27.4.19

Τραγωδία λίγο πριν την Ανάσταση - Νεκρός 16χρονος μετά από ανακοπή

Ένα 16χρονο παιδί έχασε τις αισθήσεις του -οι πληροφορίες μιλάνε για ανακοπή- λίγο πριν τις 10 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου κι ενώ βρισκόταν στο σπίτι του επί της οδού Κονδύλη, στα Τρίκαλα.
Σύμφωνα με το trikalavoice.gr, στήθηκε επιχείρηση της Πυροσβεστικής, της αστυνομίας και του ΕΚΑΒ για να μεταφερθεί εγκαίρως στο Νοσοκομείο. Εκεί καταβλήθηκαν από τους γιατρούς προσπάθειες ανάνηψης με ΚΑΡΠΑ και για περισσότερο από μια ώρα. Δυστυχώς το παιδί κατέληξε λίγο μετά τις 11 το βράδυ.

ΦΩΤΟ - Η πολυπρόσωπη αλλά με χαρακτήρα «κυρά» της Μεσσηνίας

Τα τελευταία χρόνια αποτελεί προορισμό όλο και περισσότερων ταξιδιωτών που επιθυμούν σύντομες και κοντινές αποδράσεις.
Η Καλαμάτα είναι ένα μέρος που αξίζει κανείς να επισκεφτεί και το ανακαλύπτει αυτό από τις πρώτες στιγμές που θα πατήσει το πόδι του στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας.
Είναι χτισμένη στις παρυφές του Ταϋγέτου, στην καρδιά του Μεσσηνιακού κόλπου και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πελοποννήσου, μετά την Πάτρα. Η πολυπρόσωπη Καλαμάτα είναι ένα σύγχρονο αστικό κέντρο με τη δική του καθημερινότητα και ζωή, ενώ έχει το δικό της χαρακτήρα, κυρίως λόγω της νευραλγικής θέση της, με την ευεργετική αύρα της θάλασσας, που της δίνει ξεχωριστό «αέρα» και ατμόσφαιρα.
Η καρδιά της πόλης χτυπά στο ιστορικό κέντρο της, ενώ τα έχει όλα: δραστηριότητες, ενδιαφέροντα σημεία, υπέροχες παραλίες, γραφικά χωριά γύρω, περίφημα μνημεία αλλά και τουριστικές υποδομές για όλους.
Η ιστορία της Καλαμάτας χάνεται στους αιώνες. Αναφέρεται στον Όμηρο ως Φαρές, πόλη χτισμένη περίπου στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το φράγκικο κάστρο, ενώ το λιμάνι της χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και την ακμή της.
Οι σεισμοί του 1986 σημάδεψαν την Καλαμάτα, αφήνοντας πίσω τους θύματα και ζημιές. Όμως η πόλη ανασυγκροτήθηκε και βρήκε ξανά τον ρυθμό της.
Το καλοκαίρι το παραλιακό μέτωπο είναι το hotspot της πόλης, ενώ από το λόφο της Βέργας η θέα της φωτισμένης πόλης είναι μαγευτική.
Μια καλή ευκαιρία για να επισκεφθεί κανείς την Καλαμάτα είναι το Πάσχα και για τον σαϊτοπόλεμό της. Είναι από τα πιο δημοφιλή έθιμα, που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών.









πηγή

Υψηλές θερμοκρασίες και σήμερα στην Μεσσηνία - Ένα Μεγάλο Σάββατο ... σαν καλοκαίρι!


Σύμφωνα με το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών,  στην περιοχή της Μεσσηνίας  η θερμοκρασία το μεσημέρι έφτασε τοπικά τους 28-29 βαθμούς Κελσίου.
Οι υψηλότερες τιμές το Μ. Σάββατο ήταν οι 29  βαθμοί στα Αρφαρά , 26 στην Δυτική Καλαμάτα,25 στην Πύλο , 25 στο Κοπανάκι και 24 στα Φιλιατρά .

ΒΓΗΚΑΝ ΜΑΧΑΙΡΙΑ - Αιματηρή συμπλοκή στη Νεμέα με πέντε τραυματίες

Αιματηρή συμπλοκή με πέντε τραυματίες σημειώθηκε σήμερα το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου στο κέντρο της Νεμέας μεταξύ 9 ατόμων.
Συγκεκριμένα, 4 άτομα με καταγωγή από τη Νεμέα που διαμένουν μόνιμα στην Αθήνα, χτύπησαν για άγνωστο ακόμη λόγο και τραυμάτισαν 5 ντόπιους.
Η συμπλοκή έγινε έξω από το Δημαρχείο ενώ τα άτομα ήταν ηλικίας 20-25. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δράστες δεν έχουν συλληφθεί.  Οι 5 νεαροί διακομίστηκαν Κέντρο Υγείας Νεμέας με τραύματα από μπουνιές και κλωτσιές και ένας ελαφρά τραυματίας από μαχαίρι.
Έχουν ταυτοποιηθεί από την Αστυνομία Νεμέας δύο από τους τέσσερις δράστες της επίθεσης ενώ έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης και αναζητούνται.
Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Νεμέας.


korinthostv

ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ - Έντονη χαλαζόπτωση σε περιοχές του νομού Λαρίσης

Έντονη χαλαζόπτωση σημειώθηκε σε περιοχές του νομού Λάρισας σε Αγιά, Συκούριο, Γόννους και στα ορεινά της Ελασσόνας, προκαλώντας ζημιές σε καλλιέργειες.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι δήμαρχοι Αγιάς και Τεμπών, Αντώνης Γκουντάρας και Κώστας Κολλάτος, σημείωσαν ότι η χαλαζόπτωση ήταν σφοδρή, ενώ τόνισαν πως θα υπάρξει άμεσα αναγγελία ζημιάς προς τον ΕΛΓΑ, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της εκτίμησης της καταστροφής στις καλλιέργειες.

Πώς να διατηρήσεις φρέσκες τις φράουλες για περισσότερο καιρό

Aρωματικές, ζουμερές, κατακόκκινες, πεντανόστιμες νόστιμες και θρεπτικές:
Οι φράουλες έχουν την τιμητική τους το δίχως άλλο αυτήν την περίοδο!
Δεν έχουμε τίποτα κακό να τούς προσάψουμε, παρά μόνο το ότι δυστυχώς χαλάνε πολύ εύκολα, με αποτέλεσμα πολλές από όσες αγοράζουμε να καταλήγουν στον κάδο των απορριμάτων.
Κι όμως υπάρχει τρόπος να διατηρηθούν φρέσκες και λαχταριστές για περισσότερο!
Αρκεί να ακολουθήσεις τις συμβουλές μας…
1. Επίλεξε σωστά
Όταν αγοράζεις φράουλες, φρόντισε να επιλέγεις πάντα τις πιο ζουμερές και αρωματικές που μπορείς να βρεις. Απόφυγε εκείνες που δείχνουν ταλαιπωρημένες, χτυπημένες και -προφανώς- μουχλιασμένες.
2. Μην τις πλύνεις (ακόμα)
Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορείς να κάνεις όταν αγοράσεις φράουλες, είναι να τις πλύνεις όλες μαζί και να τις αποθηκεύσεις έτσι στο ψυγείο σου. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να τις κάνεις να μουχλιάσουν πιο γρήγορα! Θα σε συμβουλεύαμε να τις πλύνεις μόνο πριν τις απολαύσεις.
3. Αποθήκευσέ τες σωστά
Αποθηκευσέ τες στο ψυγείο -ιδανικά στο συρτάρι για τα φρούτα και τα λαχανικά- και πρόσθεσε μέσα στη χάρτινη σακούλα ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας, το οποίο θα απορροφά την όποια υγρασία.
Ακόμα και αν κάνεις όλα τα παραπάνω, μην ξεχνάς ότι οι φράουλες είναι ένα φρούτο με μικρή διάρκεια ζωής. Απόλαυσέ τες λοιπόν όσο είναι ακόμα φρέσκες!

ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΑΝΤΙ ΣΤΟ ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ !!! Μητροπολίτης Νικόλαος για μεταφορά Αγίου Φωτός: Το θεωρώ εμπαιγμό και γύρισα πίσω

Με έντονο τρόπο αντέδρασε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος για την ξαφνική αλλαγή στην άφιξη του Αγίου Φωτός από τους Αγίους Τόπους στην Ελλάδα.
Όπως ανέφερε ο Μητροπολίτης στον ANT1 κατέβηκε από το κυβερνητικό αεροσκάφος πριν αυτό αναχωρήσει για τους Αγιους Τοπους. Την τελευταία στιγμή ενημερώθηκε ότι αντί για το Ελευθέριος Βενιζέλος θα επέστρεφαν στον στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας.
«Μπήκα στο αεροπλάνο και εκεί ανακοίνωσαν ότι θα γυρίσουμε στην Ελευσίνα. Όταν ρώτησα γιατί γίνεται αυτό ο υπουργός είπε: Δεν ξέρω. Όταν ρώτησα γιατί δεν μας ειδοποιήσατε και μας το λέτε την τελευταία στιγμή πάλι μου είπε: Δεν ξέρω. Ποιος κοινός νους μπορεί να το καταλάβει αυτό; Θέλουν να υποβαθμίσουν το γεγονός με αυτό τον τρόπο. Το θεωρώ εμπαιγμό και γύρισα πίσω», ανέφερε ο Μητροπολίτης στον ΑΝΤ1.
Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας αποκάλυψε πως του είχε στείλει επιστολή ο Μάρκος Μπόλαρης και του είχε διαμηνύσει να ετοιμάσει υποδοχή για το Αγιο Φως στο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Την αντιπροσωπεία που πήρε στα Ιεροσόλυμα αποτελούσαν ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος και για θέματα εκκλησιαστικής διπλωματίας, Μάρκος Μπόλαρης και ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα κ. Δαμιανός. Στην αντιπροσωπεία μετέχουν επίσης οι βουλευτές Γεωργία Γιαννιά, Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Γιάννης Καραγιάννης και ως εκπρόσωποι της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας οι βουλευτές Μάξιμος Χαρακόπουλος και Θανάσης Μπούρας.
Η δήλωση Έξαρχου Παναγίου Τάφου εν Ελλάδι κ. Δαμιανού για την αφή του Αγίου Φωτός
«Από την 'Αγια Πόλη των Ιεροσολύμων, τη σεπτή εγκρίσει και ευλογία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλου Γ' , μεταφέρουμε το 'Αγιο Φως στη φίλτατη πατρίδα Ελλάδα. Εκ του πανσέκτου πανίερου Ναού της Αναστάσεως, το κοσμοχαρμόσυνο μήνυμα του της Θεού Χριστού Αναστάσεως μεταβαίνει σε όλα τα μήκη και πλάτη της οικουμένης» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου εν Ελλάδι κ. Δαμιανός.
Σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, λίγη ώρα πριν από την άφιξη της αποστολής με το 'Αγιο Φως στην Αθήνα, ο κ. Δαμιανός ανέφερε:
«Το ανέσπερο φως της Αναστάσεως είναι αυτό πλέον που θα νοηματοδοτεί τη ζωή και πορεία κάθε ευσεβούς πιστού Χριστιανού. Προς το σκοπό της επίγειας ζωής του που δεν είναι άλλος από την καταχάριν θέωση. Γίναμε αυτόπτες μάρτυρες των ψηλαφητών τεκμηρίων της ορθόδοξης πίστεως μας. Αυτό μεταφέρουμε και στη φίλτατη πατρίδα, στο χριστεπώνυμο πλήρωμα της, αλλά και στους απανταχού της γης πιστούς Χριστιανούς Ορθοδόξους.
Εκ μέρους του σεπτού προκαθημένου της Σιωνίτιδος Εκκλησίας μεταφέρουμε πατριαρχικές ευχές, ευλογίες και θερμές ευχαριστίες προς την ελληνική κυβέρνηση για την άρτια οργάνωση της μεταφοράς του Αγίου Φωτός από την πόλη των Αγίων στην πατρίδα μας».
«Τα Ιεροσόλυμα, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων είναι μια εξαιρετική εμπειρία από όποια πλευρά και από όποια σκοπιά και αν το δει κανείς.
Είναι η Μητέρα των Εκκλησιών και στον Ορθόδοξο και στον υπόλοιπο χριστιανικό κόσμο», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής στα Ιεροσόλυμα για το 'Αγιο Φως, υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης.
«Συγκλονιστική εμπειρία η συμμετοχή στην τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στο Πανάγιο Τάφο»
Σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, λίγη ώρα πριν από την άφιξη της αποστολής με το 'Αγιο Φως στην Αθήνα, ο κ. Μπόλαρης ανέδειξε τη σημασία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, λέγοντας πως είναι το σημείο συνάντησης των τριών μονοθειστικών θρησκειών, του Ιουδαϊσμού, του Χριστιανισμού και του Μωαμεθανισμού. «Και μόνον αυτό καταδεικνύει την κρίσιμη γεωπολιτική σημασία του σημείου σε παγκόσμιο επίπεδο», επισήμανε.
«Σήμερα όμως είμαστε στο Πατριάρχειο Ιεροσολύμων μαζί με αντιπροσωπεία της ελληνικής Βουλής, και έχουμε την ευλογία, την τιμή και τη χαρά να συμμετάσχουμε στην τελετή της Αφής του Αγίου Φωτός στο Πατριαρχικό Ναό της Αναστάσεως, και ιδιαίτερα στον Πανάγιο Τάφο» ανέφερε ο κ. Μπόλαρης δηλώνοντας πως είναι συγκλονιστική εμπειρία. «Είναι μια συγκλονιστική εμπειρία. Με τη συμμετοχή των Ορθοδόξων Χριστιανών από όλα τα σημεία της γης και ενδεικτικά από ΗΠΑ, Αυστραλία, Ρωσία, Ρουμανία, Ουκρανία, Γεωργία, Αρμενία, Ελλάδα, Κύπρο, Πολωνία και Σερβία. Και από όλα τα χριστιανικά δόγματα. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή των αραβοφώνων χριστιανών που ήταν εκδηλωτική, χαρούμενη, πανηγυρική. Πραγματικά, η μεγάλη εορτή των Ιεροσολύμων, στην οποία συμμετείχαν και μουσουλμάνοι», σημείωσε ο κ. Μπόλαρης και προσέθεσε:
«Υποδειγματική ηταν η αστυνομία του κράτους του Ισραήλ γιατί φρόντισε για την τήρηση της τάξης και την ανεμπόδιστη συμμετοχή των χιλιάδων προσκυνητών.
Είναι κρίσιμο και σημαντικό για την Ελλάδα ότι η υπό τον Πατριάρχη Θεόφιλο αγιοταφική αδελφότητα, κάτω από δύσκολες συνθήκες, συνθήκες που απαιτούν χειρισμούς υψηλής εκκλησιαστικής διπλωματίας και όχι μόνο, έχουν την ευθύνη των μεγαλύτερων προσκυνημάτων στους Αγίους Τόπους.
Συνεπώς, ως Ελλάδα, ως κυβέρνηση και ως λαός εκφράζουμε τις ευχές μας για τη συνέχεια των αγώνων τους και τις ευχαριστίες μας γιατί κρατούν Θερμοπύλες. Και βέβαια, αντίστοιχη είναι και η δική μας υποχρέωση για τη στήριξη τους, την ενίσχυσή τους, ηθικά και υλικά, και το κρισιμότερο με την παρουσία μας».

Για πόσο μπορούν να διατηρηθούν τα αβγά στο ψυγείο;

Τα αβγά είναι μία από εκείνες τις τροφές που μηχανικά πάντα αγοράζεις από το σούπερ μάρκετ, αλλά πάντα ξεμένει στο ψυγείο. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τελικά πόσο καιρό μπορούν να διατηρηθούν φρέσκα ή τουλάχιστον κατάλληλα για κατανάλωση;
Τα βραστά αβγά διατηρούνται το πολύ για μία εβδομάδα στο ψυγείο, καθώς κατά το βράσιμο χάνονται τα έλαια που βρίσκονται στο τσόφλι και προστατεύουν το αβγό από τα βακτήρια. Αφού τα καθαρίσεις, καλό θα ήταν να τα φας την ίδια μέρα.
Όσον αφορά τα ωμά αβγά, αφού τα σπάσεις, θα πρέπει να φαγωθούν μέσα σε 2 μέρες. Τα ωμά μη σπασμένα αβγά μπορούν να διατηρηθούμε στο ψυγείο συνήθως για 3 ακόμη εβδομάδες μετά την ημερομηνία συνιστώμενης πώλησης και 4 εβδομάδες μετά την ημερομηνία συσκευασίας τους.
Εάν θέλεις να ελέγξεις εάν τα αβγά είναι φρέσκα, μπορείς να δοκιμάσεις το κλασικό κόλπο με το νερό. Γέμισε ένα ποτήρι με κρύο νερό και προσεκτικά ρίξε το αβγό μέσα. Εάν βουλιάξει, τότε είναι φρέσκο και ασφαλές για κατανάλωση. Εάν πάλι επιπλέει, τότε έχει χαλάσει και θα πρέπει να το πετάξεις.

 olivemagazine.gr

ΕΛΛΑΔΑ 2019 - Συγκίνηση για τον μαθητή στο Βόλο που ζει χωρίς ρεύμα και έχει αδερφό σε μηχανική υποστήριξη

Πανελλήνια συγκίνηση έχει προκαλέσει το δράμα που βιώνει τους τελευταίους τέσσερις μήνες ένας μαθητής σε λύκειο του Βόλου. Ζει με τη μητέρα και τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια του, το ένα εκ των οποίων έχει ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με οξυγόνο για ασθένεια που αντιμετωπίζει, σε ένα σπίτι με κομμένο το ρεύμα.
Το δράμα που βιώνει ο έφηβος μαθητής και το οποίο ανέδειξε η εφημερίδα «Ταχυδρόμος του Βόλου», έχει προκαλέσει συγκίνηση και κινητοποίηση, με δεκάδες πολίτες να αναζητούν τρόπους για να βοηθήσουν την οικογένεια.
Τα τηλέφωνα «έσπασαν» σύμφωνα με το ρεπορτάζ   και στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, που αποκάλυψε την τραγική ιστορία του μαθητή. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος ήταν από τους πρώτους που απευθύνθηκαν στον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σωκράτη Σαβελίδη για να προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια προς τον μαθητή.
Η αποκάλυψη του... Γολγοθά
Η ραγδαία αλλαγή στην εικόνα του μαθητή, που είναι ιδιαίτερα αγαπητός στα υπόλοιπα παιδιά της τάξης του, έγινε αντιληπτή από τους ίδιους τους συμμαθητές τους. Εκείνοι ήταν που φρόντισαν να ενημερώσουν τη διευθύντρια του σχολείου και να αποκαλυφθεί το δράμα που βιώνει ο έφηβος.
Προς το παρόν οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην επανασύνδεση του ρεύματος στο σπιτικό της τετραμελούς οικογένειας. Η γραφειοκρατία όμως φαίνεται να στέκεται εμπόδιο. Τις επόμενες μέρες, ο κ. Σαβελίδης θα έχει ραντεβού με τον προϊστάμενο της ΔΕΗ σε μία προσπάθεια να βρεθεί λύση για να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.
Πρόκειται για το τέταρτο κρούσμα σοβαρής διαβιωτικής δυσχέρειας με πρωταγωνιστή μαθητή, που αποκαλύπτεται τους τελευταίους μήνες. Είχαν προηγηθεί οι περιπτώσεις μαθήτριας στην Αγριά, που διάβαζε κάτω από τον δημοτικό στύλο φωτισμού, μαθητή που για φως είχε λάμπα κάμπινγκ, αλλά και μαθητή που επίσης δεν είχε ρεύμα στο σπίτι του ενώ το μικρότερο αδερφάκι του έχρηζε μηχανικής υποστήριξης.
Πρόταση για λήψη μέτρων
Από τη Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας προτείνεται πεντάλογος μέτρων και συγκεκριμένα: Παροχή μαθητικού επιδόματος με σκοπό να αντεπεξέλθουν στις βασικές ανάγκες τους οι μαθητές με διαβιωτική δυσχέρεια, στη χορήγηση του οποίου, για λόγους αντικειμενικότητας και διαφάνειας, θα πρέπει να εμπλέκονται οι σύλλογοι διδασκόντων και οι διευθυντές των σχολικών μονάδων και με ειδική μέριμνα, ώστε οι παροχές αυτές να μην αξιοποιούνται από τρίτους, αλλά από τους ίδιους μαθητές.
Διεύρυνση του νομοθετικού πλαισίου, ούτως ώστε να μην πραγματοποιείται διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και άλλων παροχών σε οικογένειες μαθητών. Λήψη μέριμνας για την πλήρη σίτιση για όλους τους παραπάνω μαθητές, εντός του σχολείου τουλάχιστον. Ειδική μέριμνα επιχορήγησης από το σχολείο του αντιτίμου για σχολικές δραστηριότητες των μαθητών, εκδρομές, διδακτικές επισκέψεις, εκπαιδευτικές ανταλλαγές, ευρωπαϊκά προγράμματα κ.λπ.
Πραγματοποίηση συχνής και εμπεριστατωμένης ενημέρωσης για τα δικαιώματα κοινωνικών παροχών τόσο των ίδιων των μαθητών, όσο και των οικογενειών τους.
Επιπλέον προτείνονται και μέτρα για την εκπαιδευτική τους υποστήριξη, όπως επέκταση της ενισχυτικής διδασκαλίας, τοποθέτηση ψυχολόγων και άλλων επιστημόνων κοινωνικής και ανθρωπιστικής ειδίκευσης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, δωρεάν μετακίνηση, όχι μόνο από και προς τις σχολικές μονάδες, αλλά και για τις μετακινήσεις οι οποίες απαιτούνται από τις εξωσχολικές δραστηριότητες και τις προσωπικές τους ανάγκες, ανεξαρτήτως χιλιομετρικής απόστασης κι ανεξαρτήτως ωραρίου, λήψη ειδικής μέριμνας για τις απουσίες τους και ενημέρωση για τα δικαιώματα κοινωνικών παροχών τόσο των ίδιων των μαθητών όσο και των οικογενειών τους.

Εφημερίδα Ταχυδρόμος Βόλου

Πώς να προστατεύσετε την καρδιά σας τις ημέρες των εορτών

Απρόσμενα ιατρικά προβλήματα μπορεί να επιφέρει η κούραση και το άγχος προετοιμασίας για την εορταστική περίοδο, μεταξύ αυτών εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η συχνότητα εμφάνισης καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού παρουσιάζει σημαντική αύξηση τις περιόδους των εορτών και κυρίως τις ημέρες του Πάσχα, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Φώτης Πατσουράκος, πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος και Α' αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.
      «Το Πάσχα είναι μία από τις πιο αναμενόμενες περιόδους του έτους, αλλά και από τις πιο επικίνδυνες για όσους έχουν προβλήματα με την καρδιά τους. Οι λόγοι για τους οποίους τα καρδιακά επεισόδια τείνουν να αυξάνονται τη συγκεκριμένη περίοδο είναι πολλοί. Κατ' αρχάς, το Πάσχα είναι μια αγχωτική περίοδος, που οι άνθρωποι έχουν πολλές υποχρεώσεις. Συνήθως αδιαφορούν για την υγεία τους, καθυστερούν τη διενέργεια ιατρικών εξετάσεων και θεραπειών, επειδή δεν θέλουν να διαταράξουν τη χαρούμενη, εορταστική ατμόσφαιρα. Επιπλέον πίνουν αλκοόλ, καπνίζουν, τρώνε και ξενυχτούν περισσότερο από ότι συνήθως, φτάνοντας ορισμένες φορές σε ακραία σημεία. Με λίγα λόγια οι άνθρωποι χαλαρώνουν, ξεφεύγουν από το πρόγραμμά τους, ξεχνώντας πόσο σημαντικό είναι να φροντίζουν τον εαυτό τους», τονίζει ο κ. Πατσουράκος.      
      Για να αποφύγετε λοιπόν μια απρόσμενη επίσκεψη στα επείγοντα περιστατικά τις ημέρες των γιορτών, ο κ. Πατσουράκος συμβουλεύει:
      Διαχειριστείτε το άγχος
      Η επιθυμία των ανθρώπων για εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων και προετοιμασιών, προκειμένου να περάσουν υπέροχες στιγμές με την οικογένεια και τους φίλους τους, μπορεί να επιδεινώσει το άγχος, να φέρει προστριβές με τους οικείους ακόμα και θυμό. Η διαχείριση αυτών των αρνητικών συναισθημάτων μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες για εμφάνιση καρδιακών προβλημάτων.
      Γιορτάστε χωρίς υπερβολές
      Η ευκαιριακή, χωρίς μέτρο κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια των διακοπών, μπορεί να οδηγήσει σε κολπική μαρμαρυγή, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκειας και καρδιακής προσβολής. Παράλληλα, περιορίστε την κατανάλωση καφεΐνης, η οποία επιτείνει το άγχος, το κάπνισμα και απολαύστε το φαγητό σας με μέτρο.
      Ασκηθείτε και ξεκουραστείτε
      Οι παχαλινές διακοπές προσφέρονται για επιπλέον δραστηριότητες, λόγω της αφθονίας ελεύθερου χρόνου. Τρέξτε, περπατήστε, πηγαίνετε βόλτα με το ποδήλατο και γενικά ασκηθείτε περισσότερο. Έτσι, θα μειώσετε τον κίνδυνο αύξησης του σωματικού βάρους που ελλοχεύει εξαιτίας της παρέκκλισης από το σύνηθες διατροφικό πρόγραμμα.      
      Παράλληλα, μη χάσετε την ευκαιρία να ξεφύγετε από την απαιτητική καθημερινότητα και να απολαύσετε στιγμές χαλάρωσης και ξεκούρασης.      
      Ακολουθείτε πιστά τη φαρμακευτική αγωγή
Η ανεμελιά των ημερών, η χαλάρωση, οι κοινωνικές εκδηλώσεις, τα ταξίδια, η αλλαγή του καθημερινού προγράμματος, αλλά και της ψυχολογίας που προσφέρουν οι γιορτινές μέρες δεν πρέπει να επιτρέψουν την παρέκκλιση των καρδιοπαθών από το αυστηρό πρόγραμμα λήψης της φαρμακευτικής αγωγής τους. Οι κίνδυνοι είναι πολλοί και σοβαροί.      
      Σχεδιάστε προσεκτικά το ταξίδι
      Όσοι έχουν προγραμματίσει να περάσουν τις διακοπές του Πάσχα μακριά από το σπίτι τους θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να έχουν σχεδιάσει το επικείμενο ταξίδι τους λεπτομερώς.
            Σημαντικό είναι το ταξίδι να σχεδιαστεί εφόσον η κατάσταση της καρδιακής υγείας είναι σταθερή και ελέγχεται επαρκώς. Επίσης, τόσο το μέσο μεταφοράς όσο και ο προορισμός θα πρέπει να επιλεχθεί κατόπιν συζήτησης με τον καρδιολόγο.      
      Το υψηλό υψόμετρο του τόπου προορισμού είναι ένας παράγοντας που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη πριν την απόφαση για τον τόπο προορισμού. Τα άτομα με καρδιολογικά προβλήματα πρέπει να αποφεύγουν τα μεγάλα υψόμετρα (πάνω από τα 2.000 μέτρα) εξαιτίας της αραιής ατμόσφαιρας και της έλλειψης οξυγόνου, που μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, δύσπνοια ή ακόμα και στηθάγχη.      
      Σημειωτέον ότι, στην τσάντα τους θα πρέπει να υπάρχει μια λίστα με τις ονομασίες των φαρμάκων που λαμβάνουν και ένα σημείωμα του καρδιολόγου για την πάθησή τους. Παράλληλα, πρέπει να έχουν μαζί τους επαρκή ποσότητα φαρμάκων στην περίπτωση παράτασης των διακοπών τους για τον οποιονδήποτε λόγο.      
      Ενημερωθείτε για τα συμπτώματα
      Αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια στην περίπτωση που νοιώσετε πίεση ή δυσφορία στο κέντρο του στήθους ή στα χέρια, την πλάτη, το σαγόνι, το λαιμό ή στο στομάχι, ιδιαίτερα όταν τα συμπτώματα αυτά συνοδεύονται από δύσπνοια, κρύο ιδρώτα, ναυτία, ζαλάδα ή αίσθημα κόπωσης, καθώς υπάρχει πιθανότητα να υφίσταται καρδιακή προσβολή ή έμφραγμα του μυοκαρδίου.      
      «Οι καρδιοπαθείς πρέπει να μην αγχώνονται και να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους ό,τι βλάπτει την υγεία της καρδιάς, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα περάσουν ευχάριστα τις γιορτές, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις», καταλήγει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πατσουράκος.

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ - ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΤΟΥ ΕΘΙΜΟΥ ΓΛΟΜΠΩΝ - ΣΤΕΛΝΩ ΜΙΑ ΕΥΧΗ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος η διεξαγωγή του παραδοσιακού εθίμου των Γλόμπων - Στέλνω μια ευχή στον ουρανό, την Μεγάλη Παρασκευή και κατά την συνάντηση των δυο επιτάφιων στην Κεντρική Πλατεία Κυπαρισσίας, από τον Εμπορικό Σύλλογο Κυπαρισσίας «Η Πρόοδος». Η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά.
Μικροί και μεγάλοι έκαναν μια ευχή, έγιναν μια αγκαλιά και άφησαν εκατοντάδες γλόμπους να γεμίσουν τον ουρανό της Κυπαρισσίας. Να σημειωθεί, πως ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας είχε φροντίσει αυτή τη χρονιά οι γλόμποι να είναι περισσότεροι από κάθε άλλη φορά, ώστε να μην μείνει ευχή… στη γη!
Ένα μεγάλο ευχαριστώ ανήκει και στους εθελοντές που συγκεντρώθηκαν από νωρίς για να βοηθήσουν στην ομαλή διεξαγωγή του εθίμου. Δυναμική και η παρουσία των μαθητών του γυμνασίου Κυπαρισσίας που συμμετείχαν και βοήθησαν στην διαδικασία.
Και του χρόνου με υγεία, αγάπη και ξανά μαζί στην όμορφη Κυπαρισσία μας…

3000 χρόνια ιστορίας στο Μουσείο του Αρώματος

Χρησιμοποιείτo για τα ταφικά τελετουργικά προ Χριστού, για να κρύψει τις άσχημες μυρωδιές τον Μεσαίωνα, έγινε χαρακτηριστικό της πολυτέλειας και της ευχαρίστησης σήμερα: το άρωμα έχει το δικό του μουσείο στο Παρίσι.
Απέναντι από την Όπερα Garnier, το αρχοντικό της οικογένειας Φραγκονάρ, η οποία έχει τη βάση της στη Γκρας, αφηγείται την τεχνογνωσία που παραπέμπει στην πόλη αυτή της γαλλικής Ριβιέρας, στο λίκνο της παγκόσμιας αρωματοποιίας, που περιελήφθη το 2018 στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.
"Αν φέρω τα παιδιά μου εδώ, δεν πρέπει να βαρεθούν. Θέλω, επίσης, οι Κινέζοι που έρχονται για τουρισμό στη Γαλλία να έχουν αμέσως μια στοιχειώδη εικόνα του επαγγέλματος", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ανιές Κοστά, απόγονος της δυναστείας των αρωματοποιών Fragonard, που διευθύνει το δημιουργικό τμήμα του οίκου.
Με τη συνοδεία ξεναγού, οι επισκέπτες θα ανακαλύψουν μεταξύ άλλων τον θησαυρό του αρωματοποιού, 400 φιαλίδια που προορίζονταν για να δημιουργούν συνθέσεις και χρησιμοποιούνταν έως τον 20ο αιώνα, και θα προσπαθήσουν να συνδέσουν τις μυρωδιές με τα λουλούδια σε ένα συναρπαστικό οσφρητικό παιχνίδι.

Ελλάδα, η χώρα με τα περισσότερα φαρμακεία στην Ευρώπη

Στην ελληνική αγορά, η υψηλότερη συγκέντρωση παρατηρείται στην Αττική.

"Πρωταθλήτρια” στον αριθμό φαρμακείων σε αναλογία με τον πληθυσμό αναδεικνύεται η Ελλάδα, κατέχοντας την υψηλότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από την Κύπρο και τη Μάλτα, που βρίσκονται στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.
Όπως σημειώνεται στη μελέτη για τη "Φαρμακευτική αγορά στην Ελλάδα: γεγονότα και στοιχεία 2018" του ΙΟΒΕ, που έγινε με τη συνεργασία της επιτροπής τεκμηρίωσης του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, η πυκνότητα των φαρμακείων στην Ελλάδα είναι η υψηλότερη μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. 28, καθώς αντιστοιχούν 97 φαρμακεία ανά 100.000 κατοίκους για το 2017, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ 28 είναι 31 φαρμακεία ανά 100.000 κατοίκους.
Στις επόμενες θέσεις μετά την πρώτη τριάδα βρίσκονται η Βουλγαρία, η Λιθουανία, η Ισπανία, η Λετονία, το Βέλγιο και η Ρουμανία. Κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο η Γαλλία και η Ιταλία, ενώ στις χώρες με τη μικρότερη αναλογία φαρμακείων και κατοίκων είναι η Δανία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Φινλανδία και η Αυστρία.
Στην ελληνική αγορά, η υψηλότερη συγκέντρωση παρατηρείται στην Αττική. Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη μελέτη, στην Ελλάδα το 2017 λειτούργησαν 10.420 φαρμακεία, εκ των οποίων τα 3.739 φαρμακεία (36%) είχαν έδρα στην Αττική. Ο αριθμός τους είναι στα ίδια επίπεδα με το 2012, ενώ το 2013 καταγράφεται το υψηλότερο νούμερο.
Παράλληλα, ο αριθμός των φαρμακαποθηκών αυξήθηκε από 120 το 2016 σε 128 τη χρονιά που ακολούθησε.
Σε ότι αφορά τις πωλήσεις, το 2017 οι πωλήσεις φαρμάκων σε φαρμακεία και φαρμακαποθήκες (σε αξία) υπολογίζονται σε 4 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 1,8% σε σχέση με το 2016, σε αντίθεση με τις πωλήσεις στα νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ που διαμορφώθηκαν στα 1,8 δισ., σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 1,9%.
Από το σύνολο των πωλήσεων, το 68,8% διοχετεύθηκε στις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία, ενώ το υπόλοιπο 31,2% στα νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Όσον αφορά στον αριθμό των συσκευασιών σημειώθηκε άνοδος κατά 2,7% σε σχέση με το 2016, στις 562,1 εκατ. συσκευασίες, με αύξηση κατά 2,9% στα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες και αύξηση 1,7% στα νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.


capital.gr

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε στα Ιεροσόλυμα η τελετή αφής του Αγίου Φωτός

Σε κλίμα κατάνυξης και λαμπρότητας, τελέστηκε στον κατάμεστο Ιερό Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα η ιερουργία της Αφής του Αγίου Φωτός.
Ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Θεόφιλος Γ΄ εισήλθε στον Πανάγιο Τάφο με δυο δεσμίδες από 33 κεριά η καθεμία, που συμβολίζουν τα χρόνια ζωής του Χριστού.
Στον προθάλαμο, στο παρεκκλήσι του Αγγέλου, τον ακολούθησε ιερέας από το Αρμενικό Πατριαρχείο. Στη συνέχεια ο Πατριάρχης εισήλθε μόνος του στον Πανάγιο Τάφο. Ενθουσιώδεις ιαχές «Άξιος» ακούγονταν από τους χιλιάδες πιστούς που είχαν συρρεύσει στο ναό.
Λίγο μετά τις 2.30 το μεσημέρι ο Πατριάρχης Θεόφιλος Γ', συνοδεία αρχιερέων, ιερέων και διακόνων, εξήλθε του Παναγίου Τάφου κρατώντας σε κάθε του χέρι αναμμένα 33 κεριά και μετέδωσε το Άγιο Φως στους χιλιάδες προσκυνητές που παρίσταντο για το «Δεύτε λάβετε Φως», καθώς και το μήνυμα της Ανάστασης στην ανθρωπότητα. Με τις καμπάνες να ηχούν χαρμόσυνα, ο Πατριάρχης έψαλε «δεύτε λάβετε Φως εκ του ανεσπέρου Φωτός» μεταδίδοντας το Αναστάσιμο μήνυμα στους πιστούς στην Εκκλησία της Αναστάσεως, οι οποίοι έσπευσαν κρατώντας στα χέρια πολλές λαμπάδες αποτελούμενες από 33 κεράκια, να λάβουν το Άγιο Φως και να το μεταδώσουν.
Ο ναός ήταν κατάμεστος πιστούς, κυρίως Αραβόφωνους, από Ρωσία, Γεωργία, Βουλγαρία, Σερβία, Πολωνία, Κύπρο, Γεωργία, Ελλάδα. Με τις καμπάνες να ηχούν χαρμόσυνα, οι χιλιάδες πιστοί, μετά την τελετή αφής κρατώντας τις λαμπάδες τους αναμμένες ξεχύθηκαν στα δρομάκια της Ιερής Πόλης.
Μετά τη λήξη της τελετής, ο Πατριάρχης θα παραδώσει το Άγιο Φως στον εκπρόσωπο της ελληνικής Πολιτείας, υφυπουργό Εξωτερικών Μάρκο Μπόλαρη, ενώ σε ειδικό φανάρι θα το μεταφέρει στην Αθήνα ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου Δαμιανός.
Το κυβερνητικό αεροσκάφος, με το οποίο θα μεταφερθεί το Άγιο Φως στην Ελλάδα, αναμένεται να αναχωρήσει από το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ κατά τις 5 το απόγευμα και να αφιχθεί στις 18.30 στην Αθήνα, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, όπου θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή υποδοχής του με τιμές αρχηγού κράτους από άγημα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Στη συνέχεια το 'Αγιο Φως θα μεταφερθεί στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος με ιδιωτικό ελικόπτερο, όπου με πτήσεις της Aegean, της Olympic Air και της Sky Express θα ταξιδέψει σε όλες τις γωνιές της ελληνικής επικράτειας.
Την αντιπροσωπεία αποτελούν ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος και για θέματα εκκλησιαστικής διπλωματίας, Μάρκος Μπόλαρης και ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα Δαμιανός. Στην αντιπροσωπεία μετέχουν επίσης οι βουλευτές Γεωργία Γιαννιά και Γιάννης Μιχελογιαννάκης και ως εκπρόσωποι της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας οι βουλευτές Μάξιμος Χαρακόπουλος και Θανάσης Μπούρας.

Πώς να μην σπάσει το πασχαλινό αυγό σας στο… τσούγκρισμα

Φτιάξτε το δικό σας «σούπερ αυγό» και σπάστε όλα τα υπόλοιπα με ευκολία! Για να είστε φέτος ο νικητής στο τσούγκρισμα, χωρίς απατεωνιές τύπου ξύλινα αυγά, ή αυγά πάπιας, χήνας, στρουθοκαμήλου κλπ. ακολουθήστε τις οδηγίες πιστά και την Κυριακή του Πάσχα θα είσαστε στην πλευρά των νικητών.
Φορέστε γάντια, πάρτε ένα σπρέι κόκκινο από αυτά του γκραφίτι και βάφετε προσεκτικά και σε στρώσεις τα βρασμένα αυγά σας.
Το σπρέι τα κάνει «σούπερ αυγά» ακατανίκητα στο τσούγκρισμα.
Προσοχή: 
Αν συμβεί κάτι απρόοπτο (βρεθεί κάποιος με την ίδια ιδέα) και σπάσει το «σούπερ αυγό» σας, ΔΕΝ το τρώτε γιατί πιθανότατα θα πάθετε δηλητηρίαση από το σπρέι.

Πάσχα: Τι να προσέξετε για να μην κινδυνεύσει η υγεία και το βάρος σας

Τις ημέρες του Πάσχα συνήθως καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες φαγητού, κάτι που συχνά προκαλεί προβλήματα στο βάρος, αλλά και στην υγεία.
Ένας τρόπος για να αποφύγει κανείς την υπερβολική κατανάλωση φαγητού, ο οποίος ισχύει σε όλες τις κοινωνικές συγκεντρώσεις ανεξάρτητα από τις εορταστικές περιόδους, είναι να μην συνδέει την διασκέδαση με την ποσότητα του φαγητού και να εστιάσει στους φίλους και τους συγγενείς, αλλά και να αντιμετωπίσει τις γιορτές σαν μια ευκαιρία να αυξήσει τη σωματική του δραστηριότητα.
Για να συμβεί αυτό, αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι η απόλαυση δεν είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφής, με άλλα λόγια δεν θα γίνει κανείς πιο ευτυχισμένος αν καταναλώσει υπερβολική ποσότητα φαγητού.
Επίσης, είναι σημαντικό να έχει κανείς εικόνα της ποσότητας των θερμίδων που περιέχουν οι τροφές, ώστε να βελτιώσει τις επιλογές του. Ενδεικτικά, ανά μερίδα (120γρ.) το αρνί στη σούβλα προσδίδει 340 θερμίδες, το κατσίκι 240 θερμίδες, το κοκορέτσι 225 θερμίδες και η μαγειρίτσα (300γρ. πιάτο) 624 θερμίδες.
Σε ό,τι αφορά τα γλυκά αυτής της περιόδου, δηλαδή το τσουρέκι και τα κουλούρια, μια φέτα του τσουρεκιού (60γρ.) δίνει 230 θερμίδες και ένα πασχαλινό κουλούρι (30γρ.) 200 περίπου θερμίδες.
Αυτό δείχνει ότι το πραγματικό πρόβλημα των ημερών δεν είναι τόσο το αρνί ή το κατσίκι στη σούβλα, αλλά η παρανόηση σε ό,τι αφορά τα «αθώα» γλυκά του Πάσχα, αφού ένα πρωινό γεύμα με δύο φέτες τσουρέκι και ένα σνακ με δύο κουλούρια, δίνει αμέσως επιπλέον 860 θερμίδες μέσα σε μία μέρα. Συνεπώς, αν αυτό συνεχιστεί ολόκληρη την εβδομάδα, εύκολα μπορεί κανείς να φανταστεί ποια θα είναι τα αποτελέσματα.
Το γεύμα την Κυριακή του Πάσχα
Στο κεντρικό γεύμα δεν πρέπει να ξεχνά κανείς τη σαλάτα, η οποία βοηθά στην αίσθηση του κορεσμού και ίσως στην επιλογή μικρότερης ποσότητας κρέατος. Τα λαχανικά είναι επίσης πολύ καλές πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών και πλούσια σε φυτικές ίνες, ενώ συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου (αν δεν υπάρχει κάποια δυσανεξία). Εξάλλου, οι φυτικές ίνες των λαχανικών εμποδίζουν ένα μέρος της χοληστερίνης των τροφίμων να απορροφηθεί από τον οργανισμό.
Το βραδινό της Κυριακής θα πρέπει να είναι ελαφρύ, ώστε να μην επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο η λειτουργία του πεπτικού συστήματος και να μην πάρει ο οργανισμός παραπανίσιες θερμίδες. Καλές επιλογές είναι μια σαλάτα εποχής με λίγο κρέας ή 1-2 αυγά βραστά ή γιαούρτι με φρούτα ή μέλι ή μια χορτόσουπα.

ΒΙΝΤΕΟ - Έτσι θα φτιάξετε την πεντανόστιμη μαγειρίτσα του «φτωχού»

Το Μεγάλο Σάββατο έφτασε και αναμφισβήτητα, από τα πρώτα πράγματα που μας έρχονται στο μυαλό είναι η… μαγειρίτσα.
Γυναίκες και άντρες που αγαπούν τη μαγειρική, τρέξτε στο super market, πάρετε τα κατάλληλα υλικά και μπείτε στην κουζίνα να ξεκινήσετε να ετοιμάζετε την… πολυπόθητη μαγειρίτσα!
Η ομάδα του Live Kitchen σας προτείνει τη μαγειρίτσα του «φτωχού» με συκωτάκια από κοτόπουλο.
Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι τα εξής:
700 γραμμάρια συκωτάκια
100 ρύζι γλασέ για σούπες
3 κλωναράκια Άνηθο
2 – 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
Ξύσμα από λεμόνι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και 5 μετά
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 λεμόνι
1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
3 φύλλα μαρούλι
1 αυγό

Η Ακολουθία του Επιταφίου στην Φοινικούντα

Σε κλίμα κατάνυξης τελέσθηκε η Ακολουθία του Επιταφίου στην γραφική Φοινικούντα.
Την Ακολουθία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου τέλεσε ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Θεόφιλος Πυρπιρής.
Τα εγκώμια έψαλε χορός γυναικών υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτη κ. Αναστασίου Τσώνη.
Ακολούθησε η περιφορά του Επιταφίου στην οποία συμμετείχε πλήθος πιστών. 

Προσδοκώντας την Ανάσταση - Τα έθιμα του Μεγάλου Σαββάτου

Το Μεγάλο Σάββατο, οι πιστοί αρχίζουν να προετοιμάζονται για το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης.
Ήδη από το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ψάλλεται ο μεγάλος Εσπερινός και ακούγεται για πρώτη φορά το "Ανάστα ο Θεός, κρίναι την γην".

Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί, κατά την διάρκεια της λειτουργίας και την στιγμή που ο ιερέας θα πει το «Ανάστα ο Θεός», οι πιστοί θα κτυπήσουν τους σκάμνους και τα μαύρα ρούχα που καλύπτουν τις εικόνες θα πέσουν. Το Μεγάλο Σάββατο η Εκκλησία μας βρίσκεται στην προσδοκία της Ανάστασης.

Το σώμα του Χριστού έχει ταφεί, χωρίς όμως να γνωρίζει την φθορά που γνωρίζουν όλοι οι νεκροί, καθώς παραμένει ενωμένο με την θεότητα, ενώ η ψυχή του Χριστού βρίσκεται στην κόλαση, στο χώρο του θανάτου, όπου κηρύττει την μετάνοια. Ο Θεάνθρωπος Χριστός ολοκληρώνει το έργο της Θείας Οικονομίας, που είναι η ανάσταση όλης της Δημιουργίας και όλων των ανθρώπων, κι αυτών που ήταν εν ζωή, αλλά και αυτών που είχαν πεθάνει πριν τον ερχομό του Ιησού στον κόσμο. Ο έσχατος εχθρός του ανθρώπου, ο θάνατος, νικιέται δια του θανάτου του Χριστού, και όλα κινούνται στην προσδοκία της Ανάστασης, της γνήσιας ελευθερίας.

Σ' έναν από τους πιο όμορφους ύμνους, που ολοκληρώνουν την ακολουθία του Όρθρου του Μεγάλου Σαββάτου, διαβάζουμε τα εξής θαυμάσια λόγια: "Δεύτε ίδωμεν την ζωήν ημών εν τάφω κειμένην, ίνα τους εν τάφοις κειμένους ζωοποιήση. δεύτε σήμερον, τον εξ Ιούδα υπνούντα θεώμενοι, προφητικώς αυτώ εκβοήσωμεν. Αναπεσών κεκοίμησαι ως λέων. τις εγερεί σε, βασιλεύ; αλλ' ανάστηθι αυτεξουσίως, ο δους σεαυτόν υπέρ ημών εκουσίως. Κύριε, δόξα σοι".
Το ποιητικό αυτό κείμενο αποτυπώνει το απόσπασμα της Παλαιάς Διαθήκης, που αναφέρεται στον Ιακώβ. Ο Χριστός κοιμάται σαν το λιοντάρι, έτοιμος να ξυπνήσει, να αναστηθεί, να φέρει στον κόσμο την ελπίδα, τη χαρά της νίκης, την συντριβή του θανάτου, να φέρει στην ιστορία το πιο σπουδαίο μήνυμα, που άλλο ανώτερο δεν υπάρχει: ότι πλέον είμαστε ελεύθεροι και από το θάνατο.

Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί γιορτάζουμε
1. Την Ταφή του Κυρίου «την θεόσωμον ταφήν» και
2. Την Κάθοδο Του στον Άδη «την εις άδου κάθοδον», όπου κήρυξε σε όλους τους νεκρούς
Η ταφή βέβαια έγινε τα απόγευμα της Μ. Παρασκευής. Όμως η Εκκλησία έκρινε ορθό να αφιερώσει ιδιαίτερη μέρα προς τιμήν και μελέτη του μυστηριώδους αυτού γεγονότος.
Ο Χριστός αναπαύεται μέσα στον τάφο, όπως «αναπαύθηκε» όταν πρωτοδημιούργησε τον κόσμο την έβδομη μέρα. Όμως αναπαύεται ως θεάνθρωπος. Το πανάχραντο σώμα Του θάβεται στον τάφο, αλλά πνευματικά ο ίδιος μεταβαίνει στον Άδη και συνεχίζει το σωτηριώδες έργο του. Καλεί κοντά Του όλους τους δικαίους της Παλαιάς Διαθήκης, από τον Αδάμ και την Εύα μέχρι τους έσχατους ανθρώπους του Θεού, ώστε να μην λείψει κανείς από το παγκόσμιο προσκλητήριο της σωτηρίας, που είναι τελικά μια αναδημιουργία του κόσμου και ολοκλήρωσης της ανθρωπότητας. Η κάθοδος αυτή ήταν το τελειωτικό χτύπημα κατά του θανάτου. Γι’ αυτό ψέλνουμε χαρακτηριστικά: «Ότε κατήλθες πρός τον θάνατον, η ζωή η αθάνατος, τότε τόν άδην ενέκρωσας τη αστραπή της θεότητος”.
Το πρωί του Μεγ. Σαββάτου τελείται η Θ. Λειτουργία του Μεγ. Βασιλείου. Ύστερα διαβάζονται οι Προφητείες για την Ανάσταση και ψέλνεται ο Ύμνος των Τριών Παίδων («Τον Κύριον υμνείτε και υπερυψούτε εις πάντας τους αιώνας»). Αποβραδίς έχουν αλλάξει όλα τα πένθιμα καλύμματα του ναού και έχει στολισθεί με κόκκινα, αναστάσιμα. Στο μέσον του ναού, έχει στηθεί το «μπαρδακί», με το προσκυνητάρι και με «μανάλια» για κεριά.

Ο Χριστός αναπαύεται στον τάφο σωματικά. Ο Χριστός κηρύττει στον Άδη τη Ζωή. Και θα αναστηθεί ως ο λέων, αυτεξουσίως, και θα τραβήξει μαζί Του όσους τον πίστεψαν, αλλά και όσους τον πιστεύουν, όσους τους αγγίζει το μήνυμα, το πρόσωπο, η κοινωνία μαζί Του. Ελευθερωνόμαστε από το θάνατο, χάρις στον θάνατο του Σωτήρα. Όλα πλέον είναι διαφορετικά. Δεν φοβόμαστε το θάνατο, γιατί θα μας πάει σ' Αυτόν που μας αγαπά και αγαπούμε. Και θα περιμένουμε την Δευτέρα Παρουσία, για να γευτεί και το σώμα μας, αυτή την ανεκλάλητη χαρά. Αυτή την ανεκλάλητη ελευθερία. Αυτή την ανεκλάλητη αιώνια ζωή.
Στο Μεγάλο Σάββατο βρίσκονται τα σώματα των ανθρώπων που έφυγαν από αυτή τη ζωή. Μα όσοι ζούμε την πίστη, όσοι αγαπούμε, όσοι συγχωρούμε, όσοι κοινωνούμε έχουμε μπει ήδη στην ογδόη ημέρα. Την ημέρα της Εκκλησίας. Την Ημέρα της Ανάστασης. Την Κυριακή, την ημέρα του Κυρίου...

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, όλα τα φώτα της εκκλησίας σβήνουν και πέφτει παντού σκοτάδι. Στις 12 το βράδυ, ο ιερέας ψάλλει το "Δεύτε λάβετε φως" και βγαίνει με τη λαμπάδα του αναμμένη μέσα από την Ωραία Πύλη και δίνει φως στους εκκλησιαζόμενους.
Στη συνέχεια οι πιστοί βγαίνουν έξω από την εκκλησία, όπου ο παπάς διαβάζει το Ευαγγέλιο της Αναστάσεως και μόλις τελειώσει ψάλλει το "Χριστός Ανέστη..." Αμέσως μετά αρχίζουν να πέφτουν πυροτεχνήματα και βεγγαλικά. Μετά την Ανάσταση, οι πιστοί μεταφέρουν στο σπίτι τους το Αγιο Φως. Στην είσοδο του σπιτιού τους, κάνουν, με τον καπνό της λαμπάδας, το σχήμα του σταυρού.
Μετά ανάβουν το καντήλι και προσπαθούν να το κρατήσουν τουλάχιστον τρεις με σαράντα ημέρες. Στη συνέχεια κάθονται στο Πασχαλινό τραπέζι για να φάνε την πατροπαράδοτη μαγειρίτσα (σούπα από αρνίσια ή βοδινά εντόσθια). Τσουγκρίζουν κόκκινα αυγά και τρώνε κουλούρια και τσουρέκια. Για να φτιάξουν τις λαμπρόπιτες, βάζουν ζυμάρι μέσα σε στρογγυλό ταψί, και φτιάχνουν κάτι σαν πηγάδι μέσα στη μέση της ζύμης, το γεμίζουν με γέμιση από τυρί και αυγά και τις αλείφουν με αυγό πριν τις ψήσουν.

Στα Καλάβρυτα - "Τις λαμπάδες του ναού ανάβουν κατά οικογένειες, ενώ ψάλλουν το "Δεύτε λάβετε φως".

Στο Ραψομάτι Αρκαδίας - "Πρώτη παίρνει φως μια νιόνυφη και φιλάει το χέρι του παπά και τον δίνει το τσιμπιλχανέ" (χρήματα).

Στην Αθήνα - Τα κορίτσια ανάβουν την λαμπάδα τους από λαμπάδα κάποιου άντρα, για να παντρευτούν.

Στη Χίο, όταν ο παπάς διαβάζοντας το Ευαγγέλιο λέει: "και σεισμός εγένετο μέγας" και ψάλλεται το Χριστός Ανέστη, η ατμόσφαιρα δονείται από τις κωδωνοκρουσίες, τους πυροβολισμούς, τους κρότους των κροτίδων και πυροτεχνημάτων. Μερικές φορές στόχος των κροτίδων που εκσφενδονίζονται είναι ο ίδιος ο παπάς.
Στην Κορώνη της Μεσσηνίας ένα πραγματικό πανδαιμόνιο γίνεται στους δρόμους, όπου πολλοί σπάνε πήλινα κανάτια, όπως λένε στη Ζάκυνθο, "για τη χάρη του Χριστού και την πομπή των Οβραίων", αλλά στην ουσία, για την εκφόβιση των δαιμόνων που αντιμάχονται την Ανάσταση του Σωτήρος.
Στη Σινώπη, οι πιστοί δεν λησμονούν το πάθος τους κατά του Ιούδα και όταν πει ο παπάς το Χριστός Ανέστη, τότε θα πάρει ο καθένας από κάτω ένα δαφνόφυλλο να το κάψει, γιατί η δάφνη είναι καταραμένο δέντρο. (από τη δάφνη κρεμάστηκε ο Ιούδας)
Στην Κέρκυρα, το Μεγάλο Σάββατο γεμίζουν στην αγορά ένα κάδο με νερό και τον στολίζουν με πρασινάδες και λουλούδια. Όποιος περάσει από κει πρέπει να ρίξει στη μαστέλα ένα νόμισμα. Και μόλις σημάνουν οι καμπάνες της Ανάστασης, όσοι βρεθούν κατά τύχη εκεί κοντά, παίρνουν νερό από τον κάδο και πλένουν το πρόσωπο και τα χέρια τους, για να καθαριστούν από κάθε βρωμιά και αμαρτία. Συγχρόνως οι γυναίκες δαγκώνουν, στο σπίτι τους, όποιο σιδερένιο αντικείμενο βρουν πρόχειρο, (ένα κλειδί στη Ζάκυνθο), λέγοντας "Σιδερένιο το κεφάλι μου !".
Στη Φθιώτιδα τη νύχτα που γίνεται η Ανάσταση, ένας Επίτροπος της Εκκλησίας παίρνει μια σκλίδα (καλάμι από βρίζα) αγιασμένη από τον αγιασμό των Φώτων, ανεβαίνει στο καμπαναριό ψηλά και την ανάβει για να προφυλάξουν ολόκληρη την περιοχή από το χαλάζι. Ο τόπος που θα δει το φως αυτής της σκλίδας δεν κινδυνεύει από χαλάζι. Το Aγιο Φως της Ανάστασης, που θα φωτίσει το αγιασμένο από τα Φώτα καλάμι, έχει την δύναμη να προστατεύσει ολόκληρη την περιοχή που θα φωτίσει από το φως της Ανάστασης.
Στη Βινία των Αγράφων την ώρα που θα πει ο παπάς το Χριστός Ανέστη, οι Χριστιανοί καίνε το φανό. Μαζεύουν τα παιδιά ξερά κλαδιά πάνω στο βράχο, που είναι αντίκρυ στο χωριό και λέγεται Σουφλί. Ακούγοντας το πρώτο Χριστός Ανέστη, τρέχουν με τη λαμπάδα στο χέρι (που την άναψαν, όταν ο παπάς είπε "Δεύτε λάβετε φως") και λαμβάνουν φωτιά στο φανό".

Στα χωριά της Λήμνου "στη Δευτερανάσταση" πήγαιναν κληματσίδες, τις έστηναν ολόρθες και έβαζαν φωτιά".

Στη Σύρο το Μεγάλο Σάββατο αρχίζει με το κάψιμο του φανού, στη θέση στην Κιουρά της Πλάκας. Το Πανελλήνιο αυτό έθιμο έχει σχέση με τη δεισιδαιμονία του λαού μας που πιστεύει ότι η καταστροφή του ομοιώματος του προδότη θα τον απαλλάξει από τα όποια δεινά.

Η Ανάσταση του Χριστού είναι και για το λαό σύνθημα αγάπης, το οποίο εκδηλώνεται με τον αμοιβαίο ασπασμό των εκκλησιαζόμενων. Σε μερικούς μάλιστα τόπους το "φίλημα της αγάπης" είτε κατά την νύκτα της Ανάστασης είτε κατόπιν στη Δεύτερη Ανάσταση (τη λεγόμενη και Αγάπη) γίνεται με αρκετή ιεροπρέπεια στην Εκκλησία.
Στα χωριά της Πυλίας, παλαιότερα τη νύχτα της Ανάστασης και στην "Αποκερασά" (β' Ανάσταση) ένας ένας έβγαιναν από την εκκλησιά και ανασπάζονταν τους άλλους και στεκότανε στην αράδα, για να τον ανασπαστούν κι αυτόν όσοι θα έβγαιναν αργότερα. Έτσι έκαναν μιαν αράδα ως την άκρη. Έδιναν τα χέρια, έλεγαν Χριστός Ανέστη, φιλιόντουσαν και όσοι ήταν μαλωμένοι και θέλανε να συχωρεθούν δέχονταν τη συγχώρεση.

Στα Νένητα της Χίου, κατά την ώρα που ασπάζονταν την εικόνα της Ανάστασης και το Ευαγγέλιο, γινόταν συγχρόνως και ασπασμός μεταξύ των εκκλησιαζόμενων, οι οποίοι αντάλλασσαν και τα στασίδια τους σαν σημείο εγκάρδιας αγάπης.

«Αστυνομία, Αστυνομία» ....«Μαύρο» Πάσχα για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – Ο Καρανίκας δείχνει ότι δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν

Η σπασμωδική αντίδραση που είχε ο Νίκος Καρανίκας την Μεγάλη Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη, όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με την οργή πολιτών για τη Συμφωνία των Πρεσπών, οι δικαιολογίες που εκστόμισε ως απάντηση, και κυρίως ο έκδηλος εκνευρισμός του -έφθασε στο σημείο να φωνάζει «Αστυνομία» μόνο και μόνο επειδή κάποιος κατέγραφε την σκηνή με το κινητό του τηλέφωνο- είναι ενδεικτική του μεγέθους των επιπτώσεων που έχουν οι Πρέσπες για τα κυβερνητικά στελέχη.
Θυμίζουμε ότι ο κ. Καρανίκας βρισκόταν με φιλική του παρέα σε καφετέρια της οδού Καρόλου Ντηλ στη Θεσσαλονίκη, όταν μία γυναίκα άρχισε να διαμαρτύρεται για τη Συμφωνία των Πρεσπών.«Η Μακεδονία είναι ελληνική, είναι Ελλάδα. Μαζέψατε όπως όπως τις ψήφους και ψηφίσατε αυτή την προδοσία. Είστε προδότες» του είπε μεταξύ άλλων, ενώ ο σύμβουλος του πρωθυπουργού άρχισε να υπερασπίζεται τη Συμφωνία. «Η Μακεδονία είναι ελληνική. Μακεδόνες είμαστε εμείς» του είπε η γυναίκα. «Τόσα χρόνια λεγόταν Μακεδονία σκέτη. Τώρα λέγεται Βόρεια Μακεδονία….» άρχισε να λέει για να πάρει απάντηση: «Εμείς τι είμαστε Νότια;» Τότε ο κ. Καρανίκας υποστήριξε ότι η Συμφωνία »λέει ότι είναι σλάβοι»» (σ.σ. οι Σκοπιανοί). «Ποιός σας έδωσε το δικαίωμα;» ρώτησε ξανά η γυναίκα, πριν παρέμβει και δεύτερος πολίτης ο οποίος απευθυνόμενος στον Νίκο Καρανίκα, του είπε ότι «δεν έχεις δουλειά στη Μακεδονία». Εμφανώς εκνευρισμένος, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού σηκώθηκε από τη θέση του και αντιληφθείς ότι ο πολίτης κατέγραφε με το κινητό του την αντιπαράθεση ζήτησε επιτακτικά να σταματήσει. «Είμαι σε δημόσιο χώρο…» αντέτεινε ο πολίτης, ενώ ο σύμβουλος στρατηγικής ζήτησε να κληθεί ένας αστυνόμος. 
Στο σημείο αυτό η καταγραφή σταματά…
Video Player
00:00
01:38
Όλα αυτά τα χρόνια, άνθρωποι σαν τον σύμβουλο… στρατηγικού σχεδιασμού του πρωθυπουργού πλάσαραν τους εαυτούς τους σαν «αντισυστημικούς». Οπλισμένοι με το «ηθικό πλεονέκτημα» αντιμετώπιζαν τους αντιπάλους τους αφ’ υψηλού. Άσε που αρκούσε η αναφορά και μόνο της λέξης «αστυνομικός» για να τους κάνει έξαλλους και να αρχίσουν να διαμαρτύρονται για την… καταστολή.
Πουλούσαν φύκια για μεταξωτές κορδέλες απευθυνόμενοι σε ένα ειδικό κοινό, το οποίο κολάκευαν με τη στάση τους αυτή. Και να τώρα, που φθάσαμε να δούμε τον «αντισυστημικό» Καρανίκα να φωνάζει: «Αστυνομία, Αστυνομία» επειδή πολίτες της Μακεδονίας δεν κατάπιαν τις δικαιολογίες που τους σέρβιρε, ότι δήθεν «η συμφωνία λέει ότι είναι σλάβοι».

Δεν ξεχνιέται

Στο Μαξίμου νόμιζαν, ή έστω ήλπιζαν, ότι προϊόντος του χρόνου το θέμα θα ξεχαστεί, θα ξεθυμάνει. Φευ, όμως. Φθάσαμε στο Πάσχα και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που πάνε στις περιφέρειές τους φοβούνται να κυκλοφορήσουν. Από εκεί που κάποτε τους υποδέχονταν στα καφενεία και τις πλατείες σαν ήρωες που θα έσωζαν τη χώρα -από τα μνημόνια, τα χρέη, τους «κακούς» δανειστές, κλπ- τώρα νιώθουν αποσυνάγωγοι, ανεπιθύμητοι, έχοντας απόλυτη ανάγκη από αστυνομική συνοδεία για να περπατήσουν στους δρόμους της ιδιαίτερης πατρίδας τους.
Τα επεισόδια σε βάρος στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το Μακεδονικό είναι πολλά. Αποδοκιμασίες, ύβρεις που πολλές φορές ξεφεύγουν από τα όρια, αλλά και ακροδεξιά επανεμφάνιση κάποιων που εκμεταλλεύονται την κατάσταση.
Ομως, η αλήθεια είναι ότι από τα Τέμπη και μετά η κοινωνία βράζει, κάτι που αποτυπώνεται και στις τοπικές έρευνες γνώμης που γίνονται. Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει ακόμη και μονοψήφια ποσοστά ενώ επεισόδια σαν κι αυτό με τον Καρανίκα απλά ρίχνουν λάδι στη φωτιά η οποία μπορεί να μην αποτυπώνεται με μεγάλες διαδηλώσεις, όμως, στην κάλπη σίγουρα θα φανεί.
Οι εορτές του Πάσχα αποτελούν ένα πρώτο κρας τεστ για την κυβέρνηση και ειδικά για τα στελέχη που θα μεταβούν στη Βόρεια Ελλάδα. Τα παράπονα είναι πολλά, όχι μόνο για το Μακεδονικό, αλλά και για όλη αυτή την τετραετή λιτότητα που επιχειρείται τώρα να κουκουλωθεί με προεκλογικές παροχές που τελικά θα τις πληρώσει άλλη κυβέρνηση.

Πληγώνουν τα γεγονότα

Από την άλλη, μια σειρά από γεγονότα που δείχνουν την αλαζονική στάση που κρατά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έχει εκνευρίσει τους πολίτες. Ο Νίκος Παππάς που δεν απαντά για τις «δουλίτσες» του Μανώλη Πετσίτη αλλά και τα τηλεοπτικά κόλπα που επιχειρούσε να κάνει με τον κουμπάρο υπουργών, Χρήστο Καλογρίτσα, είναι ένα δείγμα αλαζονείας αλλά και ενοχής.
Παράλληλα, το ευρωψηφοδέλτιο πανικού με άσχετους μεταξύ τους ανθρώπους και με τον Πέτρο Κόκκαλη να φιγουράρει με την υψωμένη γροθιά κατά της διαπλοκής, τσακίζει την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα που ήρθε να αλλάξει τα πράγματα και να φέρει την κάθαρση.
Το κακό κλίμα ήρθε να στραβώσει ακόμη περισσότερο με τον Παύλο Πολάκη ο οποίος Μεγαλοβδομαδιάτικα αποφάσισε να αποδείξει σε όλους με πόση χυδαιότητα μπορεί ένας πολιτικός να εμφανίζεται στη δημόσια σφαίρα.
Μέσα σε αυτό το τοξικό περιβάλλον προσπαθεί το Μέγαρο Μαξίμου να αλλάξει την ατζέντα, όμως, αδυνατεί να το κάνει. Και μπορεί οι διακοπές του Πάσχα να είναι φάρμακο για να ξεχαστεί κάπως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει με καζάνι που βράζει, όμως, η πραγματικότητα είναι διαφορετική και όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες τόσο θα γίνεται και πιο σκληρή για τον Αλέξη Τσίπρα.
 
 
in.gr

Προφητείες

Το 3% έγινε εν μία νυχτί 35%... 

Ε και; 

Όλοι γνωρίζουμε πόσο επιρρεπής είναι ο ελληνικός λαός στους κατά καιρούς παραμυθιαστές του...

Αρχίζει πλέον και γίνεται καταφανέστατο. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραπαίει... Όχι μόνο σημειολογικά αλλά εντελώς πραγματικά, εντελώς απροσχημάτιστα, εντελώς καθημερινά... 
Είναι κάτι που δεν χρειάζεται ιδιαίτερο ταλέντο πολιτικής ανάλυσης... Το βλέπει κανείς στις δημόσιες συμπεριφορές των στελεχών της κυβέρνησης είτε βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, είτε των όψιμων φερέφωνων του κυβερνητικού κόμματος που «δημοσιογραφικά» από την ανυπαρξία του 3% έχουν πλημμυρίσει τα μέσα ενημέρωσης... Εκνευρισμός, επιθετικότητα... Άθλιος και ανόητος πολιτικός λόγος και επιχειρηματολογία... Κόλαση ένδειας λόγου, προφανές άγχος της επικείμενης πτώσης των κεκτημένων της εξουσίας... Αυτό το κόμμα δύσκολα θα αποχωριστεί την εξουσία... Όσο αριστερό και αν εμφανίζεται, η έννοια της δημοκρατικότητας που τόσο δύσκολα έχει εγκατασταθεί στον ανερμάτιστο μεν αλλά σύγχρονο ελληνικό λαό, δεν βρίσκεται στα ουσιαστικά μελήματα και στην κεντρική φροντίδα του ΣΥΡΙΖΑ... Ποσώς ενδιαφέρει τα μέλη του... Ποσώς οι άνθρωποι νοιάζονται για την ακεραιότητας της δημοκρατικής έννοιας... Είναι ικανοί για τα πάντα, προκειμένου να διατηρήσουν την εξουσία ή τουλάχιστον την ικανή επαφή με αυτή... Το έχουμε επισημάνει και άλλες φορές κινδυνεύοντας να χαρακτηριστούμε ως ακραίοι πολιτικοί προφήτες... Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές δεν θα επιφέρει μια ομαλή μετάβαση στα πολιτικά πράγματα της χώρας... Η χώρα θα δοκιμαστεί σκληρά από την επόμενη  μέρα των εκλογών καθώς στρατοί ολόκληροι παραστρατιωτικών ομάδων που ανδρώθηκαν από την κυβερνητική ανοχή, θα ξεχυθούν στους δρόμους σκορπώντας τον τρόμο και την αναρχία, στα πρότυπα του 2008... Μακάρι να διαψευστούν οι προβλέψεις αυτές... Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι ο αγγελικός ηγέτης που έχει εγκατασταθεί στα όνειρα των λιγοστών οπαδών του κόμματος που αυτός πρεσβεύει... Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο άνθρωπος που έβγαλε μεν στον αφρό της ανυπαρξίας του ένα κομματίδιο του 3% και αυτό φαντάζει σαν ένα θαύμα της πολιτικής του... Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα... Στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ έχουν απομείνει στελέχη που μπορεί να ανέχτηκαν τα άθλια παραμυθιάσματα του αρχηγού τους, δεν έχουν χάσει ωστόσο ακόμη την πολιτική λογική και την αίσθηση των ορίων της πολιτικής μεθόδευσης... Διψάνε από τη μία για την εξουσία αλλά έχουν μία επαφή με την πατριωτική πραγματικότητα... Γνωρίζουν ότι ο δρόμος προς την εξουσία δεν είναι θέμα που μπορεί να το διαχειρισθεί ο ένας αρχηγός... 
Όλα έχουν τα όρια τους... 
Και η αλητεία της πολιτικής είναι ένα από αυτά τα όρια... 
Η πρωθυπουργική αντίδραση γύρω από την περίπτωση Πολάκη, της ογκόλιθης αυτής προσωπικότητας, είναι ένα μικρό δείγμα του τι πρόκειται να συμβεί στον ΣΥΡΙΖΑ... Το 3% έγινε εν μία νυχτί 35%... Ε και; 
Όλοι γνωρίζουμε πόσο επιρρεπής είναι ο ελληνικός λαός στους κατά καιρούς παραμυθιαστές του... 
Αυτό είναι το  πολιτικό μας DNA... Αλλοίμονο αν πιστέψουμε ότι μέσα σ' αυτή την παραζάλη, μέσα σ' αυτή την αλλοπρόσαλλη πολιτική διαπάλη λείπουν οι σώφρονες και οι συνετοί... Αυτοί που ό,τι και να είναι δεν παύουν να έχουν ως πρότυπο του αγώνα τους το καλό της πατρίδας τους... Αλλοίμονο... Καταλήγουμε λοιπόν συμπερασματικά και ολίγον προφητικά... Το τέλος αυτού του αμφιλεγόμενου ηγέτη δεν θα είναι αυτό που ονειρεύονται οι φανατικοί του οπαδοί... Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ  στις επερχόμενες εκλογές θα επιφέρει τρομερές αλλαγές στο κόμμα αυτό... Το «φαινόμενο» Τσίπρα από την έννοια του αμφιλεγόμενου, θα μετατραπεί σε οργή εναντίον του αρχηγού... Τα αίτια της συντριβής θα επικεντρωθούν στις λάθος επιλογές του... Θα θεωρηθεί εν ολίγοις ο αποδιοπομπαίος τράγος της ήττας και αυτό θα είναι το προδιαγεγραμμένο τέλος του ηγέτη αυτού... Εδώ είμαστε για να αξιολογήσουμε παρέα τη προφητεία αυτή...
  Ν. Ρίζος
liberla.gr

Στον Επιτάφιο της Πύλου ο Αντ.Σαμαράς - Σήμερα αναχωρεί για Ναύπλιο


 Στην εκκλησία Παναγία Μυρτυδιώτισσα της Πύλου παρακολούθησε τη λειτουργία της Μεγάλης Παρασκευής ο τέως πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Ο κ. Σαμαράς, έφθασε στην εκκλησία συνοδεία της συζύγου του Γεωργίας λίγο πριν τις 8 το βράδυ.



Στη συνέχεια ακολούθησε την περιφορά του Επιταφίου.
Ο Αντ.Σαμαρας   σήμερα, Μεγάλο Σάββατο, θα αναχωρήσει για το Ναύπλιο, τόπο καταγωγής της συζύγου του, όπου και θα παρακολουθήσει τη λειτουργία της Αναστάσεως όπως συνηθίζει επί σειρά ετών


ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου