίνουν κι ο Τραμπ… στον κόσμο του
Και ενώ οι ΗΠΑ «σπάνε» το ένα θλιβερό ρεκόρ μετά το άλλο, ο Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε το σχέδιο της κυβέρνησής του για να «ξαναπάρει μπρος η Αμερική» σε τρία στάδια, ανάλογα με την κατάσταση σε κάθε πολιτεία, εκτιμώντας πως η χώρα «πέρασε» την κορυφή της καμπύλης εξάπλωσης του κορονοϊού.

Κατά τον Τραμπ, αμερικανικές πολιτείες όπου η εξάπλωση του κορονοϊού έχει πλέον τεθεί υπό έλεγχο εδώ και δύο εβδομάδες μπορούν να αρχίσουν την επανεκκίνηση της οικονομικής τους δραστηριότητας «από αύριο».

Σύμφωνα με τον Τραμπ, 29 πολιτείες αναμένεται να είναι σε θέση να άρουν τα μέτρα περιορισμού σχετικά σύντομα. «Αν κοιτάξετε τη Μοντάνα, το Γουαϊόμινγκ, τη Βόρεια Ντακότα», πολιτείες που έχουν μείνει συγκριτικά αλώβητες από την πανδημία, η κατάσταση «είναι πολύ διαφορετική από αυτή στη Νέα Υόρκη, πολύ διαφορετική από αυτή στο Νιού Τζέρσι», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ωστόσο η απόφαση αυτή «θα εξαρτηθεί από τους κυβερνήτες», πρόσθεσε παρουσιάζοντας το σχέδιο της κυβέρνησής του για τη σταδιακή επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας, η οποία έχει τεθεί σε καταστολή για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού.
 Η Νέα Υόρκη παρατείνει την καραντίνα έως τις 15 Μαΐου
Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε σήμερα ότι παρατείνει έως τις 15 Μαΐου τα μέτρα καραντίνας στην πολιτεία, επίκεντρο της επιδημίας στις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των θανάτων σε ημερήσια βάση είναι ο χαμηλότερος εδώ και 10 ημέρες.

«Πρέπει να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε» δήλωσε ο Άντριου Κουόμο, στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Θα ήθελα να δω το ποσοστό των κρουσμάτων να μειώνεται ακόμη περισσότερο. Η πολιτική της καραντίνας (με το κλείσιμο σχολείων και επιχειρήσεων) θα παραμένει σε ισχύ έως τη 15η Μαΐου», συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι οι Νεοϋορκέζοι θα πρέπει να φοράνε μάσκες σε λεωφορεία, ταξί και τρένα.

Είπε, επίσης, ότι η πολιτεία της Νέας Υόρκης με σχεδόν 20 εκατομμύρια κατοίκους κατέγραψε 606 θανάτους από την πανδημία τις τελευταίες 24 ώρες, ήτοι ο χαμηλότερος ημερήσιος απολογισμός από τις 6 Απριλίου. Μία ημέρα πριν η πολιτεία είχε καταγράψει 752 νεκρούς.

«Συνεχίζει να αποτελεί έναν πραγματικά, πραγματικά τραγικό απολογισμό» σημείωσε ο Κουόμο, προσθέτοντας ότι στον απολογισμό των νεκρών περιλαμβάνονται 29 ασθενείς από οίκους ευγηρίας, τους οποίους αποκάλεσε «σημείο μηδέν» στη μάχη εναντίον του ιού.

Όπως επισήμανε ο Κουόμο, το γεγονός ότι οι αριθμοί των ασθενών που νοσηλεύονται και των θανάτων στη Νέα Υόρκη έπεσαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 ημερών αποτελεί άλλη μία απόδειξη ότι η πλέον πληγείσα πολιτεία ελέγχει τη διασπορά του ιού.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, συνολικά 17.735 άνθρωποι νοσηλεύονται σε ολόκληρη τη Νέα Υόρκη λόγω της νόσου COVID-19, ένας αριθμός μειωμένος από τους 18.335 μία ημέρα νωρίτερα και ο χαμηλότερος από την 6η Απριλίου.

Η πολιτεία της Νέας Υόρκης καταμετρά περισσότερα από 210.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊου και περισσότερους από 11.500 νεκρούς.

Δημοσκόπηση: Οι περισσότεροι πολίτες θεωρούν ότι ο Τραμπ άργησε πολύ να αντιδράσει
Σχεδόν τα δύο τρίτα των Αμερικανών εκτιμούν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ άργησε να λάβει αποφασιστικά μέτρα μπροστά στην απειλή της πανδημίας του κορονοϊού ενώ εξαπλωνόταν σε άλλες χώρες, καταγράφει δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Πέμπτη.

Σύμφωνα με το κέντρο έρευνας Pew, το 65% των προσώπων που ερωτήθηκαν επικρίνουν τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης στην πρώτη της φάση από πλευράς του προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος υποβάθμιζε για πολλές εβδομάδες τη βαρύτητα της επιδημίας που άρχισε να εξαπλώνεται στην Κίνα στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2019.

Αν και οι γνώμες γενικά συνάδουν με την πολιτική τοποθέτηση, μικρή πλειοψηφία των αυτοπροσδιοριζόμενων ως μετριοπαθών και φιλελεύθερων υποστηρικτών των Ρεπουμπλικάνων, το 53%, συμφωνεί με το 92% των υποστηρικτών των Δημοκρατικών οι οποίοι στηλιτεύουν τη βραδύτητα της αντίδρασης του ενοίκου του Λευκού Οίκου, που βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πολεμικής.

Κατά τη δημοσκόπηση του Pew Research Center, που διενεργήθηκε από την 7η ως τη 12η Απριλίου σε δείγμα 4.917 προσώπων, η πλειοψηφία (το 52%) των προσώπων που ερωτήθηκαν θεωρεί πως ο αμερικανός πρόεδρος εξωραΐζει την κατάσταση στις δημόσιες τοποθετήσεις του. Μόλις το 39% εκτιμά ότι ο δισεκατομμυριούχος Ρεπουμπλικάνος παρουσιάζει στην κοινή γνώμη την κατάσταση «όπως είναι» στις σχεδόν καθημερινές συνεντεύξεις που παραχωρεί και μεταδίδονται απευθείας τηλεοπτικά.

Ενώ οι ΗΠΑ είναι η χώρα του κόσμου που έχει δεχθεί το πιο βαρύ πλήγμα στον κόσμο εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού (τουλάχιστον 32.000 νεκροί, περί τα 660.000 κρούσματα μόλυνσης), η μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών εκφράζει την ανησυχία της πως «το χειρότερο μένει ακόμη να έρθει» σε αυτή την υγειονομική και οικονομική κρίση.

Οι Αμερικανοί δεν συμφωνούν με τον πρόεδρό τους, που επιδιώκει να «ξαναβάλει μπρος» η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου: το 66% δηλώνει ανήσυχο για την άρση των περιορισμών πολύ πρόωρα, ενώ μόλις το 32% εκτιμά αντιθέτως πως αυτή προχωρά ή θα προχωρήσει πολύ καθυστερημένα.

Κορονοϊός: Στους 107 οι νεκροί. Άλλοι δύο θάνατοι ανδρών σήμερα Μεγάλη Παρασκευή

Δύο ακόμα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα ανεβάζοντας των αριθμό των θυμάτων σε 108.
Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για δύο άνδρες.

Ο πρώτος θάνατος καταγράφηκε στις 06:10 το πρωί στην Πτολεμαΐδα στο Μποδοσάκειο. Πρόκειται για άνδρα 91 ετών με υποκείμενα νοσήματα.
Ο άτυχος άνδρας προσήλθε στο νοσοκομείο στις 9 Απριλίου, με συμπτώματα του ιού. Είχε υποκείμενα νοσήματα.
Ο δεύτερος θάνατος καταγράφηκε στις 06:30 στην Αθήνα στο νοσοκομείο Σωτηρία . Πρόκειται για άνδρα 77 ετών, ο οποίος είχε υποκείμενα νοσήματα.

Χθες ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι τα νέα κρούσματα είναι 15 με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 2.207. 69 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, το 83% είναι 70 ετών και άνω ή με υποκείμενο νόσημα. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 68 έτη. Οι 13 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 83% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι άνω των 70 ετών. 33 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Σαρωτικοί έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ για την εφαρμογή των μέτρων περιορισμού για το Πάσχα


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για τη διασφάλιση των περιοριστικών μέτρων για το Πάσχα, που επεκτάθηκαν και αυστηροποιήθηκαν, όπως ανακοίνωσε χτες το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Από το Αρχηγείο της Αστυνομίας, όπου πραγματοποιούνται συνεχώς συσκέψεις μέσω τηλεδιασκέψεων, έχουν δοθεί σαφείς εντολές σε όλες τις υπηρεσίες να εφαρμόζουν κατά γράμμα όλα τα μέτρα και να επιβάλουν χωρίς διακρίσεις τις προβλεπόμενες κυρώσεις στους παραβάτες, που αυξήθηκαν με βάση τις τελευταίες ανακοινώσεις για το διάστημα από τις 21.00 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας του Πάσχα προς Τρίτη.
Στην τελευταία τηλεσύσκεψη που έγινε χτες το βράδυ, δόθηκαν οδηγίες για αυξημένη επιτήρηση στις εκκλησίες, για σήμερα το βράδυ στον Επιτάφιο, αλλά και στην Ανάσταση και συζητήθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες για τις ενέργειες των αστυνομικών, κυρίως την Κυριακή του Πάσχα.
Παράλληλα συζητήθηκε το θέμα των μετακινήσεων εντός του αστικού ιστού, κυρίως με τον κωδικό Β4, που αφορά τη μετάβαση σε άνθρωπο που έχει ανάγκη βοηθείας, στο οποίο επέμεινε με ιδιαίτερη έμφαση ο κ. Χαρδαλιάς.
Οι εντολές προς τους επικεφαλής των αστυνομικών υπηρεσιών είναι να μην δείξουν καμία επιείκεια σε περιπτώσεις με αυτό τον κωδικό, που κατά την μετακίνηση δεν υπάρχουν επαρκή δικαιολογητικά, όπως διεύθυνση προορισμού, στοιχεία του ανθρώπου που υποτίθεται ότι χρήζει βοηθείας, αποδεικτικό του προβλήματος, ώρα επιστροφής και φυσικά να μην επιβαίνουν στο αυτοκίνητο πάνω από δύο άτομα.
Για την παραβίαση αυτού του περιορισμού το πρόστιμο γίνεται από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 300 ευρώ για τον οδηγό και 150 για τον συνοδηγό και αφαίρεση πινακίδων για 60 ημέρες.
Η ίδια ποινή ισχύει για την απόπειρα μετακίνησης εκτός νομού, αλλά επεκτάθηκε για το παραπάνω διάστημα και για μετακινήσεις εντός νομού αλλά εκτός αστικού ιστού, δηλαδή στα εξοχικά.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι 1.000 ευρώ για κάθε άτομο είναι το πρόστιμο για δημόσιες συναθροίσεις άνω των δέκα ατόμων, κάτι που ισχύει και για τις συναθροίσεις για το ψήσιμο του αρνιού, ενώ όπως επισημαίνουν παράγοντες της Πολιτικής Προστασίας, σε ακραίες περιπτώσεις προβλέπεται και αυτόφωρο, με το άρθρο 285, που αφορά στην αποτροπή διάδοσης νόσου.
Αυτές οι περιπτώσεις αποτελούν πονοκέφαλο για την Αστυνομία, καθώς μπορούν να επέμβουν μετά από καταγγελίες, κάτι που απεύχονται οι αστυνομικοί, ποντάροντας στο φιλότιμο των Ελλήνων και στην τήρηση των απαγορεύσεων.
«Δεν θέλουμε να μας φέρουν στη δυσάρεστη θέση να βεβαιώνουμε παραβάσεις στα σπίτια», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. Θεόδωρος Χρονόπουλος και συμπλήρωσε: «Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχει αποδείξει ότι συνειδητοποιεί απολύτως την ανάγκη τήρησης αυτών των μέτρων για το καλό όλων και αισιοδοξούμε ότι δεν θα χαλάσουν αυτό που έχουμε πετύχει μέχρι στιγμής».
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα μέτρα, από χτες ήδη έχουν ενταθεί οι αστυνομικές περιπολίες στις αγορές για την αποφυγή συνωστισμού, αλλά και για κλοπές και άλλα αδικήματα.
Παράλληλα, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ., εκτός από τα διόδια που υπάρχουν σε μόνιμη βάση αστυνομικές δυνάμεις για την αποτροπή αποχώρησης προς την επαρχία, ισχύουν τα εξής μέτρα:
- Υπάρχουν μπλόκα σε όλους τους δρόμους που οδηγούν εκτός αστικού ιστού, τόσο στην Αττική όσο και στη Θεσσαλονίκη και τις άλλες άλλες μεγάλες πόλεις.

- Έχουν αυξηθεί οι περιπολίες και η εμφανής παρουσία αστυνομικών σε σταθμούς λεωφορείων, τρένων και αεροδρόμια, ώστε να μην φύγει κανείς που δεν έχει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, αλλά και για την αποφυγή συνωστισμού στην παραλαβή δεμάτων από την επαρχία.

- Αυστηρή επιτήρηση των ναών.

Ειδικά για την Κυριακή προβλέπεται η επιτήρηση πάρκων και άλλων περιοχών που συνήθως καταφεύγουν οι κάτοικοι των πόλεων για βόλτες, όπως είναι στην Αττική το Ζάππειο, το Πεδίο του Άρεως, ο λόφος του Φιλοπάππου, το Τατόι κ.λπ. Για το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιηθούν τα drone και τα ελικόπτερα της Αστυνομίας, που παράλληλα θα επιτηρούν και μέσα στις πόλεις στο πλαίσιο της αντιμετώπισης κλοπών, διαρρήξεων με στόχο τα κλειστά καταστήματα, καθώς και άλλων έκνομων ενεργειών, για την τήρηση της Ασφάλειας.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε χτες ότι οι 9 στους 10 συμπολίτες μας, όπως δείχνουν οι σχετικές μετρήσεις, δηλώνουν ότι θα γιορτάσουν με βάση τους κανόνες που επιβάλουν οι συνθήκες, θα ακολουθήσουν τις οδηγίες. Την ίδια στιγμή όμως ένας στους δέκα δηλώνουν ότι δεν θα αλλάξουν τίποτα από τις συνήθειες τους. «Είναι ικανοί να καταστρέψουν αυτό που έχουμε χτίσει με τόση προσπάθεια. Δηλώνουν ευθαρσώς ότι κάνουν ετοιμασίες, λες και δεν έχει γίνει τίποτα, λες και ο ιός δεν υπάρχει περίπτωση να φτάσει σε αυτούς και σε εκείνους με τους οποίους θα έρθουν σε επαφή ή πως θα υπολογίσει ότι είναι Πάσχα» ανέφερε ο υφυπουργός και συμπλήρωσε: «Προκειμένου να προασπίσουμε την προσπάθεια της συντριπτικής πλειοψηφίας και να διαφυλάξουμε το μέχρι σήμερα αποτέλεσμα, είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε τα επιπλέον μέτρα που ουσιαστικά απαντούν στην πρόθεση και ανευθυνότητα του 1 στους 10, που δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης».

Καταλήγοντας ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε: «Ναι, θα νικήσουμε. Η προσπάθεια συνεχίζεται. Σύντομα θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση, για να πάρουμε πίσω τις ζωές μας».

Το μεγάλο ταμπού: Πόσα λίγα ξέρουμε για τις τελευταίες στιγμές της ζωής και το θάνατο

Η πανδημία Covid-19 αναζωπύρωσε το φόβο πολλών ανθρώπων για το θάνατο. Όμως, έξι στους δέκα ξέρουν ελάχιστα έως καθόλου πράγματα για τις τελευταίες ώρες της ζωής, πριν επέλθει ο θάνατος. Αρκετοί -οι τέσσερις στους δέκα- έχουν απλώς ακούσει μερικά πράγματα από συζητήσεις με την οικογένεια και με φίλους τους, ενώ περίπου οι μισοί έχουν προσωπική εμπειρία, έχοντας σταθεί στο πλευρό ανθρώπων που πέθαιναν.
Ένας στους πέντε έχει μάθει τι σημαίνει να πεθαίνεις, έχοντας συζητήσει αυτό το θέμα με γιατρούς ή έχοντας παρακολουθήσει κάποιο επιστημονικό ντοκιμαντέρ. Αλλά ένας στους τρεις δεν θέλει ούτε να ακούσει, ούτε να ρωτήσει, ούτε να απαντήσει σε οτιδήποτε σχετίζεται με το τέλος της ζωής, κάτι που αποκαλύπτει πόσο ταμπού είναι το ζήτημα για πολλούς ανθρώπους.
Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα της βρετανικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών, σε συνεργασία με την εταιρεία Ipsos MORI. Σύμφωνα με την έρευνα, η βασική ανησυχία των συγγενών και φίλων είναι ότι οι άνθρωποι τους που πεθαίνουν, θα νιώθουν πόνο, τρόμο ή πανικό, καθώς η ζωή τους τελειώνει σε μερικές ώρες ή λεπτά.
Οι κινηματογραφικές ταινίες, οι θεατρικές παραστάσεις και οι τηλεοπτικές σειρές αποτελούν πηγή πληροφόρησης για αρκετό κόσμο σχετικά με το τέλος της ζωής. Όμως, η τηλεόραση και τα φιλμ σπάνια παρουσιάζουν 'φυσιολογικούς' θανάτους, ενώ για πολλούς ανθρώπους ο θάνατος είναι μια ήρεμη, ειρηνική και ανώδυνη διαδικασία.
Η βρετανική ιατρική Ακαδημία θεωρεί αναγκαίο να ενθαρρυνθούν οι συζητήσεις για το θάνατο και να σπάσει το ταμπού, θεωρώντας ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα, ώστε να δώσουμε στους ανθρώπους αξιόπιστες πληροφορίες για το τι συμβαίνει στο τέλος της ζωής και να ενθαρρύνουμε τις συζητήσεις γι' αυτό το σημαντικό θέμα.
Ακολουθεί μια σύνοψη των γνώσεων για το τέλος της ζωής
Σημάδια ότι ο θάνατος πλησιάζει
Υπάρχουν ενδείξεις τις τελευταίες εβδομάδες, μέρες και ώρες της ζωής ενός ανθρώπου ότι το τέλος είναι κοντά. Η αναγνώριση αυτών των σημαδιών θα βοηθήσει τους συγγενείς και φίλους να προετοιμασθούν καλύτερα.
- Σωματικές αλλαγές: Το δέρμα γίνεται πιο λεπτό και ωχρό λόγω επιβράδυνσης της κυκλοφορίας του αίματος, ενώ σκούρες κηλίδες μπορεί να εμφανιστούν στα χέρια, στα πόδια και στο πρόσωπο εξαιτίας πήξης του αίματος. Οι τρίχες των μαλλιών αδυνατίζουν, όπως και όλο το σώμα, ενώ τα δόντια μπορεί να αποχρωματιστούν ή να εμφανίσουν σκούρα σημάδια. Η αναπνοή γίνεται πιο δύσκολη και θορυβώδης, καθώς ο θνήσκων δεν μπορεί να βήξει ή να καταπιεί και εκκρίσεις σωρεύονται στο πίσω μέρος του λαιμού του. Συχνά χασμουριέται, προσπαθώντας να εισπνεύσει περισσότερο οξυγόνο. Η αναπνοή μπορεί να εναλλάσσεται κατά διαστήματα από θορυβώδης σε ήρεμη, ενώ προς το τέλος συχνά αναπνέει μόνο κατά περιόδους, καθώς μια εισπνοή ακολουθείται από παύση για αρκετά δευτερόλεπτα, εωσότου υπάρξει η επόμενη εισπνοή. Μερικές φορές τα άνω και κάτω άκρα γίνονται πολύ κρύα, ενώ τα ούρα μπορεί να πάρουν το χρώμα του τσαγιού και να έχουν διαπεραστική οσμή λόγω δυσλειτουργίας των νεφρών ή να υπάρξει ακράτεια ούρων και κοπράνων, καθώς οι μύες ουροδόχου κύστης και εντέρου υπολειτουργούν. Οι αλλαγές στο μεταβολισμό μπορεί να δημιουργήσουν μια διακριτή μυρωδιά (σαν ασετόν), ενώ αν ο άνθρωπος πεθαίνει από καρκίνο του εντέρου ή του στομάχου, η οσμή μπορεί να είναι αρκετά δυσάρεστη.
- Ψυχικές αλλαγές: Ο εξωτερικός κόσμος αρχίσει να χάνει τη σημασία του για τον άνθρωπο που πεθαίνει, ο οποίος δεν θέλει πια να φύγει από το δωμάτιο ή το κρεβάτι του και δεν έχει όρεξη για πολλές κουβέντες. Η διάθεση, ο χαρακτήρας και η συμπεριφορά του μπορεί να αλλάξουν. Μερικοί άνθρωποι ίσως γίνουν ασυνήθιστα αγχώδεις και ανήσυχοι, σε μερικές περιπτώσεις προσπαθώντας μέσα στη σύγχυση τους να αφαιρέσουν ορούς ή άλλο ιατρικό εξοπλισμό από το σώμα τους (τότε θα χρειαστεί η χορήγηση φαρμάκων για να ηρεμήσουν). Κάποιοι που ήσαν άθεοι, ίσως ξαφνικά δείξουν ενδιαφέρον για θρησκευτικές ή πνευματικές διδασκαλίες.
- Αυξημένος ύπνος: Ο άνθρωπος αρχίζει να κοιμάται για πολλές ώρες, καθώς ακόμη και η παραμικρή σωματική προσπάθεια μπορεί να του είναι εξαντλητική, ενώ ο οργανισμός του εστιάζει όλη την προσπάθεια του στο να κρατηθεί ζωντανός. Πολύ κοντά στο τέλος, ο θνήσκων μπορεί να χάνει όλο και συχνότερα τη συνείδηση για τους γύρω του.
- Μείωση της όρεξης: Το σώμα δεν χρειάζεται πια καύσιμα και έτσι χάνει την επιθυμία να φάει και να πιεί. Ο θνήσκων αρχίζει να χάνει βάρος, μερικές φορές πολύ γρήγορα. Είναι σημαντικό να μη ζοριστεί να φάει ή να πιεί, αν δεν το θέλει.
- Αλλαγές στον τρόπο έκφρασης: Μπορεί να αρχίσει να λέει φράσεις όπως ότι «φεύγει», «πετάει», «γυρνάει στο σπίτι του», «έρχονται να τον πάρουν», «πάει ταξίδι» κ.α. Μπορεί επίσης να νιώσει την ανάγκη να εκδηλώσει την ευγνωμοσύνη του στους γύρω του που τον φροντίζουν.
- Ειδικές παρακλήσεις: Ίσως θελήσει κάτι ξεχωριστό, όπως να επισκεφτεί ένα συγκεκριμένο μέρος, να περιβάλλεται από τα αγαπημένα λουλούδια του, να ακούει ορισμένη μουσική, να έχει δίπλα του οικογενειακές φωτογραφίες, να δει μετά από καιρό κάποιον σημαντικό άνθρωπο στη ζωή του κ.α.
Η στάση όσων είναι δίπλα του
Είναι αδύνατο να προβλεφθεί πότε θα έλθει η στιγμή του θανάτου. Αρκετοί άνθρωποι «ακροβατούν» μεταξύ ζωής και θανάτου για ώρες ή και για μέρες, οπότε είναι εύκολο ακόμη και για όσους συμπαραστέκονται στον θνήσκοντα, να «χάσουν» την τελευταία στιγμή της ζωής του. Η ακοή είναι η τελευταία αίσθηση που φεύγει, συνεπώς ο θνήσκων συνήθως μπορεί να ακούσει τι του λένε, ακόμη και όταν δεν έχει άλλα σημάδια αισθήσεων και δείχνει ότι δεν έχει συνείδηση.
Οι δικοί του μπορούν να χαμηλώσουν το φως στο δωμάτιο του θνήσκοντος και να κρατήσουν το φωτεινό φως του ήλιου μακριά από το πρόσωπο του. Η έντονη σωματική επαφή μπορεί να του είναι επώδυνη ή ενοχλητική. Είναι καλύτερα να κάθεται κανείς δίπλα στο κρεβάτι του, να του πιάνει το χέρι και να του μιλάει απαλά ή να του το χαϊδεύει, επιδιώκοντας μια επικοινωνία σε βαθύτερο επίπεδο. Ακόμη και φαινομενικά χωρίς συνείδηση, ο θνήσκων μπορεί να ανταποκριθεί ανεπαίσθητα με ένα σφίξιμο των δαχτύλων του.
Είναι φυσικό κανείς να νιώσει κανείς ένοχος, επειδή θα ήθελε να αποφύγει τη δοκιμασία να σταθεί στο πλευρό ενός ανθρώπου που πεθαίνει. Είναι μια φυσική και κατανοητή αντίδραση σε μια πολύ αγχωτική κατάσταση.
Η στιγμή του θανάτου
Ο θάνατος μπορεί να συμβεί με πολλούς τρόπους, αλλά γενικά συμβαίνει πολύ γρήγορα. Μερικές φορές ο θνήσκων βγάζει μερικά αγκομαχητά, καθώς η καρδιά και οι πνεύμονες του σταματούν. Ο σφυγμός σταματά, το δέρμα και η έκφραση του προσώπου αλλάζουν, το σώμα μοιάζει πια σαν περίβλημα κενό περιεχομένου.
Μερικές φορές συγγενείς και φίλοι έχουν αναφέρει επίμαχα από επιστημονική άποψη, ασυνήθιστα και ανεξήγητα φαινόμενα, όπως ατμούς πάνω από το σώμα του πεθαμένου, ένα φως να γεμίζει το δωμάτιο, μια ξαφνική αλλαγή θερμοκρασίας στο χώρο, μια βαριά ατμόσφαιρα στον αέρα ή ακόμη πιο παράξενα πράγματα, όπως ρολόγια που σταματούν τη στιγμή του θανάτου, κατοικίδια ζώα που συμπεριφέρονται περίεργα, πουλιά που εμφανίζονται στο παράθυρο κ.α. Κάποιοι που βρίσκονταν αλλού τη στιγμή του θανάτου, έχουν αναφέρει ότι «είδαν» ή ένιωσαν το νεκρό και ήξεραν πότε ακριβώς πέθανε, προτού αυτό ανακοινωθεί επίσημα.
Δεν είναι σπάνιο όσοι ήσαν παρόντες στη στιγμή του θανάτου κάποιου, να νιώσουν «αποσυνδεμένοι» από όλους και όλα γύρω τους, σαν να ζουν σε όνειρο και όχι στην πραγματικότητα. Μερικοί νιώθουν θλίψη και συντριβή, άλλοι ανακούφιση, μερικοί είναι θυμωμένοι, άλλοι ένοχοι. Μερικοί έχουν ανάγκη να μείνουν μόνοι τους με το νεκρό, άλλοι όχι.
Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος για να νιώσει κανείς ένα θάνατο. Αρκετοί συνειδητοποιούν εκ των πραγμάτων τη δική τους θνητότητα. Για πολλούς η ζωή τους δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια.

16.4.20

Από το άγχος του «Γολγοθά» στην προσδοκία της «Ανάστασης»: Ο φόβος, η θλίψη, η ελπίδα από ένα γιατρό που μάχεται τον κορονοϊό

Αυτή τη χρονιά, η Μεγάλη Εβδομάδα δεν μοιάζει με καμία άλλη στο παρελθόν. Για όλους μας, είναι μια πορεία δύσκολη και μοναχική, με μεγάλο λυτρωτικό ζητούμενο την καταπολέμηση του κορονοϊού, που εισέβαλε τόσο αιφνιδιαστικά και αδιάκριτα στην καθημερινότητα μας με αποτέλεσμα να βιώνουμε πρωτοφανείς και δύσκολες καταστάσεις που έχουν ενσκήψει, σε όλο τον κόσμο.
Και όσο οι πολίτες μένουν στο σπίτι διατηρώντας τη σωματική αλλά όχι κοινωνική απόσταση με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, στα νοσοκομεία οι «στρατιώτες της πρώτης γραμμής» εξακολουθούν να εφημερεύουν για ένα ακόμη Πάσχα, άγρυπνοι και χώρια από τους δικούς τους ανθρώπους.
"Αν και συνηθισμένοι για πολλά χρόνια τώρα, οι γιορτινές ημέρες που για τους υπόλοιπους είναι ώρες χαράς και ξεγνοιασιάς, για τους επαγγελματίες υγείας έμαθαν να τις θεωρούν μια ακόμη καθημερινή και σκληρή μάχη με την ασθένεια και το θάνατο", αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Σ. Τσικρικά Πνευμονολόγος, στο Νοσοκομείο "Σωτηρία", που έχει οριστεί ως νοσοκομείο αναφοράς για covid 19.
Οι «κορονοσκοποί» της υγείας και οι φόβοι τους
«Φέτος, που η ατελεύτητη μάχη κατά του κορονοϊού δίνεται με εντονότερες και δυσκολότερες συνθήκες εργασίας, όλοι μας παραμένουμε ως ακλόνητοι «κορονοσκοποί» της υγείας, ανταποκρινόμενοι στο έπακρο στα εξαντλητικά ωράρια, με αμείωτο ζήλο και πείσμα στο καθήκον και αφοσίωση στον όρκο του Ιπποκράτη. Παρόλα αυτά, όσο και αν φαντάζουμε άτρωτοι ή υπεράνθρωποι στα μάτια της πολιτείας ή των υπολοίπων που μας χειροκροτούν από τα μπαλκόνια και εκθειάζουν τον αγώνα μας κατά της ασύμμετρης απειλής του φονικού ιού, μέσα του ο καθένας από εμάς ανεβαίνει το δικό του Γολγοθά».
Η κ. Τσικρικά εξηγεί ότι δεν είναι μόνο ο φόβος της προσωπικής έκθεσης, «αυτό με τα χρόνια εργασίας έχει ελαχιστοποιηθεί λόγω της διαρκούς επαφής με ανθεκτικά μικρόβια, αλλά κυρίως οι ενοχές για πιθανή μεταφορά του κορονοϊού σε κάποιον στο σπίτι που ανήκει σε ευάλωτη ομάδα. Η αυστηρή υιοθέτηση πρωτοκόλλων αποφυγής διασποράς στον εργασιακό χώρο σε κάποιους έχει βρει εφαρμογή και κατά την επιστροφή τους στο σπίτι πριν αγκαλιάσουν ή φιλήσουν τους δικούς τους ανθρώπους. Η μάσκα εξακολουθεί να κρύβει το χαμόγελο όχι μόνο στο νοσοκομείο αλλά και στο σπίτι".
Στο άκουσμα ότι συνάδελφοι της βρίσκονται θετικοί στον ιό , όπως λέει, «μια θλίψη φωλιάζει στις ψυχές μας. Γιατί ξέρουμε ότι κανένας δεν περισσεύει. Το άγχος διττό, για την επάρκεια των μέσων ατομικής προστασίας, καθώς και για την άμεση κάλυψη του προγράμματος σε ένα γερασμένο και υποστελεχωμένο δημόσιο σύστημα υγείας το οποίο στη συγκεκριμένη πρόκληση του κορονοϊού κατάφερε να ανταπεξέλθει και να σταθεί επάξια στο ύψος των περιστάσεων παρά τις απαξιωτικές πολιτικές υγείας για πολλές δεκαετίες. Η έλλειψη οράματος για την ανασυγκρότηση της Δημόσιας Υγείας με την διαχρονική υποχρηματοδότηση σε τομείς έρευνας, κλινικής ιατρικής και τεχνολογικής καινοτομίας από τις εκάστοτε ηγεσίες υγείας, οδήγησαν σε μαζική φυγή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό προς αναζήτηση καλύτερης ιατρικής εκπαίδευσης και επαγγελματικής αποκατάστασης, καθώς και σε συνολική υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες. Οι επαγγελματίες υγείας κλήθηκαν να εργαστούν σε αντίξοες συνθήκες επαγγελματικής και προσωπικής υποβάθμισης, χωρίς να γίνεται ορατό στους περισσότερους το έργο που παράγουν καθημερινά».
Η ελπίδα και το χαρμόσυνο νέο της Ανάστασης
Η κ. Τσικρικά εκφράζει την αισιοδοξία ότι «το χαρμόσυνο νέο της Ανάστασης δε θα αργήσει να ακουστεί» και οι επαγγελματίες υγείας είναι πεπεισμένοι για αυτό. «Η ανεύρεση του στοχευμένου φαρμάκου και του κατάλληλου εμβολίου αποτελεί την απόλυτη ερευνητική, ιατρική, κοινωνική και οικονομική προτεραιότητα. Στην παγκόσμια διαδικτυακή πλατφόρμα, ιατρικές και ερευνητικές ομάδες συνεργάζονται και ανταλλάσσουν συνεχώς πληροφορίες, όπως και δεδομένα των μελετών των φαρμακευτικών συνδυασμών που ήδη χορηγούνται στους ασθενείς covid 19 με σκοπό να φωτίσουν περισσότερο προς την κατεύθυνση της ορθής θεραπείας και λήψης ιατρικών αποφάσεων».
Το «καύσιμο» των υγειονομικών
Υπογραμμίζει ότι μέχρι να έρθει όμως «η πολυπόθητη Ανάσταση, η μάχη δεν έχει χαθεί. Φαίνεται ήδη ότι στη χώρας μας, η έγκαιρη λήψη μέτρων, η τήρηση στάσης ατομικής ευθύνης των πολιτών και η προσήλωση των επαγγελματιών υγείας στον αγώνα καταγράφουν διαρκείς νίκες κατά του φονικού ιού. Τα παλαμάκια που ακούγονται κατά την έξοδο των ασθενών από τις μονάδες εντατικής θεραπείας και των κλινικών κατά την αποχώρηση τους από το νοσοκομείο, αποτελούν το πολύτιμο κινητήριο «καύσιμο» των εργαζομένων να βρουν την εσωτερική δύναμη για να συνεχίσουν τη μάχη σε όλα τα μέτωπα και από όλα τα επίπεδα παροχής υπηρεσιών υγείας». Κλείνει με μία ευχή: «Να ανταμωθούμε γρήγορα, χωρίς μάσκες και περιορισμούς!».

Γιατί βάφουμε και τσουγκρίζουμε κόκκινα αβγά

Οι γυναίκες κάθε σπιτιού Μεγ. Πέμπτη πρέπει να έχουν βάψει τα αβγά της οικογένειας. Κάθε μέλος είτε μικρό είτε μεγάλο θα πάρει από τη μαμά ή τη γιαγιά ένα κόκκινο αυγό. Το βάψιμο των αβγών είναι το κατεξοχήν πασχαλινό έθιμο και γίνεται κάθε Μεγάλη Πέμπτη.
Η ιστορία του κόκκινου αβγού
Τα κόκκινα ή διακοσμημένα αβγά τα συναντάμε πριν από τα χρόνια του Χριστού, στην αρχαία Ρώμη, την Κίνα, την Γαλιλαία, την Περσία και την Αίγυπτο, όπου μοιράζονται σε ανοιξιάτικες γιορτές αφού -μαζί με τα κουνέλια- αποτελούσαν αρχαίο σύμβολο γονιμότητας, άξιο λατρείας και σεβασμού.
Το βάψιμο των αβγών γίνεται πάντα την Μεγ. Πέμπτη και για αυτό το λόγο πολλοί την ονομάζουν Κόκκινη Πέφτη ή Κοκκινοπέφτη. Είναι η ημέρα του Μυστικού Δείπνου, όπου ο Χριστός προσέφερε άρτο και οίνο ως συμβολισμό για το σώμα Του και το αίμα Του.
Το βάψιμο με κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα του Ιησού Χριστού που έσταξε, όταν τον λόγχισε ο Ρωμαίος στρατιώτης. Παράλληλα, το κόκκινο χρώμα συμβολίζει -στην ορθόδοξη παράδοση- την χαρά.
Οι χριστιανοί συμβολίζουν με το αβγό τον τάφο από τον οποίο εξήλθε, όταν αναστήθηκε, ο Χριστός. Σύμφωνα δε με την λαϊκή παράδοση τα αυγά οφείλουν το χρώμα τους στην εξής ιστορία «…Όταν είπαν ότι αναστήθηκε ο Χριστός, κανείς δε το πίστευε. Μια γυναίκα μάλιστα που κρατούσε ένα καλάθι με αβγά, για να πεισθεί, φώναξε: -Μπορεί από άσπρα να γίνουν κόκκινα αυτά τα αβγά; Και πράγματι έγιναν!».
Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας το πρώτο από τα βαμμένα αβγά είναι της Παναγίας και το φυλάνε στο εικονοστάσι για όλο το χρόνο. Έχει θεραπευτικές και προστατευτικές ιδιότητες.
Γιατί τσουγκρίζουμε τα αυγά;
Πριν φάμε τα κόκκινα αβγά το βράδυ της Ανάστασης ή την Κυριακή του Πάσχα ο καθένας διαλέγει το αβγό του και το τσουγκρίζει με το αβγό ή τα αβγά των άλλων. Όποιος έχει το πιο δυνατό αυγό και δεν του σπάσει, συνεχίζει την «αβγομαχία» με τον επόμενο κ.ο.κ. Κάθε φορά που τσουγκρίζουμε το αυγό μας λέμε τη φράση «Χριστός Ανέστη» και παίρνουμε την απάντηση «Αληθώς ο Κύριος».
Το τσούγκρισμα των πασχαλινών αβγών συμβολίζει την Ανάσταση του Xριστού, μιας και το αβγό συμβολίζει τη ζωή και τη δημιουργία που κλείνει μέσα του τη ζωή. Καθώς όταν σπάει το κέλυφος του αβγού γεννιέται μια ζωή, έτσι και το πασχαλινό αβγό συμβολίζει το «σπάσιμο» του τάφου του Xριστού και την Aνάστασή Tου.

Νέα μέτρα για τον περιορισμό μετακινήσεων από Μεγάλο Σάββατο έως Δευτέρα του Πάσχα



Τον διπλασιασμό των προστίμων (300€) και αφαίρεση των πινακίδων για όλες τις άσκοπες μετακινήσεις και τον αυστηρότερο έλεγχο στις κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις, ανακοίνωσε πριν από λίγα λεπτά ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας  Νίκος Χαρδαλιάς, στην καθιερωμένη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας.
«Η πρωτόγνωρη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε έχει αλλάξει τα πάντα γύρω μας. Οι 9 στους 10 δηλώνουν ότι θα γιορτάσουν με βάση τους κανόνες που επιβάλλουν οι συνθήκες. Τους ευχαριστούμε και τους ευγνωμονούμε», είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Ο κ.Χαρδαλιάς είπε όμως ακόμα ότι οι λίγοι που λένε ότι δεν θα ακολουθήσουν τις οδηγίες θα πάρουν στο λαιμό τους τους υπόλοιπους. «Λένε ότι θα κάνουν ετοιμασίες και ότι δεν θα ακολουθήσουν κανέναν κανόνα. Την ημέρα του Πάσχα ισχύουν όλα τα μέτρα που έχουμε πάρει.
Για να προασπίσουμε την προσπάθεια είμαστε υποχρεωμένοι να ανακοινώσουμε δυο επιπλέον μέτρα:
  • Το πρώτο είναι ότι από το Μεγάλο Σάββατο και ως τη Δευτέρα του Πάσχα επεκτείνουμε σε όλη τη χώρα το μέτρο του προστίμου των 300 ευρώ και αφαίρεσης πινακίδων για άσκοπη μετακίνηση.
  • Ο κωδικός Β4 (παροχή βοήθειας σε άτομα που έχουν ανάγκη) θα ελέγχεται σαρωτικά σε όλη την χώρα. Αλλιώς 300 ευρώ πρόστιμο και αφαίρεση πινακίδων και 150 ευρώ πρόστιμο στον συνοδηγό».

Παράταση των περιοριστικών μέτρων στους χώρους λατρείας έως και τις 28 Απριλίου

Με ΚΥΑ των υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας που αναμένεται να δημοσιευθεί σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη, αποφασίζεται η παράταση (χωρίς τροποποίηση) της ισχύος της ΚΥΑ με αριθμό Δ1α/ΓΠ.οικ.23093/6-4-2020 (ΦΕΚ Β'1178) αναφορικά με τα προσωρινά περιοριστικά μέτρα στους χώρους λατρείας, έως και τις 28 Απριλίου 2020.
Τα παραπάνω έγιναν γνωστά μετά από άτυπη ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας.

Κοροναϊός: Αποδείξεις για τη θεωρία του εργαστηριακού πειράματος, επικαλείται το Fox News

Πληροφορίες που στηρίζουν την αγαπημένη θεωρία συνωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ και εκατομμύρια κόσμου, ότι δηλαδή ο κοροναϊός «ξέφυγε» από εργαστήριο στην Ουχάν, παρουσιάζει το Fox News.
Το αμερικανικό δίκτυο επικαλείται «πολλαπλές πηγές» του που εκφράζουν «αυξανόμενη βεβαιότητα» ότι η πανδημία του νέου κοροναϊού προήλθε από το εργαστήριο του Ινστούτου Ιολογίας στην Ουχάν.
Οι πηγές βέβαια σημειώνουν ότι δεν πρόκειται για βιολογικό όπλο, αλλά ουσιαστικά για λάθος της Κίνας. Δηλαδή σε μία προσπάθεια της Κίνας να αποδείξει ότι οι δυνατότητές της να ταυτοποιεί και να καταπολεμά ιούς είναι ισάξιες ή και καλύτερες από αυτές των ΗΠΑ, ο νέος κοροναϊός ξέφυγε από το εργαστήριο.
Πιστεύεται ότι η αρχική μετάδοση του ιού έγινε φυσικά από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο, με τον τρόπο μετάδοσης να μελετάται από το εργαστήριο. Ο ασθενής μηδέν ήταν εργαζόμενος στο εργαστήριο και μετά ακολούθησε η διασπορά του ιού στον πληθυσμό της Ουχάν.
Σύμφωνα με τα έγγραφα στα οποία είχαν πρόσβαση οι πηγές του Fox News, οι γιατροί στο εργαστήριο της Ουχάν προσπάθησαν στην αρχή να συγκρατήσουν τον ιό. Η περιβόητη αγορά της Ουχάν δεν πωλούσε ποτέ νυχτερίδες. Η Κίνα έριξε το «φταίξιμο» στην αγορά της Ουχάν για να αποκκλίνει την προσοχή από το εργαστήριο.

Πώς συγκάλυψε η Κίνα το ξέσπασμα του κοροναϊού

Όλες οι πηγές συμφωνούν ότι η κινεζική κυβέρνηση συγκάλυψε στοιχεία και πληροφορίες για τη νόσο Covid-19.
Την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας προσπάθησε να διαλύσει τις υποψίες, λέγοντας ότι ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο νέος κοροναϊός προήλθε από εργαστήριο.
Η Κίνα έκρυψε και άλλαξε στοιχεία «100%», λένε οι πηγές του Fox News. Δείγματα καταστράφηκαν, μολυσμένες περιοχές του εργαστηρίου καθαρίστηκαν, κάποιες πρώιμες αναφορές σβήστηκαν και ακαδημαϊκά άρθρα εξαφανίστηκαν.
Γιατροί και δημοσιογράφοι που προειδοποιούσαν για τη διασπορά του ιού «εξαφανίστηκαν». Η Κίνα σταμάτησε γρήγορα τις πτήσεις εσωτερικού προς την Ουχάν, αλλά δεν έγινε το ίδιο με τις πτήσεις εξωτερικού.
«Aυτή είναι ίσως η πιο ζημιογόνα κυβερνητική συγκάλυψη όλων των εποχών», είπε μία πηγή.

Τι σχολιάζουν αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης

Ερωτώμενος από το Fox News για τις παραπάνω πληροφορίες, ο Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε την Τετάρτη ότι: «Όλο και περισσότερο ακούγεται αυτή η ιστορία… Εξετάζουμε εις βάθος αυτήν την τραγική κατάσταση».
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κίνα είχε προειδοποιήσει από τον Ιανουάριο του 2018 για την ανεπαρκή ασφάλεια στο Ινστιτούτο Ιολογίας στην Ουχάν και είχε αποκαλύψει ότι οι επιστήμονες στο εργαστήριο αυτό έκαναν επικίνδυνες έρευνες σε κοροναϊούς από νυχτερίδες, όπως ανέφερε η Washington Post.
O υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ, δήλωσε την Τετάρτη: «Ακόμα και σήμερα, η Κίνα αποκρύπτει πληροφορίες και πρέπει να συνεχίσουμε να την πιέζουμε να αποκαλύψει πληροφορίες. Πιστεύω ότι σε λίγο καιρό, μόλις ξεπεράσουμε την πανδημία, θα μπορέσουμε να μάθουμε σίγουρα τι συνέβη έτσι ώστε να μπορέσουμε να το αποτρέψουμε στο μέλλον».
Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάικ Πομπέο, σημείωσε: «Ξέρουμε ότι ο ιός προήλθε από την Ουχάν της Κίνας. Το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν βρίσκεται μόλις μερικά χιλιόμετρα μακριά από την αγορά. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθεί να μάθει τι πραγματικά συνέβη».
Επικαλούμενος πληροφορίες από κοριούς του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Πομπέο πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ γνώριζαν ότι υπήρχαν υψηλής μεταδοτικότητας υλικά στο εργαστήριο εκείνο. «Πολλές χώρες δουλεύουν σε τέτοια προγράμματα. Ωστόσο, οι χώρες με διαφάνεια, μπορούν να εγγυηθούν τον έλεγχο και την ασφάλεια και επιτρέπουν σε εξωτερικούς παρατηρητές να παρακολουθούν τις διαδικασίες. Μακάρι να είχε συμβεί και αυτό στην περίπτωση της Ουχάν».

Συνένοχος και ο ΠΟΥ

Οι πηγές του Fox News προσθέτουν ότι ο ΠΟΥ είναι συνένοχος, καθώς βοήθησε στην αρχή την Κίνα να κρύψει στοιχεία.
Έξι μέρες αφού οι κινεζικές αρχές κατάλαβαν ότι έχουν να κάνουν με μία πανδημία, η Ουχάν φιλοξένησε ένα φεστιβάλ με δεκάδες χιλιάδες κόσμου, ενώ εκατομμύρια ταξιδιώτες πέρασαν από την πόλη για την Κινεζική Πρωτοχρονιά.
Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ προειδοποίησε τους πολίτες την έβδομη μέρα, στις 20 Ιανουαρίου. Μέχρι τότε, πάνω από 3.000 άτομα είχαν μολυνθεί μέσα σε μία εβδομάδα κατά την οποία οι αρχές σιωπούσαν.

Μία βασική παρατήρηση

Το Fox News βέβαια σημειώνει ότι ακόμα δεν έχει δει από τις πηγές του απτές αποδείξεις για τον παραπάνω ισχυρισμό και ότι οι πληροφορίες αυτές δεν είναι οριστικές.
Υπενθυμίζεται ότι το Fox News είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Τραμπ, από την πρώτη στιγμή, χαρακτήριζε τον κοροναϊό «ο κινεζικός ιός» και δεν διέψευσε ποτέ την παραπάνω θεωρία.
Μάλιστα, από τότε που άρχισε να θεριεύει η επιδημία του κοροναϊού στις ΗΠΑ, παρατηρήθηκε μία όλο και πιο αυξανόμενη ρητορική κατά της Κίνας από τους πολιτικούς της κυβέρνησης και τον αμερικανικό Τύπο.
Δεν είναι τυχαίο που στο στόχαστρο του Fox News μπαίνει και ο ΠΟΥ, του οποίου τη χρηματοδότηση διέκοψε αυτήν την εβδομάδα ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορώντας τον για υπερβολική υποστήριξη προς την Κίνα.
Στις 24 Ιανουαρίου, πριν ξεσπάσει ο κοροναϊός στις ΗΠΑ, ο Τραμπ είχε επαινέσει την κινεζική κυβέρνηση για τη διαφάνειά της και τη διαχείριση της κρίσης.

ΔΕΗ: Τηλεφωνική γραμμή για πληρωμή λογαριασμών - Πώς γίνεται η διαδικασία


ΔΕΗ: Τηλεφωνική γραμμή για πληρωμή λογαριασμών - Πώς γίνεται η διαδικασία
Τηλεφωνικά στο 11770 μπορούν να πληρώσουν όλοι οι πελάτες της ΔΕΗ τους λογαριασμούς τους, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η επιχείρηση.

Η διαδικασία είναι απλή και γρήγορη: Με τον κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής, που αναγράφεται στον λογαριασμό τους και τον αριθμό της χρεωστικής ή πιστωτικής τους κάρτας εξυπηρετούνται από το εξειδικευμένο προσωπικό της ΔΕΗ με απόλυτη ασφάλεια.

Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας απαιτούνται ελάχιστα λεπτά, ενώ δεν θα τους ζητηθεί κανένας επιπλέον κωδικός (pin κλπ). Η τηλεφωνική πληρωμή μέσω του 11770 είναι διαθέσιμη καθημερινά από τις 9:00 έως τις 17:00, ενώ κατ’ εξαίρεση και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών θα λειτουργήσει τόσο αύριο, Μ. Παρασκευή 17 Απριλίου, όσο και τη Δευτέρα του Πάσχα, 20 Απριλίου.

Οι πέντε φάσεις πριν τη λήξη

Όπως όλα δείχνουν η διαδικασία χαλάρωσης των μέτρων θα ξεκινήσει τον Μάιο και θα πάει τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο. Όσον περνάνε οι μέρες και πλησιάζουμε την ημερομηνία ορόσημο για την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, στις 27 Απριλίου, όλο και περισσότερες λεπτομέρειες βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τον τρόπο που ενδεχομένως να γίνει αυτό…
Και λέμε «ενδεχομένως», καθώς όλα εξαρτώνται από την πορεία εξάπλωσης του κορονοϊού στην χώρα μας… Αν όλα πάνε, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις, όπως φαίνεται μέχρι στιγμής, τότε η άρση θα γίνει σε 5 διαφορετικές φάσεις, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα».
πρώτη φάση θα αφορά την απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία θα χαλαρώσει. Είτε ολοκληρωτικά, είτε σε κάποιο μεγάλο βαθμό, όμως θα υπάρχουν εξαιρέσεις για τις ευπαθείς ομάδες και τους ανθρώπους που είναι σε μεγάλη ηλικία.
δεύτερη φάση, θα αφορά άνοιγμα καταστημάτων  υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Σύμφωνα με τα τετραγωνικά θα προβλέπεται και όριο ανθρώπων που θα είναι μέσα σε αυτά. Κάποια εμπορικά καταστήματα και κομμωτήρια, μάλλον θα είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν, ενώ οι χώροι εστίασης θα είναι με λιγότερα καθίσματα και τραπέζια, αργότερα.
τρίτη φάση θα αφορά τα σχολεία, καθώς στόχος είναι να γίνουν οι Πανελλήνιες μέχρι τέλος Ιουλίου. Οι τάξεις θα επιστρέψουν σταδιακά στις αίθουσες, με προτεραιότητα να έχει η 3η λυκείου.
τέταρτη φάση αφορά τις αεροπορικές πτήσεις, όπου τα μέτρα για να μπορεί να μπει κάποιος στην χώρα, θα είναι πολύ αυστηρά.
πέμπτη φάση αφορά τις τουριστικές επιχειρήσεις, με τις μικρές να ανοίγουν νωρίτερα. Πότε θα γίνει αυτό; Σίγουρα μετά τις 15 Ιουνίου.

Προστίθενται νέες κατηγορίες εργαζομένων στους δικαιούχους της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ

Νέες κατηγορίες εργαζομένων προστίθενται στους δικαιούχους της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ, όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων 'Αννα Στρατινάκη, μιλώντας σε ενημερωτικό διαδικτυακό σεμινάριο, που διοργάνωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, για το σύνολο των έκτακτων νομοθετικών μέτρων του υπουργείου Εργασίας, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των επιπτώσεων από τον Covid-19 στη χώρα μας.
Όπως ανέφερε, στους δικαιούχους των 800 ευρώ θα προστεθούν, από την ερχόμενη εβδομάδα, οι εξής κατηγορίες εργαζομένων:
- Λατόμοι
- Ασβεστοποιοί
- Δασεργάτες
- Ρητινοσυλλέκτες
- Καπνεργάτες
- Αγγειοπλάστες
- Κεραμοποιοί
- Πλινθοποιοί
- Μισθωτοί επισκευαστικών ζωνών
- Μουσικοί και τραγουδιστές, μέλη των οικείων σωματείων
- Ηθοποιοί
- Υποδηματεργάτες
- Χειριστές, βοηθοί χειριστών κινηματογράφου
- Ελεγκτές και ταμίες κινηματογράφου-θεάτρου
- Τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης
- Ταξιθέτες θεάτρου και κινηματογράφου
- Χειριστές σκαπτικών, ανυψωτικών, οδοποιητικών και λοιπών μηχανημάτων
- Μισθωτοί τουριστικού επισιτιστικού κλάδου (επισιτιστικά επαγγέλματα που συνδέονται με τον τουρισμό, δηλαδή σεφ, μάγειρες, γκαρσόνια, κλπ)
- Χορευτές μέλη των οικείων κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών σωματείων
- Τεχνικοί απασχολούμενοι σε ζωντανές οπτικοακουστικές εκδηλώσεις, μέλη των οικείων κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών σωματείων
- Ειδική κατηγορία ανοίγει για τους οικοδόμους οι οποίοι έλαβαν το δωρόσημο Πάσχα 2020 από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ)
- Φορτοεκφορτωτές που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο Β του υπουργείου Εργασίας, καθώς και στο μητρώο Α, εφόσον είναι ασφαλισμένοι στον e-ΕΦΚΑ και φέρουν το ειδικό βιβλιάριο του Η και Ι κεφαλαίου
- Ξεναγοί υπόχρεοι καταβολής εισφορών στον e-ΕΦΚΑ και, μάλιστα, σε συγκεκριμένο υποκατάστημα του e-ΕΦΚΑ, στην Πλατεία Συντάγματος, όπου τηρείται το μητρώο τους
- Αποκλειστικές νοσοκόμες που είναι συνδεδεμένες με το ειδικό μητρώο το οποίο τηρεί το υπουργείο Υγείας
- Δικαιούχοι τακτικής ανεργίας που έληξε στις 31.12.2019
- Εργαζόμενοι σε αυτοχρηματοδοτούμενα ΝΠΙΔ
- Εργαζόμενοι που διασταυρώνονται από το υποκατάστημα του e-ΕΦΚΑ Ουρανούπολης Αγίου Όρους
- Εργαζόμενοι με εξαρτημένη εργασία στη ΔΕΘ Helexpo ΑΕ
- Ταξιθέτριες του Μεγάρου Μουσικής.
Προϋπόθεση για τη λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού από τις κατηγορίες, που προαναφέρθηκαν, είναι να μην έχουν λάβει επίδομα τακτικής ανεργίας κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως τις 30 Απριλίου 2020.
«Με αυτό ακριβώς το πλαίσιο των ειδικών κατηγοριών μισθωτών εργαζομένων, που παρουσιάζουν την ιδιορρυθμία ή να έχουν πολλούς εργοδότες ή να είναι εργοδότες του εαυτού τους, με ειδική διασταύρωση από τα αντίστοιχα μητρώα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) και του e-ΕΦΚΑ και με τη βασική προϋπόθεση να μην έχουν λάβει το επίδομα τακτικής ανεργίας, εντάσσονται στα 800 ευρώ από την άλλη εβδομάδα. Και γι' αυτούς η συγκεκριμένη οικονομική ενίσχυση θα είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και μη συμψηφιστέα» διευκρίνισε η κ. Στρατινάκη.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου