21.7.18

ΦΩΤΟ - Άμα βραδιάζει στην Βέργα …

Μοναδικές  μουσικές βραδιές για τις Καλοκαιρινές νύχτες !


 
Με αμείωτη  ένταση  συνεχίζονται οι  μουσικές εκδηλώσεις του φετινού καλοκαιριού  στο  Καστράκι της   Βέργας  με την απέραντη θέα στον Μεσσηνιακό κόλπο  που δικαίως θεωρείται το  …«Μπαλκόνι της Καλαμάτας »
Μετά τις επιτυχημένες μέχρι στιγμής δράσεις, τα θερινά δρώμενα συνεχίζονται  την Τετάρτη  25 Ιουλίου  με Latin μουσική  με τον  Mr Bochata ,
την Πέμπτη 26 Ιουλίου βραδιά Jazz με τον Αρίωνα Γυφτάκη ,
την Παρασκευή 27 Ιουλίου με Bandito me copo με τις Εκδηλώσεις του Ιουλίου να τις ολοκληρώνει την Δευτέρα 30 ιουλίου ο Χάρης Λαμπράκης με Quartet Jazz
Οι δράσεις  συνεχίζονται  τον Αύγουστο  την Τετάρτη 1η Αυγούστου με  ποδαρικό να κάνει μία Latin βραδιά
Ακολουθεί  την Πέμπτη 2 Αυγούστου βραδιά με  HALAY LAMBA
ενώ την Παρασκευή 3 Αυγούστου την σκυτάλη παίρνει ο Λευτέρης Κόρδης με  μουσική Jazz.
Την Δευτέρα 6 Αυγούστου ακολουθεί  μία βραδιά με  jeppers creepers  , ενώ την Τετάρτη 8 Αυγούστου  η  Latin μουσική επανέρχεται για να δώσει την σειρά της διασκέδασης  την Πέμπτη  9 Αυγούστου στο BUMP TRIO ,την Παρασκευή  10 Αυγούστου είναι η σειρά των μοναδικών  STRING DEMONS σε μία μεγάλη συναυλία .
Φθάνοντας στις 15

Αυγούστου ημέρα Τετάρτη ο Αντώνης Δημητρίου μας υπόσχεται μία καταπληκτική βραδιά κάτω από το Αυγουστιάτικο φεγγάρι, την Παρασκευή 17 Αυγούστου ο DJ  FLORIAN  μας υπόσχεται  μία διαφορετική βραδιά με Βαλκανική Jazz μουσική
για να περάσουμε  την Τετάρτη 22 Αυγούστου στον  Lost Mafiozos & Mr Banchata Latin
Οι εκδηλώσεις  του Αυγούστου  συνεχίζονται την Πέμπτη 23 Αυγούστου με MODE PLAGAL 


Η ποιοτική μουσική στην Καλαμάτα έχει το δικό της στέκι  ….Καστράκι στην Βέργα

H αγαπημένη σοκολάτα Toblerone επιστρέφει στο κλασικό της σχήμα

Οι παρασκευαστές της ελβετικής σοκολάτας Toblerone θα καταργήσουν την τελευταία εκδοχή της, με τα μεγάλα κενά ανάμεσα στα διάσημα τρίγωνα κομμάτια της, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το BBC.
Η εκδοχή αυτή κυκλοφόρησε το 2016 με στόχο να μειώσει το βάρος της σοκολάτας αλλά συγκέντρωσε αρνητικά σχόλια με κάποιους να την παρομοιάζουν με σχάρα ποδηλάτου.
Η παρασκευάστρια εταιρεία Mondelez International, η οποία εδρεύει στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι το νέο σχήμα δεν αποτελούσε την "τέλεια μακροπρόθεσμη απάντηση" για τους πελάτες της.
Τώρα σχεδιάζει να αυξήσει το σημερινό της μέγεθος -από συσκευασία των 150 γραμμαρίων σε συσκευασία των 200--και να επαναφέρει το κλασικό της σχήμα.
Όταν η σοκολάτα κυκλοφόρησε με την νέα της μορφή, η παρασκευάστρια εταιρεία το απέδωσε στην αύξηση του κόστους των συστατικών της και επισήμανε ότι θα έπρεπε να επιλέξει ανάμεσα στο να αλλάξει την εμφάνισή της ή να αυξήσει την τιμή πώλησής της.

Αυτά είναι τα νέα ελληνικά κέρματα των 2 ευρώ

Κυκλοφόρησαν 1,5 εκατομμύριο νέα αναμνηστικά ελληνικά κέρματα των 2 ευρώ με δύο διαφορετικές παραστάσεις.

Τα κέρματα αυτά κόπτονται-τυπώνονται εφάπαξ σε ποσότητα 750.000 τεμαχίων ανά θέμα, με την παράσταση της εθνικής όψης διαφορετική από τα κυκλοφορούντα ελληνικά κέρματα της αξίας αυτής. Η παράσταση επί της κοινής όψης και της στεφάνης και των δύο ως άνω κερμάτων είναι ίδια με τα κυκλοφορούντα ελληνικά κέρματα της αξίας αυτής με έτος κοπής το 2018.

Τα καινούρια κέρματα φέρουν τις εξής παραστάσεις:

Α) ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟ ΚΕΡΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ 2€ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ – 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΝΗΜΗΣ»

Β) ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟ ΚΕΡΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ 2€ ΜΕ ΘΕΜΑ «70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙ: Άρχισαν οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις

Ξεκίνησε ήδη το ταξίδι του ο 10ος Πολιτιστικός Αύγουστος (αν και Ιούλιος) στο Διαβολίτσι,  αφιερωμένος, όπως πάντα, στην μνήμη του Καπετάν-Βασίλη. 
Από χθές 20 Ιουλίου έως 18 Αυγούστου περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, χορωδιακή μουσική, βραδιά ποίησης, κουκλοθέατρο, καραγκιόζη, κλόουν, παραμύθια και βραδιά αστροπαρατήρησης έχοντας σκοπό να ικανοποιήσει μικρούς και μεγάλους, παλιούς και νέους, δίνοντας μια νότα αναβάθμισης και ζωντάνιας στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής.
Όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο μικρό θεατράκι με ώρα έναρξης  9.15μμ.
Η Οργανωτική Ομάδα Εκδηλώσεων Διαβολιτσίου επιμελήθηκε το πρόγραμμα έχοντας χορηγό το Ίδρυμα ¨Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου¨ και συμπαραστάτες το Δήμο Οιχαλίας, την Τ.Κ. Διαβολιτσίου και τοπικούς Συλλόγους.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή με τη θεατρική παράσταση της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας και την κωμωδία «Οι Βάτραχοι» του Αριστοφάνη. Ακολουθεί  απόψε Σάββατο (21 Ιουλίου) το θέατρο κούκλας από την Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας με το έργο «Η φάλαινα που ήθελε να αδυνατίσει».
Το υπόλοιπο πρόγραμμα μέχρι τον Αύγουστο:
Σάββατο 28 Ιουλίου: θέατρο Σκιών «Ο Καραγκιόζης και το Φάντασμα» με τον Κων. Δημητρακόπουλο.
Παρασκευή 3 Αυγούστου: Βραδιά Λόγου και Μουσικής …Λογοτέχνες, Μεσσήνιοι και όχι μόνο, διαβάζουν έργα τους .
Σάββατο 4 Αυγούστου: Έργα διαχρονικής Ελληνικής μουσικής από την παιδική – νεανική χορωδία του Γ. Σκλήκα  «HAKUNA MATATA».
Τετάρτη 8 Αυγούστου: Θεατρική παράσταση από το Τριφυλιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο με το έργο «Βότκα Μολότοφ».
Παρασκευή 10 Αυγούστου: Θέατρο Σκιών «Τα καμώματα του Καραγκιόζη» με τον Φώτη Πλέσσα.
Σάββατο 11 Αυγούστου : Θεατροπαιχνιδίσματα με τον κλόουν Bούλη για τους μικρούς φίλους.
Παρασκευή 17 Αυγούστου : Βραδιά παραμυθιού για μικρούς και μεγάλους με την ιστορία: «Ένα παραμύθι για έναν ιππότη με πολλούς δράκους και σκιές» από την Κατερίνα Πετρουλάκη.
Σάββατο 18 Αυγούστου: Βραδιά αστρονομίας «Eνα ταξίδι στα άστρα» με τους Κους Α.Ρεiτζόπουλο και Ι. Οικονομόπουλο.
Η είσοδος σε αυτές τις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη.

ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ΤΟ ....ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΑΣ : Το εκκαθαριστικό του 2018 !!! Εισόδημα 74.100... και ο φόρος 52.019!

 ΑΠΟ ΤΟ ...ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΕΝΦΙΑ  ΕΦΚΑ ΚΑΙ ΔΕΚΟ !!!
 
Αυτό το εκκαθαριστικό είναι του 2018 και μόλις εκδόθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών. 

Όπως θα δείτε, το συνολικό εισόδημα είναι 74.100... και ο φόρος 52.019!
Φυσικά και πρόκειται για ένα εκκαθαριστικό ελεύθερου επαγγελματία που ήδη έχει γίνει viral.

Όπως χαρακτηριστικά γράφει ο χρήστης που το πόσταρε στο Facebook: 
«Το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι αυτό το χαρτί που επισυνάπτω. Άνθρωπος με 74.000 εισόδημα από ιδιωτική επαγγελματική δραστηριότητα πληρώνει 52.000 φόρο. Του μένουν 22.000 ευρώ με τα οποία θα πρέπει να πληρώσει και ΕΦΚΑ και τις ΔΕΚΟ του σπιτιού του και ενδεχομένως ΕΝΦΙΑ. Στην τσέπη θα του μείνει ένας μισθός ανειδίκευτου εργάτη για να πάει supermarket».

Θερμές αέριες μάζες από την Αφρική

Στις 3 το μεσημέρι, η Καλαμάτα και η Λάρισα θα έχουν την υψηλότερη θερμοκρασία: μέχρι και 40 βαθμούς

Οι  Κ. Λαγουβάρδος και Σ. Ντάφης, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μέσα από το meteo.grδίνουν την επιστημονική εξήγηση γιατί θα έχουμε τόσο υψηλές θερμοκρασίες τις επόμενες 48 ώρες.
Υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται το διήμερο Κυριακής-Δευτέρας (22-23/07) στη χώρα μας, καθώς θερμές αέριες μάζες από την Βόρεια Αφρική και την Κεντρική Μεσόγειο πλησιάζουν στην περιοχή μας.
Η πορεία αυτών των θερμών αέριων μαζών, σε ύψος περίπου 1.500 m θα υπάρχει στην ατμόσφαιρα μέχρι την Τετάρτη 25 Ιουλίου.
Σε χάρτη που δημοσιεύουν δίνουν ενδεικτικές θερμοκρασίες που προβλέπονται για το μεσημέρι της Κυριακής.
Όπως φαίνεται στις 3 το μεσημέρι, η Καλαμάτα και η Λάρισα θα έχουν την υψηλότερη θερμοκρασία: μέχρι και 40 βαθμούς. 

Καρκινογόνοι οι υαλοβάμβακες και οι πετροβάμβακες, σύμφωνα με μελέτη των πανεπιστημίων Σινσινάτι και Γουινσκόνσιν

Αύξηση του καρκίνου της ουροδόχου κύστεως και της λευχαιμίας από τη χρήση κεραμοβαμβάκων στη θερμομόνωση κτιρίων, διαπίστωσαν ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Σινσινάτι και του Γουινσκόνσιν, σε μελέτη που δημοσιεύτηκε, πριν από έξι μήνες στο επιστημονικό περιοδικό Ιnhalation Toxicology. 
Όπως ανέφερε στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, στην έρευνα που έγινε σε βάθος 30 ετών, εξετάστηκε η θνητότητα και η νοσηρότητα των κεραμοβαμβάκων, που είναι παρόμοια υλικά με τους πετροβάμβακες και τους υαλοβάμβακες και ενίοτε χρησιμοποιούνται μαζί. 
 «Οι υαλοβάμβακες και οι πετροβάμβακες είναι υλικά για μόνωση των σπιτιών, διαφημίζονται ως απόλυτα ασφαλή από τις εταιρείες που τα εμπορεύονται και αντικατέστησαν ένα παλιό μονωτικό υλικό, τον αμίαντο, που ναι μεν ήταν καλό θερμομονωτικό υλικό, απεδείχθη όμως σε πολλές σοβαρές μελέτες ότι προκαλεί αύξηση του καρκίνου του πνεύμονα και του υπεζωκότα, και για αυτό η χρήση του απαγορεύθηκε». Όπως εξηγεί ο κ. Βασιλακόπουλος τα συνθετικά αυτά υλικά και κατά τη διαδικασία παρασκευής τους, και όταν τοποθετηθούν στο κτίριο, απελευθερώνουν ίνες που είναι ακριβώς όπως η αφρικανική σκόνη. «Είναι τόσο μικρές που μπορούμε να τις εισπνεύσουμε να πάνε βαθιά μέσα στον πνεύμονα, και είτε να καθίσουν εκεί και να δράσουν βλαπτικά, είτε να μπουν στο αίμα μας και να πάνε σε άλλους ιστούς και να προκαλέσουν βλάβες».

Οδηγείς με σαγιονάρα; Αφαίρεση διπλώματος και πρόστιμο

Αφαίρεση διπλώματος για 30 ημέρες και πρόστιμο 50 ευρώ προβλέπεται για όσους και όσες οδηγούν με σαγιονάρα, καθώς μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο για τον οδηγό.
Η σαγιονάρα δεν είναι... ασφαλές παπούτσι για να οδηγείται και αυτό γιατί, δεν έχετε τον απόλυτο έλεγχο των δαχτύλων σας.

Πέντε λόγοι που οι γυναίκες οδηγούνται στην απιστία

Έχετε σκεφτεί ποτέ τι είναι αυτό που μπορεί να κάνει μια γυναίκα να απατήσει τον σύντροφο της;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι, κάποιοι από τους οποίους δεν περνάνε καν από το αντρικό μυαλό. Άλλοι πιο σοβαροί και άλλοι λιγότερο, όλοι αποτελούν πιθανά σενάρια για τη γυναικεία απιστία.

Δείτε παρακάτω πέντε λόγους…

1. Έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση
Οι γυναίκες που έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση αισθάνονται ότι δεν έχουν θηλυκότητα ή ότι δεν είναι αρκετά ερωτικές. Σε αυτό ευθύνεται και οι σύζυγοί τους που η συμπεριφορά τους είτε ενισχύει την ανασφάλεια για την εικόνα τους. Το αποτέλεσμα είναι ότι γίνονται πιο ευάλωτες σε οποιαδήποτε ένδειξη θαυμασμού. Έτσι η αίσθηση ότι είναι επιθυμητή από έναν άλλο άνδρα μπορεί να είναι αρκετή για να βρεθεί μία γυναίκα μπλεγμένη σε μία «εξωσυζυγική» σχέση.

2. Θέλουν λίγη αδρεναλίνη στην καθημερινότητά τους
Υπάρχουν και οι γυναίκες που έχουν σταθερές σχέσεις αλλά έχουν χάσει την επιθυμία για σεξ με τον σύντροφό τους. Έτσι, ένας κρυφός δεσμός θα δώσει λίγο αλατοπίπερο στη ζωή τους…

3. Είναι δυστυχισμένες στην υπάρχουσα σχέση
Αν μια γυναίκα κάνει συνεχώς αυτή υποχωρήσεις στο γάμο της και παραμελούνται συνέχεια οι ανάγκες της, ενώ καταπιέζονται ταυτόχρονα οι επιθυμίες της, προκειμένου «να μη χαλάσει η σχέση», τότε οδηγείται στην εξωσυζυγική σχέση που μπορεί να είναι και προάγγελος διαζυγίου

4. Νιώθουν μόνες
Αν ο σύζυγος δεν δείχνει τη δέουσα προσοχή στη γυναίκα του, τότε αυτομάτως αυτή αισθάνεται παραμελημένη. Μάλιστα η σύντροφος αρχίζει να πιστεύει ότι έχει χαθεί η συναισθηματική επαφή και η επικοινωνία από τη σχέση της. Αυτές οι γυναίκες μπαίνουν πιο εύκολα στον πειρασμό να δημιουργήσουν έναν παράνομο δεσμό. Μάλιστα στην περίπτωση αυτή η απιστία είναι πρωτίστως συναισθηματική…

5. Θέλουν να εκδικηθούν
Αν η γυναίκα θέλει να εκδικηθεί για μία παλιά απιστία τον σύντροφο της δεν θα διστάσει να το κάνει και μάλιστα με τον ίδιο τρόπο. Θα θέλει να κάνει τον άνδρα της να αισθανθεί όπως τόσο άσχημα, όπως ένιωσε εκείνη στο παρελθόν!

Απέσυραν όλες τις γαλάζιες σημαίες από την Ζάκυνθο

Ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση της απόσυρσης όλων των γαλάζιων σημαιών της Ζακύνθου από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης εξαιτίας καταγγελιών για εκροές λυμάτων στο ποτάμι του Αγίου Χαραλάμπη.
Από εδώ και πέρα εκείνο που πρέπει άμεσα να γίνει είναι αυστηροί έλεγχοι για να αποδειχθεί εάν ισχύουν ή όχι τα ισχυριζόμενα των καταγγελιών.
Άλλωστε άσχετα ή όχι εάν το πρόβλημα υπάρχει σε μερικές από τις 18 βραβευμένες παραλίες, το μέτρο της “υποστολής” θα εφαρμοστεί καθολικά και μάλιστα για δυο χρόνια εκτός και εάν οι αποδείξεις πως δεν υπάρχει όντως πρόβλημα.
Ταυτόχρονα σωρευτικά και επιβαρυντικά λειτούργησε το γεγονός ότι υπάρχουν σκουπίδια στους δρόμους και απουσία ναυαγοσωστών από τις παραλίες, σύμφωνα με το imerazante.gr.
Η αξιολόγηση
Ερωτηματικά πάντως δημιουργεί το γεγονός ότι ενώ είχε περιέλθει το γεγονός εις γνώση του Δήμου από τις 13 Ιουλίου δεν είχε ληφθεί καμία πρόνοια. Μάλιστα, πριν μερικές ημέρες έγινε σύσκεψη υπο το Δήμαρχο αλλά και πάλι οι υπηρεσίες δεν ανταποκρίθηκαν ώστε με έγγραφά τους να παρουσιάσουν τις πραγματικές συνθήκες και πιθανόν να συγκρατούσαν τις τρέχουσες εξελίξεις. Από εκεί και πέρα άλλες ήταν οι διαπιστώσεις της Επιτροπή αξιολόγησης και άλλες οι διαβεβαιώσεις των τοπικών υπηρεσιών με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια γενικευμένη σύγχυση.
Αναστέλλει τη λειτουργία της η Επιτροπή Τουρισμού
Πληροφορίες αναφέρουν ότι έντονη είναι η απογοήτευση των μελών της Επιτροπής Τουρισμού εξαιτίας αυτού του γεγονότος και καθόσον δεν έχει διαχρονικά στηριχθεί από την πολιτική ηγεσία και τις υπηρεσίες του Δήμου. Μάλιστα φέρονται διατεθειμένοι, υπό το βάρος των τελευταίων εξελίξεων, να προχωρήσουν στην αναστολή λειτουργίας της. Περισσότερα θα γίνουν γνωστά κατά τη σημερινή συνεδρίαση της όπου και θα δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς φτάσαμε μέχρι εδώ, τι συνέβη, και τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα για να γλιτώσουμε τα χειρότερα. Κυρίως το πώς θα ανακτήσουμε το κύρος ου νησιού και θα διαλευκανθούν οι “γκρίζες” ζώνες που έχουν διαμορφωθεί και λειτουργού δυσφημιστικά για τον τόπο μας.
Ας μην ξεχνάμε ότι τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη “Γαλάζια Σημαία” όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους. Επιμένουν στις καλές υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος.

ant1news

Καύσωνας, ξηρασία και φωτιές στην Ευρώπη

Κύμα καύσωνα και ξηρασίας – ασυνήθιστης διάρκειας –  επικρατεί σε όλη σχεδόν την Ευρώπη και πυροδοτεί πύρινα μέτωπα και ανησυχία στους αγρότες.
Οι 33 β. Κελσίου στη βόρεια Φινλανδία δεν είναι κάτι το φυσιολογικό για την περιοχή και τη χώρα, τη στιγμή που η μέση θερμοκρασία θα έπρεπε να κυμαίνεται μεταξύ 15 και 17 β. Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες εξέδωσαν νέες προειδοποιήσεις για «ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες». Στη Σουηδία, στην πόλη Ουψάλα, ο υδράργυρος έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ. Στους 33 β. Κελσίου.
Στη Σαξονία-Άνχαλτ, στην κεντρική Γερμανία, η μεγαλύτερη πυρκαγιά των τελευταίων 18 ετών ξέσπασε στις αρχές του μήνα σε δασώδη περιοχή, καταστρέφοντας σχεδόν 800 στρέμματα δασικής έκτασης. Το ανατολικό τμήμα της χώρας όπως και ένα τμήμα της βόρειας Γερμανίας απειλούνται από τις αναζωπυρώσεις εξαιτίας της έλλειψης βροχής εδώ και εβδομάδες.
Μετά την ξηρασία του Μαΐου και του Ιουνίου, οι γεωργοί κι ειδικά οι παραγωγοί σιτηρών του Βρανδεμβούργου, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι η συγκομιδή του έτους θα είναι μειωμένη κατά 20%-50%.
Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες προβλέπουν θερμοκρασίες ρεκόρ, που θα μπορούσαν να φθάσουν ή και να ξεπεράσουν κατά περιοχή τους 34 β. Κελσίου, ενώ το κύμα ζέστης αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες.
Στην Πολωνία, πάνω από 90 χιλιάδες αγροτικές καλλιέργειες επλήγησαν από την ξηρασία την άνοιξη, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας. Η κυβέρνηση ζήτησε οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς έχει να αντιμετωπίσει άνευ προηγουμένου ζημιές.
Στη Λετονία και τη Λιθουανία, οι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με την παρατεταμένη ξηρασία, τη χειρότερη εδώ και δεκαετίες. Η Λετονία είχε κηρύξει τον Ιούνιο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τον αγροτικό τομέα ζητώντας από την ΕΕ την εκταμίευση των αγροτικών επιδοτήσεων πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία. Επιπλέον, στο δυτικό τμήμα, μια τεράστια πυρκαγιά που ξέσπασε την Τετάρτη είχε ως αποτέλεσμα την εκκένωση ενός χωριού.
Δυτικότερα, σε ένα μεγάλο τμήμα της Σουηδίας, όπως των γειτόνων της στη Δανία, στη νότια Νορβηγία και τη νότια Φινλανδία, ο υδράργυρος έχει ανέβει σε επίπεδα ρεκόρ για τα δεδομένα αυτών των χωρών.
Το Ηνωμένο Βασίλειο ενδεχομένως να ζήσει το θερμότερο καλοκαίρι των τελευταίων ετών, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας. Εξαιτίας της ξηρασίας, της χειρότερης που καταγράφεται στις αρχές του καλοκαιριού από το 1961, η βλάστηση στο Χάιντ Παρκ, όπως και σε άλλα πάρκα της πόλης, έχει πάρει ένα κιτρινωπό χρώμα. Η επικεφαλής των πυροσβεστών της βρετανικής πρωτεύουσας σημείωσε: «Δεν είχα ποτέ σκεφθεί ότι θα το έλεγα αυτό, όμως προσευχόμαστε για να βρέξει».
Την ίδια ώρα, το κύμα ζέστης είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η ροή των ασθενών στα νοσοκομεία. Πρόκειται «ιδίως για ηλικιωμένους, που έχουν ανάγκη από νοσοκομειακή φροντίδα στην περίπτωση της αφυδάτωσης» δήλωσε ο γιατρός Νικ Σκρίβεν, εκπρόσωπος των εργαζομένων στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Κυριακή με 35άρι και μετά πτώση θερμοκρασίας

Απ’ όλα θα έχει ο καιρός την εβδομάδα που έρχεται. Κυριακή και Δευτέρα με σκόνη και ζέστη, Τρίτη βροχές, Τετάρτη και Πέμπτη πτώση της θερμοκρασίας. 
Ο χάρτης της ΕΜΥ για την Κυριακή (3μμ) δίνει 35άρι στη Μεσσηνία. Κι ούτε ένα συννεφάκι.
Το εθνικό μετεωρολογικό κέντρο της  Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στη γενική πρόγνωση καιρού Ελλάδας που ισχύει από την Κυριακή έως και την Πέμπτη  προβλέπει:

Κυριακή: Αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά τις  απογευματινές ώρες. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης στα δυτικά. Άνεμοι: στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Στα υπόλοιπα  μεταβλητοί 4 και πρόσκαιρα νότιοι μέχρι 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω άνοδο. Στο εσωτερικό της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας θα φτάσει κατά τόπους τους 38 με 39 βαθμούς κελσίου. 
Δευτέρα: καιρός αρχικά αίθριος. Από το απόγευμα τοπικές νεφώσεις στα δυτικά
 και βόρεια με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα βόρεια. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης στα ανατολικά και νότια. Άνεμοι: μεταβλητοί 4 και στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.  Θερμοκρασία: σε μικρή πτώση στα δυτικά και βόρεια. Στην υπόλοιπη χώρα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα. 
Τρίτη: στη νότια νησιωτική χώρα σχεδόν αίθριος καιρός. Στην υπόλοιπη χώρα
 κατά διαστήματα αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες πιθανόν κατά τόπους ισχυρές στα βόρεια. Άνεμοι: στα νότια από δυτικές διευθύνσεις και στην υπόλοιπη χώρα από βόρειες 3 με 5 και τοπικά στα πελάγη 6 μποφόρ.  Θερμοκρασία: σε πτώση κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια. 
Τέταρτη και Πέμπτη: καιρός με λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με τοπικές βροχές
 και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά και τα ορεινά της Κρήτης τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες. Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στα δυτικά και νότια 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή και στα νότια σε μικρή πτώση.

Η μπάλα συνεχίζεται. Το Μουντιάλ τελείωσε

Μπορεί  το Μουντιάλ να τελείωσε οι φίλαθλοι – και ιδιαίτερα οι φανατικοί – δεν θα μείνουν χωρίς μπάλα και τηλεόραση.
Οι αγώνες προετοιμασίας που δίνουν αυτές τις μέρες οι Ελληνικές και ξένες ομάδες προσφέρονται για χαλαρή παρακολούθηση και ενημέρωση. Κι αν   συμπίπτουν μάλιστα οι ώρες διεξαγωγής με μπαλκόνι, βεράντα κλπ, ακόμη καλύτερα.
** Στις 4 το απόγευμα του Σαββάτου η συνδρομητική τηλεόραση NOVA θα καλύψει το φιλικό που δίνει ο Ολυμπιακός με αντίπαλο την Γκενκ.
** Η τηλεόραση του ΣΚΑΙ ανακοίνωσε πως την Κυριακή θα μεταδώσει το φιλικό του Παναθηναϊκού με την Αντβέρπ.  Η αναμέτρηση είναι προγραμματισμένη για τις 5  το απόγευμα. Πρόκειται για το δεύτερο ματς του Παναθηναϊκού με τον Γιώργο Δώνη στον πάγκο, μετά την Άλκμααρ.  Η Αντβέρπ θεωρείται ο παλαιότερος σύλλογος του Βελγίου.
** Και Τσάμπιονς Λιγκ. Ο επαναληπτικός του ΠΑΟΚ με τη Βασιλεία, για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ θα μεταδοθεί  από το Epsilon ΤV που απόκτησε τα δικαιώματα μετάδοσης του αγώνα. Προφανώς «μεσολάβησε»  ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ και του Έψιλον Ιβάν  Σαββίδης ή ο γιός του.  Το παιχνίδι αυτό θα διεξαχθεί την Τετάρτη 1 Αυγούστου στις 9μμ και στην περιγραφή θα είναι ο Αλέξης Σπυρόπουλος.
** Και μια και ο λόγος για αθλητικο-τηλεοπτικά: Μετακινήσεις δημοσιογράφων και παραγωγών, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον ΣΚΑΪ στο Epsilon. Ο σταθμός του Ιβάν Σαββίδη θέλει να ενισχύσει τον αθλητικό του τομέα, παίρνοντας προσωπικό από το Νέο Φάληρο με στόχο να βγάλει από τη νέα τηλεοπτική σεζόν αθλητική εκπομπή κάθε Κυριακή. Ήδη μετακινήθηκε από το Φάληρο, η Χριστίνα Βραχάλη, ενώ ασκούνται πιέσεις και στον Άγγελο Τόμπρο.

** ΚΑΙ ΣΤΙΒΟΣ: Η ΕΡΤ 1 θα συνδεθεί σήμερα στις 5μμ με το Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου γα ένα ακόμη μήτιγκ της σειράς Diamond League. Την Παρασκευή, στο Μονακό, η Ελληνίδα Ολυμπιονίκης Κατερίνα Στεφανίδη που ήρθε 2 η στο άλμα επί κοντώ.

Τεχνητή νοημοσύνη από τον Βόλο... για το χωράφι

Την τεχνητή νοημοσύνη στο χωράφι φέρνουν δυο νέοι γεωργοί, απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. 
Ο λόγος για τον Γιώργο Βαρβαρέλη και το Δημήτρη Ευαγγελόπουλο, οι οποίοι κατά την ενασχόληση με τα χωράφια τους, διαπίστωσαν πως η τεχνολογία στον αγροτικό κλάδο είχε πολύ μικρή διείσδυση σε σχέση με άλλους τομείς.
   Όπως τονίζει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ένας εκ των δύο συνιδρυτών της εταιρίας Augmenta, Δημήτρης Ευαγγελόπουλος «δε μπορούσα να διανοηθώ ότι ο τρόπος με τον οποίο λαμβάνονταν οι αποφάσεις, για τη λίπανση και τον ψεκασμό ήταν χωρίς δεδομένα», κάτι που «μας έδειξε πως στον αγροτικό κλάδο υπάρχει τεράστιος χώρος να κάνει κάποιος πράγματα».
   Έτσι, οι δυο τους δημιούργησαν μια συσκευή «Plug & Play», το Field Analyzer όπως το ονομάζουν. Αυτό τοποθετείται πολύ εύκολα στην οροφή ενός τρακτέρ. Αποτελείται από έξι πολυφασματικές κάμερες και όταν ο αγρότης ξεκινάει την εργασία στο χωράφι του, η συσκευή, έχει τη δυνατότητα να καταγράφει σε υψηλή ανάλυση (4Κ) τα φυτά σε πραγματικό χρόνο και μέσω της ανάκλασης του φωτός, της ακτινοβολίας να «καταλαβαίνει» εάν υπάρχει πχ έλλειψη αζώτου (λιπάσματος) ή κάποια ασθένεια.
   Η συσκευή είναι εφοδιασμένη με Software, το οποίο αφού αρχικά εντοπίσει τα παραπάνω προβλήματα, στη συνέχεια ρυθμίζει τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν στο πίσω μέρος του τρακτέρ, (στο λιπαντήρα ή στο λιπασματοδιανομένα), προκειμένου το λίπασμα ή το φυτοφάρμακο να πέσει στο μέρος του χωραφιού και στο φυτό που πραγματικά το έχει ανάγκη.
   Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δεδομένα που συλλέγονται, επεξεργάζονται επάνω στο τρακτέρ σε πραγματικό χρόνο, ενώ το σύστημα μέσω της 4G σύνδεσης στο ίντερνετ που διαθέτει, στέλνει κάποιες από τις πληροφορίες στο υπολογιστικό σύννεφο (cloud), όπου γίνεται παράλληλα μια ακόμη επεξεργασία η οποία υποβοηθά την όλη εργασία.
   «Αυτό οδηγεί σε αύξηση της παραγωγής παράλληλα με μείωση του κόστους, πάντα σε σύγκριση με τις μέχρι σήμερα πρακτικές, όπου ρίχνουμε σε όλο το χωράφι την ίδια ποσότητα λιπάσματος, χωρίς να ξέρουμε αν πραγματικά χρειάζεται» αναφέρει από την πλευρά του ο δεύτερος συνιδρυτής, Γιώργος Βαρβαρέλης.
   Σε δοκιμές που έγιναν κατά τα προηγούμενα έτη σε μεγάλες εκτάσεις, σε διάφορες περιοχές, τα αποτελέσματα ήταν άκρως ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που ήταν ο «παρατηρητής» του έργου, η αύξηση της παραγωγής άγγιξε το 12% κατά μέσο όρο στο σιτάρι, η εξοικονόμηση λιπάσματος το 5%, αριθμός ο οποίος αυξήθηκε στη συνέχεια, ενώ αυξήθηκε κατά 15% η πρωτεΐνη στο σιτάρι, που έχει ως αποτέλεσμα καλύτερη τιμή πώλησης.

Ποια είναι η σωστή χρήση των αντηλιακών

Τα αντηλιακά είναι γνωστό ότι είτε είναι σε μορφή κρέμας και λοσιόν, είτε στικ ή σπρέι, μπορούν να μας βοηθήσουν να προστατεύσουμε το δέρμα σας από τον ήλιο και μακροπρόθεσμα από τον καρκίνο του δέρματος. 
Όμως, πολλά εξαρτώνται από τη χρήση τους. 
Η μέγιστη προστασία επιτυγχάνεται μόνο όταν τα χρησιμοποιούμε σωστά, λένε οι ειδικοί.
   «Τα αντηλιακά περιέχουν διάφορα συστατικά που μπορεί να περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα οργανικά χημικά συστατικά που απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου, ανόργανα σωματίδια που αντανακλούν, διασκορπίζουν και απορροφούν την UV και οργανικά σωματίδια που κυρίως απορροφούν το φως. Όλ' αυτά τα συστατικά πρακτικά είναι φίλτρα που εμποδίζουν την είσοδο της UV βαθιά στο δέρμα» εξηγεί ο Μάρκος Μιχελάκης, δερματολόγος-αφροδισιολόγος και συνεχίζει: «Ωστόσο, το γεγονός ότι διαθέτουν φίλτρα, δεν σημαίνει ότι απορροφούν με μαγικό τρόπο την UV, όση ποσότητα κι αν βάλουμε, και όποτε κι αν γίνει η επάλειψη».
   Κατ' αρχάς, όλα τα αντηλιακά, ανεξάρτητα από το είδος τους (κρέμα, λοσιόν, στικ ή σπρέι) πρέπει να είναι ευρέος φάσματος, δηλαδή να προστατεύουν τόσο από την UVA όσο και την UVB. Πρέπει επίσης να είναι ανθεκτικά στο νερό (water resistant) και να έχουν SPF 30 ή υψηλότερο.
   «Τα αντηλιακά στικ είναι πιο εύκολα για χρήση κάτω από τα μάτια, στα χείλη και στο πάνω μέρος των χεριών» διευκρινίζει ο κ. Μιχελάκης. «Αντίστοιχα, τα αντηλιακά σε μορφή σπρέι ή λοσιόν είναι ευκολότερα για εφαρμογή σε παιδιά και άνδρες, διότι απλώνονται και απορροφώνται πιο εύκολα. Ωστόσο είναι σημαντικό να λαμβάνετε ειδικές προφυλάξεις κατά τη χρήση τους, ώστε να εξασφαλίζετε τη μέγιστη δυνατή προστασία».
   Οι λοσιόν και οι κρέμες
   Σε γενικές γραμμές, ο μέσος ενήλικας χρειάζεται τουλάχιστον ένα κοφτό κουταλάκι του γλυκού αντηλιακό για κάθε χέρι και πόδι, και σχεδόν άλλο ένα για να καλύψει τον αυχένα, το πρόσωπο και τα αυτιά του.
   Για να καλύψει το υπόλοιπο σώμα (θώρακας, κοιλιά και πλάτη) χρειάζεται τουλάχιστον δύο κουταλιές της σούπας, ανάλογα βέβαια με τον σωματότυπό του.
   Η επάλειψη πρέπει να γίνεται έως ότου απορροφηθεί καλά το αντηλιακό.
   Τα στικ
   Για μέγιστη προστασία από τα αντηλιακά σε μορφή στικ, καλό θα ήταν:
   * Να περνάτε το στικ τέσσερις φορές μπροστά και πίσω, σε κάθε τμήμα του δέρματος στο οποίο το εφαρμόζετε. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζετε ότι χρησιμοποιείτε επαρκή ποσότητα αντηλιακού.
   * Να τρίβετε στη συνέχεια το αντηλιακό, για να επιτυγχάνετε ομοιόμορφη κάλυψη.
   Τα σπρέι
   Όταν χρησιμοποιείτε σπρέι, η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD) συνιστά να προσέχετε τα εξής:
   * Να κρατάτε το στόμιο κοντά στο δέρμα σας και να βάζετε γενναία ποσότητα αντηλιακού. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται τουλάχιστον 30 γραμμάρια αντηλιακού (περίπου όσο είναι ένα «σφηνάκι») για να καλύψουν όλο το σώμα τους. Επειδή μερικές φορές είναι δύσκολο να καταλάβετε αν βάλατε αρκετό, να ψεκάζεστε με το σπρέι έως ότου αρχίσει να γυαλίζει το δέρμα σας.
   * Μετά την εφαρμογή του αντηλιακού σε σπρέι, να το αλείφετε στο δέρμα σας. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζετε ότι δεν θα μείνουν ακάλυπτα σημεία.
   * Μην εισπνέετε το σπρέι και μην ψεκάζετε το πρόσωπό σας. Αν θέλετε να βάλετε αντηλιακό σε σπρέι στο πρόσωπό σας, βάλτε το στα χέρια σας και ύστερα απλώστε το στο πρόσωπο. Ωστόσο για προληπτικούς λόγους αποφύγετε την επαφή με τα μάτια και το στόμα.
   * Μην χρησιμοποιείτε σπρέι τις ημέρες με αέρα. Όταν φυσάει αέρας το σπρέι διασκορπίζεται, ενώ είναι ευκολότερο να το εισπνεύσετε κατά λάθος.
   * Μην ψεκάζετε ποτέ το αντηλιακό σπρέι δίπλα σε πηγές θερμότητας, σε φωτιά ή ενόσω καπνίζετε. Αν και τα αντηλιακά συνήθως δεν είναι εύφλεκτα, μπορεί να γίνουν σε μορφή αεροζόλ. Ποτέ λοιπόν μην ψεκάζεστε με αντηλιακό σπρέι όταν κάθεστε δίπλα σε αναμμένες ψησταριές, κεριά, τσιγάρα ή άλλη πηγή φωτιάς. Να βεβαιώνεστε επίσης ότι το δέρμα σας έχει απορροφήσει το αντηλιακό πριν πλησιάσετε τις φλόγες.
   Ανεξάρτητα από το είδος
   «Ό,τι είδος αντηλιακού κι αν προτιμήσετε, να το εφαρμόζετε μισή ώρα πριν βγείτε από το σπίτι, ώστε να προλάβουν να δράσουν τα φίλτρα του», συνιστά ο Δρ. Μιχελάκης.
   Απαραίτητο είναι ακόμα να ανανεώνετε τακτικά την αντηλιακή κάλυψη σε όλο το σώμα σας (και στο πρόσωπο, τον αυχένα και τα αυτιά σας). Αυτό πρέπει να συμβαίνει το αργότερο κάθε 2 ώρες το καλοκαίρι. Αν όμως κολυμπήσετε ή ιδρώσετε πολύ, η επάλειψη πρέπει να επαναληφθεί μόλις στεγνώσετε.

Ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή το 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Αύριο Κυριακή 22 Ιουλίου 2018, ολοκληρώνεται το 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, αφού μεσολαβήσουν πολλές και σημαντικές παραστάσεις.

Σάββατο 21 Ιουλίου: Ημέρα 9η
19:00
Justine Berthillot & Frédéri Vernier - Noos
Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας
Η Justine και ο Frédéri περιοδεύουν σε σκηνές όλου του κόσμου καταπλήσσοντας το κοινό με αυτό που μπορεί να σημαίνει απόλυτη εμπιστοσύνη. Τρέχουν, αγκαλιάζονται, σηκώνονται και πέφτουν μέσα από συγκλονιστικές εναλλαγές χάρης και αγριότητας. Το έργο τους Νoos (2011) αντανακλά τη μελέτη τους με θέμα τη σχέση με τον Άλλο.
20:00
Josef Nadj & Joëlle Léandre Penzum
Στούντιο Μεγάρου Χορού Καλαμάτας
Η λέξη penzum σημαίνει το σύνολο της εργασίας που πρέπει να ολοκληρωθεί σε μία ημέρα και για την οποία κάποιος φέρει την ευθύνη. Ο όρος εμφανίζεται σε ένα αμετάφραστο ποίημα του Αττίλα Γιόζεφ (Attila József, 1905-1937), εμβληματικού oύγγρου ποιητή που επηρέασε γενιές συγγραφέων και καλλιτεχνών. Ο χορογράφος, χορευτής και εικαστικός Josef Nadj [Γιόζεφ Νατζ] και η κοντραμπασίστα και συνθέτις Joëlle Léandre [Ζοέλ Λεάντρ] συνέλαβαν το Penzum ως φόρο τιμής στον μεγάλο ποιητή. Σε μια σύνθεση χορογραφίας, μουσικής και σχεδίου και φορώντας αφρικανικές μάσκες, οι δύο καλλιτέχνες σκηνοθετούν το ντουέτο τους μέσα από τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό. Είναι ένα «ανοιχτό» έργο, που γράφεται διαρκώς όσο εκτελείται, καρπός της απόλυτης επικοινωνίας μεταξύ των δύο ερμηνευτών. Μέσα απ' όλη τη διαδικασία, επιδιώκουν να μεταδώσουν την ένταση των λέξεων του Attila József. Η ποίησή του δεν παύει ποτέ να επιδρά στην καρδιά και το νου των δύο ερμηνευτών. Τους καθοδηγεί, τους εμπνέει.
22:00
Marquese Scott & Poppin John
Μέγαρο Χορού Καλαμάτας - Κεντρική Σκηνή
Οι Marquese Scott [Μαρκίζ Σκοτ] και Poppin John [Πόππιν Τζον] ίσως δεν χρειάζονται συστάσεις, καθώς τα βίντεο με τις εμφανίσεις τους έχουν εκατομμύρια προβολές στο ΥouΤube. Είναι από τους σημαντικότερους χορευτές animation και poppin στον κόσμο. Αυτοδίδακτοι, πρωτοπόροι και διαρκώς εξελισσόμενοι, αποτελούν πρότυπο για εκατομμύρια νέους, ενώ έχουν ανοίξει το δρόμο για νέες δυναμικές στην ανθρώπινη κίνηση και τον σύγχρονο χορό.
Τo δίδυμο από τις ΗΠΑ, με τις εξωπραγματικές κινητικές ικανότητες, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δίνοντας στο κοινό την εξαιρετική ευκαιρία να απολαύσει τον αστείρευτο πλούτο και τη γνήσια έκφραση της κουλτούρας που πάλλεται εδώ και χρόνια στους δρόμους των μεγαλουπόλεων. Η παρουσία των Marquese Scott και John Poppin στο 24ο ∆ιεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αποτελεί έναν μικρό φόρο τιμής στους μάγους του σύγχρονου χορού.
Κυριακή 22 Ιουλίου: Ημέρα 10η
Την ημέρα αυτή, το 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας κλείνει θεαματικά με την παγκόσμια πρεμιέρα της παράστασης In case of Loss της Κωνσταντίνας Ευθυμιάδου και την «παιχνιδιάρικη» αλλά γεμάτη δύναμη και ευαισθησία χορογραφία Journey Home των Les Slovaks. Παράλληλα ολοκληρώνεται η έκθεση φωτογραφίας Inhancutilitatem του Josef Nadj.
20:00
Kόkakepanu / Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου & Παναγιώτης Μανουηλίδης In Case of Loss
Στούντιο Μεγάρου Χορού Καλαμάτας
Η παράσταση της Κωνσταντίνας Ευθυμιάδου In case of Loss, μια συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Καλαμάτας, παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρεμιέρα.
Χορδές και συγχορδίες με δύο ερμηνευτές: έναν μουσικό και μια χορεύτρια. Αποτυγχάνοντας και ξεκινώντας πάλι από την αρχή, γυρνώντας προς τα πίσω και αναδημιουργώντας, ένας άντρας και μια γυναίκα ξεδιπλώνουν ένα εικαστικό και μουσικό τοπίο από απολεσθέντα αντικείμενα, καταστάσεις, ανθρώπους που αναζητούν το δρόμο της επιστροφής, από το Σκοτάδι στο Φως.
Ψάχνοντας για την άκρη του μίτου – ή μήπως για την αρχή; Η καθηλωτική, χωρίς όρια κίνηση της Κωνσταντίνας Ευθυμιάδου και το ξεχωριστό ηχόχρωμα του Panu συνθέτουν μιαν έντονα ατμοσφαιρική παράσταση. Το In Case οf Loss είναι μια ιδιαίτερη χοροσύνθεση, όπου ήχος και κίνηση γίνονται το μέσο για να επαναφέρουμε στην παρούσα στιγμή –σε μια αέναη απώλεια και επανεύρεση– το χώρο, αφού είναι αδύνατο να επαναφέρουμε τον ίδιο το χρόνο.
Νήματα που μοιάζουν με σημάδια προσανατολισμού γίνονται κλωστές για μαριονέτες, περιορίζοντας και ταυτόχρονα καθοδηγώντας το σώμα της χορεύτριας στο χώρο. Ένα ταξίδι παντοτινής αναχώρησης και επιστροφής, το In Case of Loss είναι το μαγευτικό αποτέλεσμα της πρωτότυπης συνεργασίας δύο εξαιρετικά ταλαντούχων καλλιτεχνών.
22:00
Les Slovaks- Journey Home
Μέγαρο Χορού Καλαμάτας - Κεντρική Σκηνή
Οι Les Slovaks παρουσίασαν το Journey Home για πρώτη φορά στις Βρυξέλλες το Νοέμβριο του 2009. Έκτοτε περιοδεύουν με το έργο αυτό σε ολόκληρο τον κόσμο, ενθουσιάζοντας το κοινό με το παιχνιδιάρικο αλλά και γεμάτο δύναμη και ευαισθησία στιλ τους. Σε μια πολυφωνική παράσταση εμπνευσμένη από τον παραδοσιακό χορό, οι πέντε χορευτές του συγκροτήματος Les Slovaks, μαζί με τον παλιό συνεργάτη τους, τον μουσικό και συνθέτη Simon Thierrée, ξέρουν πώς να καθηλώνουν τον θεατή. Πρόκειται για μια σύνθεση από χορευτικές μινιατούρες, γεμάτες συναίσθημα, φαντασία, κοινά ιστορικά βιώματα και χιούμορ, που φέρνει κάθε χορευτή στο προσκήνιο ως σολίστ και ταυτόχρονα ως οργανικό στοιχείο μιας δυναμικής και οικογενειακής συλλογικότητας. Ο Simon, ως προσεκτικός ράφτης/μαέστρος, κεντά την πολύχρωμη μουσική του στο μέτρο κάθε χορευτικής σκηνής, επιτυγχάνοντας την τέλεια εφαρμογή, και οι Les Slovaks τραγουδούν και χορεύουν από καρδιάς, υπενθυμίζοντάς μας τη δύσκολη αλλά και γεμάτη ικανοποίηση εμπειρία της συλλογικής δημιουργίας και διαβίωσης.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ - Τελετή μνήμης και τιμής για τα θύματα και τους αγνοουμένους της Κύπρου

Την Κυριακή 22 Ιουλίου 2018 και ώρα 10.00 π.μ., ο Δήμος Καλαμάτας διοργανώνει στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Υπαπαντής του Χριστού Ιερό Μνημόσυνο για τους Ελλαδίτες και τους Κυπρίους, που έπεσαν κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.
Στις 10.30 π.μ., στο Ηρώον Ελλήνων και Κυπρίων Αγνοουμένων (Διοικητήριο) θα ακολουθήσει τελετή απόδοσης τιμής σε όσους αγωνίσθηκαν στην Κύπρο κατά των στρατευμάτων του «Αττίλα» και ιδιαιτέρως προς τους αγνοουμένους, με το εξής πρόγραμμα:
• Ανάγνωση από Κληρικό ειδικής ευχής υπέρ των αγνοουμένων
• Ομιλία από τον Αθανάσιο Ηλιόπουλο, Αντιδήμαρχο Καλαμάτας
• Εκφώνηση των ονομάτων των Καλαματιανών αγνοουμένων
• Κατάθεση στεφάνων
• Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των Ηρώων
• Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.

Χρυσό το μετάλλιο, χρυσό και το πριμ

Εξαψήφιο θα είναι το ποσό που θα βάλει στην τσέπη του ο κάθε ένας παίκτης της εθνικής Γαλλίας, ως πριμ, για την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018.

Οι Γάλλοι διεθνείς θα γίνουν κατά 355.000 ευρώ πλουσιότεροι.
Όσοι ήταν στην... χρυσή αποστολή θα λάβουν το 30% του ποσού που είχε ορίσει η FIFA για την ομάδα που θα κατακτούσε το τουρνουά. Το συνολικό ποσό που θα πάρει η ομοσπονδία της Γαλλίας, ανέρχεται στα 32.000.000 ευρώ.
Εκτός των ποδοσφαιριστών πριμ δικαιούνται και τέσσερα μέλη του τεχνικού επιτελείου.

gazzetta.gr

Πόσοι, πόσο και μέχρι πότε πληρώνουν εφορία

Κομπιουτεράκι ή μολύβι και χαρτί έχουν βγάλει οι φορολογούμενοι σε ολόκληρη τη χώρα. Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, μηδενικό είναι ένα στα δύο εκκαθαριστικά, με μόλις έναν στους οκτώ φορολογούμενους να δικαιούται επιστροφή φόρου. Από την άλλη πλευρά, πάνω από 2 εκ. φορολογούμενοι έχουν ήδη λάβει χρεωστικά εκκαθαριστικά και καλούνται να πληρώσουν συνολικά 2,15 δις ευρώ ή κατά μέσο όρο 1.066,2 ευρώ. Έχουν υποβληθεί 5.155.149 φορολογικές δηλώσεις και από τα στοιχεία προκύπτει ότι
2.014.336 εκκαθαριστικά είναι χρεωστικά,
2.474.690 μηδενικά και
666.123 πιστωτικά, με συνολική επιστροφή φόρου 263,5 εκατ. ευρώ. 

Η τελευταία προθεσμία υποβολής δηλώσεων των νομικών προσώπων είναι η 26η Ιουλίου 2018.
Ταυτόχρονα, έχουν υποβληθεί και εκκαθαριστεί  2.582.561 δηλώσεις Ε2 που αφορούν στην αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας και 1.134.794 δηλώσεις Ε3 στις οποίες αποτυπώνονται τα οικονομικά στοιχεία από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Αντιμέτωποι με την υποχρέωση να πληρώσουμε έως και 6 διαφορετικούς φόρους ύψους 10,8 δις ευρώ για τα εισοδήματα του 2017, την ακίνητη περιουσία του 2018 και τα οχήματα του 2019 θα βρεθούμε εκατομμύρια φορολογούμενοι. Μέχρι το τέλος Ιουλίου περίπου 2,5 εκατ. νοικοκυριά θα πρέπει να έχουν καταβάλει στα δημόσια ταμεία ποσό συνολικού ύψους τουλάχιστον 1,1 δισ. ευρώ για να εξοφλήσουν την πρώτη δόση των φόρων που θα έχουν βεβαιωθεί από την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (συμπεριλαμβανομένης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης – συνολικά προβλεπόμενα έσοδα από 3 διμηνιαίες δόσεις ΦΕΦΠ ύψους περίπου 3,5 δις ευρώ).
Ακολουθούν άλλες δύο δόσεις, συνολικού ύψους άνω των 2,2 δισ. ευρώ, η πρώτη εκ των οποίων πρέπει να εξοφληθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η δεύτερη έως το τέλος Νοεμβρίου 2018. Επιπλέον, έως το τέλος Ιουλίου πάνω από 250.000 εταιρείες και λοιπά νομικά πρόσωπα θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος και του τέλους επιτηδεύματος για τη χρήση του 2017. Ακολουθούν άλλες 5 μηνιαίες δόσεις, οι οποίες λήγουν στα τέλη των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2018. Έως το τέλος Σεπτεμβρίου, εξάλλου, περίπου 6,45 εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα θα πρέπει να έχουν πληρώσει την πρώτη δόση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ENΦIA). Ακολουθούν άλλες 4 δόσεις, που λήγουν στα τέλη των μηνών Οκτωβρίου 2018, Νοεμβρίου 2018, Δεκεμβρίου 2018 και Ιανουαρίου 2019.
Μέσα στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2018, πάνω από 5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και δικύκλων θα καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2019.
Συνολικά το χρονικό διάστημα από τον Ιούλιο έως και το τέλος Ιανουαρίου 2019 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και εκατοντάδες χιλιάδες νομικά πρόσωπα θα κληθούν να πληρώσουν: φόρο εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος και φόρο πολυτελούς διαβίωσης για το φορολογικό έτος 2017, Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για το 2018 και τέλη κυκλοφορίας για το 2019. Τα συνολικά πληρωτέα ποσά των παραπάνω φόρων υπερβαίνουν τα 10 δις ευρώ. Αν συνυπολογιστεί και η 5η δόση του ΕΝΦΙΑ, η οποία πρέπει να πληρωθεί τον Ιανουάριο του 2019, (αλλά πιστώνεται στον προϋπολογισμό του 2018) το συνολικό ύψος των 6 αυτών επιβαρύνσεων εκτοξεύεται στα 10,83 δις ευρώ.
Ακολουθεί η αναλυτική παρουσίαση των φορολογικών υποχρεώσεων με τις οποίες θα βρεθούν αντιμέτωποι οι φορολογούμενοι τους προσεχείς 7 μήνες και ποιους έξι φόρους θα κληθούμε να πληρώσουμε;
1.    ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ: Ο φόρος για τα εισοδήματα του 2017: Το συνολικό ποσό του φόρου εισοδήματος που πρέπει να πληρώσουν φέτος περισσότερα από 2,5 εκατ. νοικοκυριά εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 2 δισ. ευρώ (Επισήμανση: παραπάνω αναφέρεται πως για τις 3 διμηνιαίες δόσεις ΦΕΦΠ τα εκτιμώμενα έσοδα ανέρχονται σε πάνω από 3,5 δις ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Οπότε μάλλον πρέπει να μπει το συγκεκριμένο ποσό και όχι τα 2 δις). Το συνολικό ποσό του φόρου εισοδήματος που πρέπει να καταβάλουν τα νομικά πρόσωπα από τα τέλη Ιουλίου έως τις 31-12-2018 υπερβαίνει τα 2,65 δισ. ευρώ .
2.    ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ: Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2017: Η εισφορά υπολογίζεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 2,2% έως 10%. Το συνολικό ποσό ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι με ετήσια εισοδήματα το 2017 μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ (Επισήμανση: Το συγκεκριμένο ποσό συμπεριλαμβάνεται και επιμερίζεται αναλογικά στις 3 διμηνιαίες δόσεις συνολικού ύψους 3,5 δις ευρώ του ΦΕΦΠ).
3.    ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ: (όσοι έχουν) Το τέλος επιτηδεύματος για τη χρήση του 2017: Με τα φετινά εκκαθαριστικά χιλιάδες μικρομεσαίοι και επαγγελματίες οφείλουν να πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος από 500 έως 650 ευρώ. Το συνολικό ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος φθάνει τα 185 εκατ. ευρώ. Επίσης, το συνολικό πληρωτέο ποσό του τέλους επιτηδεύματος των νομικών προσώπων ανέρχεται σε 250 εκατ. ευρώ. (Επισήμανση: Τα ποσά του τέλους επιτηδεύματος βεβαιώνονται παράλληλα με τα ποσά του φόρου εισοδήματος και περιλαμβάνονται σε αυτά.
4.    ΠΟΛΥΤΕΛΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗ: (όσοι έχουν) Όσοι φορολογούμενοι κατείχαν κατά τη διάρκεια του 2017 αυτοκίνητα ΙΧ με κινητήρες άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών τα οποία κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην ΕE από το 2008 και μετά, σκάφη αναψυχής μήκους άνω των 5 μέτρων, πισίνες και αεροσκάφη οφείλουν να πληρώσουν και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης.
5.    ΕΝΦΙΑ: Το αργότερο μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου θα έχουν αναρτηθεί για εκατ. φυσικά πρόσωπα και 50.000 εταιρείες και λοιπά νομικά πρόσωπα τα εκκαθαριστικά με τον ΕΝΦΙΑ για το 2018. Συνολικά, 6,45 εκατ. φορολογούμενοι και επιχειρήσεις θα κληθούν να καταβάλουν περίπου 2,65 δισ. (τα 3,2 δις ευρώ είναι τα βεβαιωθέντα) ευρώ για τον φετινό ΕΝΦΙΑ.
6.    ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: (όπως κάθε χρόνο, εδώ και πολλά χρόνια) Στο δίμηνο Νοεμβρίου -Δεκεμβρίου 2018 πάνω από 5 εκατομμύρια κάτοχοι αυτοκινήτων και δικύκλων θα κληθούν να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2019. Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου